Ez történt a héten

Norvégia beelőzte Oroszországot a német gázszállítások területén. 2022-ben Norvégia biztosította a németországi gázszükséglet 33%-át, míg Oroszországból jött a 22%-a. (2021-ben még 52% volt az orosz szállítás aránya.) A fogyasztás is csökkent 14%-kal az előző öt év átlagához képest, bár ebben szerepet játszott az is, hogy az idei tél eddig elmaradt. A tavalyi év végén az első LNG gázt fogadó állomás is megnyílt Németország partjainál.

A földgáz ára az ukrán háború kitörése előtti ár alá csökkent az európai piacokon, köszönhetően az enyhe időjárásnak és az alternatív beszerzési lehetőségek bővülésének. A gáz nemzetközi árát a kínai nyitás miatti esetleges nagyobb kínai igény még feljebb nyomhatja a közeljövőben.

A kínai nyitás másik következménye a kínai turisták kiáramlása a világ minden részére. A COVID előtt évente 155 millió kínai turista látogatta meg a világ országait, 250 milliárd dollárt költve külföldön.

A kínai autópiac is magára talált decemberben, egy hónap alatt 2,45 millió személyautót adtak el, 15%-kal többet, mint egy éve ilyenkor. (Összehasonlításul Európában 829 ezer autót adtak el 2022 novemberében.)

Az Egyesült Államokban 7,1%-os volt az infláció novemberben, ezen belül az élelmiszerek 10,6%-kal nőttek. A júniusi 9,1% után egyre többen remélik, hogy már túl van a csúcson az amerikai infláció. Kép: Visualcapitalism.com, kattintásra nagyobb lesz.

Az amerikai hivatalos felmérés szerint az amerikaiak 35%-a decemberben hitelkártyáról vagy hitelből költekezett. Ez az érték 32% volt novemberben és 21% 2021 áprilisában. A hitelkártyák átlagos kamata 19,14%-ra nőtt, ilyen magas 1991-ben volt utoljára.

Az amerikai munkanélküliségi ráta tovább csökkent decemberben, 1969 óta a legalacsonyabb értéken áll. A pandémia kitörése óta 3,5 millió ember lépett ki a munkaerőpiacról, főleg előrehozott nyugdíjba vonulás által. Hiába a sok üres állás és az egyre jobban növekvő bérek, a várakozásokkal szemben ezeknek a személyeknek nagy része nem tért vissza a munkaerőpiacra. Jelenleg 1,7 üres állás jut egy munkakereső személyre, az emiatt növekvő béreket aggódva figyeli az amerikai jegybank, ár-bér spirál kialakulásától tartva.

Kanadában is komoly probléma a munkaerőhiány, ezért 1,45 millió ember bevándorlását tervezik támogatni 2025-ig.

A járvány kitörése után az online cégek részvényárfolyama az egekbe szökött, majd az elmúlt évben kisebb kijózanodás történt ezen a piacon, elég csak a Netflix vagy a Facebook árfolyamára gondolni. Idehaza kevésbé ismert példa az online használtautó-értékesítéssel foglalkozó amerikai Carvana cég, melynek részvényeit 2021 végén 370 dollár fölé hajtották, most 5 dollár alatt kereskednek vele, néhány elemző 1 dolláros célárat állapított meg rá. (Egy éve a Morgan Stanley elemzője még 430 dolláros célárról beszélt mostanra.)

A következő válság az elemzők szerint a “richcession” lesz, vagyis sokkal jobban fogja érinteni a gazdagokat, mint a szegényeket. Ami nem is olyan nagy probléma, mert eddig K-alakú volt a válság, vagyis a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek. (A milliárdosok vagyona 62%-kal nőtt a pandémia alatt.) A Businessinsider cikke erre.

Kína devizatartaléka tovább nőtt, 3,128 billió(!) dollárra, ehhez képest a 117,24 milliárd dollárnyi aranytartalék már csak kerekítési hiba. (Magyarország devizatartaléka 0,039 billió euró, csak az összehasonlítás kedvéért.)

Mivel a forint kamata túl magas és nagy a külkereskedelmi hiány is, Magyarország egyre több devizakötvényt bocsát ki, éppen most vagyunk túl egy 4,25 milliárd dolláros állampapír eladáson, az éves hozam 6,27-7,1% lett 5-30 éves futamidő mellett. Ezzel megfordult a trend, a magyar állam egyre jobban adósodik el devizában, újra már közel 30% a devizahitel aránya.

A forint közben összeszedte magát, 400 forint alatt az euró ára, ami még mindig tragédia, hiszen egy éve még 360 forint alatt volt, de azóta már láttunk ennél sokkal durvább árakat is.

A magyar költségvetési hiány durván elszállt 2022-ben (is), 6,1% lett a legfrissebb adatok alapján.

6,1%-kal kevesebb élelmiszert vásároltunk, mint egy éve, de ennek ellenére 26%-kal több pénzt hagytunk a kasszáknál.

A 4ig a Digit még az MNB kötvényvásárlási programja keretében vehette meg (utolsóként még pont belefért a keretbe, ez aztán a mák), most állami kezességvállalás mellett vehet fel az állami Magyar Fejlesztési Banktól 170 milliárd forintnyi euróhitelt a cég a Vodafone megvásárlására. Vannak cégek, akiket egyszerűen üldöz a szerencse. 🙂

Share

83 hozzászólás

 • Bitcoin fanatikus
  A BTC árfolyama 2,9%-ot emelkedett.
 • nemevettma
  Végre heti hírek! Köszi Miklós!
 • OTP fanatikus

  Az OTP árfolyama meg majd 8%-at, én nyertem. 😀

 • Grand
  A devizakötvénnyel kapcsolatban.
  A héten volt a Vörös sárkány c. film a Super TV2-n, valamiért végignéztem. Minden reklámblokk végén volt rövid Tények hírpercek, talán 3 témáról mondtak 3-4 mondatot. Az utolsó téma volt a devizakötvény kibocsátása. Felirat: óriási siker a magyar devizakötvény. Szöveg: hatalmas érdeklődés, elkapkodták a vásárlók, háromszoros volt a túlkereslet, csupa pozitív jelző. A zárómondat: 2010 óta a magyar államadósság folyamatosan csökken.
  Eskü, hogy szó szerint ezt adták le minden reklámblokk végén. A film alatt volt belőle 4-5.
  Hát, így is lehet.
 • T
  Örülök neki, hogy visszatértek a heti összefoglalók, én nagyon hiányoltam őket, mindig volt közte 1-2 újdonság.
 • Barátfüle
  Izgalmas időszak jön. Az uniós pénzekre keresztet vethetünk, a költségvetési hiány az egekben, a devizaadósságunk lassan ugyanott van a teljes államadósság arányában, mint 2008-ban, mikor szaladnunk kellett az IMF-hez. Tavasszal szépen visszavágnak minket a hitelminősítők befektetésre nem ajánlott kategóriába, aztán lehet majd gondolkodni a Karmelitában, hogy hogy leszünk mi így “regionális középhatalom”, ha már nincs senki, aki finanszírozza a büszke magyar nép mulatozását.
 • Péntek
  ‘…amíg nem fejezitek be ezt a komcsi cenzúrázós, kettős mércés, részrehajló, álfüggetlen, álobjektív, valójában manipulatív, gyűlölködő, egybites viselkedést…’
  szerintem itt senki nem nézi a királyi tv-t…
 • RIDER
  Barátfüle
  2023-01-08 at 17:33

  Mennyi volt az államadosságon belül a külső finanszírozás maximális értéke korábban ? És mennyi a devizahányad maximális értéke ?
  Utóbbii esetén a 30 % kifejezetten nem sok, a tendencia talán nem túl frankó, de egy pozitívabb jövőkép esetén szerencsés az időzítés legalább. (És saját magát erősíti a folyamat, így vagy úgy, biztonságot növel a kibocsátás, van likviditás, van több deviza, kisebb az esély a közelebbi devizaadósság esedékességinek a fizetési-, vagy a nettó import finanszírozási nehézségeinek. Tetőzhet az infla, HUF hozamok csökkenhetnek (igaz az egekből), HUF stabil vagy erős maradhat (pláne ha a gázárak egy kis szerencsével nem szállnak el újra. A többszörös jegyzés a dollárkötvénykibocsátásnál éppen, hogy jó jel, pont, hogy van, aki szívesen finanszírozza az országot. És a hitelminősítők nem fognak bóvliba vágni. Miért tennék ?.

 • Lasszó
  Köszi szépen az újabb ez történt a hétent!
 • Csinolina
  “6,1%-kal kevesebb élelmiszert vásároltunk”

  Vajon mennyire értelmezhető ebben az a jelenség, hogy külföldön sok termék olcsóbb, így külföldön vásárolnak az emberek?

  Én a szlovén élelmiszer kiskereknél látok sok magyar autót, de már nyilván a benzinért is beáll a nép a sorba:D

 • Sabya
  “Merta magyar emberek nem szeretik, ha h*lyének nézik őket!”

  Tényleg? Innen nekem úgy tűnik, hogy pont ezt szeretik. Nem szimplán szeretik, hanem ezt zabálják. Aki elhiszi, hogy egy 90 éves öregúr el akarja pusztítani az országot, a sok brüsszelezést és egyszavas idiótaságokat, az bizony hülyének van nézve. És bizony jogosan van hülyének nézve. A magyar ember azért szereti ha hülyének nézik, mert bizony hülye. Ilyen egyszerű.

 • Varón Karjút
  Csinolina
  2023-01-08 at 19:11
  „Vajon mennyire értelmezhető ebben az a jelenség, hogy külföldön sok termék olcsóbb, így külföldön vásárolnak az emberek?”

  Az én kedvenceim azok a hírek, amikor riogatnak, hogy fogy a népesség, kevesebb magyar gyerek született stb.

  Dehogy születik kevesebb magyar gyerek. Csak épp külföldön születnek meg. 😀
  Éljen Családbarátisztán…

 • komiszkölök
  “Magyarország devizatartaléka 0,039 billió euró, csak az összehasonlítás kedvéért” mondjuk ez azt is jelenti, hogy az egy före juto devizatartalak Magyarorszagon nagyobb 🙂
 • Davidka
  Csinolina
  2023-01-08 at 19:11

  Lehet benne valami, bár az szerintem nem tesz ki 6,1%-ot. Meg még hiába lakok én is a szlovén határ közelében és már szinte a heti bevásárlások is ott történnek meg, találkozok is kint bőven ismerősökkel, de sokan nem mernek kimenni. A hogyan kell ott fizetni, mivan ha kérdeznek valamit a kasszánál és hasonló mondatokat hallok, nem is buta emberektől. Tankolás szintén, hogyan mondom el hogy az ötös kutat fizetem, mondom mutatod mind az öt ujjad.
  Én mondjuk a Revolut számlatörténetemben már szinte csak eurós, azaz külföldi költést látok, ritkán van benn egy egy magyar, decemberben 2 magyar vásárlásom volt, januárban még egy sem. A pékségbe beugrok kenyérért zsemléért meg egy kávé stb. az kp és forint, de a számottevő már euró. Tankolás szintén, bár találtunk itthon kunát, nem voltak üresek a tankok, de pont elment horvát üzemanyagra. Határ tizenpár km!!

 • TT
  Látom, a bértollnokok nagyon ráálltak a blog-ra. Szerintem bónuszt kap, aki elsőként libsizik a komment szekcióban főleg úgy, hogy a mondandójának semmi köze nincs a bejegyzéshez.


  6-7%-os kamatnál az lett volna a csoda, ha nincs túljegyzés. Attól ez még nem siker (nekünk). A külföldieknek ez hatalmas üzlet, miközben a kockázat minimális, mivel látják, hogy ez a nép bármennyi pénzt mosolyogva befizet az államkasszába, hogy mások jólétét finanszírozza.

 • Látnokzsálya
  “Egyébként, amíg nem fejezitek be ezt a komcsi cenzúrázós, kettős mércés, részrehajló, álfüggetlen, álobjektív, valójában manipulatív, gyűlölködő, egybites viselkedést sosem fogtok választást nyerni ebben az országban, csak szólok! Merta magyar emberek nem szeretik, ha h*lyének nézik őket!”

  Ha emiatt veszít az ellenzék, akkor minek költ a fidesz évi 250 milliárdot propagandára, meg 1.000 milliárdot választási osztogatásra( amit duplán szed vissza)?? Kidobott pénz.

 • Numida
  “Kína devizatartaléka tovább nőtt, 3,128 billió(!) dollárra, ehhez képest a 117,24 milliárd dollárnyi aranytartalék már csak kerekítési hiba.”
  Elírás ez, igaz nem a te elírásod, hanem a nemzetközi sajtóé és elemzőcégeké.
  Guglizva mostanában tényleg trillion dollart írnak szinte mindenhol, ami magyarul billió, azaz ezer millárd dollárnak fordítandó, így a 3.128 trillion dollar = 3.128.000 milliárd dollár. Így leírva ugye hogy már irreális? Az USA 2022. évi GDP-je nincs 20.000 milliárd dollár, vagyis 3,128 billió dollárból Kína felvásárolhatná az egész Egyesült Államokat… 🙂
  Kína devizatartaléka még mindig csak ezer milliárd dollár nagyságrendben mozog, mint ahogy a kínai kormány saját honlapja írja: 2022.12 / Foreign currency reserves 31276.91 in 100 million dollars, tehát 3127,691 milliárd dollár. Ennek 3,75 %-a az aranytartalék.
  safe.gov.cn/safe/2022/0207/22233.html

  Nincs semmi elírás. 3 egész 12 billió dollár, azaz 3,12 billió dollár.

  Amire te gondolsz, az a helyi értéket jelölő pont, 3.124 billió. De nem pont van ott, hanem tizedesvessző.

 • Gábor
  Eurót most érdemes lenne venni?
 • Bandi

  “sosem fogtok választást nyerni ebben az országban,”

  Ez komoly? Miklós indult a választásokon? Nem is tudtam. Vagy nem írta itt meg, vagy elkerülte a figyelmem, pedig rendszeres olvasó vagyok.

  A másik megoldás pedig az lehet, hogy azért nem nyer soha választást mer nem is indul, csak valakivel összekevered.

 • Къырымтатар

  “Merta magyar emberek nem szeretik, ha h*lyének nézik őket!”

  Nem b***meg, nem…ez így most erős volt.
  Már régóta próbálok rájönni, hogy milyen kábítószert fogyasztanak a fidesznyikek, segítesz nekem? Én is olyan pozitívan szeretném látni a helyzetet, mint te.

 • Bandi

  “Uszítasz azon kormánnyal szemben, akitől ennyi reklámtámogatást és offshoretól is kedvezőbb adózási környezetet kaptál…”

  Hát igen. Végül is mi kifogása lehet bárkinek is egy kormánnyal szemben amelyik engedi, hogy az általa felügyelt médiában megjelenjen (valami amit ő mondott), valamint ő is egy kedvező adózási formát válasszon? Hát akinek ez sem elég az hálátlan, disznó, mondjuk ki! (Na jó, azért 4 évente még 5 kiló krumpli jó lenne, de ezen felül igazán nem várható el semmi egy kormánytól.)

  Ezen felül én teljesen meg vagyok lepve, hogy az origó is meg a hiradó is a kormányhoz tartozik! Én tisztára azt hittem, hogy az origo az egy független alapítványhoz tartozik, a hiradó pedig a szintén kormánytól független, ún “közmédiához”.

  Erre kiderül, hogy mind a kettő esetén a kormánynak kell hálásnak lenni! Tisztára mintha nem is demokráciában élnénk! Le vagyok sokkolva!

 • Numida
  ‘Nincs semmi elírás. 3 egész 12 billió dollár, azaz 3,12 billió dollár.
  Amire te gondolsz, az a helyi értéket jelölő pont, 3.124 billió. De nem pont van ott, hanem tizedesvessző.’
  Sorry, ezt benéztem. 🙂
  Talán a “kerekítési hiba” kifejezésed zavart meg, mert 3.128 milliárd dollárnak továbbra is 3,75 %-a a 117,24 milliárd dollárnyi aranytartalék, ezt pedig nem én nevezném kerekítési hibának. 🙂
 • Kiszamolo
  Megint jött egy fideszes troll és megint tönkrevágja a hozzászólásokat.

  Felejtsétek el, ne válaszoljatok neki.

  Holnap majd kitörlöm.

  Azért nem ma, mert még gutaütést kap, hogy itten cenzúra van.

  Meg szeretném látni a válaszát az oktatásról. 🙂

 • Bandi

  “Eurót most érdemes lenne venni?”

  Ha én azt tudnám…!

  Kérdés, hogy mit jelent neked az, hogy érdemes? Senki nem tudja, hogy holnap merre fog menni (kivéve akik manipulálják az árfolyamot, de azok nem fogják előre elmondani).
  Viszont ha van félretett pénzed akkor nem rossz ötlet egy részét euróban tartani, hogy diverzifikálj, csökkentsd a kockázatot.

