Lépj hátra egy lépést

2021-09-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gyakran előfordul, hogy a tanácsadások fő témája egy ingatlanvásárlás, építkezés illetve annak anyagi oldala. (Mennyire reális a cél, vállalható-e ekkora hitel és így tovább.)

Bár nem általános, de rendszeresen visszatérő elem, hogy egy már meglévő telek vagy egyéb ingatlan az, ami az egyetlen biztos sarokköve a tervezésnek.

Vettünk egy zártkertet vagy nyaralót öt éve, örököltünk egy telket a világvégén, hogyan tudnánk oda felhúzni egy házat.

Ilyenkor a legnehezebb kizökkenteni a kérdezőt abból az alaptézisből, hogy csak ebből az ingatlanból lehet kiindulni és minden megoldásnak ide is kell torkolni. Mindössze csak azért, mert ez már megvan és másban már nem is tudnak gondolkodni.

Igaz, hogy zártkert, messze van az aszfaltos úttól, hogy nyaralóövezeti, hogy messze van a munkahelytől, kicsi a beépíthetőség, nincs jó óvoda a környéken, nyáron túl forgalmas, télen túl kihalt, meredek és járhatatlan az utca, télen aztán meg főleg, de már a miénk.

Mi van akkor, ha a tiétek? Nem lehet eladni és venni egy másikat, ami nem ennyire kompromisszumos?

Zártkertre, nyaralóra nem csak te nem tudsz hitelt felvenni, de az se, akinek majd el szeretnéd adni 15 év múlva. Ahogy a CSOK-ot sem lehet igényelni. Így már mindjárt kiesett a potenciális vásárlók fele. Csak olyan embernek tudod eladni, akinek készpénze van és zártkertben akar lakni. De legyen sok pénze, hogy árában megvegye tőled a házat. A baj az, hogy akinek sok pénze van, az jellemzően nem zártkertben szeretne lakni.

Szép-szép, hogy a jelenlegi munkahelyed éppen most engedi a home office-t, ezért az sem baj, ha 120 kilométerre költözöl, a világ végére. De mi lesz, ha munkahelyet kell váltanod vagy újra be kell járni a mostani munkahelyedre? Ha nincs home office, vagy ingázol napi 240 kilométert vagy beéred a mostani 900 vagy 600 ezres fizetésed felével-harmadával a környező cégeknél az új lakóhelyeden.

Nagyon szép a madárcsicsergés, de hamarosan a most még óvodás gyerekeid majd egyedül akarnak iskolába járni és az iskola után elmenni a barátaikkal moziba. Ha az utolsó busz tízkor indul és a megállótól még 25 perc gyalog hazáig a kivilágítatlan mellékúton, gyorsan gyűlölni fogják, hogy ott kell lakniuk. Te meg azt, hogy naponta izgulhatsz a kamasz lányaid miatt, épségben hazajutnak-e a kihalt környéken.

A világ végén, a szőlőhegyen, a földút végén felépíteni egy házat pont annyiba kerül, mint egy felkapott vagy legalább is nem olyan eldugott helyen. Viszont az eladhatósága a két ingatlannak ég és föld és az eldugott helyen épített ház felét sem fogja érni a másiknak, miközben a telek esetleg csak 20 millió forinttal volt kevesebb. De lehet az a telek belterületi is, ha például vasút vagy autópálya mellett van, esetleg egy járhatatlan, meredek szűk utcában, szintén a töredékét fogja érni az itt felépült ház.

Mi lenne, ha elfelejtenénk, hogy van ez az ingatlan és keresnénk hasonlóakat a környéken? Mivel zártkerti, eladhatatlan, legalábbis annyiért biztos, amennyibe került felépíteni. Legyél te a másik oldalon és vedd meg féláron mástól, aki ilyen helyre épített.

A meglévő ingatlant pedig add el. Akkor is, ha a nagypapáé volt, vagy hat éve vettétek ifjú házasként, esetleg a környéken nőttél fel.

Felveszel egy ilyen ingatlanra akár 50-70 millió forint hitelt (szabad felhasználásút anyu házára, hiszen zártkertre jellemzően a bankok nem adnak pénzt), aztán beleragadsz az ingatlanba, eladni nem tudod, vagy csak évek alatt, nyomott áron, bármi változik (munkahely, egészség, stb.), nem tudsz rá mit lépni, mert ott a ház és a hetvenmilliós hitel.

Ilyen esetekben érdemes hátralépni egy lépést és egy kívülálló szemével nézni a helyzetet.

Tedd fel a nagy kérdést: ha már nem lenne a te tulajdonodban ez az ingatlan, akkor is ezt vennéd meg és ide építkeznél?

Vállalnád, hogy óránként jár a busz, hogy nincs normálisan fizető munka a környéken, gyér a közvilágítás és a többi?

Egyébként megvennéd?

Ha mindenképp a környéken szeretnél lakni, nem érné meg jobban megvenni egy már kész és a hasonló körülmények miatt eladhatatlan házat nagy árengedménnyel?

Hiába a tiéd már valami, mindig úgy tekints rá, hogy ha még nem lenne a tiéd, akkor is ez lenne a legjobb választás? Ha a válasz az, hogy nem, akkor máshol vennék telket vagy házat, akkor a bölcs döntés eladni a mostani ingatlant és venni egy olyat, ami igazán jó neked.

(Ha pedig nincs pénzed jobbat venni, akkor se biztos, hogy az a bölcs dolog, hogy még mindig erőn felül, de legalább egy rossz ingatlan miatt adósodsz el. Akkor lehet, hogy egyszerűen még korai a vásárlás vagy az építkezés.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram