Kis hírek a nagyvilágból

Az olaj típustól függően két-két és fél éves csúcsra drágult és további emelkedés várható a járvány lecsengésével, akár száz dollár közelébe is drágulhat, hacsak a palaolaj-kitermelők le nem nyomják az árát. (Ilyen árszinten már nekik is megéri kitermelni az olajat.)

Nem csak nálunk, de az Egyesült Államokban is mindenki házba akar költözni lakásból a járvány mellékhatásaként, áprilisban 13%-kal voltak magasabbak a házárak, mint egy évvel azelőtt. (Igaz, a normál infláció is 5% volt, nem volt ilyen magas 2008 óta.)

Egy kép az ingatlanok elmúlt húsz évnyi áremelkedéséről inflációval korrigáltan:

Újra forró téma az Egyesült Államokban, hogy a gazdagok gyakorlatilag nem fizetnek adót. A trükk egyszerű, mint a faék: adózni csak a realizált jövedelem után kell. Ezért a milliárdosok nem eladják az értékpapírjaikat, hogy aztán adózniuk kelljen, hanem helyette hitelt vesznek fel annak a terhére és a hitelből élnek szó szerint, amíg meg nem halnak. Az örökösök majd kifizetik a hitelt az örökségből (ennyivel is csökken az örökösödési adó alapja) és kész. Egy kellően gazdag embernek egész életében nem kell adóznia, ha nem akar.

Sok amerikai államban kifut az extra munkanélküli-támogatás, azonban a felmérések szerint nem nő a munkakeresők száma, sok helyen még csökken is az áprilisi adatokhoz képest. Ezt úgy értelmezik, hogy a heti 300 dolláros extra munkanélküli segély már nem tartja vissza az embereket a munkahely keresésétől.

Sokkolja az amerikai közvéleményt, hogy a nők termékenységi rátája, vagyis hogy hány gyereket szül egy nő élete során a 2018-as 1,73-ról 2020-ban 1,64-ra zuhant. Szeretnénk, ha nálunk bármikor is ennyi lehetne….

New York elvesztette az elsőbbségét a milliárdosok számával kapcsolatban, a legtöbb dollármilliárdos már Pekingben él, konkrétan száz fő, szemben New York szerény 99 személyével. (Egy év alatt 33 új dollármilliárdos lett Pekingben.) De a jó hír, hogy a new-yorki milliárdosok összvagyona még 80 milliárd dollárral nagyobb a pekingi milliárdosokhoz képest. Egyelőre.

Európának ennél nagyobb baja van, egyre kevesebb az európai cég a világ 100 legnagyobb cége között:

Miután Kína gyakorlatilag betiltotta a bitcoint (gyakorlatban megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy olyanokkal üzleteljenek, akik a bitcoint árura vagy pénzre váltják), azért jutott jó hír is: El Salvador hivatalos pénznemmé akarja tenni a bitcoint.  Persze amíg Kínát mindenki tudja, merre van, El Salvadorról nem is hallott soha az emberek kilenctizede. Még saját pénzneme sincs, dollárral fizetnek, mivel úgyis az ország legnagyobb bevételi forrása az USA-ban dolgozók hazautalásai. A szegénység még közép-amerikai mércével is nagy, Honduras után itt a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP, 4.187 dollár, ez a negyede a magyar adatnak.

Ügyesen kitalálta a 39 éves elnök, hogy majd lehet fizetni bitcoinnal is a boltban, de a kereskedők nem akarják elfogadni az extrém volatilitása miatt és könnyen a pénzmosás fellegvárává válhat a bitcoin miatt az ország, ami azonnali nemzetközi szankciókat vonhat maga után. Majd meglátjuk. (Mindeközben az ország kétségbeesetten próbál pénzt szerezni az IMF-től a súlyos gazdasági helyzete miatt, de a tárgyalások elakadtak. De hírnek azért jó volt a bejelentés.)

A magyar inflációs ráta továbbra is 5% feletti, ami rossz hír. A jó, hogy az MNB rájött, hogy az ő dolga az infláció megfékezése, ezért sok év után kamatemelést kezdett el emlegetni. Meg is lett a hatása, a két éve rohamosan gyengülő forint végre magára talált, 348 forint környékén van egy euró. (Két éve persze még 322 Ft volt egy euró, viszont sokkal jobb, mint az eddigi 360 forint környéki árfolyam.)

Mivel jönnek a választások, a miniszterelnök pénzesőt ígért a gyerekeket nevelőknek, 550-580 milliárd forint értékben. Véletlenül pont úgy jön ki a lépés, hogy a választás előtti hetekben folyósítják ezt a pénzt. Mivel szja-visszatérítésről van szó, szokás szerint pont azok kapják majd, akiknek nincs rá égető szükségük (állandó munkájuk van, keresnek, be vannak jelentve és így tovább) és pont akkor, amikor már vége a járvány miatti anyagi nehézségeknek. Miközben a járvány hatásait látványosan nem kompenzálta a kormány, most elengedték a költségvetési deficitet és úgy tűnik, olyan választási költekezés lesz, ami talán még soha nem volt.

Ha úgy érzed, hogy ingyen pénzt találtál az adóvisszatérítéssel, majd jusson eszedbe, hogy az állam csak azt tudja osztogatni az egyik kezével, amit a másikkal elvett. A te károdra, a te adóból vásárolnak szavazatokat. Ajánlott cikk a témában:

 

Mit csinálnak a pénzemmel?

Share

112 hozzászólás

 • Joy
  Off:
  Automatikus postai vámkezelési díjak július 1-től:
  posta.hu/vam2021
 • Totya17
  Off – a határidő szerinti legeslegutolsó napon a posta végre kitette a július 1-től érvényes vámolási tarifáit. posta.hu/static/internet/download/VAM_dijak-dijszabas.pdf
 • Adócsaló Vállalkozó
  Igen, amit tőlem és más adófizetőktől elvesz, azt osztja szét felelőtlenül. De ha nem kérem, akkor elkölti valami nagyobb hülyeségre. Így kérni fogom.
  Úgy voltam az NHP-val és a Széchenyi kártyával is. Tudom, hogy rossz az országnak, de hülye lennék nem kohasználni, a konkurencia is használja.
  Attól még tudom, hová kell szavazni. Vagyis mégsem, mert nem vagyok látó.
 • lyukely
  en is 10 eve elek Angliaban. Az en gyerekem ugyan nem iskolaskoru, csak barataime, es teljesen elszakad az arcom, hogy az oktatas ES az egeszsegugy szinvonala miatt kell szerinted hazamenni. Ha valami, ez az a 2 dolog, ami miatt semmikepp sem mennek haza. Persze korhaz es varos kozott hatalmas kulonbseg lehet, de el se tudom kepzelni, te mibe keveredtel, hogy a magyar egeszsegugyet valasztod. Voltam szamos korhazban itt is, otthon is, es hat… nem ertelek, na. 🙂

  Lehet, hogy te vagy a helikopter, ha MINDENHOL rossz, es MINDENKI hulye? 🙂

  A temahoz: ha visszaosztanak az adodbol kedvezmenyt, igenis vedd fel, azert adozol, kulonben felveszi mas. Sajnos ez jelenleg igy megy.

 • tip
  Az egyénnek nem lehet felróni, ha él egy lehetőséggel. A törvényhozónak lehet felróni, ha rosszul bánik a közösség pénzével.

  Közéleti személyiségek szoktak néha lemondani nekik járó juttatásokról, no persze nem jólelkűségből, hanem a népszerűségük növelésének reményében. Természetesen nagy csinnadrattával, máskülönben nem lenne értelme. Egy földi halandónak, aki nem a népszerűségéből él, semmi előnye nem származna abból, ha lemondana a neki járó juttatásokról.

 • Poli
  Lyukely:
  Szep, csili vili, fullos korhaz+ dillettans, hozza nem erto, leszarom a fejedet orvosok vagy egy lerobbant korhaz, amiben szivvel lelekkel dolgozo, mosolygos, kedves, lelkes magyarul beszelo,profi szemelyzet a szivet lelket kiteszi, hogy segitsen rajtad? Hm? Nekem a B opcio jott be. Es ha mar igy kerdezted Luton, hemel hamp, welwyn, hatfield kornyeke volt+ london
 • hgfdhfhfg
  Nem bántásból, de tényleg menj el egy jó orvoshoz, komoly szükséged lenne rá.
 • V
  azt a verziot nem lattad hogy “ szivvel lelekkel dolgozo, mosolygos, kedves, lelkes !magyarul beszelo!, profi szemelyzet” es mindez szep, csili-vili, fullos korhazban? Na ez van nyugat-europaban. Magyarorszagon az allami rendszerben csak az atlag alatti orvosok maradtak es egyaltalan nem mosolyognak az atlag alatti fizuert. Meg tudom erteni. Ha szakertelem kell akkor mehetsz a maganba.
 • Expanelproli
  Abszolút egyetértek.
  És akkor még nem beszéltünk azokról, amik nem is átlagbért keresnek, hanem az alatt, vagy nem keresnek. Valószínűleg egyre többen vannak a periférián, csak erről keveset tudunk, mivel szegénységi statisztika nem készül évek óta, minden adatot össze-vissza kozmetikáz a kormány. És nekik ezek a támogatások sem megoldás, nem jutnak hozzá. Egy szűkebb rétegnek segítség lehet, vagy azt gondolják, hogy az; mindenki más meg szív miattuk és/vagy állja a cechet… Róluk “nagyvonalúan” lemondott a kormányunk, civil szervezetek próbálnak segíteni, akiket meg tűzzel-vassal próbál irtani a drága vezetés. Ez senkinek nem lesz jó, ha ekkorára nyílik az olló, de ezt sokan nem látják sajnos.
 • Poli
  V:hahaha
  Ausztriat es Nemetorszagot nem lattam. Angliarol tudom csak nyilatkozni.
 • Ramson
  Komolyan meg vagyok lepodve a kommenteken. De a jó értelemben. Kevés cikk alatt olvasni kommenteket a szolidaritásrol, igazsagossagrol az ezek hiánya miatt aggódó emberektől. Lehet csak nekem tűnik úgy de korábban ezek a nézetek egyáltalán nem jöttek fel ennyire. Mindenesetre jó látni na. 🙂
 • Szkeptikus
  @Ordas:

  Majd figyeld a kiscsikó reakcióját, mikor elmeséled neki, hogy abrak reményében fogantatott.

  @Nesírj:

  Mintha elfelejtetted volna megemlíteni az egyik piaci szereplőt: Azt a vevőt, aki lakni is szeretne az ingatlanjában.

  @epressajt:

  El vagy tévedve. Egy tanár ismerősöm mesélte, hogy vidéken van iskola, ahol matematikaórán táncot tanulnak a diákok, mert nincs tanár, aki matekra tudná őket oktatni.

  Abban egyetértek, hogy a nyelveket iskolán kívül is meg lehet tanulni. Továbbra sem értem az itthoni papírközpontú, nyelvvizsgás rendszert. A cégeket pedig nem érdekli a nyelvvizsga, az érdekli őket, hogy képes vagy-e adott nyelven kommunikálni, vagy sem.

  Büfészak és kamu diploma… most akkor jó a felsőoktatás, vagy lehet, hogy mégsem?

  @Poli:

  Az ugye megvan, hogy az ellátás és a gyógyítás nem ugyanazt jelenti?