 • Dallamvonal
  datastudio.google.com/reporting/34003459-d311-448d-9105-447beedb7a53
 • Alfa

  Nem lehetne az ilyen műveletlen tálibokat instant kidobni innen?
  Hozzáadott értékük nincs, hisztiznek, ferdítenek, olvasni meg nem tudnak…
  A kommenteket a T. kollégák értelmes észrevételei miatt olvasom, nem segít ezen a mandiner szintű idiótizmus
  Azért itt egy olvasnivaló:
  g7.hu/kozelet/20230108/a-burkolt-afaemeles-es-a-forintgyengules-az-elelmiszer-aremelkedes-donto-oka
 • Gary

  Kristálygömböm nekem sincs, de ez egy jó pillanat lehet. Az enyhe időjárás és az olcsó gázár sokat segített a külker mérlegnek, az EU se keményített még be, tehát ennyi szerencsés tényező egyszerre egy kegyelmi állapot. További érdemi erősödést azért nem várnék, mert akik a 400-430-as rohamot végignézték, és mondták közben hogy “na még egyszer legyen 400 (390, az ami, egyénfüggő) és az egészet átváltom a 3.14csába” meg fogják támasztani az árfolyamot.
 • Egy lelkes olvasó
  Szia Miklós!
  Nagyon jó ez az “Ez történt a héten” sorozat! Mindig szívesen olvasom. Nem kell átverekednem magam a lényegtelen hírek özönén, és az összefoglaló mellé a meglátásaid is szuperek. Köszönöm. Remélem, folytatod az ilyenek írását, mert nagyon hasznos.
 • Kitantorgott
  Kanadaboz csak annyit, hogy ezzel parhuzamosan a nagyobb varosokban kb lakhatasi valsag van, megdragult a berles es a vasarlas is. Most ket evig kulfoldiek nem is vasarolhatnak ingatlant, de ez max az aremelkedest lassitja. Azt az 1.45m embert el is kell tenni valahova es nem hiszem hogy eszakra mennenek a semmi kozepere.
 • Dani
  Így az amerikai részvény árfolyamgörbéket nézegetve miyen durva hogy a Covid miatti első részvény panik, világvége hangulat 2020 március-aprilisban az ma már egy nehezen észrevehető kis bevágás, annyit emelkedett minden utána…
 • Csizkek
  „ A következő válság az elemzők szerint a “richcession” lesz, vagyis sokkal jobban fogja érinteni a gazdagokat, mint a szegényeket.“
  Egy jellemzoen neolib (megha most demokratak is a fo irany) usa vilagban ez nehezen hiheto. Nem Buffetek es hasonlok nyelik be a bubis reszveny buktakat hanem az atlag aki ugrott a hypeba. Nem a gazdagok adosodnak el 19%os hitelkartya koltekezessel es valoszinuleg nem a NY Central Parkos luxuslakasok ara borul ossze a magas kamatoktol.
  Mindenesetre erdekes az usa alacsony munkanelkulisegi rata. Kivancsi leszek mit okoz majd a tech lufi leeresztes az atlagember szintjen.
 • Netuddki
  Miklós, megtennéd, hogy a fideszes trollok hozzászólásait ki sem engeded ide?

  Láthatólag rákerült a blog a szervezett fidesz-kommunista bérkommentelők céllistájára. Kezd teljesen olvashatatlanná válni a komment szekció, átmegy lövészárkos ‘politizálásba’. Ez is a céljuk, át akarnak tolni téged, illetve a normális, gondolkozó embereket az ellenzéki szerepbe.
  Lehet, hogy szellemi kihívásnak tűnik megcáfolni a nyilvánvaló hülyeségeiket és hazugságaikat, de ne felejtsd el, hogy ezeknek az embereknek nincs saját véleményük. Ők csak a központból kapnak témákat és Q/A eligazítást, bár kétségtelenül bármit elhisznek, amit mondanak nekik.

  Ne engedd, hogy tönkretegyék a blogot, moderáld ki az összes komcsit! Ez nem cenzúra, mert nem embereket raksz ki, hanem egy a tőlünk lopott pénzekből zsírosan fizetett szervezetet.

 • István
  Nem ide tartozik, de hátha valaki…
  A 2029J PMÁP márciustól már a tavalyi inflát fizeti vagy rosszul értelmezem és csak 2024-től?
  Más:
  Ha megint ráállnak a fiúk a devizahitelre akkor talán nem gyengítik a forintot szándékosan.
 • mókuskerék
  Van 2026/X sorozatú euros állampapírom, ebben a félévben 10,55% és kamatot fizet. (infláció + 1,25%)
  Amit most lehet venni az a 2028/Y infáció+0,25 viszont ez most 2,85%-öt fizet, hogy számolják azt az eurós inflációt, hogy ekkora eltérés van a két kamat között?
 • Justin Time
  „találkozok is kint bőven ismerősökkel, de sokan nem mernek kimenni. A hogyan kell ott fizetni, mivan ha kérdeznek valamit a kasszánál és hasonló mondatokat hallok, nem is buta emberektől. Tankolás szintén, hogyan mondom el hogy az ötös kutat fizetem, mondom mutatod mind az öt ujjad.”

  Tyű… Magyarország 2023.

  De amikor másutt olyanokat írok, hogy politikailag erőtlen a közép-európai régió, még én vagyok a rossz. Pedig pont ez is beletartozik, hogy szomszéd nem beszéli a szomszéd nyelvét, hanem úgy vagyunk vele, mint a viccben a rendőr.

  Még németül vagy olaszul se tudunk elmondani két közvetítő mondatot, amit a szlovén alighanem megértene.

  Mikor kötelezőként verték a fejünkbe a ruszkit, senki se tudott magától egy mondatot se elmakogni. Röhej, de idegennyelvtudás és -oktatás ma is pont ugyanott. Már a diplomához se kell.

  És csodálkozunk, hogy a Kárpát-medence egy szellemi gettó.

 • kerdezo
  A tehenek sztrajkolnak vilagszerte vagy mi okozza ennyire a tejtermekek aranak drasztikus emelkedeset
 • kerdezo
  tovabbi kerdesem, hogy lehet a vilagon szinte mindenhol munkaero hiany. Es vegre elertuk azt hogy mar csak azert van munka hogy dolgozzunk, nem az ertelme/haszna miatt (azt hiszem ezt az erzest jo par multinal dolgozo ember meg tudna erositeni). Egyre magasabbak az automatizaltsagi fogok minden iparagban, de egyre tobb ember kell ennek ellenere hogy dolgozzon. (vagy inkabb az az indok, hogy egyre tobb az ember akik exponencialisan tobbet akarnak fogyasztani)
 • Károly
  “A hogyan kell ott fizetni, mivan ha kérdeznek valamit a kasszánál és hasonló mondatokat hallok, nem is buta emberektől.”

  Tegyük fel, hogy az adott ember magyarul beszél csak, és kint a szlovén kasszás tényleg kérdez tőle valamit. Nálunk is előfordul az ilyen, hogy a kasszás feltesz egy kérdést valamivel kapcsolatban.

  Ilyenkor mit tanácsolnátok az ilyen embereknek, mit reagáljanak? Vonjanak vállat, tárják szét a kezüket? Hogyan lehet megoldani egy ilyen helyzetet jól?

 • Medve
  A cikk nagyon jó, köszönjük! Még ilyet, minden héten, ha időd engedi! Nekem sok újdonság volt benne, mert reggel jobban szeretek kávét inni, mint híreket olvasni az utóbbi hetekben.

  A trollról annyit, hogy nem szabad reagálni a hányására. Minden, még médiának nevezhető portál kommentjei között van egy troll aki hozzászól arctalanul, névtelenül, (ami itt nem nehéz) és direkt provokál, majd otthagyja a szekciót. Ezzel tönkreteszi az egész threadet. De az ilyen emberek – higyjétek el – a legkevésbé sem foglalkozik a többi kommenttel. Szerintem el sem meri olvasni. Elég, ha Miklós reagál rá. Amennyiben ezek kívül egy választ sem fog kapni, (amit nem olvasással ellenőriz, hanem kereséssel a nevére) higyjétek el, akkor megint írni fog, esetleg csak más néven. Legalábbis ez a tapasztalat.

 • Csizkek
  „ Hogyan lehet megoldani egy ilyen helyzetet jól?“
  2023-ban?:) megtanulod azt az 1 mondatot, hogy bocs nem beszeled a helyi nyelvet. 1 mondat angolul es helyi nyelven. Ha tovabb dumal akkor megtanulod a masodik mondatot is, hogy bocs itt a google translate, irja bele azt a 2 mondatot amit akar:)
 • Csizkek
  “ Kanadaboz csak annyit, hogy ezzel parhuzamosan a nagyobb varosokban kb lakhatasi valsag van, megdragult a berles es a vasarlas is.“

  Nem elek ott de worldwide ingatlanpiacos hirekben mindig elokerul hogy Canada atlagarak a csucs 2022 jan-febhez kepest mar 2022Q4re estek 15%+ korul. Varnak meg tovabbi 20%ot 2023 vegere..

 • Istvan M.
  Lekéstem kommentjét. 🙁
 • jami

  Elég megnézni a PISA eredményeket vagy végig vinni pár kör interjúztatást – nem lesz többé ez a kérdésed.
 • jami
  Az EU szép lassan azért keményít
  hvg.hu/itthon/20230109_erasmus_europai_bizottsag_alapitvanyi_egyetemek
  Tiszta szerencse, h az alapítványokat főleg az EU-s kutatási pénzek miatt hozták létre…
 • untermensch4
  Okostelefonokra állítólag már teljesen jól használható appok elérhetőek, pl beírt szöveget lefordít más nyelvre.
  Régebben láttam olyan német turistát akinek a néhány, vszeg útközben szükséges dologról voltak mondatai névjegykártya méretű papírokon.
 • untermensch4
  “Ők csak a központból kapnak témákat és Q/A eligazítást, bár kétségtelenül bármit elhisznek, amit mondanak nekik.”
  Vannak akiknek ez a “saját véleménye” miután elég nagyra fújódott körülötte a véleménybuborékja. Munkahelyen találkoztam ilyennel, erős hite van vmiféle háttérhatalomban és az általa fogyasztott hírekben (amelyeket összehangol az alaphitével). Társalgási stílusa a bokszra emlékeztet, előre ha egy témakörben sarokba szorul, átugrik másik témakörre és ott is sarokba szorul, 3-4 témakör között ugrál és mivel nincs kiütés, a pontozást meg nem ismeri, ő győzött 🙂
 • yloráK

  Ilyenkor szépen, lassan, szótagolva, magyarul kell válaszolni, és akkor tuti meg fogja érteni. NEM BE-SZÉ-LEK SZLO-VÉ-NUL.

  De komolyan, nem láttál még külföldit Magyarországon vásárolni kisboltban, ahol a kasszás csak magyarul beszél? A másik fél is kapcsolni fog, és mutogatással megoldják. Csak azt tanuld meg, hogy “tenk jú, dánke”, és minden rendben lesz. (Bár gondolom, most ezzel is feladtam a leckét.)

  Hihetetlen, hogy az emberek mennyire életképtelenek, de amiatt problémáznak, ha csak minimálbért kapnak. Meg az én kurva anyámat, hogy többet keresek, mert hajlandó vagyok tenni érte.

 • lekváros_kenyér
  Néhány cikket elolvasva a kínai autópiaccal kapcsolatban.
  Az elektromos autós rész így alakult december december alapon.
  Tesla: ~56e -21% BEV
  BYD: ~112e +132% BEV
  Li: ~21e +50% ebben hibrid SUV adat is van
  Nio: ~16e +51% BEV
  XPeng: ~11e -29% BEV

  Európából Németországra találtam adatokat.
  December ~348e eladott autó, ebből ~104e BEV. A PHEV +BEV együtt a decemberi eladások 55,4%-a, ami új rekord.

  cleantechnica.com/2023/01/08/evs-take-55-of-the-german-auto-market-in-december/

 • Csinolina
  “együk fel, hogy az adott ember magyarul beszél csak, és kint a szlovén kasszás tényleg kérdez tőle valamit. Nálunk is előfordul az ilyen, hogy a kasszás feltesz egy kérdést valamivel kapcsolatban.

  Ilyenkor mit tanácsolnátok az ilyen embereknek, mit reagáljanak? Vonjanak vállat, tárják szét a kezüket? Hogyan lehet megoldani egy ilyen helyzetet jól?”

  Komoly kérdés? Nem úgy tűnik, mintha gyakran járnál a szlovénokhoz.. elég gyakori, hogy az eladó konkrétan magyarul szól az emberhez pl: gyertek nyugodtan.. amúgy meg az alap angol kifejezések mellett még hány forditó program van már manapság??.. Ez tényleg az erre a blogra járók szintje lenne?

 • Akos

  A fordulónap más a kettő papírnál. Az utóbbi nyáron fordul, onnan fizeti a tavalyi infláció alapján, most még a 2021-es alapján látod a 2,85%-t