Digi mobil hírek

A Digi mobilszolgáltatását sokan várják, abban reménykednek, hogy ugyanúgy felborítja a mostani piaci helyzetet az árképzésével, amint azt tette a kábeltévés és internetes piacon annak idején. (Neki köszönhetjük, hogy nem 15-20 ezer forint még mindig egy otthoni netes és kábeltévés előfizetés.)

Azonban a szolgáltatás már évek óta nem akar elindulni, sokan találgatják, egyáltalán elindul-e valaha. (A Digi Romániában felvásárolta a konkurens mobilszolgáltatót, ahogy itthon is az Invitelt. Sokan attól tartanak, elfogyott a pénz a magyar mobilszolgáltatás elöl, bár ezen a romániai tőzsdei kibocsátás talán tudott segíteni.)

Beszéltem valakivel a napokban, aki azt mondta, az átjátszóállomások telepítése gőzerővel folyik, bár még csak a harmada van meg annak, ami szükséges az országos lefedettséghez.

Ő olyat hallott (de ezt ő is csak másodkézből), hogy szeretnének karácsonykor elindulni.

Ez a telepített állomások függvényében erősen kérdéses, persze belföldi roaminggal ez megoldható. (A hiányzó állomások zöme a nem lakott területeken és a kis településeken van, így a forgalom kis részét adná csak a roaming.)

Az mindenesetre jó hír, hogy folyamatosan telepítik az állomásokat. Ezek szerint egyszer csak elindulnak.

Share

36 hozzászólás

 • Alfa
  Idén nem lesz meg.
  De nem csak az állomás a probléma, a nemzeti roaming-ra kell egy megállapodás valakivel a 3 nagy közül.
  Aki benne van az iparágban az végig tudja gondolni, hogy ez mekkora szopóroller.
 • AAA
  Nálunk egy éve fent van a házon a tornyuk, azóta fizetik a bérleti díjat úgy, hogy egy fillér bevételük nem volt a dologból. Budapesti viszonylatban ez tornyonként kb. egy milla egy évre. Szóval nem kevés pénzük folyik el így, nyilván eljön egy pont ahol már jobban megéri nekik még egy előnytelen belföldi roaming is, mint hogy kihasználatlanul álljanak a tornyok. Már ha a másik három hajlandó erre, ami nem valószínű.
 • János
  Nincsenek kötelezve a belföldi roamingra a többi szolgáltató (mint anno a Vodafonekor voltak), így valószínáleg nincs érdekükben megállapodni a digivel.
 • kridli
  Szerintem el indulhatnak részleges lefedettséggel is, ha elég olcsón adják, lesz aki megveszi. Anno a Vodafone-nak is még csak a nagyvárosokban volt saját lefedettsége, de a hagyományos (belföldi roaming-gal megtámogatott) csomagjai mellett elindított olyat, ami már csak a saját hálózatát használta, Vitamax City volt a neve, vették is az emberek, mert kb fele annyi volt a percdíj mint bármely más prepaid csomagnál. De amúgy szerintem nagy forradalomra senki ne számítson, amekkora frekvenciasávot megvettek, azzal nem lehet megváltani a világot.
 • Alfa
  @kridli:
  “Kedves ügyfelünk! Itt az új mobilszolgáltatásunk, ami nem teljesen mobil, csak itt-ott használható.
  Ha Ön Szombathelyi (a kívánt több száz település szabadon választható) lakos, akkor ráfaragott, nem tud telefonálni. De ha átmegy a szomszéd városba, akkor útközben se akarjon telefonálni, az úri huncutság!
  A szolgáltatás olcsó, csak kérjük dobja ki régi telefonját és vegyen egy új VoLTE képes mobiltelefont százezerért, mert normál GSM alapú szolgáltatást nem biztosítunk.”
  Tömegek fognak rohanni nyilván.
  Ezt benézte a Digi. Már 3 éve kicsengette a frekiért a 10 milliárdot, csak ugye minek…
  A sok naív kommentelő meg itt várja a messiást…
  A fentieket már 3 éve is lehetett tudni, a szakma értetlenül állt a lépés előtt. Különösen miután Romániában átkúrták a Vodafone-t a palánkon, különösen életszerű volt, hogy bárki könnyen szóbaáll velük nemzeti roaming témában.
 • nyman
  A relative helyhez kotott mobilra is lehet kereslet. Muterom otthonrol sem viszi el a mobiljat 🙂

  Faterom sem nagyon mozdul ki a varosbol. Megyeszekhelyen laknak, nem kis faluban.

  De meg tizeneve, mikor terjedt a 3G, akkor is csak a nagyvarosok kornyeken volt. Igy mikor vonatoztam, akkor mindig ilyenkor megnyitottam tobb tucat weblapot, majd olvastam. 15-20 km-rel arrebb megint.

  Az ilyen persze visszalepes, de ha melyre lovik az arszintet, akkor a kezdeti kompromisszum mellett lehet ra kereslet.

 • bobo
  webext.nmhh.hu/hir_szolg/app/szolgs_reszletes.jsp?szolgs=7600006&ido=2017.03.20

  A hivatalos időpont “jelenleg” szilveszter.

 • Ars
  Naív dolog az olcsó és kiváló minőségű digi mobilt várni. A fizikával a digi sem tud dacolni, huszad annyi frekvenciájuk van, mint bármelyik konkurenciának.
  Lásd ábrák:
  m.hwsw.hu/cikk.php?id=52923
  Ha el is indul valami szolgáltatás, az vagy
  * valami marginális piac lesz, vagy
  * erősen nemzeti roaming függő (ahol a bekerülési árakat simán feltornázhatja a partner) vagy
  * ok, legyen olcsó és mindenki által elérhető, korlátlan szolgáltatás, semmire ráugrik a nép, mindenki előfizet, elkezdi használni és egy héten belül összeomlik a hálózat
  Egyszerűen nincs elég frekvenciájuk ahhoz, hogy meghatározó szereplők legyenek.
 • BélaBélaBéla
  Ha megcsinaljak a “korlatolt savszellel, korlatlan adatforgalom” csomagot emberi aron, egy csomo ember hajlando +3mp-t varni, mire elindul a youtube videoja vagy a facebook animgifje es kozben sporol parezer forintot.

  Gondolom nem lesz tizezer kulonfele elofizetes, mindenfele extra csomaggal, mert lefejleszteni is horror, meg karbantartani is, viszont par ugyes csomaggal vegre megtorik a sok-sok eves status quo. Biztos fura erzes lesz a masik haromnak, hogy versenyezniuk kell 🙂

 • Alfa
  @BélaBélaBéla:
  Korlátolt sávszéllel korlátlan adatforgalom?
  Oszd vissza a 40 Mbps cellánkénti névleges kapacitást a tervezett korlátolt sávszéllel (1-2-5-10 Mbps) és megkapod a lehetséges maximális rácuppanó torrenthuszárok vagy HD videó néző ügyfelek számát, akikből N+1 már megfekteti a cellát.
  Ha csak 1 Mbps-t adnak (ami érezhetően gyík lenne ám), akkor is elég cellánként 20-30 heavy user, és e fölötti ügyfélszámnál már a kurvaanyázás jön.
  Ha lesz korlátlan net, akkor nagyon jól el fogják szórakoztatni egymást ezen a hálózaton az olcsójánosok.
 • Stanlee
  @Alfa: Jo lesz az 25 mbit-nek is, de azt se fogja tudni adni a cella, mert ugye a beszednek is kell majd a savszel. az is igaz, hogy korlatlan adatforgalmat meg kis sebesseg mellett sem lesz kepes adni.

  Amugy a cella atmeroje 1800 Mhz-en valahol 4 km, es kb. 1200 beregisztralt keszuleket kepes ellatni, ebbol max. 200-300 lehet aktiv is. De ugye azert attol nem kell tartani, hogy elvandorol a nepesseg nagyobb resze a digihez, igy ahol lesz terero, ott keves elofizeto fog osztozni a pici kapacitasokon.

 • IDSx
  “Neki /Dgi/ köszönhetjük, hogy nem 15-20 ezer forint még mindig egy otthoni netes és kábeltévés előfizetés.”

  A távközlési szakmában mindenki tudja, miért olcsó a Digi. Más szolgáltató által kiépített alépítményekbe, nyomvonalakra engedély nélkül húznak be optikát, rezet – vagy ha maguknak telepítenek sem tartják be a hatályos jogszabályokat, engedélyeztetési eljárásokat. Messziről látszik, hogy hol van légkábelen elérhető Digi szolgáltatás. Tkp. ami miatt iszonyú költséges és hosszadalmas a lakossági hálózatok fejlesztése azt ők “kikerülik”, a konkurrencián élősködve – nincs, aki mindent ellenőrizzen, az átlag user meg mit lát: no, itt a Digi végre, pikk pakk kiépítették a netet, még olcsó is, bezzeg a … nagy szolgáltató!

  Könnyű megtérülnie a beruházásnak és lehet olcsó a havidíj, ha a költségek 80%-a meg sem jelenik, mert mások infrastruktúráján “élösködnek” 🙂

 • Tiborg
  IDSx: Hamis az állításod.
  Ha nem tartanák be az előírásokat, már rég halálra lettel volna bírságolva, a konkurrencia alig várja, hogy feljelenthessék őket. De sajnos inkább a többi telekom cég kap bírságokat, sőt ha igazi verseny lenne, még sokkal többet kapna.
  Romániát a Digi hozta fel a 3. világbeli színvonalból világelsővé internet szolgáltatásban. Nem mellékesen Magyarországon is nekik köszönhető nagyon sok minden.
 • Tamás
  IDSx: egyetértek Tiborggal – műszaki előírások be nem tartása – nemcsak a mobilnak, hanem a kábeles cégek sem szeretik az új, keleti típusú árakkal versenyző konkurenciát, azonnal feltolnák őket…
  saját kis sztori (lehet, hogy már írtam): T: 8900, ez lement 6500-ra. Digi 6k volt (jobb csomaggal). Eltörölték a hűséget okt végén, T 7300 lett, Digi 4800 1 év hűséggel (1 gigabit net sebesség). A kérdés az az, hogy mennyire fejlesztik, mit bír a hálózat, valahol azt olvastam, hogy szinte a legegyszerűbb technológiával szerelik össze az optikát és nem költenek annyit bővítésre az efi szakasz után a nagyobb csomópontoknál, és ez már néhány helyen kezd meglátszani (időszakos lassulás neten, TV kockásodás, esetleg minőség romlás).. ez azért ciki..
 • IDSx
  @Tamás: a UPC is ebbe kezd belebukni, fejlesztették a kábelTV alapú hozzáférési hálózatuk, ígérgettek fűt-fát, csak az aggregáció oldalon épp az a 2 nagyságrenddel nagyobb fejlesztési tőke nem volt meg. Nem véletlen, hogy havonta van valami megakadásuk a szolgáltatásban.

  Legegyszerűbben optikát adni GPON-al lehet, 2.5/1.25Gbps az aggregált le- és feltöltési sebessége, 1:64 osztással szolgáltatnak tipikusan (40/20 Mbps). A GPON nodepontok fejlesztése 10G-re elég drága, ehhez már országos optikai gyűrű kapacitás is kellene. Az előfizető oldali terminálok fejlesztése is költség. Ezért is leginkább FTTC/FTTB topologiára alkalmas környékeken történik az optikai rendszerek fejlesztése.

 • IDSx
  @Tiborg: mivel a szakmában dolgozom, így annyira hamis dolgokat nem állítok. A Digi egyedüli árelőnye abból adódik, hogy az alépítmények és nyomvonalak költségeit a konkurencia egyszer állta, nekik csak kábelt kellett húzniuk. Ezt is sokszor engedély és egyeztetés nélkül, a konkurenciának sincs erőforrása mindent ellenőrizni.

  Ne ájuljunk el egy olyan szolgáltatótól, akinek zöldmezős beruházása gyakorlatilag nincs és hosszú távú fejlesztésekben még semmit nem mutatott fel – emiatt az árazása erősen torzítja a piacot, nagyságrendekkel kisebb beruházási költségnek kell megtérülnie. Nem véletlen, hogy az amúgy óriási hálózati kapacitással rendelkező Telekom is inkább a hibrid megoldások (elérhető legjobb vezetékes + LTE rásegítés) fele indult el pl. a FLIP-el

 • Tamás
  IDSx,

  A Telekom sem fejleszt ám annyira, pontosan szétforgácsolódik az erőforrása a sok technológiai meg egyéb dolog miatt.. az hogy a Digi megjelent a területükön azt látják, és emellett árat sem akarnak csökkenteni (csak amikor már késő) illetve az adott területen sem akarnak a digi nyomába eredni (EDR80 csere optikára).
  Elhiszem, hogy a koax elbír több100 MBit/sebességet, de könyörgöm ezt nem akkor kell(ene) lehetővé tenni, amikor a konkurencia, már lehalászta az előfizetők felét egy 50%-kal olcsóbb csomaggal..A másik meg az ár.. sok efit szerintem még az sem érdekel, hogy ha néha nem tökéletes, a Digi (vagy akármelyik másik) ha cserébe azt kapják, hogy (ezért is) olcsó, akkor egy idő után megszokják.. nálam pl most hülyéskedik a koax, látok méréseket is, mégis HomeGW cserével próbálkoznak..
  A másik hiba meg szerintem ez a settopbox, elhiszem, hogy van benne kereskedelmi érték

 • Tamás
  de engem, mint efit ez nem érdekel, és nem akarok még 1 áramfogyasztó/távirányító kombót látni a lakásban a TV és egyéb kütyük mellett.. próbálj bemenni pl a T-hez és igényelni ilyen C-DVB kártyát.. máshol (Digi, UPC) szerintem ez sokkal problémamentesebb…
 • birzol
  “Ne ájuljunk el egy olyan szolgáltatótól, akinek zöldmezős beruházása gyakorlatilag nincs és hosszú távú fejlesztésekben még semmit nem mutatott fel”
  Hát én nem tudom, de a DIGI mobil szolgáltatása virtuális mobil szolgáltatás, vagy valós tornyokat épít? Ez nem zöld beruházás?
  Ki húzza tele optikával az országot és cseréli le a LAN-okat? Ezek nem hosszú távú fejlesztések? Ki épít általában az önkormányzat megbízásából köztereken ingyenes wifi lefedettségeket?
  Ki volt az aki a UPC után bérelt műholdat és fellőtte az adásokat. (később persze a Telekom is beállt a sorba). A bérelt műhold pedig olyan volt, hogy később a UPC-nek is oda kellett átköltöznie ha egyáltalán még el akart adni szolgáltatást. A Telekom is adhatott volna műholdas adásokat korábban, csak valahogy addig nem akart. A UPC is költözhetett volna olcsóbb műholdra hogy 10 évvel ezelőtt ne 10e Ft fölött legyen egy csomag, de
 • birzol
  valahogy nem akart. A Digi konkurenciát teremtett és ehhez nem fér vita.
  Nem tudom, hogy valóban meglévő nyomvonalakat használ-e, de azoknak az engedélyeztetését már rég kifizettük a korábbi szolgáltatási árakban, másrészt azokon a nyomvonalakon a Digi maga húzza ki az új kábeleket az ő költségein, az ő anyagát használva, az ő erőforrásaival. És én is állítom hogy nem mondasz igazat, mert egy rakás családi házban FTTH-n szolgáltat és a lépcsőházakban ahol nyugodtan adhatna FTTB-n, ott is kihúzták már sok helyen az ajtókig az optikát, hogy gigabitet adjon. Emellett pedig ki van húzva mindenütt a koax, nem a sz@r IPTV-t erőlteti mint a Telekom. Még hogy nem mutat fel semmit…
  A UPC- is miért nem cseréli le a koaxát másra, ahoyg Digi cseréli a LAN kábeleket? A Telekom miért még telefon vonalakat használ és DSL-t? Nekik nincs meg a nyomvonal,hogy más technológiát használjon? Ha nagyjuk már
 • birzol
  A mobil szolgáltatásra térve.
  “csak kérjük dobja ki régi telefonját és vegyen egy új VoLTE képes mobiltelefont százezerért, mert normál GSM alapú szolgáltatást nem biztosítunk.”
  Romániában a Digi már csak 3G hálózatot épített. A 3G-s telefonokat pedig ingyen adta az előfizetőinek bármiféle havidíj nélkül, és ugyanavval a tarifával mint az otthoni telefont. Biztos azt is benézte. Mint ahogy a 3 eurós full korlátlan havidíjat is. Minden esetre az embereknek nem kellett az ingyen telefon, a sajátjukat akarták, de az akkori 2G készülékekben nem működött, ezért terjedt kicsit nehezen.
  Nagyon is jól teszi,ha itt csak 4G hálózatot épít és VoLTE-t. Ki az aki ma már nem voip alapon adja a vezetékes telefont is? Ahogy pl. az angol three-nek, a diginek is van romániában saját sip alapú alkalmazása, amivel bárhonnan telefonálhatsz ha wifi-n vagy, és nem használja a cellát. Nem kell temetni mindig…
 • Zabalint

  Ha a Digi szabálytalanul használja más szolgáltatók nyomvonalát, akkor azok miért nem perelnek?

