Itt az új lehetőség, az NFT

Amikor már azt hiszed, mindent láttál, ezt már nem lehet fokozni, akkor érdemes megismerkedni egy most felfutó dologgal, az NFT-vel, ami a Non-fungible token vagyis nem helyettesíthető token rövidítése.

Hogy mi akar ez lenni? Egy divatos blockchain lehetőség, ahol is digitális műveket vehetsz meg elképesztő árakon. Ez lehet zene, videó, animált gifes cicás kép, gyűjthető kosaras kártya, bármi.  Ez a csodálatos videó például nem kevesebbe, mint 390 ezer dollárba kerül jelenleg. De van hatmillióért is. Dollárban persze. Ja és most adott el a Christie’s aukciósház egyet 69 millió dollárért. Igen, egy digitális fájlt, amit te is megnézhetsz az interneten. De ha te ehhez csóró vagy, félmillió dollárért talán megveheted ezt is a tulajdonosától. Elon Musk egyik tweetje most 1,1 millió dollárnál jár. Igen, az egyik tweetje.

Még mindig nem érted? Igen, persze, most nézted meg ingyen őket, sőt le is menthetted a számítógépedre és csinálhattál belőle ezer másolatot és még a keresztanyádnak is küldtél belőle kettőt e-mailben.

De eredeti csak egy van. Ezért kell olyan sokat fizetni érte.

Van a Mona Lisa, amiből csak egy van, de rengeteg másolata van olajfestményként és egyszerű plakátként is. Miért ne lehetne egy cicás videóból csak egy eredeti?

S miért kellene csak egynek lennie, egy művész miért ne csinálhatna ötven eredetit? Talán a ritka kosaras meg Pokémon kártyákból, amiért a gyűjtők milliókat fizetnek dollárban csak egy eredeti van? Ha emberek milliókat fizetnek kosarasokról készült papírkártyákért, miért ne fizethetnének milliókat ugyanezekről a kosarasokról készült digitális kártyákért?

Igazából nincs min csodálkozni, logikusan várható volt ez a lépés. Nem mindegy, hogy valaki a kilencezredik kriptóba fektet dollármilliókat vagy Elon Musk tweetjét veszi meg ugyanennyiért, ugyanúgy kizárólag abban reménykedve, hogy valaki még többet fog ajánlani érte? Ez utóbbiban több érték van és a név miatt várhatóan tovább meg is őrzi az árát. Ha bárki csinálhat kriptopénzt (és csinál is), hátha megveszi valaki, miért ne csinálhatna bárki bármilyen egyéb digitális fájlt eladásra, hátha azt is megveszi valaki?

Ha van igazi arany és már digitális arany is, miért ne lehetne igazi műkincs és digitális műkincs is? S miért nagyobb bolond az, aki egy videófájlért ad félmillió dollárt, mint az, aki Elvis Presley egyik napszemüvegét veszi meg ugyanennyiért esetleg egy harmincéves Pokémon kártyát? Értelme és valódi értéke mindnek ugyanannyi.

Azt jó volna kitalálni, mi lesz a következő? Digitális ingatlan? Csak a kitalált világban létező cégek digitális részvényei amelyek még digitális osztalékot is fizetnek majd? Érdemes ugrásra készen állni, mert már csak ezek maradtak ki és ha első leszel, nagyon gazdag leszel….

Share

111 hozzászólás

 • dr. Varsányi Károly
  Hogyne változott volna az értéke. Ez nem zárja ki hogy ugyanazon dolog maradjon közben főbb paramétereiben, de bizonyos részeiben nem. Pont ez adja az érékváltozást. Lefogy az ember, ugyanaz marad, de jobb esetben kelendőbb. 🙂
  Az NFT-kkel az lehet a baj, hogy adott esetben az eredeti fájl bármely másolatához való hozzáférés nem korlátozódik a token tulajdonosára. Elolvashatod, megnézheted, meghallgathatod, sőt még alterálhatod, vagyis hamisíthatod. A nem helyettesíthető token (NFT) a digitális főkönyvön (blokklánc) lévő adategység, ahol az érték pont a blokklánc/adategység, mert azok egyedi digitális elemet képviselnek, és így az egységek nem cserélhetők fel. Hogyan biztosítod, hogy ebbe a szuper erős hálózatba rögzített token alapját képező dolog/alkotás az az eredeti alkotás, aminek mutatja/mondja magát? A blokkláncba foglalt adat lehet hamis információ is, tehát ebből a…
 • dr. Varsányi Károly
  cont. ebből a szempontből a blokkláncba foglalás előtt már meg kellene előznie valamilyen auditálásnak/hitelesítésnek.
 • Dr T
  Pusztán technikai oldalról én a digitális javak gyengéjének tartom hogy 100% reprodukálható bináris alapú információról beszélünk. Egy valódi, tárgyi műkincset másolhatunk, de az egy analóg információ, egy organikus valami, ami folyamatosan változik, bomlik stb. jelenlegi tudásunk alapján nem tudjuk 100% lemásolni. Az arannyal az a helyzet, hogy ott az univerzum kódolta le egy elembe azokat a tulajdonságokat (pl. mennyire gyakori), amik miatt értékesnek tartjuk. Aranyat előállítani csak elképesztő drágán illetve kontrollálatlan módon nukleáris folyamatok melléktermékeként lehet, más elemekből. Digitális coinból csak egy fajtára igaz kb. ez, de csinálhatsz végtelen ilyen tulajdonságú coin típust…ahogy csinálnak is.
 • drdragon
  dr. Varsányi Károly
  2021-03-17 at 20:04

  nagyon tévedsz, ahogy a kiszámló is némi ismerethiányban szenved ingatlanügyekben, de mérhetetlen magabiztossággal kinyilatkoztat kzépszerűségeket

  akitől vettem a neten egy hrdetéssel kereste a vévőt, én meg nem, ez volt az értékteremtő tevékenységem: bementem egy üzlethelyiségtől 200 m-re lévő ingatlanirodába, és az adatbázisukban ott találtuk a netet nem használó 67 éves vevőt, mégpedig az akitől bérelték az irodát

  ennyit a kiszámló féle profi fotos hirdetés mndenhatóságáról

  Aranyosak ezek a kivételek mindig vannak sztorik, a 100-ból egy esetek, amiket mindig el lehet mesélni. Józsi bácsi, a láncdohányos alkoholista, aki 98 évig élt és soha nem járt orvosnál. Minden bagós ismer egy ilyen Józsi bácsit és minden ingatlanosnak van egy sztorija, hogy százból egyszer úgy adott el vagy vett valamit, hogy azt csak az ingatlanos tudta.

  Egyébként milyen kutyaütő volt az ingatlaniroda, hogy arra lusta volt, hogy hirdessen? Ha te nem esel be az ajtón véletlenül, soha el nem adja. Így csak áron alul adta el, kárt okozva a tulajdonosnak, akit átvert, amikor azt hazudta, hogy a legjobb áron, minden erőfeszítéssel eladja neki az üzlethelyiséget.

  GYÖNYÖRŰ PÉLDA ARRA, MENNYIT NYERT VOLNA A MAMA, HA INKÁBB AZ UNOKÁJÁT KÉRI MEG, HOGY TEGYEN FEL EGY HIRDETÉST A NETRE, AHELYETT, HOGY EGY ILYEN KUTYAÜTŐ INGATLANOST BÍZOTT VOLNA MEG.

  Ennyit arról, hogy az ingatlanossal a legjobb árat éred el meg a leghamarabb eladod.

  Köszönjük, ékes példa volt arra, miért csináld inkább magadnak és hogyan tudnak megkárosítani az ingatlanirodák.

  De azért hadd folytassam: az eredeti tulajdonost a földhivatalban is kideríthetted volna, ingyen, megspórolhattad volna még az ingatlanos jutalékát is, még többet nyertél volna rajta…

  Tovább is van: valaki hirdette a neten az üzlethelyiséget, de te őt megkerülve inkább megkerested a tulajdonost, mert akkor olcsóbb lesz. Pont úgy, ahogy mindenki csinálja a teljesen felesleges ingatlanosokkal. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Köszönöm, minden ízében tökéletes komment volt, a három legfőbb ok, hogy miért kerüld el az ingatlanosokat és miért nincs rájuk semmi szükség. 🙂 🙂 🙂

  Ja és elég volt, nem fogsz minden bejegyzést széttrollkodni azzal, hogy ingatlanosra mindenkinek szüksége van, csak mert te az vagy.

 • drdragon
  “Tehát, amikor arról írok, hogy rohadtul túl van árazva és messze nem ér annyit, amennyit adnak érte, akkor igazam van? Akkor most miről is szól ez a diskurzus?“

  “Ja és igen, a semmiből, bárki által létrehozott dolgok annyit érnek, amennyiből létrehozzák őket.“
  a Pikasso húzott pár volanat egy papírdarabra néhány perc alatt, és ami így létrejtt a semmíből az mennyit érhet?

  a rejtő jenő a japán kávéházban egy füzetbe írta a regényet, majd pár sor kitépve fizette a cehhet, így vett öltönyt stb, a füzetpapírés a tinta árába számítötták be?

  némi zavart érzek mi mennyit ér elméletben

  kaptál rá választ mástól…

 • Sebestény
  @Kiszámoló
  Elolvasva a kommenteket a vita arról szól igazából, hogy ez egy nem professzionális post lett. Persze tiéd az oldal, azt írsz, amit szeretnél. De a bejegyzést másodszor is elolvasva ez egy hiszti. Én értem, hogy miért akadtál ki, számomra is röhejes a dolog, pláne, hogy megnéztem pár technikai elemzést is a jelenlegi megvalósításról, amiből látszik, hogy olyan szinten van, mint egy Xbox vagy bármilyen játék online shop: Megveszed, de gyakarlatilag csak addig a “tiéd”, amíg le nem lövik a szervert 🙂
  De ez pampogós post lett, ami nem arról ír szakszerűen, hogy mi ez, hogy akkor mi az érték meg hogyan nézze az ember …
  Ezt egyébként mostanában több bejegyzésben is észrevettem, hogy kezd nagyon szubjektív irányba menni.
  De részemről no offense, te oldalad, én meg itt ingyen olvasom, szóval engem nem zavar, ha van ilyen. Max nem olvasom el, de az meg az én szívem joga 🙂

  Mi lenne már benne a hiszti? Leírtam, hogy van ilyen, egy új jelenség, mit jelent és kész. Nem akartam arról írni, milyen eszeveszetten csodálatos blockchain technológia van mögötte, mert az érték szempontjából semmi jelentősége.

  Kifejezetten arról szól, hogy nem ostobább az, aki ilyenbe öli a pénzét, mint aki az ezredik coinba vagy éppen kosaras kártyákba. Igaz, nem is okosabb….

 • veres

  Nem gondolkodtál még rajta, hogy keresel egy társszerzőt a fintech témákhoz? Teljesen jó szándékból kérdezem, mert több éve követem az oldalt, és az lejött, hogy ezek az újfajta digitális pénzügyek (nevezzük így), nem igazán mozgat, nem látod benne a fantáziát. Ami csak azért baj (szerintem), mert az ilyen témájú posztok emiatt sokkal, sokkal gyengébb színvonalúak, mint ami megszokott itt (magas az alap mérce).
  Mostani példa; NFT-k – nyilván van néhány nethuszár aki macskás képeket vesz millió dollárokért, de nem ez a lényeg, ez csak hype, ami három napig tart. Ami az NFT mint blokklánc appliáció mögött van, na az amire koncentrálni kell. Ez a smart contracting, finance a blokkláncon, egy iszonyat potenciállal rendelkező valami, néhány év és itt lesz az életünkben, és ehhez képest kevés minőségi írás van róla, pláne magyarul. Szerintem sok embert érdekelne itt is.

 • untermensch4
  Rejtő és egyéb tényleges írók esetében egyszerű a helyzet, hány ember tud olyat írni amiért adnak ebédet vagy öltönyt..? A Picasso-s példa hozzám közelebb áll mert vmennyire tudok rajzolni és néhány “művemet” el is adtam valódi pénzért (tképp életkorommal arányosan már “sikeresebb” vagyok mint van Gogh…). Nulla művészi érték és még csak nem is hibátlan iparosmunka, mégis megveszi vki mert neki tetszik a vonalak összessége. Pedig a saját kezemmel készítetthez képest sokkal jobb, szebb stb elkészíthető nem ritka technikai eszközökkel. De mivel fizikai valójában “eredeti” (bár lehet róla tökéletes másolatot csinálni), érzelmileg kötődnek hozzá. Virtuális izzékhez is kötődni tudnak emberek online játékokban, valódi pénzt adnak “dolgok” licencéért(!) ami még csak nem is tulajdonjog… ezt még kevésbé tudom felfogni.
 • jani129
  Műkincs-e vagy nem?
  Egy régi hegedű értékét, ha egyáltalán van neki, mert nem mindig van, jelentős részben az szabja meg, hogy ki készítette.
  Számít a hangzás is, de az értékesebb darabok esetében csak kisebb részben. Egy Amati vagy Stradivari, még ha meg se lehet szólaltatni, biztos érték, évszázadok óta. Egy vadonatúj hegedű, lehet jó a hangja, általában nem olyan értékes, mint egy régi amit neves mester készített. Pedig valószínűleg a hangja nem rosszabb.
  Én az NFT-re is ezt ráhúznám. Inkább az a baj, hogy akiknek a tweetjeit meg videóit hypolják, 99.999%ban nem fogják kiállni az idők próbáját. Az, hogy kinek az alkotása értékes, nagyon lassan derül ki. Lehet közötte.
 • Kiszámolatlan
  @Kiszámoló
  Ez a diskurzus pont arról szól, hogy a tőzsdei részvények jelentős része már régen elkezdett elszakadni a fundamentális értékeltségétől, és aki ezt nem tudja vagy nem akarja észrevenni, az lemarad.
  A folyamatos pénznyomtatás más körülményeket teremtett, amihez lehet alkalmazkodni. Ezt pedig megfelelő kockázatkezeléssel lehet megtenni. Nem úgy, hogy “senki ne vegyen belőle”, meg “bottal sem piszkálnám”.
  Egyszer biztosan vége lesz az őrületnek, de rengetegen várják már évek óta, és még tart. Lehet, hogy egy hétig, lehet, hogy egy évig. Senki nem tudja. De addig kell táncolni, amíg szól a zene.
 • Én is akarok kommentelni...
  @axt:
  Gyermekem is Fortnite rajongó, egy skint vett meg eddig összesen. Egyik nap elém állt, elmondta miért szeretne olyan skint, az ő szempontjából megindokolta, de megkapta.NEKI nagyon tetszett, ahogy mozog/táncol stb., illetve azt a karaktert amúgy is imádja filmekből könyvekből, nem érdekli mások véleménye erről.
  Én is játszok mind a mai napig (a párom megtanulta ezt elfogadni), és én is az alapján döntöm el, hogy veszek-e valami “digitáls semmit”, vagy értelmetlen dolgot valós pénzért, hogy az mennyire tetszik (járhatnék harmadannyit érő kocsival is ugye), valamint mennyiben növeli számomra a kikapcsolódásom élvezeti értékét. Engem pont nem érdekel mások véleménye arról, mim van a játékokban, eleve semmi értelme nem is lenne ezen agyalnom, mert 100% single playerben tolom.
  Plusz bennem megvan a készítők/üzemeltetők támogatása is (pl. nCore prémium).
 • Yoda
  Mi történik ha Musk letörli a Twitter bejegyzést?
 • drdragon
  az ember a testi szükségleteinek kielégítésére nem tud végtelen pénzt elkölteni, míg a leke jollakatására igen

  ezért nézegetsz 100 millás házat új lakhelyként, nem azért mert elpusztulnátok a mostaniban

  minél több a valakinek a zsebében lévő pénz annál több megy el a lelkére, és ettől még ezt haszns költésnek nevezi, talán még jggal is

  más az érték a 12, kerületben mint nyírség alsó görbe utca 10-ben

 • László
  Miért nyomtatják a pénzt, ha közben meg a befektetők nem találnak értelmes helyet neki és az ilyen értelmetlen cuccokba áramlik? Akkor mi szükség a pénznyomdára, vagy csak nagyon rosszul hasznosul az a pénz? Ezekkel lényegében kivonódik a gazdaságból. Az hogy adják-veszik a BTC-t meg ezeket a tokeneket, nem old meg semmit.
 • Syntax Error
  Érzelmi kötődés itt a kulcs szerintem.
  Őrzök én is olyan dolgokat, amelyeknél típusában sokkal jobb dolgokat lehet szerezni, de kötődök hozzá.
  Ez lehet valakinek egy Mona Lisa másolat, amit a nagymamája skiccelt fel és többet ér számára mint az eredeti, ilyen is van.
  Van, aki koncertjegyet gyűjt, van aki Pokemon kártyát, a kérdés az az, hogy ha már pénzügyi blog, akkor pénzügyileg indokolt lehet -e ilyet gyűjteni?
  Ezt mindenki eldöntheti, ha lát rá esélyt, hogy pénzt csinál belőle, miért ne vágna bele? Vállalkozzunk, próbáljuk ki magukat, persze ne egyből a teljes megtakarításunkkal.
  Virágozzék a sok virág, semmi gond nincs abban, ha létrejönnek folyamatosan új lehetőségek – onnantól lehet aggályos, hogy mekkora terhet ró ez az ökoszisztémára. Így én pl. én sose vennék gyémántot, jó az ipari is, ahová kell.
  100 éve sok halász volt, 30 év múlva lehet a gyerek NFT művész lesz. Legyen.
 • NN
  Hiába, hogy mindennapos hír, mégis minden nap le tudok többeni, hogy egyesek ennyire unatkoznak és ennyire nem tudják mire költeni a pénzüket. Miközben Afrikában naponta (!) 16.000 (!) gyermek hal meg azért, mert nincs pénze ételre vagy gyógyszerre. Nem, nem az öket tàmogatò alapìtvànyoknak küldök pénzt, hanem a Cicàs videò eredetijét kérem 22 millio dollàrért. Agyrém. Ilyenkor hajlok arra, hogy elfogadjam nagyim mondàsàt, hogy ez a nagyon önzö vilàg nagyon megérett màr a pusztulàsra, egy ùjabb özönvìzre.
 • Mark
  Nem értem Miklós… Valami tizenéves, aki a szüleitől kapott zsebpénzét befekteti, vagy huszonéves, aki még nem tapasztalta meg, hogy a tőzsdén nagyot lehet bukni, ide ír, hogy haha ő milyen okos és Miklós mennyire nem ért semmihez, és ezen felhúzod magadat. Akinek a “portfóliója” bitcoinból, teslából, cannabisból, légiiparból áll, az nyilvánvaló, hogy nem lehet több huszonévesnél, vagy fogalma sincs a kockázatról amit vállal, annyira magabiztos. Elismeri, hogy a tesla túlértékelt, de pár hozzászólással korábban még azon nevet, azért kritizál, mert rendszeresen ugyanezt írod… Lehet, hogy jól fog járni az ezekbe befektetésen ha időben kiszáll, de ha nem, akkor se fog visszajönni, hogy “jajj Mikliós, igazad volt, elveszítettem a pénzem nagy részét”, felesleges az ilyenekkel vitatkozni. Névtelenül mindenki azt mond, amit akar. Ezzel szemben úgy gondolom, hogy Miklós bizonyított…
 • attila
  “Képzeljük csak el ez az 1700mrd hirtelen rászabadulna a reál eszközökre egy szabályozás vagy bármi miatt.”
  Ezt hogy kell elképzelni ? Jön egy E.T. és megveszi az összes bitcoint egyszerre mindenkitől ugyanannyiért ? 🙂
  Tételezzük föl hogy úgy gondolja 100 000 lakástulajdonos hogy eladja a lakását. ( az ok az most lényegtelen a folyamat megértése szempontjából ). Hogy kezd neki a lakástulajdonos ? Felmegy az ingatlan.com-ra megnézi a környéken a lakásárakat majd egy picivel kevesebbért felteszi. 1 óra múlva egy másik tulaj ugyanúgy egy picivel kevesebbért felteszi. Ha még nem történik eladás már akkor is lejjebb ment az ár ugye ? Emlékszünk ugye mikor a soros fund beállt 380e otp rv eladással záróban és ezzel úgy lenyomta az árakat hogy másnap reggel sokkal lejjebb nyitott mert mindenki szabadulni akart…Amilyen gyorsan felment úgy fog esni is és akkor mindenki bukik !!!!
 • Mark
  folyt… szóval úgy gondolom, hogy az évek alatt Miklós sokaknak sokat segített, jó ötleteket, tanácsokat adott, én is sokat tanultam a blog olvasásával.
  Eddig tetszett, hogy higgadtan kezelted a bitcoin- és tesla-hívőket. Szerintem próbáld meg ezt folytatni, te is tudod, hogy felesleges velük vitatkozni.
  Akik ide járnak, azok észrevehették volna már, hogy ez egy blog, amiben a szerző gyakran a saját véleményét is leírja. Aki nem ért egyet vele, az írhat kommentet, kultúrált módon leírhatja a véleményét, megoszthatja a tapasztalatait, akár azt is, hogy nem ért egyet, meg van rá a lehetőség. Egyre népszerűbb a blog, egyre többféle ember jár ide, gyakran csak az észt osztani névtelenül, a kommentek színvonalán is látszik a változás. Gondolom azért járnak ide az észosztók is, mert hasznos amit olvasnak. Akkor meg próbáljanak már normálisan hozzászólni, bármilyen nehezen megy is egyeseknek.
 • N0MAD
  Azt hiszem fèlrement a dolog, szerintem nem erről szól a dolog. Az emberek mindig is vettek / készítettek haszontalan dolgokat ez nem értékitélet, csak tény. (Barlagrajz, tulipános festés a ládán, faragásos használati tárgyak, festmények, gasztronómiai különlegességek, stb: nem hasznosak, de elégedettséget adnak.
  Szerintem itt ami érdekes, hogy milyen mennyiségben képesek költeni emberek ezekre a dolgokra, ez egy jelzés a pénz aktuális értékéről. Pénzbőség, negatív kamat, ingatlan kb megfizethetetlen: felfoghatatlan pénzmennyiség megy “szórakozásra”, egyre több embertől.
  Többmilliárdos gyémánt a rapper homlokába, millió dolláros tweet. Nem olyan nagyon rég csak a szűk réteg lehetett ilyen dekadens, ma meg kb mindenki. Viszont szűk réteg farag vagy festegeti a használati tárgyait.
  Mi következik ebből? Azt nem tudom, csak egy megfigyelés. Változik a világ. Mindíg.
 • attila
  Célzottan támogatást adni nagyon nehéz és bonyolult. Ezért mindenkinek adnak, ennek az eredményét meg láthatod. Akinek felesleges a támogatás az ökörségekre költi. Csak azért ne felejtsük el aki ökörségekre költi az birka módjára fog viselkedni akkor is amikor nem várt mozgások lesznek a piacon. Az emberi természet velejárója ha már nem találsz semmi értelmeset amit megvehetnél akkor veszel értelmetlen dolgokat. Sajnos a rendszert még mindig a tévedő többség tartja fogva a racionálisan gondolkodó kisebbség helyett…..
 • Gyuricsány
  imdb.com/title/tt0387808/
 • Guestkettő
  Ilyen létezik – azzal a különbséggel, hogy nem “helyetted”, a kényelmed érdekében dolgozik 🙂

  youtube.com/playlist?list=PLjHf9jaFs8XVAQpJLdNNyA8tzhXzhpZHu
  (2-5. videók, de az egészet érdemes megnézni)

 • Kiszámolatlan

  Mivel rólam írtál véleményt, válaszolok. Örülök, hogy 1-2 kommentből átlátod a teljes portfóliómat, életkoromat, és tisztában vagy az értelmi képességeimmel is. Ha megengeded, én nem minősítelek téged hasonlóan.
  Itt és most ígérjük meg egymásnak, hogy mondjuk havonta egyszer ránézünk erre a 4 részvényre, ennyi offot talán Miklós is megenged, ha nem is épp ilyen téma alatt tesszük. Én itt leszek, bár úgysem ismerjük egymást. Csak éppen ezért mosolygok, amikor írott szöveg alapján a fél életemet megfejti valaki.
 • D

  7.6 milliárd ember él a földön, minden eddiginél nagyobb összvagyonnal.
  Sokan vagyunk, sok a pénzünk és a modern kommunikációnak hála mindenről gyorsan értesülünk. Persze, hogy csomó példát lehet találni arra, amikor hülyeségekre sok pénzt költenek.
  Szerintem mindig is léteztek értelmezhetetlen trendek, most csak simán könnyen értesülünk ezekről. Sokan vagyunk, persze, hogy mindenre lehet találni példát (és mindennek az ellenkezőjére is).
 • Adócsaló Vállalkozó
  írta:

  “Ez már nekem is eszembe jutott, egy mesterséges víztározó árvíz ellen. A btc kapitalizációja jelenleg ~1700MRD USD, ez már szabd szemmel is kivehető összeg és még nem látni a tetejét. (Összehasonlításként az aranyé ~8000MRD USD.)
  Képzeljük csak el ez az 1700mrd hirtelen rászabadulna a reál eszközökre egy szabályozás vagy bármi miatt.”

