Megszűnt az ötéves prémium állampapír?

Viktor írt, hogy akart venni pénteken online felületen ötéves prémium magyar állampapírt, de nem volt, csak az Állampapír Plusz, illetve a hároméves prémium állampapír. Úgy tűnik, megszüntették az ötéves prémium állampapírt.

Oknyomozásba kezdtem hétfő reggel, kb. ötven perc telefonos várakozás után sikerült is beszélnem valakivel az államkincstártól, pedig több számot is próbálgattam hívni. Már azon voltam, hogy kerékpárra ülök és betekerek Budapestre egy kirendeltségre. Kedves Államkincstár, mi lenne, ha lenne egy olyan telefonszámuk, amit fel is vesz valaki? Mert ez így borzasztó dühítő kiszolgálás. Kellene három-négy ügyintéző, akik csak a telefonokra válaszolnak, nem csak akkor veszi fel valaki a telefont, ha éppen van olyan, aki pont akkor ráér.

Na mindegy.

Szóval azt tudtam meg, hogy még mindig létezik az ötéves prémium állampapír, csak a mobilos felületen néha eltűnik. Bár logikusnak tűnne a lépés, hogy megszüntetik, de nem tették meg, előfordulnak egyszerű technikai hibák.

S jelen esetben azért nem lehet venni ebből az állampapírból átmenetileg, mert szeptember 25.-én van a kamatfizetés és ilyenkor pár napra felfüggesztik a vételi lehetőséget, hogy tudni lehessen, kit illet a kamat.

Share

38 hozzászólás

 • Gagabe
  Ma sem kapható a webkincstárban. Korábban néha a kamatfizetést megelőző napokon és napján eltűnt egy-egy állampapír. Talán itt is ez a helyzet. kamatfizetés napja szeptember 25.
 • Kiszamolo
  Ja, akkor azért. Előtte néhány nappal eltűnik.
 • gergo0206
  Illetve pár napja a visszaváltási ár is 100%-ra ugrott. Ilyenkor vajon mi történne ha a holnaputáni kamatfizetés előtt eladnám? Nem merem kipróbálni mert az a gyanúm hogy ez esetben simán visszakapnám a pénzem, de kamatot nem kapnék holnapután. Valaki esetleg tudja erre a választ?

  Köszi.

 • GGABI87
  Sziasztok!

  Én is így jártam pénteken, felhívtam őket, 10 percig zenéltettek, aztán az ügyintéző elmondta, hogy a kamatfizetés miatt nem lehet vásárolni, de hétfőn délután 16:00 után valószínűleg már tudok majd venni, mert akkor már kamatfizetés utáni értéknapra esik a vásárlásom.

 • Kislány a kocsiból
  Mobilról pl. Chrome bongeszőbe én úgy nyitom meg, hogy a kijelző jobb fenti sarkában három pont gombra kattitva lenyilik egy lista. Ott van olyan lehetőség, hogy “Asztali webhely”, kipipálva be lehet lépni és nem kell alkalmazás. Ezzel ki lehet zárni az aplikáció hiányosságát ha vam. De ahogy olvasom nem ez volt a probléma.
 • Andrew-Andrew
  Pénteken én is ráfutottam.
  De valahol olvastam ezt a kamatfizetési dolgot és most itt is, így megnyugodtam.
  Majd este jól elköltöm amit pénteken akartam. 🙂
 • Kingfisher
  Részvényekkel lehet kereskedni bármikor, osztalékfizetés előtt is bármikor.
 • Hajnal
  Akkor megnyugodtam, mert múlt héten én is hiába kerestem az állampapírok közt.
 • nnk
  Az ütő megáll, mikor olvastam a címet…

  Btw, én először euros állampapír kapcsán találkoztam ezzel, hogy kamatfizetés előtt nem lehet venni: befizetetm az eur-t, ami ugye 5-6 nap alatt íródik jóvá a számlán. Mikor jóváíródott, megyek, hogy vegyek PEMÁK-ot: nincs. Jól néztem volna ki…

 • ToxicWaltz
  Nekem eleve valószínűnek tűnt, hogy a közeli kamatfizetés miatt tűnt el pár napra, Webkincstárban most már újra látszik. Mondjuk nekem a MÁP+ sokkal szimpatikusabb a rugalmassága okán, ha mégis felhasználnád a pénzt másra, 1 hónap elteltével nominálisan már nem buksz rajta.
 • Alex
  Ott se tudsz kereskedni az osztalékfizetés napján.
  youtu.be/y50JSqL8bR0?t=2087

  Csak éppen 1 hónap alatt nem kerestél vele semmit. Inkább úgy kellene felfogni, hogy ennyi a likviditás ára és nem az, hogy nem buksz rajta, mert buksz.

 • György János
  Nem kell az ördögöt a falra festeni! Nincs itt semmi látnivaló, csak tájékozatlanság. Az egy kicsit is figyelte már az államkincstári folyamatokat, az már rég tudja, hogy kamatfizetés előtti napokban felfüggesztik a kereskedést (mint ahogy azt szerencsére páran leírták már.) Ha megszűnt volna, akkor arról közleményeztek volna, ha új sorozatot indítottak volna, szintúgy kiteszik a honlapra a részletes leírásait. Erről most kár volt cikkezni! 🙁
 • Moltiszanti
  alapblog.hu/sietni-kell-hogy-meg-jusson/

  Érdekes ha így van.

  “…A cikk szerint „klasszikus értelemben vett, legfeljebb néhány millió forintos megtakarítással rendelkező kisbefektetőkhöz legfeljebb 300 milliárd forintnyi került az új szuperkötvényből.”

  Ha valós ez a szám, akkor a kb. 2000 milliárd forintnyi MÁP Plusz állomány csupán 15 százalékát vásárolták kisbefektetők, noha a papír bevezetésének egyik célja az volt, hogy az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelje, a lakosságnál(!) lévő készpénzállományt is csökkentse. (A „lakosságon”, gondolom, a kisbefektetőket értik, mert egyébként egy privát banki magánszemély ügyfél is „lakos”.)…”

 • headset

  “Ott se tudsz kereskedni az osztalékfizetés napján.
  youtu.be/y50JSqL8bR0?t=2087”

  Ez a video a hallgatóság kedvéért nagyon leegyszerűsíti a problémát..

  Az osztalékfizetéssel kapcsolatos kulcsdátum a record date (a tulajdonosi megfeleltetés napja). Az kapja az osztalékot, akinek a részvénykönyv szerint ezen a napon a tulajdonában van a részvény.

  T+2 elszámolás esetén a record date előtt legalább két nappal meg kell kötni az üzletet. A nap során bármikor, mert a részvény tulajdonjogának átírási folyamata csak tőzsdezárás után kezdődik. A következő nap már késő, az az ex-dividend day, amikor a részvény már osztalék nélkül forog.

  Az osztalékfizetés napja (payment date) a record date után néhány nappal szokott lenni, és akkor már semmi jelentősége nincs, hogy kié a részvény. Ezért semelyik nap nem szokták osztalékfizetés miatt felfüggeszteni a részvények kereskedését.

 • Sanyi
  PMÁP kamatjából mit érdemes venni? Újra PMÁP-ot vagy inkább MÁP+-t?
 • EL Presidente
  Vélemény?

  index.hu/gazdasag/2019/09/24/oriasi_siker_a_lakossagi_szuperkotveny_pedig_sok_a_hatuluto

  😉

 • Dani_sokadik
  Klikkvadász cím 🙂 Bár én minden cikkre rákattintok itt.
 • A 2024/J köszöni szépen, jól van. Ráadásul ma szép kerek, 100%-os árfolyamon lehet belőle vásárolni.
 • Dani
  Sziasztok!
  Vettem anno 2024/J-ből ( 5 éves PMAP ) és mivel most van a kamatfizetés,h látom,h valami történik az appban de nem igazán tudom,h mi. Vannak ki és befizetések a pénzszámlámra, de jelenleg nem látom a sorozatot az esedékességizetésnél.
  A kamatot hova kapom?Pénzszámlára, vagy bankszámlára? ( mivel újrabefektetni automatikusan nem teszik ).

  Vagy lehet,h túl gyors vagyok és várjak még 1-2 napot? ( elvileg a kamatfizetés holnap lesz )

 • Zsolt
  Pont múlt hét éközepén vásároltam 5 éves PMÁP-ot (akkor azt írta, 6 nap múlva esedékes a kamatfizetés), szóval volt. Ellenben én ebben az időpontban a 3 éveset nem láttam elérhetőnek (vélhetően a fenti okból, mert 09.21 volt a kamatfizetés időpontja). Legalább most már értem az okot.
 • ecc-pecc
  A friss inflációs adaton alapuló PMÁP kamatot a 2019-2020-as időszakra mikor jelentik be? Nem mostanában kéne?
 • TBSZ gond
  Szeretnék tanácsot kérni.
  Vagy a MÁK-nál egy 2016-s TBSZ számlám, amin most jött kamatkifizetés. Eddig 2021-es papírokat vettem (hogy egyszerre járjon le), de most nem találok normálisat.
  Mi történik ha 2022-s papírt veszek de 21-ben lejár a TBSZ?
  2015 óta nyitok minden évben TBSZ-t de eddig ilyen “gondom” nem volt. (Ha ez gond egyáltalán).
  Ahhoz (nekem) sok a pénz, hogy csak a számlán álljon, viszont nem akarok utólag szívni vele.
 • Alex
  A PMÁP most kezdett éves időszakára a 2018-as árindex érték vonatkozik, mivel 2019-es még nincs.
 • L70

  Vehetsz rá 5 évest is, adózási szempontból ugyanis szinte ugyanaz a helyzet. A tbsz lejáratáig (2021.dec.31) ha feltöröd, akkor adózni kell utána. Ha megtartod, akkor a 2021.dec.31-i árfolyamon gyakorlatilag a szabad (nem tbsz) számládra kerül majd. Mivel a jelenleg kapható 5 éves PMÁP-ra már nem lesz kamatadó, utána vagy megtartod lejáratig vagy bármikor az épp aktuális visszaváltási árfolyamon is eladhatod, de már nem kell kamatadót fizetned.

  Megjegyzés: 2020-ban és 2021-ben a kamatot hasonlóan újra be kell majd fektetned.

 • xK
  Sokmindent nem kell bejelenteni. A 2018-as infláción alapszik, ami 2,8% volt, azaz az 5 éves 4,5%, a 3 éves meg 4,2%.
 • Jackal
  Kerestem, hogy a PMÁP-nak mennyi az alapja, amire a +1,4-1,7% rakódik, de nem találtam, pedig hirdetmény szerint ha jól értem, már kihirdetésre kellett volna kerülnie:

  “A kamat megállapítására évente egy alkalommal, a kamatfizetést megelőző negyedik munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan, és az így megállapított kamatmértéket az ÁKK Zrt. a honlapján (akk.hu és allampapir.hu) teszi közzé, legkésőbb a kamat megállapítás napját követő munkanapon.”

  Vagyis ha ma van kamatfizetés, akkor ezt már ki kellett volna hirdetni vagy rosszul értelmezem a dolgokat?

 • cK

  Elméletileg 2021 év végén megszűnik a TBSZ-ed. Eddig minden adómentes. Az utána való időszakra vonatkozóan viszont attól függ, hogy mi adómentes, hogy mikor kerültek kibocsátásra az értékpapírok. Ha idén júniusban vagy utána, akkor adómentes az állampapír, ha előtte, akkor meg adóköteles. Ha kell adót fizetni, akkor azt a MÁK szépen levonja majd, neked túl sok munkád vele nincs.
 • ecc-pecc
  , pont ezt kérdeztem én is egy kicsit feljebb.
  A nyilvános ajánlattétel szerint ki kellene hirdetni az új kamatot, de azt írja, hogy az eddigi érvényes. 2019. szeptember 25. kamatfizetési nap, tehát közzé kellett volna tenni az új kamatot. Ugyanakkor az is ott van az első sorban, hogy “évente egy alkalommal”, amibe lehet beleszámít a kezdőkamat is… Mindenesetre számomra nem egyértelmű, hogy holnaptól mennyivel fog ez kamatozni.
  Vagy akkor ez legközelebb csak 2020. szept. 25-én fog változni és feleslegesen vártam a vétellel?
 • Tamás
  “Ha idén júniusban vagy utána, akkor adómentes az állampapír, ha előtte, akkor meg adóköteles. Ha kell adót fizetni, akkor azt a MÁK szépen levonja majd, neked túl sok munkád vele nincs.”

  Mikor és hogy vonja le? pl idén év végén megszűnik a TBSZ-m, és jövő júniusban jár le a rajta lévő prémium.
  Ha idén eladom, tiszta sor, jelenlegi visszavásárlási jutalék -2%,és a kp kerül átvezetésre.
  Ha nem adom el, akkor valamilyen árfolyamon dec 31-el át lesz vezetve egy sima értékpapír számlára a prémium.
  Ha dec 31 után adom el, vagy lejár jövő nyáron, akkor szerintem a dec 31 és a birtokomban lévő utolsó napig felhalmozott kamatra kell adót megfizetni. Ezt számolja majd a pénztár helyettem?

 • TBSZ gond
  @ck
  Köszönöm az érthető magyarázatot, így fogok tenni.
 • Jackal
  : őszintén szólva fogalmam sincs, máshol is feltettem ezt a kérdést, de mindenki hallgat, senki nem tudja. De nézzük, mit lehet kiolvasni a dologból.

  Kihirdetek egy állampapírt, aminek a lényege, hogy követnie kellene az inflációt. Mát pedig az inflációt az előző év alapján állapítják meg ami ebben az esetben 2,8% volt. Tehát ha az igaz, amit mi gondolunk, akkor –> január 1 és szeptember 25 között (ami szűk 10 hónap), az állam lenyomja az emberek torkán a TAVALYI inflációt, miközben te a KSH oldalán meg tudod nézni mennyi a havi valós. Azért nyáron voltak ott csúnya számok, 3,9% és hasonlók, tehát 10 hónapig nem tudod realizálni, ami ténylegesen járna.

  Nézzük a másik esetet – ami szerintem a hirdetményből sehogyan nem kiolvasható – hogy 2020 szeptember 25 a kamatmegállapítás napja. Ez már 21 hónap lenne, ami egy picikét csúnyán néz ki. Egyből eldobnám a papírt…

 • JAckal
  : ha ilyesmi kiderülne, mert ez jó eséllyel azt jelentené emelkedő kamatkörnyezetben, hogy a reál kamat majdnem 0%.

  Persze nézhetjük fordítva is ha belehúzol egy fix 10%-os kamatozásúba és úgy esik mint pár éve, akkor jól jársz, csak az inflációkövetőnek nem lenne semmi értelme, mert így nem nagyon követi azt a mutatót, amit kéne.

 • RézcsunyájúBagoly
  Srácok, ha pénzszámlára kapom a kamatot, akkor minden egyes kamatfizetési napon újra kellene vásárolnom abból a kötvényből, ami a kamatot fialta?
  Jól értem?
  Ha lejár az PMÁK esetén az öt év, akkor meg az összes értékpapír átalakul pénzszámla egyenleggé és azt csinálok vele, amit akarok?
  Sorry, noobie vagyok még nem sok tapasztalattal e téren.
 • Dani
  Srácok!
  A kamatprémium mindig az előző évi átlagos inflácóra rakódik rá. Az idei, 2024/J sorozat júniusban indult, ergo 2018-at veszi bázisnak. Most szeptember 25-én csak egy tört forduló volt, nem állapíthatnak meg más kamatot mint a 2018-as átlagot.
  A legelső időpont amikor megnézhetik a 2019-es átlagos inflát az majd 2020-ban lesz, annak a kamatfordulója pedig szeptember 25. A papír jól van leírva, nem ezzel van a gond.

  Azzal van a gond, hogy az átlagostól eltérően a kamatforduló nem február környékére esik, amikoris max. 1 hónapos csúszással követné le az inflációt, hanem 9 hónapos eltérés van a szeptemberi kifizetés miatt. Sajnos így nagy valószínűséggal az lesz, hogy az átlagos infláció mértéke 2019-re vhol 2.8 – 3.0% közé fog esni, hiába volt az első félévben bőven 3% felett.

  Szerintem ezt azzal lehet majd kivédeni, hogy jön egy új sorozat december / január körül ( tippelek ).

 • ecc-pecc
  Írtam nekik, ez volt a válasz:
  “2022/L és 2024/J Prémium Magyar Állampapír aktuális kamata nem hirdetmény formájában kerül publikálásra a honlapon.

  A akk.hu és a allampapir.hu főoldalon a lakossági kamatok címszó alatt találja meg az összes forgalomban lévő lakossági állampapír, közöttük a Prémium Magyar Állampapírok aktuális kamatát is.”

  Mivel periódusok közben nem változhat a kamat, ebből az következik, hogy jövő szeptemberig marad a mostani kamat…

  Necces ez így, mert a visszavásárlási dijat bármikor szó nélkül módosíthatják. Pl. azt mondom, hogy most év végéig beteszem a pénzt a “szuperpapírba” aztán ha már megvan a hivatalos éves infláció, akkor átteszem PMÁPba (vagy nem). Erre ők mondhatják azt, hogy a “szuperpapír” visszavásárlási díja is innentől 2% a 0.25% helyett, így jártál.

 • Jackal
  @dani: ezzel a logikával viszont akkor ha 2019 májusban vásárolsz PMÁP-ot, akkor 2020 szeptember 25-ig fix lesz a kamat. Ez nálam 16 hónap, amivel meg az a gond, hogy ez így igencsak nagy csúszás ahhoz, hogy a papír kamata jelentősen eltérjen a valóságtól. A szalámit ugyanis egyből ki kell majd fizetni a boltban, annak az árában már benne lesz az infláció, az nem vár majd másfél évet.

  Egyébként szerintem ez eléggé zavarosan van leírva a hirdetményben, totál félreérthető…

 • EG
  OFF:

  Te ebben nagyon jó vagy, amiről itt írnak, az tényleg kijöhet nyereségesen?

  bankmonitor.hu/cikk/nincs-tobb-lombard-hitel-magyar-allampapir-plusz-fedezete-mellett/

 • EG
  Kiszámoltam, tényleg. 🙂