Az évszázad befektetései és a naiv emberek (Botanoo)

Kedves Olvasóim,

Ez cikk a Botanoo-ról és a hasonló remek ajánlatokról szólt, de eltávolítottam, mert nem hiányzik mindenféle hercehurca, hogy azon kelljen valakinek a jogi képviselőjével vitatkoznom, hogy ez most “csak” MLM, vagy pilótajáték, meg hogy mennyire komoly ez az önkéntes piac, meg mennyire megbízható egy cég, amit csak Magyarországon (és most már Romániában) ismernek.

Hogy MLM, vagy piramis, azt mindenki döntse el maga, de így működik. (valaki lementhetné, amíg le nem törlik.)

Mivel már többen is írtak a témáról, ajánlom figyelmetekbe Kupi Györgyi remek cikkét a témáról.

Meglepő módon Angliában is árulják ezeket a carbon crediteket, annyira, hogy az angol PSZÁF külön figyelmeztetést tett közzé és még a Guardian is foglalkozott a témával, túlárazott, szabályozatlan és eladhatatlan “fehér elefántnak” titulálva az egész dolgot. (A cikk itt, innen van link az FSA oldalára.)

Mivel az “önkéntes carbon creditek” egy teljesen szabályozatlan piac, viccből már megjelentek az ingyenes certifikátokat készítő oldalak.

Beírva a Google-be, hogy carbon credit scam (átverés), másfél millió találatot kapunk. Mindenkinek jó olvasást.

Érdemes olvasgatni a saját oldalaikat is, a kedvencem, hogy azért lehet megbízni  a Botanoo-ban, mert az dán cég és a statisztikák szerint a dán cégek megbízhatóak és a korrupció is ott a legkisebb, ezért nyugodtan rá lehet bízni a pénzt. Sajnos már becsuktam az oldalt, nem tudok linket adni (vagy 50-60 oldalt átolvastam, nem tudom, melyik volt.), de volt még pár ilyen gyöngyszem.

Ha valaki ezek után pénzt ad egy olyan cégnek, amiről semmit nem tud, egy olyan “termékért”, amiről fogalma sincs, csak mert abban reménykedik, hogy sikerül mást is beszerveznie és gazdag lesz, hát tegye.

Szóval, az eredeti cikket eltávolítottam, állást nem foglalok, lehet, hogy a Botanoo remek cég és az évszázad üzlete, ennyi.

Share

29 hozzászólás

 • Zabalint
  A kezelt számlás befektetésekről, pl. Quantum XXL, Perfecto FX mit gondolsz? Nekem nagyon gyanúsak, jellemzően valamely egzotikus országban van a központjuk, jellemzően privátbankos múltbeli teljesítményt hoznak fel, a hivatalos csak legfeljebb 1-2 éves, és feltűnően magas hozamot ígérnek. Van amelyiknél erre rátesz még egy lapáttal a jutalékos rendszer(igaz csak 1 szinten). Még ha megbízhatóak is lennének ezek a cégek, akkor is hatalmas a kockázat, és ennek ellenére rengetegen propagálják a neten ezt, mint tuti befektetést, holott ahol 40-50%-os éves hozam lehetséges, ott ugyanekkora bukta is elképzelhető.
 • Kiszmol
  A holnapi cikk is erről szól. Na nem konrétan ezekről a cégekről, hanem a fantasztikus ajánlatokról.
 • Zabalint
  Nem is konkrét cégekre gondoltam(ez két példa jutott eszembe, és nem áll szándékomban ezek rossz hírét kelteni), csak megemlítettem, hogy a kezelt számlás befektetések is egyre nagyobb teret hódítanak, és nagyon sok naív ember fektet bele, fel nem mérve a kockázatokat. Ezek jellemzően hihetetlennek hangzó hozamokat ígérnek, 40-50%-ot is évente, miközben a legjobb magyar abszolút hozamú alapok ennek töredékét sem, persze óriási különbség, hogy utóbbiak ellenőrzött körülmények között működnek(de a kockázatuk ugyanúgy megvan).
 • Zabalint
  Amúgy nemrég elolvastam a Wikipedia cikket Charles Ponziról, nagyon érdekes és tanulságos volt, ajánlom mindenkinek. Ma is rengeteg nagy hozamot ígérő befektetés épül valójában pilótajátékra.
 • harvy101
  én amondó vagyok ha kevés pénzem van akkor lekötöm sima forintként 7%ra ha meg sok akkor már inkább magam forgatom nem hagyom másokra (no persze most ne arra gondoljunk ahogy mostansag belehuzzak az embereket pl a forexbe 400as tokeattetellel)
 • 42
  minden igaz, ami a posztban van, csak ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket is. létezik az a vásárlói rendszer, amelyik nem pilótajáték. azt onnan lehet felismerni, hogy akkor is megéri, ha nem szervezel be másokat. mert van egy kézzelfogható termék, amihez olyan paraméterekkel jutsz hozzá, ami megéri neked a csatlakozást. a szervezés meg egy bónusz, amivel tényleg pénzt kereshetsz, de a szervezési munka ellenértékeként.