  Nekem úgy tűnik kívülről, hogy a T és a UPC esetében némi köze lehet a magasabb áraknak a Digiéhez képest arányaiban is nagyobb bürokráciájának, és marketing költségeinek a rengeteg házaló ügynökükkel.

  Egyébként nekünk fogyasztóknak mindenképpen jó volt a Digi megjelenése vezetékes internetszolgáltatóként, hiszen a többiek árait is leverte, és ez nem lesz másképp remélhetőleg a mobil szolgáltatók esetében sem.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A VoLTE képes készülékek sem mind 100 ezerbe kerülnek, a 32 ezres Redmi 4A is tudja.
 • Tiborg
  IDSx: Én egy olyan T góckörketben lakok, ahol az efi. hálózat 95%-át még a szocialista időkben építették ki, az akkori Posta és Édász (oszlopok), és azóta sem fejlesztett szinte semmit a híres céged. Nagyobb helyeken ADSL, kisebbekben semmi. A konkurrencia pedig be sem teheti a lábát, mivel állítólag a természetvédelmi törvény miatt csak földkábelen terjeszkedhetnének. Ennyit arról, hogy a Digi rátelepszik a meglevő infrastruktúrára, amit szerinted meg sem fizet, és be sem tartja a hatályos előírásokat.

  Amúgy a Digi mobiltól nagyon sokat nem várok, én pl. személy szerint alig hívok mobilról, viszont ha kell, akkor és ott működjön. Szerintem Romániában sem nagyon arat tudtommal, mindenképp a Vodafone és az Orange mögött van a piacon.

 • Alfa
  @birzol:
  Nem nekem kell magyarázni, hanem az ügyfeleknek akik 3 éve várják a csodát.
  Én nem temetem csak leirom a várakozások realitását.
 • Alfa
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
  Redmi 4A – persze-persze, és szabványos? Ki lett tesztelve a Digi hálózati vendorával?
  A Xiaomi készít hozzá firmware-t ha kell?
  Persze idővel menni fog az olcsóbb telefonokkal is, de most nem itt tartunk…
 • Krannert
  A magyar mobilszolgáltatás az igazi verseny hiánya miatt még mindig drága. Tessék megnézni a régiós árakat (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Románia) – van külföldi előfizetésem is és ugyanazt a csomagot 1/3 áron kapom meg legalábbis addig, amíg a roamingot/ottlakást nem tudják ellenőrizni rendesen.
  Lehet persze hivatkozni a magas frekvenciadíjakra (külföldön sem olcsó!) telefonadóra (2 ft/perc!), infrastruktúra adóra, magasabb Áfá-ra, de ez nem okozhat magában ekkora eltérést. Nincs verseny, nincs alacsonyabb ár. A UPC is addig tudta magasan tartani az árait, amíg a Digi rá nem épített a legmagasabban árazott városaira, amit aztán a UPC szépen el is bukott (pl Dunaújváros ahol piacvezető volt a UPC, aztán ma meg marginális játékos).
  Szeretjük, nem szeretjük, de
 • Alfa
  “de ez nem okozhat magában ekkora eltérést”.
  Kiszamoltad, ugye?
  Ez olyan jól alátámasztott állítás, hogy akár egy Kormányinfon is elhangozhatott volna.
  Arról persze egy szó sem esik soha, hogy Ausztriában vagy máshol konkrétan mitől lenne nagyobb verseny az ugyanolyan 3-4 szereplős piacon.
  Csak ez az nem bizonyított állítás van, hogy nincs verseny ezért drágább.
  Máshol ugyanazok a cégek versenyeznek, de nálunk a tudjukkik megbízásából direkt drágán tartják az árakat.
  Logikus.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Alfa, mi szabványos-e? Szabványos a szabvány megvalósítása, vagy hogy?

  A Xiaomi készít hozzá ROMot, a legfrissebb november elején jött ki.

 • Alfa
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
  A legtöbb vendor által szállított VoLTE platform csak a hozzá hangolt firmware-el ellátott készülékekkel működik együtt.
  Hajadra kenheted a Xiaomit ROM-ostul, ha nem kompatibilis az operátor és a hálózati vendor (Digi esetében az utóbbi az Ericsson tudtommal) által összeeszkábált rendszerrel.
  Magyarországon egyelőre csak a Telekomnál van VoLTE, meglehetősen kevés készüléket támogatnak. Nyilván nem azért mert a többi gyártót utálják.
  De láthatóan ez nem olyan egyszerű, hogy a kínai dzsunkagyártó kiírja egy weblapra hogy tud VoLTE-t a telefon és már működik is.
  A Digi VoLTE ügyfele várhatóan úgy lehetsz majd ha veszel egy Digi által támogatott VoLTE-s telefont. Minden ügyfelet készülékcserére kényszeríteni pedig nem tűnik nyerő ötletnek, különösen ha nem mindegy milyen telefont vesz az előfizető.
 • Zabalint

  Érdekes, mert évekkel ezelőtt, amikor a mostaninál is magasabbak voltak az árak, meg mind mobily mind vezetékes szolgáltatásoknál, akkor is azzal érveltek a T és a UPC önkéntes védelmezői (pl. Prohardver fórumon), hogy magas a frekvenciadíj. Aztán mégis olcsóbbak lettek a szolgáltatások azóta.

  A másik, hogy itt senki sem jött a tudjukkikkel rajtad kívül, a nem elég hatékony versenyről beszéltek. De amúgy beszélhetnénk arról is, hogy a hazai T-nél még mindig ott van a Matávtól örökölt bürokratikus, sóhivatalos jelleg (nyilván már messze nem annyira, mint a Postánál vagy a MÁV-nál), de amíg nincs elég intenzív piaci verseny, nem érdekeltek a hatékonyabbá válásban.

 • Alfa
  @Zabalint:
  ” Aztán mégis olcsóbbak lettek a szolgáltatások azóta.”
  Tehát van verseny 🙂

  “A másik, hogy itt senki sem jött a tudjukkikkel rajtad kívül”
  Így van, ezt viccesen írtam, mivel nem csak a tudjukkikkel, de SEMMI más érvel sem jöttek. Ezért tippeltem hogy talán a gyíkemberek vagy mitomén lehet a magyarázat. 🙂

  “amíg nincs elég intenzív piaci verseny”
  Kérlek definiáld az “elég intenzív piaci verseny” fogalmát és hozzál példákat, hogy máshol miért is van nagyobb verseny.
  Az “átszámolva olcsóbb” érvet nyugodtan el lehet felejteni, az alap közgazdaságtani tudás, hogy a dolgok ára országonként eltér. Ennyi erővel Norvégia szar hely Romániához képest mert ott minden drágább.
  Köszi.

 • FalconWhite
  Amíg erre várunk, Dominosoknak 5 Gb internet január 2-ig 😀
  Én az alkalmazásban aktiváltam.

  kephost.com/images/2017/12/01/Screenshot_2017-12-01-15-35-54.png

 • Zabalint

  “Tehát van verseny”
  Az, hogy van-e verseny, nem egybites kérdés, vannak fokozatok, ráadásul vezetékes szolgáltatasból vannak területek, ahol nincs semmilyen verseny, így az árak is magasabbak, a szolgáltatás is rosszabb. Plusz egy szereplő csak jót tesz a versenynek.

  “Így van, ezt viccesen írtam, mivel nem csak a tudjukkikkel, de SEMMI más érvel sem jöttek. Ezért tippeltem hogy talán a gyíkemberek vagy mitomén lehet a magyarázat.”

  De te sem jöttél semmilyen érvvel.

  “Kérlek definiáld az “elég intenzív piaci verseny” fogalmát és hozzál példákat, hogy máshol miért is van nagyobb verseny.”

  Definiáltam, ahhoz elég, hogy a Matáv (T) kilépjen végleg a szocializmusból, és egyszerűsítse, optimalizálja a belső bürokraciáját. Jelenleg még mindig sóhivatal.

 • Zabalint
  “Az “átszámolva olcsóbb” érvet nyugodtan el lehet felejteni, az alap közgazdaságtani tudás, hogy a dolgok ára országonként eltér. Ennyi erővel Norvégia szar hely Romániához képest mert ott minden drágább.
  Köszi.”

  A technológiai dolgokban kicsi a különbség az országok között.

 • Alfa
  @Zabalint:
  telegraph.co.uk/technology/2016/09/10/how-much-does-the-iphone-7-cost-around-the-world/amp/

  Továbbra sem írtatok egy fél épkézláb mondatot sem arról, hogy a svéd – osztrák – román – nemet stb. oligopol mobil piacon mitől lenne nagyobb verseny, mint a magyaron.

  “De te sem jöttél semmilyen érvvel.”
  Bocs, én nem is állítottam semmit, csak azt hogy nem látom bizonyítottnak hogy nálunk kisebb lenne s verseny.