31 hozzászólás

 • kalap
  Nem csoda, hogy ilyen gyorsan – Matolcsy mar ilyet nyomtat maganak (a kozgazdasagtudomanyos magyarazata eleve megerne itt egy cikket…) – vastagbor.atlatszo.hu/2014/08/29/m-gyorgynek/
 • Petike
  Akkor itt belátható időn belül nem lesz euró. Nem tudom hogy ez jó-e vagy sem.
 • Zabalint
  Én attól féltem, hogy majd az egész arra fog kimenni, hogy más történelmi személyek lesznek a bankjegyeken, de a 10 ezres egyelőre megnyugtatott.
 • Tamás
  egyfajta beismerése annak, hogy van még vagy 20 évünk az euro bevezetéséig.
  már ha egyáltalán valaha is be lesz vezetve
 • Tök jó… Olvastam egy cikkben, hogy ~15 évente amúgy is célszerű megújítani, nálunk pedig már vagy ~20 éve történt bankjegy frissítés.
  Kérdés, hogy nem lett volna jobb, ha Euro bankjegyek következtek volna?
 • hitel
  Anno Frei egyik könyvében volt említve mint elméleti opció a forgalomban lévő pénzek teljes cseréje h így próbálják a “feketepénzeket visszaterelni”
  Elég sok minden megtörtént abból amit írt azelőtt mielőtt megtörtént volna….ezt csak az összeesküvés elmélet fanoknak mondom
  🙂
 • charlie
  Ezek szerint kb. soha nem lesz EUR Magyarországon…
 • Tibor
  a regi vicc jut eszembe:
  te, lattad mar az idei szazast?
  nem, milyen?
  hat a tavalyi ezres.
 • Körtefa
  Amúgy miért sopánkodik mindenki az euróért? Jó ez így, így annyira nem feltűnő, hogy kb. 480€ az átlagkereset, és nem röhög arcon minket minden külföldi… 😀 Ha meg mégis kell euro, akkor veszel…
 • antenna
  Hajjaj… ezek szerint nem csak nekem jutott eszembe, hogy az ojró elúszott.
  Úgy beindult az a kp nyomtató, meg sem tudják állítani. 200 milliárd? Csak a kezdet, a gépek beállítására.
 • mesterséges unintelligencia
  Egy cikk euróbevezetési céldátumokkal az elmúlt 10-15 évből:
  penzcentrum.hu/megtakaritas/tessek_mondani_mikor_lesz_nekunk_euronk.1041735.html

  Egy nagyon aranyos mondat: “Ehhez képest 2013 végén már azt hangoztatta Orbán Viktor, hogy <>””.

 • mesterséges unintelligencia
  @Zabalint: “Én attól féltem, hogy majd az egész arra fog kimenni, hogy más történelmi személyek lesznek a bankjegyeken…”

  Az már a Jobbik-kormány ügye lesz. Milyen szép is lesz majd a koppányos tízezres és rovásírással lesz ráírva, hogy forint 🙂

 • mesterséges unintelligencia
  Na, még egyszer:

  Ehhez képest 2013 végén már azt hangoztatta Orbán Viktor, hogy “amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről.”
  penzcentrum.hu/megtakaritas/tessek_mondani_mikor_lesz_nekunk_euronk.1041735.html

 • almastaska
  Ne legyen illúziótok, szerintem nem racionális oka van, szimplán csak a felsővezetés a saját aláírását szeretné látni a pénzen…. És mivel az MNB-nek jelenleg semmi sem drága, nem számít hogy a pénzcsere hány milliárd ft-ba kerül.
  Érdekesség: az egyik “legkoszosabb” legelhasználtabb pénz a svédeknél van. Nyílván nincs pénzük lecserélni… vagy csak nem akarnak hülyeségekre költeni…
 • Attila
  Az újabb bankjegyeken már az új vezetők aláírása van, nekem épp van is 2013-as, matolcsys 500 forintos a pénztárcámban.

  Nekem sem kedvencem a mostani vezetés, akár a kormányra, akár a jegybankra gondolok, de azért az a szintű paranoia / démonizálás, ami esetenként a kommentek között folyik, kezd azért nevetséges lenni szerintem.

 • kp
  jó lenne ha igazad lenne, de attól tartok nincsen. Sőt kiegészíteném azzal, hogy sztem a zellenzés sem jobb,csak ők másképp rosszak.

  Az indokok közül amugy a hamisíthatóságot tartanám csak elfogadhatónak (nem tudom ez tényleg megállna-e a tízezresre) a többi (vegzáljuk a népet) magyarázat önmagában is gáz…

 • Kiszamolo
  Évi 30 millió forint a kár hamisítás miatt. Csak ezért kidobni 20 milliárdot a pénzcserére nem látszik túl bölcs dolognak.
 • Oscee
  En laikus vagyok, de en almomban sem gondolnam, hogy 2020 elott euro lesz itt – addigra meg 30 eves lesz a mostani forint szeria, annyira nem tunik elrugaszkodottnak a rancfelvarras. Jo lenne, ha csak 5-10 evig lenne forgalomban, de en mar azon se lepodnek meg, ha 2025 utan is ezekkel fizetnenk…

  Egyebkent vajon mennyi ideig maradna forgalomban a forint az euro mellett? Ahogy a magyar tarsadalom penzugyi jartassagat es konzervatizmusat ismerem, biztos nem lehetne egyik hetrol a masikra uj penzt bevezetni.

 • mesterséges unintelligencia
  Oscee: “Egyebkent vajon mennyi ideig maradna forgalomban a forint az euro mellett?”

  Évekig semmi esetre sem, 2002-ben az eurozónában pár hónap alatt végrement a pénzcsere. Egyébként az a vicc(?), hogy 2010 előtt a politikai akarat megvolt az euróbevezetésre, csak hát azok a fránya gazdasági mutatók, most viszont mutatóügyileg (infláció, kamatszint, költségvetési hiány) sokkal közelebb vagyunk és/vagy teljesítjük is a kritériumokat, viszont most meg az a fránya politikai akarat…

 • Kiszamolo
  Mu, az egyik alapfeltétel a 60% alatti államadósság vagy legalább a csökkenő trend. Nos, 2010 óta (is) szakadatlanul nő az államadósság, még a beszántott nyugdíjpénztári pénzek sem tudták megállítani a növekedést.

  Most a 85%-ot veri éppen, új rekord.

 • kh
  Kulsore jol nez ki. Csak remelni tudom, hogy a papir (gyapot) marad, es nem ternek at muanyagra.
 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló: “Most a 85%-ot veri éppen, új rekord.”

  Igen, de a csökkenő pályát nemcsak a mechanizmusba belépést követően nézik, azaz a bevezetés előtti két évben? HA (csupa nagy betűvel írva) lenne politikai akarat az euró bevezetésére, akkor a csökkenő adósságpályát is meg lehetne csinálni, hiszen az infláció meg a kamatszint jelenleg a pincében van.

 • Kiszamolo
  Nem, a kétéves várakozás előfeltétele a csökkenő államadósság. A két év elején fixálják az árfolyamot és úgy kell maradnia két évig.
 • almastaska

  “Az újabb bankjegyeken már az új vezetők aláírása van, nekem épp van is 2013-as, matolcsys 500 forintos a pénztárcámban.”

  Ez igaz, de a régi bankjegyből mindig csak annyit nyomtatnak amennyit kivonnak elhasználódás/selejt miatt. Pénzcserekor viszont az egyszer MNB-be került bankjegy már nem jut vissza a forgalomba (1 bankjegy átlagosan évente-2 évente egyszer kerül az MNB-be),most teljes csere lesz, vagyis pár év múlva már csak a mostani vezetés aláírása lesz kint (és ez a lényeg). A hamisítás kamu indok (Kiszámoló is leírta miért).

  “Nekem sem kedvencem a mostani vezetés, akár a kormányra, akár a jegybankra gondolok, de azért az a szintű paranoia / démonizálás”

  Bár csak paranoia lenne… Maradjunk annyiban, hogy többet tudok az MNB-s ügyekről… Ami kikerül a nyilvánosság elé az csak a jéghegy csúcsa… (bár az is épp elég… havi szintű nagy botrányok…)

 • jurta
  “Évi 30 millió forint a kár hamisítás miatt. Csak ezért kidobni 20 milliárdot a pénzcserére nem látszik túl bölcs dolognak.”

  No de ez nem lehet ugyanolyan természetű, mint egy berendezés tisztességes karbantartása? Ha biztonságos élettartama vége felé jár a bankjegysorozat, akkor MOST éppen csak évi 30 millió a kár, mert 15 éve valaki rendesen megtervezte azokat a bankjegyeket, és e mellett persze drágának tűnik az újítás. De ha most sprórolásból nem fektetünk bele, a bűnözők hamar elhúznak mellettünk.

 • Kiszamolo
  jurta, a miénknél sokkal veszélyeztetettebb pénzeket sem újítanak meg, pedig azokat nagyüzemben hamisítják.

  Az a 30 millió is primitív fénymásolat, az új tízest is lehet majd fénymásolni. Aki belegeli a mostani hamis pénzt, belegeli az újat is.

 • cabala
  2 dolog:
  – van ugye egy papírszállítmány, amit annó elloptak és még mindig nem került elő…
  – a csúnya bácsik, akik nem éppen legálisan keresték meg a pénzüket és párnacihában tartják, most kénytelenek valamit lépni – gondolok itt pl. arra a pénzszállító alkalmazottra, aki otthagyta üresen a gépet a pénzt meg eltette valahova…

  Ennek a megtérülése bőven 20 milliárd fölött van.

 • Kiszamolo
  Cabala, az millió éve volt és pont az eltűnt szállítmány miatt kellett villámgyorsan lecserélni az akkori ötezrest. Amúgy nem ellopták, hanem egyszerűen rendeltek olyan papírt Németországból. A gyár jelezte, hogy neki gyanús, csak a rendőrség elbaltázta a papír követését.

  Az a papír már nem jó semmire, régi ötezrest akartak rá gyártani.

 • Gábor
  Magyarországon addig nem lesz euró mig ezek vannak hatalmon, ezzel ezt így elég nyilvánvalóvá is tették. A pénzcsere hivatalos indoklása csak néphülyítés, valamit kitaláltak ezzel maguknak a drága vezetők de azt nem fogják nyilvánossá tenni. Csak sajnos ilyen birkák vagyunk, hogy hagyjuk hogy bármit megtehessenek.
 • almastaska
  Azért az megdöbbentő, hogy néhányan egyáltalán bele sem gondolnak mit írnak le, és teljesen egyértelmű dolgokat nem vesznek észre ami kiszúrja a szemüket, még itt a kiszámoló blogon is!
  20 milliárd = 20 000 000 000Ft -> ezt leosztva 10.000-al –> 2 000 000
  Vagyis 2 MILLIÓ db hamis bankjegynél lenne 20 milliárd a veszteség. Átlagosan minden magyar állampolgárnál lenne 2,7 (bár lassan lehet hogy 3) db hamis bankjegy. Eleve, ha le is hamasítanának ennyit, hogy használnák fel? Sokat egyszerre költve meg szokták vizsgálni a pénzt alaposabban, tuti kiszúrják. Egyesével meg mire ennyit elköltesz, beleőszülsz….

  Én úgy tudom, hogy kis hazánkban elég jól állunk pénzhamisítás terén, a legtöbb próbálkozót szinte azonnal kiszúrják. Aki meg benyeli az 50.000-es bankjegyet, azzal úgysem lehet mit kezdeni…
  Van akinek még fénymásoló se kell: youtube.com/watch?v=-AWVFpFD-Q4 🙂

 • Sas Imre
  Az aláírás olyan, mintha az lenne odaírva, hogy Mutyi, és egy nevető smile.