Napi 09.01.

Mégiscsak a Zemberek fizetik meg: az origo érdekes cikket közölt a banki és távközlési szolgáltatások áremelkedéséről, illetve a kivetett különadók bevezetéséről. Valahogy mindig összefüggésben van a két dolog. Itt tudjátok elolvasni a cikket.

*************************************

Az idei sem a legjobb év az MKB-nak, továbbra is komoly veszteségeket halmoz fel, immár sok éve zsinórban. A portfolio cikke itt.

************************************

Komoly gondban vannak a feltörekvő piacok Európán kívül. Az amerikai jegybank várhatóan csökkenti majd a pénznyomtatás ütemét, vagyis kevesebb amerikai állampapírt vesz (85 milliárd helyett csak 70 milliárdot). Ez már elég ahhoz, hogy végre emelkedjen az amerikai állampapírok hozama. Ha viszont emelkedik, akkor a kutyának sem kell az indiai, brazil, meg hasonló állampapír a jelenlegi hozamok mellett. Ezen túl sok feltörekvő ország komoly gondban azért, mert többet importál, mint exportál, vagyis komoly devizahiánya van. Eddig ezt elfedte a beáramló külföldi pénz, de éppen ez menekül most onnan. Sokan már a kilencvenes évek ázsiai országok devizaválságát vizionálják.

**********************************

Nem jó most amerikai adócsalónak lenni, legalábbis ha valaki Svájcban rejtegette a pénzét. Az amerikai akarat megtörte a svájci banktitok bástyáit, a Gazdasági Rádió cikke itt. Ha a következő az Európai Unió lesz, sokan kerülhetnek bajba idehaza is.

**********************************

Bár a magyar munkanélküli adat sem túl biztató (közmunkások nélkül 14%-on áll, pedig a nyári hónapok a legjobbak az idénymunkák miatt), az uniós sem sokkal különb ennél, 12,1% az átlag. A rossz hír, hogy ez a periférián még durvább, 27%-os a munkanélküliség Görögországban és Spanyolországban. Az investor cikke itt.

********************************

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 márciusában indította el az államadósság-mérőt, azzal a céllal, hogy az egész világ láthassa, hogyan csökken 81,18%-ról 70% alá az államadósság. Mivel még az államosított nyugdíjpénzek sem segítettek az államadósságon, az felkúszott 81,4%-ra a legfrissebb adat szerint. Ezért inkább jobbnak látták eltávolítani az alkalmazást, mondván, hogy drága és egyébként is fenn van az adat az Állami Adósságkezelő Központ honlapján is. (Eddig is fenn volt.)

Bár az látszik, hogy finoman fogalmazva sem diadalmenet a kormány harca az államadóssággal szemben (inkább vesztésre áll, dacára a nyugdíjpénztárakban talált 3 ezer milliárdos összegnek, ami az államadósság 13%-a), fontos megjegyezni, hogy a napi kilengéseknek nem kell túl nagy szerepet tulajdonítani. Ha csökken az államadósság, a kormányoldal ad ki diadalittas jelentéseket, ha nő, akkor az ellenzék.

Miközben az államadósság 42%-a deviza, abból is több fajta, így egy forint gyengülés, vagy erősödés, vagy akár egy dollár erősödés is gyorsan átrajzolja az aktuális értéket akár pár százalékkal is. Az elmúlt évek recessziója sem tett jót a GDP arányosan megadott államadósságnak. Ezen túl az Állami Adósságkezelő kihasználva a kedvező piaci hangulatot, több kötvényt bocsátott ki, mint amit feltétlen kellett volna, hátha később csak drágábban lehet ezt megtenni. Ezért az államadóssághoz mindig nézni kell a tartalékok nagyságát is.

Tehát a trendet érdemes figyelemmel kísérni, nem a napi értéket. (Másik kérdés, hogy mi az ára az államadósság csökkenésének. Ha a nagymértékű recesszió és munkanélküliség, akkor nem biztos, hogy bölcs dolog túlságosan erőltetni azt, mert később még többe kerül a csökkentés, hiszen zsugorodik a gazdaság és csökkennek az adóbevételek is.)

Share

14 hozzászólás

 • GabenHUN
  Grat a Goldenblog dijhoz!
 • KZoltán
  “(Másik kérdés, hogy mi az ára az államadósság csök … evételek is.)” Nocsak! Egy zárójel erejéig hirtelen keynesiánus lettél?
 • Kiszamolo
  Kikérem magamnak! 🙂
 • Kiszamolo
  Olyat még nem nyertem 🙂
 • milyen feri?
  Ritkan van leirva (a “nagyoknal”, origo stb., de nalad is) korrektül, hogy miert vannak kilengesei az allamadossagnak. Örülök, hogy most igen. Igy teljes a kep.
 • Azt szeretem a legjobban az államadósság/GDP mutatóban, hogy – amint arra Bokros Lajos elhíresült mondásában (nincs az a pénz, amit én el tudnék inflálni, vagy valami hasonló) rámutatott – a nominális GDP-hez viszonyul, mivel abból kell törleszteni is. Így egy szolid kis infláció csodákat tesz. Most azért áll vesztésre a harc, mert a tavalyi infláció növelő kormányzati politika az MNB elnök-váltással hirtelen inflációs célkövetéssé változott.

  Gondoljátok csak el: tavalyig áfát és jövedéki adókat emeltünk, ilyen-olyan termékadókat vezettünk be, és az infláció megközelítette a 6%-ot. Idén hirtelen rezsit csökkentettünk, aminek az egyetlen kézzel fogható értelme az infláció azonnali és nagy mértékű visszafogása volt.

  Csakhogy, így nem nő a nominális GDP és mivel a költségvetés meg mínuszos, az államadósság nominális összege viszont nő, tehát a mutató romlik.

 • Habakukk
  Azt mondom, kiveszem a pénzem a bankból. Ma reggel levettek 5002 forintot, a nyavalya tudja követni, mire! Elég!
 • mesterséges unintelligencia
  Kíváncsi lennék, hogy ezt az államadósság/GDP mutatót ki találta ki. Ugyanis a nevezőnek vajmi kevés köze van az államhoz. Áttételesen persze van, hisz az állam a magánszemélyek és a vállalatok tevékenységéből szedi be az adóját. Annak pl. több értelme van, hogy nemzetgazdasági adósság/GDP.

  Az államadósságot viszonyítsák az állami bevételekhez meg az állami vagyonhoz. Olyan mutató is elég sokkoló lenne, hogy egy adott évi tőke- vagy kamatfizetés az állami bevételek vagy kiadások hány százalékát teszi ki.

  Jól is néznénk ki, ha az én adósságomat a szomszéd fizetéséhez arányosítanánk 🙂

 • jurta
  Brian, ez itt a Júdea Népe Front elit öngyilkos alakulata.
 • Darkosia
  Mondjuk miután kikérted magadnak a politizálást, nem kéne a Zemberek szót használni. Nekem mindegy, de azért furcsa.

  Egyébként annyi előnye van a különadóknak, hogy azt nem tudják a közmondásosan derék adófizetőink elcsalni.

 • Kiszamolo
  Miért ne utalhatnék a kormány közleményeire, kijelentéseire? Ez nem pártállás kihirdetése, ha reflektálok egy kormányzó erő gazdasági véleményére.
 • Darkosia
  A Zemberezés már gazdasági vélemény? 🙂 Kb. olyan, mintha gazdaságról írva egyszercsak elkezdenél kurvaországozni.
  Azzal nincs bajom ha a különadókat (vagy bármi mást kritizálsz). Sőt, igazából ezzel sincs. Csak feltűnt.
 • Kalv
  Mégiscsak a Zemberek fizetik meg: ez szó szerint véve talán még igaz is, de hadd kérdezzem meg, hogy szerinted melyik (direkt leegyszerűsített) forgatóköny előnyösebb egy ember számára:
  1. csökken a fizetése 10%-al
  2. növekedik egy szolgáltatás díja 20%-al, amire átlagosan a fizetése felét költi

  A blogod nagy része pont a felelős személyes gazdálkodásról szól, márpedig szerintem sokkal jobban lehet úgy felelősen gazdálkodni, ha a megszorításokat nem közvetlenül a Zembereken verik le, hanem az általuk igénybevett szolgáltatásokba építik be.