Így tanítsd a gyerekedet a pénzügyekre

2012-02-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon fontos, hogy a gyerekeinket megtanítsuk a pénz használatára, ha már ez nekünk kimaradt.

Ez néha kicsit fárasztó de szükséges dolog.

Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni, bár egy blogbejegyzés ehhez kevés. Ezért most csak a kisebb gyermekek tanításáról írok pár dolgot.

Mi az, amire meg kell(ene) tanítani a gyermekeinket?

- A pénz eredete, a munka értéke
- Megtakarítás és a pénz befektetése
- A pénz okos elköltése és a pénz értéke
- Adakozás (na erre a legtöbb felnöttet is meg kellene tanítani, már régóta akarok erről írni.)


Ha már tud számolni a gyermek, számoljunk együtt pénzt. Játszunk a pénzzel, például rakja sorba őket, vagy satírozza át papírra grafitceruzával, stb. Ilyenkor kitérhetünk például olyan dolgokra is, hogy az ötvenforintos bár nagyobb, mint a százforintos, de csak fele annyi árut adnak érte. Ha már nagyobb, megkérhetjük, hogy fizessen mondjuk 300 forintot a nála lévő érmék segítségével.

Tanítsd meg korán, hogy mindenért fizetni kell, a nyalókért a boltban éppúgy, mint a kábeltévéért otthon. Amikor megjön a számlalevél, mutasd meg neki, hogy ezt most be kell fizetnetek.

Egy alaplecke. hogy mi a különbség a szükség és a vágy között, sok mindent szeretnénk, de nincs mindenre szükségünk.

Fontos, hogy már korán megértse, hogy a pénz a munkából jön és limitáltan áll csak rendelkezésre, nem a fán terem és nem is a bankautomata adja ki korlátlanul. Remek alkalom egy pénzfelvételkor, hogy elmagyarázd, hogy most ennyivel kevesebb pénz maradt a számlán, ezt kell majd beosztani hónap végéig. (A gyereket összezavarod, ha azt mondod, nincs pénzem megvenni a játékot, amit kér, majd húsz perccel később pénzt veszel fel az automatából. Tehát hazudtál neki, mert van pénzed.)

Ha mentek bevásárolni, mondd meg a gyereknek, hoy ennyi pénz van a bevásárlásra és ezekre van szükség. Kérd meg, hogy segítsen beosztani, hogy jusson mindenre. Ha betesz valamit a kosárba, mondjuk meg, hogy ez ennyibe kerül, már csak 4550 forintunk maradt. Ez egy remek játék, hogy megértse az árakat, hogy mi a különbség az összegek között, hogy egy labda kevesebb pénzbe kerül, mint egy videójáték, de nem marad pénzünk tejfölre, ha bármelyiket megvesszük.

Szintén jó a bevásárlás arra is, hogy felhívjuk a figyelmét, hogy most akciós egy áru, érdemesebb most bevásárolni belőle, mert spórolunk 20%-ot, vagy hogy összehasonlítsuk az árcéduláról, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb-e. (Persze, magyarázzuk el az akciók lényegét is neki, ne vegyünk valamit, amire semmi szükségünk, csak azért, mert olcsóbb.)

Ha készpénzzel fizetsz, engedd, hogy ő fizessen és vegye el a visszajárót, amit számoljatok meg közösen.

A listakészítés arra is jó, hogy megmutassuk, hogy a vásárlások legalább 20-30%-a impulzív, nem tervezett vásárlás. Így vesszük általában a szükségtelen, hizlaló és drága dolgokat. Amikor hazamegyünk, nézzük át együtt a gyerekkel, hogy sikerült-e tartani magunkat a listához. Ha nem, nézzük meg, miket vettünk pluszban és vajon kellettek-e ezek. Ha sikerült a feladat, dicsérjük meg magunkat.

Adj neki zsebpénzt, de ne úgy, mint a legtöbb szülő, aki csak annyit ér el a zsebpénzzel, hogy a gyerek az egészet édességre költi, így lesz egy lyukas fogú, csokoládéfüggő és kövér gyereke. Először is vedd arra rá, hogy félretegyen az összegből. Az így félretett pénzre adj kamatot, de ne évi 6%-ot, amit a gyerek nem érez, hanem havi akár 10-20%-ot, hogy megértse, hogy ha ma nem költi el a pénzét, akkor több lesz neki késöbb. Esetleg lehet célja is a gyűjtésnek, egy bicikli, vagy bármi. Akár hetente megnézhetitek, mennyi kell még a biciklihez.

A maradék zsebpénzt keményen osztasd be vele. Először engedd, hogy elköltse akár egy nap alatt, de utána ne kapjon semmit egy hétig, akármiért is sír. Mondd, hogy vegye meg legközelebb a saját pénzéből.
Tipp: eleve olyan cimletekben add a zsebpénzt, hogy el tudja tenni azt a részt, amit szeretnél.

Tanítsd meg a felelősségre. Ha elhagyja a pénzét, ne pótold neki.

Vegyél neki egy pénztárcát, amiben büszkén hordhatja a pénzét, ettől nagynak és erősnek fogja magát érezni.

Vond be az anyagi döntésekbe. Vitassátok meg együtt, hogy kell-e szárítógépes mosógép, vagy nagyképernyős tévé, mert akkor erre és erre nem marad pénz, például nem tudtok elmenni a Balatonra. Esetleg milyen ágyat vegyetek neki, melyik miért jó választás, melyik éri meg az árát. Tanítsd meg azt is, hogy nézzen szét több boltban a komolyabb döntések előtt. Ez a "választás döntés alapján" leckéje.

Tanítsd meg adakozni. Ha például van egy rossz hír, amit már fel tud dolgozni (éhező emberek, földrengés, árvíz), kérdezd meg, hogy szerinted segítsetek-e ezeknek az embereknek, küldjetek-e pénzt nekik a megtakarításából. Segélyszervezetek mindig tartanak gyűjtéseket, beszéld rá, hogy adja oda a régi játékait a rászoruló gyerekeknek.

Ha van rá lehetőség, engedjük a gyereket pénzt keresni. Például kérjük meg a szomszédot, hogy hívja át szőlőt szedni, vagy autót mosni és fizessen neki a munkájáért. Így megérti a munka és a pénz összefüggését.

Sajnos nálunk nem divat a "garázs-vásár", ahol a gyerek eladhatja a már nem használt dolgait, pedig ez is egy remek lehetőség lenne.

Ha talál egy pénzérmét és felveszi, dicsérd meg érte és ne fújolj, hogy biztos összepisilte már egy kutya. (Persze arra tanítsd meg, hogy ne vegyen fel dolgokat a földről, én most konkrétan a pénz megbecsüléséről mondtam ezt.)

Nos, gondolatébresztőnek ennyit szedtem most össze, remélem, hasznosnak fogjátok tartani.

A cikk folytatása itt található: //kiszamolo.hu/igy-tanitsd-a-gyerekedet-a-penzugyekre-2/

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram