Így tanítsd a gyerekedet a pénzügyekre

2012-12-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A pénzügyi oktatás a legtöbbünk életéből kimaradt, pedig ez legalább annyira fontos, mint az élet bármely egyéb területe. A legtöbb szülő pénzügyi oktatása annyiban kimerül, hogy megmutatja a gyereknek, hogyan kell használni a bankkártyát és hogy dolgozzon, ha már elvégezte az iskolát.

Pedig ennél sokkal-sokkal többre van szükség. A gyerekek pénzügyi nevelése egy évtizedeken át tartó kötelesség, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Ebben az írásban ennek egy nagyszerű módját akarom bemutatni.

(Erről a témáról már írtam itt: Így oktasd a gyerekeidet a pénzügyekre, kérlek, azt is olvasd el.)

Mikor kell elkezdeni ezt az oktatást? Meg fogsz lepődni, de a gyerek 3-3 és fél éves korában.

Miért ilyen korán? Ennek több oka is van:

- Mert ilyenkor még hallgat rád és te vagy a bölcsesség forrása a számára. Próbáltál már egy tinédzsernek a legegyszerűbb dolgot is elmagyarázni? Na ugye. 🙂

- Minél fiatalabb, annál kevésbé fertőzte meg a kultúra, befolyásolja a sok TV reklám és a többi fiatal hibás véleménye.

- Ebben a korban rakod le az alapigazságokat az életében a jóról, a gonoszról, a becsületről, bűnről. Ezek a legmélyebb fundamentumok egy ember gondolkodásában.

Ha a gyerek már túl van az érmékkel való játékon (lásd előző írásomat), akkor tanítsd meg arra, hogyan lehet pénzhez jutni: munkával.

Találj ki olyan házimunkákat, amit már el tud végezni. Nem biztos, hogy a kétszáz éves porcelánkészlet mosogatásával kell kezdeni, de például az evőeszközöket már el tudja pakolni. (Figyelj arra, hogy minden gyerek fejlettsége más és más egy adott korban.)

Ne bízd rá az egész fürdőszoba kitakarítását, de a kagylót már ki tudja törölni. (Persze, hogy utána neked is újra kell majd csinálni, ha még túl fiatal a gyerek, de most nem erről van szó.)

Ezekért a házimunkákért találjatok ki fizetést, amit megkap, ha a munkát rendesen elvégezte. Minden munkának az ára a nehézségével legyen összhangban. Figyelj arra is, hogy például 50 forint rengeteg pénz egy négyévesnek, egy nyolcévesnek már kevésbé.

A feladatok nehézsége az életkorral együtt változzon, ne legyen túl könnyen elvégezhető a munka, ne a semmiért fizess.

Nagyon-nagyon fontos! Legyen a házimunkának egy olyan része, amit azért kell megcsinálnia, mert tagja a családnak és neki is ki kell vennie a részét a közös tennivalókból. Fizetős munka csak azután lehet, ha már az "ingyenmunkát" elvégezte.

Például levinni a szemetet a kötelessége, az edények elpakolása a szárítóról már pénzszerzési lehetőség.

Csináljatok egy listát közösen és árazzátok be az egyes munkákat. Ezt a listát tedd olyan helyre, ahol a gyerek mindig látja. Bár még olvasni nem tud, de a szeme előtt van mindig a lehetőség.

Szerezz be egy hatalmas bödönt és töltsd tele apróval, amiből ki tudod fizetni a gyerekedet azonnal, ha elvégzett egy munkát. Így a munka és annak a haszna összefonódik a számára. (Nehezen tudná értelmezni a hónap végén történő egyösszegű fizetést.) Később, öt éves kor felett már rászokhattok a heti fizetésre.

Fontos, hogy ne kritizáld állandóan a gyerek munkájának a minőségét, mert csak azt éred el, hogy nem akar majd semmit csinálni. Ha egy négyéves mosogat, biztos, hogy neked újra kell csinálnod. De nem erről szól a dolog. (Lehetőleg ne előtte csináld újra a mosogatást.)

A fentieket folyamatosan végezve a gyereket a pénzszerzés módjára tanítod meg, illetve, hogy a saját maga által megszerzett pénzből akarjon megélni. Ezen túl, mellékesen, a munkára és a házimunka elsajátítására is neveled őket.

 Mivel a gyereked már keres pénzt, ne vegyél meg neki semmit, amit kér, hiszen pont ez a lényege az egésznek.

(Előfordulhat, hogy a gyerek nem akar pénzt keresni (vagy házimunkát csinálni), ilyenkor fogjátok vissza a számára való játék és édességvásárlást és mondjátok meg neki, hogyan juthat hozzá ezentúl a vágyott javakhoz.)

Csináljatok három borítékot, vagy malacperselyt: elkölteni való pénz (ebből vehet édességet, vagy mehet moziba később), megtakarításra való pénz (itt gyűjtheti a Star Wars figurára a pénzt, vagy a Nike sportcipőre később) és adakozásra szánt pénz. (Fizess olyan címletekben, hogy ne okozzon gondot a többfelé való eltevés.)

A magyar emberek életéből teljesen kimaradt az adakozás, ha valamilyen célra kérni mer valaki, vagy adni kellene, már mindjárt gyanúsnak tartjuk a dolgot. Ha mégis adunk, úgy gondoljuk, hogy az egy szem ezresünkkel megváltottuk a világot, miközben havonta 20-30 ezret költünk ostobaságokra. Hogy ez valaha megváltozzon, tanítsuk meg a gyerekünket az adakozásra. Az adakozásról magáról itt már írtam. Arról, hogyan adakozzon a gyerek, az előző cikkben tudsz olvasni, ezért erről többet nem írnék.

Tűzzetek ki célokat, hogy mire gyűjt a gyerek. Fontos, hogy ő mondja meg, mi legyen az és ne kritizáld a döntését. Ha egy ócska, agyonreklámozott műanyag játékra gyűjt, ne tegyél rá megjegyzéseket. Inkább most vegyen ócska túlárazott játékokat és tanulja meg a leckét, mint 20 évesen vegyen túlárazott autókat hitelből, milliókért.

Nagy célokat tűzzetek ki, ne olyat, amit két hét után elér. Mondjuk egy playstation-re már kell pár hónapot gyűjteni, ahogy majd az autóra és a lakásra is felnőtt korában.

Ha kap pénzt mondjuk a nagyszülőktől  azt is osszátok három (nem feltétlen egyenlő) részre és abból is menjen megtakarításra és adakozásra is.

A témát majd még folytatjuk, remélem, ez is adott egy látást a gyerekek pénzügyi neveléséről.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram