38 hozzászólás

 • Garázs
  Pedig ez volt a második legjobb lakástakarék, talán azért, mert lemásolta a legjobbat.
 • Attila9
  Vajon miért?
 • Danhadnagy
  melyik a legjobb, és mi alapján?
 • Garázs
  A legnagyobb magyar bank lakástakaréka, számtalan okból, amit hosszú lenne itt részletezni.
 • szocske
  szerintem nem jött a várt ügyfélszám, amit nem csodálok, alig kapott reklámot, az otp a rengeteg bankfióknak, a fundamenta a sok reklámnak és a nyomulós értékesítési rendszernek köszönhetően letarolja a piacot.

  Egyébként nekem változatlanul a fundamenta a legjobb:
  – van 0,1%-tól magasabb betéti kamat
  – van hitelkártyás befizetés, így a visszatérítés több mint a kamat
  – rugalmas megosztási lehetőség, ennek köszönhetően én még 8,5 évig 3% betéti kamatot kaphatok, persze ez csak addig jó, amíg nem emelkedni a banki kamatok.

 • Levi
  Én pont most akartam kötni náluk. Akkor ne tegyem? Vagy épp ellenkezőleg, gyorsan kössek egyet?
 • Petike
  : ne viccelj, jelentéktelen szereplő volt, fel sem fog tűnni, ha már nincs.
 • a
  Szöcske: a rugalmas összevonási lehetőség mit takar pontosan a fundamentánál?
 • szocske
  nem írtam összevonási lehetőségről, nem tudom az mit takarhat.
  én megosztásról írtam. A fundamentánál ez gördülékenyen megy és nem érinti a már futó szerződéseket, az azon lévő összegeket az esetleges kedvezményeket, ellenben pl. az OTP esetében a megosztásnál a számlán lévő tőkét is megosztják, nem nulláról indul az új szerződés, és ennek kellemetlen mellékhatásaként az előző befizetések hiányozni fognak az eredeti szerződésről, így ott visszavonják az állami támogatást.
  Az Erste pedig ha jól tudom kedvezményes nyitási díj esetén tiltja a megosztást, pontosabban nem tiltja, csak visszakéri a korábban adott kedvezményeket.
  Nos, a fundamentánál nincs ilyen, telefonon egyszerűen, problémamentesen elintézhető a megosztás, így akár 60% feletti hozam is elérhető egy 3,5 éves szerződés megosztásával.
 • Kiszamolo
  szocske, pont ugyanaz, mint a megosztás, csak fordítva. Van rá lehetőség, gondolom akkor van értelme, ha van mondjuk négy ötezres LTP, hogy felszabaduljon három adószám.
 • zöld bankár
  Az AEGON anyagcég megválik a kevésbé profitábilis érdekeltségeitől. Amúgy az OTP-nek lett eladva. Az AEGON LTP nagy előnye, hogy könnyű vele ingyen sorozatot kötni, azaz 3-5 LTP-t is meg lehet kötni egyetlen ingyenességet biztosító (évi 25 eFt-os) lakásbiztivel.
 • Garázs
  @Petike! Ki írt a méretről? Én arról írtam, hogy a második legjobb volt.
  Egyébként felfüggesztésről írnak, nem megszűnésről. Lehet, később még folytatják?
 • szocske
  , áh, köszi, logikus végülis, bár nem látom a gyakorlati hasznát, ha van 4 db 5000-es akkor egyszerűbb 20-asra emelni őket, ha kell a hitel, mint három adószámot felszabadítani és újra nyitni.
  Esetleg azt bírom elképzelni, ha valaki azért nyitna 3 újat, hogy az elérhető hitelösszeget maximalizálja azonnali hitelekkel, de ez tőlem annyira távol áll, hogy nem csodálom, hogy nem tudtam erről a lehetőségről 🙂
 • szocske
  Nem értem egyébként, hogy mindenki állandóan a szerződéskötési díj elengedésen lovagol, pedig egy 20ezres 4 éves szerződés 32ezres nyitási díját már az első éves 240ezer befizetésének 2% hitelkártyás visszatérítése bőven kompenzálja, de ha valaki esetleg elvből nem hitelkártyázik, mert nem hajol le az éves párszázezer forint apróért, annak a futamidő alatt a 0,1% helyett 1,15% betéti kamat is visszahozza.
 • FifiTheReal
  Erről a fundamentás megosztásról tudnál kicsit bővebben írni?

  A megosztással létrejövő szerződés 0,-Ft tőkével jön létre és visszamenőlegesen befizeted rá a pénzt (gondolom nem, mert így bukta a támogatásnak)? Vagy nem érdekel a támogatás csak a kamat miatt csinálod és a HK visszatérítéssel annyit fizetsz be rá amennyit tudsz? Viszont ekkor a megosztogatásokkal csökken a szerződéses összeg, azt időnként emelteted? Ha igen, akkor ezeket az emeléseket mire időzíted, hogy megosztható legyen majd újból?

  Még 2017 januárjában indítottam 2db 623-ast, de már túlléptem a szerződéses összegeket a befizetésekkel és lehet, hogy jövőre meg kellene osztanom, de mivel a legkisebb összegre kötöttem, ezért előtte emelni kell. Bár ha visszafizetik a HK-s befizetésem a túlfizetésem miatt az sem rossz. Szóval a kérdés, hogy hogyan tudom minél tovább élvezni a 3%-os kamatot.

 • jozef
  Akinek volt vmilyen biztosítása aegonéknál, annak az volt a legjobb, mert nem volt nyitási díj, és van Bbankos aegon hitelkártya, arról fizetve még csorgott vissza pénz is. Hátránya, hogy 5 évest lehetett csak ebben a konstrukcióban, 4 évest nem, de ennyi még belefért.
 • Kiszamolo
  Szöcske, a megosztás és összevonás régről maradt velünk, amikor még nem lehetett rokonok között átadni az LTP-t. Csak 2011 óta lehet ezt eljátszani.
 • szocske
  köszi, ezt nem tudtam, hogy ez az oka, remélem még velünk marad egy ideig 🙂

  szerintem Miklós írt már róla részletesen. Röviden a lényeg: kapsz egy új szerződést 0 egyenleggel, aminek nyitási dátuma megegyezik az előzővel. Az elmúlt éveket már nem tudod visszatölteni, a legutolsó megtakarítási év 6. hónapjáig tudod visszatölteni az adott évet.
  Az benne a jó, hogy így nincs 4 éves min. megtakarítási idő, azaz lehet 1-2-3 éves szerződésed is.
  Ha pl egy 3 év 5 hónapost osztasz meg és befizeted a 4. évi megtakarítást, akkor fél évig áll bent 120ezred, a többit fizetheted havonta és erre így kapsz 72ezret a végén. Aki akarja számolja ki ez hány százalék hozam.

  Ha már nagyon túlfizetted, az kellemetlen, mert magasra kell emelni a szerződéses összeget, így a szerződéskötési díjad a megosztott szerződésre viszonylag magas lesz.

 • szocske
  ” a megosztogatásokkal csökken a szerződéses összeg, azt időnként emelteted” igen, fel kell emelni a szerződéses összeget, hogy kiadja az új szerződés 900ezrét az eredeti pedig nem csökkenhet az egyenleg alá.
  Azaz, ha pl. van még egy régi 600ezres szerződésed, aminek az egyenleg már 1,2M, akkor minimum 2,1M-ra kell emelned, hogy tudjon “születni” egy újabb 900ezres szerződés.
  Szóval érdemesebb olyan szerződést megosztani, amin még nem fizetted túl a szerződéses összeget, akkor csak 900ezerrel kell növelned, így az új szerződés nyitási díja 9000 Ft az emelésért + 2000 szerződésmódosítási díj.
 • Józef
  ,

  Én ezt nem vágom, részletezd már légyszi.

  “egy 20ezres 4 éves szerződés 32ezres nyitási díját már az első éves 240ezer befizetésének 2% hitelkártyás visszatérítése bőven kompenzálja”
  Hogyan kompenzálja a 32.000.- nyitási díjat 4.800.- forint (vagy én számolok rosszul?)

  “de ha valaki esetleg elvből nem hitelkártyázik, mert nem hajol le az éves párszázezer forint apróért”
  Egy marék hitelkártyával a tizede talán, de eggyel a töredéke sem. Mit fizetsz évi 200-300ezer forint visszatérítésért?

  “a futamidő alatt a 0,1% helyett 1,15% betéti kamat is visszahozza” Utóbbi se éri el nagyon a 3.000.- forintot az első évben, mínusz még a számlavezetés 1.800.- forintja (150/hó), a teljes futamidő alatt se lesz ebből több tízezer…

 • jami
  A Fundával nekem az volt a bajom, hogy baromira kukacosak voltak az elszámolásnál pl. az ERSTE-shez képest. Most megint van mindkettő, direkt úgy kötöttem, hogy kb. egyszerre járnak le, a felhasználás tök ugyanaz lesz – kíváncsi vagyok, mennyire lesz különbség.

  A hitelkártya meg nekem eszembe sem jutott, épp pár hete gondolkodtam el rajta az itteni cikkek miatt; csak meg akarom várni a hitelbírálatot és utána futok neki.

 • Trebron
  Van 2 db 5 éves LTP-m az Aegonnál. 2 éve kötöttem a Kiszámolón olvasott tippek alapján, díjmentes nyitással, havi 10e vállallással, de 20e-t fizetek.
  Tervezem megosztani őket az utolsó 2 évre, vajon megtehetem ezt majd, vagy intézzem el még most? Szerződés szerint a megosztás díjmentes és megosztással az eredetivel mindenben (lejárati időben is) is az eredetivel megegyező új szerződés jön létre, a vállalt összeg pedig feleződik. Kitétel, hogy megosztást követően a vállalt összeg nem lehet 5e alatt, különben megosztás előtt az össeg megemelése szükséges, aminek viszont van díjja. Ezért is kötöttem őket 10e-re.
  Természetesen felhívom őket, de érdekel a véleményetek.
 • szocske
  @Józef, ezúton ígérem, hogy amint bezárultak a kiskapuk leírom majd mennyit hoztak havonta a hitelkártyák.
  Biztosan megdöbbennek majd néhányan.

  Egyébként mi mindent kártyával fizetünk, a kiflitől kezdve a lakásbiztosításon át a villanyszámláig (sajnos a kiszámolós életbiztosításnál nincs kártyás vagy csekkes befizetési lehetőség, cserébe nem is kerül sokba 🙂

  Azt is, ami nem kiadás, hanem megtakarítás, pl:
  11 db LTP szerződés fut a családban, ezek közül négynél lemondtam az állami támogatásról, bankbetét helyett használjuk a 3% kamatért +4% hitelkártyás jóváírásért, ezekre nem csak 240ezer kerülhet évente.
  Hitelkártyával töltjük fel az egészségpénztárakba az éves 750ezer Ft befizetést is.

  A befektetéseknek nem fix a befizetési ideje (pl. Fundamenta feltöltés első 6 hónapban bármikor lehet), ezeket igyekszem wizz 4%-os hétvégére időzíten

 • szocske
  , nekem nem volt gondom a Fundamenta felhasználásával, az idén felmondott 3 szerződés lakásvásárlásba ment.
  Egyetlen kísérőlevél elég volt ahhoz, hogy egyben kezeljék a három szerződést.
  Mivel szerződéskötéskor még nem tudtam, hogy forintra pontosan mennyi lesz felmondáskor az összeg (a felmondási idő 3 hónapjában még befizetek, kapok kamatot és kapok utólag törtévi állami támogatást is), ezért az adásvételibe azt írtuk, hogy a felmondáskor a számlákon lévő összeget utalják az eladónak.
  A Fundamentának írt kísérőlevélbe beleírtam, hogy az ez feletti összeget utalják a saját számlámra, és kértem, hogy lakáscél igazolásaként fogadják el az adásvételi szerződésben önerőként már korábban befizetett összeget (ami persze bőven magasabb volt, mint a maradék).
  Úgy voltam vele, ha ez nem tetszik nekik esetleg, akkor a fennmaradó összegről majd hozok számlát, de nem volt gond, elfogadták így.
 • szocske
  “Hogyan kompenzálja a 32.000.- nyitási díjat 4.800.- forint (vagy én számolok rosszul?)” ebben igazad van, nem elég az első éves befizetés visszatérítése, mentségemre még sosem fizettem 9000-től többet szerződéskötés díjként.
 • szocske
  a választ nem tudom, de érdekelne, ha úgyis ingyenes a nyitás, miért 10 és nem 20ezerre nyitottad őket?
 • jami

  Há’ mer’ te már kiemelt ügyfelük vagy, annyit írsz nekik, hogy gyorsan megcsinálnak mindent :DD

  Én hitelbe törlesztettem 2x, legutóbb 3 hónapos levelezés után egyszerűen bementem a bankba és felhívtuk onnan őket, mégis mi a gond? Az utalás ugyanis tök rendben ment, az igazolásnál akadtak fenn. (Az volt a gond, hogy a bank 2 számot rendelt a hitelhez, de igazoláskor csak az egyiket jelölte meg, azaz én kb. tehetetlen voltam; mert csak általános letolást kaptam levélben.)

 • szocske
  😀 egyébként nem, a sok szerződés ellenére viszonylag ritkán írok nekik, most is 3 szerződést 1 lakásvásárlásra használtunk fel, szóval nem is vagyok annyira problémás ügyfél, mint aminek hiszel 😀

  A hitel előtörlesztéssel egyelőre nincs tapasztalatom, de jövőre terv szerint kipróbálom, kivéve, ha úgy alakulnak a dolgok, hogy pl. kazán->hőszivattyú csere és napelem bővítésre lesz szükség…

 • Trebron
  Eredetileg 2 db 5e-t akartam nyitni, úgy hogy 20-at fizetek, de a szerződés elolvasása után (amiben benne van a megosztáskori min. 5e limit) lett végül 2 db 10e nyitva és 20e-t fizetek (plusz ugye a 150 Ft).
  Az oka pedig, hogy ha bármi miatt nem tudnám fizetni a 2 x 20e-t, akkor elég a szerződésben vállalt. Lehet, hogy ez itt más számara túlzott óvatoskodásnak tűnik.
 • Névtelen

  Telefonon úgy tájékoztattak, hogy meglevő szerződés megosztására a későbbiekben is lesz lehetőség.
 • ApaBácsi
  Hi.

  A szerződés megosztása kapcsán lenne kérdésem.

  1. Nyitok egy 20e-rest számlanyitási díjjal
  2. Megosztom két darab 10e-re szerződés módosítási díjjal
  3. Mindkettőre 20e-ret fizetek plusz a számlavezetési díjat

  Ekkor megkapom a két számlára a 72e állami támogatást, ugye?
  S a befizetett többlet megtakarítást a lejáratkor visszautalják?

  Thx.

 • szocske
  igen, de mi értelme? 2000Ftal (szeződésmódosítási díj) többe kerül és macerásab is, mintha eleve két 10ezrest nyitottál volna…
 • jami
  Összességében nem vészes, jön a papír, hogy lejár majd, mire szeretnéd használni és a számlámon keresztül szépen megy a tőketartozás csökkentésére. Ez szerintem az önsegélyezővel együtt egy nagyon jó kamatcsökkentő, de nagyon sokáig nem akarok erre építeni, mire kifut nálunk a 3 gyerekes ak, addigra akarom visszafizetni a hitelt.
 • ApaBácsi
  Hi.

  Ha új szerződésekben gondolkodunk, és csak megtakarítási célra szeretnénk használni (hitel rész felhasználása nélkül), akkor mi a legoptimálisabb módszer?

  Kötni 5 ezres szerződéseket és mindegyikre 20 ezret fizetni 4 évig?
  S akkor a megosztásra nincs is szükség?

  Thx.

 • f7rmint
  Honnan az infó, hogy az OTP veszi át? Eddig ahol erről olvastam, ott az szerepelt, hogy a szerződéseket továbbra is az Aegon Ltp. kezeli.
 • szocske
  igen, pontosan ez, amit írsz.
  Ha csak megtakarításra kell, akkor érdemes olyan mód választani, ahol magasabb a betéti kamat (cserébe a hitelkamat is magasabb lenne).
  Bár ez ma már nem olyan fontos, mert sajnos jelenleg 0,1 — 1,15% között szórnak a kamatok, nem 0,1 — 3% között mint a közelmúltban 🙁

  Megosztásban majd 2-3 év múlva érdemes gondolkodni, ha van +1 adószám.

 • nonev
  Lenne egy LTP-s kérdésem, nemsokára lejár egy szerződésem, felhívott a fundamentatol egy lelkes szemelyi bankár hogy mi a tervem nem-e szeretnék hitelt a szerződés mellé.
  Azt mondta hogy attol hogy lejár a szerződés de nem költöm el most semmire ugyanugy fizethetem tovább a havi összeget és jár az állami támogatás is meg a kamat is rá. Ez azért lepett meg mert amikor nyitottam akkor a legrövidebbet választottam mondván hogy ez éri meg legjobban (gondolom az ügyintézőnek is mert próbált rábeszélni hosszabbra) de maradtam a legrövidebbnél, viszont akkor azt mondták hogy ha mégis meggondolom magamat akkor szerződésmódosítási díj fejében hosszabíthatok.
  Most változtak 4 év alatt a feltételek? tényleg továbbfizethető lejárat után?
 • szocske
  továbbfizetheted szerződésmódosítás nélkül is, azonban a túlfizetés miatt csökken a betét és a szerződéses összeg különbsége, így ha később hitelt is szeretnél felvenni, akkor egyre kisebb hitelre lesz lehetőséged.
  Persze ha kell a hitel, még később is módosíthatsz szerződést.

  Egyébként ha módosítanál, a szerződésmódosítás 2000Ft-ja mellé természetesen ki kell fizetni a kisebb és a nagyobb szerződés közötti eltérés 1%-át is, szóval a gyakorlatban magasabb a díj.