Kamatsapka a bankbetétekre is

Újabb unortodox húzás borzolja az emberek kedélyeit.

Tegnap bejelentették, hogy maximalizálják a 20 millió forint feletti betétek elérhető kamatát a mindenkori diszkontkincstárjegy hozamában. Efelett nem kaphatnak kamatot a befektetők.

Elsőre kicsit érthetetlen a tiltás. Az van mögötte, hogy a jegybank kénytelen 18%-ot adni a nála elhelyezett banki betétekre, hogy ne omoljon még jobban össze a forint árfolyama.

Újra játsszuk azt a játékot, amitől csak nemrég sikerült megszabadulnunk, hogy a jegybanki alapkamatnak semmi köze a valódi kamatkörnyezethez. Papíron megint “csak” 13% az alapkamat, a valóságban 18%.

S itt jön a probléma: a pénzügyi szolgáltatók közül szinte a kutya sem akar diszkontkincstárjegyet venni 12-13%-ért, ha azt a pénzt a jegybanknál is fialtathatja jelenleg 18%-os kamaton. Sőt, sok befektető pénzét összegyűjthetik és berakhatják az MNB-hez, jóval magasabb kamatot ígérve, mint amit egyébként a normál piacon el lehetne érni.

Ez duplán rossz a kormánynak. Egyrészt csökken a kereslet az államadósságra, vagyis növelni kell az ígért hozamot, hogy megvegye azt valaki.

Másrészt a jegybank által fizetett kamat veszteséget okoz a jegybanknak, amit a végén megint csak a kormánynak kell megfizetnie.

Kicsit hasonlít a dolog arra a trükkre, ahol a bankok 2-4%-on adtak lombardhitelt a tehetős ügyfeleknek, akik ezért lakossági állampapírt vettek és ez lett a lombardhitel fedezete. Jól járt a bank, hiszen az akkori piaci kamatoknál nagyobb kamatra tudta kihelyezni a pénzét kockázatmentesen (ott volt a fedezet) és jól járt az ügyfél is, hiszen a semmiért kapott pénzt, más pénzéből vett állampapírt, a két kamat közötti különbséget pedig egyszerűen zsebre tette.

Mindenki jól járt, csak az állam nem, a lakossági állampapírok kamataival a bankok eredményét hizlalta.

Most is hasonló volt a helyzet, hiszen most sem a kisembereknek elérhető a magas kamat, ők jó, ha 1-2%-ot kapnak, hála a még újabb bankadónak.

A piaci válasz erre az anomáliára az lenne, hogy a kincstárjegy kamata legalább részben leköveti a jegybanknál elérhető kamatot, de a kormány inkább szembe megy a piaci törvényekkel ezzel a rendelkezéssel és törvényi úton akarja megmondani, mennyi kamatot kaphatnak a piaci befektetők. Gyakorlatilag megint ki akarják csinálni a jegybank kamatemelésének hatását. Jó, jó, adhat a jegybank 18%-ot, ha annyira akar, de mi megtiltjuk a piac egy komoly részének, hogy ez eljusson hozzá.

Az nagyon nem jó, hogy a kormány az általa okozott problémákat egy újabb piacellenes döntéssel akarja orvosolni, ennek már megint nagyon rossz az üzenete. A helyes válasz az lenne, hogy visszaszerzi a kormány a szavahihetőségét és megbízhatóságát a piaci szereplők szemében, s akkor egyből nem kellene 18%-on tartani a forint kvázi alapkamatát.

Az a legnagyobb gond ezzel a rendelkezéssel, hogy sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy akkor mi lesz a következő lépés, ha az állam újra ilyen szinten avatkozik be a piac működésébe. Az infláció betiltása Fehéroroszország mintájára? A miniszterelnök mondja meg, mennyi az alapkamat, mint Törökországban? Megyünk tovább a sikeres argentín úton?

Ez a rendelkezés önmagában csak megkérdőjelezhető lenne egy valódi piacgazdaságban, a legnagyobb baj vele, hogy egy sorozatos, szándékos piactorzítás egyik, s valószínűleg nem utolsó lépése. (A rendelkezést március 31-ig, átmeneti időre hozták meg, de nagyon jól tudjuk az elmúlt másfél év tapasztalatából, hogy ez gyakorlatilag semmit nem jelent.)

Share

88 hozzászólás

 • Dénes
  Mindenki nyugodjon le a csudába, @Zoliahegyről csak egy hirtelen ötlettől vezérelve idekamuzott valamit, amiről azt hitte, hogy jól hangzik.
  Még ő maga sem gondolta végig, hogy mekkora ökörséget írt. 😀
 • paff
  20m megtakarítás? Sajnos nem érint…
 • Némán fortyogó

  Ugyan már, ez csak egy kis megingás az igazságos, egyenlő és jóléti rendszerhez vezető úton és tuti, hogy csak ideiglenes, mert hát a kormány megmondta, és hát ők sohasem a levegőbe beszélnek. Eddig is következetes, átlátható, megfontolt és magas szakmai precizitással kormányoztak, ahogy majd ezután is ezt teszik. Nem kifelé kell menekíteni innen a vagyont, hanem halmozni. Lakást venni Budapesten 2 MFt-os, vagy nyaralót a Balatonon 1MFt-os négyzetméteráron, esetleg lepusztult kádárkockát az agglomerációban 80 Mft-ért, hogy majd okosban felújítva el tudd adni 200 MFt-ért a sok közbeszerzésen gazdagodó újgazdagnak, jólfizetett programozónak és akkumulátorgyári munkásnak, mert az értelmiség innen tuti el fog húzni, de még ha itt is marad, akkor sem fogja tudni ezt megfizetni.
 • Okoska törp
  Sajnos nem mindenkinek ment át a cikk üzenete. Kiemelem: “most sem a kisembereknek elérhető a magas kamat”

  “Kicsit hasonlít a dolog arra a trükkre, ahol a bankok 2-4%-on adtak lombardhitelt a tehetős ügyfeleknek”

  Nem kicsit nagyon. Amit a bankok a lombard hitellel trükköztek a gazdag ügyfelekkel karöltve nagyon gáz volt.
  Amit most trükköznek a gazdag ügyfelekkel szintén nagyon gáz.

  Ettől a döntéstől átlagjózsinak nem lesz rosszabb. Csak a bankok kénytelenek ezt a nem túl korrekt gyakorlatukat rögtön befejezni.A bankokat szabályozni kell, mert hamar elszemtelenednek. Nem ez az első eset…

  Igen nagyon gáz vagy hozzá nem értés, hogy az MNB belevitt egy ilyen kiskaput a rendszerbe, de még mindig a kisebbik rossz most belenyúlni és becsukni. Folyamatos tűzoltás megy a korábbi hibák miatt.

 • Okoska törp
  ” a forint betetekrol szoktak mindig elmondani, hogy ezeket a kormany miert is bantana”

  Melyik betét lett bántva? Én úgy látom egyik se.
  A bankok tisztességtelen gyakorlata, hogy brutálisan más feltételeket adnak a nagybetéteseknek mint a kicsiknek, hogy odacsábítsák őket és ebből hasznot húzzanak, na ez lett most megakadályozva. (Azért remélem senki nem gondolja, hogy a nagybetétesek azért kapták ezt az opciót, mert a bankok annyira jó fejek.)
  A lombardhitelről szóló trükközésről jópár írás született 3 éve.

 • Zsötem
  Az az alapvetően gusztustalan, hogy a jelentős mértékben az elcseszett monetáris politika és a fiskális alkoholizmus által okozott infláció eszi a megtakarításainkat, és az ennek kapcsán indokolt kamatokat nem akarják a befektetőknek megfizetni.
 • komm
  “A banki visszaigazolásokon fel kell majd tüntetni, hogy “A kormány arról döntött, hogy a depo kamatokra árstopot vezet be….”?” — Na ezen végre nevettem egy jót. Sírva vigad a magyar.
 • jami

  És ugyan III/III-s ügynökség/ügynökök nincsnek, de pont annyira lehet már nyíltan beszélni, teljesen beindult az öncenzúra. Az elmúlt 2 hónapban teljesen olyan érzéseim vannak, mint a 80′-as években (szabadban, nagyon megválogatott emberrel beszéd; egymás “óvása”, mit szabad) – csak akkor nem demokráciában éltünk… Iszonyat gyorsan romlottunk le ide.
 • Tojás Tóbiás
  Na akkor lassan, hogy mindenki megértse: tervgazdaság és jegyrendszer kell. Kiszámítható lesz a hitelkamat, nem lesznek nyerészkedő, a hanyatló Nyugat pénzügyi tudásának szellemi ópiumán nevelkedett ellenforradalmár krumpliárusok és végre a padlást is be lehet vonni a megújuló “Tiszta udvar, rendes ház” mozgalomba. 😀
 • nyman
  “most sem a kisembereknek elérhető a magas kamat, ők jó, ha 1-2%-ot kapnak, hála a még újabb bankadónak.”
  Ennek inkább az az oka, hogy a betét/hitel aránya nagyon jól áll, és a bankonkak nincs szüksége a betétesek pénzére. Sokak parkoltatnak folyószámlán is pénz, ennek oka az itt is megjelenő pénzügyi tudatosság hiánya. Adhatna többet is, főleg emiatt a 18% miatt.

  Ami a lombard hitelt illeti, szerintem az egy pozitív lépés volt. Szerintem.

  A mostani lépésnek is inkább pozitív csengése van.

 • Számok tükrében
  A látra szóló betéti kamatok nagysága már jó ideje a lepkef.. ng kategóriában van. A deviza betétek is, családban, barátaim között többen tartják inkább itthon a valutát. Most jön a forint betét kamat max. egy bizonyos összeg felett.
  Scensrio 1. Lehet megint lesz egy réteg, aki elkezd lakást venni, megint felhajtva az árakat?
  Scenario 2. Ez ahhoz is vezethet, hogy kevesebb betétet tud gyűjteni a bank, így kevesebb hitelt tud kiadni, ami még drágább lehet-nesze neked fészekrakó fiatalság.
  Scenario 3. Bankra kivetett külön adó(igérgetéssel, hogy 2014-ben kivezetik, bruhaha). Majd hitelmoratórium. Utána extra profit adó. Most kamat maximalizálás-mi van, ha egy-két bank azt mondja, hogy szevasztok, s itthagyják a piacot. Versenytársak nélkül, rohadt drága lesz a bankolás
  Scenario 4. Majd még finomítanak a tv. -en, s ha szétszeded a betéteket több kicsire, akkor is csak annyit kaphatsz. Mindi
 • Attila
  Na igen, ezek a nagy kérdések. Vagy vigyük még tovább innen a pénzüket, míg lehet?
 • Gábot
  Elméletem, hogy amíg 18+% lesz ez a kamat, miért nem fog érdemben gyengülni a forint az euróval szemben: külföldi nagybefektetők rárepültek a kockázatmentes 18%-ra. Viszont ha időközben a forint 400-ról 450-re gyengül, akkor a 18% is kevesebb, ezt meg nem akarják.
  Nagyon szívesen látják viszont, ha erősödik a forint, mert az nekik többletbevétel!
  Jól kitalálta a jegybank 🙂 Mi meg jól kifizetjük a külföldieknek a 18 százalékot 🙂 Kérem, valaki javítson ki, ha hülyeség!
 • Zoliahegyrol
  Szazak trukkjei:

  1 igaz csak balfek modon belenyulnak a piacba ott ahol erre semmi szukseg
  2 igy nekem gyakorlatilag dupla tamogatasom lett – balfekek megint belenyultak a piacba
  3 a maganszemelyeknek is megtiltjak – ismet csak belenyulnak a piaca balfek modon
  4 osztlekadot szerencsere minimalisan fizetek – jok a tamogatasok (50m beruhazas megvolt s 14szaazalekkal diszkontalodik amig el nem fogy) szocho limites mar regen elertem szjat fizetni kell de elorehoztam a jovo jan1 osztalekot mert jo (volt) a makkmarci kamat…
  5 lehet de meg nem szoltak 🙂
  Makkmarciek mindenesetre ott s akkor nyulnak be a piacba ahol akarnak – ez nem normalis! Nekem aki euroban szamlaz csak jo 😉 ugyse otthon koltom el a penzem. Max otthon fektetem be mert hihetetlen forrasigenyes ezt igy menedzselni amit Vitya megalmodott. Siralmas gazdasagpolitika de en tapsikolnek ha 470lenne az eur es 25azalapkamat!!!

 • Attecte
  (off de kikívánkozik: a programozó is értelmiségi.)
 • ghjh
  Azért a nagyobb megtakarításra nagyobb kamat elég logikus, ha belegondolsz.
  Ha a bank a 100M-nál fog 1%-t, akkor keresett vele 1M-t.
  Ha 20M-nál keres 1M-t, akkor meg 5%-ot kell levennie hozzá.

  A munka egy 100 milliós lekötéssel pontosan ugyanannyi, mint egy 20 millióssal vagy 1 millióssal.

 • Giorgio
  Annyiban nem értek egyet, hogy a 20-30 milliós betétel rendelkező ember gazdag lenne. Már 20 éve is azt mondták, hogy nem az a gazdag, akinek van 20-30 milliója, hanem akinek 100-200 van… Amerikában is már a milliárd a valami és nem a millió.
 • Prakt
  OFF:
  Erről egy pár szót

  telex.hu/gazdasag/2022/11/22/napelem-napelemes-rendszer-elszamolas-modositas

  dejo

 • tp

  A promóciós feltételek leírják tisztán: https://www.cib.hu/document/documents/CIB/lak-promok/promo-bf-221118.pdf

  Kell CIB-e számla és minimum 1M Ft-os hitelt kell felvenned.

  feltételek teljesülését követő hónap 15. munkanapjáig teljesíti a jóváírást (kiutalt hitel ÉS számlavezetés)

  CIB Előrelépő Személyi Kölcsön esetén a folyósítástól számított 6 hónapon belül történő teljes előtörlesztés
  esetében az Üzletfél elveszíti jogosultságát a Promóciós jóváírásra, ezért a Promóció során az Üzletfél
  részére jóváírt összeget a Bank jogosult terhelni az előtörlesztéskor az Üzletfél előtörlesztésre megjelölt
  számláján.

 • Johnny Firpo

  Köszönöm, valóban benne van, átsiklottam felette…
  Így már gondolom nem éri meg felvenni és végtörleszteni 6 hónap múlva…
 • TT

  Igen, ez egy kiskapu volt, de ilyen kapkodással ezt nem lehet bezárni. A nagy pénzek tulajdonosai 100+1 módon meg tudják oldani, hogy részesüljenek a 18%-ból. A kormány hitelességét kéne visszaállítani és akkor nem kéne a 18%.
  Az ilyen kapkodások viszont éppen hogy rontják a kormány hitelét.
  A Telex azért alaposan körbejárta a témát, leírják, hogyan lehet ezt megkerülni és miért nagyon veszélyes ez a kommunista tempó az ország számára.
  telex.hu/gazdasag/2022/11/22/nagy-marton-nyiltan-szembe-ment-matolcsy-gyorggyel-de-miert-tette-ennyire-sebezhetove-a-kormany-a-forintot
  Nem nagyon különbözik ez attól, amikor a kutasokat vagy a boltokat rákényszerítik arra, hogy veszteséggel árulják a termékeket, csak a kutas nem nagyon ugrálhat, a tőke viszont szabadon vándorolhat.
  Ezért kéne kilépnünk az EU-ból,hogy ezt a szabad vándorlást megakadályozzuk.
  Az lenne csak a szép élet.
 • TT
  Ja és nem baj, ha az ember nem ért a gazdaságpolitikához (én sem).
  Attól még lehet fórumokon posztolni.
  Csak nem ilyen embernek kéne vezetnie a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot.
 • Tekintetes úr
  “A bankok tisztességtelen gyakorlata, hogy brutálisan más feltételeket adnak a nagybetéteseknek mint a kicsiknek, hogy odacsábítsák őket és ebből hasznot húzzanak, na ez lett most megakadályozva. ”

  Azért tegyük hozzá, hogy a nagyokért versenyezni kell, a kicsik pedig önszántukból tartják folyószámlán, lekötés nélkül a pénzüket.

 • s
  Buta kérdés lesz, de hol tudok én 20M alatt 18% hozamot (kamatot, ahogy tetszik) kapni?
 • BlaZember
  “A mostani lépésnek is inkább pozitív csengése van.”
  Az a csengés Matolcsy sikolya, mert az óvodás nekifutásból, hátulról alárúgott. Mi lesz, ha úgy alakulnak megint a nemzetközi folyamatok, hogy az MNB-nek védenie kéne a forintot? Ősszekötözött kézzel és lábbal. Aztán majd jönnek a gonosz Sorosok kihasználni az arbitrázs lehetőséget, neadjisten spekulatív támadást indítani a forint ellen. Lehet majd esetleg sok közpénzt elkölteni megint kék plakátokra, meg az “egyetért-e ön azzal, hogy egy sátán az, aki lehajolt az elé dobott lóvéért” konzultációk. Csinálnának inkább normális, kiszámítható gazdaságpolitikát… Az ilyen “mindenhova potmétereket teszünk, amit lehet csavargatni” (a karmelita slozijáról) minden összefüggő rendszer ellensége, mert a komplexitása miatt gyakorlatilag modellezhetetlen a kimenete, és nem várt anomáliákat teremtenek, újabb potikat igényelve.
 • bobo (az igazi)
  Azt számolgattam, 1 milliót felvéve jó kereset mellett 2,5 év alatt termelne ki kb. 130.000 megtakarítást az arbitrázs miatt, ha PMÁP-ba rakod rögtön és 40.000 forintokkal csökkented havonta. Egy jobb egészségpénztár 1 év alatt hoz ennyit az adóvisszatérítéssel. Most kb. 2 évre előre látható az infláció, ezért nem számoltam hosszabb futamidővel. Ha CIB-es vagy és megkínáltak korábban személyi kölcsönnel, érdemes belevágni, amúgy túl sok macera lenne szerintem.
 • Gábot
  Kérlek velünk is oszd meg a következő két év inflációs adatát, ha már így előre lehet látni. Köszönettel – az olvasóközönség.
 • RIDER
  “Okoska törp
  2022-11-22 at 22:14
  Sajnos nem mindenkinek ment át a cikk üzenete. Kiemelem: “most sem a kisembereknek elérhető a magas kamat”
  ……..
  Amit most trükköznek a gazdag ügyfelekkel szintén nagyon gáz.”
  stb..

  Ne haradudj, de a “Kádár népe” kifejezés ugrik be nekem erről meg az “átlagjózsi”-zó, és “kisemberező” Okoskákról és kevésbé Okoskákról Bankszektor elhelyezhet rövid forrást napi betétben MNB-nél. MNB megemeli a napi betétek kamatát 18 % – ra. Egyben a heti betéti tendert dobja. A kethavit is. Magánszemély, cég, pénzpiaci bef. alap kötvények, mellett teheti a pénzét bankbetétbe is. Bank attól függően, hogy mennyire fontos (lojális, méretes, jövedelmező, vagy erős tárgyalási pozícióban lévő, azaz a bankjait megversenyeztető stb) az ügyfél, a betéteket felé különbözőféleképpen árazhatja.

 • RIDER
  A fontos (lojális, méretes, jövedelmező, vagy erős tárgyalási pozícióban lévő, azaz a bankjait megversenyeztető stb) ügyfél kamatpálya várakozás, vagy likivitási igény alapján dönthet, hogy milyen lejáratokra köti le a pénzét. Ha hosszabb távra jobb a kamat szintje, akkor likviditási áldozatot hoz, de azt választja. Ha méghosszabb futamidő talán jobb lesz, mert menet közben csökkenhet a hozamszint vagy kamatszint, akkor azt választja. Ha napi változó kamatozás mellett likviden tartja (napi betétbe teszi), akkor jelen helyzetben erre a lekötésre elérhető a legmagasabb kamatláb, akkor e mellett is dönthet, de futja azt a kockázatot, hogy a napi lekötés kamatlába mégis csökken, és jobban járt volna egy hosszabb lekötéssel. Banknak miért nem szíve joga úgy árazni a betétet felé, ahogy akarja. Számon kérjük rajta, hogy miért nem alkalmazott magasabb marzsot ??
 • Mézesmázos Mózes
  @blazember
  Nagy Mártonnak jelenleg egyetlen célja van: bebizonyítani, hogy Matolcsy (akinek az elnöksége alatt kirúgták az MNB-ből) a gyengébb kettejük közül, és ha lejár a mostani jegybankelnöki mandátuma, ő ülhessen be a helyére. Ezért a célért bármire hajlandó, akár olyan hatalmi harcokba is belemegy ill. olyan döntéseket is meghoz, ami piacellenes és értelmetlen – lásd a mostani szituációt.
 • Tamás
  “Kérlek velünk is oszd meg a következő két év inflációs adatát, ha már így előre lehet látni. Köszönettel – az olvasóközönség.”

  Az igazira gondolsz vagy a hivatalosra? ( 🙂 )

 • Spurdisznó
  Kicsit offtopic, de most jött a hír, hogy EU felfüggeszti a 2021-27 közötti magyarországi felzárkóztatási forrásokat. Nálunk a környéken ilyenekből épülnek utak stb. 3000 milliárd forintról van szó. Aki nem tudja elképzelni, ez mennyi pénz, egy kis matek: 10 millió (!) Magyarra levetítve fejenként 300 eFt, ha mondjuk minden 4. Magyar (!) dolgozik, akkor minden keresőre átlag 1.2 MFt jut. Na ez már nem kevés pénz. Nem kezd Orbánunk egy kicsit drága lenni nekünk?
 • Spurdisznó
  @Mézesmázos Mózes

  “Nagy Mártonnak jelenleg egyetlen célja van: bebizonyítani, hogy Matolcsy”

  Szerintem nagyon jól látod. Sajnos ezt is mi fogjuk megfizetni. Viszont azt is látni kell, hogy hogyan lehet Nagy Márton ilyen pozícióban.

  Amúgy szerintem “unortodox” Matolcsy beparázott, mert nem akar úgy belemenni a történelem könyvekbe, hogy Ő tette tönkre a forintot. Persze itt-a-piros-hol-a-piros elven kavarja a kamatokat, ami mindenféle arbitrázsnak is kedvez.

 • bobo (az igazi)
  Kérlek, tessék, inflációs jelentés szeptember: mnb.hu/letoltes/ir-infografika-2022-09-28.pdf
  Általában a felső határ szokott bejönni nekik, PMÁP esetén az a kérdés, mekkora inflációval számolhatunk legalább az elkövetkezendő években. Mivel a CIB hitel kamata fix, csak ettől függ a megtérülés. Tehát, ha még nagyobb lenne az infláció, azzal csak nő a haszon a befektetett hitelen.
 • Zoliahegyrol
  aegits megerteni melyik resze okorseg? – nekem a 15os kamattal koszi jol elvan a penzem. 1 ev mulva a ceg majd visszafizeti a kavosz tamogatott hitelt (3.5 plsz kezelesi koltseg) – igen elorehoztam a jovo evre esedekes osztalek kifizetesem van egy kis szja vonzata de az jovore is lenne ;). A masik temakor meg egy netto idiotasag ugy belenyulni a piacba (hitelkamat stop – a nyiltvegu penzugyi lizingemre) egy olyan autonal amire korabban allami tamogatast adott a kormany. De nem banom en jo ez igy csak menjen mar fel 450re az euro ahogy a karogok mondtak h mi van ha nem kapjuk meg az eu penzt 😉 plsz szaladjon az alapkamat/10eves kotvenyhozam. Makkmarci jol csinalja 500ig es 20szazalekig meg se alljon. Esetleg meg a lizingem kamatat 0ra lehuzhatna valami stoppal.. eddig csak megfelezte 😉
 • Zoliahegyrol
  mkb
 • Tibor
  Saxo Bank Dani 16% kamat VIP ÜGYFEKENEK .
 • attila
  Ezeket beírhatnád fityiszes blogokra is kiváncsi vagyok mit szólnának hozzá 😀

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.