Így ne menj csődbe karácsonykor sem

2013-12-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nyakunkon a karácsony, az emberek mérgezett egerek módjára vetik magukat az áruházak kínálatára. Vásárolnak mindent, majd jó lesz valakinek felkiáltással.

Mielőtt te is megvennéd az asszonynak a hetedik nyakláncot, a férjednek a újabb nyakkendőt és bevásárolnál a teljesen fantáziátlan szóróajándékokból, mint üveg bor és drága édesség, érdemes lenne idén leülnöd és egy kicsit gondolkodni a pénzszórás helyett.

Ajándékot adni és kapni is jó dolog, de érdemes egy kis körültekintéssel belevetni magad az év végi beszerzési forgatagba.

Szűkítsd le a kört.

Miért kellene neked ajándékot venned a kollégáidnak, a szintén bevétellel rendelkező rokonaidnak és egyáltalán boldog-boldogtalannak? Nem mondta még senki, hogy a karácsony nem erről szól? Hogy a karácsony a szeretet és nem a vásárlás ünnepe?

Unod már a neked nem tetsző, de ettől még méregdrága parfümöket, a számodra rövidujjú pulóvereket, a fejfájást, hogy mit vegyél a 65 éves anyádnak, akinek már mindene megvan, nincs szüksége egy második mikróra, vagy egy újabb fazékkészletre? A tülekedést az áruházakban, a csalódást a fa alatt, amit az ajándékod okozott és amit te éreztél az ajándék miatt, amit kaptál?

(Az ajándékozás általában egy zéró összegű játék, ahol ugyanannyit kapsz, mint amennyit adsz, csak éppen általában teljesen felesleges dolgokat. Ennek utoljára a törzsi közösségekben volt értelme, ahol a kölcsönös ajándékcserének komoly társadalmi üzenete volt a felek között. Most már inkább csak az értelmetlen pénzszórás szinonimája. Egy újabb aromalámpa, gyertyatartó és egyéb, soha semmire nem használt ajándékok tömkelege.)

Akkor itt az idő, hogy leüljetek és megbeszéljétek, hogy elég volt a felesleges pénzszórásból, a szeretet ünnepe nem a konzumidiotizmus ünnepe. Mivel minden rokonod keres pénzt, ők is meg tudják venni maguknak a pár zoknit, a saját maguknak tetsző parfümöt, vagy a méretben jó pulóvert.

Megbeszélheti a család, hogy csak azoknak vesz ajándékot, akiknek nincs saját bevételük, vagyis csak a gyerekeknek.

Esetleg tarthattok sorsolást, ahol nem mindenki vesz mindenkinek mindent, hanem kisorsoljátok, hogy mindenki csak egy valakinek vesz ajándékot, de az legyen valami fantáziadús dolog.

Húzzatok limitet, hogy mennyit lehet elkölteni egy ajándékra, attól maximum 15%-ban lehet eltérni. Így nem ér az a meglepetés, hogy te vették egy nyakkendőt, a másik meg egy házimozit és nem is kell túlköltekezned az ettől való félelmed miatt.

 A kollégákkal meg beszéld meg, hogy ugye ők is megvannak a szokásos édesség és alkohol nélkül, nem az újabb üveg alkohol a kamra polcán a megbecsülés és a szeretet biztos jele.

Tervezd meg

Miután már tudod, hogy kinek kell ajándékot venned, tervezd meg, hogy kinek mennyiért fogsz vásárolni. Legyen egy lista a szeretteidről és egy másik azokról, akiknek minden erőfeszítésed ellenére mégis kell ajándékot venned a postástól a főnöködig.

Nézz szembe a tényekkel, számold össze a pénzed és döntsd el, melyik csoportra mennyit tudsz költeni. Utána súlyozd a pénzt a csoportok egyes tagjai között.

Ezután még otthon találd ki, hogy a meghatározott összegért kinek mit fogsz venni. Kerüld el az impulzív vásárlást. Ha nincs tipped, menj el a boltokba, de ne vigyél az első túrára pénzt magaddal.

Most már csak egy dolgod van: minden csábítás ellenére ragaszkodj a költségvetésedhez. Ebben segít, ha nem bankkártyával (és végképp nem hitelkártyával) mész bevásárolni, hanem előre kiszámolt készpénzzel. Így biztos nem tudsz többet költeni a tervezettnél. (A zsebesekre azért ügyelj.)

Hitelből soha semmit

"Black Friday, red January", tartja az amerikai szólás. A fekete péntek a karácsonyi vásárlási őrület nyitónapja, a red ebben az esetben a mínuszba ment hitelkártya-egyenleget jelenti, amit aztán általában egész évben görgetnek maguk előtt a könnyelmű vásárlók. (Az angolszász könyvelésben a negatív számokat írják/írták pirossal, innen a "vörösbe ment a számlám" kifejezés a tartozásra.) A legtöbben karácsonykor és nyaraláskor kerülnek bele a hitelkártya-csapdába, te kerüld el inkább ezt.  (Egy ötszázezres hitelkártya-adósság a havi kamatokkal és büntetésekkel együtt 30 ezer forintos kiadást jelent pluszban. Ebben nincs benne a tartozás törlesztése, csak az egyéb költségek! Ér ennyit a karácsonyi vásárlási mánia?)

Más pénzéből ne vegyél karácsonyi ajándékot, mert egész évben fogod nyögni a kamatokat. Inkább kezdj el már januártól spórolni a következő karácsonyra, minthogy a hitelek miatt fájjon a fejed egész évben.

Amikor azt hallom, hogy valaki ötéves személyi kölcsönt vesz fel ajándékra, mindig megkérdezem, emlékszik-e még, mit kapott öt éve karácsonyra? Az ajándék már rég el lett felejtve, nem úgy a havi törlesztés miatta.

Ha kevés a pénzed, nézz körül otthon és adj el felesleges dolgokat inkább, mintsem hitelt vegyél fel. Esetleg jelentkezz a hipermarketekbe kisegítő pénztárosnak, árufeltöltőnek, ilyenkor garantáltan felvesznek egy hónapra.

Van még egy jó hírem: a (kisebb) gyerekek még nem sznobok. Azok néha jobban eljátszanak a csomagolással, mint az ajándékkal. Miattuk nem kell túlköltekezned.

Ingyen ajándékok

Szerinted minek örülne jobban a feleséged? Egy fantáziátlan, de legalább drága vásárolt vacaknak, vagy egy 20 alkalmas, bármikor beváltható "Ma én takarítok" esetleg egy 20 alkalmas "Ma nem kapcsolom be otthon a számítógépet, hanem a gyerekeimmel játszom" kuponfüzetnek?

Szerinted melyik ajándéknak van több köze a karácsony lényegéhez? És még csak adósságba sem vered magad az ajándékozás miatt.

Kit vársz vacsorára?

Amikor meglátom a karácsonyi asztalt, minden évben megkérdezem anyámat, hogy a Második Déli Hadtest is nálunk fog-e vacsorázni? Mert ha nem, miért kell fejenként két kiló húst, három kiló köretet és két tepsi édességet csinálni egyetlen étkezéshez?

(Egy uniós felmérés szerint a karácsonyi ajándékokra költött pénz 57%-át költjük el a karácsonyi zabálá étkezésekre. Úgyhogy van tere a spórolásnak.)

Tarts mértéket: attól, hogy karácsony van, még nem tudnak a vendégeid ötször annyit enni, mint más napokon. Ha mindenáron napokon át akarsz sütni-főzni, akkor sok kisebb adagot csinálj, mintsem feleslegesen sokat mindenből.

Akinek veszel ajándékot

Ez már csak egy ötlet a végére: ha mégis veszel valakinek bármit karácsonyra, olyan ajándékot válassz, amit nem venne meg magának. Zoknit mindenki vesz, ahogy borotvahabot is (vagy arckrémet), ezért ezek nem igazi ajándékok.

A nagyanyámnak például olyan tévécsomagot fizettem elő, aminek díját sajnálta volna magától, pedig szívesen nézte volna azokat az adókat. Más rokonaimnak is például olyan újság-előfizetést adtam, amiről tudtam, hogy érdekli őket, de nem szívesen adtak volna érte annyi pénzt. (Mindez még a teljes ajándék-stop előtt volt.) Nincs annyi pénzed, hogy ilyen ajándékot vegyél? Nos, akkor most kezdj el spórolni, hogy jövőre ne legyen anyagi oka a megfelelő ajándék kiválasztásának, ha ezt fontosnak tartjátok a családtagok között.

Egy szó mint száz: kedveseim, a karácsony nem a vásárlásról szól, vedd észre így ennyi évtized után. Ha mégis örömödet leled az ajándékok vásárlásában és örömet is akarsz okozni, azzal semmi baj nincs, de ne felejtsd el: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Previous Post
Szerbiai körkép
Next Post
Elkezdődött

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram