Mi jön ezután?

Az egyik fontos bevételi forrásom a tanácsadások, amire azt gondolná az ember, hogy szépen, egyenletesen minden héten ugyanannyi van.

Hát nem. Két hétig heti kettő-három, aztán három hétig napi kettő-három. Egyik júliusban igazi nyári álmosság, a másikban annyi tanácsadás, hogy csak kapkodom a fejem és nem tudom, mikorra adjak időpontot. Még tíz év alatt sem sikerült rájönnöm, miért alakul ez így. Független attól, hogy mennyit írtam előtte, hány helyen láthattak az emberek a blogon kívül vagy éppen az év milyen szaka van.

Ezt csak azért írtam le, mert az elmúlt másfél hét is nagyon húzós volt, egyszerűen nem jutottam oda, hogy nekiüljek írni. Külön szeretnék elnézést kérni 2021-től, aki szerint nem kifogás a nem-írásra, hogy sok munkám van. 🙂

De most újra itt vagyok.

Találtam egy érdekes tanulmányt a Deutsche Banktól a különböző eszközosztályok hosszútávú megtérüléséről, illetve arról, hogy vajon most milyen gazdasági korszakba fog belépni a világgazdaság.

A fenti ábrán az első emelkedő szakasz a globalizáció első korszaka (növekedés az egész világon, világkereskedelem ugrásszerű növekedése, népességrobbanás, elenyésző infláció), ezt követte a két világháború és a közte lévő gazdasági zuhanás, majd 1971-ig a Bretton Woods-i rendszer (erős gazdasági növekedés, alacsony és stabil infláció, jóléti államok létrejötte), utána az aranymentes “fiat money” rendszer bevezetése magas inflációval terhelten. Ez lezárta a vizsgált időszak első felét.

1980-tól napjainkig a globalizáció második korszaka, a munka kiszervezése a fejlődő államokba, ami újra alacsony inflációt eredményezett, Kína belépése a világgazdaságba, extrém alacsony kamatkörnyezet, ami árrobbanást okozott az eszközök piacán az ingatlantól a részvényekig. Látszólag mindenki nyert a dolgon, a fejlett országok éppúgy, mint a fejlődőek, ahová a termelést kiszervezték.

S a tanulmány írója szerint újra vége egy korszaknak, s várhatóan most jön a “zűrzavar időszaka”, ahol Kína majd lekörözi az Egyesült Államokat gazdaságilag komoly feszültségek és remélhetőleg csak kereskedelmi háborúk mellett, minden gazdaságilag jelentős országban komoly demográfiai válsággal és még súlyosabb eladósodással.

A járvány még katalizálta is ezt a folyamatot, elősegítette a változás elindulását. (A tanulmány ezután sok oldalt szentel az USA és Kína jelenlegi és várható helyzetéről, hogyan fognak reagálni a helyzetre a harmadik országok, például az Unió egésze.)

A tanulmány kitér az Unió problémáira is, amíg Németország vagy Franciaország növekszik, a peremállamok gazdasága egyhelyben topog, a 2007-es válság előtt is csak komoly eladósodás mellett tudtak lépést tartani az erősebb uniós gazdaságokkal.

A tanulmány kitér még rengeteg mindenre, hogy vajon mennyire tudják majd kézben tartani az inflációt a kormányok, milyen gondokat okozhat a növekvő társadalmi egyenlőtlenség, a generációk közötti vagyoni egyenlőtlenség vagy akár a környezetvédelmi problémák.

Ezután a tanulmány röviden arra tér ki, melyik eszközosztállyal mennyit lehetett keresni az elmúlt 100-200 évben.

Az elmúlt száz évben az amerikai részvények évi 4,5%-kal szárnyalták túl az amerikai hosszú lejáratú állampapírokat, 3,7%-kal a vállalati kötvényeket, évi 5,6%-kal az aranyat és 6,6%-kal az ingatlanok áremelkedését.

1800 óta két évtized volt, amikor az amerikai részvények nominálisan negatív hozamot hoztak, a harmincas években és a kétezres években. A legjobb öt évtizedből három viszont az elmúlt 40 évben volt.

A 10 éves állampapírok és a vállalati kötvények soha nem hoztak negatív hozamot nominálisan, viszont inflációval korrigáltan már nem ilyen szép a helyzet, az elmúlt 120 évben hat évtized is volt, amikor negatív volt a reálhozamuk.

Az euró bevezetése óta az európai részvények csúnyán alulteljesítik akár az amerikai, akár a brit részvénypiacot, évi 4,4, illetve 2,3%-kal.

Röviden ennyit a tanulmányról, akit bővebben érdekel, olvassa el.

Share

30 hozzászólás

 • matetoth
  Én azt hittem elutaztatok, de azt ugye az ember nem írja ki a nagy olvasottságú blogjára, mert nyilván sokan tudják hol laksz, aztán még valakinek megakad a szeme valami értékesen. 😀 😀
 • Jolán
  ez Tibiatya színvonalú vicc volt :))
 • Szorgoshangya
  Mindenem állampapírban van. De minden drága is most. Érdemes várni vlmi jó beszállóra, v. zabáltassam fel a valós 40%-os inflával?
 • Attila
  Szerintem globálisan is, de itthon még inkább be fog indulni a 6-8%-os infláció. Most van egy kis korrekció a belengetett alapkamat emelés miatt, de 1-2 év távlatában elkerülhetetlen. Olyan nincs, hogy az egész világ gazdaságának egy éves leállása ne okozzon recessziót. Ezerrel nyomtatják a bankjegyet, a gazdaságélénkítésnek semmi eredménye, ráadásul az is a befizetett adóból származik. Nő az eladósodottság, csak most forintban. Előbb-utóbb adóemelés és vagyonadó lesz ebből. Simán elképzelhetőnek tartok akár háborúkat is. Több millió menekültet nem lehet kerítéssel és vízágyúval megállítani. A legjobb befektetés a tanulás. Aki azt gondolná, hogy az eszköz, ingatlan tartja az értékét, annak javaslom a KSH nominális lakásárindexét a devizaárfolyam alapján korrigálni! Rögtön kiderül, hogy a szezonális és a lokális hatásokkal kiigazított fajlagos árak alig változtak, a reálhozam csekély.
 • Attila 9
  Az ábra ciklikusságát nézve most lejtmenet lesz több évtizedig.
  Vélemény?

  Ha igaza van az embernek. És ez egy igen hangsúlyos “ha”.

 • befszaki
  ne fárasszátok magatokat ilyen tanulmányok olvasgatásával vagy makroelemzésekkel…

  “Prediction is very difficult, especially if it’s about the future” Niels Bohr

  “If you spend more than 13 minutes analyzing economic and market forecasts, you’ve wasted 10 minutes” Lynch

 • Szaky
  Sajnos ilyen a vállalkozói lét: egyik héten annyi a megrendelés hogy még vasárnap este is kiszállítunk és köpni nyelni nem tudunk, máskor meg napokig se telefon, se email.
  Hogy ezek a vevők miért nem tudnak összebeszélni az egyenletes vásárlás érdekében ? :)))
 • Kamionsofőr
  Már sokan, sokszor megfigyelték, hogy hullámszerűen jönnek az emberek, megkeresések, megrendelések. Nincs ebben semmi csodálatos, nem is lehetne máshogy.
 • Zsirgumi
  Regen becsodoltek a cegk, ha nem volt megrendeles, nem volt forrasuk fizetni a fizeteseket, beszallitokat atmenetileg, valsagok okan… ma meg rajottunk, hogy tessek ott a 0-2.5%-os NHP hitel a cegeknek, az allam finnaszirozza ezeket az idoket, a magyar lakossag fizeti valojaban inflacio formajaban, cserebe stabil marad gazdasag, nem szun meg annyi munkahely, gyorsabban lendulunk tovabb. Ez mind szep es jo, csak valojaban az atlagemberek ezaltal szegenyednek, beleszolasuk sincs tobbe abba, hogy a befizetett adojukbol lenyegeben egy biztonsagi halot epult ki a nagy cegek reszere, oruljenek, hogy lenyegeben elszegenyednek, a vallalati tulajdonosok meg gazdagodak, nyilik az ollo. Mi lesz ennek a kovetkezmenye? 10ev es mar egy 2milliot kereso par sem tud majd lakastvenni, 40-50eves lakahitelek lesznek… ergo aki meg nem vett ingatlant most vegyen, mert kesobb nem fog tudni!
 • 2021
  “Külön szeretnék elnézést kérni 2021-től”

  Na csak azért …..

  :):):):):)

  S nagyon remélem most nem nyeli le a smiley-kat a fórum motor :-O
  (pedig kb. 6-ot tettem a végére, de bízom benne, hogy azért így is átment a humor. :D)

 • Kapi
  Nem egy ismerosom van aki “befektet” vagyis van allampapirja. Vicc az egesz magyar befektetoi kultura. Az alapblogon is elmondtak hogy 10-bol 1 embernek van reszvenye. Historikus adatok is azt mondjak hogy reszvennyel sokkal jobb hozamot lehet elerni ha az ember hosszu tavra tervez. A cryptorol ne is beszeljunk mert az allampapiros “befektetok” nagyon el kell bujjanak az atlagos eves szamokat amikor megnezzuk a crypto befektetokkel szembe.
  Az inflaciotol hirtelen az egesz vilag fel, Burry bacsi mar tobb honapja elmondta h gond lesz vele… De hat a lakaspiacot is kozel 1 evvel hamarabb shortolta be mint kellett volna ( cserebe GME-t eleg idobe vett )
  Hogy mi lesz a jovo? Pasz.
  En arra spekulalok hogy ev vegeig a bitcoin 4x-el legalabb a mostani szintrol.
  Mielott meg megszol a sok allampapir zombi, mar annyit hozott a crypto hogy allampapirral egy elet keves lett volna ennyit elerni…
 • Kepe
  Érdekes tanulmány tényleg (az első felét már elolvastam.). Én a befektetésekbe is az egyszerűségre törekszem. KISS alapelv (keep it simple stupid) . Időzíteni nagyon nehéz jól a befektetéseket, szinte lehetetlen a tanulmányok szerint: bit.ly/2U0GOId . Én inkább ezt a megoldást követem a befektetéseimnél: shorturl.at/dsGK6
 • tumpara
  Kína a büdös életben nem fogja megelőzni az USA-t. A központosított és állandósított vezetésnek ugyan megvan az az előnye, hogy komoly távlatokban tud gondolkozni (infrastrukturális beruházások, Afrika gazdasági lerohanása), de amíg a legjobb koponyáikat (például Jack Ma-t, az Alibaba vezetőjét) is képesek pár hónapra eltüntetni csak azért, mert jobbító szándékkal kritizálta a rendszert, senki nem akar majd ott úgy igazán vállalkozni. Pénzt visznek oda, mert nagy piac, lehet rajta keresni, de nem ott fognak innoválni, mert nem biztonságos. Vagy sok lúd (Kína) disznót (USA) győz? Meglehet, de ettől csak nagy lesz, nem erős, az USA vezető pozíciója igazán nem lesz veszélyben. Aztán ha tévedek, nagy bajban leszünk. 🙂
 • Treil
  Kapi:
  A magyar nem azért nem fektet részvénybe mert ostoba, hanem mert nincs mit befektetnie. Ha van egy kevés megtakarítása saját ingatlan mellett akkor berakja állampapírba, mert arra is bármikor szüksége lehet.
 • Kićo
  Szokták mondani, hogy a zenészeknek két baja van. Ha nincs buli, illetve ha van. Ha nincs, az egyértelmű, hiszen nincs bevétel, ha pedig van, akkor egy napra bejön 3-4 felkérés, ráadásul úgy, hogy időben ütik egymást és/vagy olyan távolságokra egymástól, hogy véletlenül sem lehet többet megcsinálni, legfeljebb kis szerencsével talán kettőt.
 • Nemagazz
  Kina mar lelepte az Usa-t, akiknek mar csak paktumokra futja csak.
 • Kommentelo

  Azért még mindig Kína másolja az USA-t, és nem fordítva 😉
  Kína sosem lesz világelső, itt ez elég szépen le van vezetve a Konficusz-hagyományok miatt:
  elegemvan.blog.hu/2020/04/27/elegem_van_kinabol
 • Anton von p
  Az egyidőben hirtelen jelentkező események, majd az utána következő csend kapcsán javaslom Barabási könyvét, melynek címe Villanások.
 • Blend Ahmed
  “Még tíz év alatt sem sikerült rájönnöm, miért alakul ez így.”
  Készíthetnél magadnak egy statisztikát, hogy van-e korreláció a havi ügyfelek száma (esetleg mozgóátlaga) és a gazdasági helyzet között. Sőt, jó esetben ad-e esetleg előrejelzést 🙂

  “1800 óta két évtized volt, amikor az amerikai részvények nominálisan negatív hozamot hoztak…”
  Az azóta eltelt 221 év alatt az USA hány évig számított feltörekvő piacnak és mióta fejlett országnak? Talán 1914 óta, amikor az európai nagyhatalmak megtették nekik azt a szívességet, hogy kinyírták egymást?

 • Csizkek
  „ Azért még mindig Kína másolja az USA-t, és nem fordítva“
  Lehet nehany latvanyos dologban igy van, a felszin alatt meg nem egy technologiai teruleten mar megfordult a trend.
 • Csizkek

  Például?
  Pont hogy a technológiát lopja, csak nézd meg mi lett hogy a Google kitiltotta a Huawei-t meg a chipek exportját Kínába is megakadályozták. Rögtön köhögött meg tüsszögött a kínai tigris. Sokkal jobban függ az ország a “Nyugattól” mint fordítva.
 • Kommentelő

  Hopsz az előző kommentet a “Kommentelo” név alatt akartam írni.
 • Csizkek
  ja jol nez ki hogy magamnak irok:) direkt nem irtam peldat, mert 99% bizt voltam, hogy a Huawei jon elo:) es atlag ember csak ezt a google mobil balhet latja. Ez egy huzzd meg eresztd meg politikai jatek. Oda vissza lehet egymast terdepeltetni. De pont a Huawei az aki peldaul a mobil telcoban, halozati oldalon a technologiai vezeto. Meghozza nem kicsit. Es mar nem is olcso:)
 • Zsolti
  Egy gazdasági buborék csúcsa körül, amikor minden túlárazott, nem akar mindenki 30 évet várni, hogy a részvénycsomag reálértéke ne legyen veszteséges. A grafikonok meg nem mutatnak olyan méretű katasztrófákat, mint a késő bronzkori összeomlás vagy Róma lejtmenete és bukása.
 • Thistimeitsdifferent
  – Az infláció tekintetében szerintem majd jövőre láthatunk valós adatokat. A mostani áremelkedések oka jórészt magyarázható a korábbi készlethiánnyal és az ellátási lánc problémákkal. Hasonlóan a kiugró GDP adatokhoz, ami szintén az alacsony bázis és a gyors visszapattanás miatt magas. Ez egyszerű kereslet-kínálat. A COVID alatt a maszkok és a fertőtlenítők ára sem azért ment fel, mert romlott a pénz, hanem mert hiánycikk volt. Most minden más hiánycikk, ami már nagyobb súllyal szerepel az inflációs kosárban.
  – A technológiai fejlődés amúgy továbbra is erős deflációs hatású lesz.
  – Kína vs USA témában szerintem korai még leírni az USA-t. A 90-es években attól féltek, hogy majd Japán veszi át a vezető szerepet, aztán tessék. Kínában nincs transzparencia és leadership + ha túl sokat gondolsz magadról, mehetsz elbeszélgetésre. Lásd Jack Ma meg a többi kevésbé ismert milliárdos. Folyt.
 • Thistimeitsdifferent
  Folyt:
  – Kína a technológiát pusztán az emberek elnyomására akarja használni. Nagyobb tervük nincs vele. Problémás, hogy náluk ismeretlen fogalom a win-win szituáció és vesztesnek érzik magukat, ha nem azt látják, hogy a másik fél kifejezetten rosszul járt.
  – Az inflációra visszatérve, ha az USD leértékelődik, akkor egyrészt Kína USA felé fennálló követelései leértékelődnek, valamit az USA termékek nagyon versenyképesek lesznek a világpiacon és az EUR-t is le kell értékelni, illetve Kína is kénytelen lesz mesterségesen leértékelni az amúgy már most is mesterségesen alulértékelt pénzét.
  – A félelmeket illetően nekem a kedvenc ábrám a BofA biggest tail risk tábla. Érdemes ráguglizni.. Mindig volt ok valamitől félni, a tőzsde meg csak ment felfele.
 • Szefi


  Annyira azért nem lennék biztos abban, hogy Kína nem nyomja le, de legalább nem szorítja meg az USA-t. Bizonyos technológiákban – 5G, elektromos autózás – jelentősen a világ előtt járnak. 2 évvel ezelőtt voltam kint. 5G hálózatot 50 nagyvárosban teszteltek. Elektromos autók és buszok közlekedtek az utakon és Smart City-t – városrészt – irányítottak, 8MP biztonságtechnikai kamerák 265+ tömörítéssel. Ez csak egy szelet és 2 évvel ezelőtt!
  A részvénypiacuk a központi ellenőrzés miatt még nem akkora, mint lehetne. Ebben az USA vezet a maga 53%-val az egész világot tekintve, de ebből is látszik, hogy van tér a fejlődésre. Nem véletlen fektetnek a nagy amerikai guruk a Kínai részvényekbe. Szóval nem ott van mindennek a megoldása, de azért nem szabad leírni Őket, mert hosszútávra terveznek.
 • pitom
  Mi pont ezzel foglalkozunk.

  Call centerek, elelmiszerlancok, autogyarak munkaero-tervezese es emberi eroforras-igeny elorejelzes a szakteruletunk.

  Nagyon pontosan meg lehet ezeket a dolgokat mondani elore, csak ugye ehhez rengeteg adat es komplex modellek kellenek, aminek a koltseget egy bizonyos uzemmeret alatt nem lehet kitermelni.

  Viszont nagyvallalatoknal a versenykepesseget nagyban noveli, ha mindig csak annyi ember van, amennyire tenyleg szukseg van.

 • techlead
  A kína legnagyobb koponyájáról csak annyit, hogy: youtube.com/watch?v=aHGd6LqAVzw
 • aztköszi

  Bitcoinról + más crypto valutákról te hol olvasol? Máshogy: Én hol tudom megcsinálni a magam házifeladatát ilyen téren? Mit olvassak?