Jogosítvány automatikus megújítása

2021-04-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Totalcaron volt egy cikk a napokban, ami másokat is érdekelhet. A cikk lényege, hogy februártól új funkcióval bővült az ügyfélkapus online ügyintézés: kérheted, hogy a lejáró jogosítványodat automatikusan újítsák meg és postázzák ki.

A magyarorszag.hu főoldalán az okmányok menüpontban válaszd ki a vezetői engedély menüpontot, ott az automatikus megújítás lehetőségét:

Majd itt az ügyintézés indítását válaszd.

Ami fontos: add meg az elérhetőségeidet itt is, hogy tudjanak értesíteni, ha bármi gebasz van. (Igen, tudom, elvileg a regisztrációkor is megadtad ezeket az adatokat. Itt úgy tűnik, még egyszer meg kell adni.)

Az orvosi vizsgálatra ugyanúgy szükség van, mint egyébként, azt nem úszod meg, de az orvos fel tudja tölteni a rendszerbe a vizsgálat eredményét, így azzal további teendőd nincs.

Ha van digitális képed és aláírásod a rendszerben az elmúlt három évből, akkor azt fogják használni. Ha nincs, akkor "Ezt intézheti akár otthonról a videotechnológián keresztül történő egységes arcképmás- és aláírás felvételezés szolgáltatáson keresztül, vagy befáradhat bármely kormányablakba/okmányirodába, önálló képfelvételezési eljárás céljából. Az okmánykiállításhoz szükséges fénykép- és aláírásadat elektronikus úton történő elkészítéséhez a www.magyarorszag.hu weboldalon az „Okmányok” menüpont alatt talál további információkat."

(Megjegyzem, az Okmányok menüpont alatt én semmilyen további információt nem találtam a fénykép és aláírásadat elkészítéséről, ha valaki megtalálta, ossza meg a közzel az infót. Mindenesetre biztató, hogy otthonról is elvégezhető. A Totalcar szerint ügyintéző segítségével webkamerán keresztül megy a dolog, de leírást nem találtam hozzá.)

Amit nyersz vele: nem kell egyrészt munkaidőben bemenned egy okmányirodába, minden megy automatikusan, másrészt fizetned sem kell a négyezer forintot a kiállításért. Ha van egy ilyen új szolgáltatás és ráadásul ingyenes, használjátok ki.

Ha már ott voltam, gondoltam lekérdezem az okmányaim érvényességi idejét is, ha már erre külön menüpont van (Okmányérvényesség ellenőrzése), mert jó tudni, meddig érvényes még például az útlevelem.

Na, az vicces volt.

Ahhoz, hogy megtudjam, meddig érvényesek az okmányaim, egyesével elő kell vennem őket és PONTOSAN meg kell adnom a rajtuk szereplő sorszámot és minden más adatomat, beleértve az anyám nevét is.

De itt még nincs vége, egy captcha is vár a kérdőív végén, mert mit lehet tudni, hátha egy robot lépett be a fiókomba és ő akarja tudni, meddig érvényes a személyim.

Az a vicc jutott eszembe, amikor a vásárban bolhaírtó port árulnak, amit úgy kell használni, hogy el kell kapni a bolhát, két ujjra kell fogni, szétfeszíteni a száját és bele kell gyömöszölni a port a szájába, amitől megfullad.

Ha a két ujjam között van a bolha, akár össze is nyomhatom.

Ha előveszem az összes iratomat, hogy minden adatot felvigyek belőle a rendszerbe, beleértve az okmány számát és minden személyes adatomat, akkor akár meg is nézhetem rajta az érvényességet, nem? Picit sokkal egyszerűbb, mint ez a teljesen agyonkomplikált, túlokoskodott rendszer.

Ha szabad adni egy tippet, akárhányszor belépek, a főoldalon automatikusan írja ki a rendszer, melyik iratom meddig érvényes még. Sokkal egyszerűbb és még értelme is van. Szívesen.

Még itt-ott egy kicsit savanyú, még egy kicsit sárga, de legalább a miénk a rendszer. 🙂

(Update: állítólag azért lehet ennyire nyakatekert, mert nem csak a saját okmányom érvényességét kérdezhetem le itt, igaz, ahhoz is kell az eredeti okmány adatai. Nem tudom, így van-e, de akkor csinálhatnának egy sokkal egyszerűbbet a saját okmányaimnak.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram