Önkéntes pénztárak, nyugdíjmegtakarítások: hogyan tovább idén?

A legújabb választási pénzosztás értelmében jövő tavasszal mindenki, aki gyereket nevel, visszakapja a pénzt, amit idén szja-ban befizetett, keresettől függetlenül, annyi megkötéssel, hogy csak az átlagbérig veszik figyelembe az szja-t.

(Oké, az volt a mondás, hogy csak akkor teszik ezt meg, ha a GDP növekedése el fogja érni az 5,5%-ot idén, de ez várhatóan meglesz, ha nem lesz valami nagy gebasz a világban az év hátralévő részében. A nagy növekedés legnyomósabb oka a tavalyi alacsony bázis, illetve a járvány miatt elmaradt vásárlások idei teljesülése.)

S itt jön a lényeg: csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, személyenként durván évi 800 ezer forintig. Vagyis a gyerekek miatt igénybe vett szja kedvezmény már nem.

A nyugdíjbiztosítás, egészségpénztár és bármi egyéb címen is igénybe vett szja kedvezmény sem!

Magyarul, ha megvalósul a pénzeső a választás előtt, akkor idén nem érdemes semmi olyan termékbe pénzt tolni, amibe egyedül csak az adójóváírás miatt fizetnél be, mert anélkül is visszakapod a pénzt. (Kivéve, ha sokkal több szja-t fizetsz be, mint az átlag, gyerek és minden egyéb kedvezmények után is évi 800 ezernél lényegesen több szja-t fizetsz.)

Tehát idén ráfizetés például az egészségpénztár, mert azt a pénzt akkor is visszakapod, ha nem fizetsz semmit a pénztárba és még le sem vonnak 5%-ot a pénztár költségeire és nem is kell egészségügyre költened a pénzed.

Ezt érdemes szem előtt tartani az év hátralévő részében és figyelni a híreket, hogy fog alakulni ennek a választási ígéretnek a sorsa. (Ha véletlenül még sem dobna ki a kormány 550 milliárdot az ablakon, azt az év vége előtt már fogod tudni és akkor még mindig fizethetsz be az önkéntes pénztárakba, a NYESZ számládra vagy nyugdíjbiztosításodba.)

Bónusz kérdés: mennyivel fogja megdobni jövőre az egyébként is évek óta Európa legmagasabb inflációs rátáját, ha minden gyerekes családhoz hozzávágnak akár 1,6 millió forintot? És az államadósságot, ami szintén túl magas a környező államokhoz képest?

Csak lazán kapcsolódik: 2016 eleje óta százmilliárdokat költ az állam az adófizetők pénzéből évente, hogy minél több gyerek szülessen. Érdemes megnézni, vajon született-e több gyerek azóta itthon, mint a környező országokban:

Kelet-európai statisztikák

Share

201 hozzászólás

 • maveryck
  Pedig elsőre milyen jól hangzik 🙂
 • nono
  Hát, nekem a munkáltatóm fizet be az eü pénztáramba, úgyhogy azzal sokat nem tudok kezdeni. De köszi a szempontot, erre nem is gondoltam (ebből is látszik, hogy még van hova fejlődnöm pénzügyi tudatosség terén.) Viszont egyedülálló, egy gyermeket nevelő szülőként én eddig jobbára csak szívtam, én személy szerint örülök, hogy végre nekem is csurran-cseppen valami, még ha nem is sok, mert a jövedelmem nem éri el az átlagot se. De annyira sose lesz jó, mint a kétkeresős, többgyerekes családoknak, úgyhogy ezt már elengedtem.
 • Fülemülefarka
  Minden egyes ilyen intézkedéssel csak azt érik el, hogy egyre később vállaljak gyereket. Ha nincs CSOK, babaváró meg miegymás, már régen meglenne a hőn áhított ingatlan, minimum 1 vállalt babával, vállalható hitellel. Most meg csak kapkodom a fejem, mert a gyerekvállalás előtt állókat még mindig nem támogatják eléggé, a babaváróval se sokra megyünk és nekem is nagyon jól jönne a visszaadott SZJA. Pedig a 3 gyerekhez 1 gyereken át vezet az út. És akkor a szétvert EÜ-ről még nem is beszéltünk, hogy a lombikosokat, a meddőséget is okozható endometriózisban szenvedőket hogyan hagyják az út szélén, az új eü-s szerződés miatt még kiszámíthatatlanabb lett, hogy jól választott intézménnyel/orvossal elkerüld a szülészeti erőszakot. Ezek után legyen lelkes az ember a gyerekvállalással.
 • Tibor54
  Holnap megyek a K&H-ba nyugdíjbiztosítás iránt érdeklődöm. Csak érdeklődöm. Amolyan unit-linked, amitől a szerző már évekkel ezelőtt óvott. 11 évem van a jelenlegi nyugdíjkorhatár eléréséhez. Valamit ki kell találnom. Ha egy kicsit segítenétek, az jól jönne.
 • Muslica
  Hogyan is szól a régi vicc: “Moszkvában Moszkvicsokat osztogatnak ingyen.”
 • KL
  Utolsó mondathoz: szerintem ugyan senkinek semmilyen állami támogatást nem kéne adni (legyen az szülő, munkanélküli vagy bárki), de az látszik az adatokból, hogy 2010-ben mi 1,25-ön voltunk utolsók, mindenki más 1,4 felett. 2018-ban mi 1,54-en vagyunk, a környező országok középmezőnyében.

  Aha. A gyerekvállalás támogatása 2016-ban indult…. Az ingatlanok áremelkedése a második legbrutálisabb azóta az unióban, csak éppen több gyerek nem születik.

  A többihez:
  Arra is kell majd figyelni, hogy a gyerek utáni szja visszatérítést az a szülő vegye igénybe, aki az átlag felett keres, ha a másikuk az átlag alatt, ezt még a bevallásban jövőre is lehet korrigálni.
  A nyugdíj szót tartalmazó termékekbe amúgyis óvatosan tolnék pénzt, hátha egy politikusnak eszébe jut, hogy ha ilyened van, akkor te nem is szorulsz rá az állami nyugdíjadra. Marad tehát az ep, ott meg a lekötést is meg kell fontolni idén ennek fényében.
  És persze az éves jövedelmedbe nem csak a havi bruttó számít bele, hanem a prémium, egyéb pénzek is, tehát ezzel kell számolni (nyilván).

 • Nevemsenki
  Ez esetben érdemes idén számlát kérni a gyógyszerekről, orvosi látogatásokról, stb. és jövőre leadni őket amikor már érdemes is befizetni az egészségpénztárba.
 • spórolós
  “Kivéve, ha sokkal több szja-t fizetsz be, mint az átlag, gyerek és minden egyéb kedvezmények után is évi 800 ezernél lényegesen több szja-t fizetsz”

  ehhez melyik sort kell nézni az adobevallásban ? persze 2021-re (?) :
  pl.

  40. A számított adó (a 34. sor “b” oszlopában szereplő összeg 15%-a)
  64. A 2020. évi adófizetési kötelezettség összege (38. + 61. + 62. + 63. sor)

  esetleg ezek és a “20SZJA-03 RENDELKEZŐ NYILATKOZATOK AZ ADÓRÓL II.” összeg különbsége ?

 • Csigabiga
  Most toltam be a 750-et az Izys-be két pénztárra is. Elvileg ha jól értelmezem addig ez nem gond ugye, amíg az adóbevallásomban ez a sor:

  “44. Az összevont adóalap adója (A 40. sor összegéből a 43. sor összegének levonása után maradt adó)”

  nagyobb mint 800+150=950?

 • Rko
  Ha meg nincs gyerek csináljak gyorsan?
 • Bumburnyák
  “Pocak” mindig olyan programot indít, amit átlag paraszt bevesz, és jól mutat az óriásplakáton, de érdemben nem segít.

  Például adnak 20 M Ft CSOK-ot, azonnal minden 20 M Ft-al drágább, akkor segített? Lehet mutogatni, hogy melyik másik komrány adott valaha is 20 M Ft-ot, mi?

  Vagy adnak 13. havi nyugdíjat, jól hangzik, csak éppen ha nem adnák, akkor reál értéken sokkal kevesebbet érne a nyugdíj, és nekik az lett volna a dolguk, hogy megtartság a vásárolóerejét a nyugdíjnak, de így sokkal jobban kommunikálható.

  Szóval “Pocak” mindig úgy ad, hogy valójában nem ad semmit, de a paraszt elhiszi mégis, és rájuk szavaz.

 • Okoskodó
  Én ezt az egészet iszonyú diszkriminatívnak tartom. Nincs gyerekem, nem is tervezem, ez egy személyes döntés. (Majd akkor újra gondoljzk ezt, ha a hazai oktatásban és egészségügyben egyértelműen pozitív változást és távlatokat látok, vagy elköltözünk innen, de ez most részletkérdes.) Viszont nekem, pontosabban nekünk miért is nem jár az szja visszatérítés? Ugyanúgy dolgozom, mint mások. Ráadásul ez a mostani dolog még olyan ösztönzőnek sem tekinthető, mint a csok és tsai, hiszen fél év van az évből, az a gyerek, amit most szeretnénk, idén már sehogy sem fog megszületni. 🙂 Vagy ez arra lehet ösztönző, hogy fogadjunk örökbe? Nyilván tekintsünk el attól, hogy régen rossz, ha valaki anyagi megfontolásból gondolkozik gyereknevelésen, legyen az csok, szja visszatérés, akármi.
 • Attila
  Amilyen fizetésekről lehet itt a kommentekben olvasni, ezzel nem lesz nagy probléma. Többek közt én se tudnék annyi adókedvezményt kivenni, max ha lenne fél tucat gyerekem. Azt nem látom hogy aki emiatt nem szavazna rájuk most miért tenné
 • KL

  3 sor alapján? Tegyél félre sok pénzt és fektesd be konzervatívan így az utolsó 11 évben.

  De lehet ezzel jársz a legjobban:
  https://kiszamolo.hu/penzugyi-tanacsadas/

 • DontPanic
  Elképzelhető, hogy az én kérdésemre nincs még válasz, de ha tegyük fel évi (az egyszerűség kedvéért havi br 1 milliót) 12 milliót keresek alkalmazottként, ezesetben 1.800.000 HUF szja-t fizetek be.
  2 gyerekre visszaigénylek 480k-t, egészségpénztárral 150k-t, azaz 630k-t mindenképp visszakapok.

  Kérdésem, hogy akkor csak a 800k és a 630k közötti különbséget kaphatom vissza VAGY mivel ígyis marad 1800k-630k=1170k fizetendő szja-m, ebből visszajár az átlagkeresetből visszaszámolt teljes 800k?

  Ha igen, annak természetesen személy szerint örülök, de ezzel megint a jobb körülmények között élők szakítanak nagyobbat…

 • Kiszamolo
  Don’t panic, még ezerszer fog változni, de a jelen állás szerint cca 800 ezer forintig visszakapod a befizetett szja-t, a 630 ezer további bónusz.

  Legalább is utoljára még így lehetett érteni, amit a főnök mondott, de szokás szerint még semmi nem biztos.

 • DontPanic

  Hát ez az 🙂 630-at most is visszakapok és ha a 800k a teljes összevont szja kedvezmény plafon, akkor “csak” 170-et kapok ezzel az akcióval vissza és megállja a helyét a figyelmeztetés, hogy ne fizessek be többet idén EP-re, mert felesleges költség a díja. Hiába van még millión felül a befizetett szja-m.

  De azért azt látom esélyesebbnek, hogy ha van elég befizetett szja-d, akkor visszajár a 800k függetlenül mennyi más jogcímen igényelsz mellette vissza. Ha nem így lenne, akkor ez csak az 1 és 2 gyerekes családoknak járna, mert 3+ gyerekkel eleve 800k felett igényelsz vissza (ha eleget keresel).

 • Kadarist
  Elkapott a déjà-vu-érzés: száznapos programok, dupla családi pótlék, utána meg “nincsen sok választás, azért nincsen, mert el***tuk”. Többet ér jövő nyárig fedezékbe vonulni vagy disszidálni.
 • Hozzászóló
  Szja-ba bele kell érteni pl.a külön adózó jövedelmeket is? Az önálló tevékenységből származó jövedelmet? Egyszer dolgozókról beszél, egyszer pedig szja-ról. Ha igen, akkor milyen sorrendben kell figyelembe venni?

  Pontosításként, Magyarországon a gyerekek után nem adókedvezmény van, hanem adóalap kedvezmény. Pont a különböző pénztárak adókedvezményei miatt nem mindegy.

  Nagyon igazságos a rendszer. Aki már a családi kedvezményt is csak a járulékok terhére tudja igénybe venni, az nem kap semmit (pénztárak utáni adókedvezményt sem).

 • jami

  Ami a meddőségikkel megy, az a hülyeség netovábbja. Ezerrel tolják a családbarát propagandát – de közben felszámolnak mindent, ami ebben segíthet (meddősségik, szülészetek, kórház egyháznak, alig működő vizsgálatok). Szerencsésebb időszakban szorultam ezekre, ha most állnék előtte – nem lenne gyerekem.
 • Alfa
  :
  A nyugdíjbiztositas át**szás.
  Olyan adókedvezménnyel hülyítenek, amit másra, jobb feltételekkel is igénybe tudsz venni.
  A pénzedet meg berakjak olyan költséges befektetési termékbe, aminél találnál jobbat.
  Akkor inkább rakd önsegélyező pénztárba és önkéntes nyugdíjpénztárba.
  Azokkal jobban jársz.
 • hemond
  @Tibor54: szerintem nyugdíjbíztosítás biztos bukó.

  Miki meglátogatása +1

  Amit egyébként én mondanék: Teljes porfoliot nézve:
  60% Nyesz: mondjuk 20% DAX ETF; 20 % S&P ETF; 20 % BUX ETF
  40 % MAK: 20% infláció követő; 20% MAP+

  Nyeszen maxold ki a visszatérítést évente

  Ami fontos, hogy most ugyan minden nagyon drágának tűnik, de 3 éve is az volt, és ha valaki emiatt nem kockáztatott, az most sokkal rosszabbul áll. igaz, lehet 1-2 éven belül ez a láb felelzdhet is, de még 11 éved van. Valószínűleg én arra mozognék, hogy a mostani kiindulóból (60-40 arány a nyugdíjig 40-60 arányom legyen)

  A nyugdíjbiztosítás mögötti befektetés is hasonló kockázatú lenne, de ott még nagyobbak lesznek a költségeid is!

 • hemond
  egy dolgot még a témához:

  Vannak a alapítványok és az egyházak számára felajánlott 1-1% szja, ami azért eléggé jelentős összeg.

  Szerintem ebben az esetben az is bukó

 • Bobo (real)
  Engem az érdekelne, honnan fogja tudni jövő január-februárban bárki is a pontos szja-t, ha a bevallási határidő május 20.?
 • BalageHKK
  ha pedig mérsékeltebb összegről vam szó, akkor államkincstári ingyenes számla, állandó átutalás beállít, inflációkövetó államkötvények vásárlása.
 • Laca
  3 gyerekem van, de még “semmi” támogatást nem vettem ígénybe.
  Ahhoz, hogy normális családi új autót vegyek a 2.5-höz hozzá kell tegyek 8-at. Tehár ki akar venni az allam a zsebemből 8 millát.
  Adnak 10-et új házra, de ha építek feketén simán megspórolom a 10 millát és nem kell papirmunkázzak, hiánypótlás, korrigálás, bankba futkosás.
  Szóval úgy ad, hogy közben nem ad semmit, csak fehérít és meggyűjti a bajodat és pénzt vesz ki a zsebedből. És ja, drágul minden a támogatás mértékével…kösz.
 • Alapisten
  Bonusz kerdes:

  Vajh az igy visszakapott szja osszeg utan kell majd szja-t fizetni, hiszen jovedelem?

 • László
  Aki gyerektelenként nem érti: a gyerek felnevelése pénzbe kerül és az ő fizetéséből lesz levonva az akkori nyugdíj és egészségbiztosítás. És ők, valamennyit ő is belead amikor iskolát, óvodát tartanak fent de …
 • jami
  A kocsival nem az a legnagyobb bajom, hanem, hogy minek nekem 3 gyerekkel 7 személyes az év 365 napjára? Mind monstrum és energiazabáló, a fenntartása elviszi a kapott támogatást – már ha épp új kocsit akarnék venni.
  Az e-kocsikra adott dettó: csak emiatt eszemben sincs újat venni és mivel egyik sem érvényes kiálltottra – aki újat akar, jobban jár egy olyannal.

  Parasztvakítás, fogyasztásnövelés.

  A háromgyerekes ak-t tudom használni, amíg van. De egyedüli szülőként a visszatérítés nem érint majd – így megmarad a lelkiismereti szabadságom jövő év elején is 😀

 • handyman
  3 db gyereket nevelő egyéni vállalkozóként megint nem kapok semmit az ingyenpénzből. Mint ahogy eddig sem tudtam semmit a gyerekek utáni pénzszórásból igénybe venni. Hurrá! Köszi állam! Fujj de undorító ez az egész! De legalább kaptam nemrég egy navos ellenőrzést, hogy csaltam-e egy becsületesen elvégzett kis ellenértékű munkámmal (Nem.).
 • Krumplee
  Nem tudom, említette-e valaki, de mi van ha semmi nem lesz az ígéretből? Akkor essek el az egyéb szja visszatérítéstől is?!
 • Márton
  “…a gyerek felnevelése pénzbe kerül és az ő fizetéséből lesz levonva az akkori nyugdíj ”

  Miután a gyermek felnő és jobb életet szeretne, ezért elhagyja az országot és külföldre megy dolgozni. Az ő külföldi fizetéséből nem lesz nyugdíjad.

 • Hozzászóló
  Alapisten, nem jövedelem, inkább egyfajta adókedvezmény.
 • Kettős Mérce
  “Holnap megyek a K&H-ba nyugdíjbiztosítás iránt érdeklődöm… Valamit ki kell találnom. Ha egy kicsit segítenétek, az jól jönne.”

  Hasonló helyzetben én a NYESZ-R megoldást választanám ugyanannál a banknál. Akkor is, ha az ügyintézők inkább a biztosítást javasolják. Egy este alatt bőven utána lehet nézni.

 • Giorgio
  Úgy tudom, hogy a NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás közül a biztosításnak van a legnagyobb költsége. Egyiket sem választanám.
 • Fűlemülefarka
  @László: ez elég degradáló megjegyzés, már ne haragudj. Szerintem aki Miklóst követi, mind tisztában vagyunk az ok-okozati összefüggésekkel. Én tartom annyira felelősnek az embereket, hogy nem a támogatásokra alapozva hoznak meg gyerekvállalási döntéseket, hanem az alap anyagi helyzetüket felmérve és akkor majd az sem éri őket meglepetésként, ha egy esetleges kormányváltás átstruktúrálja a támogatásokat. Abban hinni, hogy a most született CSOK-os gyerekeknek hála lesz majd nyugdíjunk, szerintem önbecsapás. 10 év elidegenítés van a CSOK-os ingatlanokon, utána hidd el, hogy aki tudja küldi majd a gyerekét külföldre. Én biztos támogatni fogom ebben a sajátom. Elég sokat beleadok én is a közösbe, a babaváró hitelen kívül mégsem jár semmi. Előlre meg nem fogok gyerekeket bevállalni, hogy mellé még 20 évre el is adósodjak. Viszont a szülés támogató feltételeit is szétverték már rendszerszinten
 • Robirdus

  “ Én ezt az egészet iszonyú diszkriminatívnak tartom. Nincs gyerekem, nem is tervezem, ez egy személyes döntés. ”
  Nincs gyereked ezért sokkal de sokkal egyszerűbb és könnyebb az életed. Az, aki igyekszik gyerekeket felnevelni, és ezért olyan áldozatokat vállal, ami gyermektelenként nehezen érthető, legalább valamit kapjon, ha már mást nem nagyon.
  Mondom ezt úgy hogy nem vagyok az osztogatás híve és az én családom különösebb előnyét ezeknek nem látja.
 • Azoli
  Már meg sem tudom számolni, annyira sokadik helyzet ez, hogy előre gondolkodom (jelenleg pl. önsegélyező pénztárral), és csak szívok az előrelátás miatt. Komolyan mondom minden értelmes dolog megszűnt, ami egy kis tudatosságra nevel (LTP pld.), az egyetlen okítás ma az, hogy vegyed fel halomra a hitelt, vállalj gyereket, akkor kapsz lóvét tesó. Mivel nem ezt tettem, most tízmilliókkal vagyok lemaradva a birkákhoz képest. Most ők az okosok, akik csak mentek bele ész nélkül a világba.
  És minden intézkedés szervezetlenül, előre bejelentés nélkül, nehogy előre lásson az ember.

  Ha jól értem, mivel idén már befizettem, amit ki akarok venni és nem költés, hanem befizetés után írnak jóvá jövőre – így ennek a pénztári költség részét már buktam. Nem tragédia, néhány tízezez Ft, de az elv a rossz.

  – Folyt köv –

 • Azoli
  – Folytatás –

  Ha viszont ezt az állami gondolatmenetet követem, azonnal meg kell szüntetni az állampapírokat is, és azonnal venni valami nagyértékű fenntarthatatlan autót hitelre. Ha jól számolok, akkor az állampapírokat és az előrelátást majd jól megbüntetik, hiszen akinek van pénze annak nem kell, aztán majd megsegítik szegény csőd szélén álló bömöstulajdonosokat, akiknek nemhogy a hitelre de még szervízre sincs pénzük. És akkor ez így igazságos.

  Tényleg bohócok vagyunk, akik néhány tízezer forintos, kiszámítható kis hozamokban gondolkodunk, ez nem az a világ már.

 • esemve
  kezd mindenem kilenni azzal, hogy egy fikarcnyival se vagyok kozelebb az ingatlan vasarlashoz mert mindig van egy reteg akit mentenem kell. Eselyem sincs mar sajat ingatlanhoz jutni mert ugy felvertek az en penzemen is az arakat. A legujabb marhasag, hogy most eniflaljak a megtakaritasaim egyreszet es a dizetesem erteket is hala az emelt minimalbernek meg aji szja nak stb.

  Nem vigasztal, hogy igy majd mas gyereke fizeti a nyugdijamat, ha nem kene eletem soran mindig valaki mast megmentenem meg stimulalnom (most eppen masok gyerek utani vagyat mikozben nincs ra penzuk) akkor talan osszejohetne annyi megtakaritas, hogy ongondoskodassal jobban jarnek. De nem, helyette legyen mindenki fuggo az allamtol mert “ingyenpenz” az kell, olyan dolgozo idiotabol meg mint en ugyis keves van, kit erdekelnek.

 • pléhboj
  A választási ígéret a jobboldali gondolkodású embereknek szól alapvetően. Nem az abszolút születésszám növelése a cél, hanem ezen (jobbközép) kispolgári tömeg támogatása. Aki nem fér ebbe bele anyagilag, az nincs a megszólított körben. Sok fórumtárs a – problémái alapján – teljes szereptévesztésben van, mert nem nekik szól az üzenet ! A “diszkriminatív” és egyéb észrevételt megfogalmazók érzik, hogy nincsenek a körben, de nem tudják, hogy nem nekik szól az ajánlat.

  DontPanic
  “… de ezzel megint a jobb körülmények között élők szakítanak nagyobbat…”
  Megfejtetted az üzenetet !

 • Adrienn

  Maga a cel, hogy a gyerekszuletest tamogassak, az annak is erdeke, akinek nincs gyereke (az, hogy ennek eszkoze jo vagy sem, az mas kerdes).

  Nem elsosorban amiatt, mert “majd ok fizetik a nyugdijad”, mert arra lehet mondani, hogy neked nem kell, hogy valaki fizessen, Te teszel magadnak felre arra az idoszakra, hanem amiatt, hogy legyen, aki dolgozik, azaz szolgaltatasokat nyujt neked, amikor Te oreg leszel.

  Ha ma senki nem vallal gyereket, mire Te idos leszel, ki fog kiszolgalni a boltban, a postan, a bankban, az ugyfelszolgalaton, a korhazban, stb.?

  Lehet valakinek havi 1 millio ft “nyugdija” a megtakaritasibol, semmire nem menne vele, ha FIZIKAILAG nem lenne, aki kiszolgalna, mert csak hasonloan idos nyugdijasok lennenek.

 • Adrienn

  (Folyt.)

  Na most az, hogy mas magara vallalja ezt a “terhet”, hogy felneveli azt a generaciot, aki majd Teged is szolgal, amikor idos leszel, abban neked (illetve nekem is, mert nekem sincs gyerekem), is reszt kell vallalni, mert a Te erdeked is.

  Mondom ezt ugy, hogy ismetlem, nekem sincs gyerekem, (legalabbis egyelore, de ha lesz, ha nem lesz, ezt igy fogom gondolni), tehat engem sem erint semmilyen kedvezmeny, pedig en is adozom.

 • Szabó Gábor
  Ezek a “nyugdíjmegtakarítás” “nyugdíjpénztár” “nyugdíjelőtakarékossági” mind egyvalakinek jó üzlet: aki eladja neked. Te csak ráfizetsz. Minden hónapban pontosan.
 • Bicska a zsebben

  Aki gyerekesként nem érti:
  Nagyon örülök neki, hogy az adómból már megint kapnak a legtehetősebbek is. Hisz úgyis olyan kevés pénzük van azoknak, kik keresnek mondjuk havi nettó 1 misit. Szegények rá vannak szorulva a 800 ezres visszatérítésre, mert különben nem tudnak felnevelni egy gyereket. Szükség van ezekre a plusz pénzekre a felső 1%-nak is, hisz mi lenne akkor az évenkénti 3 nyaralással? Anélkül nem lenne jó adófizető a gyerek a jövőben, amiből majd megkapom én a nyugdíjamat. Ja, hogy addigra a nyugdíjkorhatár olyan magas lesz, hogy max 5 évig élvezhetem majd a 40+ évig történő befizetéseimet? Az kit érdekel?! A lényeg, hogy krumpliosztás van, és a leggazdagabb fillérbaszók is lehajolnak a számukra aprópénzért. Erre való az adóm. Éljen!

 • jami
  Ez az intézkedés pont azét van, amit itt is okozott. Igazából kevesen “járnak jól”, de mindenki beszél róla. Szuper figyelemelterelés, megosztás – és nem is kerül sokba, na bumm, ebből pont nem lesz kisvasút vagy kozultáció.

  Egy dolog biztos: értelmes dologra nem menne. Ez sem, csak kampányfogás. Dühítően hülyének nézve bennünket. És azok is vagyunk.

 • Fülemülefarka
  állításod szerint a tehetősebb réteg van megszólítva, ezért érezni diszkriminatívnak. De mi van azokkal a jobboldali gondolkodásúakkal, akik anyagilag bele is férnének a keretbe, de a gyerek miatt mégis ki vannak szorítva? Tényleg annyira jelentős a magasan fizetett, gyerekes családok száma, hogy velük el lehet könyvelni a választást? Vagy pont ők kellenek a vidék mellé, hogy behúzzák tavasszal? Nekem furcsa ez az egész. Inkább érzem gumicsontnak, hergelésnek, összeugrasztásnak, problémákról való elterelésnek.
  sokkal nagyobb gond szerintem, hogy 2021-ben még mindig megy a feketézés. Akik így dolgoznak, ők sajnos alapból ki fognak esni a támogatottak köréből. Itt a munkavállaló tud a saját érdekében lépni és ha szükséges, akkor továbbképeznie magát, hogy jól fizető cégnél tudjon elhelyezkedni.
 • Toke

  Ha belegondolsz a 10 millio CSOK, sokaknak akkor is segitseg, ha 10 millioval emeli a lakas arat. Legalabbis az elso lepesben segitseg, es a kovetkezore sokan mar nem gondolnak.
  Ha van egy 20 millios lakas, arra tipikusan kell mondjuk 5 millio forint onero, ami szomoru modon sokaknak nincs meg. Ha a CSOK bevezetese meg is emelte 10 millioval annak a lakasnak az arat, az akkor is csak 7.5 millio onero. Ha a CSOK el van fogadva oneronek (HA), akkor a 10 milliobol a 7.5et maris ki tudja fizetni az, aki elotte az 5-ot nem tudta CSOK nelkul.
  Ha meg ezek utan a nem tudjak fizetni a torlesztot, akkor mar a bank a szemet, nem a kormany, aki segitett az elso lepesben.

 • chosep
  Én nem a gyerekesek ellen vagyok, sőt, de speciel engem és páromat nagyon nehéz helyzetbe hoz már ez a CSOK és társai téma. 26 évesen már elérhetetlennek tűnik a saját ingatlan, a felnyomott árak miatt. Én is azt mondom, ha nem lenne ez, már közelebb állnánk a vásárláshoz. De mivel várunk még a gyerekvállalással, mert nem akarjuk bizonytalan körülmények között felnevelni, ezért folyton megy az önemésztés azok miatt, akik felvettek minden létező hitelt és kölcsönt és van haza tudnak menni a “saját” házukba és nevelik a kicsit, míg mi csak az önrészre spórolunk. Kezdd egyre nehezebb lenni a távlatokban gondolkodás, mert gyermektelen fiatal párként (25 év felett) tökön vagyunk rúgva…de csak a programok miatt nem eladósodva akarjuk megkezdeni a családi életünket.
 • KL
  “Utolsó mondathoz: szerintem ugyan senkinek semmilyen állami támogatást nem kéne adni (legyen az szülő, munkanélküli vagy bárki), de az látszik az adatokból, hogy 2010-ben mi 1,25-ön voltunk utolsók, mindenki más 1,4 felett. 2018-ban mi 1,54-en vagyunk, a környező országok középmezőnyében.
  Aha. A gyerekvállalás támogatása 2016-ban indult…. Az ingatlanok áremelkedése a második legbrutálisabb azóta az unióban, csak éppen több gyerek nem születik.”
  Tévedsz, családi adókedvezmény 2016 előtt is volt. Ha a mostani szja visszaadás “pénzosztás” (és egyetértek, hogy az), akkor a családi adókedvezmény is az, és a gyerekvállalás támogatása volt a deklarált célja.
  Viszont növekvő ráta mellett is csak stagnál a születésszám, csökken ugyanis a 15-49 közötti nők száma:
  ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/szuletesek_termekenyseg/index.html
  Jön a 70-75-ös nyugdíjkorhatár.