Ingatlanvétel második rész

Rengetegen megélnek az emberi tudatlanságból és rosszul értelmezett biztonságra való vágyukból.

Az emberek szó szerint milliókat fizetnek ki elrejtett költségeken keresztül egy magát pénzügyi tanácsadónak kiadó “szakembernek”, akinek konkrétan semmi képzettsége nincs azon az egyhetes tanfolyam kívül, ahol öt napból három és fél napig a sales volt a téma, a maradék másfél nap pedig termékismeret és jutaléktábla.

Miért teszik ezt az emberek? Hamis biztonságot és kényelmet vásárolnak milliós költség mellett olyanoktól, akik pont úgy nem értenek hozzá, mint ő. Inkább kifizet valakinek egy talicskányi pénzt és meggyőzi magát, hogy mindent megtett, hogy biztonságban legyen a pénze.

Állampapírt bárki tudna venni, ha pedig annál kockázatosabbat vesz, övé továbbra is az összes kockázat a brutális költségek mellett is. Épeszű ember meg nem hiszi el, hogy majd helyette figyelik a piacot és a piac előtt fogják tudni, mikor kell kiszállni és mibe kell helyette átrakni a pénzt. Ez a mese része, de az emberek éppen ezt a mesét szeretnék hallani, ezért fizetnek vagyonokat.

Miért mondom ezt? Mert az ingatlanpiac komoly része is pont így működik. Az átlagemberek életük során kétszer, maximum háromszor vesznek vagy adnak el ingatlant, a két tranzakció között gyakran 25 év is eltelik. Kell nekik egy hamis biztonságérzet, hogy valaki helyettük átlátja a piacot, ismer minden buktatót, az ingatlant szemre felméri és észreveszi a statikai hibákat és így tovább. Kerül, amibe kerül, inkább kifizetik és igazából semmi olyat nem kapnak érte, amit ők maguk nem tudnának megtenni.

Eladóként felfogadhatnának profi fotóst, értékbecslőt, virtuális asszisztenst a telefonok kezelésére, de akár még lótifutit is, aki mutogatja a lakásukat, mindezt tizedáron, százszor jobb minőségben. Egy google kereső elég, hogy találjak bárkit közülük.

Vevőként pedig statikust, építészt, ügyvédet és bárkit, aki ezerszer jobban ért a szakmájához, mint aki állítólag szakértő lenne az ügyletben. (Ráadásul ha az eladó fizeti, miért gondolom, hogy számomra megbízható információkat ad?)

Szeretnék elöljáróban valamit leszögezni: az ingatlanosokra bizonyos esetekben nagyon nagy szükség van és baj lenne, ha nem lennének. Ha befektető lennék és kellene tíz lakás a belvárosban, biztos, hogy ingatlanost fogadnék. Ha külföldi lennék és nem ismerném a várost, csakis megbízható ingatlanossal mernék vásárolni. Ha ilyen külföldieknek akarom eladni vagy kiadni a lakásom, akkor is megkeresném őket. Ha nyolcszázmilliós házat keresnék, nem böngészném a hirdetéseket, főleg, hogy a milliárdos ingatlanok fel sem kerülnek ezekre az oldalakra. Ha pedig az ország másik végében kellene eladnom egy ingatlant, ami ráadásul nem is egy egyszerű ingatlan, nagy segítség lenne egy ingatlanos. S lehet, hogy annyira elfoglalt és jól kereső vagyok, hogy megéri az ingatlanos jutaléka, hogy ne nekem kelljen foglalkozni a nagymamától örökölt lepukkant garzon eladásával. Ha lenne egy igazán megbízható ingatlanosom, akiről tudom, hogy előre kiszűri a hülyéket és a megbízhatatlanokat helyettem, amikor a lakásomat szeretném kiadni, örömmel fizetnék neki egyhavi bérleti díjat. Tehát az ingatlanos szakma is hasznos és szükség van rá. Erre a részére.

Azonban az ügyletek 95%-ában semmi szükség rájuk, amit tesznek, nélkülük legalább ilyen minőségben megcsinálhatná mind a vevői, mind az eladói oldal tizedannyi költség mellett. Gyakran az ingatlanosok a tulajdonos által feladott hirdetésekre vadásznak és addig zaklatják a tulajdonost, amíg az be nem adja a derekát.

Mindig lesznek emberek, akik félelemből vagy tudatlanságból, megszokásból esetleg az életkoruk miatt ingatlanoshoz fognak fordulni, de hátha sokan megértik, hogy nem egy atomfizika ez az egész. (S még egyszer: nem arról beszélek, amikor egy ingatlanosnak komoly hozzáadott értéke van. Hanem a többi esetről, amik az esetek nagy részét kiteszik.)

Ezért arra gondoltam, folytassuk a témát, először a vevők szemszögéből. Az előző cikkben arról volt szó, hogyan találj meg egy ingatlant.

Most arról lesz szó, vásárlás vagy akár egy puszta érdeklődés esetén hogyan ellenőrizd le, hogy egyáltalán szabad-e foglalkozni vele.

Ismerkedjünk meg az e-közmű térképpel. Ezen elvileg a közművek elhelyezkedését és létét vagy nem létét látjuk, de nem erre lehet csak használni. (Ügyfélkapu-regisztráció szükséges hozzá, de kevés embernek nincsen még olyan.)

Ha már itt vagy, ellenőrizd, hogy van-e csatorna a telken vagy akár kábelnet a környéken, ami szintén kizáró ok lehet ma már, ha nem elérhető. A szolgáltatókat egyesével tudod ki vagy be kapcsolni.

De másra is alkalmas.

Ha ellenőrizted a közműveket, kapcsold is ki őket, mert csak zavarnak. A “szem” jeleket tedd áthúzottá.

Majd görgess lejjebb és kapcsold be a többi lehetőséget: telekhatárok, épületek, helyrajzi számok és így tovább. (Adott címre logikusan a cím fülön tudsz keresni, helyrajzi számra a mellette lévő fülön.)

Itt látod a helyrajzi számokat, hogy hol futnak a valóságban a telekhatárok és sok egyéb fontos információt. Vajon tényleg akkora a telek, ahogy mondják? Ott van a telekhatár, ahol a kerítés?

Keressünk rá két olyan hirdetésre, ami most is aktív és meg is akartuk  nézni, csak előtte használtuk ezt a szolgáltatást. (A helyrajzi számokat és az utcát kikapcsoltam, mert nem az adott eset a lényeg, hanem a lehetőség. Természetesen te látod azokat az infókat is, ha magadnak keresel.)

A hirdetett házról minden szép le van írva, meg is találtuk, de mielőtt elmennénk, keressünk rá a cím ismeretében.

Erről a házról van szó, középen. A kép az e-közmű “Ortofotó 2018” funkciójával készült. Az ortofotó magyarul légifelvételt jelent, csak így jobban hangzik. Gyakran jobban használható, mint a Google műhold felvétele, mert nem pont felülről látszik az ingatlan, ezért több részletet látsz. (S ne felejtsd el használni a Google Earth Pro-t sem a 3D funkcióval, amit a számítógépre kell letöltened.)

Nézzük meg a térképet:

Hát bizony ez egy osztatlan közös tulajdon és mivel az árult ház be van szorítva a sarokba a két ház közé, meg sem lehet osztani, mert a pici kertje miatt a beépíthetőség bőven meghaladja az előírt mértéket. Erről miért nem volt szó a hirdetésben?

A házzal szemben, ami itt nem látszik a térképrészleten, egy hatalmas, kiparcellázatlan terület van, az utolsó a környéken, az összes többi hasonló területet már beépítették az elmúlt években. A helyrajzi szám alapján érdemes megkeresni a tulajdonost, mi vele a szándéka. (Valószínűleg az önkormányzat lesz az.) Ha eladják a telkeket, akkor a következő három-négy évben megállás nélkül építkezni fognak az ablakod előtt. De ez már csak részletkérdés, hiszen így nem vesszük meg a házat. Ennyiért legalábbis biztos nem.

De nézzünk egy sokkal durvább, most is aktív esetet.

A leírás a szokásos, milyen jó jársz a házzal. Kell rá költeni, viszont az ára ezt tükrözi is, vagyis a ritka reális áru ingatlanok egyike, 90 millió környékén. (Mármint a mostani piaci árak mellett reális csak ennyi pénz egy 30 éves házért, ezelőtt négy évvel 45-50 millióért sem kellett volna senkinek, de ez van, most ezek az árak.)

Nem ott van, ahol az ingatlanos mondja, de hát ezt már megszoktuk. Mielőtt elmegyünk megnézni, keressük ki ezt is. A középső házról van szó.

Nézzük meg, meddig tart a telek a valóságban és a többi:

Hoppá!!!!! Se a meghirdetett ház, se a mellette lévő nem is létezik papíron. Mindkét házat engedély nélkül építették és azóta sem kértek rá fennmaradási engedélyt, mert azért sokat kellett volna fizetni vagy meg sem kapták volna.

Vajon miért nincs rajta engedély? Nyilván nem adott az önkormányzat, de miért? Ha nem volt kizáró ok, miért nem kértek? Ha okkal nem lehetett ezekre a telkekre építeni, mi volt az ok? Ezt az önkormányzat meg tudná mondani, de ez már minket innentől nem is érdekel. (Vegyük észre, a két engedély nélkül épült ház melletti két telek is üres, pedig ma már hatalmas kincs két ekkora belterületi telek Budapest határában. Tehát nagy valószínűséggel van valaki oka ennek. Ha érdekelne, utánajárhatnánk, de igazából innentől már nem érdekel. Ha akarjuk, tulajdoni lapon és a térképmásolaton is ellenőrizhetjük, de az már fizetős. Mivel lekértem kíváncsiságból, elárulom, ott is csak a telek van.)

S van erről az apró, kicsi, lényegtelen információról, hogy a ház igazából nem is létezik papíron, szó a hirdetésben? Nézzük csak: napelem a tetőn, csodálatos panoráma, garázs, pince. Sehol egy szó arról, hogy ez a ház nem is létezhetne. Az a legkisebb baj, hogy nem kapsz rá se CSOK-ot, se hitelt.

Vajon tudta az ingatlanos, hogy mit árul és szándékosan eltitkol ilyen információkat? Vagy ennyinek nem nézett utána? Melyik a rosszabb?

Egyébként szerintem nem tudta, mert négyezer forint lett volna lekérdezni egy tulajdoni lapot meg térképmásolatot a földhivataltól és ez már nem fért bele a négymilliós jutalékba. Lehet, hogy nem is tudta, hogy ezt meg kellett volna csinálnia. Ennyit a szakértelemről vagy a korrektségről.

(S nem minden esetben biztos, hogy engedély nélkül épült a ház vagy a melléképület, lehet egyszerű bejelentési trehányság, de földhivatali bénázás is. Viszont minél hamarabb tudsz róla, annál jobb.)

A témát folytatjuk: mit látsz a tulajdoni lapon és a térképmásolaton, hogyan értékeld fel a házadat és hogyan add el.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

211 hozzászólás

 • jami
  Nagyon köszönöm ezeket a cikkeket is, pont az ilyen sorozatokkal többet használsz, mint 3 afrikai falu megmentésével.

  A blogokkal gyilkos mennyiségű infó található meg, ha megtanulunk keresni – és ezzel már szintet léphetünk.
  Az eközmű, a földhivatali tulajdonlapmásolat-kéres mind nagyon kell. És igen, inkább fizetek a statikusnak/műszaki ellenőrnek 3×20-50e Ft-ot 3 ingatlan megnézésekor, mint 1m-t az ügynöknek…. Érdemes tisztába lenni az arányokkal, a valódi szolgáltatással.

  A családokban az ingatlanok a vagyon jelentős része és könnyen rámehet a többi akár, ha nem gondosan sikerül kiválasztani/megépíteni.

  Aki már a felújításnál vagy még az építkezésnél tart, melegen javaslom hasonló csoportok aktív olvasást; pl. az egyikben épp ma beszéltek le érdeklődőt wellness kádról. Ahol több nő van, ott pl. fekete burkolatú fürdőszoba ötletétől sikító frászt kapnak – a takaríthatóság miatt..

 • maveryck
  Gervais

  Simán ki is nézem sok ingatlanosból, hogy komolyan úgy gondolja, hogy ez így rendben van. Nem is tudják megégetni magukat, mert a vevő az eladóval köt szerződést, ők pedig mossák kezeiket.

 • jami
  Ismerős futott bele olyan házba, ami alatt a telek még kijelöletlen önkormányzati volt. Ügynök, tulaj egyaránt állította, hogy az már csak formaság. Srácnak volt ismerős a műszaki osztályon, hát nem kiderült, h gyorsan meneküljön az ellenkező irányba és hátra se nézzen?

  Vagy pl. a szomszédnak van egy garázsa, ami nincs a térképen. Elvileg legalizálható – ha a szomszédok igazolják, h x éve ott áll és nem zavarja őket. No most mi pár éve vagyunk szomszédok és a mögöttem lakót baromira zavarja….

 • Szabolcs
  Egy ötlet: ha megteheted, banki hitellel vedd a kecót/lakást.
  1. a problémák egy részét hivatalból szűrik, ami persze pénzbe kerül(het), de tuti a Te oldaladon vannak. És lehet rájuk hivatkozni, hogy a bank kéri.
  2. “le-arbitrálod” a mostani kamatkörnyezet, várható infláció kérdéskört.
  Ha tényleg el akarjaq adni, és minden rendben van (és nem eredeti szerzés, ahol ez ált. nem működik), akkor egy korrekt foglalóval meg fogja várni, hogy lemenjen minden rendben. És akkor ingatlanos tényleg nem kell, mert a bank tényleg mindent megnézet, + az ügyvéd is képviseli elvileg a két felet.
  ui: hogy mikor éri meg előtörleszteni, más kérdés, de ha csak a jogi csavarokat akarod kikerülni, vegyél fel 2M-t csak…
 • jami
  Kiváló paródiák születnek, amikben ezeket fordítják…

  Nagyon szórakoztató amúgy, bár amit valaki írt pár napja (“Lift zaja nem zavarja a társasház nyugalmát.”; na, azon még én is meglepődtem.

  Humoristáknak, regényíróknak, unatkozó nyelvészeknek és épp anyagot gyűjtő pszichológusoknak aranybánya.

 • jami
  A kedvencem:
  hazmestermedve.blog.hu/2018/03/04/ingatlan-hirdetes-miniszotar
 • Peti

  “Nagyon köszönöm ezeket a cikkeket is, pont az ilyen sorozatokkal többet használsz, mint 3 afrikai falu megmentésével.”

  Hát azért erre az értékrendre ne legyél büszke.

 • promontor

  A vevők is megérik a pénzüket egyébként. Felhív, kérdez hármat a lakásról, még nem is látta, én se láttam őt, valójában fényévekre vagyunk attól, hogy üzletet kössünk, de már azt kérdezi, mennyi a “végső” ár. (Amiből persze majd később tovább fog alkudni, ha véletlenül mégis megjelenik személyesen…)
  😉
 • Kiszamolo
  promontor, igazad van is, meg nem is.

  Ha kellően elég fotó van fenn, akkor tudhatja, hogy túlárazott a lakás ennyi pénzért és sem a saját, sem a te idődet nem akarja lopni.

  B verzió, hogy a lakás jó áron van, csak nincs annyi pénze.

  Mindkét esetben jobb, ha nem jön, ha az ár nem változik.

 • Kamuingatlanos
  ” Kell nekik egy hamis biztonságérzet,”

  Erről szól a történet. Jobb is, hogy nem írtam be a másik cikked alá, ide jobban illik.

  Ugye családtag vásárolna ingatlant, vidéki nagyváros. Első döbbenet: gyakorlatilag privát hirdetések nincsenek. Csak ingatlanoson keresztül. De még úgy sem, hogy először felteszi privátba, majd leszedi az ingatlanos szerződés után vagy éppen miatta. Na jó, talán olyan 4-5%-nyi, de akkor már lehet felülről becsültem.

  Hónapokon keresztül folyamatosan vadásztunk ingatlanokra, észrevettük volna. De nem, nem és nem.

  Valamiért az eladók az ország ezen részén bele sem tudnak, akarnak gondolni abba, hogy saját maguk hirdessenek.

  És ennek voltak érdekes következményei. Mert hát ingatlanos ide-vagy-oda, de azért a kutakodás ment a részemről az itt és az előző cikkben leírt módon. Relatíve sokat meg is találtunk, és estek is ki a rostán a lokáció miatt.

  folyt…

 • Kamuingatlanos
  folyt.

  A legdurvább eset: A ház jó. Lokáció jó. Ár jó. Privátban nincs, de mivel 99%-ra be lett azonosítva, hát uccu neki, szépen felöltözni, kocsiba huppanni (10 milliós autó, nem egy rozsdás kocka-lada), majd csengetek a tulajnál.

  Igen, ő hirdette a házat. De hogy én ki vagyok, mit keresek nála és miért nem a Gézával jöttem (gondolom ő volt az ingatlanos) Ő velem nem fog tárgyalni.

  Próbálkozom, hogy de jóember, meg tudunk egyezni, mindenkinek több marad a zsebében, mindenki jól fog járni.

  Ő nem, ő hallott már mindenféle csalókról, meg tuti valami hacker vagyok, hogy megtaláltam őt, amikor ő sose hirdetett privátban. És totál hajthatatlan volt, a szemében én voltam valami utolsó alja bűnöző, a végén már rendőrt akart rám hívni (lehet meg kellett volna várnom a sünöket, érdekes beszélgetés lett volna…) csak azért, mert nem az ingatlanossal érkeztem.

  Basszus, kemény.

 • Meepwn
  A hozzászólásokban azt mondja, hogy állítólag hívott téged a podcast-be vendégnek, de nem reagáltál a megkeresésre.
  Szerintem ő nyitott lenne egy beszélgetésre.
 • Attila
  A pénzügyi tanácsadás mennyiben másabb ettől? Ugyanúgy megfizet valaki hogy az ismereteiket felhasználva járj utána, amihez neki nincs ideje, kedves vagy szakértelme. Itt nagyrészt az összegben van különbség, de mondjuk egy ingatlant eladni kicsivel hosszabb dolog, mint leülni mondjuk egy órás tanácsadásra.
 • mamma
  28 éve építkeztünk. Pár éve az önkormányzat meg akart büntetni, mert a földhivatalban gazdasági épület volt nyilvántartva és olyanra mi nem fizettünk helyi adót. Szerencsére megvolt a használatbavételi ahol nincs szó gazdasági épületről csak garázsról, ami után azóta is adózunk. De a kertünk lábánál való telek azóta is üres telekként van nyilvántartva, pedig egy ormótlan nagy ház van ott (teherautógarázzsal) ami a kertünket árnyékban tartja. Akkor az ilyen tulajdonosok biztosan nem fizetnek helyi adót a nem lakáscélú helyiségek után.
  Nem értem ezeket az ilyen olyan be nem jegyzett épületeket miért nem próbálják az önkormányzatok felmérni, rengeteg bevételük lenne. Ma már nem lenne nehéz, nem kéne mindenhová kimenni, csak ahol a közmű, a műhold mást mutat mint a nyilvántartás.
 • Kiszamolo
  mamma, jobb önkormányzatok évente kérnek légifotót és egyrészt összevetik a tavalyival, mi változott, másrészt a térképpel, minek kellene lenni ott.

