Honnan tudod, elérted-e a pénzügyi stabilitást?

A pénzügyi tudatosság célja, hogy a pénzügyeid szilárd és biztos alapra kerüljenek, vagyis hogy elérd a pénzügyi stabilitást, amikor már nem csak megtörténik veled a (pénzügyi) élet, hanem neked van befolyásod a pénzügyeid felett.

Honnan tudod, hogy elérted-e már ezt a vágyott pénzügyi stabilitást?

– Soha nem fordul mínuszba a bankszámlád és soha nincs kifizetetlen számlád. Nem késel a hiteltörlesztővel sem, ha még van hiteled. Ha már bármikor ki tudod fizetni a számláidat, ahogy azok megérkeznek, az már egy pozitív jel.

– Nem rendelkezel hitellel. Ha mégis van még hiteled (mondjuk lakáshitel), akkor is jó úton haladsz afelé, hogy idő előtt visszafizesd.

– Soha nem veszekedtek a házastársaddal anyagi kérdések miatt, ellenben szabadon meg tudjátok beszélni a család anyagi helyzetét is.

– Ha használsz is hitelkártyát, csak a visszatérítések miatt és nem a hitelkeret miatt. Soha nincs olyan hónap, hogy ne tudnád maradéktalanul kifizetni a tartozásod.

– Soha nem aggódsz a pénzügyeid miatt és nincsenek álmatlan éjszakáid sem a pénzügyi helyzeted miatt.

– Egy váratlan nagyobb kiadás sem okozna megoldhatatlan problémát.

– Nem kell stresszelned a munkahelyeden, hogy esetleg kirúgnak-e. Ha fél vagy akár két-három évig is megélsz a tartalékaidból, soha nem mész gyomorgörccsel dolgozni. Sokkal szabadabban, sőt felszabadultan tudsz dolgozni, hiszen nem megélhetési kérdés a havi fizetésed.

– Nem kell bűntudatot érezned, ha néha többet költesz a kelleténél. Azért vagy takarékos és pénzügyileg megfontolt, hogy megengedhesd magadnak azt a luxust, hogy néha többet költs egy-egy eseményre, tárgyra vagy nyaralásra. Ezt pont a megfontolt mindennapi költekezésed teszi lehetővé.

– Már hidegen hagy, hogy a szomszéd milyen autót vett, vagy a kollégád hol volt nyaralni (a hitelkártyája terhére). Nem akarsz beszállni ebbe a bolond társasjátékba, a saját értékedet már nem az általad birtokolt tárgyak árával kevered össze.

– Megteheted azt a luxust, hogy nem elsősorban a kereseti lehetőségek szerint választasz magadnak munkahelyet. Többet nyom a latba, hogy szereted-e csinálni, jó-e a munkahelyi légkör vagy hogy mennyi a szabadidőd mellette.

– Úgy érzed, hogy te uralod a pénzügyeidet és nem az téged. Nem csak megtörténik veled a pénzügyi életed, hanem te döntöd el, hogy merre és hogyan folyjon a pénzed.

– Megtanultad, hogy a sikeres pénzügyi élet titka, hogy kevesebbet költesz, mint keresel, vagyis mindig a lehetőségeid alatt élsz és nem felette. Nem a vágyaidhoz szabod a költekezésed, hanem a lehetőségeidhez és nem a költekezésben keresed a boldogságot, mert tárgyak vagy élmények vásárlásával még soha senki nem lett boldog ember.

– Nem csak a rövid és középtávra, de hosszú távra is biztosítottnak látod a pénzügyi életedet. Ha még nem is érted el azt, hogy a nyugdíjadat vagy a gyerekeid oktatását biztosítottnak lásd, de úgy érzed, hogy jó úton haladsz ez a cél felé.

– A megtakarításaid összege évről-évre nő és a növekedés mértékét kielégítőnek tartod.

– Ha kétkeresős háztartás vagytok, a kisebb kereset kiesése sem okozna megoldhatatlan anyagi problémát.

– Meg tudod nevezni, hogy mibe van jelenleg befektetve a pénzed, vagyis fel tudod sorolni a portfóliód fontosabb elemeit.

– Előfordul, hogy az emberek hozzád fordulnak pénzügyi tanácsért, mert látják, hogy a te életedben jól működnek ezek a dolgok.

– Megengedheted magadnak, hogy elmenj nyaralni. Mind időd, mind pénzed van rá.

– Már tudod, milyen pénzügyi hibákat követtél el a múltban és hogyan kellett volna másként csinálni.

Röviden szerintem ezek a jelei annak, hogy elérted a pénzügyi stabilitást. Ha még nem értél célba, akkor se aggódj, a lényeg, hogy legalább törekedj rá.

Ha nagyon távolinak tűnik a cél, olvass erről szóló könyveket, cikkeket, esetleg nézd meg a két videómat a youtube-on itt és itt.

Sok sikert mindenkinek, hidd el, a cél megéri az erőfeszítéseket, hogy elérd a pénzügyi stabilitást.

Share

105 hozzászólás

 • Gergő
  Köszi. Jó összefoglaló 🙂
  Volt szó arról, hogy a videók online megvásárolhatók lesznek. Számíthatunk még erre? Vagy ez meghiusult?
 • jurta
  Szerintem ezek túl végletesek:
  “– SOHA nem veszekedtek a házastársaddal anyagi kérdések miatt” [ennek ráadásul más okai is lehetnek, akár rosszabbak, mintha pénzügyileg instabil lenne a család helyzete]
  “– SOHA nem aggódsz a pénzügyeid miatt” [szerintem ilyet csak az csinál, akinek nincs pénze :-)]
  “– Egy váratlan NAGYOBB kiadás sem okozna megoldhatatlan problémát” [mihez képest “nagyobb”? A havi jövedelmemhez? A teljes vagyonom x %-a? Mindenkinek van olyan nagy kiadás, ami megoldhatatlan lenne…]

  Ez viszont egy tényleg fontos, “mély” mutató:
  “– Meg tudod nevezni, hogy mibe van jelenleg befektetve a pénzed, vagyis fel tudod sorolni a portfóliód fontosabb elemeit.”
  (Nekem természetes ez, de tényleg, rengeteg ember rohangál körülöttem, akinek “szét van dobálva” a vagyona. A Your Money or Your Life könyv is ezzel kezdi a 2. fejezetben, hogy készíts leltárt.)

 • Kiszamolo
  Jurta,

  – Az elmúlt 10 évben SOHA nem veszekedtünk a pénz miatt.

  – Nincs olyan kiadás, amit ne tudnék a megtakarításaimból megoldani. Ennek ellenére az autó, a lakás és az életem is biztosítva van.

  SOHA nem szoktam aggódni a pénz miatt. Ha valamiért váltanom kellene is, biztos találnék olyan lehetőséget, amiből kényelmesen megélünk. Ha pedig a befektetésem értéke csökkenne? Na bumm, benne van a pakliban, nem vágna az sem földhöz.

 • jurta
  Most nagyon elégedett vagyok.

  Csak a “hosszú távon is biztosítottnak látom” és az “évről-évre nő” nincs meg, de azok is csak szigorúan véve (több mint másfél évig csak alkalmi munkákat csináltam, és ez saját döntésem volt; most pedig “nem elsősorban a kereseti lehetőségek szerint választottam magamnak munkahelyet”, s még ott is kértem kissé kevesebb munkaidőt, hogy legyen életem és egészségem is – tehát az a kettő is csak a lista egy másik pontja miatt nem teljesül 🙂 ).

 • barna
  Hogy is volt?

  Ezeket már gyermek korom óta megtartom…mi hianyosságom van még?
  Tudjuk a folytatást…
  🙂

 • Robi
  Van havi koltsegvetesed, hogy tudd melyik honap sikerult erosebbre es miert.

  Van kozep es hosszu tavu terved az eleteddel kapcsolatban

 • Családfő
  Ez remekül csokorba lett szedve. Hirtelenjében nem is tudok hozzátenni – alszok rá egyet. Az érzés, amikor eléred – saját erődből -, pénzben kifejezhetetlen.
 • Attila9
  “Ha fél vagy akár két-három évig is megélsz a tartalékaidból, soha nem mész gyomorgörccsel dolgozni.”
  Ha örökké megélsz a passzív jövedelmedből, soha nem mész gyomorgörccsel dolgozni. -így szebben hangzana.
 • Teddy
  Még nem értem el a teljes pénzügyi stabilitást, de jó úton haladok felé. Sok állítás igaz rám a felsoroltakból.
  Tudom, hogy milyen pénzügyi hibákat követtem el a múltban és mit kellett volna másként csinálni. 4 éve még mély anyagi válságban voltam a sok hitelem miatt. Igen, nagyon sok álmatlan éjszakám volt, elkeseredtem, kilátástalannak láttam helyzetünket. Aztán véletlenül a blogodra találtam. Az első cikk amit olvastam: “Spórolás: kezdd el még ma!”, majd a többi pénzügyi életvezetési cikk tele hasznos tanácsokkal hitet és reményt adott, hogy lesz kiút, változtathatok. Köszönet érte! Jó érzés, hogy 2 éve – mióta hiteleimet kiváltottam – nincs mínuszos számlám, hiteleim csökkennek, megtakarításom folyamatosan nő. Havonta pénzügyi tervet készítek és ez szerint élek. Váratlan kiadás sem okoz problémát. Megváltozott a pénzügyi gondolkodásmódon.
 • Imre
  Wow! Kb 90%-a megvan!
 • Tóth Csaba
  Köszönöm! Mindig rengeteget segítenek a postjaid, ez most főleg kellett! 😉
 • Teddy
  Még egy gondolat a cikkhez. Mikor komoly anyagi csődben voltam akkor is a hitel törlesztőim pontos fizetését helyeztem előtérbe akár a közüzemi számlák rovására is – persze csak elfogadható kereteken belül. Mert ez látható marad és a későbbi hitelkiváltást akadályozhatja. A közüzemi számlánál pedig csak az utolsó 3 hónapot kérik, ez legyen ok. A háztartásban teljes kiadás visszafogásra törekedtünk. A kamrában, fagyasztóban lévő készleteket mind felhasználtuk, úgy, hogy minél kevesebbet kelljen vásárolni. Később a bevételeket is növeltük további kiadás minimalizálással egybekötve. Az elmaradt közüzemi számlákat pedig folyamatosan rendeztem. Ez volt a túlélési stratégiánk. Mikor már nem volt teljesen lemerítve a mínuszos folyószámlám (fszámla-hitelkeretes) akkor váltottam ki hiteleimet és ezáltal még havonta 25 ezer Ft megmarad.
 • KZoltán
  Vidáman olvasod, esetleg egy-egy megjegyzést is írsz a kiszámoló.hu-n.
 • FoX
  Vannak pontok, ahol még nem tartok “ott”, de haladok. Azzal nagyon egyetértek, hogy fölösleges a ma nagyon elharapózott tárgyfétis. Brand-mánia ural nagyon sok embert, nem az értéket keresik a pénzükért.
  Viszont én az élményekre soha nem sajnáltam a pénzt, szerintem az pont olyan dolog, amit soha többet senki nem tud elvenni tőlem. Maximum egy masszív Alzheimer-kór a vége felé… 🙂 🙂
 • Tsalad
  Egyre több állítás igaz a haztartasomra ebből. Remelem 4-5 év mulva az egész. Hálás vagyok az utmutasokert. Mondjuk mióta eszemet tudom nem jól gondolkodtam a pénzről es most kb fel éve igyekszem a dolgokat helyre tenni. Egyre biztosabb vagyok a sikerben.
 • Geroj
  Végül is ez így szépen össze van szedve!
 • Zabalint
  Kis túlzással a világ pénze nem lenne elég, hogy sose aggódjak a munkahelyem elvesztése miatt, de jobban végiggondolva, 40 évnyi fizetésem már elég lenne mégis.
 • yimshagin
  A penzugyi stabilitas tehat penzugyi mobilitas. 🙂
 • Családfő
  Zabalint, ha ennyire mélyen nézed és túlzottan aggódsz, akkor a 40 évnyi fizetésed sem elég, hisz azzal is bármi történhet. Vagy ezernyi más radikális változás, tragédia jöhet közbe. Szerintem van, amikor már nem érdemes mélyebbre ásni, és elengedni a kis eséllyel bekövetkező kockázatokat, különben az ember sosem érezné azt a jó munka utáni, megérdemelt elégedettséget, amiből erőt meríthet a nehezebb napokon, illetve úgy általában a folytatáshoz.
 • Kari
  +1
  pontosan meg tudod nevezni azt az összeget, ami ahhoz szükséges, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod. Konkrét *betartható* tervvel rendelkezel arra az esetre, ha a jövő héten ez az összeg hirtelen az öledbe hullana.
 • Stanlee
  Mindenkinek mastjelent az anyagi fuggetlenseg.Baratnomnek kb. 4 evre elegendo megtakaritasa van, ugy, hogy a jelenlegi eletvitelen nem kell valtoztatnia, nincs hitele, stb. Ennek ellenere teljesen ra van kattanva arra, hogy ez meg mindig nem eleg.

  Az is igaz, hogy ha elegendo az ember penze, akkor nincs veszekedes kiadasok miatt.

 • Kiszamolo
  A pénzügyi stabilitás nem egyenlő azzal, hogy annyi pénzed van, hogy soha ne kelljen dolgozni.

  Egy segédmunkás is lehet pénzügyileg stabil helyzetben annak ellenére, hogy esélye sincs annak, hogy munka nélkül bármikor is megéljen.

 • Kari
  Kiszámoló
  A lényeg a terv. A pénzügyileg tudatos ember és egy átlagember közt a különbség akkor mutatkozik meg élesen, amikor váratlan helyzet adódik. Ilyen váratlan helyzet lehet egy hirtelen nagyobb kötelező kiadás, mint amit te is felsoroltál.
  Van azonban olyan élethelyzet is, amikor váratlanul nagyobb összeghez jut valaki. Pl. öröklés, nyeremény vagy egyéb útján. Akinek nincs erre terve, az hetek/hónapok alatt nyakára hág az összegnek és utána összeomlik pénzügyileg. Akinek van terve és be is tudja tartani, az pedig a pénzügyileg tudatos ember. A tudatosság pedig a pénzügyi stabilitás alapja.
 • Gábor
  Zabalint: Elég 25 évnyi kiadás ahhoz hogy sose aggódj munkahely vesztés miatt. Ami jó esetben 10-15 évnyi fizetés.
  mrmoneymustache.com/2012/05/29/how-much-do-i-need-for-retirement/
 • Gábor
  Elérni egy dolog, megtartani nehezebb…
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  “– Soha nem aggódsz a pénzügyeid miatt és nincsenek álmatlan éjszakáid sem a pénzügyi helyzeted miatt.”