  nagyon ftons megnézni, hogy az a termék neked, személy szerint értéket képviseljen. nyilván a karbon kredit neked semmi érték, ezért pilótajáték, mert az értéket csak a beszervzés jelenti.

 • Kiszmol
  Az MLM rendszerek egy (szerintem kisebb) része tényleg jó, mint Avon, Oriflame és társaik, egy másik része már szintén súrolják a tisztesség határát (kétséges csodalámpa 400 ezer forintért, 70 ezres porszívó 500 ezerért, algacsodák havi 50 ezerért és társaik)

  Persze azok más dolgok, nem is befektetések, ezért nem ezekről szólt a bejegyzés.

 • madonna
  Kedves Botanoo-ról író hozzáértő szakember!

  Nem tudom ki az Edit, aki informálta Önt a Botanoo üzletről, de van egy sanda gyanúm, hogy nem volt tisztában bizonyos dolgokkal, ahogy Ön sem volt elég körültekintő mielőtt véleményt formált. Pedig éppen ezt javasolja olvasóinak.
  Először is a karbon kredit üzlet nem befektetésről, hanem kereskedésről szól és nem tartozik PSZÁF felügyelet alá. A markit.com -on vannak a termékek zöld projektek bejegyezve,minősítve, hivatalosan regisztrálva, ha úgy tetszik.
  A Keen As vállalatnak nincs semmi köze a CC kereskedéshez csupán annyi, hogy ugyanazé a személyé, akié a CCdenmark vállalat, ami a kereskedést bonyolítja le.
  Hogy miért vesznek a cégek önként Karbon kreditet?? Azért, hogy CO2 semlegesítsék magukat, marketing céllal, vagy fontos nekik a környezetvédelem vagy ezzel növelik a tőzsdei árfolyamukat.Vásárló az osztrák posta, a mclaren forma 1.es csapata stb. Vajon miért rakják a biztosító társaságok által favorizált unit linked termékekbe a zöld projekteket??Lehet, hogy ők is CC vásárlók?? Egyre érdekesebb ugye!
  Igen valóban kicsit több, mint egy éve működik az üzlet már 17 országban és már kész a kereskedési oldal is. Nem is működhetne évtizedek óta, hiszen ez egy új piac!
  Törvényesen bejegyzett dán céggel CCdenmark dán székhellyel.
  Sajnos a hálózatban, igazi termékeket terjesztő cégeket is hamar le piramis játékozzák,így járt majdnem az összes kezdő cég.Beütöttem az interneten pár mlm rendszerben ma is működő céget és mindről találtam ehhez hasonló bejegyzéseket.Úgyhogy óvatosan az elhamarkodott kijelentésekkel!A piramis játékok általában hamar bebuknak és vannak előjelei, amit most nem sorolnék fel…

 • madonna
  Remélem lesznek oly bátrak, hogy nem moderálják ki, amit a Botanoo-ról írtam válaszként!
 • Marvelon
  Kiszállt a Botanooból Bak Zsuzsa, a magyarországi Botanoos első embere.
  Dr Telkes József interjúja:
  http://munkanaplo.blog.hu/2012/06/10/a_pizsamas_vallalkozo_1

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fyoutu.be%2FWdLakYQP8OM&h=jAQF9-fMUAQFo1u8FjH-2GDNIR91pQSu857fZWRHfEsZ0sg

  “(A Botanoo) ingoványos talajon mozog; hogy ha innen nézem, pilótajáték, ha onnan nézem, nem az.”

  “Az az üzenetem számukra [a volt csoportomnak], hogy amelyik ló megdöglött, arról le kell szállni.”

  “Szembe kell nézni a tényekkel […] a ködösítés, és a rózsaszín felhősítés nem csak neked ártalmas,
  hanem azoknak is, akik a csapatodban vannak.”

  “[A Botanoo-tól való távozás oka]: nem szabad az embereket félrevezetni, és téves eszmékkel álltatni,
  főleg akkor, ha már tudod, hogy ez nem igaz.”

  “Kaptam [a Botanootól] egy levelet, hogy ha (…) akkor nem fognak engem feljelenteni pénzmosásért.”

  “Azzal indítottuk el az üzletet, hogy amikor lesznek a cégnek karbon kreditjei, akkor mindenkinek a saját nevére kerül
  a karbon kredit, és nem lesz több kuponozás, mert az a pilótajáték kategóriát súrolja.”

  “Rengetegen feljelentették a céget; olyanról is tudok, aki a céget megfenyegette, és visszakapta a belépődíját.”

 • Laszlo Bicsak
  BOTANOO-S KÁROSULTAK FIGYELEM !
  Nemzetközi perközösséget indítunk a Botanoo üggyel kapcsolatosan. Az érdekeltek vegyék fel velem a kapcsolatot Skype-on ( bicsaklaszlo1 ) vagy email-be ( bicsaklaszlo21@gmail.com ) . Lehet csatlakozni ehhez a csoporthoz: http://www.facebook.com/groups/343557099073636/
  Osszátok meg minden károsultal,csoporttal!

  Dán újság telyes cikke magyarra fordítva:
  Ellentmondásos pénzember menti meg a Slagelse klubot

  A pénzügyi csődtől mentette meg a Slagelse FH-t egy vitatott pénzember, aki kezében EUR-bankjegyekkel vastagon kitömött borítékkal jelent meg. Amikor a Slagalse női kézilabda liga klub a múlt héten megmenekült a csődtől, az nagyrészt egy vitatott pénzember miatt történt.

  Ennek az embernek a neve Peter Alexander, aki már több alkalommal került a rendőrség reflektorfényébe. Két évvel ezelőtt a bíróságon eskü alatt azt vallotta, hogy nincs semmilyen vagyona, van 1,8 millió dán korona adóssága, ám a múlt héten mégis feltűnt a semmiből a kézilabda klubban egy EUR-bankjegyekkel tömött borítékkal, ezek összege DK 213,000 (30 ezer EUR) volt. Emellett további DK 200,000 összeget ígért a klubnak.

  A Slagelse Kézilabda Klub a klub megmentésével kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott, amelyen Peter Lexander-t külföldön élő gazdag dánként mutatták be, akinek üzleti érdekeltségei vannak a mezőgazdaságban, a bioethanolban és a marokkói ingatlanpiacon, és aki korábban létrehozott egy árvaházat Katmanduban, és pénzt fektetett afrikai mikrokölcsönökbe.

  Meglehet, hogy ez így van, de ő volt az is, aki egy hatalmas piramisjátékra emlékeztető játékot vezérelt Kelet-Európában, amelyben elsősorban magyarok és románok fizettek be több, mint 100 milliót karbon creditek vásárlására. A tagok új tagok toborzásával keresnek pénzt, de a Jyllands-Posten (=újság) több taggal felvette a kapcsolatot, akik félnek tőle, hogy a pénz eltűnt.

  Bizalom a pénzemberben

  A Slagelse kézilabda klub lelkesen fogadta el a pénzt. „Minden bizalmunk megvan benne. Ő egy régi Slagelse / Korsor-i gyerek. Nagy

  tisztelettel és hálával vagyunk iránta” – mondta a klub szóvivője, aki levezényelte a klub múlt heti pénzgyűjtő akcióját.

  A pénzzel tömött borítékot a Hotel Frederik II. szállodában tartott sajtótájékoztatón adta át Peter Lexander, itt fedték fel azt, hogy Marokkóban él.

  „A világon senki nem tudja, honnan származom, ha azt mondom, hogy Slagelse-ből. De ha azt említem, hogy ez az a város, amelynek kézilabda csapata Anja Anderson edző vezetésével Bajnokok Ligája kupát nyert, az egyszerre sokat elárul az embereknek” – jelentette ki, a rendezvényről kiadott sajtóközlemény tanúsága szerint.

  Ivan Strandgaard, a Slagelse KK-tól (kézilabda klub) elmondta, hogy a klub nevében leellenőrizte Peter Lexandert, és nincs semmi probléma. Hogy hogyan ellenőrizte le, azt nem akarta elárulni: „Ez nem az önök dolga!” – mondta.

  A klub 2009-ben már azt hitte, hogy megúszta a csődöt, amikor egy ismeretlen személy bukkant fel másfél millió dán koronával, illetve egy 5 évre szóló szponzori szerződéssel. Erős amerikai akcentussal beszélt, azt állította magáról, hogy az USA egyik leggazdagabb emberének az unokája. Később kiderült, hogy egy szélhámosról van szó, ám a klub megmenekült, mivel a játékosok elfogadták, hogy alacsonyabb fizetést kapjanak. A segítség ez alkalommal valóságosnak tűnik.

  Nem is olyan sok évvel ezelőtt a Slagelse KK a világ élvonalához tartozott. A csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját, az edző Anja Andersen volt, és olyan nemzetközi top atléták játszottak a csapatban, mint Bojana Popovic és Cecilie Leganger.

  Azóta a klub csillagja leáldozott, a csapat a liga alján kullog, és a múlt héten a csődtől menekült meg.

  Mi az ördög ez?

  Peter Lexander nem kívánta felfedni, hogyan lett ismét gazdag, de visszautasítja, hogy bárkit is átvert volna a Botanoo-ban. Éppen ellenkezőleg – közölte, hogy a tagok egy csoportja szervezkedett ellene.

  A Slagelse új megmentője elmondta a klub előtt, hogy vagyonát a marokkói ingatlanüzletben és mezőgazdaságban csinálta. „Amikor ekkora összeg áll a házhoz, az ember azt kérdi magától: Mi az ördög ez? Ám ez az ember felállt a sajtótájékoztató közepén, és ilyesmit az ember nem csinál, hacsak nem teljesen tiszta. Minden bizalmunk megvan benne” – mondta Jan Pedersen.

  A 49 éves Peter Lexander teljesen ismeretlen a nyilvánosság számára, de a Jyllands-Posten újság által összegyűjtött adatok szerint sok éven át volt szereplője a dániai multilevel marketing világnak.Az MLM egy sokat bírált értékesítési rendszer, amelyben az ember egy értékesítési hálózat tagjaként keres pénzt. A hálózat tagjai bármit értékesíthetnek, tollaktól kezdve porszívókig és energia italokig, és a tagok nem csak a saját eladásaik után kapnak jutalékot, hanem akkor is, ha új értékesítőket toboroznak, és az őr forgalmukból és keresnek. Ha azonban a tag jövedelmének nagy része új tagok befizetéseiből származik, azt a dán törvény tiltja, mint piramis-játékot.

  Rendőrségi feljelentések

  Peter Lexandert 2007-ben feljelentették az aarhusi rendőrségen, amiért két társával együtt legalább 41 magánszemélyt győztek meg arról, hogy fejenként több százezer dán korona összeget fektessenek be deviza arbitrázs ügyletekbe. A feljelentés szerint az ígérték a befektetőknek, hogy heti 1 százalék hozamot kapnak majd, de a befektetés félrecsúszott. „Megjegyezzük, hogy Peter Lexander, információink szerint, Marokkóba készül menekülni, mivel nagy adótartozása van” – így a jelentés. Egy évvel később a rendőrségnél

  elejtették az ügyet, mert nem lehetett bizonyítani, hogy PA elvette a befektetők pénzét, de nem tartott soká, míg ismét bekerült a neve a rendőrségi aktákba – ezúttal Fyn városban.

  Jövedelem nélkül – milliós adósságokkal

  Peter Lexander folytatta üzleteit, és az egyik akciója során másokkal együtt rávett egy értékesítőt, Henrik Jess-t, hogy fektessen 1 millió DK-t egy új, milliós nagyságrendű üzleti csoportba, amely – az üzleti terv szerint – egyebek között meg akarta szerezni a padborgi Nikosax tanácsadó céget. A tervekből nem lett semmi, ám az értékesítő pénze odaveszett. A károsult 2008 szeptemberében jelentette az esetet Fyn rendőrségének.

  Az esetről ez év májusában beszámolt a Jyllands-Posten újság is. A rendőrség ejtette az ügyet, de Henrik Jess-nek sikerült annyit elérnie a bíróságon, hogy bebizonyítsa: Peter Lexander és egy társa pénzt csaltak ki tőle hamis ígéretekkel, emiatt a bíróság megítélte neki a kártérítést. De ebből Henrik Jess semmit nem látott: Peter Lexander 2010 december 20-án a bíróságon eskü alatt magyarázta meg, hogy nincs jövedelme, nincsenek vagyontárgyai, csak 1,8 millió DK összegű adóssága, amelyet nem tud törleszteni. Időközben titkos megállapodást kötött Henrik Jess-el egy nagyobb összeg kifizetéséről. Hogy a pénz honnan származik, az rejtély, mindenesetre Peter Lexander-nek időközben sikerült meggyőzni nagy számú embert elsősorban Magyarországon és Romániában, hogy legújabb MLM-vállalkozásába, a Botanoo-ba fektessenek.

  Piramisok és carbon creditek

  A Botanoo a tagok carbon credit vásárlásain alapul, akik bónuszokat kapnak, ha új tagokat regisztrálnak. A Botanoo saját hírlevele szerint a hálózat két év alatt 90 ezer fősre nőtt, és csaknem 30 millió EUR bónuszt fizetett ki, azaz több, mint 220 millió dán koronát. A tagok pontokat gyűjtenek, amelyeket carbon creditek vásárlására fordíthatnak, és a terv az volt, hogy azokat majd eladják nagy haszonnal egy internet-alapú értékesítési platformon.

  De a carbon creditek piaca összeomlott, a kereskedés nem indult meg, emiatt félnek a befektetők, hogy elveszítették pénzüket. A 2012 októberi hírlevélben Peter Lexander azt írta, hogy tárgyalások folytak magyarok egy csoportjával az üzlet átadásáról, de a tárgyalások elakadtak „a rendőrséggel és a hatóságokkal kapcsolatos pletykák miatt”. Peter Lexandernek az idők során többször kellett megvédeni a koncepciót, többek között egy magyar hírműsorban: „Mi Dániából vagyunk, és Dániában törvény van a piramisjátékok ellen. Ha bármi törvényellenest cselekszünk, akkor személy szerint nekem kell börtönbe mennem. Mi nagyon magabiztosak vagyunk ezügyben, és semmi rejtegetnivalónk nincs.” – mondta.

  „Tiszta átverés”

  A dániai adóhivatal égisze alatt működő szerencsejáték felügyelet szerint a dán hatóságok csak akkor tudnak megállítani egy illegális piramisjátékot, ha az új tagokat Dániában verbuválják – itt láthatóan nem erről van szó. A Jyllands-Posten felvette a kapcsolatot több befektetővel, akik beszámoltak róla: nagy a zúgolódás a Botanoo-n belül, és sokan attól tartanak, hogy a befizetett több, mint 100 millió eltűnt. Sokan nem mernek előbújni, mert remélik, hogy a pénz egy részét meg lehet menteni, illetve azért, mert félnek, hogy ha nyilvánosan tesznek panaszt, akkor web irodájukat lezárják. A jelek szerint ez történt a

  norvégiai Olav Holmefjord-al is, aki elmondta: keresett pénzt a Botaanoo-ból, de ez azért volt, mert bónuszokat kapott új tagok toborzásáért. „A Botanoo tiszta átverés. Barátokat és üzleti partnereket hoztam, akik a Botanoo-ba fektettek. Lehetetlen a betett pénzt visszaszedni, és amikor panaszkodni kezdtem, kidobtak” – meséli Olav Holmefjord.

  Novemberben a tagok újból hallottak Peter Lexander felől. Botanoo, amely közben Ecome2-re változtatta a nevét, új ügyvezetőt nevezett ki, az 56 éves Arne Olsen személyében, miközben Peter Lexander a hálózat „jótékonysági programját” irányítja.

  A Jyllands-Posten kereste a kapcsolatot Peter Lexanderrel az elmúlt hetekben. Ő többnyire csak emailen kommunikál, email címe „lifeismorethangold” (=az élet sokkal többről szól, mint pusztán aranyról”), és november 1-én azt írta, hogy „Katmanduban ül, ahol néhány árvaházzal dolgozik, és együtt meditál buddhista szerzetesekkel – mindez abból fakadóan, hogy elveszítettem egy gyermeket egy marokkói közlekedési balesetben.”

  Peter Lexander azt vallja, hogy ő saját maga kb. 600 ezer dán koronát keresett a Botanno-ból, és tagadja, hogy bárki és veszített volna. Szerinte ő néhány tag összeesküvésének az áldozata. Azt nem árulja el, hogyan képes megmenteni ma a csődtől egy sportklubot, amikor két évvel ezelőtt a bíróságon nincstelennek vallotta magát.

  Hogyan lett gazdag?

  „Nem látom, hogy ennek a kérdésnek mi köze van a dolgokhoz” – mondja. A Slagelse KK-nál talált új barátai szerint több különféle üzlettel foglalkozik, és a felek decemberben állítólag leülnek, hogy megbeszéljék, melyiket ajánlják a Slagelse-n belül.

  „A pólóinkon viseljük majd vállalkozásainak nevét. Erről legközelebbi találkozónk alkalmával beszélgetünk. Annyi mindenfélével foglalkozik, hogy ma még nehéz megmondani, melyiket választjuk” – mondja a szervező, Jan Pedersen, mire a klub vezetőségi tagja, Bjarne Stenbaek hozzáteszi: „Pénzéért támogatást kap tőlünk. Több lehetőségünk is van, egyebek között foglalkozik egy izommelegítő termékkel.”

  Az aranyat hajszoltam

  A Jyllands-Posten szerkesztőségének írt november 1-i levelében Peter Lexander így magyaráz: „Cégemet egy álomra építettem – hajszoltam az aranyat – és rá kellett jönnöm, hogy nem voltam más, mint anyagias, de az életet nem lehet meghosszabbítani vagy megvásárolni a világ összes aranyáért sem. Úgyhogy a baleset után minden üzlet leállt.”
  Eredeti cikk:
  http://www.tv2east.dk/artikler/udenlandsk-rigmand-redder-slagelse-fh
  http://epn.dk/samfund/article4920984.ece

 • Gergely Barti
  veol.hu/hetvege/az-aranypiramis-csucsa-1558386
 • Valaki
  Botanoo Interjú – Rampasek László

  youtu.be/mSNk3IoPBzs

 • Mugerin
  Ez a Rampasek László olyan egyszerű, mint a faék!
  (Vagy csak olyanoknak szól a mondókája?)

  Két pernél többet nem bírtam nézni a videót.

  Most őszintén!? Ezzel ki és mit akar megmagyarázni?
  Aki beszállt a piramisjátékba vagy kaszált a többiek befizetésein, vagy elbukta a befizetett pénzt. Rampasek László és aki kellően magasan volt nyilván kaszált. A többség nyilván bukott.

  Mi az istennek magyarázza most a dolgokat? A piramis összedőlt!
  Teljesen felesleges most kitalálni, hogy a sok vesztes valójában ezzel a klímaváltozás ellen tett bármit is, mert nem igaz. Egyedül a piramisjátékban felette lévők zsebét tömte.

 • Szaboz
  Mugerin: Rampasek nem hülye, családi házat, és magánrepülőt(!) vett a becsapottak pénzéből (Botanoo).
 • Catinator
  Ismerős az “adminisztrativ” oldalról látta a rendszert. Mindent “érdemit” külföldről 1-1 ember csinált különböző országokból. A “kirendeltségeken” érdemi adatokhoz/információkhoz nem fértek hozzá, nagyon kirakat érzése volt. Itthon gyakorlatilag eltünt, de már több mint 1 éve az orosz piacra készülnek – nem csak karbonkredittel. Most a “tiszta viz” is sláger hasonló konfigurációban. Egyszer az egyik vezető hölggyel futottunk össze, végig azt fejtegette hogy ő harmincX éves és ez az utolsó nagy lehetősége valami nagyot létrehozni. Szerintem addigra már ő is tisztában volt vele hogy valami nem kerek, de hinni akart benne.

  MLM – ahol kézzel fogható termék van amit vissza tudsz vinni/váltani és nem túl magas a jutalékszint az müködhet. De pl. életbiztositások és egyébb pénzügyi termékek esetén nem kellene. Apropó – már egyetemistákat is megkeresnek “gyere pénzügyi tanácsadónak”!

 • Barti Gergely
  A lényeg, hogy ezek az oldalak ne süllyedjenek el itt a neten, hogy azok akiket esetleg még be akarnak vonni megtalálhassák. Botanoo, Ecome2, ouroffset, stb…mind 1 kutya. Ne higyjetek nekik, meg a hatalmas jutalékoknak. Csak etetnek.
 • Anonim Béla
  Mások okulására Hülye voltam, beléptem, fizettem, 1 fillért sem tudtam visszaszerezni tőlük
 • Béla !
  Béla,

  csatlakozz a feljelentéshez !
  Itt kell feljelentést tenni:
  Vas Megyei Rendőrfőkapitányság, Gazdaságvédelmi Osztály
  9700 Szombathely, Petőfi Sándor u. 1/C
  Tel: 94/521-114
  Szőllősi Árpád alezredes
  szollos**r@vas.police.hu

 • Zoltán
  Egyesek már egész máshogy vélekednek a PerfectoFX-ről, mint korábban forexkiller.blog.hu/2014/09/14/a_perfecto_fx_sztori
 • Gege
  Butanő??? Nem pejoratív ez egy kicsikét? :-))))))))

  Érdekes ez a buzinessz, nem is hallottam még róla.Biztos egy szatyorban élek…
  De lehet, hogy addig jó nekem… 😀

  Kiszámoló, szerintem túl karcsú ez a kapca, ami a komment elküldése előtt meg kell oldani. 2+8=?

  Ez smafu.Múltkorjában olyat láttam, hogy rendes deriválós-integrálós-határértékszámítós ellenörzőkód volt, na, az a valami! :-)))

 • Gege
  Télleg, erről a manapság oly divatosnak tűnő forex nevű csodáról nincs egy cikked?Az marhára érdekelne…Én akárhogy is nézegetem ezt a forexet, nem értem, hogyan jönnek ki ezek a számok.Illetve az adózás is egy kérdés számomra.(Okés, akar a franc adózni, de előbb-utóbb úgyis megbukik az ember valahogy, mint Rottenbiller…Akkor meg nagyon Rába…, Elba… meg a többi nagy folyó van…)
 • Isti
  Köszönöm az infót, én is megtettem a feljelentést.
 • Torok
  Nagyvaradiak reszerol Puskas Sandor csapot itt be egy csapat embert, most is tartozik 1200 euroval, itt a ,,gombaba”
 • eziiiiiiii
  szomorú hogy a 21. században van még olyan sügér aki bekajálja az MLM átverők reklámszövegeit és elhiszi hogy ezzel akár egy forintot is kereshet
  mondjuk mit csodálkozok, az ezótévére is betelefonálnak csomóan Piri néni boszorkánynak pénzmágiáért,félelmetes hogy mennyire buták az emberek.
  az MLM egy nagy, tudatos átverés, hihetetlen hogy még mindig akad olyan balek aki elhiszi hogy na ebből majd jól meggazdagszik :DDD arról már nem is beszélek, hogy adót sem fizetnek, vagy hogy mennyire lehet komolyanvenni egy olyan munkahelyet, ahol a 8 általános el sem végzett illetőnek ugyanakkora esélye van, mint egy háromdiplomás egyetemet végzettnek.
  De hát amíg veréb van, addig lószar is lesz.
 • Gábor
  Szia Miklós!

  Én is elbuktam egy (számomra) jelentős összeget a Botanoo-val. Több sorstársam büntetőfeljelentést tett a fent leírt Vas megyei Redőrkapitányságon. Tudtommal érdemleges előrelépés nem történt az ügyben, vagyis nem látható, hogy a tettesek valamikor is felelősségre lesznek vonva. Szerinted van olyan lépés, amit megtehetnék, hogy valahogy visszapereljem a pénzemet, vagy veszett fejsze nlele az egész, és bele kell törődnöm a balekságomba?

 • Krisztina
  Sziasztok!
  Nagy a csend a Botanoo körül. Visszakapjuk valaha a pénzünket? Én is pereltem a Vas Megyei Rendőrkapitányságon, de semmi előrelépés nem történt. A gyermekemnek 18 év alatt összegyűjtött, számomra nem csekély összeget buktam el, mert hallgattam egy közeli ismerősömre.
  Ha rágondolok erre az egészre, felfordul a gyomrom tőle!
  Valaki tud friss információt?
 • Máté
  Magán nyomozó, Peter Alexandert felkutatni, verőemberek, s ha fizetett valamit, Marokkóban elásatni. Csak a biztonság kedvéért, hogy meg ne ismételje a csodálatos életművét. De egy két üzletkötőt is eláshatnánk mellé, akik fixen állították hogy a carbon creditet el lehet majd adni bármikor 🙂