Új nap, új rekord

Az elmúlt napokban minden nap új rekordot döntött a forint, igaz, negatívat: egyre többet kell fizetni az euróért. Szerdán megvolt a 328 forint, tegnap a 329, ma sikerült átvinni a 330 forintos árfolyamot is.

Egyelőre nem látszik, hol a vége, főleg, hogy az MNB szűkszavúan csak annyit üzent, hogy nem különösebben érdekli a forint árfolyama.

Akár tippelhetnénk is, meddig fog még esni a forint árfolyama, mire lépni fog valamit a jegybank. Arra is lehet fogadni, hogy elég lesz egy kis lépés, vagy mindjárt 3 százalékpontot kell emelni egyetlen este alatt, mint 2003-ban és 2008-ban. Tegyék meg tétjeiket a hozzászólásokban. 🙂

(Aztán lehet, hogy a jegybanknak lesz igaza és magától visszatalál a forint árfolyama a korábbi helyére. Igaz, a cseh jegybank éppen most emelt negyedjére kamatot, az indoklás szerint az alacsony munkanélküliség, a túl gyorsan nővő bérek és a magas ingatlanárak miatt van erre szükség. Meglátjuk majd.)

Share

145 hozzászólás

 • Egresteknos
  337, 2 hónapon belül.
 • Fajanko
  Carry miatt 1,5% emelés is csak annyit eredményezne, hogy 330 legyen az uj310. De addig biztosan megnézzük a 340-et.
 • L70
  Gőzöm sincs mikor lesz MNB kamatemelés. A mértéke viszont garantáltan nem 0,1-0,25% körül lesz, hanem sokkal több.
 • Györgyi
  Igazából nem tudom, mi az ideális árfolyam. Dolgoztam exportra termelő cégnél, ott a tulaj annak örült, ha magas volt az euró árfolyama, mert a külföldi vevők euróban fizettek, amit aztán forintra váltott. Én utazáshoz szoktam valutát venni, nekem az jó, ha keveset kell fizetni érte. Fene tudja, melyik oldalon vagyunk többen. Nyilván az importot is megdrágítja a drága deviza, az is a hazai termelők malmára hajtja a vizet, feltéve, hogy nem import alapanyagból gyártanak ők is.
 • Tamás
  Aki most akarja megvásárolni a külföldi nyaralása kapcsán az összes költő + szállás pénzt, az tényleg megszívta. Na nem vészesen, de azért eléggé. A korábbi 315 körüli árfolyamhoz képest 330 körül tud csak eurot venni. Bukott mondjuk 15-30 ezer forintot (330 000 vagy 660 000 átváltásán).
  Várhatóan egy-két héten belül lecseng a történet, és visszaáll az árfolyam kb. 315-320 közé.

  Másrészről meg, ha alapkamatot emelnek, akkor azt két héten belül nyilván nem fogják visszacsökkenteni, és azzal meg megszívja mindenki, akinek forinthitele van (és nem fix kamatozású).

 • Kenrich
  Ezek a lúzerek 350-ig simán engedni fogják, az még senkinek sem fog fájni.
  Atyaég! Hol járunk? Emlékeztek még a 250-re? 🙂

  Most még pörgetik az olcsó hiteleket, hogy tudják tartani a mesterségesen felpumpált ingatlanárakat.
  Az okosok már szállnak kifelé, ez -a korábban szinte elképzelhetetlen- alkudási mértékből is látszik.
  Sok ingatlanossal beszéltem, még nem publikus de ők már látják a tendenciát. Kezdődik a buli. 🙂

  Na, de! Olyan 370-80-körül már lehetnek kisebb tüntetések, 400-nál nagy lesz a baj. Remélem addig nem is merészkednek.

 • gaborr
  380 július végéig. Matolcsy már dörzsöli a tenyerét 😉 nem lesz nagy kamatemelés.
 • Maki Verem
  A volt devizahitelesek akik külföldre vándoroltak átválthatják EUR-ra a hiteleiket. A piac láthatatlan keze igazságot szolgáltat 🙂
 • Leninist
  Három-hatvan év végére struccpolitikával. A STOP Soros lehet, hogy START Soros-ként sült el…
 • Endre bá
  @Kenrich: nem tudom milyen ingatlanossal beszéltél, de jelenleg tépik az ingatlanokat. Különösen a paneleket.
  Ha bárki csökkenést várna, akkor nem tudna minden most épülő projekt három havonta emelni 10%-kal és nem indulna naponta új projekt Budapesten és a Balatonnál.
  Akik meg Airbnb-ben utaznak, azok megtapsolnak minden új, negatív forint rekordot.
 • numerakirály
  10%-kal keresek többet csak azért, mert az euróban érkező pénzem magasabban tudom forintra váltani. Eddig még nem vettem észre, hogy az árak is követték volna ezt, a benzin mondjuk folyamatosan emelkedik, de ezen kívül nekem eddig jó üzlet.
 • Anti
  Kérdés, hogy mik azok az okok ami miatt jelentősen erősödne a forintkereslet?
  – tömegesen jönnek a külföldi befektetők magyarországi beruházásokba fektetni?
  – nagy volumenben érkezik EU-s pénz?

  SZámomra borzasztó érdekes kérdés az infláció mérésének kérdése is. Mennyire bízhatunk egy politikailag függetlennek már nevezhető intézmény (KSH) adatainak és módszertanának. Külön NASA kutatás volt pl az állami statisztikai szervek mennyire hitelesek pl a GDP számításában (pl Kína). Nyilván érdekük a kívánt irányba hazudni…
  A személyes fogyasztási kosaramban teljesen más termékek/szolgáltatások teljesen más súllyal szerepelnek mint a KSH-ban. Én ezen az éves 2,5 %-on egyszerűen mosolygok…

 • Balázs
  Sziasztok! Prémium magyar államkötvényt érdemes venni vagy várni inkább?

  Köszi

 • pickpepe
  335-körül szerintem lesz vmi verbális intervenció, addig ne számítsatok semmire.
  325 alatt már nem leszünk, max átmenetileg leszúr az árfolyam oda.
  Volt egy időszak amikor az eur árfolyam még lent volt, és a mák-nál az eur állampapír kamata alig volt alacsonyabban, mint a forinté és talán 2% kamatprémiummal ment az eur áp.
  Közeli hozzátartozómat nagy nehezen meggyőztem, közben szidott, mint a bokrot, hogy minek kell 280-on leváltania az x millióját és eur államkötvényt vennie, mi a francnak kell ezzel foglalkozni…
  Tegnap megkérdeztem emlékszik-e még erre a kis kényelmetlenségre. Csak árfolyamnyereségen van +17%-a és a kamata nem sokkal kevesebb, mint a forint állampapíré.
  Különben meg ezért kell képezni eur árbevételt is (külföldi részvény, osztalékfizető is) az itthoni ingatlant is ki lehet adni külföldieknek eur-ban, pár hónap alatt ez kb +7-nak felel meg.
 • tgwh
  Na tessék már kérem kibökni, hogy mennyire valószínű az alapkamat emelése 😀
 • Családfő
  Bármelyik döntés vagy annak hiánya fájni fog valakiknek.

  Szerintem összességében jobban járnánk egy rendes kamatemeléssel (nem 0,25%-ra gondolok…). Az visszahozna valamennyi józanságot a felpörgetett hitelezésbe, beleértve a változó kamattal rulettezőket. Egyúttal alternatívát jelentene a befektetőknek, és várhatóan kevesebb megtakarítás áramlana a sokadik ingatlan megvásárlása és kiadása irányába, ezzel csökkentve a keresleti oldalt és több esélyt adva a saját részre ingatlant szerezni vágyóknak az árak csökkenése – vagy legalább stagnálása által.

 • naa
  Hmm… elég könnyedén dobálóztok a 360-as forintárfolyamokkal…
  Inkább úgy érdemes feltenni a kérdést, hogy ki-ki hány százalék forintot tart a portfóliójában. Ha szinte csak forintban ülök, forint a jövedelmem, de 360-as árfolyamot mondok be, akkor valami nem jó.
  Vagy nem gondolom komolyan a 360-at, mert akkor legalábbis diverzifikálnék devizába, ha nem nyakig abban lennék, vagy örök vesztesként szidom a világot, hogy velem már megint ki fognak szúrni…

  Amúgy nekem régóta az a véleményem, már itt a blogon is írtam párszor, hogy Matolcsy majd jobban fogja tudni a piacnál megint és csak akkor reagál, amikor már késő lesz. (Hacsak nem lesz megint óriási mákjuk.) De azt is gondolom, hogy korrekció azért valószínűleg lesz közben. Ha mégse, az szívás.

  És akkor elő a farbával: Én ezen a szinten már nyakig forintban ülök, így ezért is szurkolok a forintnak… 🙂
  Még a captchám is forint 🙂

 • Matteo

  Szerintem elég veszélyes lenne, ha drasztikusan csalnának az infláció számításánál. A módszertanon lehet vitatkozni (például hogy kell-e számolni a lakásárak, és a bérleti díjak változásával), de elég széles a fogyasztói kosárral dolgoznak, továbbá a nyugdíjakat is ezzel korrigálják évente, tehát ha csalnának a számolásnál, akkor gyakorlatilag a nyugdíjakat inflálnák el szépen lassan, ami elég nagy szemétség lenne. Egyébként az ECB 1,9%-os inflációt hozott ki májusra az euróövezetre, nálunk ugyanez 2,8% volt, kb. rendben lehet ez.

 • Piroska
  Talán 20 vagy 25%-kal jön kevesebb uniós pénz? Pont annyit, romlani is fog a forint, hogy kiegyenlítse.
 • Matteoo

  Ma volt a portfolion erről egy elég hosszú cikk:

  portfolio hu/deviza-kotveny/keringore-hivja-a-spekulansokat-a-torokosodo-mnb.1.290438.html

  Egyébként az MNB már többször hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcéljuk, csak inflációs, a devizaadósságunk is kezelhető mértékű, ezért sem pánikolnak annyira szerintem.

 • mgpx
  Belenézve az MNB fizetési mérleg statisztikákba, az tartósan többletet mutat. Külön-külön pozitív az áruk/szolgáltatások egyenlege, a munkavállalói jövedelmek egyenlege és a tőkemérleg egyenlege, negatív viszont a befektetések egyenlege.

  A relatív alacsony alapkamat és az általános tőkepiaci félelem miatt nyilván jelenleg fokozottabb a tőkekiáramlás, és nyilván az üdülési időszak miatt is átmenetileg nagyobb a kereslet a devizára. Van-e okunk feltételezni, hogy a tőkekiáramlás tartósan olyan mértékű lesz, hogy átfordítja a teljes egyenleget, vagy netán más tételek egyenlege romlik le?

  Feltételezve, hogy a fizetési mérleg egyenlege nem fordul át, és szezonalitásokat leszámítva pozitív marad a deviza beáramlás, hogyan gyengülhetne tartósan a HUF az EUR-ral szemben ?

 • Janos82
  Szerintem szepen lasan hagyjak majd gyengulni a forintot. Evi 4-5% nem fogja zavarni Oket, max ha nagyon lazong a nep. Az jol lathato, hogy gyengulo forintot akarnak, hiszen meg szavakkal se probaljak erositeni,pedig az ingyen van…
  Arrol egyebkent Matolcsit kellene megkerdezni, hogy mikor avatkoznanak be…
 • mgpx
  Kiegészítve az előző gondolatmenetemet, ha a tőke hagyná el intenzíven az országot, akkor feltételeznék:
  1) Megugró BÉT forgalmat a részvényeladások miatt. A BÉT forgalmi statisztikák semmi ilyesmit nem igazolnak, a forgalom nem nagyobb a szokásosnál
  2) Megugró állampapír hozamokat a kötvényeladások miatt. Az ÁKK statisztikák ezt nem igazolják vissza, 12 hónapos DKJ aukció továbbra is alacsony, 0.5% körüli kamattal zajlik

  Így hát változatlanul a nagy kérdés, hogy hol jelentkezik az a pénzáram, ami kilendíti a árfolyamot, és mennyire tud az tartós maradni …?

 • ferlin
  Pályázatíróként tudom, hogy egy ideig “üres” volt az államkassza a választások körüli és utáni időkben. Nem jöttek a pályázati előlegek sem az ügyfeleinknek az Államkincstártól. Ennek oka egy Brüsszel általi vizsgálat lefolytatása volt a nagy állami közbeszerzések szabálytalanságai miatt. A vizsgálatok idejére felfüggesztettek minden kifizetést Magyarország felé. Múlt héten viszont rengeteg euro érkezhetett az országba, amit forintra kellett váltani, mert most hirtelen fizetni kezdett a MÁK is mindenkinek. Ez okozhatta szerintetek a forint árfolyamának romlását?
  Az, hogy 1 euro forintra átváltva többet ér, persze csak jó a Kormánynak, mert több Ft-ot költhet pályázati beruházásokra, amit jól lehet kommunikálni, meg kevésbé feltűnő az a kb. 100 milliárdos szankció, amivel Brüsszel várhatóan megbüntet minket a közbeszerzési szabálytalanságok miatt. 🙂
 • Kenrich
  Többek között van egy dh-s ismerős. Ebben a hónapban 6-ot mutatott és 0-db-ot adott el, pedig nem most kezdte. Tavaly ilyenkor hülyére keresték magukat.

  Egy másik story: Cég aki pukkant garzonokat vásárol, fullra felújít, majd elad.. Piaci ár alatt 10%-kal kínált emeleti, M3-közeli lakást.. Kis alkuval gyorsan el is adta oké, pedig az a lakás +2 millióval többet is tudott volna, de valamiért nem akart várni.. Most már csak a háziasszonyok gondolkodnak befektetéscélú lakásvásárlásról..

  Valamiért azt érzem, hogyha a fene fenét is eszik, Matolcsy nem fog most emelni érezhető mértékben. Megvárja a telet.

 • Schiff
  Bár conspiracy szagú, de én siman kinézem ezekből, hogy a NER kör most kaszál…. Emlékeztek 2010-11 környékén vagy hogy mikor Kósa hogyanintézzunk80évesanyánkdisznótelepének120milliósEU-spénzt Lajos kijelentette, hogy Magyarországon kvázi görög állapotok uralkodnak fiskális szempontból, mindezt a a görög szuverén válság tetőfokán? Azonnal begyengult a forint. Ezek a fijúk nem hülyék, mármint Kósa meg a bábok azok hülyék, de a mögöttük álló üzleti körök nem… Én nem tartom elképzelhetetlennek, sőt, hogy az utobbi hetekben komoly megugrás volt a már amugy sem csekély NER magánvagyonokban a huf gyengulés miatt….. Meg amit már irtam is…. pörög a gazdaság, nő a GDP még azért rekordalacsony kamatok vannak mindenhol (nem is fognak tudni emelni nagyon mert a debt csak nagyobb 2008 ota), nincs infláció, bérrobbanás van, csúcson az export, a forgalmi egyenlegek….
 • Schiff
  Akkor nem értem hogy mindennek a fokmérője, a currency, hogy lehet a béka feneke alatt…. akkor vagy a gazdasági adatok falsok, mint ahogy azt itt egy hozzászóló fentebb is pedzegette, vagy óriási spekinek vagyunk az áldozatai…. Azert veszélyes ez,mert könnyen egy öngerjesztő folyamatban találhatjuk magunkat, és ha rossz oldalon vagyunk, mint pl huf gyengulés (ami = vásárlóerőcsökkenés), az hosszabb távon mindenkire káros…. ez az export humbukfukk is csak átmenetileg, rövid távon érvényes, mint ahogy a kulföldi mvallaló is csak átmenetileg tud az eur-ban kapott és hufban kifejezett 5-10%-os jövedelmének örülni, ugyanis a huf tartos gyengulésével egy olyan nyitott és rentegeg alapvető terméket illetően import driven országban mint a miénk, ez olyan inflációs spirált tud beinditani, hogy mire Matolcsy “észbe” kap, addigra kétszámjegyű lesz…. na ott csinaljak árstabilitást….
 • Dani2

  “nem indulna naponta új projekt Budapesten és a Balatonnál.”
  Na pont ilyenkor szokott beb*ni a gebasz, amikor tele van daruval a környék, és már minden cég lakást meg irodát épít.
  Szerintem egyébként az építőiparban van a legtöbb ostoba vállalat, egyszerűen nem képesek eltalálni, mikor kell projektekbe kezdeni. Azt megértem, hogy a válság közepén nem érdemes, de ezek a hülyék kivárják, hogy
  1) már évek óta rekordokat döntenek az ingatlanárak
  2) fingért lehet hitelt felvenni
  akkor gyorsan elkezdenek alapozni, csak azt hagyják figyelmen kívül, hogy
  1) rohadt drágán lehet ilyenkor munkásokat találni
  2) mire 2 év alatt felépül a ház, már rég új válság kezdődött.
  Hülyék ezek 🙂
 • Dani2
  Az árfolyamot pedig meg kellene fogni addig, amíg el nem szabadul, mert akkor már nagyon sokba fog kerülni. De így is, úgy is, csinos kis infláció lesz nemsokára. Persze a kormány majd azt fogja mondani, hogy évek óta brutális reálbér-emelkedés volt, ennyit kibírnak az emberek, kicsit elinflálódik a bérük, ez van. A szavazóik csak annyit mondanak majd, “ezek a rohadt pástiek, má megin csak morognak, há jólélünk gyurikám nem?”, és megisszák a kisfröccsöt a kocsmában, az ugyanannyiba fog kerülni akkor is 🙂
 • Nagy Vonalakban

  “….nyilván az üdülési időszak miatt is átmenetileg nagyobb a kereslet a devizára…”

  Mintahogy nagyobb a kereslet a forintra is.
  Sőt, szerintem a külföldi turisták és a hazalátogató kint élő magyarok jóval több forintot vesznek, mint amennyi devizát a magyarok.
  Úgyhogy emiatt semmiképpen sem gyengül a forint.

  A régiós valuták mind alulteljesítenek, de ezek közül is kilóg a forint, aminek az oka Matolcsyék unortodox politikája: mindent a növekedésnek, az alacsony hiteleknek áldoznak be, és nem beszélve arról,
  hogy a MNB eddig is nagyon jól keresett a deviza eladàsokon….

  350-ig nem lesz kamatemelés.

 • Nagy Vonalakban

  “….Mennyire bízhatunk egy politikailag függetlennek már nevezhető intézmény (KSH) adatainak és módszertanának….”

  Semennyire.
  Az például nonszensz, hogy a lakhatás nem része az inflációs kosárnak.

  Ha az infláció hivatalosan is meglódulna,
  akkor az MNB kénytelen lenne kamatot emelni, amit ugyebár nagyon nem szeretne.

  A KSH “falaz” az MNB-nek…

 • naa
  Ferlin, pont forditva: amikor levaltja az eurot forintra, azzal erositi a forintot. Lehet h valamelyik mini korrekcioban benne volt ez is. Ha valaki forintot vesz, az erositi a forintot.

  Nyilvan mnb ide vagy oda, emelkednek a hozamaink is, tehat a helyzet elobb utobb javul, mert olcso forintert magasabb hozamon megeri magyar kotvenyt venni majd. Es erosodesre spekulalni is jobb lesz ha visszajon a carry a tokeattetellel forintot tartokra.
  De aki azt allitja, tudja mi lesz, nem mond igazat. Bankok elemzeseit se kell tul komolyan venni.

 • Unemployed
  Most látunk egy jó példát arra, hogy milyen az, amikor egy jegybankot politikusok vezetnek politikusok utasításai alapján. Most is a gazdaságot akarják pörgetni, kimaxolt infláció mellett, mert így a GDP pénzértékben nő, mialatt a forintos adósság nem, azaz elinflálják az államadósságot és mehet az export. A pénz értékállósága másodlagos.
  Orbán többször beszélt régebben a 350-es Euróról, de kizárt – bármilyen jegybanki majomsággal – tartósan oda gyengülhetne a forint.
  A jelenlegi gyengülés kötvényeladások és shortolás eredménye. Forintgyengülés lassan menekülést indíthat el a forinteszközökből, a jegybanknak ott kezd el fájni a dolog. A devizás államadósság drágulása érthetetlen módon eddig se/sose zavarta őket. Ez 340-345 körül kényszerít ki egy irányváltást.Ott én egy 0,25-ös kamatemelést várok drasztikus kamatfolyosó emeléssel (0,5-1,25-re), a bankközi kamatok lassan úgyis oda érnek.
 • philosopher
  Én nem várnék komolyabb leértékelődést a továbbiakban (ha nem lesz valami világméretű válság). Viszont simán lehet, hogy beállunk egy 320-340 közötti sávba. Ez Matolcsiéknak is jó.
  Azt gondolom, ha 330 fülé menne az árfolyam, akkor azért elkezdenek óvatosan kommunikálni, ha netán valami hirtelen sokkszerű gyengülés jönne, akkor pedig határozottabban interveniálnak majd. A kamaton nem hiszem, hogy emelnek idén, de azt belengethetik, hogy jövőre elkezdik.
 • Tamás
  Van némi eurom fizikálisan.
  Érdemes eladni, vagy tartsam még?
 • Pampalini
  Meglepne, ha a NER lovagok nem lovagolnák meg a forint gyengülést és nem lennének poziban.
  Ezek semmit nem lépnek meg úgy, hogy abból ne legyen valamilyen hasznuk.
  Szomorú, hogy az embereket jobban érdekli egy medve, mint az, hogy a forintban lévő vagyonuk 7 százakékkal ér kevesebbet, mint pár hete.
  Gondolom, ez is Soros és a mocskos spekulánsok műve.
 • házastárs

  Ne feledd a chemtrailt és az illuminátit sem, azok is az MNB malmára hajtják az inflációs adatokat…

  A beruházás azért nincs az inflációban, mert az nem fogyasztás, az inflációs mérőszám pedig korábban is ez volt, az lenne a hiba, ha most változtatnák, mert összehasonlíthatatlan lenne…

  A számítási logika pedig leellenőrizhetetlen, mert az adatok hétpecsétes széfben vannak, így senki nem tudja lekövetni, hogy mikor, miért és mennyit jelentenek… Oh várj.

  Szóval ha fáj is kimondani, a KSH adatokat nyugodtan el lehet fogadni a fogyasztói kosár árának emelkedésére, mivel az nemzetközi sztenderdek alapján van készítve.

  vagy adjatok forrást, hogy nem jó, de persze azt nem tudtok, csak hőbörögni…

 • petyusa
  Sziasztok!

  #offtopic
  Nem tudom belefér-e ebbe a témába, de azért megkérdezem. Jövőre veszünk új lakást, május környékén adják át, már megvan a szerződés, kifizettük az előleget. Fogunk felvenni hitelt is. Bár nem okozna gondot egy a mostaninál jóval magasabb kamat mellett felvett hitel sem, azért aggodalommal olvasom a napokban a cikkeket. Azon kívül,. hogy figyelemmel a híreket és a kamatváltozásokat, van-e bármilyen más lehetőségem, hogy ne jöjjek ki nagyon rosszul a végén?

 • Tamás
  Szóval ha fáj is kimondani, a KSH adatokat nyugodtan el lehet fogadni a fogyasztói kosár árának emelkedésére, mivel az nemzetközi sztenderdek alapján van készítve.

  vagy adjatok forrást, hogy nem jó, de persze azt nem tudtok, csak hőbörögni…

  2011-ben kikerült a számításból a lakhatási költség. Mivel ez a tétel egyre több embernél egyre nagyobb %-ban szerepel, így talán érdemes lenne visszatenni. Vagy ma Mo-n alanyi jogon mindenki kaphat egy lakást az államtól, amiben él?

 • Tamás
  petyuska
  fix kamatozású hitelt vegyél fel (pl 5 évig) és utána törlesz elő az egészet.
  Ne legyen előtörlesztési, végtörlesztési (jelentős) pluszköltség.
  Esetleg nyiss lakástakarékot, az pont kifut addigra és forgasd be az előtörlesztésbe.
 • Horimaster
  A Közgázon azt tanultuk, hogy hosszú távon az árfolyam különbözeteket az inflációs különbségek adták. Szvsz a rendszerváltás óta még mindig előnyt élvez a forint nominális alapon is az euróval szemben, ha csak az inflációs különbségeket vesszük alapul. Aki magyar állampolgár és következetesen kedvező lakossági állampapírokba helyezte megtakarításait, sokkal jobban járt, mint egy német állampolgár a saját hazájában. Az eurót 1999-ben 252 forint körül vezették be, mint számlapénzt. Azóta csak néhányszor lépett ki a toleranciasávból az árfolyam. Az, hogy van volatilitás, az természetes. Vissza fog konvergálni. Az MNB-ben nagyon okos emberek ülnek (Nagy Márton egy zseni), és hiszem azt, hogy nemes célokért küzdenek, ha minden elvüket azonnal feladnák, nem itt tartanánk. Magyarország mindig jót állt az államadósságaiért, töretlenül bíznunk kell ebben a továbbiakban is.
 • Horimaster
  A válság előtt 2008 nyarán sírva váltottam át az eladott export termékek után kapott eurót 230 körüli árfolyamon. 2009-re elvesztettük a cégünkkel az exportpiacainkat. És miért? Mert annyi euró és chf jött be az országba a hitelek ellentételezésére, hogy mesterségesen megerősítette a forintot. Utána meg átestünk a ló túloldalára. Csak mire újból felépítettük az exportot, már 2013-at írtunk. Szerintem most sokkal stabilabbak az ország alapjai, ha vki 2008-ban nem félt, akkor most miért teszi?
 • Ildikó70
  Ha rosszmájú akarok lenni akkor azt mondom, 350-ig nem fog történni semmi, akkor is max. annyi, hogy 330-ra esik vissza az árfolyam.
 • Körtefa

  “Szomorú, hogy az embereket jobban érdekli egy medve, mint az, hogy a forintban lévő vagyonuk 7 százakékkal ér kevesebbet, mint pár hete.”

  Mert azt nem látja közvetlenül, lévén minden Bözsicsökkentett, a medve meg feltűnő.

 • mitel hentes
  Szeptemberben avatkoznak be. Kis emeléssel indulnak, amitől 320 alá esik az árfolyam.
 • Nagy Ferenc
  2021 elötti felvezető ez még csak, 2018 augusztusára 340-355…
 • Feri78
  Multicéges pénzügyesként jelenleg éppen egy olyan vezetői döntés előkészítésén dolgozunk az amerikai tulajdonosnak, hogy elvigyék-e a magyarországi gyárunkból a termelést egy low cost országba.

  Nekünk export cégként ennél jobbkor nem is jöhetett volna a forint brutális gyengülése, a munkaerő költségünk dollárban olcsóbb, mint valaha, a járulékcsökkentéssel együtt konkrétan egyre közelebb vannak a fizikai béreink egy low cost országhoz.

  Megkockáztatom, hogy csak nálunk 2-300 magyar állást menthet meg mosz ez az árfolyam.

  Szerintem amúgy hosszabb távon nincs választási lehetősége az MNB-nek, kis papírhajó vagyunk a pénzpiac óceánon. Most örülök, hogy annak idején 15 éves, végig fix kamatperiódusú lakáshitelt vettünk fel, hamarosan nőni fognak itt a lakáshitel törlesztők.

 • Anti
  @házastárs

  Hőbörögnék?, csak szkeptikus vagyok. Mondok néhány példát ami biztosan sántít a KSH módszertanban.
  1.) gépjárművek. Publikus listaárakból dolgoznak, de mindenki tudja, hogy bemész és tökmindegy milyen jogcímen de kapsz 15-20% kedvezményt. A listaárak nem változnak, de a kedvezményed mértéke szépen csökken. Már csak 8-10%-ot kapsz. Akkor ez most infláció?, mert a KSH szerint nem.
  2.) lakhatással kapcsolatos költségek teljes mértékben hiányoznak. Persze nevezhető beruházásnak az első lakásod, de ezzel is lehet vitatkozni és indokolt lenne ha bekerülne legalább egy virtuális albérleti díj

  Végül az én fogyasztói kosaram egyáltalán nem így néz ki, így a mi háztartásunkban biztosan nem 2.8% az infláció
  Élelmiszerek 25,409
  Szeszes italok, dohányáruk 9,811
  Tartós fogyasztási cikkek 7,241
  Ruházkodási cikkek 3,805
  Háztartási energia 7,557
  Egyéb cikkek, üzemanyagok 18,474
  Szolg. 27%

 • Anti

  Hát igen, ez vagyunk mi. Egy Low-Cost összeszerelő ország, borzasztó kicsi hozzáadott értékkel.
  Erre akkor most büszkének kéne lenni?

 • nyman
  Nekem jo a gyengebb forint, mert megtakaritasaim zome euroban van. Ket hete adtam el egy nagyobb belvarosi ingatlant, azt is euroban fizettek ki, igy mar szazezreket nyertem pluszban a gyengebb forinton.

  Jelenleg Mo-n dolgozom, mert az eros forint miatt, meg a kedvezo adozas, alacsony koltsegek miatt nem erte meg az elmult par evben kulfoldre visszamenni. Ha viszont ez a trend meg marad, akkor billenhet a matek.