Kisvállalkozások pénzügyei újra

2017-11-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször írtam a kisvállalkozások pénzügyeiről. Sajnos mindig aktuális a téma, nagyon sok kisvállalkozásnál komoly gondok vannak a pénzügyek alapjaival. Elszánt és odaszánt kisvállalkozók üresbe rakott váltó mellett nyomják tövig a gázpedált és nem értik, miért nem jutnak évek, sőt évtizedek óta egyről a kettőre.

Ha érint a téma és még nem olvastad, legalább ezt az összefoglaló cikket olvasd el:

A kisvállalkozások pénzügyi alapjai

Ezt a cikket néhány dologgal szeretném kiegészíteni, olyan dolgokkal, amiről az elmúlt napokban volt szó tanácsadásokon.

Hol van a pénz?

Sokan meg vannak győződve, hogy a vállalkozásuk nagyon nyereséges, hiszen számon tartja a bevételeket és a kiadásokat is és a kettő között szép különbség van.

Azonban amikor rákérdezek, hogy rendben van, de akkor hol van ez a pénz, nem tud mit mondani rá.

Pedig ez egy nagyon egyszerű kérdés. Ha valóban annyit hoz a céged, amennyit gondolsz, akkor annak a pénznek meg kellene lennie valahol a bankszámlán vagy a zsebedben.

Ha ez a pénz nincs meg, akkor valamit elszámoltál. Többet költesz a cégre, mint azt gondolod. Itt egy kis beruházás, ott egy kis eszközvásárlás, egy kis plusz útiköltség és hasonló kiadások.

Ezért aztán azt gondolod, hogy jól megy a cég, de ha nincs meg az a pénz, aminek a papírjaid alapján meg kellene lennie, akkor valahol hiba van a rendszerben.

Mennyit termel egy-egy alkalmazottad?

20-30 fővel működő cégek működnek borzasztó alacsony profitrátával. Ilyenkor felmerül a kérdés, mi az értelme az ekkora cégnek.

Érdemes elosztanod a céged éves adózott eredményét az alkalmazottak számával és a tizenkét hónappal, hogy megtudd, mennyit hoz havonta egy-egy alkalmazott.

Gyakran az derül ki, hogy egy alkalmazott a havi bekerülési költségének a negyedét termeli ki pluszban, ami elfogadhatatlan.

Véleményem szerint egy alkalmazottnak legalább annyi profitot kell termelnie, amennyibe kerül a cégnek tokkal-vonóval. (Vagyis a teljes munkabér-költségét kell kétszer kitermelnie: az első fele a saját fizetése, a másik fele a tulajdonos haszna.)

Nehogy félreértsd: nem az alkalmazott hibája, ha alacsony a termelékenysége, hanem a cég tulajdonosáé.

Valószínűleg túl olcsón dolgozol és túl sok emberrel. Másik hiba, hogy rengeteg olyan munkát elvállalsz, amit nem volna szabad, mert vagy ráfizetéses, vagy szinte semmi profitot nem hoz.

Két lehetőséged van: emeld az áraidat és nézd meg, melyek azok a munkák, amik csak lekötik az erőforrásaidat, de semmi profitot nem termelnek. Nem kell neked minden hülyeséget elvállalnod, csak azért, hogy elfáradj nap végére.

Válogasd ki a profitot termelő munkákat, a többit mondd fel, vagy csak annyiért vállald el, hogy meg is érje azokat megcsinálni. Ha kell, küldd el az emberek kétharmadát.

Inkább termeljen 5 ember havi kétmilliós profitot, mint 30 ember havi egymilliót.

A cégednek csak egy célja van

A vállalkozás célja a profittermés és nem más. Vannak vállalkozók, akik gyerekükként szeretik a vállalkozásukat. Ápolják, táplálgatják, babusgatják, miközben az semmi profitot nem hoz.

Most beszéltem valakivel. A cégbe minden profitot visszaforgatnak már közel két évtizede és évente fejlesztik, mindig vesznek új gépeket és egyéb eszközöket. A kis édes cég szépen fejlődik is, már három telephelyet kell bérelni, hogy elférjen a sok eszköz. Egy dologra nem képes csak: szabad szemmel is látható profitot nem termel gyakorlatilag születése óta.

Egymilliárdos forgalom mellett combos évi 15 millió forint az adózott eredmény. Az kemény 1,5%-os profitráta. Ami egy rossz vicc. Ennyit egy ügyesebb vízvezetékszerelő megkeres egymaga. Ezért kár egymilliárd forintot megmozgatni évente, három telephelyet fenntartani meg 25 embernek munkát adni.

A cég nem a gyereked, nem az életed értelme. Ha nem hoz számodra profitot, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Az nem kifogás, hogy de fejlődik a cég. Ja, egyre nagyobb tohonya mamut, ami se kiskorában, se nagykorában nem képes termőre fordulni, csak a mesebeli kisgömböc módjára mindent benyel, ami az útjába kerül. Ha a fejlesztések miatt egy-két évig nem tudsz kivenni pénzt a cégből, az rendben van. De ha már 5-10-20 éve minden pénzt csak visszaforgatsz a cég fejlesztésébe és a cégméretnek megfelelő profitot nem tudsz soha kivenni, akkor ott valami komoly probléma van.

Emelj árat

Ha rájössz, hogy az éves forgalom/adózott eredményed mondjuk csak 5%, akkor egy nagyon egyszerű dolgot csinálhatsz: emelj árat legalább 10%-kal.

Ekkor egycsapásra megháromszoroztad a profitodat. (Illetve csak majdnem az adó miatt.)

Ha pedig a munkáid kétharmadától elesel a 10%-os emelés miatt, akkor is pont ugyanannyit keresel, mint eddig, csak harmadannyi munkával és kockázattal.

Ha azért választanak téged, mert te vagy a legolcsóbb, akkor az annak a jele, hogy pocsék a marketinged. Azért kellene, hogy téged válasszanak, mert bár a legdrágább vagy, de a legjobb szakember, vagy a legmegbízhatóbb vállalkozó.

Erről itt írtam már bővebben:

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Zárszóként: törődj a vállalkozásod pénzügyeivel és ha valami nem stimmel, ne nyugodj meg addig, amíg nem találod meg a megoldást. Annyi pénzért, amennyit alkalmazottként is megkeresel, nem vállalkozunk és csak akkor nőjön a vállalkozásod, ha az a profit növekedését is magával hozza. Ellenkező esetben inkább maradj kicsi, de jól kereső vállalkozás, mint fordítva.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram