2017-től roamingmentesen Európában?

A tervek szerint 2017 június 15-től eltörlik a roamingdíjakat az Európai Unióban. Ezt sajnos még a tagállamoknak is el kell fogadniuk, akkor válik véglegessé.

Annyi kompromisszum került az eredeti tervbe (az újabb egyéves csúszáson túl), hogy a visszaélésszerű használatot büntethetik.

Ez azt jelenti, hogy nem használhatsz idehaza tartósan mondjuk osztrák vagy francia kártyát netezésre vagy telefonálásra, hiába lenne esetleg sokkal olcsóbb, mert azzal visszaélsz a használattal. Csak időnkénti utazások alkalmával lehet élni az ingyenes roaming lehetőségével.

Úgyhogy az uniós árverseny ezúttal elmarad, továbbra is a helyi szolgáltatók kínálatából kell majd választanod.

Share

8 hozzászólás

 • Már ma is abszolút megfizethető a külföldi netezés, a korábbi horror árakhoz képest mindenképpen.

  ec.europa.eu/digital-agenda/en/roaming-tariffs

 • Adam
  Ezzel vegulis egy laza mozdulattal ki is hereltek az egeszet, igy sok ertelme nincs… Szerintem ez ugy lett volna korrket ha akkor lenne visszaelesszeru hasznalat ha az adott orszagban nincsen a szolgaltatonak leanyvallalata…
 • Arizona
  Visszaélésszerű használat????
  Éppen, hogy az lenne az élésszerű, ha így elzavarhatnám a T-t meg a V-t a retekbe.
  Vicc ez az Európa.
 • Sanyi
  Ha mindenki “elzavarja” akkor mindenki romaringozik, de min?
  Ha mindenki csak romaringozni akar, akkor miből tartják fenn a hálózatukat?
  Ha nincs hálózat akkor min romaringozol?

  Úgyhogy: Lassabban azzal az elzavarással.

 • Zabalint
  Mondjuk ha azt is lehetne, akkor mindenki kiválasztaná a legolcsóbb európai szolgáltatót, és használná az országában a legjobb hálózatot, annak a legolcsóbbnak meg lehet, hogy amúgy gagyi hálózata van az anyaországában, hogy a legolcsóbb lehessen. Már az is valami, hogy nem húznak le a roaminggal.
 • nippur
  Sanyi: A roamingdíj eltörlése nem azt jelenti, hogy ezentúl minden ingyenes, hanem csak azt, hogy nem fizetsz hívásfogadásért külföldön – egységes Európán belül. Ennek már a GSM kezdetén is így kellett volna lenni normálisan. Amúgy ezt az EU már 3 éve kitalálta, de bevezetés előtt tavaly megvétózták szolgáltatói nyomásra. Előbb vége lesz az EU-nak, minthogy ezt bevezetnék szerintem.
 • stumpy
  Mi a definicíója a visszaélésszerű használatnak? Mert én pont a romaming eltörlését várom, általában 4 nap Ausztria, 3 nap Magyarország az életem, de közben is sok utazás a régióban.
  Vagy valakinek van már erre megoldása?
 • Tamás

  “Mi a definicíója a visszaélésszerű használatnak?”

  pl 1 nap 3 napot telefonálsz.. 🙂

  vitatkoznék nippur hsz-val is, a roamingdíj eltörlés nem azt jelenti, hogy a “hívásfogadás ingyenes”, hanem azt, hogy a megvásárolt csomagoddal az eu-n belül is uannyiért tudsz majd forgalmazni (hang, SMS, adat) mint otthon..
  azt pl senkit sem zavar, amikor a levegő használati díjért (frekik) beszedik az operátoroktól a nagy zsozsót, de lelkesen beáll mindenki, “a miért nincs ingyen” kórusba..