Internetes vásárlás elállási jog

2019-09-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Péter járt pórul a napokban és kérdezte, mi történt vele.

Rendelt egy műszaki cikket a neten, bement az üzletbe átvenni, ahol szokás szerint (nagyon rossz szokás szerint), nem bontják ki a terméket és nem lehet kipróbálni. De semmi gond, szólt az érvelés, netes vásárlásnál 14 napig indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól.

Megnyugodva tért haza és jött rá otthon, hogy ez a kütyü mégsem olyan, mint ő azt gondolta, szépen visszacsomagolta és visszavitte a boltba.

Ahol közölték vele, hogy sajnos nem tudják visszavenni tőle a terméket.

Aminek oka igen egyszerű: céges számlát kért róla.

Ebbe a pofonba sokan beleszaladnak, ezért érdemes újra írni róla.

A garanciát is elveszíted, pontosabban elveszítheted, ha céges névre vásárolsz, erről már itt volt szó (s arról is bővebben, mi is az a köznyelvben garanciának hívott valami):

Cég nevére a notebookot: ugrott a jótállás?

Ugyanez történt Péterrel is az elállási joggal kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a fogyasztóvédelmi törvény csak a fogyasztókat védi, akik a "kisemberek" vagyis a magánszemélyek. Cég és cég viszonyát ez a törvény nem rendezi.

Ha te a példa kedvéért a Samsungtól céges számlára veszel telefont, semmi nem kötelezi őt arra, hogy szó nélkül garanciát vállaljon a termékére, ahogy az kötelező neki magánszemély esetén. Egyedül a jól felfogott üzleti érdekében önként vállalja, hogy nem tesz különbséget a céges vásárlóival.

De bármikor azt mondhatná, hogy bocs, mostantól nem javítom meg ingyen az elromlott telefont, mert semmilyen törvény nem kényszerít rá.

Ezt írja az elállási jogról is a kormány hivatalos honlapja:

A webes vásárlás legjelentősebb előírásait a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet tartalmazza, melynek főbb szabályait az alábbiakban emeltük ki.

Vállalkozó vásárló és az elállási jog

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló rendeletben foglaltakat a fogyasztó és a vállalkozás között kötött szerződésekre kell alkalmazni, vállalkozás-vállalkozás közötti jogviszonyra nem vonatkozik. Vagyis ha vállalkozásként rendel a webáruházból, bizonyos speciális jogok nem illetik meg, mint például a 14 napon belüli indokolás nélküli elállási jog.

Szóval érdemes ezt tudni, mielőtt vállalkozóként internetről vásárolsz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram