Így spórolj a mobilszámládon

Nem vagyok egy nagy telefonálos típus, de azért pár telefont el kell intéznem hetente. Ilyenkor nagyon rosszul esett, hogy a mobilcégek perc alapon le akarnak húzni 41-90 Ft/perc-cel.

Ezért kezdtem el alternatív lehetőségeket keresni, ezeket osztanám meg veletek.

Céges/csoportos előfizetés: ez csak a sokat beszélőknek éri meg, akiknek 4-5 ezer forint felett van a havi számlájuk. Ilyenkor egy telefon-flottához kell csatlakoznod. Több lehetőség közül választhatsz, ilyen például az IKEA Family csomagja. Havi díja 2540 Ft, ami csak hálózaton belül, de lebeszélhető. A percdíj 16,9 Ft minden irányba, az SMS 19,1 Ft, szintén a csomaghoz tartozóakat ingyen hívhatod. Egy ingyenes IKEA Family klubkártya kell hozzá. Bővebb infót itt találsz.

Ez annak jó megoldás, aki lebeszél Vodafone irányba 2540 Ft-ot (ez nem kevés 17 forintos percdíjjal.), vagy sokat beszélnek családon belül.

Sok ilyen csomag létezik, de figyelmesen olvasd el az apróbetűt! Vannak-e limitek, bármely irányba lebeszélhető-e a havi díj, be tudod-e hordozni a jelenlegi számodat (van, hogy nem engedik be, ha ugyanannál a szolgáltatónál vagy. Ilyenkor áthordozod a konkurenciához és egy hónap múlva már beviheted. Okosok.) és a többi.

Ezek előfizetések, két év hűségnyilatkozattal.

Most nézzük az elkötelezettség és havi díj nélküli ajánlatokat.

Vezetékes hívás: ha keveset, de nem túl keveset hívsz vezetékes telefont, akkor a Telenor Praktikum kártyáit javaslom. Kérd hozzá a díjmentes mobilról vezetékes opciót, így minden vezetékes telefont 5,1 Ft-ért hívsz perc alapon, amihez még jön hívásonként egy 5,1 Ft-os kapcsolási díj.  Tehát a legrosszabb esetben 10,2 Ft-ot fizetsz egy vezetékes hívásért. A számlázás perc alapú. Bővebb infó itt.

Ha sokat beszélsz, érdemes megnézni a Skype ajánlatát, 5,74 euro/hónapért annyi vezetékest hívsz, amennyit csak akarsz, igaz, interneten keresztül. Alig drágábban egész Európába szóló ingyenhívást kapsz a vezetékes vonalakra. A hangminőség internet-kapcsolat függő is, de általában elfogadható. Bővebb infó itt.

Mobil hívás: Két lehetőséged van, a hagyományos telefon és az interneten át történő úgynevezett VOIP (Voice Over Internet Protokoll) telefonálás.

A legolcsóbb feltöltőkártyás mobilhívást a Telenor adja a Djuice csomagban. Minden nap szabadon választott 3 órában 16 forintért hívhatsz bármilyen mobilszámot perc alapú számlázással. A 3 órán kívül 36 forint a percdíj.

Szinte semmi nem gátol abban, hogy vegyél egy kártyát 9-12 óráig, egyet 13-16 óráig és egyet 17-20 óráig. A köztük lévő egy órás lyukat pedig ki kell bírnod telefonálás nélkül.

Azért írtam, hogy szinte semmi nem gátol, mert ezt a csomagot csak az kérheti, aki 26 év alatti, vagy van ilyen a családjában. (Érted, ugye?) Egy ember csak két ilyen kártyát vehet.

Bővebb infót itt találsz.

VOIP hívás: szeretjük, mert olcsó és nem annyira, mert néha pocsék a minősége. Viszont cserébe az egész világot gombokért tudod hívni interneten keresztül.

Én az actionvoip.com-ot használom, mobiltelefonra letöltött programmal, mobilneten keresztül. Még a jelenlegi magas euro árfolyam mellett is csak 12,5 Ft egy perc magyar mobilhívás és 1,9 Ft a vezetékes (Áfás árak, perc alapon). (Megjegyzés: bár Symbian program is van a régi nokiákra, de azon pocsék a minősége. Androiddal viszonylag jó.)

Hátránya, hogy internet kell hozzá és főleg a mobilnet kiszámíthatatlan minősége miatt gyakran esetleges a hangminőség. (Egyébként is gyengébb, mint a rendes telefon, de azért általában elfogadható.)

Az árakat itt találod.

Ha VOIP tarifát választasz, nagyon olvasd el a feltételeket. Sokszor van kapcsolási díj, vagy az első három percet mindenképpen kiszámlázzák, stb. (Az actionvoipnál nincs ilyen.)

Ha külföldön nyaralsz, mindenképp vegyél ilyen csomagot, így a szállóból gombokért telefonálsz wifin keresztül.

Na, remélem segítettem. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

11 hozzászólás

 • OccsE
  egy jo kis oldal ha mobil flottaban gondolkodsz (par db lehetoseg 🙂
  http://prohardver.hu/tema/mobil_flottat_de_milyet/hsz_1-50.html

  ha VOIP-os megoldas erdekel akkor pedig:
  http://prohardver.hu/tema/voip_telefonalasrol_beszelgessunk/hsz_1-50.html

 • Az Ephone szolgaltato araira is erdemes egy pillantast vetni: https://www.ephone.hu/index.php?page=hivasdijak&site=voip-telefon
 • Endre
  Voiphoz: a http://www.freevoipdeal.com -ot ajánlom. Kb 4Ft-ra jön ki a mobil percdíj. Ha két telefont összekapcsolsz (phone2phone) akkor nem gond, hogy gyenge a neted és így is csak 8Ft percdíj. (Így a legjobb a beszélgetés minősége tapasztalatom szerint.) Mobiltelefonokhoz vannak programok. Mobil internettel bárhol használhatod.
 • Kiszamolo
  Én használtam ennek a cégnek másik oldalát (actionvoip.com például), de a hangmínőség a tragédia és a dráma között volt, többször használhatatlan, mint érthető.

  Neked milyen?

 • Kiszamolo
  Ja és a legtöbb mobilnetnél a voda és a pannon korlátozza a voip programok használatát, csak a drága csomagoknál engedélyezi.
 • Walhalla
  Van olyan flottás ajánlat,ami 7.50Ft+Áfa minden időben,minden hálózatba+flottán belül 0Ft.De ez csak egyedi ajánlat,ha sok szám van a flottában.
 • Walhalla
  Nem voip és mp. alapú.
 • AnubisAA5
  Ha rendes neted, és Voip-telefonod (pl. Fritzbox router) van, akkor a hangminőség általában a tökéletes és a jó között van mostanában a freevoipdeal-nél. Számítógépes kliens programmal is. Én Androidos mobil+ mobilinternet kombóval nem használom, de egy ismerősöm igen, aki azt mondja, hogy a minőség a legújabb drága Samsungokkal teljesen jó 3G vagy jobb mobilnettel. Ezt meg tudom erősíteni, mert próbáltam is. Régebbi készülékeivel nem volt jó a hangminőség.
 • Yor71
  Üdv!
  Pár gondolat. A perc és másodperc közti számlázás között 30% a különbség. Magyarországon van olyan alternatív mobil szolgáltató, aki havidíjas csomagokat értékesít. Elsősorban mikró-, kis- és közepes vállalkozások részére. Van olyan csomagjuk, melyet magánszemély is igénybe vehet. Minden csomagjuk másodperc alapon számlázódik. Minden havidíjuk 100%-ban lebeszélhető. Mindenki a szokásainak megfelelő díjcsomagot választja ki. És nem kérnek díjat az ingyenes hívásokért csoporton belül. Az ingyenesen azok beszélnek egymással, aki egy kapcsolati ponton vásárolta az előfizetést. Így két külön személy független egymás fizetési hajlandóságától (flottákban ez a buktató).
 • Flotta
  Szia Kiszámoló!

  Ez az IKEA flotta működik még?

 • Kiszamolo
  Nem tudom, a miénk jobb. Írj a kiszamoloflotta kukac gmail.com címre.