  Csak hát vannak rosszabb önkormányzatok is….

 • jami

  Jó hogy szóltál, máris szégyellem magam.

  Bizonyos önkorik nem is fárasztják magukat a kimászkálással (már a vírus előtti gyakorlatuk): légi fotók alapján bírságolnak.

 • promontor

  Persze, csak az a baj, hogy az esetek döntő többségében egy első telefonos beszélgetés nem alkalmas arra, hogy az eladó árral kapcsolatos valódi rugalmasságáról meggyőződj. Ha azt mondom, hogy nem engedek, akkor nem jössz el? Pedig lehet engednék, csak nem telefonon, hanem akkor, ha már láttalak, többet tudok arról, hogyan fizetsz (kp vagy hitel), milyen ütemezéssel. De az is lehet, hogy azt mondom, jöjjön csak, engedek, de személyesen kiderül, hogy nagyvonalúan engedek fél százalékot az árból.

  Szerintem is fontos sok mindent előre tisztázni a “ne lopjuk egymás idejét” jegyében, de az ár pont nem ilyen.

  De egyébként ahogy személyesen, úgy a telefonban is sokat számít a stílus, szóval megfelelő hangnem és okos érvek esetében nyilván eladóként adhatok pozitív jelzést akár az árral kapcsolatban is, csak arra akartam utalni, hogy fura alakok vevői és eladói oldalon is vannak.

 • Kiszamolo
  Attila, oké.

  Én egy órára átlag kapok mondjuk 20 ezret. Ezért én egyetemet végeztem és még egy rakás másik pénzügyi iskolát, tehát nem egy egyhetes OKJ tanfolyamot vagy még azt se. Tehát azért ez is erősen benne van az órabéremben. De számoljunk ezzel.

  Kimész, lefotózod az ingatlant. Ha az átlag ingatlanos tudna fotózni, olyan képek lennének, hogy otthon a fotelből tudnám, meg akarom-e nézni. Alaprajz, pontos elhelyezkedés, fotó kívülről, vagy ki se merem mondani, esetleg videó is.

  Minden információ korrekt, öt megnézett ingatlanból megvenném az egyiket. S 45-ről még otthon eldönteném, hogy nem is érdekel. Rossz helyen van, rossz méretű, rossz állapotú, túlárazott, akármi. Se a magam, se az ingatlanos idejét nem lopnám feleslegesen. Még egyszer: ha korrekt lenne az információ. De az esetek 95%-ában nem az.

  Esetleg az ingatlanos segítene telefonon, ha azt sem tudom még mit akarok. Kifaggatna arról is, mennyi pénzem van és mennyi hitelt kapnék. Így ő is és én is rengeteg időt megspórolnánk.

  Szóval 3 óra a fotózás és a hirdetés feladása.

  Másik kettő-három az ügyfelekkel való telefon, akikből nem lesz ügyfél.

  10 ügyfél, aki meg is nézi és nem lyukra fut a hamis és eltitkolt információk miatt.

  Összesen 25 óra bőkezűen számolva, legyen benne az eladó felkutatása és a tulajokkal való előzetes egyezkedés is.

  Az én órabéremmel félmillió forint, pedig az én órabérem azért sokszorosa a magyar átlagnak.

  Megnéztem: az én órabérem pont tízszerese a nettó budapesti átlagbérnek. Tehát, ha az átlagbér ötszörösét keresné egy ingatlanos, az 250 ezer forint ingatlanonként.

  De nem ötmillió!

  (Persze ehhez letisztult piac kellene, korrekt információk és az, hogy tizedennyi ingatlanos legyen. Akkor mind meg tudna élni ennyiből is nagyon jól.)

 • Kiszamolo
  Meepwn, nem emlékszem rá, de majd megnézem.
 • Kiszamolo
  Kamuingatlanos, kíváncsiságból néztem tegnap szegedi, újszegedi házhirdetéseket. Ha még mindig ott élnék, fejből mondanám az összeset, melyik hol van, hiszen nem egy nagy város. Ott még keresnem sem kellene térképen őket. Minek oda ingatlanos?
 • Kiszamolo
  Promontor, ja, persze, van az a réteg, hogy autót árulsz, még meg sem nézte, de le akarja alkudni a felére. Nem is azokról beszélek én se. 🙂
 • Kamuingatlanos

  “amihez neki nincs ideje, kedves vagy szakértelme. Itt nagyrészt az összegben van különbség, de mondjuk egy ingatlant eladni kicsivel hosszabb dolog, mint leülni mondjuk egy órás tanácsadásra.”

  Ez tök jól hangzik, de az ingatlanosok 99%-a megintcsak nem ilyen.

  Vagy akkor miért tesz fel olyan hirdetést, amin látszik a disszonancia? A képek köszönő viszonyban nincsenek se a leírással, se az árral. Értsd: a képeken a szakértő szem tizedmásodperc alatt kiszúrja, hogy mi a bibi, és hogy 180 fokos fordulat + utánégetővel otthagyni a hirdetést.

  Nekem, laikusnak, de nem hülyének néha 1-2 másodperc is kellett. Hány ilyen hirdetést láttam…

  A többi embert, vevőt meg át lehet b..ni, ugye? Mert ők úgyse veszik észre. Esetleg ha a helyszínen mégis szóváteszi, akkor meg elaltani, hogy az “apróság” meg “olcsón javítható”, esetleg “nem is úgy van rosszul teccik tudni”.

  Ugye?

 • handyman
  Társasházi lakást akartunk venni.
  Én: – Lift van?
  Ingatlanos: – Nem tudom.
  😀

  Másik vicces: ingatlanügynök ismerősöm tanácsa lakásvásárlás előtt: – Keressétek meg a lakást és kerüljétek ki az ingatlanost. 🙂

 • 2020

  – Aki a NETTO LAKOTERULETHEZ barmit, barmilyen aranyban hozzaad, pl. erkelyt, teraszt, garazst, tarolot.

  Ez azért érdekes, mert tulajdoni lap szinten is vannak eltérések, tehát pl. van ahol az erkély benne van az alapterületben! Többnyire nincs, de van ahol igen …. :-O

 • Attila
  jogász, közjegyző egyéb papírozás díjai itt nincsenek benne? Eddig még nincs tapasztalatom ingatlanossal, mi kivitelezőtől vásároltunk.
  Gondolom az ügyfél “felhajtása” és a marketing is benne van a munkában. Aztán meg nem minden ingatlan 100 millió.
 • Ivan Olsen
  Köszönjük szépen ezeket a cikkeket. A biztosítós cikkek után egyértelműen változtak a dolgok néhány éven belül, reméljük ezután is fognak. Még 1x köszönjük!
 • V.A.Laki
  : Szerintem ha nem kerul szoba az elejen az ar, akkor hallgatolagosan ugy indultok neki ennek az egesznek, hogy az iranyar jo. Uriemberkent feltetelezve, hogy minden stimmel, az elado ezen az aron tenyleg eladni akar, a vevo kb. ezen az aron venni akar, ha a hirdetesi adatok igazak, a nem kozolt parameterek atlagosak. A vevo legfeljebb az ingatlanpiacion szokasos par szazalek alkura szamit. (Egy pelda: az azonnal fizeto kapes vevonek el szoktak engedni kb. 5%-ot, mert megsporol nehany osz hajszalat az eladonak).

  Ha ez nem teljesul, akkor szerintem korrekt, ha mar elejen kozolik. Pl. ha a vevo mondja, hogy o -25%-rol fog nyitni, meger-e ez az eladonak 2-3-5-8 ora egrecirozast. De ugyanigy az eladotol is lehet korrekt, ha kozli, hogy o a veteli arbol egy fillert nem enged, sot, igazabol o honapokig gyujti az ajanlatokat aztan majd licitaltatja az erdeklodoket.

 • Kiszamolo
  Attila, te még azt külön fizeted. A 3-5% csak az, hogy az ingatlanos beáll az eladó meg a vevő közé.
 • bicskanyitogato
  Nagyon hasznos ez az ingatlanos cikksorozat is, koszi!
  Foleg ugy szorakoztato, hogy semelyik ingatlant nem tervezem eladni (a macera utan meg nagyobb gondban lennek egy masik vetelevel), amiben lakunk, azt tokre szeretjuk es minden igenyunknek megfelel (miutan megvettuk, ugy ujitottuk fel, kb 2 ev alatt) immar 10+ eve, venni meg a mostani agyament arak mellett (meg a vetellel jaro atvagasok/trukkok miatt) szinten nem, bar erdekelne.
  Igy a partvonalrol popcornozva olvasgatok es nagyon elvezem!
  A mostani vevoknek/eladoknak kitartast kivanok.
 • János
  Lala!

  Pont most néztem! Egy állásos alap szürke lemezgarázs ujjonnan 155 ezer!

 • Laikuskalmár
  sziasztok, ingatlanos nélkül ti mi alapján lövitek be a ‘reális’ ingatlan árat? Mert az ok, hogy ingatlan.com-n nézelődök, de mindenki azt puffogja, hogy mindenki 10-15%al magasabban tölti fel, mint amennyiért végül eladják…
 • Kiszamolo
  Laikuskalmár, erről is lesz szó.
 • Treil
  Ingatlanosokat az tartja el hogy az eladó abban a hitben él hogy az ingatlanos segítségével adja el legmagasabb áron, tehát a vevő fizeti majd a jutalékát, a vevő pedig úgy gondolja úgyis ő az aki alkudozik és elfogad egy árat, tehát végül úgyis az eladó fizeti meg a jutalékot.
 • Gunnerwatter
  Tavaly örököltünk egy nagyon vidéki házat.
  Megegyeztünk, hogy eladjuk.
  Kiderült, hogy nincs rá semmi papír, 1983-ban építették. SEMMI. Nem is létezik. Az örökhagyónak sohasem volt családja, mi nem egyenes ágiak vagyunk.
  Egy éve kavarok vele kb. talán most megoldódik.
  Úgy, hogy korábban relatív sok ingatlan adás-vételem volt, itt már a bontásban gondolkodtam…
  Nagyon meg kell nézni a papírokat!!!!!!!!!
 • tibor
  nalam a nagyhaz mellett a telken volt egy kishaz, azt teljesen felujitottuk, gyakorlatilag ujraepitettuk.
  erre ezek szerint kellett volna valami engedely ?
  ezt honnan kellett volna tudnunk?
  addig ertem hogy a ket haznak egy a lakcime de ebbol mi baj lehet es hogy kell rendezni?
 • Crimson
  “miután úgy hívják a nézetet, hogy Ortofotó 2018, a régebbit meg Ortófotó 2005, így gondolom mindenki rájön, hogy mikor készült a felvétel.”

  Amit a mi telkünkről az Ortofotó 2018 mutat, az biztosan nem 2018-ban készült, legjobb esetben 2017 közepén. Azaz egy év csúszás bőven lehet ezekben az adatokban.

 • Kepe
  @Laikuskalmár
  Be lehet simán lőni az árat, mi az elmúlt évben néztünk lakásokat. Van az adóhatóságnak egy adatbázisa, ahol benne vannak a lejelentett ingatlan eladások. Ebből csinál pl az otp ingatlan évente ingatlan jelentéseket.
  otpbank.hu/OTP_JZB/file/OTP_Lakoingatlan_Ertekterkep_2020_2.pdf
  Itt pedig egy érdekes leírás átlagban meddig bírja egy ház:
  docplayer.hu/173189-Fogalmak-varhato-elettartam-epuletszerkezetek-es-epitmenyek-atlagos-elettartama.html
 • Laci bácsi
  Az ingatlanosok tényleg pofátlan teremtések, sajnos volt hozzájuk szerencsém nekem is. De most egy jópofa módszer, hogyan lehet lerázni őket. Kicsit bunkó dolog, de a haveromnak bejött. Meghirdette saját maga a lakását eladásra. Kérte, ingatlanosok ne jelentkezzenek. Persze pusztába kiálltott szó volt. Megállás nélkül hívták. Még késő este is. Erre azt találta ki, hogy megkérte a közvetítőt, hogy legyen szíves tartani a vonalat egy pillanatra. Majd félre tette a telefonját.Ezután 10 perc múlva ránézett a készülékére. Persze már nem volt vonalban. Így szép lassan elmaradtak az ingatlanos hívások.
 • bobo
  Ugye nem baj, hogy senkit nem érdekel, neked mi akadt be már 12 éve, meg hogy rosszul döntöttél és devizahitelt vettél fel?

  Megkérhetlek, hogy ne itt rontsd a levegőt?

  Biztos van olyan fórum, ahol panaszkodhattok egymásnak és mondogathatjátok, hogy nektek van igazatok, csak senki nem ért meg titeket.

  Senkit nem érdekel ez az egész itt, tehát rossz helyen vagy.

 • mitel hentes

  Meepwn szerintem nem akart rosszat (ez a másik hozzászólásából kiderül), csak belinkelte egy ingatlanos csávó rosszul sikerült FB-os fikázását, ahol te voltál a célpont. A FB-os ingatlanos rosszul használta a mémet – a magából bohócot csináló ember ezeknél a posztoknál a sok elvakult, mundérbecsületét védő érintett volt, nem pedig az a tanácsadó, aki szívós munkával összegyűjt egy csomó hasznos infót, és még közzé is teszi azokat. Ezt persze meg kellene érteni a FB-os ingatlanosnak, de ő nem érti, és erről még a szöveges részben is tanúbizonyságot tesz, ahol szintén egy olyan hasonlatot durrant el, amely nem ül.

