Hová lett az infláció?

Infláció, vagyis pénzromlás akkor van, ha úgy kerül több pénz a forgalomba, hogy nincs mögötte több áru vagy szolgáltatás. Ha mindenkinek dupla annyi fizetést adunk, akkor semmi nem történik, csak ezek az emberek elköltik a dupla pénzt. Viszont nem lesz több fodrász, több autószerelő és több ipari termék sem, így a plusz pénz csak inflációt generál és a fodrász, a gázszerelő, az autószerelő és mindenki más szintén dupla annyiért fog dolgozni. Vagyis a pénz fele annyit fog érni. Ezt hívják pénzilluziónak, amikor úgy érzem, többet keresek, pedig ugyanannyit tudok vásárolni érte, mint amikor még kevesebbet kerestem.

Ez elég egyszerűen megérthető. A több pénz, ha minden más változatlan, inflációt okoz.

Oké, de akkor miért nem rohant el az infláció, amikor az elmúlt 12 év csak arról szól, hogy ész nélkül öntik a pénzt a piacra a jegybankok? Ha igaz lenne a fenti eszmefuttatás, már régen vágtázó inflációnak kellene lennie.

Van itt még egy másik dolog is a képletben, ez pedig a pénz forgási sebessége. Ugyanis az egy dolog, hogy mennyi pénzt öntök a piacra és egy másik, hogy azzal mi történik. Ha az összes plusz pénz a párnacihákba vándorolna, ahelyett, hogy az emberek elköltenék, akkor semekkora inflációt nem okozna a plusz pénz, hiszen nem jelenik meg a piacon plusz kereslet formájában. Ha nem nő a kereslet, nem nőnek az árak sem.

Ellenben ha gyorsan forog a pénz, sokszor gazdát cserél, sokkal kisebb összeg is nagy inflációt tud okozni. (1946-ban idehaza aki csak pénzt kapott, rohant és elköltötte, mert másnap már kevesebbet ért, mint aznap. Akinek fizetett, az is szaladt, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőle. Ezzel extrém magas lett az infláció, mert az összes pénz állandóan gazdát cserélt és ez tovább növelte az inflációt.)

Ennek fényében már érthető, miért nincs még vágtázó infláció a rengeteg plusz pénz ellenére sem. Mert ezt az újonnan megjelenő pénzmennyiséget az emberek nem elköltötték, hanem részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba fektették. (Ahol természetesen nagy árnövekedést okoztak, de a fogyasztói árindexben, a mindennapi fogyasztási cikkek piacán, amivel az inflációt mérik, ott nem.)

A FED ábrája arról, hogyan alakult a pénz forgási sebessége az elmúlt években. Ha megnézed, mindent megértesz, hogy miért nincs még infláció.

Share

187 hozzászólás

 • Karcsika
  @Kiszámolónak
  2020-10-22 at 10:38

  Annyit megjegyeznék, hogy a gyárakat Kína építi és nem a teszla.
  Amúgy Kínában élő barátom mesélte, hogy ott féláron adják a Tesla-t, mert Kína támogatja lelkesen. Gondolkodtunk is, hogy lehetne behozni… 🙂

  @V+
  2020-10-22 at 12:18
  “Ha eljutok arra az anyagi szintre ahova vágyom”
  Nem nagyon szeretnék a zsebedben turkálni, de ha nem gond megosztanád mi ez az összeg? Nem kötözködés vagy ilyesmi, szeretném tudni más(ok) hogy látjá(k) ezt.

 • Zabalint

  Ha tényleg jobb vagy a kollégádnál, akkor a különbség halmozódni fog jövedelemben, mert egyrészt a jobb munkavégzéseddel gyorsabban gyűjtöd a tényleges tapasztalatot, mint ő, másrészt ő alacsonyabb tapasztalati szinten jut el a tehetsége korlátaiba, mint te, harmadrészt a vállalati hierarchiák piramis szerűek, ha te mondjuk igazgatósági tag leszel a munkahelyeden, ő meg osztályvezető, akkor nem 100 ezer lesz a különbség.
 • Nyugat előnye
  A nyugatnak mi csak gyarmat vagyunk. A pénz oda áramlik a rendszerben.
  Valaki írta föntebb, hogy nem térkövezni kellene a beáramló támogatásokból. A szétosztók se hülyék. Nem fognak maguknak konkurrenciát fejlesztetni.
  De így van kitalálva a rendszer. Ha támogatást kapsz, meg kell pályáznod. A pályázatok köre ez: szökőkútépítés, bicikliút, térkövezés, energiafűz stb. Meg van az is határozva kik lehetnek a beszállítók. Naná, hogy a pénzt elosztók malmára hajtja az is a vizet. Pl. Strabag.
  Nálunk is épült “repülőgépleszálló” térkövekből. 30x annyi pénzen kb. mint amiért egy helyi építési vállalkozó szokott hasonló munkát elvállalni. Tudom maradt itt is ott is zseben is, máskülönben nem pályáznak, hanem simán megépíttetik a pályázati pénz önrészéből.
  Akit érdekel, hogy zajlanak a pénzügyek EU módon javaslom nézze meg ezt a filmet is:
  Adults in the room 2019
 • Nyugat előnye
  A filmben pl. a Görögök nyakába ültetett német ellenőrzők Mercedeseket vetettek a kormánnyal. Közben nekik elég lett volna kisebb kocsi is. Vagy el akarták adatni velük az állami tulajdonokat (pl. repülőtereket – természetesen németeknek), ahelyett, hogy olyan pályára terelték volna a gazdaságot, hogy az adóság visszafizethető legyen.
 • Maki
  Én is így éreztem, amikor egyetem után ott álltam a párommal, egy táskába belefért a vagyonunk. Aztán elkezdtünk dolgozni. Ismerősöm, akinek házat, autót vettek, és még be is tolták valahova, nevetve mondta, hogy fel se kelne annyi pénzért, amennyit mi ketten keresünk a párommal. Eltelt 20 év. Sikerült egy 100nm-es téglaépítésű lakást venni Budapesten, van autó, 2 gyermek, hitel már nincs. Ugyanazon ismerősöm: szülei meghaltak, elvált, a ház elment, pár éve munkanélküli, teljes leépülés. Múltkor kért kölcsön, nem akartam mondani, hogy most már felkelne annyi pénzért? Adtam neki 1000 EUR-t, hogy ne lássam többet.

  A világ változik, de a nap végén még mindig az számít, ki mennyit dolgozott. Ideig óráig vannak kilengések, de aki könnyen kap, az nem tudja megtartani. Szerintem

 • GrandMasterB
  A korgó gyomor a jó angoloknál is felülír mindent:
  index.hu/kulfold/2020/10/22/brit_pulyka_karacsony_koronavirus/
 • Spartan

  “Az is igaz, hogy épp az angol az alaptermészete szerint legkevésbé befogadó, szinte ösztönösen elkülönül mindenkitől (kivéve, ha gyarmatosítani kell, mert ahhoz nagy az érzéke) ”
  Nekem azert akadt itt par brit baratom, voltam brit eskuvon is, es nem, nem mindegyikuk nagyvarosi brit. Ok pont a toleranciajukra buszkek, vesd ossze mennyire volt sikeres a kulonbozo nepcsoportok integracioja a UK-ben, Franciaorszagban es az USA-ban.
  Aztan azt is meg lehet nezni, hogy itt ilyen dolgokrol, mint BLM, feher bunosseg terjesztese, mikent szolalnak fel az angol parlamentben: youtube.com/watch?v=pqBTWPl-11U
  Mikozben a magyarban az ellenzek egy zsak krumplival probalja megdobni a miniszterelnokot.
 • D
  Mit gondoltok, itthon mikor fog lépni a jegybank? 370-380-400ft/euro? 4-5-6% infláció?
  Gondolom részben a (közvetve) alapkamathoz kötött hitelek miatt nem merik emelni az alapkamatot (és futtatták fel az egyhetes betétet)?

  OFF:

  Amúgy bármi konkrétummal is alá tudod támasztani a hanyatló nyugat szövegedet? Kb. 10+ kommentben kifejtetted, hogy nem tudtál beilleszkedni, és hogy nincs kolbászból a kerítés, de egészen pontosan 0 konkrétumot írtál a témában.

  OFF2:

  A T. a kínai piacon idén vagy hétszer csökkentett árat.

 • Darkosia

  Ja-ja, az a gonosz nyugat meg a strabag. Az lopja el meg térkövesít mindent, nem a szabadságharczos Lölőék meg Eliosék meg sajátlábék. A görögöknél is csak a gonosz németek voltak a ludasok, nem az, hogy előtte dőzsöltek (azaz dézsmálta mindenki a közpénzt, ki korrupcióval ki nagyon sokadikhavi állami fizetésekkel), mint Marci Hevesen. Az összedőlés csak úgy jött a semmiből mint egy természeti csapás, na de a Nyugat! Az ebadta! Ők nem terelték fenntartható pályára a Görög gazdaságot!

  Csak hol voltak eközben a görögök???

 • Hiteles András
  pont erről beszélek… gondolkodás mód. Ha így állsz hozzá, akkor soha nem éred utol.
  Én főiskola után nem nullával kezdtem, hanem mínusszal. Most 12 évvel később szemmel látható vagyonuk van, aminek a nagyrészét az elmúlt 3 évben kerestük meg.
  Az iskola óta folyamatosan képezzük magunkat, melynek szerves része a gondolkodás mód átformálása (munka és két gyermek mellett sokszor nehéz).
  Ezt javaslom Neked is, folyamatos tanulás és akkor olyan szintre jutsz el, ahova még álmodban sem hinnéd.
 • Husz János Puszita
  Ennek a nyugat, nem nyugat vitának nem sok értelme van, mindenki döntse el a saját tapasztalatai és amyagi, lelki céljai alapján, hogy hol akar élni. A nagyszerű az, hogy a mi döntésünk, melyik európai országban telepedunk le. Fogom a szemelyimet, némi eurót és már mehetek is. Próbáltad volna a Kádár rendszerben….
 • Kiszámolónak
  Az itt a vége a trollkodásnak azt jelenti, hogy itt a vége a trollkodásnak.

  Persze, azért kell árat csökkenteni, mert lehet és persze azért kell nőni, mert akkora robbanás van. Tudjuk, eleget hallgattuk.

  Egyébként Q3-ban 840 ezer darab autó volt az éves gyártói kapacitása a Teslának a saját bevallása szerint. Csak el kellene olvasni a befektetői levelet, amit a Tesla ad ki. Ennyit arról, honnan veszem az infót, amit te nettó hülyeségnek tartasz. De ilyen alapinfók hiányában is elvárod, hogy leálljak veled vitatkozni. Még ha el is éri idén az 500 ezret az eladott darabszám, az még 60%-os kapacitás-kihasználtságot sem jelent, ami hát nem a hatalmas kereslet jele, na. De tuggyuk, jövőre a világ ura lesz.

  Indiában, amitől te a megváltást várod, pont tizedannyi autó van, mint Kínában és lényegesen olcsóbbak is. Az egy főre jutó indiai GDP majdnem ötöde(!!!!) a kínainak. Na, ekkora piaca lesz a Tesládnak India. Ha 11 ezer darabot tud eladni havonta Kínában, azt is csak úgy, hogy újabban már havonta kétszer kénytelen árat csökkenteni, hogy legalább ez a 11 ezer meglegyen és még így sem sikerült növelni az eladott darabszámot, akkor Indiában jó, ha egy év alatt el fog menni ennyi.

  “India has a ratio of merely 22 cars per thousand individuals” Ezer emberből kemény 22-nek van autója, azok zöme is filléres vacak. De biztos tömött sorban fognak állni a Tesláért. Gondolom egész Indiában összesen nincs még ezer nyilvános töltő. 2020-as hír, hogy az első töltőket a Tata beüzemelte, idén tél végén volt kemény 250 nyilvános töltő egész Indiában.

  Rajtad kívül mindenki unja a kedvenc témádat és rohadtul senki nem kíváncsi rá.
  Miért nem mész máshová rontani a levegőt?

 • sittysutyy
  Nyugat előnye
  Komolyan úgy tudod, hogy a térkövezést és az 50 centis kilátókat Brüsszelben írják bele a pályázatokba? Persze csak a magyarba, az észtbe vagy a csehbe nem…
  Emlékszel pl. arra, hogy tavaly a lakásfűtés-korszerűsítési pályázatot a magyar kormány átirányította intézményi korszerüsítésre? Mondjam tovább?
 • külföldimagyar

  Ezt a jó-nemjó szakmailag témát te tényleg komolyan gondolod?
  Ez egy optimális világban lehet, hogy így van, de a mai kapitalista-érdekektől vezérelt világunkban tutira nem így működik az esetek 95%-ban.
  Egy konkrét példát engedj meg, amit kívülállóként végignéztem. És igen: megint nyugat, amiről az a marketingduma, hogy “itt mindenki a TUDÁSÁVAL tud érvényesülni” -ami persze véleményem szerint nem igaz.
  Adott egy profi IT szakember egy csapatban, aki egyik projektet a másik után saját maga A-Z-ig elvégez, – adott egy főnök aki egy emberi nulla, és adott egy másik, aki szakmailag nulla, de jóban van a főnökkel.
  Itt indul a műsor: A főnök -mivel pénz az van- a haver “mellétesz” pár külsős céget, akik gyakorlatilag elvégzik a munkát a haver helyett. A haver bár nem ért semmihez, vagy csak minimálisan, de viszi mindig a pálmát.
  – Egy ilyen összeállításhoz mit szólsz? 😉
 • Husz János Puszita

  Mert a Kádár rendszerben nem a csókosok érvényesültek? Ne varrd már minden bajodat a kapitalizmus és a nyugat nyakába. Gondok, igazságtalanságok mindenhol vannak, mindenhol élnek hülyék és normálisak. Nem reprezentatív felmérésem alapján kb egyenlő az eloszlasuk a földön.
 • szenyora
  sittysutyy: Miután minden nyugati állam meggyőződése, hogy minket ők tartanak el, magától értedődően próbálják a rendelkezésre álló eszközökkel visszaforgatni a pénzt. Pl. lehet pályázni kombájnra, de a feltételek kizárják, hogy német vagy holland , eszement drága gép mellett más is labdába rúgjon. Az érdekek ezt diktálják, nincs itt csúnya nyugat. Az összes pályázat, közbeszerzés, támogatás célja valakiket helyzetbe hozni, sosem az “egyszerű nép” jólléte. A lakásfűtés korszerűsítés is specko fűtésberendezéseket írt elő, hiába akart volna az egyszeri polgár olcsóbb, egyszerűbb kazánt, nyilván megvolt a kiszemelt gyártó.
 • Spartan
  En is leirok par peldat, termeszetesen minden a Nyugat hibaja.
  1. Egyik baratom kikoltozott Londonba, ahol fejlesztoi diplomaval felvettek “Associate Application Specialist”-nek, es Word/Excel dokumentumokat kellett szerkesztenie. Volt nemi felreertes, mikor rajott ez nem fejlesztes, a cegnel viszont olyan szinten voltak, hogy a srac mar azzal kitunt, ha keress mind/csere mind funkcioval gyorsabban szerkesztett, mint mas. Hat meg amikor scripteket irt hozza.
  2. Masik baratom a Prezinel dolgozott, ahol addig volt jo vilag, mig meg nem vette az IBM. Onnantol nem a fejlesztes volt a lenyeg, hanem a szabadalmak gyartasa. Eljott Angliaba, ahol mobil fejlesztonek allt, majd mikor kiderult, lenyomja a csapatban a tobbieket, fizetesemelest kert. Nem adtak, mert startup es most nincs. Par honap alatt keritett egy jobbat, ahova +30 ezer fontert ment el.
  Folyt.
 • Spartan
  3. A szemelyes esetem: en ugy dontottem, hogy nemzetkozi tapasztalatot akarok szerezni, igy a diplomazas utan felmondtam az akkori munkahelyemen es kikoltoztem Londonba. Az elso munkahelyen nevetseges fizetest kaptam, ami akkor soknakt tunt szobat haverral berelve, aztan kiderult, hogy lakast egyedul mar problemas lenne. Igergetesek mentek emelesrol, kozben meg hajnali 2-ig az irodaban nyomtuk, hogy ki lehessen adni a szolgaltatast. 3 honap utan kiegve mondtam, hogy vagy emelnek, vagy atraknak masik projektre, kulonben elmegyek. Atraktak masik projektre, a fizetesemelest meg egy evig igergettek, mire elvaltunk egymastol. Az akkori interjuk soran meg elkovettem azt a hibat, hogy elmondtam elozo helyen mennyit keresek, es ez jelentosen behatarolt. Azota jobban ertem ezt a jatekot mikent jatsszak.
 • Nicholas

  Gondolom te voltál a sztoriban a mindenhez értő profi szakember és mindenki más volt a hülye nulla. Eltaláltam, ugye?
  Ha már itt tartunk, a munkaadóknak az is számít, kivel mennyire lehet együtt dolgozni, csapatban. Ha valaki összeférhetetlen, akkor lehet bármennyire is zseni, nem fogja sokra vinni. Nálunk is volt ilyen. Nagyon okos volt a srác, jó meglátásai voltak, de kibírhatatlan volt a stílusa, nem szeretett vele senki együtt dolgozni és egy idő után el is ment a csapatból. Pedig szakmailag tényleg jó volt.
  Szóval az is lehet, hogy a munkahelyeden is hasonló stílusban osztod az észt, mint itt (mindenki álomvilágban él, aki nem azt gondolja, mint te stb), aztán csodálkozol, hogy nem te kapod a jó munkát.
 • svájcimagyar

  Szerintem ezt a témát engedd el, rossz tapasztalatod van, ebből általánosítasz, nincs ezzel baj csak szerintem nem úgy kéne előadni mint hogyha a te élményed az abszolút igazság és a 100%-os valóság, mindenki más aki mást tapasztal pedig hülye.
 • eBehozhatatlan
  Ez ilyen sikerkönyves szép hátteres facebook idézetszerű. Szerinted nem tanulok? Nekem is hétszámjegyű a fizetésem. Attól még az eredeti felvetéseid nem igazak. Ha van 100M előnye, akkor azt nagyon nehéz behozni, és közel sem csak a saját dolgodon múlik, hanem az elődeidén is, és van egy szint, ahonnan ez többet számít, mint a mit teszel. Ez a példa nem ez, de van az a szint. Akármit csinálsz nem éred utol mészárost, és az örököseit se. Pedig az az ember a szellemi fogyaték határán van valahol 70 iq körül.
 • külföldimagyar

  Figyelj papa:
  A gyengébbek kedvéért, és ha elolvastad volna a kommentemet, az ilyen és hasonló emberek kedvéért, mint TE kedves barátom, direkt beleírtam a kommentembe, az alábbi mondatot:
  “Egy konkrét példát engedj meg, amit KÍVÜLÁLLÓKÉNT végignéztem.”

  Te ennek ellenére, úgy, hogy el sem olvasod (vagy fel sem fogod) amit írok, feltételezed, hogy a személy akiről írtam, én vagyok, és elkezdesz személyeskedni. Ez a legalsó fiók. Ha nem tudsz mit írni, ne írj semmit. OK?

  Itt szeretném leszögezni, ha még nem tűnt volna fel:
  Személyeskedésekre eddig sem, és ezek után sem fogok reagálni.

  Ezt kiszámoló dönti el, hogy az ilyen és ehhez hasonló személyeskedő megjegyzések mennyire megengedhetőek a blogján. Szerintem a szinvonalat erősen erodálja, de mint mondtam: ő dönti el.

 • Kiszámolónak
  Téged aztán tényleg hajt a kényszer, hogy mondd a sületlenségeidet. De legalább még tahó módon is csinálod. Miért nem tűnsz el végre? Abban hiszel, amiben akarsz, de fogd már fel végre, a fenét sem érdekli, mit hordasz össze.

  Vannak fontosabb dolgok is az életben, mint a tesla istenségébe vetett rendületlen hited.

 • én is külfölön élek
  @kulfoldimagyar: azért elég hihetetlen, hogy már megannyian megírtak neked, hogy a személyes tapasztalataid esetleg nem az egyetlen létező objektív valóság, de te ezek után is azt hajtogatod, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter. Figyelj, jó, értjük, neked hatalmas gyötrelem a Hanyatló Nyugat (valamiért mégis ott vagy, a legutóbbiak alapján azért, mert a családod szerint talán nem olyan hanyatló?), de szerintem ennyi hozzászólás után megérthetted volna, hogy ezt a nézetedet rengetegen nem osztják. Nem te vagy sem az első, sem az utolsó magyar, aki Nyugat-Európába vagy akár Svájcba költözött, úgyhogy nem te találtad fel a spanyol viaszt. Senki nem mondja azt, hogy máshol minden tökéletes, de nyilván okkal vannak ott magyarok. Igen, ez sokszor a pénz, sokszor meg más is, pl. hogy egy valószínű példát mondjak, az urambátyám világ hiánya.
 • Józsi
  Lehetne egy olyan szabályozást kérni, hogy aki TESLA témában kommentel az fizessen be 200 forintot valami alapítvány számára?
 • Hiteles András
  miért kellene utolérni a Mészárosékat? A cél egy nyugodt kiegyensúlyozott élet. Van egy lakóingatlanod plusz 100-150 millió vagyonod, anyagilag nyugodtabban tudsz élni (sajnos én még nem értem ide…)
  Ha tényleg tanulsz nap, mint nap akkor csak simán türelmetlen vagy, mert előbb utóbb odaérsz.
  A fejlődés exponenciális, olyan, mint a kamatos kamat.
  Tehát most 7 számjegyű a bevétel, abból hamar lehet 7 számjegyű megtak (onnan még mindig tudsz tovább fejlődni, beláthadó időn belül). Illetve a megtakot be kell fektetni, de ez alap Neked is, szerintem.
  Tehát ha most full nullán lennél 10 év alatt el lehet jutni oda, amit fentebb írtam.
 • Nicholas

  Figyu, eddig az volt, hogy a kollégádat akarod utolérni, akinek apu a sgge alá tolt egy lyukat meg valami szakadt verdát. Hogy jön ide mészároslőrinc? Jó, hogy nem már a billgéct akarod utolérni. Mások már leírták, hogyan lehet simán megcsinálni (nem, nem a lőrinc utolérését, hanem a kollégádét). De egyébként ha jót akarsz magadnak – és ez nem fenyegetés, hanem jótanács -, nem foglalkozol azzal, másnak mije van. Nekem például fogalmam sincs, hogy a kollégáimnak milyen vagyontárgyai vannak és azokat aputól kapták-e vagy a Mikulástól és le is szrom. Szerintem te is koncentrálj inkább magadra meg a saját családodra. Hidd el, sokkal boldogabb leszel. Tapasztalatból beszélek különben, régebben én is hajlamos voltam erre a méricskélésre barátokkal/kollégákkal, de jó pár éve teljesen leszoktam róla. A velük való kapcsolataim is sokkal jobbak lettek ettől.
 • külföldimagyar
  @én is külfölön élek

  “…te ezek után is azt hajtogatod, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter”
  “…neked hatalmas gyötrelem a Hanyatló Nyugat…”

  Szánalmasak és fájdalmasak az ilyen és hasonszőrű kommentek. Siralmas… Tényleg ez a színvonal támogatott itt?
  Hogy egy korábbi definícióval éljek: ezek a tipikusan “bullshit” kommentek, amik a blog színvonalát erősen degradálják.

  Ha neked és a hasonszőrű haverjaidnak ennyi jött le abból, amit írtam, akkor tényleg kár volt egyetlen kommentet is írnom.
  Ha nem vetted volna észre, a mondandóm lényege nem a “hanyatló nyugat”, hanem próbáltam ellensúlyt tartani és kihangsúlyozni, hogy a képzelet és a valóság nem mindig esik egybe.

  De mindegy is: Éljen a “nyugati fejlett mintademokrácia”, és éljen a kapitalizmus! – hiszen mindegyik tökéletes. (legalábbis szerinted, meg a haverjaid szerint)

  További jó szórakozást kívánok! 🙂

 • Unemployed

  nem vagyok elfogulatlan, mert az egyetlen francia céges munkahelyem magasan a legjobb munkám volt életemben, az angol hátterű cégek és menedzsment pedig messze a legrosszabb és több ilyen is volt. De mindez lehet véletlen.

  Már kevésbé, hogy míg az angolok lényegében minden gyarmatukat elvesztették (kivéve a Falkland-szigetek), addig a franciák azért nem (Martinique, Guadalupe, Guyana plusz a külső területek). Bár Észak-Afrikából közismerten ki kellett vonulniuk.
  Nekem fentiek is azt mutatják, hogy nem jó brit fennhatóság alatt lenni.Nézhetek videókat évszámra, azt gondolom, hogy a jófejség egymás között érvényes, a rabszolgáknak pedig kuss van.

  A legnagyobb különbség talán a könyörtelenség volt a két náció között. Ha elmondtam, hogy tarthatatlan a helyzetem, akkor a franciák azonnal megoldották az angolok pedig nem csináltak semmit, ment minden tovább, utána pedig üvöltöttek

 • V
  en sejtem mi lehet a hatterben. Lattam mar par magyart kulfoldon akiknek hosszutavon lelki gyotrodest okozott az idegenben letezes. Volt speciel olyan aki mar szinte pszichologiai eset volt, kozelitve bizalmasan odasugta nekunk hogy ne higgyunk el semmit a helyieknek es vigyazzunk nehogy atverjenek, meg nehogy megtudja vmelyik kollegank a lakcimunk meg ilyenek. Rendes uldozesi maniaja volt, ha jol emlekszem akkor volt 4 eve ireknel. De nem magyar sajatossag, mas nemzetiseguekre is tud jellemzo lenni ez a lelki allapot. Legrosszabb mikor parban jonnek ki, es a par egyik tagja emiatt vegtelenul boldogtalan mig a masik persze nem hajlando visszakoltozni. Es ez igy persze lassan fesziti a helyzetet, evekig sot evtizedekig tud igy menni. Egyeseknel komoly pszichologiai hatasa van, aki nyitott a vilagra az altalaban jol viseli vagy egyaltalan nem erzekeli ezt
 • Csizkek
  ” Ha neked és a hasonszőrű haverjaidnak ennyi jött le abból, amit írtam, akkor tényleg kár volt egyetlen kommentet is írnom.“
  Nem nekem irtad, csak mint kulso szemlelo. Ezt a nyugatos temadat az elozo postok ala irt kommenteid nelkul tenuleg eleg drasztikusan lehet ertelmezni.
 • Csizkek
  ” az angol hátterű cégek és menedzsment pedig messze a legrosszabb és több ilyen is volt.”
  Kb 15 orszagnyi hosszutavu projekttapasztalatokbol meg tudom erositeni:) mesterek a gyerunk fogjuk meg es vigyetek mentalitasban. Ezert is nem jo osszemosni a “nyugati” kulturakat. UK szamomra a messzire kerulendo, meg London is. Pedig imadom Londont mint varost.
 • folti
  “A pengő inflációja ma is világrekordnak számít? ” – a havi inflációban igen, abban mi vezetünk. Az általános inflációban Zimbabwe a nyerő valószínűleg, de ők “csaltak” azzal, hogy 2006 és 2009 között háromszor cseréltek pénzt, illetve náluk az inflációt végül technológiai problémák állították meg, mivel a számítógépek már nem voltak képesek kezelni ezeket a nagy számokat rendesen (minden processzornak és programozási nyelvnek megvannak ezek a limitjei, maximum normál körülmények között nem találkozol velük.), illetve a végén mindenki feladta, és áttértek külföldi pénz használatára mindenhol (USD, Euró, Dél-afrikai Rand).
 • Csizkek
  ” ahelyett, hogy olyan pályára terelték volna a gazdaságot, hogy az adóság visszafizethető legyen.”
  Ohom. A gorogok ahol evtizedek ota eron felul koltekeznek, elnek. Gorog ha eromat idezve. Gorogorszagban mindenki lop. Ha te nem lopsz akkor te vagy a luzer. Ismeros Mo-rol is? Es akkor csidalkoznak ha benyujtak a szamlat..
 • Robird
  A francia cégekről alkotott véleménnyel egyetértek, különösen a némettel összevetve.
  A franciáknállehet talán nemzetiségtől függetlenül leginkább előrejutni.
 • Unemployed

  Örülök, hogy megerősítetted a tapasztalataimat.
  Annyira egyértelmű volt a tendencia, hogy ez aligha lehet véletlen.

  Szerintem úgy néznek ránk, mint bozóti négerekre, amik most ugrottak le a fáról és ha nem kapnak két hónapig fizetést, akkor éhen halnak, hajléktalanok lesznek stb.
  Azaz kvázi bármit meg lehet tenni velük.
  Szerintem ez a fő gondolat: bárkivel bármit meg lehet tenni, úgyis megcsinálja.
  Gyakran éreztem azt hogy ha a központban bárki egyáltalán elolvasta volna a task list-et, amit kiadtak, már tudnak, hogy nem lehet megcsinálni. A mátrix szervezet célja is az, hogy 30 helyről kapod a feladatot de rajtad kívül nem látja senki.
  És mivel az esetek 95%-ában ez így is van, még vissza is csatolja őket a világ.

  Attól sem kapnak sokkot, ha szembe jön velük egy eltérő ember, mint pl én, gyorsan elfelejtetik és tudatosan is.

  A kizsákmányolás bajnokai.
  Elkerülendő

 • Sloven
  Ha valaki jár rendszeresen élelmiszert vásárolni azért az elég érdekesen olvassa az ilyen hireket, hogy nincs még infláció…Értem a cikk lényegét, de ha ez mellé fog még beindulni az igazi közgazdasági infláció akkor itt nagyon sok ember fog mélyszegénységbe zuhanni.