  Ezt ki kéne venni szerintem, vagy átfogalmazni, mert bizony akármennyi pénze van a zembernek attól még “aggódik” néha a pénzügyein…

 • Zabalint
  @Családfő
  Nem a befektetések kockázatáért aggódok, hanem a munkahely kérdés miatt hosszútávon.
 • Padrepapp
  Esetleg írnál egy cikket, hogy szerinted mely könyveket érdemes olvasni, mint pl. a Millionaire Next Door.
  Valami top 10 könyv a pénzügyekről-re gondoltam, amik nem feltétlen mély szakmai dolgok, inkább közéletiek.
  Dokumentumfilmek is lehetnének, ha van ilyen.
 • Olvasó
  Nagyon jó összefoglaló! Bárcsak minden magyar olvasná ezt a blogot, kicsit előrébb tartana a pénzügyi kultúra. Megszűnne az irigység, pl. a családon belüli. Feleségemmel már megkaptuk, “nektek bezzeg mennyitek van”, miközben eszükbe sem jut, hogy mi takarékosan élünk, elég nekünk a panel, az egyszerű műszaki cikkek, az olcsóbb öltözet, az erősen használt, de nekünk nagyon is megfelelő gépkocsi, a tömegközlekedés. És akkor is takaréskodtunk, amikor nem volt igazán sok, és akkor is, amikor többünk volt. Az ilyen családon belüli dolgok meg könnyen vitát szülnek. Mert, ha valamibe bele kell adni (pl. egy idős hozzátartozó eltartásába, vagy egy közös tulajdon felújításába), akkor kiderül, hogy a költekező rokonnak semmi pénze nincs (bár jobb autója, telefonja, lakása, ruhái vannak), és végül az egész életét megfontoltan, takarékosan élő rokonnak kell fizetnie, a másik helyett is..
 • realestate
  Egy bővített mondatban: Saját tehermentes ingatlanban laksz, nincs semmilyen hiteled, nincs hitelkártyád, rendelkezel valamilyen nyugdíj előtakarékossággal amit folyamatosan fizetsz, 1 éves fizu KP, 2 éves fizu megtakarítás.

  Ezt egy főre értem. Na ekkor már nyugodtan hajthatod álomra a fejed….

 • András
  Néhány éve akkora hitelcsapdába kerültem a hitelkártyám miatt, hogy ihaj! Nem tudtam jól használni. A jövedelmem részeként tekintettem a hitelkeretet, készpénzt vettem föl, ami hibát el lehetett követni, azt én elkövettem. Pedig “biztosításom” is volt a termékre. Még munkanélküliség esetére is. Az lettem, ott álltam hétszázezres adóssággal munka nélkül. Felkerestem az OTP Groupama-t, ott mosolyogva közölték, közös megegyezéses felmondásra nem érvényes a biztosítás. Közös megegyezés. Hmmm. A helyi önkormányzattól kaptam 28.500 Ft-ot. Totál padlón voltam. Családi összefogással rendeztük az adósságot, de életre szóló leckét kaptam. 2 éve újra van munkám, hitelkártyám is, de csak a 2% visszatérítés miatt. Egy másik banknál. Mindig időben visszatöltök mindent. És van hathavi megtakarításom. Ma már úgy gondolkodom, mint a bankok. Ha nekik számít 1.- Ft, nekem is. Ő fizessen nekem, ne én neki.
 • digimini

  USA átlagpolgár és a pénzügyi tudatosság két külön világ. A lakás/házhitelt pl. generációkon át fizetik.

  Itthon sem feltétlen a tudatossággal van a baj, hanem a régi reflexekkel. Nyugaton elherdálod a pénzed, tönkremész: happens, your problem.

  Itthon: kirohan a Tények meg még 5 másik újságírónak nevezett ember, és sajnálni kell, mindenki hibás, a hetedik ötéves tervtől kezdve az északi szélig. De várjanak mert megint terhes vagyok innom kell valamit. Vagy: várják, hogy majd istenke segít. Esetleg az állam.

 • Tomi
  Ha mar ugy is feltettek a kerdest itt a topikban, en is rakontraznek: Videok megvasarolhatoak lesznek a jovoben? 🙂 Szivesen megvennem oket, de szemelyesen elmenni hetvegente nekem nem fer bele 🙁
 • Csongor
  Hihetetlen. Minden pontnál csak bólogattam, és egyetértettem. Hitelem és hitelkártyám nincs. Csak zárójelben: 10 éve még rendszeresen előfordult, hogy üres volt a hűtőm.

  Sokat köszönhetek a kiszámoló blognak, és persze a helyeknek, ahol dolgozhattam, és ahol most is dolgozok, és a csodálatos munkaközösségeknek is. 🙂

 • Dani2
  A FU money (“leszarom pénz”) nagyon kell a nyugodt alváshoz. Most kb. 11 évre elég megtakarításom van, nem számolva a megtakarítás hozamával (szóval talán még tovább elég lenne). Viszont ha elveszteném az állásomat, és nem akarnék tovább ezen a pályán maradni (ahol a jelenleginél csak többet tudnék keresni másik munkahelyen), akkor 1 év tanulás után belekezdenék valami újba. Ha nem lenne megtakarításom, akkor folyton rettegnék, görcsösen ragaszkodnék a mostani munkámhoz, és eszembe se jutna máshova menni vagy új dolgokba kezdeni.
 • digimini
  @András

  bocsáss meg, de ha hitelkártyáról készpénzt vettél fel évi 38-45% kamatra azért nem feltétlen másokat kell hibáztatni :-))

  Ezek a biztosítások nem sokra jók, én cicára néztem, kb. minden betegség ki volt zárva.

 • Péter

  Van lakáshitelem, gond nélkül törlesztem, rendszeresen előtörlesztem, így az eredeti futamidőhöz képest több évvel hamarabb visszafizetem. Hitelkártyám is van, többek között a lakáshitelt is arról törlesztem – a pénzvisszatérítés miatt. Nem mondom, hogy nem fogok lényegesen jobban állni anyagilag, ha a havi bevételemet nem csökkenti már a törlesztőrészlet, de ettől függetlenül a mostani helyzetem szerintem stabilnak nevezhető.

  A nyugdíj előtakarékosság, és a vésztartalék alapvető, abban egyetértek. Mondjuk az egy évnyi fizetés szerintem kicsit sok, ide ez már ízlés dolga.

 • Penzmag
  Nagyon jó kis lista, annyit tennék csak hozzá hogy pontosan tudod mennyi jön be és mennyi megy el minden hónapban. Nekem ez az egyik vesszúparipám, de rengeteget változott a pénzügyi helyzetem, mióta kb 5 éve minden kiadásomvezetem. Szerintem ez mindennek az alapja. A többi ebből fog következni.
 • Csabi
  A cikk jól összeszedett. Lehetne hozzá írni még ezt-azt, de jelentősen nem növelné a mondanivalót.
  A baj azonban az, hogy aki a kiszamolo.hu-t olvassa az többnyire ezen a szakaszon réges-régen túlvan. Más kihívások foglalkoztatják. Például az anyagi függetlenség elérése, az adakozás hatékonysága, vagy az egészséges egyensúly megtalálása, a túlzott takarékosság (fösvénység) elkerülése anélkül hogy átesne a ló túloldalára.
  Persze vállveregetésnek jó az ilyen cikk, de a valódi célközönséghez nem jut el.
 • axt
  Szinte mindennel egyetértek. Nekem egyedül a munkahelyi rész nem passzol. Unalmas munkát csinálok, de jól fizet, ezért nem érdekel túlzottan. Már rég túl vagyok azon, hogy karriert akarjak építeni. Az is csak egy önigazolás lenne.
 • Kiszamolo
  Csabi, tudod hány olyan bizonyság van, hogy véletlenül keveredtem ide két éve, azóta rendbe szedtem a pénzügyeimet? Ha jól emlékszem, most is van ilyen a hozzászólások között.

  Hidd el, van értelme írni ilyenről. Lehet, hogy a Facebook-on botlik bele, lehet, hogy a Google miatt kerül ide és úgy olvas el egy-egy ilyen cikket.

 • Totti
  Örülök, hogy huszas éveim végén bukkantam erre a blogra és nem később. Addig sem szórtam a pénzt, de most inkább jellemző a tudatosság. Remélem a kevesebbet költök, mint amennyit keresek felfogással lassacskán be tudom biztosítani magunkat.
  Már csak az önképzés terén kéne fejlődni 🙂
 • Rafinha04
  Akkor hadd csatlakozzak a videók utáni érdeklődéshez, sokan várjuk már őket szerintem 🙂

  Amúgy jo cikk, szerencsére mindd igaz rám már pár éve(kifizetett ház, kocsi, sose volt hitel, kb 5 évnyi megtakaritás), és mindez egy havi 250-es fizubol 10 év alatt(szülöi segitség az elején első lakás vásárlásának a felébe), a munkám nem a legizgibb, de a napi 8 ora meloban van 4 orám szabad netezni és Kiszámoló cikkeket és hozzászolásokat olvasni, szóval nem mindig a rossz oldalárol kell nézni a munkahelyet se 🙂

 • Csabi

  Örülök ha így van 🙂
 • L70
  Igen, szerencsére nálunk mind megvan. Illetve nem szerencsére, mert valójában ez normális következménye az elmúlt évtizedek hozzáállásának.

  Talán csak az szerencse, hogyha a társ abszolút passzol mindehhez.

  Egy érdekesség, hogy sose vezettünk kiadási naplót, tényleg. Nekünk az nem kellett. Másik érdekesség, hogy a vagyonunkhoz képest nem jelentős örökség 100%-ban ment a többi közé, amikor jött. Ugyanez volt a helyzet egy-egy komolyabb bónusszal is.

 • Jozsó
  kb. 95-99% rám is igaz. Szuper!

  És mi sem veszekedtünk még SOHA pénzügyek miatt.

 • Ildiikó70
  Azt hiszem lassan megvan minden. Bár a vágyaim között szerepel egy Volvo XC90 – ez lenne a második dolog, amit vennék, ha sok pénzt nyernék, addig csak álom. Az első a 2 nagyon jó barátnőm hiteleinek kifizetése lenne, utána autóznánk egy nagyot. 🙂 Persze csak óvatosan, mert hármunknak 7 gyerekünk van, akik közül 4 egyetemista.
  A blog olvasói közül talán a legkevesebbet kereső vagyok, mégis elégedett. Ha elveszíteném a munkahelyem az megrázna, de ezen kívül minden megvan – ha minden igaz.
  Éveken keresztül húztuk nagyon erősen a nadrágszíjat, hogy mindezt elmondhassuk, de megérte. Ha semmi tragédia nem jön közbe a gyerekek taníttatása nincs veszélyben és a lakáshoz jutásukat is tudjuk majd segíteni. Ha ezeket is meg tudjuk valósítani tökéletesen elégedett leszek. Egyelőre jó úton haladunk efelé.
  Örülök, hogy rátaláltam a blogra, sokat tanultam belőle.
 • Gábor
  Kedves Kiszámoló!

  Visszaszámoltam, vártam a negatív kommenteket. Mérsékeltebbek mint vártam.

  Én viszont GRATULÁLOK! További SIKEREKET KÍVÁNOK a “küldetésed”-hez”
  JÓ AZ ÖSSZEFOGLALÓ!

 • Az a sikeres férfi aki többet keres ,mint amennyit a felesége el tud költeni; és az a sikeres nő aki ilyen férfit talál. 🙂
 • axt
  @Ildikó70 Ennyire jóban vagytok, hogy kifizetnéd helyettük a hitelt? És vajon ezt ők is megtennék érted? Nem lehet, hogy pont azért veszik fel a hitelt, mert tudják, hogy majd te segítesz nekik? Nekem innen messziről úgy tűnik, hogy kihasználnak téged, de persze tévedhetek is.