Változás a lakástakarékpénztár felhasználásában

Az év elejétől előnyére változott a lakástakarékpénztár felhasználási lehetősége.

A lakástakarékpénztár eddig felhasználható volt lakásvásárlásra, meglévő lakás felújítására, bővítésére, illetve lakáshitel törlesztésére.

A törvényi változás után már lakáslízing törlesztésére is felhasználható a lakástakarékpénztárban felhalmozott tőke, illetve ha kiváltottad a lakáshiteledet másik szabadfelhasználású hitellel, akkor is beletörlesztheted a hitelbe az LTP-det. Két feltétele van: csak lakáshitel kiváltására felvett hitelbe lehet előtörleszteni (vagyis ha már kiváltottad a kiváltó hiteledet is, már kiestél a körből), illetve nem lehet nagyobb az előtörlesztés, mint a valaha kiváltott hitel lakáshitel-tartalma. (Tehát ha kiváltottál egy kétmilliós lakáshitelt úgy, hogy még felvettél hozzá másik ötmilliót, akkor csak a kétmilliós részre kérheted a betörlesztést, nem a teljes hétmilliós tartozásra.)

Ez utóbbi azért fontos változás, mert a legtöbb bank a lakáshitelt mindig szabadfelhasználású hitellel váltja ki. Eddig sokan azért nem váltották ki az egyébként rossz lakáshitelüket, hogy legyen hová betörleszteni a lakástakarékot, ha majd lejár. (Lakáshitel: lakásvásárlásra, vagy felújításra, korszerűsítésre felvett hitel. Szabadfelhasználású hitel: nincs meghatározva, mire fordíthatod a felvett hitelt.)

Nos, mostantól ez már ne tartson vissza a hitelkiváltástól. Ebben a cikkben is leírtam, mennyit buksz, ha nem nézeted át a hiteledet és ezért akár csak 1-2%-kal többet fizetsz a hiteledre évente.

Share

25 hozzászólás

 • Kiszamolo
  A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény új pontja a következő:
  8. § (1) E törvény alkalmazásában lakáscélú felhasználásnak minősül:

  d) az a)-c) pontban meghatározott célok finanszírozására pénzügyi intézménytől vagy biztosítóintézettől
  felvett kölcsön, pénzügyi intézménytől igénybe vett pénzügyi lízing, vagy ilyen kölcsönhöz vagy lízinghez
  kapcsolódó, külön törvényben meghatározott gyűjtőszámlahitel, valamint a hitelintézet által folyósított
  és igazolt célra felhasznált munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott kölcsön teljes vagy
  részleges kiváltása,

  e) az a)-c) pontban meghatározott célok finanszírozására felvett kölcsön kiváltására felhasznált, a
  hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 2012. január 1-jén hatályos
  200/B. § szerinti végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön teljes vagy részleges kiváltás,

  f) a d) pontban meghatározott feltételeknek megfelelő kölcsön, gyűjtőszámlahitel kiváltására felhasznált,
  pénzügyi intézménytől vagy biztosítóintézettől felvett kölcsön teljes vagy részleges kiváltása.”

  Amennyiben a d.) pontban szabályozott feltételeknek megfelel a kölcsön, az lakáscélúnak minősül. Amennyiben azt váltja ki az ügyfél pü-i intézmény vagy biztosítóintézet nyújtotta kölcsönnel, akkor az utóbbi is lakáscélúnak tekintendő az Ltp. tv. vonatkozásában, ez utóbbit engedi kiváltani 2014.01.01-től az új, f. pont.
  Vagyis a kiváltó hitel elfogadható, kiváltható ltp-ből, azonban csak az eredeti szerződésből eredő tartozás erejéig, vagyis az a része, melyet az ügyfél az eredeti kölcsön kiváltására használt fel. Amennyiben a hitelszerződésből nem derül ki vlsz. be kell mutatni az eredeti hitelszerződést.

 • janos
  olyat lehet csinalni, hogy a gyermekemre kotok LTP-t, es ha lejart, akkor azt a szulok lakashitelebe elo lehet torleszteni?

  A gyerek az elotorlesztes idejen 5 ev koruli lesz.

 • hitel
  Jànos! Igen. Én ezért kötöttem mindkettő gyermekemre, sőt még babák voltak :). Többször is rákérdeztem és lehet. Aktuális jovore lesz illetve megvan a formája de lehet ez a lényeg.
 • hitel
  A lényeg valami olyasmi hogy a kedvezményezett egyenesági nyilatkozhat a részéről a javadra. Mivel a gyermeked “gyermek” te nyilatkozol mint gyám. De majd pontosít aki már csinált ilyet.
 • N
  Ha már LTP, van valakinek tapasztalata lakásbérletre történő felhasználással? Ez sem túl régi lehetőség, és egész jól hangzik, de ha a tulaj eleve csak készpénzes bérleti díj fizetést enged, gyanús, hogy a tulajdoni lapra sem engedi bejegyeztetni a bérleti jogot.
 • törpike
  A Lakástakarékpénztár lejárta után a gyerekét fel lehet használni, a szülők lakáshitelének kiváltására. De, mégegyszer De : szükséges a GYÁMHATÓSÁG engedélye, ha még a lejáratkor kiskorú! Sőt akár elő is írhatják azt is, hogy a gyerekre rá kell íratni a lakásból tulajdoni hányadot. Azt majd megmondják, mennyit tartanak elfogadhatónak.
 • Hitel
  törpike,
  Biztos a gyámhatósági rész? Én úgy tudom csak akkor jönnek képbe ha ne adj isten valami egyéb probléma áll fent veled mint szülővel szemben (feljelentés, gyermekbántalmazás..stb akkor van az, hogy közbeavatkozhatnak)
 • janos
  @torpike:

  ezt tapasztalatbol tudod? Arrol van valakinek tapasztalata, hogy ilyenkor mit mond a gyamhatosag?

  Mi van akkor, ha a hitelt nem tudjuk teljesen kifizetni a gyermek LTP-jevel? Akkor ha jol tudom a penzintezet engedelye is kell ahoz, hogy a gyermek is tulajdonos legyen.

 • Zsuzsa
  Mindenki bánjon óvatosan a gyermek nevére kötött LTP-vel!

  Ebben a kérdésben nem egységes a pénztárak állásfoglalása (még). A Fundamenta pl. úgy rendelkezik, hogy kiskorú kedvezményezett esetén a törvényes képviselő dönthet a lakáscélú felhasználásról, de pl az ERSTE és az OTP kéri a Gyámhatóság hozzájárulását. A Fundamenta esetén akkor lehet majd probléma egy lakáshitel előtörlesztésénél, ha a bank nem fogadja be az olyan LTP megtakarítást előtörlesztés címén, amiben kiskorú kedvezményezett.
  Én úgy vélem, jogilag az a tiszta, ha kiskorú kedvezményezett esetén a kiskorú lakáscéljára, az ő javára történik a felhasználás , de azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy hozzátartozója hitelének előtörlesztésére – még ha az a szülője is – a Gyámügy rábólint…

 • Hitel
  Ez szép. Szeretem az ilyen “nem egységes állásfoglalást”. Tehát akkor végül is a lehetőség megvan csak bank függő. Anno az első gyerekre a bank közvetítésével kötöttem meg. AKkor ennek a banknak ilyen biztos nem kellett, persze ez volt 3 éve…
  AMúgy elég ostoba lenne a gyámügy -olyan esetben ha kellene a jóváhagyásuk – ha nem mennének bele ebbe. Főleg hogy még tizenx év múlva lesz 18 tehát jó esélyel egy háztartásban lakunk. Illetve start számlája is van, tehát az ő jövőjére is eleve gondoltunk. Különben is nonszensz egy 3 -4 évesnek tulajdonjogot ingatlanba amire aztán fizesse az illetéket vagy esetleg ingatlanadót ő is!?!? Vagy pont ez a célja a gyámügynek?
  Tényleg jó lenne ha valaki aki végigcsinált egy ilyet jelentkezne, ha ugyanis sz@r@kodni kell a gyámüggyel akkor át kell szabni a családi portfóliót asap. Mivan a szülőkkel? Mi rájuk is kötöttünk saját célra. 🙂 Ott mi a trükk?
 • janos
  A szulokkel biztos, hogy nincsen gond, ok mar remelhetoleg nagykoruak:) Igy ok odaadhatjak. Illetve naluk akkor lehet gond, ha nem beszamithatoak, es ezert gyamsag alatt allnak.

  Az szerintem is butasag lenne a gyamugytol, ha a szulok nem hasznalhatnak fel. Vegulis mi fizettuk, es a gyereknek is jobb, ha alacsonyabb a hiteltorlesztunk ( gyugodtabb, boldogabb legkor ).

  Szerintem az lesz, hogy irok a gyamugynek ezugyben, hogy nekik mi errol a velemenyuk.

 • AtomG
  Kedves Kiszámoló,
  nekem olyan kérdésem lenne, hogy az lehetséges-e, hogy én kötök egy minimális havi összegre lakástakarék számlát (4 éveset) és mielőtt letelne, az utolós hónapokban ráutalok egy nagyobb összeget (milliós nagyságrend) és amikor 1-2 hónap múlva letelik a 4 év, akkor előtörlesztem a hitelemet az LTP-ről? LTP-ről elvileg ingyenes az előtörlesztés, így meg lehetne spórolni az előtörlesztési díjat.
 • Hitel
  János, ha kapsz vmit a gyámügytől megosztod majd?

  Köszi előre is.

 • Steve
  A lakáshitelt végtörlesztettem LTP-ből(áthidaló hitel+LTP hitel). Az ily módon felvett LTP hitel-t szerettem volna további(késöbbi) LTP megtakarításból végtörleszteni, de azt mondták akkor (1-2 éve), hogy nem lehetséges, mert a lakáscélt már a hitelkiváltásnál elsütöttem.
  Akkor ha jól értem, most az módosult, amit anno én kérdeztem, tehát a hitellel kiváltott lakáshitelre is lehet LTP-t felhasználni? Az én esetemben is (LTP-s hitel)?
 • Wnprt
  Az igazi fejlemény a szabad felhasználás bevezetése lenne, de sajnost azt eltörölték kb 4 éve, nem tudom pontosan, de legalább ennyi ideje nincs.
 • Istvan
  Azt meg tudná valaki mondani, hogy megelőlegező kölcsönbe (szocpol) betörleszthető-e az LTP?
 • Zsuzsa
  “Az szerintem is butasag lenne a gyamugytol, ha a szulok nem hasznalhatnak fel. Vegulis mi fizettuk, es a gyereknek is jobb, ha alacsonyabb a hiteltorlesztunk ( gyugodtabb, boldogabb legkor ).”
  Szerintem viszont sokkal inkább jogi, mint érzelmi döntést hoz a Gyámhatóság ilyen ügyekben. Kiskorú kedvezményezett esetén a Gyámügy kifejezetten figyel arra, hogy konkrétan a kiskorú javára legyen fordítva a megtakarítás. A szülő hitelének elő és végtörlesztésével egy gyermek vagyona nem gyarapodik, így én nem hinném, hogy ehhez a Gyámügy hozzájárul. Itt vannak pl a biztosítások, ahol ha kiskorú a kedvezményezett egy olyan szerződésben, ahol a szülő a szerződő, akkor is nagykorúságig a Gyámügy zárolja a pénzt.
 • Béla
  Ti mit tennétek olyan helyzetben, ha van egy 2006-ban felvett CHF alapú lakáshiteletek, ami jelenleg árfolyamrögzített, továbbá van LTP-tek és annyi pénzetek, hogy az egészet hitelt ki tudnátok fizetni?
 • janos
  :

  Elmentunk a gyamugyhoz, es megkerdeztuk. A jelek szerint minden az ugyintezo jogertelmezesen mulik. A jo hir az, hogy ha veletlenul neked kedvez az ugyintezo, es kesobb kiderul, hogy nem kellett volna, akkor se lesz ebbol bajod.

  Akkor az ertelmezesek:

  – Volt aki szerint ebbe nincs beleszolasa a gyamugynek, es ugy hasznalod fel ahogy szeretned.
  – Van aki szerint a gyereket aranyosan ra kell vezetni a tulajdonlapra, de amugy nem szolnak bele a felhasznalasba.
  – A legrosszabb eset az, ha emiatt eseti ugyvedet rendelnek ki az ugyhoz(30e ftodba kerul majd), es neki kell megmagyarazni, hogy a felhasznalas a gyermek erdekeit szolgalja.

  Mi ennek tudataban ugy dontottunk, hogy megkotjuk a lakastakarekot.

 • Kiszamolo
  Igen, mindenki ezt mondja, hogy attól függ, az ügyintéző mit fog mondani. HA mákod van, engedi, ha nem, megszívtad.

  Azért ez elég nagy rizikó 4-5 év távlatában.

 • janos
  En is azon gondolkozom, hogy ezt a problemat hogyan lehet megoldani.

  – Ha nem mond jot az ugyintezo, akkor atjelentkezunk a szuleimhez, hatha ott mazlink lesz. Vagy megprobaljuk ugyanott tobbszor, hatha masik ugyintezohoz kerulunk, es o jobbat mond.
  – A felujitast talan elfogadjak jo megoldasnak, az a gyermeknek is erdeke. Ugy keszulunk, hogy legyen mit felujitani.
  – Veszunk belole egy nyaralot ( bar ez csak akkor jo, ha amugyis szeretnenk nyaralot venni )

 • Az a kérdésem,ha 2011 augusztusában kötöttem LTP-t,akkor van-e lehetőségünk kiváltani a szabad felhasználású svájci frankos hitelt,amit 2007 szeptemberében vettünk fel?Akkor az ügyintéző hölgy azt mondta,hogy ki lehet váltani vele!!!
 • Kiszamolo
  Anikó, csak akkor, ha a szabfel hitel azért lett felvéve, hogy egy lakáscélú hitel legyen kiváltva. Egyébként nem lehet rá felhasználni, hacsak nem csalnak vele valahogy.
 • Andrea
  Kedves Kiszámoló!
  Olyan kérdésem lenne, hogy az ltp-t vállalkozás nyitására megvásárolt ingatlanra is költhetem?
 • Kiszamolo
  Csak a te nevedre vagy közvetlen rokonod nevére szóló ingatlanra. Ennyi erővel a szomszéd házára is költhetnéd.