Iphone tulajok: csak óvatosan a külföldi kártyacserével

András küldött egy levelet. Külföldre ment az Iphone telefonjával, tett bele helyi SIM kártyát, majd néha visszatette bele a magyar kártyát, hogy ellenőrizze, jött-e üzenete.

Mikor hazaért, a magyar kártyáján lett jó pár külföldi SMS. Mint kiderült, azokat a telefon küldte magától minden egyes kártyacsere alkalmával.

Következzen a levele:

Update: vannak, akiket frusztrál, hogy léteznek emberek, akik külföldön nyaralnak és ráadásul a munkájukban is sikeresek. Hogy mindenki a cikk lényegére tudjon koncentrálni, ami csak annyi, hogy tudd, minden egyes kártyacsere egy nemzetközi SMS-edbe fog kerülni külföldön, a kedvükért átírtam a cikket. Tanulságos egyébként elolvasni a hozzászólásokat: Hányan köszönik meg Andrásnak, hogy vette a fáradságot, hogy másoknak segítsen és hányan csak okoskodnak, hogy mit képzel az ilyen magáról, hogy nyaralni merészel külföldön. Szomorú dolog ez.

Egy érdekesség a roamingolás es az iphone kapcsán, ami másokat is érinthet és számomra kifejezetten meglepő volt.

Az történt, hogy az USÁ-ban nyaraltunk Albániában voltam munka miatt, első dolgunk volt vásárolni egy prepaid sim kártyát internettel, amit bele is tettem az Iphone-omba amit részletre vettem.

Itthon arra lettem figyelmes, hogy a magyar számlámon megjelent pár darab 200ft-os amerikai albániai SMS és még 5 darab Moszkvából küldött SMS. (Moszkván keresztül jöttünk haza)

Némi kutakodás után kiderült, hogy az iphone telefonok az imessage es facetime szolgáltatásokhoz (rejtett es nemzetközi) SMS-ekkel hitelesítik a bejelentkezést.

Ez minden alkalommal megtörténik, amikor sim kártyát cserél az ember. (Valahol logikus is, mivel az imessage telefonszámmal is működik így muszáj ellenőrizniük hogy a telefonszám helyes. Az mar kevésbe érthető, hogy ha az imessage (es facetime) ki van kapcsolva, akkor miért küldi ezeket az SMS-eket es minek jelentkezik be).

Én valóban, időnként visszatettem a magyar kártyámat megnézni hogy keresett-e valaki és hogy a banki SMS-eim rendben vannak-e. Na ezen alkalmakkor a telefon küldött pár nemzetközi SMS-t a háttérben, hogy rendben használhassam az imessage szolgáltatást.

Pontos apple referenciát sajnos nem találtam az üggyel kapcsolatban.
Ha gondolod írd meg a blogba, biztos vagyok benne hogy másokat is meg fog lepni, tekintve hogy iphone fejlesztőként kohómunkásként dolgozom 3 éve es fogalmam sem volt eddig, hogy ez így működik.

Share

36 hozzászólás

 • Ádám
  support.apple.com/en-us/HT201422

  “Check your device settings

  Make sure that you’re connected to a cellular data or Wi-Fi network. If you’re using an iPhone, you’ll need SMS messaging to activate your phone number with iMessage and FaceTime. Depending on your carrier, you might be charged for this SMS.”

  Ha jól emlészem fel is ugrik egy figyelmeztetés az első aktiváláskor.

 • Kiszamolo
  Ádám: de pont azt írja, hogy az összes ilyen szolgáltatás ki volt kapcsolva, ennek ellenére mégis SMS-t küldözget a rendszer.
 • Gábor
  Ájfón tulaj, ájfón fejlesztő, USA-ba megy nyaralni, és cikket ír néhány drágább SMS miatt (szervezzünk gyűjtést!). Mi lett ez, homár blog? Néha úgy érzem, mint ha a felső tízezernek szólna az egész blog. Folyton csak a minimum fél milliót kereső (amúgy pénzügyi analfák) informatikusok pénzügyi életéről és nehézségeiről van szó. Bocs, meg a CSOK-ról, ami lényegében megint nekik szól.
  Igaz, arról ír Miklós, amiről akar, az ő blogja. Ez pedig az én véleményem. o.O
 • Kiszamolo
  Gábor, miért, ha Romániába ment volna, gyári melós lenne és részletre vett iphone-ja lenne, akkor éreznéd jól magad? Átírjam a kedvedért?

  A blog mindenkinek szól, csak sajnos sokan nem olvassák. A legtöbb embert kizárólag csak VV Évi szerelmi élete érdekli, ezért is marad csóró egész életében. Az ilyen ember nem olvas ilyen blogot sem. Hiába írnék nekik bármit, soha nem olvasnák el.

  Egyébként meg, ha arról írok, hogyan spórolj havi kétezret az internetszámládon, jönnek a másik fajta okostojások, hogy milyen sza**ágás már ilyen hülyeségekről írni. Valamiért sokan úgy gondolják, hogy minden cikknek csakis nekik kell, hogy szóljon.

 • daraltdio
  Ez érdekes, jó hogy megosztottad velünk!

  És igen alapból felugrik egy értesítő üzenet, hogy iMessage esetén extra díjat számolhat fel a szolgáltató.

 • Handalamandala
  Nem kéne rutinból kinyomogatni az értesítőket, és akkor nem lenne ilyen probléma. 😀
  Az ájfón szólt, hogy ez pénzbe fog kerülni.
 • Tibor
  No az en telefonom az en jovahagyasom/megkerdezesem nelkul ne kuldozgessen semmilyen sms-t. Ha meg azert kuldozgeti mert neki a rendszerenek szuksege van ra, akkor lesz szives nem szamlazni.
 • Tibor
  En meg azzal szivtam meg, hogy felmentem facebookra, posztoltam egyet a jekatyerinburgi repterrol hogy megerkeztem, meg egyet mikor indultam hazafele. (Parizs-Moszkva-Jekatyerinburg utvonal). Volt tehat par poszt, ezenkivul epp csak megneztem naponta egyszer jott-e valami.

  Hazaerve fogadott egy 350 euros telefonszamla. Hogy rohadnanak meg.

 • Gábor
  Akkor én is átírom: ~n*félmilliós fizetéssel, kétszázezres telefon mellett egy több százezres nyaralás alatt felmerülő néhány száz, esetleg ezer forint (biztonsági okokból indokolt) pluszköltségen lovagolni zsugoriságnak tartom, nem érdemes egy cikkre egy ilyen blogon. Picit úgy tűnik, mint ha ki akarnád szolgálni a (potenciális) ügyfeleidet.
  Gyári melós meg ne vegyen iphone-t. Tudom…de akkor is vesz, ezért is marad gyári melós.
  Átírni nem kell, köszönöm. Számomra túl sok volt, de mint írtam, ez az én véleményem, és nincs harag! 😉
 • Kiszamolo
  Gábor, te azt érzed ki a cikkből, hogy mély depresszióba esett, mert feleslegesen kifizetett háromezer forintot értelmetlen SMS-re?

  Nekem nincs ilyen érzésem.

  Miután a szolgáltatások ki voltak kapcsolva, így semmi nem indokolt semmilyen SMS-t.

  Egyébként engem is zavarna, ha a nyomorult telefon maga döntené el bármilyen indokból, mikor küldözget a háttérben SMS-eket. Jó eséllyel nagy ívben hajítanám a kukába.

  És nem, nem azért, mert nem tudnék kifizetni 2-3 ezer forintot.

  Ez pont olyan hír, ami sokaknak jól jön, akik külföldre mennek és helyi kártyát vesznek. Én örülnék annak, ha valaki felhívná erre a figyelmemet.

 • Tibor
  Ha nem ba***szod a fillert, sose ellik forintot! 😀
 • Zabalint

  “Ha nem ba***szod a fillert, sose ellik forintot!”

  Ez nagyon jó, ezt megjegyzem. 🙂

 • András
  Sokat utazó ember jobban jár egy dupla SIM-es telefonnal. Nem a kártyát ki-be rakosgatva, jókora késéssel fogja megkapni az otthoni üzeneteit, és a cikkbeli sztorihoz hasonló buktákat is könnyebb megúszni. Mondjuk alma nem lesz a hátulján.
 • Fahéj
  Tökéletesen megfogalmaztad, amit a cikk olvasásakor éreztem, köszi!
 • M. Jones
  nem túl sok az a több mint 100 000 Ft egy pár posztért és internethasználatért?
 • Kiszamolo
  nekem pedig egy szó jut eszembe: irigység.

  Komolyan átírom kohómunkásnak, aki munka miatt ment Albániába.

 • lacibakter

  1 éve két kártyás telefonom van ezért és nincs a hátlapján alma.
 • Oscee
  Igaz, en Android parti vagyok – nem tudom, hogy iPhone-on mekkora szabadsag van vagy megoldhato-e (tippre nem), de nalam semmilyen app nem fer hozza semmihez az explicit engedelyem nelkul, meg location adathoz vagy tarhelyhez se, nemhogy SMS-hez vagy adatforgalomhoz (SMS-rol egyebkent is dob fel ertesitest a system, teljesen biztos vagyok, hogy az iPhone is).

  Ez egyszeru felhasznaloi figyelmetlensegnek tunik – szerencsere filleres osszeg.

 • Oscee
  EU-n kivul draga az adat, aki ott netezget, igy jart, amator hiba a kobon. 100 kilobajtjat 2-300 forintokert merik, tehat minden egyes index oldal egy ezresedbe faj kb. Ha meg at is meretezi a FB mobilra a kepeket, akkor is ezer forintos tetel minden egyes kep, amit betolt. Ha meg feltoltesz egy 5 megas fotot, az mar 10-15 ezer forint.
 • Tibor
  Ugy kell neked ha alban kohomunkas letedre ajfont veszöl! 🙂

  @oscee: ja, ugy valahogy, csak a rosseb se gondolta volna. EU-s kulfoldon mar voltam, akkor alig dobta meg a szamlat, itt meg lehidaltam, raadasul az okostelefonokon a fene se tudja hogy epp nem szivja e valami az internetet, szoval ezen a par akcion kivul folyamatosan repulogep uzemmodban volt, meg szilveszterkor kapcsoltam csak be az ujevi udvozletek fogadasa/kuldese miatt (de nem az smsek dragitottak meg hanem az internet)

 • Fülig Jimmy
  Ha ez a blog a “gazdagoknak” szól is, be kell
  valljam, hogy én mint szegény, rengeteget tanulok belőle.
  Másrészt a látszat sokszor csal.
  Ha leírnám, mit dolgozom a legtöbben
  biztos szép fizetést is vizionálnának
  hozzá.Közben a valóság nagyon más.
  Szóval ne ítélj, hogy ne ítéltess.
 • bgabor911
  “bele is tettem az Iphone-omba amit részletre vettem.”
  És ez a fogyatékos olvassa a Kiszámolóblogot? Elég életszerűtlen. Aki iphone-t vesz, pláne részletre, annak valami nem stimmel a fejében.
 • Zedder

  Hagyd, irigy és értetlen emberek mindig lesznek.

  Ez személyiség függő. Én már csóró egyetemistaként is “furcsán” éreztem magamat, amikor a homáron olyan valakit ekéztek, aki ugyan sérelmet szenvedett, de valamiért az átlag feletti volt (a jövedelme, a vásárolt eszköze, a szolgáltatás, akármi).

  Hát ez kell a proli parasztnak, ha már neki más nem jutott: n+1-ként belerúghat a szenvedő “gazdagba”.

 • Kiszamolo
  bgabor, nem véletlen a dőlt betű, én írtam bele.
 • Garbo
  Miklós, isteni ez a kohómunkás sztori, feldobtad a kávészünetemet 🙂

  Látom, kitört a prolizmus. Aki nem hónapról-hónapra él, az nyilván azért nem, mert két marokkal/háromezresével szórja a lét, valamint megérdemli, hogy lehúzzák, plusz költségei legyenek és romoljon meg az összes befőttje is.

  Ne elljen a forint, hanem fialjon, mert az ellés egy utód születése, a fialás meg egyszerre sok 😀

 • Zabalint

  Ja, csak általában arra is ráhúzzák, hogy irigy, aki simán csak értelmetlennek találja az illető vásárlását. A Homáron nem egy olyan boltról jelentek meg cikkek, amelyek tipikusan túlárazott termékeket árulnak, és ennek megfelelő pofátlansággal is kezelik a náluk vásárló balekok panaszait. Ha valaki ezt kommentben leírja, az persze irigykedik… Közben meg lehet, hogy az adott termék ára pont az ilyen kommentelőnek zsebpénz, csak épp nem olyan hülye, hogy megvegye.

  Szerintem klasszikus ezen a téren a 300 ezres porszívós balek volt anno a Homáron. Nyilván irigy vagyok, ha a történet főszereplőjét baleknak nevezem…

 • Kiszamolo
  Zabalint, azért a homáron a hozzászólók 99,8%-a troll, méghozzá a létező legrosszabb fajtából.
 • egyszervolt
  Én csak azt nem értem ha valakinek nem tetszik, ellenkező véleménye van akkor csatoltan küldeni kell egy vagyonnyilatkozatot, vagy különben mindenki irigy? Én is osztom Gábor véleményét, szerintem egyáltalán nem meglepő ami történt.
 • Forrest
  Van erre a problémára egy elegáns megoldás:
  iPhone -> kuka
  dual sim Microsoft Lumia -> vesz
  ….és nincs extra sms, mindkét sim egyszerre használható, mindig elérhető vagy, stb.

  Jaaaaa, hogy nem lesz meg az almás életérzés?
  Hááááát valamit – valamiért 🙂

 • Gejza
  Ennél van jobb is: Angol riporter Iphoneje elromlott Szerbiában. Ott nincs márkaszerviz, megjavíttatta valahol. Hazamegy, rendszer frissít, telefonnak annyi. Iphone válasza: Miért nem márkaszervizben javíttatta, ezért a frissítés törölte a telefonját, vegyen másikat. Na ezért nem lesz nekem soha Iphonem … Nekem is volt hasonló vagy 10 éve. Akkor még voltak régió kódok, Sony aranyárban nem játszotta le a DVD -t, nonamenek meg sem kottyant harmad árért. Szerintem ki lehet találni melyiket vettem.
 • Kiszamolo
  Tehát, akkor nézzük mi történt:

  András külföldön volt és jól megszívatta a telefonja, csinált neki pár ezer forintos számlát.

  Jó fej akart lenni, ezért megosztotta másokkal is, hogy ők ne járjanak így.

  Én is jó fej akartam lenni, ezért közöltem a levelét.

  Erre jönnek az okoskodók, hogy “Má’ mijé kell megint ilyen cikk, mi van mán itten, homár blog?”

  “Mé mindig a gazdagoknak szól minden cikk?”

  “Milyen sza**ágó az ilyen, iphone-ja van és még nyaralni is megy, mit rinyál néhány ezer forintnyi SMS miatt?”

  Az ilyen hozzászólók szerintem frusztráltak, vagy irigyek, vagy nem tudnak olvasni, vagy olyanokat olvasnak a cikkbe, ami még véletlenül sincs benne.

  Vagy egyszerre mind a négy.

  Talán egy ember köszönte meg, hogy András volt olyan jó fej, hogy vette a fáradtságot és megírta mások okulására.

  Mások meg csak okoskodnak és gyűlölködnek.

  ÉS EZ SZERINTEM BORZASZTÓAN SZOMORÚ DOLOG.

 • T T
  Mondjuk ez simán megtörténhetne akár Androidon is, nem a telefonról, hanem az alkalmazás függ. És lehet, hogy figyelmetlen volt, mert egyszer valamikor rányomott arra, hogy ne figyelmeztessen többet, de azért így sem korrekt a dolog. A whatsapp legalább úgy validál, hogy ŐK küldenek SMS-t NEKEM.
 • Andreana
  Teljesen igazad van Miklós, ez így nagyon szomorú, és sajnos ezt látom még a saját családomban is, főleg az idősebbeknél. Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene effektus. És pl az meg se fordult senki fejébe, hogy ha iphone tesztelőként dolgozik esetleg céges az a telefon? Mert kell a munkához és a cég biztosítja neki? Nekem is almám van, idestova 6. éves, bár használtan vettem 2 éves korában. Én is hányszor megkapom, hogy sznob vagyok meg dizájnertelefon, pedig amúgy nekem – és ismétlem nekem – ez a legjobb arra, amire használnom kell. Olyan alkalmazások miatt pont, ami androidra nem elérhető. Én is köszönöm a figyelmeztetést, legközelebb viszek egy gagyibb cseretelefont, ha szükségeme lenne a hosszabb távú, szigorúan céges macedón kiküldetésemhez 🙂
 • István
  A vodának van az európa napijegye, az 1000Ft/nap és azért adnak azt hiszem 50Mb adatot és korlátlan telefont + sms-t (magyarországi percdíjakkal).

  Az amerika napijegy 2000Ft/nap, szerintem mindkettő nagyon megéri.

 • Somez
  Én is részletre vettem az iPhone-om, mert kamatmentes és jobbnak láttam azt a pénzt inkább a számlámon tartani. Szerintem pont ennek van értelme.
 • tracker
  Én olyannal is találkoztam, aki miután meglátott egy óriásplakáton Core i3/i5/i7 processzoros laptop hirdetést megkérdezte tőlem, hogy “Mi az a processzor?” Látszott hogy halvány lila gőze sem volt, mi az. Hát laikusként azt válaszoltam neki, hogy az a számításokért felelős egység”. Ja és Iphone-t tartott a kezében. Az ilyen inkább ne vegyen ilyen drága kütyüt, aki még ezt sem tudja.