Hozamok: erre vigyázz

2015-06-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az egyik ügyfélnek ajánlottam egy kötvényalap ETF-et, ami számára megfelelő volt a kockázat és egyéb szempontokból.

Szomorúan írta, hogy megnézte az alap grafikonját és nagyon nem nyerte el a tetszését a hozam, hiszen az elmúlt évben is mínuszos volt.

kotvenyalap

Ezt a hibát nagyon sokan elkövetik. Befektetési alapból, akár hagyományos alap, akár ETF két fajta létezik: amelyik az elért kamatokat vagy osztalékokat visszaforgatja az alapba, ezáltal növelve az alap értékét és a másik gyakoribb, amikor minden osztalékot és kamatot kifizetnek a számládra akár negyedévente.

A szóban forgó kötvényalap is "Semi-Annual Distribution", vagyis évente kétszer kifizeti a kapott kamatokat. A visszaforgató alapokat accumulating szóval jelölik, ezt az "Income treatment" vagy "Distribution policy" sorban találod meg az alap leírásában.

Mivel ez az alap kifizet minden kamatot, ezért az árfolyam-grafikonja látszólag veszteséget mutat, miközben megnézve az elmúlt év teljesítményét, 5% körüli hozamot termelt a befektetőknek euróban. Azt is láthatjuk, hogy a kifizetések valószínűleg augusztusban és februárban történtek.

Ugyanez a helyzet a részvényeknél is, nemcsak a befektetési alapok, de a legtöbb tőzsdeindex sem törődik a kifizetett osztalékokkal. Így ha csak az árfolyam-grafikont nézzük, évi 2-2,5%-kal kisebb hozamot látunk, mert nem vesszük figyelembe a megkapott osztalékokat.

Az egyik legismertebb amerikai tőzsdeindex, a S&P 500 sem számol az osztalék hatásával. Ha kíváncsi vagy az osztalékkal növelt hozamára, kattints ide.

Szóval mostantól ha alapok teljesítményét grafikonon nézed, győződj meg arról, hogy minden kamatot és osztalékot is figyelembe veszel-e, mert az teljesen megváltoztatja az alap valódi teljesítményét.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram