Készpénz-felvétel bevásárlás után

Nyugaton bevett dolog, hogy vásárlás után a szupermarket pénztárában vehetsz fel ingyen készpénzt a bankkártyáddal.

Ez jó neked (nem kell ATM-et keresned), jó a banknak (nem kell annyi ATM-et üzemeltetni, karbantartani és feltölteni rendszeresen) és jó az áruháznak is, mert a közhiedelemmel ellentétben a készpénz számolása, kötegelése, őrzése és szállítása rengeteg pénzébe kerül az áruházaknak. Így előnyös az áruháznak is, ha megszabadul a készpénz egy részétől.

Ez így működik minden normális országban, ahol nincsenek agyonadóztatva a bankok és nem szívatják az embereket 0,3-0,6%-os tranzakciós adókkal a vásárlásaik, utalásaik és készpénz-felvételeik után.

Roland hívta fel a figyelmemet, hogy minden adó ellenére a Penny bevezette ezt a módszert az üzleteiben. Ha 3.000 forint felett vásárolsz kártyával, további maximum 20 ezer forintot kérhetsz készpénzben a pénztárnál a kártyádon lévő egyenleg terhére. (Erről szóló reklám itt, a 11. oldalon)

A tranzakció nem minősül készpénz-felvételnek és “mindez extra költség nélkül”, szól a reklámja. Felhívtam a Penny ügyfélszolgálatát, hogy mégis minek minősül, hiszen van aki a kártyás vásárlása után is fizet díjat. Más a hitelkártyája használata után kap vissza pénzt, ha az vásárlásra használta. Ezért jó lenne tudni, mégis minek könyveli a bank ezt a tételt.

Nos, a Penny ügyfélszolgálata inkább csak virtuális valóság. Első probálkozásnál három perc várakozás után valaki felvette, bemondta a saját nevét(!), kettőt hallózott, majd lecsapta. Második próbálkozásnál idáig sem jutottam, közel három perc várakozás után inkább leraktam a telefont.

Szóval, ha valaki már próbálta és tudja minek számít ez a készpénz-felvétel költség vagy jóváírás szempontjából, az ossza meg az információt a hozzászólások között.

Bár az ügyfélszolgálaton még van mit fejleszteni, azért üdvözöljük az első fecskét, aki elsőként meghonosította ezt a rendszert idehaza.

Share

83 hozzászólás

 • gcs85
  Kedvencem otthon egy frissen épült CBA volt Pesterzsébeten, ahol úgy tervezték a kasszákat, hogy a paypass olvasó is bent van a pénztárosnál, szóval vagy odaadod a kártyádat, vagy ráfekszel a szalagra… Többször szólt rám a pénztáros, hogy ha már nem adom oda a kártyám akkor legalább tegyem már oda, mondom talán majd ha már beütötte és látom az összeget, neem, hanem most, mert akkor már biztos nem lesz időm. Hát nem szoktam oda:)
 • Zichie
  Én tegnap olvastam a cikket és estére bevásárlást terveztem. Nem szoktam a Pennybe járni, de most kipróbáltam. 3878 forint értékben vásároltam és jeleztem, hogy készpénzt is szeretnék felvenni. A pénztáros csodálkozva nézett, mondta, hogy ilyesmiről még csak nem is hallott és kizárt dolog, hogy ilyen szolgáltatás lenne. Mondta, hogy ha erre lenne lehetőség, akkor már őt és a többi pénztárost tájékoztatták volna.
  Végül is nem sikerült a készpénz felvétel, ma mehetek ATM-ből felvenni. 🙁
  Sajnos csak később – a pénztártól való távozás után – láttam, hogy ezt a Penny hirdeti is, sajnos, amikor a pénztárnál fizettem, akkor nem volt kezemben a hirdetés.
  Úgy tűnik a Penny hirdeti ezt a szolgáltatást, de sok üzlet még maga sem tud róla. Elég nagy a káosz.
 • Dávid

  Első dolgom az volt hogy 1 Ft-ra tettem a napi kp felvét limitjét a hitelkártyán. Szerintem ezen elakad ha nem vásárlás típusú a tranzakció, így elvileg nincs kockázat.

 • Danee
  Arról valakinek van esetleg tapasztalata, hogy pl. USA-ban ez hogyan működik magyar kártyával? Köszi!
 • Tys
  Lehet mar tudni minek szamoljak el?
 • tgwh
  Ezek szerint felfelé néz 😀 Tényleg nem egyszerű. Akkor ha úgy fogalmazunk, hogy arra néz, amerre a készülék ,,belseje” van, hogy le tudja olvasni, akkor már közel járunk 😀 Szerencse, hogy annyi féle szabvány van, mint a fene, mert egy-kettő nem elég ám…
 • psz
  azért hitelkártyával nincsen cashback, legalábbis angliában biztos hogy nincs
  ha automata pénztárnál fizetsz sima kártyával mindig feldobja a végén a készpénz visszafizetési opciót (márha persze az adott cégnél van ilyen) míg ha hitelkártyával akkor nem
 • Tamás
  Én is kipróbáltam, működik, köszi a tippet.
  Hitelkártyát használtam egy tételben terhelték a vásárlással így valszeg jár a visszatérítés is.
 • Feri
  Eltévelyedésnek!

  A postán már lehet fizetni bankkártyával a csekket és vásárlásnak minősül. Kétszer kipróbáltam és vásárlásként volt feltüntetve a HITELKÁRTYA kivonatomon! Annyit kértek, hogy előre jelezzem, hogy a csekkem kártyával fizetem és ne kp felvételnek minősüljön.

 • Atesz
  Próbáltam működik. Pénztáros néni velem vesztette el a cashback szüzességét.
 • psz
  na ez így tényleg érdekes, ha működik hitelkártyával is
 • gusson
  Mivel a csekkbefizetés már nem minősül készpénzfelvételnek a postán, magam is kártyával egyenlítettem ki az összeget legutóbb (TB és NAV csekkek). Megörvendtem, mikor megláttam, hogy van paypass olvasó is a pos terminálon, mert lehetőség szerint azt a funkciót használom (nem szeretem kiadni a kezemből a kártyát). Igen ám, de az életunt postáskisasszony közölte ellentmondást nem tűrő hangon, hogy csak ő érintheti oda, és különben is ellenőriznie kell a kártyát. Elég jó beszélőkém van, de ez belém rekesztette a hangot. Még most is ott állnék elképedve, felbabrált aggyal, ha a nejem nem vonszol el. 🙂
  Még azt sem kérdeztem meg, hogy egy pillantással mit tudott meg a kártyáról, azon kívül, hogy színes? Majd jövő hónapban újra nekifutok, mert a kisördög nem hagy békén. 🙂
 • Tamás
  Kártyás vásárlásnak könyvelték, ez után is kaptam jóváírást a hitelkártyámra ( 3 %-ot 🙂 )
 • Szaky
  mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/penzfelvetel-a-boltban-1295310
 • lamika
  4 ezerért vásároltam, egy húszast kértem kp-ben, a bankban 24000 kártyás vásárlásnak látszik és járt rá a 2% visszatérítés. Erste bank, Wizzair hitelkártya.
 • Péter
  : az meg tudnád nézni légy szíves a netbankodon, hogy a hitelkártyával felvett 20 ezer forintra beterheltek-e neked valamilyen díjat.
 • Dávid
  Számomra ez nem egy új dolog, már találkoztam itt Magyarországon is hasonló helyzettel. Hogy pontosítsak, például ha elmegy az ember a las vegas casino atrium-ba (eurocenter), akkor ott ugyanezt megteheti. Különbség csak annyi, hogy ott a minimum kp amit meg lehet venni, az 20 ezer forint. Természetesen nem “játékpénzben”, hanem Forintban történik meg a kifizetés.
 • Belzebub
  Nem terheltek semmiféle díjat.
 • szocske
  miért ne gáncsolnák el, ha vki itthon is bevezetne egy jó szolgátlatást
  🙁

  index.hu/gazdasag/2015/07/21/adocsalas_lehet_a_penny_atm-es_otletebol/

 • Zedder

  Ami probléma ugye nem is létezne, ha nem lenne ez az elcseszett banki adóztatás. De hát a nép ezt akarta, ki tudja hanyadszorra választják meg ezt a bagázst…

 • birzol
  Az ember esze megáll:

  Adócsalás lehet a Penny ATM-es ötletéből
  index.hu/gazdasag/2015/07/21/adocsalas_lehet_a_penny_atm-es_otletebol/

  Készpénzfelvétel: Vékony jégre lépett a Penny
  vg.hu/vallalatok/keszpenzfelvetel-vekony-jegre-lepett-a-penny-454146

 • Untermensch
  Mikor jutunk L oda, hogy a kp adóztatják szénné és a digit pénzt hagyják végre fejlődni. A kp-val lehet az áfát kerülni. Az elektronikus fizetés terjedésével később csökkenthető az adóztatás szinte minden téren, csak 1 jó ösztönző játékszabályt kellene kitalálni.
 • Lajos
  Nos kérem, e szerint a posta is adót csal.
  A csekk neve is hivatalosan készpénz-átutalási megbízás. Ott kártyás fizetés van, tehát elcsalják a KP-felvétel díját.
 • Sao
  potfolio.hu-n írtak egy cikket erről: portfolio.hu/finanszirozas/it/kiderult_ki_keresi_magat_ronggya_a_pennys_keszpenzfelvetelen.217299.html

  Ami nem teljesen úgy van az az, hogy a cikk szerint 3 000 Ft-os vásárlásnál 17 000 Ft-ot vehetsz ki, de nem, hanem a vásárlásod összegéhez adnak hozzá 20 000 Ft-ot ha annyit szeretnél kivenni (ez a max.), majd beterhelik a kártyádat. A héten próbáltam hitelkártyával és működött: 6 000 Ft-os vásárlásra fizettem a kártyával 26 000 Ft-ot és visszakaptam egy 20 000 Ft-os bankót.

 • josqaw
  portfolio.hu/finanszirozas/it/kiderult_ki_keresi_magat_ronggya_a_pennys_keszpenzfelvetelen.217299.html
 • Bérelt lakásban lakunk évek óta, eddig egyik tulajdonosnak se volt csop.besz.megbizasa és egyik se vette a faraddtsagot arra, hogy a lakbérrel együtt (amit persze online fizetünk), neki fizessem a közüzemi díjakat is. Így marad a postai befizetés. Pedig nyilván biztonságosabb lenne a tulajdonosnak is, hiszen nem tud felhalmozni tartozást a bérlő, de hát agyilag már nem jutnak el idáig.

  És sajnos nagyon sokan vannak, akik tényleg játszanak a befizetési határidőkkel és emiatt inkább 100x mennek egy hónapban postára befizetni – egyesével – számlákat 🙁

 • azta
  portfolio.hu/vallalatok/it/a_nav_szerint_adocsalas_a_pennys_keszpenzfelvetel.5.217617.html

  Nyilván …..

 • sao
  Sajnos mától megszüntették a cashback-et.
 • hunyadym
  Szombaton próbáltam volna én is, de közölték, hogy nem működik jelenleg a dolog…
 • szocske
  penzcentrum.hu/vasarlas/egyelore_nincs_ingyenes_keszpenzfelvetel_a_penny_penztarainal.1045952.html

  úgy tűnik elszámolták magukat a hitelkártyákkal…

 • Lajos
  Szocske!
  Nem a hitelkártyákkal, mert az külföldön is van és működik a cash back, hanem a tranzakciós adó miatt, ami más KP felvételre és más vásárlásra.
 • Szabolcs

  Sajnos ez Magyarország…

 • szocske
  az általam linkelt cikkben azt írták, nem számoltak előre azzal, hogy a hitelkártyáknál magasabb a bankok által levont díj, mint a betéti kártyáknál. Ez biztos így van, sok helyen számolnak felárat hitelkártyás fizetésért, hogy ne valami mikrovállalkozást mondjak, ott van pl. a ryanair..
  Ettől függetlenül persze simán megeshet, hogy az sem tetszik a Pennynek, hogy a NAV elkezdett velük foglalkozni a tranzakciós adó miatt.