  Úgyhogy nem te vagy a hibás, sőt! Azt hiszem az elevenre tapintás minősített esete forog fenn…:)

 • tp
  Eddig ket ingatlant vettem. Az elsonel volt ingatlanos es nekem (a vevonek) segitett. Az eladok specialis helyzete miatt csak kp-s vevo johetett, ezt az ingatlanos tudta megertetni veluk es igy alkudtam 17rol 15re le a lakast.

  8 evvel kesobb 27ert adtam el, ingatlanos nelkul. Persze jottek a sok fals dumaval en pedig latszolag belementem a jatekba. Sok idejuket elvesztegettem 🙂 Egy korrekt volt, o kötott volna esetit, nevesitett vevovel de elkesett, eladtam magam.

  Az ujat ingatlanos nelkul vettuk egy normalis partol, rendes hirdetesuk volt, nem is adtak ki ingatlanosnak.

 • pápá
  csorbadanitól ez nagy öngól volt, iratkoztam is le minden felületéről. kár érte, kiváló ügynök volt.
 • Deppert
  “Győr-Moson-Sopron megyében Győrben eladásra kínálok 579 nm sarki , 2 utca felől bejáratos telken , cseréptetős ,130 nm alapterületű felújítandó 3 szobás családi házat, alatta pince. és egy 45 nm felújítandó Garzon lakást, + 2 garázst,+ tároló helységet, viszonylag nagy zöld területtel.
  A családiház fűtése : gáz és vegyes tüzelésű .
  Beépithető tetőtér.
  A két ingatlan páratlan lehetőségeket rejt, akár befektetésnek vagy 2 generáció összeköltözéséhez is kiváló. ”

  Ilyen bizalomgerjesztő helyesírást sikerült egy ingatlanosnak összehozni.

 • Kobiasvili
  Az ingatlanvasárlás 3 pontja, amiből csak kettőt választhatsz:

  -Olcsó
  -Jó lokáció
  -Jó ingatlan

 • Nevem Senki
  Miklós!
  Írod ezt: “Ezért nem is aggódok. Ha találunk normálisat normális áron (értsd nem drágább a 10 éves ház, mint építeni egy újat), akkor megvesszük, de csak ha tényleg jó.”
  Mennyire értékeled a házépítéssel járó utánajárást, idegeskedést, küzdést az építő vállalkozóval és a hatóságokkal, szemben a ház vétellel, ügyvéd+esetleg banki ügyintézés?
 • Anita
  Változott a mérete vagy a tető formája a kis háznak? Ha nem, akkor jó eséllyel nem lesz gond.
 • Kiszamolo
  Nevem, generálossal építettnénk, saját ellenőrrel. Nem én fogok ott állni minden nap az építkezésen.

  S természetesen azért hajlok a vételre, mert kényelmesebb. De nem bármi áron.

  Ha meg falig le kell verni mindent (nagyjából ez az átlag magyar ingatlan, mert a legtöbben egy fillért sem költenek rá 20 évig), annak a felújítása már nincs nagyon-nagyon messze egy építkezéstől, főleg, ha acélszerkezetes ház az alap.

 • Cluster
  Igazából amióta van internet azóta a legtöbb esetben felesleges az ingatlanos. Eddig 1x dolgoztam ingatlanossal, sokat segített is, de ugyanennyire akadályozott a vásárlásban. Pl előre akart pénzt kérni Tőlem, úgy hogy én voltam a vevő. Mondtam neki, hogy senkinek nem adok semmire előre pénzt, főleg nem úgy, hogy nem állunk semmilyen szerződésben!
  Végül az üzlet össze jött életem egyik legjobb befektetése lett, ezt azért neki is köszönhetem. (Ő például megdolgozott a pénzéért)
 • Imre
  Ritkán írok ide, de most felbtam magam:

  facebook.com/ingatlanalmanach/posts/5729102010449255

  Amikor elkezdtünk jópáran udvariasan kommentelni a srácnak, hogy ez így nem járja, elkezdte törölni a kommenteket és letiltott egy halom embert.

  És akkor ő a “normális ingatlanos”?

 • mitel hentes
  Felbátorodtam, és én is felnéztem a .com-ra. Nem az ingatlanosokat akarom mentegetni, de rögtön találtam egy tulajdonos által felrakott hirdetést. Csak egy részlet:
  “Ingatlanosok kérem ne keressenek !!ogy újra régi pompájában tündökölhessen. A felújítás részeként a fürdőszoba és a konyha új csempét és járólapokat kaphat, a jelenlegi vegyestüzelésű fűtésrendszertakáshoz saját használatú kb. 40 nm-es előkert, és egy kb. 20 nm-es hátsókert, és a közös használatú kerten álló fáskamra egy része tartozik. Jelenleg autóval parkolni”

  Ide elférne egy 100.000,- Ft-os tanácsadás, fotózással együtt.