Hol laksz majd nyugdíjasként?

Az idős emberek ragaszkodnak a lakhelyükhöz, attól függetlenül, hogy mennyire praktikus, fenntartható vagy ideális az a lakhely. Egy felmérés szerint a nyugdíjasok 90%-a mindenképp maradni akar a jelenlegi lakhelyén.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a 40-50 év közöttiek közel 70%-a is hasonlóan nyilatkozik. Nem akar elköltözni a jelenlegi lakhelyéről már soha többet.

Azonban rengeteg olyan dolog van, amire nem gondolnak.

Beszéltem valakivel, aki egy megyeszékhely melletti falu szélén vett egy nagy házat és úgy vélte, hogy már nem is fog soha költözni. A ház olcsó volt a lokáció miatt, kellően nagy, hogy elférjenek a három gyerekkel, jelenleg 25-30 perc alatt beér a városba (ahová majd nem kell járnia nyugdíjasként), ahogy a bolt is csak három perc autóval.

Véleménye szerint ez már jó lesz neki egész életében.

Az meg sem fordult a fejében, hogy nem lesz mindig jogosítványa, így a három percre lévő bolt hirtelen egy órás séta lesz a húzós kiskocsival a rossz falusi utcákon.

Öreg korára várhatóan sokat fog majd járni orvoshoz, ez busszal betegen oda-vissza három órás út lesz akár hetente kétszer, hóban-fagyban és esőben is.

A lépcső, amin most felszalad naponta negyvenszer úgy, hogy észre sem veszi, legyőzhetetlen akadály lesz fájós térddel és hatalmas balesetforrás, ha megbotlik rajta. (A hetvenes éveikben járók 40%-ának okoz gondot a lépcsőzés és a baleset miatti vezető halálok az elesés, amihez a lépcsőzés nagy mértékben hozzájárul.)

A mostani dizájnos kádból nem tud majd kiszállni, ha az egészsége már nem lesz olyan jó, mint most.

Az a ház, ami elég öt főnek, biztos hogy túl nagy lesz két embernek.

Amit az emberek mindig elfelejtenek, hogy a lakóingatlanra, de különösen a házra bizony sokat kell költeni. (Elég csak végignézni a magyar ingatlanállományon, milyen állapotban van. Alig van olyan társasház vagy ház, amire ne kellene milliókat ha nem tízmilliókat azonnal rákölteni.)

A szükségesnél kétszer akkora tetőt felújítani bizony kétszer annyiba kerül, mint az elégségesen nagyot. A vakolás, az ablakcsere és minden más is arányosan drágább lesz. A statisztikai átlag szerint 15-25 évet leszel nyugdíjas, ennyi idő alatt akár kétszer is fel kell komolyan újítani az ingatlanodat.

Hol fogsz majd szórakozni, kikapcsolódni, ha szeparáltan élsz a világ végén, társaság nélkül?

Lesz-e a közelben segítséged, ha majd rászorulsz? Ha fizetned kell a segítségért, lesz-e rá elegendő pénzed?

Ki fogja karbantartani a hatalmas kertet és ellapátolni a havat a járdán?

Érdemes ezt átgondolnod és tervet csinálnod arra az esetre, ha egyszer öreg leszel. Az a ház, ami ideális 2-3 gyerekkel, biztos hogy nem megfelelő lakhely két idős embernek. (A legtöbben a harmincas évek végére kerülnek olyan anyagi állapotba, illetve akkor lesz igénye a gyerekeknek a külön szobára, így ilyenkor építik a hatalmas házakat. Hogy aztán a gyerekek 6-7 év után faképnél hagyják a szülőket, akik fogócskázhatnak a hat szobában további 20-30-40 évig. Amikor a házastárs is meghal, akkor szakad igazán nyakába a hatalmas ingatlan a másik félnek. Akkor már eladná, de a 20-30 év alatt elmaradt felújítások és az idő múlása miatt már nagyon alacsony is lehet az értéke. Könnyen lehet, hogy már csak telekárban akarják megvenni, levonva belőle a bontás költségét.)

Nyugdíjasként a legfontosabb a lokáció, hogy gyalogszerrel elérj egy jó bevásárlási lehetőséget, egy gyógyszertárat, postát és orvost. Legyen a közelben szórakozási lehetőség, ahová eljárhatsz.

A feleslegesen nagy ingatlantól (és kerttől) érdemes megszabadulni, akkor is, ha a kisebb ingatlan nem olcsóbb, mint a régi ház, de jobban megfelel a nyugdíjas éveknek.

A lépcső nagy kihívás tud lenni, ha mindenképp marad az ingatlanban lépcső, érdemes úgy átalakítani, hogy minden szinten legyen fürdőszoba és vécé, lehetőleg minél közelebb a hálószobához.

Ha maradni szeretnél a jelenlegi lakhelyeden, a következő felújítás során gondolj arra, hogy alkalmassá tedd az ingatlant a későbbi saját magad számára is: szereltess kapaszkodót a kád mellé, rakasd lejjebb a villanykapcsolót és feljebb a konnektorokat, szereltess be több világítást a lépcsőházba és cseréltesd le a csúszós padlókat.

Reménykedhetsz abban, hogy te leszel az, aki kilencvenévesen is lefutja a maratont még aznap, ahogy megnyerte a keresztrejtvényfejtő bajnokságot, de azért érdemes felkészülnöd arra is, ha mégsem így lesz.

Minél hamarabb tervezel előre, annál könnyebb dolgod lesz, könnyebben hozol meg ilyen döntéseket és könnyebben is költözöl 55 évesen, mint 70 évesen. Tervezd meg az anyagi életedet is előre a nyugdíjas éveidre, de azt is, hol és hogyan fogsz lakni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

119 hozzászólás

 • Ordas
  házastárs
  2018-04-03 at 19:04

  “-kivitelezőkeresés (bár a keresési költség albérletben valószínűleg nagyobb)”
  Építőiparban dolgozom. Nekem erre nincs gondom.De tegyük fel kell keresni, pár napba beletelik, pár hétre rá kijön (ha béna vagyok). Ja, mert albérlőként csak pofázhatsz a főbérlőnek, aki vagy intézkedik, vagy nem. Jó eséllyel egy balfék, akinek nincs összeköttetése. Én már rég elintézem, amikor neked még áll a kazánod. A főbérlőd a lakás tulaja, miért gondolod, hogy ő 2 nap alatt szerez szerelőt, aki kijön, ha te a saját kecódban nem tudsz?

  “-kockázati költség (életed összes pénze egyetlen piacon van, tehát nincs diverzifikáció a befektetésben)”
  Ez így van. De sosem kell izgulnom, hogy most már csak 30 napom maradt találni egy jó helyet. De itt is igaz, mint az autónál: erőn felül ne vegyél ingatlant.(De ne is bérelj!)

  Nem szóltál volna,bölcs maradtál volna! 🙂

 • Ordas
  ““-elvesztett reálkamat”
  ezek szerint bérleti díjnál ezt nem kell számolni? ”

  Ezt még pontosítani kell. Mert félre fogják magyarázni.:)

  Ha a lakás 25m Ft, akkor már egy jó adag elveszett reálkamattal indulok. Ami a bérleti díjak havi újabb és újabb – egyszerre kisebb értékű – reálkamat veszteséggel úgy ~15év alatt be is hoznak.

  De rendben, nem veszek lakást. 25 m Ft ott pihen befektetésnek a másik 15 mellett. Minek? A koporsónak nincsen zsebe.

  Ha meg hitelt vesz fel vki lakásra? Mind a kettő fizet éveken át havi 100-at mondjuk. Csak az egyiknek nő a vagyona (mert lesz egy lakása), a másiknak nem.

 • expect
  A cikk egy nagyon valós problémát feszeget, de többhelyütt beleesik abba a hibába, amitől egyébként máskor pont a szerző óv (nagyon helyesen) mindenkit. Mégpedig a jelenből indul ki a jövőbeni igényeket illetően is. Posta, gurulós kiskocsi, meg lokáció tervezés 20-30 éves távlatban? A leghalványabb elképzelésünk nincs, hogy mi lesz negyed évszázad múlva, mint ahogy negyed évszázada se volt. Jelenből levezetni a jövő igényeit kb olyan, mintha a 90-es évek elején egy 40-es úgy tervezte volna a nyugdíjaskorára is megfelelő ingatlanvásárlást, hogy mindenképp legyen a közelben vezetékes telefonvonal, nyilvános kút, telefonfülke (ha elromlana a vezetékes), újságos meg áfész.:)
 • Kiszamolo
  Ordas, hagyd abba azt, hogy 3-6 hozzászólást írsz egyszerre egy témában, mert megy a kukába. Ha regényt szeretnél írni, arra nem a hozzászólás való, hanem nyiss magadnak egy blogot, ott akár 100 ezer karaktert is írhatsz.

  Azért van limitálva a hossz, hogy gondold át, mit akarsz írni és férjen bele a keretbe. Ha sokat akarsz írni, akkor lásd egyes pont.

 • jurta

  2018-04-03 at 16:11
  “Saját lakás a rezsibe kerül, bérelt lakás az albérlet plusz ugyanaz a rezsi.”

  Meg a benzinköltség a vonaljeggyel szemben. 😉

 • Garbo

  Ugye, nem komolyan írod, hogy 4 gyerek, azok házastársai, 12 unoka és a ti fogyasztásotokat is neked kellene kifizetned?
  Ugye, nem komolyan írod, hogy ez érv egy túlméretes ház fenntartására?
  Ugye, nem komolyan írod azt, hogy jelzett túlméretes ház még az évi x éttermi (kirándulás, holtel, nyilvános erdei grillező, piknik, nyaralás stb.) számlánál is kevesebbe kerül, ha a megépítési/megvásárlási és rezsi, valamint fenntartási költségeit nézzük?

  Tudjátok, az itt a furcsa, hogy a hozzászólók 95%-a úgy tervezi a jövőt, hogy a múltba néz. Kizárt, hogy 40 év múlva pont annyi és olyan lehetősége lesz egy 80 éves embernek, mint most, és az is, hogy ugyanúgy fogsz élni, mint a vidéki nagyapád.

  Egy dolog biztos: készülni kell, hogy a korral jövő egészségügyi változásokat viselhesd zökkenőmentesen, anyagilag és egészségileg. Arra nem, hogy 2045-ben banyatankkal baktatsz a postára 🙂

 • Zabalint

  A lényeg, hogy ha a jelenbeli igényeid szerinti ingatlanban kívánsz lakni nyugdíjaskorodban, akkor nagyon nagy eséllyel megszívod, amit írsz, az még inkább erősíti a cikk mondanivalóját, mivel a jövő jó eséllyel még jobban kihatással lesz arra, hogy a mostani lakásod/házad már nem lesz az akkori világban az akkori élethelyzetedben megfelelő. Tehát ha eljön az ideje, érdemes költözni, addig pedig a legrosszabb, amit tehetsz, ha a saját használatú ingatlanodra úgy tekintesz, hogy kizárólag magadnak építed, így figyelembe sem veszed, hogy egyszer lehet, hogy túl kell adni rajta.
 • Ildikó70
  Nálunk még van a faluban a mi korosztályunk, de a fiatalok közül szinte senki, kivétel egy népcsoport. Mire mi nyugdíjasok leszünk csak mi öregek és ők maradnak – az egész megyében ez a tendencia.
  A lépcsőn való leesésről csak annyit: édesapám 79 évesen halt meg, mert a kórházban a vizes padlón megcsúszott – combnyaktörés, majd szívelégtelenségben 1 hét múlva meghalt. Otthon a 15 lépcsőn soha nem esett el, igaz van mellette korlát, amibe tudott kapaszkodni. Tudom, hogy ez a ritka esetek egyike, de sajnos nem kell sok lépcső ahhoz, hogy valaki elessen, eltörje bármijét, akár meg is haljon.
  Mondhatunk bármit, a mostani idős, nyugdíjas korosztály nagyon nehezen mozdul. Akkor sem, ha tudja, egyedül már fenntartani képtelen a lakását-házát. Édesanyám is azt mondta, ha nem tudja ellátni magát idősek otthonába elmegy, de hozzánk nem költözik, mert nem akar zavarni, beleszólni az életünkbe
 • Ildikó70
  A saját ház ill. albérletről az a véleményem, hogy aki aktív korában a jövedelméből nem tud egy lakást/házat venni, az nyugdíjas korában nem fogja tudni a bérleti díjat fizetni. Persze, ha van legalább egy lakás ára valahol és bármikor vehet akkor nem gond. De akinek nincs ilyen megtakarítása annak sok gondja lesz nyugdíjasként. Lehet kifogás, hogy a gyerekekre sokat kell költeni és ha már nem kell rájuk, majd veszünk lakást. Mi is úgy gondoljuk, milyen sok pénzünk lesz, ha a gyerekeket már nem kell eltartani – lesz a fenét, majd adjuk az unokáknak, ha szükségük lesz rá, ha nem. Ha máshogy nem, majd jönnek hozzánk és elkényeztetjük őket. 😀 Legalábbis ez a terv. A fiúknak egyelőre tetszik.
 • Janos82
  Annak, aki ugy gondolja, hogy jo otlet sokaig varni az olcsobba koltozessel:

  Menjetek el, es nezzetek meg a kornyeketeken, az aglomeracioban nehany olcsobb hazikot. Mondjuk 20 million ftig, akkor is, ha nem vennetek meg.
  Amikor mi keresgeltunk, akkor lattunk tobb olyat is, amit a gyereknek vettek, aztan a gyerek 50-100 km-re talalt maganak egy masikat, ami jobban tetszett, de volt par olyan is, ahol az idos bentlakok hirtelen allapotromlasa okozott gondot( agyverzes, asztma), igy nekik mar gyorsan, nyomott aron kellett eladniuk, hogy bekoltozhessenek egy lakasba. En szerintem ezt csak akkor fogom megvarni, ha lesz penzem lakasra, kerteszre es betegapolora is…

 • Tudatlan
  Az én ismeretségi körömben nem feltétlenül a nyugdíjas szülőknél szoktak lenni a nagy családi összejövetelek, hanem azoknál a fiatalabb pároknál, akik nagyobb lakásban vagy kertesházban élnek, plusz vállalják az ezzel járó munkát és költséget.
 • jami
  Nagyon nem akartam házat, mert utáltam, hogy a családom minden pénze a házra ment, ami cserében nagy volt (sok munka volt a napi takarítástól a folyamatos karbantartásig), kirakat funkciókka, totálisan nem praktikus elosztással, többnyire hideg.
  Aztán lakásban laktam 20 évet és annyira elegem lett, hogy az el nem mondható.
  Jelenleg ház, picike kerttel és olyan növények kerülnek bele, amiket minimálisan kell gondozni.
  A terv az, hogy ha a gyerekek már kirepülnek, mi meg lerokkanunk, akkor a garázsból hálószoba (úgysem vezetünk már), emelet lezárva (ha nagyon muszáj, vissza is bontható), lent kályha. Gyalogtávra orvos, több patika, kispiac, boltok, tömegközlekedés. Megyeszékhely.

  Anyósomék elköltöztek a családi házból, merthogy sok munka a kert és vannak lépcsők (4). Kád helyett zuhanyfülkét csináltattak, hogy ha majd etc. Csak épp emeleten van a lakás és visszajárnak gondozni a kertet:)

 • Vlad
  Otthon szoktuk megvendégelni a rokonságot, de tartottunk már keresztelő utáni eszemiszomot étteremben és szerintem nem jött ki több pénzből (főleg ha beleszámolom, hogy rámegy 1-2 napod a rákészülésre és ugyanennyi a vendégsereg utáni munkálatokra).
  Mind2 oldalnak igaza van. Nekünk tetszett az étterem is, befizettem fejenként x forintot, és svédasztal volt cserébe. 3-4 óra alatt lezavartuk, utána elmentünk a gyerekekkel a játszóra és végül szépen mindenki hazament. Most Húsvétkor meg szüleim előtte, utána belegebedtek és a havi kajaköltésük is minimum 50eFt-al több volt, mert 14 főt láttak vendégül.
 • jami
  Az otthoni vendégséget lehet úgy csinálni, hogy mindenkinek jó. Mi jó ideje nem tartottunk, de hamarosan fogunk. Ami extra, hogy előtte, de főleg utána nagytakarítás. A kaját viszont összedobjuk: mindenki főz/süt, amit nagyon jól tud, egyeztetjük a sütiket is. Összességében nem szokott megterhelő lenni anyagilag semennyire és, tadám, a ház előnye, hogy elfér 15 ember hering-effektus nélkül, aki kidől, le tud pihenni, gyerekek/felnőttek el tudnak vonulni.
 • Vlad
  DK-Ázsiára reflektálva, ismerősöm idén lesz öregségi nyugdíjas. Azt megvárja szépen és megy Thaiföldre. Kapja az itteni nyugdíját.
  Élt kinn 7-8 évet, tehát nem az ismeretlenbe megy ki.
  Nekem is az első kérdésem az egészségügy volt és dicsérte a magán egészségügyet (megfizethető és jó minőségű).
  Nem tudom a részleteket, ez egy ember véleménye.
  Nem tudom, hogy butaság-e az ő döntése, mert eléggé lerottyant már szegény, nem tudom, hogy kijön-e a matek. Lehet csak egy álmot kerget, mint itt elég sokan, remélem jól dönt.
  Tapasztalat? Ez is egy alternatíva nyuggerként a kertes ház vs. lakás mellett.
 • Zabalint
  Thaiföldön egyáltalán nincsen az élelmiszereket ellenőrző hatóság. A termékek, szolgáltatások gyakorlatilag akkor olcsók, ha az ottani helyi igényszintet választod, csak kérdés ezt meddig fogja bírni a szervezeted.
 • Second Wave
  34 évesen építtettem. Úgy terveztem, hogy a földszinten is legyen egy kis hálószoba :-), ha már nem bírnánk a lépcsőzést. Lent zuhanyzós fürdő, fent kádas fürdő. Az egész nettó 104 nm. Lehetne minden szoba nagyobb, most jobb lenne.

  Ahogy én látom, a budapesti fiatalok viszonylag sokáig laknak a mamahotelben, ritka az, aki 18 évesen kirepül. Szóval nem csak 7-10 évre épít az ember.

  Nyilván vannak kivételek főleg itt a kiszámolón, de remélem abban megegyezhetünk, hogy az átlagnyugdíjas nem igazán fog tudni lakást bérelni időskorára.

  A nyugdíjasok általában arra a korra, amikor az eü rendszer fokozott igénybevevői lesznek, igyekeznek visszatérni oda, ahol eü-biztosítással rendelkeznek. Eszembe nem jutna pont erre az időszakra magáneü-s lakóhelyet választani. Tudom, annyiba kerül mint MO-n 🙂 Mielőtt megint belém köttök: voltam már külföldön dokinál, igaz, hogy utasbizti fizette…

 • Vlad
  Mármint? Hasmars és társai?
 • Zabalint
  Wave
  Fenntarthatatlan, hogy 20-30-40 év múlva is kvázi ingyenes legyen a magyar egészségügy. Ha nem gyűjtesz rá, nem lesz pénzed egészségügyi ellátásra. Idős korra ott érdemes tartózkodni egészségügyi szempontból nézve, ahol a legkisebb az egészségügyi kockázat: ez pedig a fejlett világ, ahol jó az élelmiszerbiztonság, nincsenek komoly járványok, jók a higiéniai körülmények, és megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre közlekedéshez, szolgáltatások eléréséhez. Ezért tartom rossz ötletnek a harmadik világban nyugdíjba menést. A német vagy holland nyugdíjas azért teheti meg ezt Magyarországon, mert mi még ezekben nagyon jónak számítunk, de sokkal olcsóbbak vagyunk nálunk, nekünk talán mégnéhány balkáni ország talán lehetne, dw azok alig olcsóbbak nálunk.
 • Matetoth

  “Nem szóltál volna,bölcs maradtál volna!”

  Leirtad ezt, majd utána kifejtetted, h a hiteltörlesztő=bérleti díj, szóval megéri venni.

  A masik 4-5 koltseget kenyelmesen lehagytad. Az az osszehasonlitas is korrekt, h torlrszto= berleti dij. Onero, egyszeri dijak (tudom, urak 10 millio alatt nem szamolnak).

  Persze mar az elso hsz-ben sem azzal vitatkoztam, h megeri-e, csak azzal, h kijelentetted, h igy kell. Mert igy megeri.

  Bizonyos esetben igaz lehet, de igy kijelenteni szamarsag!

 • Matetoth
  Ildiko

  Remelhetoleg kevesebben vannak ezen a blogon, akik azert berelnek, mert nem futja sajatra. Remelem, mire sajat hazam lesz, addigra penzugyileg fuggetlen leszek.

 • Stanlee
  En ahol el tudnam kepzelni a nyugdijas eveim, az pl. a vasarhelyi nyugdijas lakopark. Az egyszeri bejutasi koltseg 4-5 misi, majd a legnagyobb lakas havi berleti dija is 15 ezer alatt van, ehhez jon meg az apolasi dij (20 ezer). Minden ott van az ember feneke alatt, ha a kertben akar garazdalkodni, akkor az is van, akinek nagyobb kell, az a kozelben is berelhet maganak kertet. Ott az orvos helyben, ha valami bajom van, “rogton” ott az apolo szemelyzet, ha program kell, akkor szervezetten hoznak visznek, de 500-1000 Ft-bol a taxi is elvisz barhova a varosba. Ugyanez kicsit tomottebb kivitelben Szegeden is van. Ha oreg leszek, ennek is orulni fogok, persze tudom, hogy a tobbsegnek ez nem jarhato ut.
 • jami
  Öregek otthona, öregek lakóparkja, ahol kéznél az orvos, szervezett programok, kicsike apartmanok – akik ilyet terveztek, éltetek éveken át koliban? Szervezett buszos kirándulásokra/nyaralásokra jártatok? Mindig a körzeti orvost választottátok?

  Én elég sokáig voltam kolis, de pl. a szervezett programok többségétől kiver(t) a víz és ahogy öregszem, egyre antiszociálisabb vagyok; az orvosokat különösen megválogatom.
  Részemről annyit tervezek, hogy olyan helyen éljek majd, ahol sok, megfizethető, dokiból választhatok, de inkább halok meg az otthonomban azért, mert a szomszéd nem hallotta, hogy kiabálok; mint egy nyugdíjas kaszárnyában, aki mindenki a ritka látogatókat és sűrűbben lecsapó megváltó halált várja, addig is elütik az időt bingóval.

 • ügyvéd
  Egy biztos: Októbertől áprilisig nem itt, hanem valami melegebb éghajlaton. Ha meg már nem tudom ellátni magam akkor valami fullos nyuggerotthonban….
 • házastárs
  Hmm, én remélem, hogy amikor oda kerülök, hogy már magamról nehéz lesz gondoskodnom, akkor nem a gyerekeim nyakán fogok üldögélni, vagy egy otthoni baleset miatt 24 órát várni a segítségre, hanem még lesz annyi bennem, hogy válasszak egy otthont, ahol tudok segítséget kérni.

  Ha a gyerekeim tudnak majd, jönnek, ha még én tudok (és ők is szeretnék), megyek hozzájuk, de remélem nem fogom elvárni, hogy ők pelenkázzanak, s napi 15-ször szaladgáljanak hozzám, mert nem találom a szemüvegem. Akkor inkább bezárom a kis apartmanom ajtaját, és csak akkor látok valakit, ha akarok.

  Persze vannak borzalmas idősellátó intézmények, de nem oda kell menni. Persze, ha valaki szellemileg elég friss, akkor az sem börtön, csak biztos menedék és gyors ellátás. Öregen ez nagyon fontos, mert ha nem ott kapod meg, akkor a szerencsétlen rokonaidtól fogod kérni.

 • házastárs
  még annyi, hogy 14 évet voltam 4-5 különféle koliban. Középiskola után már nem voltak kötelező programok.

  Egyébként otthon mit csinálsz kedves jami, amikor egyedül vagy öregen és magányosan? TV-t nézel és várod a megváltó halált? Ettől mivel rosszabb ezt öregek otthonában?

 • százegy
  Vlad és Zabalint

  DK-Ázsiában milliós nagyságrendben élnek nyugatiak -amerikaiak, ausztrálok, nyugat-európaiak-, jól működő magánegészségügy van, amit biztosítással érdemes igénybe venni -ahogy hallottam kintiektől-. Thaiföld pl. tele van egészségügyi szolgáltatókkal, mint külföldieknek “szóló”fogászat, szépészeti műtétekkel -vagy hogy hívják- foglalkozó cégek. Ami megfelel több millió nyugatinak, az nem jó a magyarnak? 🙂 Sokan azt hiszik, hogy az olcsó DK-Ázsia a középkorban ragadt, miközben még Bangkok vagy Kuala Lumpur is 30-40 évvel Budapest előtt jár infrastruktúrában. Én első blikkre Bali vagy Jáva felföldi részére mennék, ahol örök késő tavasz/kora nyár van, a bruttó átlagbér pedig 50.000 ft alatt van. Azaz még a magyar átlagnyugdíjnak is magas a vásárlóereje jelenleg. Teljesen reális kimenni a nyugalomba.

 • Eltévelyedés
  A cikket olvasva anyósék, minden szava igaz. BP Agglo, 200+nm, bárhova csak kocsival, pincébe csigalépcső, ahol az éléskamra van…. 15 éve vár felújtásra, és még igy 70 felett is vakon hisznek benne, hogy majd (MAJD!) felújítják, meg majd vágyni fognak arra a felnőtt, családos gyerekek, hogy odaköltözzenek. Súlyosbitva azzal, hogy lomtár az egész, kidobni semmit sem szabad. A pincében szerintem halott német katona is van.

  Azért van a nyugdijasnak a másik fajtája, a budapesti, nagykörúton belül lakó, 120+ négyzetméteres lakásban, ami helyszin és állapotfüggően 50-100 milliót ér, de kifűteni sajnos nincs pénze, mert kicsi a nyugdij. És ezek a huligánok ott zajonganak az ablak alatt, nem átallanak este 10-kor is bulizni! Ahelyett, hogy venne egy földszinti panelt valamelyik külvárosi városközpontban, közel az orvoshoz és a bolthoz, a maradék 30-80 millióból meg élete végéig habzsidőzsi

 • L70
  Kb 70-75 között (ha megélem) liftes társasházba költözés a mai terv, full felújított lakásba vagy szinte újba (nem 10 emeletesbe, nemcsak olyanban van lift). Nagy zuhanyzó, amibe egy szék befér. Egy plusz szoba, ha jönne a család, tudjon ott aludni (remélem, jönne majd). Hogy pontosan hol és milyen nagyba, az majd akkor kiderül, arra még van idő.

  Látok jómódú nyugdíjas egyedülállót ilyenben, neki tökéletes.

  Én ezt tervezem tenni, más pedig mást, nem vagyunk egyformák.

 • Vakmacska
  Egy tipp azoknak, akik papának-mamának segítenének kisebbe költözni.

  Szóval: ne a lehető legkisebbet azért, könyörgöm. Mert ott fogsz szívni vele a kis szobában ha vele maradsz néhány éjszakára, ő meg felkel, pakol esetleg éjjel….horkol, mittomén, és nem kell intenzív ápolóként őrizni az álmát azért. Pakolóhely, mert lesznek cuccok egész idős korban életben maradáshoz, amit valahova rakni kell. Bot, tolókocsi, pelus, bármi….
  Ha gondozó kell, annak is legyen kis tere, mert megfullad ő is akkor szegény. Legyen erkély vagy valami ahova bármilyen nyomorult állapotban ki lehet menni kis napfényért.
  Szóval ne a “fiatalos, 28 nm garzont” válaszd neki, az annak jó, aki napközben dolgozik, esténként bulizik és aludni jár haza.

 • Tudatlan
  Még egy hátránya van a nyugdíjasházaknak: nem örökölhető a beletolt összeg.
 • Vlad
  @százegy
  Én is így gondoltam, csak nem akartam kekeckedni kommentelő társammal:) Nem hiszem, hogy előre viszi a blogot 1-2 ember rendszeres kukacoskodása.
  Én is igyekszem építő jelleggel részt venni.

  Balival én is kacsingatok, szomszédom most jön haza Baliról 10 év után, muszáj kifagassam.

  Első helyre helyezném én is az egészségügyet, higiéniát, közbiztonságot, infrastruktúrát, éghajlatot. Sorrend igény szerint felcserélhető.

  Ismerősöm arra panaszkodott, hogy elég szemetes Bali, tényleg ennyire zavaró?

  Kacsingatunk a digitális nomád léttel, készülünk is rá, de még kicsik a gyerekek nejem szerint, egyenlőre kivárunk, hogy itthon is mi lesz.

  Nyugdíjasként biztos kevesen vállalkozunk majd ilyenre, most ami jó ötletnek tűnik, 30-50 év múlva, becsontosodva elképzelhetetlen lesz sztem az itt fórumozók 95%-ának.

 • Vlad

  idős korban az egyik legrosszab / legveszélyesebb a magány (Bár Bödöcs szerint nem rossz dolog a magány, ha van veled valaki:)).
  Egyik házastárs mindenképp özvegy lesz, általában anyu. Nem szertnénk a gyerekek nyakán ülni, vagy, hogy kötelező legyen jönni gondozni, bevásárolni stb.
  Többek közt ezért is jó egy idősekből álló közösség.

  Nálunk Budaörs-Kamaraerdőn két idősek otthona is van, egyik az erdő közepén, apartman lakásokkal, kápolnával stb. Mellette sétálgatva nekem nagyon tetszett.

  Nejem nevetett amikor megindokoltam annak idején, hogy miért is jó a 3 gyerek. Azt mondtam neki, hogy a legjobb életbizti, 3 közül egy csak rámnyitja az ajtót.

 • Garbo

  Ez nem kellene, hogy szempont legyen. Egyrészt amíg él, addig nem várható örökség, hanem a másik tulajdona. Másrészt viszont a betolt összeg az ára annak, hogy nem neked kell ugrálni az idős rokonhoz gyógyszert kiváltani, főzni, meg mosdatni, meg takarítani, meg …
 • Zabalint
  @százegy
  Megint nem választod szét a helyi vásarlóerőt, meg a nyugatiaknak szóló szolgáltatasok, termékek árait. A nyugati szolgáltatási szint lehet, hogy olcsó az amerikaiaknak, nyugat-európaiaknak, de alsó hangon is havi 1000 dollárt javasolnak megélhetésre az oda költözőknek, amiből itthon is jó életet lehet élni. Persze ha vonz a hely, akkor érdemes, csak az csalóka, hogy olcsóbb lenne ott. Akkor olcsóbb, ha azt eszed, iszod, olyan helyen laksz, és olyan egészségügyi szolgáltatást veszel igénybe, mint a helyi átlagember. A biztosítók meg nem hülyék, egy 65+ embernél tudják, hogy sokkal többet veszi igénybe az egészségügyet, ezt be is árazzák.
 • Zabalint

  A magány relatív fogalom, én most is magányosabbnak érzem magamat cellatársakkal (értsd: olyan társaság, akiket nem választok, tehát nem a barátaim), mint teljesen egyedül. Nem hinném, hogy idős koromra ez változna. Az öregek otthona szerintem is ugyanakkora szívás, mint a kolesz, már ha introvertált ember szemszögéből nézzük.
 • százegy
  Vlad

  Mindenhol megvannak a helyi idióták, akiknek perverziója az értelmetlen kukacoskodás. Bizonyításkényszeres lúzerek, akiknek minden téma csak ürügy a produkcióra.
  Balin és Jáván is sajnos elég sok a szemét, mint sok szegényebb országban DK-Ázsiában.
  Viszont Bali vagy Jáva nagy előnye, hogy olcsó, viszonylag kulturált, kiépült szolgáltatások vannak, jó a nk-i közlekedés, főleg Balin sok a nyugati, így kiépültek a szolgáltatórendszerek, a felföldi részeken tökéletes klíma.

 • százegy
  Zabalint

  Voltál már Indonéziában? Ismersz oda betelepülteket?Ismered az árszínvonalat? Vagy csak brekegsz hasraütésre?
  Én bejártam Balit, Jáva jó részét, ismerek személyesen is kint élőket. Az egyik ismerős pl. denpasari egyetemista ösztöndíjasként kevesebb mint 50.000-ből élt meg -lakásbérlés, rezsi, kaja stb.-. Mondta, hogy 70-80.000 nettó már egész jó fizetésnek számít, most is kint él. Van olyan kint élő nyugdíjas ismerős, aki havi 12.000-ért bérel Ubudban szobát. Nemzetközi oldalakon is komplett kis villa van havi 150.000-ért -helyismerettel és közvetítő nélkül olcsóbb-. 40 USD-ért egész napra kibérelhetsz sofőrt középkategóriás autóval, üzemanyaggal együtt, pár dollárból megkajálsz. Ha értelmezted volna az írásom, akkor megértetted volna, hogy nem öreg rokkantként, hanem aktív nyugdíjasként javasoltam a kinti életet. Nem hiszem, hogy pont a nyugdíjasokat húznák le.

 • százegy
  Zbalint

  Emellett Magyarországon is a fizetős egészségügy felé tolódik el a rendszer. Kötve hiszem, hogy pl. éppen Indonéziában lenne drágább az egészségügyi biztosítás a nyugdíjasoknak. A többit meg leírtam az előző kommentemben. Ha Miklós akarja, megjelenteti. Benne voltak a valós megélhetési ktg-ek. Egyrészt személyes tapasztalatból, másrészt kint élőktől első kézből kapott információkból. Szóval semmi irreális nincs a kiköltözésben, csak itt beszűkültek az emberek- jó részük-, a tények helyett hasraütésre formálnak “véleményt”. A magyar ugar. xD

 • Geroj
  “százegy” – igazad van
 • Vlad

  OK, ezt elfogadom. Egyértelmű h nem mindenkinek egy leányálom öreg “koleszosnak” lenni. Én sem szeretek közösködni, marhára nem (ha rajtam múlna egy tanyán laknék, önellátóan, erdővel körbevéve:))
  De ne a jelen állapotunkból induljunk ki (újfent), idősen igényeinkből is faragnunk kell és fogunk is, így nem biztos h a leg fogunkra való forgatókönyv fog megvalósulni és rákényszerülünk kényszermegoldásokra.

 • Vlad
  @százegy

  inkább Bali lenne a befutó, többek közt kisebb népsűrűsége miatt
  Előtte úgy is felmérem a terepet:)
  Nálad vannak személyes tapasztalatok?

 • Ildikó70
  Nem kimondottan a blog olvasóira gondoltam, hanem az átlagemberre. Aki jövedelemből nem TUD saját lakást venni az nyugdíjból biztosan nem tudja az albérletet fizetni. Bár akkor is el lehet költözni a világvége után kettővel lévő faluba, ahol fillérekért lehet házat kapni. De aki egész életét városban élte le annak az büntetés lesz.
 • szocske
  Én jelenleg úgy gondolom, hogy nyugdíjas koromra a mai viszonylag nagy házat eladom (bár amíg bírom a veteményeskertet sajnálni fogom) és veszek egy kisebb lakást a téli hónapokra, valamint egy kisebb, olcsóbb balatoni nyaralót tavasztól őszig használatra.
  Így legalább majd lelkesen jönnek a gyerekek és az unokák látogatóba, nem kerti munka, hanem a tópart várja őket 🙂
 • százegy
  Vlad

  Bali akkora, mint Csongrád megye, de több mint 4 millióan laknak ott. Déli rész teljesen beépült, a felföldi rész ritkábban lakott. Balin és Jáván is vannak bőven nyugis részek. Nagyjából bejártam, nekem nagyon tetszett. De Denpasarban nem laknék, se a divatos strandoknál. A hegyvidéki rész viszont nagyon kellemes éghajlatú és gyönyörű. Él kint egyre több magyar is. De nem akarok állandóan offolni, mert kiraknak. A Facebookon vannak balis csoportok, érdemes belépned, ha érdekel. Ott teljesen friss infókat is kaphatsz a kinti magyaroktól.
  A lényeg az, hogy minden különösebb probléma nélkül vállalható egy kiköltözés öregkorra, ha mondjuk télre is -bár Balin és Jáván ott akkor van esős évszak, de változó a csapadékmennyiség.
  Bocs, off topicnak vége!

 • házastárs

  Öregek otthona nem feltétlenül jelenti azt a nyomort, amit az állami ellátás jelent. Azért annál van színvonalasabb is, bár szerintem a várakozási idő az egyágyas szobákért/apartmanokért hosszabb kicsit.

  Nekem ez a tervem, remélem a feleségem él majd, mikor egy közös apartmant “veszünk” egy ilyenben. Nem akarok a gyerekeim nyakán élni majd, de az is igaz, hogy nem szeretnék olyannal közös szobát, akit nem én választok!

 • naa
  A tervem, hogy egy a mostaninál nagyobb, jól karban tartott házban fogunk lakni egy strandtól (és pl. bolttól, orvostól) sétatávolságra, nagy kerttel. És igen, az egyik cél az, hogy a gyerekek/unokák ne évente 3-4-szer jöjjenek át egy délutánra, amikor elmegyünk valami étterembe, hanem nálunk legyen a pihenő- és találkahely, maradjanak hétvégére vagy tovább, kényelmesen, ameddig jól esik, nyáron/szünetben jöjjenek az unokák (remélhetőleg lesznek) nyaralni, horgászni, kertben játszani.
  Lehet, hogy sokba kerül majd a fenntartása, amikor épp nem lesz ott senki? Kertész és takarító segítsége kell? Valószínűleg igen. De remélem nem érdekel majd, mert jól sáfárkodok a munkás években és megtehetem majd.
  Ha a terv nem jön be mégse, és már csak fáradság lesz az egész? Majd akkor megoldom, az is lehet, hogy eladom. De most ez a cél. És a terv szerint egyre kevésbé érdekelnek majd a költségek…
 • Vlad

  Köszi az infokat, megfogadom!
  Azért annyira nem OFF mert kalandvagyo magyar nyuggereknek egy alternativa a sok kozul.
  Kinn elo szomszedom apukaja nyugdijas,egesz telet kinn toltotte a lanyanal Balin, szoval elo pelda.
  Magyar ugarral egyetértek ;-), a gaz lehuz, altat,befed…
 • jami
  Házastárs, több verzió van, az egyik az az, hogy míg otthon vagyok rá vagyok kényszerítve némi aktivitásra.
  Az általam ismert öregeken azt láttam, hogy amíg van, ami mozgatja őket (pár betegség nélkül, pl. alzheimer, gyors lefolyású rák), addig élnek. Utána feladják.
  Az egyik nagyim 84 évesen halt meg, igen gyorsan és véletlenül épp kórházban (1 hete volt bent). Mivel ott, ezért boncolás – és kiderült, hogy igen nagyon áttétes rákja volt. Simán élt vele, előtte 2 héttel még végigkapálta az udvart, főzött stb. A másikat kellett ugyan 1 évig ápolni, fogadott a család ápolót, szellemileg teljesen fitt volt, csak gyenge, de nem kellett pelenka. 89 évesen halt meg.

  A másik verzió, hogy önként kisebbe költözöm. Ez nagyon jól hangzik, de nincs annyi jó kicsi lakás.

  A jobb otthonra: a kérdés, hogy az utolsó pár hónapom/évem kényelméért ki akarom-e fizetni a gyerekeim örökségét. Én nem

 • jami
  Hány otthonban jártál egyébként? Én voltam párban. Szebbek, mint az elfekvő, de összességében ép elmével szerintem nem élhető túl hosszú távon. Szép lassan/adott időszakban gyorsan, halnak meg a szomszédok, sorban. Durva betegségek tömege, mivel a többség épp azért kerül be, mert otthon már nem tudják biztosítani a 0/24 felügyeletet, pedig kellene.
  Otthon a szomszédaim mindegyike esélyesen nem ennyire beteg.
  Sok mindenkivel volt dolgom mostanában: mindenféle mester/szállító/az eü több területe/közoktatás/felsőoktatás. Tragédia, mennyire nincsenek értelmesek. No most igazán kicsi annak az esélye, hogy pont az öregek otthona lesz tele értelmes, empatikus munkatársakkal. Szóval igen, inkább meghalok otthon, egyedül.