  Nos, szerintem épp ezzel szabadítottak rá a világra egy csomó pénzt. Van egy réteg, aki ül a pénzén/vagyonkáján, és nem igazán akarja elkölteni. Eladnak nekik jó drágán valami nemlétezőt (Bitcoin, Holdon telek, digitális műalkotás, stb…), ezzel kicsalják a valódi pénzt a zsugori mancsából. Nagy valószínűséggel így annak a pénznek a nagy része visszakerül az életbe…

 • Rondo
  És ezeknek a digitálisan megvásárolt fájlokat örökölni is lehet? Megvan ennek a jogi oldala már? Vagy szimplán visszakerül a gyártóhoz a boldog tulaj halála után?
 • axt
  @Én is akarok kommentelni… Én meg 95%-ban tolom single-ben. Valahogy nem fogott meg ez a nagy multis őrület, de 1-2 dolgot még szívesen játszok úgy. Nem kötekedésnek szánom de azt ugye tudod hogy a készítők/üzemeltetők támogatása nem az nNcore-nál kezdődik, hanem mondjuk ott, hogy Steam vagy Epic Store? 🙂
 • axt
  és miből gondolod, hogy az a jó megoldás, ha küldöd a segélyt Afrikába? Ez egy ilyen örökre eldöntött megingathatatlan tény?
 • N0MAD

  Miért szerinted nincs a körforgásban a pénzük? Ami bankban, reszvenyekben volt? Csak nem a párnacihában…
 • toody

  Ugyan már, kád sem kell 🙂

  Pl.:
  Fekete tükör – San Junipero epizód

 • Tyler Durden

  Milyen értelemben nem létezik a bitcoin? Egy bank szerverén tárolt US dollár mitől létezik jobban? Tudnád definiálni mit értesz létezés/nem létezes alatt?

 • nyman
  Digitális dolgoknál ez érdekes. Sokan egy párezret nem adnak egy DVD-ért. 🙂 Igaz ott nem tulajdonjogot szerez az ember.

  Ezzel is úgy vagyok, mint mint sok minden mással. Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Ha azzal nem korlátoz másokat, nem erőlteti rá az ideológiáját, a véleményét más emberekre. Plusz mindenféle hátrány nélkül lehessen erről bármilyen véleményem.

  Nem olvastam minden hozzászólást, lehet már volt, de ezeket lehet digitális múzeumba is kikölcsönözni és belépőjegyet szedni, hogy az eredeti mindenki meg tudja nézni 🙂

 • Mark
  @Kiszámolatlan Te írtad, hogy az a portfóliód, nem én. Aki meme-részvénybe + kanabiszba + teslába + bitcoinba fektet, az egészen biztosan nem egy tapasztalt befektető. Egyébként semmi baj nincs azzal, hogy ezekbe fektetsz, simán lehet, hogy néhány hónap múlva emelkedik néhánynak az árfolyama. A kérdés, hogy kiszállsz-e időben. Biztosan voltak olyan kezdők is, aki GME-be fektetve gazdagodtak meg, de ettől még nem pénzügyi zsenik. Mindenkinek más a kockázatválalló képessége. A gond az, hogy szinte lehülyézed azt, aki nem fektetné ezekbe a pénzét, mert kockázatosak, ez is csak azt bizonyítja, hogy fiatal vagy, tudatlan, lenézed azt, akinek ezek kockázatosak (ami tény). Ja és nem ígérgetek semmit, nem fogom nézegetni ezeket, mert nem érdekelnek, de persze, hogy fel fog menni az árfolyamuk. A kérdés nem ez, hanem hogy időben ki tudsz-e szállni, mielőtt veszteségbe mész át.
 • Egy a kishalak közül
  “Nagy valószínűséggel így annak a pénznek a nagy része visszakerül az életbe…”

  Ez nem csak akkor lenne igaz, ha csak azok vásárolnának ilyen termékeket, akik eredetileg se az “életben” tartották a vagyonukat, hanem mondjuk a párnahuzatban?
  Ha kapok valami jutalmat és elköltöm ilyesmire, ezt megveszem valakitől, aki ha újra ilyesmibe fekteti be azt a pénzt, amit tőlem kapott, akkor kivettük ezt az összeget az “életből”, vagy tévedek?
  Nem lehet, hogy csak akkor jön vissza a pénz az “életbe”, ha valaki a csúcsközelben kiszáll az ilyen termékekből és a nyereséggel hagyományos dolgokat vásárolva visszatér az “életbe”?
  Szerintem amíg a hype tart, addig ez a pénz az “életből” hiányzik. Ha a hype-nak vége, akkor a pénz egy része végleg eltűnik. A gyorsak kiszállnak a többiek örök fogságba tartják a pénzt, az “életen” kívül.

 • Bla
  A legegyszerűbb üzletnek nem éppen az a lényege nagyon tömören, hogy vannak az “okosok” akik megvesznek “bármit” X-ért hogy aztán eladják a “hülyébbeknek” X szorozva valami 1-nél nagyobb szám? S mindaddig működik a dolog, amíg akad vevő a kínálati árért. 🙂
 • Petya
  Biztosan szörnyen fog hangozni, amit írok, de számold ki, hogy ha életben maradna az a napi 16 ezer afrikai gyerek, az évente majdnem +6 millió embert jelent. Aztán nézd meg, hogy az országok termékenységi rátája szerinti listán az első 40 helyen 37 afrikai ország szerepel 4-7 gyerek/nő aránnyal. Végezetül számold ki, hogy ez 30-50 éves távlatban mekkora népességnövekedést jelentene egy olyan kontinensen, aminek a jelentős része néhány évtizeden belül emberi életre alkalmatlan lesz.
  Az éhenhalásnak ugyanaz a hatása, mint az özönvíznek, úgyhogy a nagyid mondása végül is megvalósult, csak picit más formában.
  Az elején írtam, hogy tudom, hogy ez szörnyen hangzik, de ez a nagy harci helyzet.
 • Geza
  Akit komolyabban érdekel, nagyon ajánlom:
  Digitalcash.hu/2021/03/18/digitalis-penz-vs-digitalis-csecsebecsek/
  Nekem volt szerencsém tanácsadáson a szerzőjéhez, gyakorlatban is képben van.

  Azért a BTC 10 éve velünk van. A Tesla (+SpaceX) megkerulhetetlen lett és csacskaság azt mondani hogy egy a sok közül.
  Akik mindkettőben még egy üres lufit látnak, azoknak érdemes kicsit megfontolniuk, hogy elképzelhető, hogy túl sokan jönnek szembe az autópályán..

  Soha senki nem vitatta, hogy léteznek vagy hogy van-e áruk. Hiszen van áruk, mert az emberek pénzt adnak értük. A kérdés mindig csak az volt, értékük van-e vagy az reális-e. Százmilliárd légy cselekedete sem feltétlen annak a jele, hogy a marhatrágya biztos finom és egészséges, csak mert ők odáig vannak érte.

  S hát akármit is szeretnénk, a Tesla egy a sok közül, sőt a legkisebbek egyike. Miután csak idén négy másik Tesla Y-hoz nagyon hasonló autó jött ki vagy jön ki, egyre nehezebb azt mondani, hogy csak egy cég tud autót gyártani és ő lesz a világ ura. Ettől még lehet remek gyár, növekedhet akár dinamikusan és érhet sokat is. A kérdés, hogy a jelenlegi árazásnak mennyi köze van a valósághoz.

  De ez már vallási kérdés, nem gazdasági, ezért bele sem kezdünk, ezer ostoba vitán már túlvagyunk ezzel kapcsolatban is.

 • Adolf
  A gazdagok adója 😀
 • Kiszámolatlan

  1: nem azt írtam, hogy ez a portfólióm. Leírtam 4 részvényt, amiben most látok fantáziát.
  2: talán azért fektetek ilyenekbe is, mert megvan hozzá a tapasztalatom, fel vagyok készülve különböző eshetőségekre, és egyéb befektetések által meg van osztva a kockázatom.
  3: senkit nem hülyéztem le. Azt próbáltam érzékeltetni, hogy a sok alkalommal földbe döngölt dolgokon egyébként már nem keveset lehetett keresni, ha az ember leveszi a szemellenzőt. Teljesen világos, hogy ez nem való mindenkinek. De az nem biztos, hogy jó megoldás, hogy a régi beidegződések miatt nem veszünk tudomást a változó körülményekről.
  4: nagyon jól írtad: az a kérdés, hogy kiszállok-e időben. Az én kereskedésem nem arra épül, hogy veszek valamit, és ha rossz irányba indul, akkor évekig nézegetem, hogy hátha majd visszajön a pénzem. Nem hülyézem le azt, aki reménykedik, csak tudni kell, hogy van más út is. Folyt.
 • Kiszámolatlan
  Folyt.
  Amikor valaki (bárki) körömszakadtáig elemzi fundamentális alapon a Teslát, abból a szempontból igaza van. Viszont ettől még a lehetőség benne volt (van), világosan felismerhető és kihasználható. Ha ennek ellenére is ragaszkodunk a fundamentális elemzéshez egy ilyen részvénynél, az szerintem ugyanúgy nem jó, mint a másik véglet.
  Én sem akarok bizonygatni semmit, de hidd el, több a tőzsdei tapasztalatom, mint ahány évesnek gondolsz összesen.
 • Geza
  Miklós elnézést nem akartam feltenni a TeslaBitcoin lemezt ezredjere is, visszaolvasva még is megtettem 🙁
  A légy példából kiindulva, igen nem zavar ha a legyek mind mást gondolnak. De itt arról van szó sok szamomra valamennyire hiteles ember teszi le a voksát mellette, akkor érdemes elgondolkodni.
  Persze az is igaz hogy ha valamit tudsz (vagy igazán hiszel) azért érdemes kiállni/tartani/megvallani.
 • Mankel
  a butcoin és a CSgo skin között valódi különbség nincs. Valamilyen módon digitálisan kitermelhető valami ami azért képvisel bármilyen értéket, mert pénzért cserél gazdát. Nem lehet vagy nagyon bonyolult közvetlenül materiális árura cserélni.
  A dollár digitális meg papír alapon azért valóságosabb, mert egyrészt közvetlenül cserélhető árura. Illetve az államhatalom kötelezettséget ró ki rád amit abban a pénzben kell teljesítened.
  Magyarán Forint azért van mert adót szednek benne. Ha valamely mindenki álltal elismert közhatalomnak bitcoinban adózhatnál simán egyenragú lehetne bármely pénzzel. De erre fundamentálisan alkalmatlan. Innentől a CSgo skin=bitcoin.
 • Szaboz

  Az Afrika-példád tipikus érzelmi zsarolás.
  Nyilván mi itt a fejlett világunkban jóval a világátlag felett élünk.
  Szétoszthatnánk mindenünket a harmadik világban, és élhetnénk mi is kunyhóban.
  Sőt, nem is kell Afrikáig menni, Kelet-Magyarországon vannak mélyszegény családok, akik négyen laknak egy szobában. Mekkora segítség lenne nekik, ha odaajándékoznaám a balatoni nyaralómat.
 • nyugi van

  Svájcban már van, ahol lehet adót fizetni bitcoinban. De nem az egész országban.
  Persze az azért nem számít, mert… (egészítsd ki, kérlek)

  Ettől függetlenül szerintem rosszul definiáltad a dolgot, nem amiatt lesz “valóságosabb” a bitcoin, mert valahol adót szednek benne.
  Egyébként engem nem érdekel, ha nem “valóságosabb”, azért tartom, mert van értéke, és arra számítok, hogy nőni fog.

  Egyébként legalább egy hely van, ahol úgy fogadnak el vásárláskor bitcoint, hogy nem váltják át másra, mert nekik is az kell. Ha külföldön bankkártyával vásárolok, ott sem a forintot fogadják el, hanem egyből átváltja a bank helyi pénznemre. Ilyen módon kártyával pedig bitcoinnal is szinte akárhol tudsz vásárolni. Akkor most a forintot lehet közvetlenül materiális árura cserélni mégis, a bitcoint meg nem? Vagy mi van? És miért bonyolultabb, mint külföldön forint alapú bankkártyával vásárolni?

 • Mankel
  Hogy jön ide, hogy egyre többet ér? Vegyél amennyit tetszik keress rajta csilliárdokat. Csak CSgo skinbe fektetsz.(ami meg hasznosabb mert legalább lehett benne vagizni)
  Nem hallottam hogy adót lehetne fizetni vele, de ez esetben egy paraszthajszálnyival valóságosabb.
  De az a helyzet, hogy saját bevallás szerint se alkalmas pénznek a bitcoin. Ennek meg rohadt nagy irodalma van. Véges mennyiség árfolyamváltozás stb.Ha holnap a kutya nem akar vele kereskedni akkor 0 lesz értéke.(a CSgo skinemben meg vagizhatok ha másnem magamnak, illetve végre értelmezhető áron is lehetne videókártyákat venni)De egy állam nehezebben doja el a pénzét. Addig amíg az adott devizában fogalmaz meg követelést addig azt fogadják el a boltban. De a pénznek szintén nagy irodalma van.
 • Blend Ahmed
  “a Gucci digitális cipőjéhez már 18 dollárért, azaz átszámítva 5500 forintért hozzá lehet jutni. (…) 5-10 éven belül nagyon el fognak terjedni a virtuális divattermékek, és a nagy márkák bevételének egy jelentős százaléka jöhet majd erről a piacról.”
  444.hu/2021/03/19/mar-5500-forintert-lehet-venni-digitalis-gucci-cipot-amit-a-virutalis-valosagban-lehet-hordani

  Egy-két hozzászólásban írták, hogy milyen nagy összegű átverés telken árulni a Holdon.
  Szerintem inkább a filléres hülyeség kategória, mert már 25 dollárért is van.
  lunarembassy.com/product/buy-land-on-the-moon/
  Jól mutatna a falon a tulajdoni lap 🙂

 • nyugi van

  Nem tudom, hogy miért húzod fel magad. Úgy jön ide, hogy egyre többet ér, hogy én ezt leírtam, hogy ezért tartom. Pont. Nem tudtam, hogy csak te állíthatsz dolgokat. A bitcoinnak ára van, ami egyre magasabb, és ÉN arra számítok, hogy magasabb lesz, ezért számomra egyre többet ér. Aztán vagy igaz lesz, vagy nem. Én is nyugodtabb leszek, ha már realizáltam, de úgy gondolom, hogy ennek még nem jött el az ideje, mert hiába van benne más számára jelentős vagyonom, számomra nem hozna változást az életben, ha most realizálnék. Cserébe azzal is élni tudok, ha bukok vele.

  Az egy másik dolog, hogy kijelentettél két dolgot, ami nem igaz: hogy nem lehet benne adót fizetni (egyébként full lényegtelen), és hogy bonyolult vele materiális javat vásárolni. Ezeket azért írtad, mert olyan dologról mondasz véleményt, aminek nem néztél utána, nem értesz hozzá.

  Folyt…

 • nyugi van
  … folyt
  Ettől függetlenül SZERINTEM mindenkinek igaza van gazdasági szempontból, aki bitcoinellenes.

  Azért nem veszek CSgo skint és nem mondok róla véleményt, mert nem néztem utána, hogy mi az, csak sejtem. (Régen játszottam utoljára.) Nem értek hozzá, és fogalmam sincs, hogy a múltban hogyan változott az értéke, és hogy 5 percen belül realizálni tudnám-e az árát, mint a bitcoinnál. De ha utánanéznék és azt látnám, hogy egy nap alatt lehet vele 1%-ot csinálni, akkor azt is venném. Csak nem abból a pénzből, ami az életminőségem fenntartásához kell.

  Ahhoz, hogy egy ilyenbe belevágjak, kell, hogy megértsem, hogy mi van mögötte.
  Ja, hogy szerencsém volt, hogy IT területen vagyok, érdeklődési körömből adódóan korábban hallottam a bitcoinról és képes vagyok megérteni a matematikai és SW alapjait, emiatt előbb látom benne a spekulációs lehetőséget, mint mások? Hát így jártam.

 • V
  azt kihagytad hogy zsenialis befekteto is vagy