Ha nem akarsz vásárolni, ne nézegesd a kirakatot

“Ne nézegesd az ördög kirakatát, ha nem akarsz vásárolni az áruházában.”- mondta egyszer egy lelkész. Arra gondolt, hogy ha nem akarod megcsalni a feleséged, ne nézegesd a túl kevés ruhát magukra öltő nőket az utcán, mert könnyen olyat teszel, amit később megbánhatsz.

Ez a bölcsesség igaz a pénzügyi területen is.

Történt már veled olyan, hogy semmi bajod nem volt a jelenlegi mobiloddal, autóddal, fényképezőgépeddel, de aztán elkezdtél cikkeket olvasni a legújabb modellekről és hirtelen rájöttél, a tiéd már mennyire elavult és ócska?

Esetleg céltalanul kóboroltál a műszaki áruházban és kezedbe vetted a csilivili új modellt, megnézted a reklámját és azonnal szükséged volt egyre?

Hirtelen már magad sem érted, hogyan is élhettél eddig egy mobillal, aminek a hátulján csak egy fényképezőlencse van, használtál egy autót, amin nincs automata vészfékező és adaptív tempomat és a fényképezőgéped sem tudja a timelapse videókat és a szuper-lassított felvételeket.

Rád tör a vágy, hogy lecseréld az elavult eszközeidet modernekre, kerüljön bármennyibe is, hiszen az új funkciókra neked márpedig szükséged van. Szaladsz a boltba a legújabb termékért.

Hogy aztán továbbra is évente ötször fotózzál a mobiloddal és soha ne is nézd vissza a fotókat, gyorsan kikapcsold a vészfékező-rendszert a tizedik vakriasztás után és soha ne használd a timelapse és szuper-lassított felvételimódokat, miután egyszer kipróbáltad őket és nyugtáztad, hogy most már ezt is tudja a géped.

De vehetsz ruhákat is a gyerekeknek ugyanilyen hevülettel. Be sem tudod már csukni a ruhásszekrényük ajtaját, hamarabb kinövik a ruhákat, mintsem idejük lenne mindet felvenni, de te online találtál újabb leértékelt meseszép darabokat és gyorsan meg is vetted őket. (Ha veszel valamit, amire nincs is igazán szükséged, tízezer forint helyett hatezer forintért, akkor nem megspóroltál négyezret, hanem feleslegesen elköltöttél hatot.)

Vagy hirtelen rád tör, hogy nem tudsz tovább élni egy gyümölcs-centrifuga nélkül, mert az milyen nagyszerű dolog már.

Mindezeket a kiadásokat megspórolhatod, ha nem nézegeted a kirakatokat feleslegesen, akár szó szerinti, akár átvitt értelemben. Ha nincs szükséged új ruhákra, ne nézegesd, mi akciós most a neten. Ha tökéletesen meg vagy elégedve a számítógépeddel, mobiloddal, autóddal vagy bármivel, ne nézelődj feleslegesen, mik a legújabb trendek és ajánlatok.

Ne menj el bevásárlóközpontokba csak azért, mert unatkozol és ne járj boltról-boltra a barátnéddal, csak mert nincs jobb ötletetek.

A termékek legtöbb új funkciójára semmi szükséged nincs, azok csak olyan funkciók, amikkel az emberek vágyát felkeltik a még újabb termékek megvásárlására. Hányszor használtad a múlt generáció vivmányait, a HDR-t a fényképezőben vagy az automata parkolórendszert az autódban? (A mi autónkban is van, így vettük használtan. Egyszer kipróbáltam, jaj de jópofa, soha többet nem is kapcsoltuk be. Az előző gazdája is pont ugyanennyiszer használta. De gondolom sokaknál vételi szempont volt, hogy legyen benne ez a funkció, mert a reklámban annyira jól hangzik.)

Azonban a marketinggépezet képes veled elhitetni, mennyire kell neked az új funkció. Így a legjobb, ha feleslegesen nem is viszed magad a kísértésbe.

Tested is csak egy van, egy szezon pedig korlátozott számú napból áll, így arra az egy testre csak korlátozott számú ruhát tudsz felvenni, így bizonyos ruhatár mellett felesleges újabb ruhákat és cipőket venni. De például napszemüveget is csak egyet tudsz egyszerre hordani, ezért felesleges belőle négy.

Ha a megelőzés nem segített, mit tehetsz, hogy felesleges dolgokat ne vegyél?

– Aludj a dologra egyet. Vagy inkább jó sokat. 30-50 ezer forint felett tartsd be a 14 napos szabályt: legalább ennyit gondolj a vásárláson, igazán nagy dolgokon (mint például autóvásárlás), akár néhány hónapot is elgondolkodhatsz. Lehet, hogy a végén teljesen más autót veszel, mint amit akartál, ha mégis lecseréled a mostanit.

– Gondolj a nagyobb célokra, mint nyugdíj, korai nyugdíj, lakásvásárlás. Ez a kiadás mennyivel késlelteti, hogy ezeket a fontosabb célokat elérd?

– Mi mást tudnál tenni ennyi pénzből? Egy háromszázezres mobil árából némi szerencsével egy akciós tengerparti nyaralás is ki tud jönni. Melyik ad többet az életedhez, ha már mindenképp el akarod költeni ezt a pénzt? Dönts ez alapján (is).

– Tudod, hogy mid van? Sok ember nem is tudja, mennyi mindennel rendelkezik. Felmérések szerint az átlag nő sokkal kevesebb ruhadarabot mond, ha megkérdezik, miből mennyi van, mint amennyivel valójában rendelkezik.

– Mennyit fogod használni az új szerzeményedet a valóságban? Hányszor fogsz fagyit készíteni a fagyigéppel, gyümölcslevet préselni a gyümölcs-centrifugával vagy fotózni az új fényképezőgépeddel?

– Ha nem akarod, hogy tele legyen kacattal a házad, lakásod, használd a tengerész módszert. Mert egyébként úgy járhatsz, mint az átlag amerikai, aki már be sem tud állni a garázsba az autójával az ott tárolt kacatok miatt.

De a legegyszerűbb a megelőzés: ne nézegesd a kirakatot, ha nem vásárolni akarsz éppen.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

108 hozzászólás

 • Maki Verem
  Én úgy tudtam, a legboldogabb az ember a polctól a pénztárig, én ki is próbáltam. Beteszed a méregdrága mobilt a kosaradba, sétálsz vele 10 percet, aztán el a kasszáig, majd visszateszed a polcra. Teljesen jól működik.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  másik módszer: asszonyt ne engedd be a boltba, mert ő tuti megvesz minden fölösleges hulladékot (is), teljesen mindegy milyen boltról van szó.
 • Hitel
  Értem a mondanivalót mert echte ilyen voltam. 🙂 Mára tudom kezelni…olyannyira hogy kikapcsolódásként “versenyzek” pl a 3 premium német autogyár konfigurátorábol melyiknél tudok legfeljebb menni. Nyílván nem mindennap de egy évben egyszer ezt eljátszom. Szeretek nézelődni a műszaki áruházakban is..de meg bírom állni. Sokat segített anno az “aludni rá párat” vagy végiggondolni ha eddig elvoltam nélküle most minek?! Az arukeresoponthu meg a kedvencem. Jó nézegetni hogy csökken a kinézett teló ára. 1-1,5 évig még talán elketyeg a mostani. Addigra emberi ára lesz…stbstb
 • Andru

  Ez egy kicsit szűk látókörűre sikeredett, nem? 🙂 Nem hiszem, hogy különb lenne a nők szezonális ruhavásárlása, mint a férfiak kütyümániája. A felesleges vásárlás, az felesleges vásárlás, akárki követi el, akármilyen értékben.
 • bdpst
  “Egy háromszázezres mobil árából némi szerencsével egy akciós tengerparti nyaralás is ki tud jönni. Melyik ad többet az életedhez”

  a csúcs élmény, amikor megveszed a telefont és azon gondolkozol, hogy most feküdhetnél is a tengerparton, vagy fekszel a tengerparton nyomkodod a régi telefonodat és azon gondolkozol, hogy miért nem vettél inkább egy “normális telefont” :))

 • harvy666
  Úgy fogalmaznék hogy vannak dolgok amiket kipróbálni jó csak hosszutavon használni nem, főleg a konyhai gépek tartoznak ide 😀
 • AZ
  Pont az ellentéte. Inkább megbizonyosodok mennyire nincs rá szükségem, semmivel nem tud többet, mennyire feleslegesek az újítások, ami esetleg online jól hangzott.

  Pl új macbook a érintőképernyős sorral. Megnéztem, teljesen felesleges a funkció, viszont kevesebb usb van rajta, ami fontos lenne. Szerintem az automata parkolás is ilyen, nagyon modern, nagyon jól hangzik, ha elmész kipróbálni rájössz, inkább idegesítő és felesleges.

  Különben minden vásárlásnál az “5 év múlva mennyit fog érni” elvet érdemes vallani. Ha ugyan annyiért, vagy többért el lehet adni, akkor nem érdemes túl sokat gondolkozni a vásárláson. Minél kevesebbet fog érni, annál jobban meggondolom kifizeti e magát.

 • Matetoth
  Jajj, már most látom, h disclaimert kellett volna a cikk aljára írnod
 • sixhundred
  Én kb havonta nézem újra a legújabb laptopokat a neten, de eddig még soha nem tudtam meggyőzni magamat, hogy megérne kb 250-300e Ft-ért lecserélni a 8 éves laptopomat. Egyelőre amire használom, arra teljesen jó…de néha azért megérint a kísértés szele. Elvégre csak pár kattintás lenne, és máris lenne szép új laptopom… 🙂
 • Szabolcs
  itt is bocsánat, off:

  Korábbi cikkben többen írtátok, hogy BB hitelkártyát csekken fizetitek. Nekem ma-holnap kéne egy ilyen, mert elrontottam, és egy másik bank, lezárás alatt lévő hitelkártyáját véletlenül kétszer fizettem vissza (kb héten le is záródik a türelmi idő is). Hátha így költségkímélőbben tudnám visszakapni, és átkerülne BB hitelkártyára, ami tervek szerint még marad egy ideig. Tudja valaki, hogy csekken milyen módon képezik a befizetési adatokat? Elég az automatába a giro-szám alapján “fizetni”? Vagy kártyaadatokat is adni kell? Képlet? Bocs, tényleg off, de előre is kösz.

 • Ákos
  …és légy ökon, hogy minden közgazdasági elmélet igaz lehessen rád is! :/

  Elég lenne csak a középutat megtalálni, amiben helyt kaphat a tudatosság és az önfeledtség is. Azzal boldogok lennénk.

 • Szabolcs
  A cikkhez, a kiinduló bölcsességhez, és életviteli részhez egy másik mondás:
  Hűséget és nem vakságot fogadtam… tehát igenis bámulhatom a nyári rucis csajokat… Azért, mert a lelkész gyenge, és kell neki a támasz és a hit, engem ez pont nem érdekel, nem ezen múlik.

  A tartalomhoz: nekem megy, az asszonynak kevésbé, én egy millió éves, baromi lassú laptopot 1,5 éve cserélek, mert olyan szépen esnek az árak. Ez persze a másik véglet, de most már tényleg olyan lassú, hogy lépnem kell majd, eddig azért elketyegett 🙂
  De sajnos a garázsban még tényleg nem állt benn a kocsi soha, pedig 10 éve itt lakunk… Legalább sok új dolog nem jön be (van egy határ, amit ő is lát, sajnos a fizikai korlátokig azért elmegy :)), de a régiektől még meg kéne szabadulnom.

 • flashpointer
  Hat ez jol hangzik csak sokszor nem igaz.
  -Ha nem nezegeted az autokat/ajanlatokat/felszereltsegeket legalabb nehanapjan akkor ha hirtelen tonkremegy a mostani es kell egy biztos hogy nem optimalis lesz a valasztas.

  -Ugyanigy a peldaban levo telefonnal, elveszik es gyorsan potolni kene akkor egybol elkezded nezegetni a 200 tipust hogy melyik legyen? lehet valaki pont videozna vele aztan olyat vesz amivel rosszabbul lehet, de ez az osszes muszaki dologra (laptop stb ) ervenyes

  -Ingatlannal ugyanigy, benne kell lenni a temaban folyamatosan hogy meg lehessen itelni hogy mikor kell akkor elonyos-e az ajanlat vagy nem.

  en pl mostanaban az autokat nezegetem, nem mintha a mostanival nem lennek megelegedve de ha nem erne meg megjavittatni akkor ne aznap kelljen kapkodni hogy gyorsan valami kell, aztan kezdheted olvasni hetekig a teszteket meg szamolgatni mikor holnap meg mar kene az auto.

 • Kiszamolo
  Mosógép, vasaló és hűtőgép teszteket senki nem olvasgat, amik tényleg azonnal kellenek. Egy átmeneti mobil szerintem mindenkinek van a fiókjában, akár csak egy butatelefon is.

  Autót meg inkább bérelj két hétre, mint vegyél egyet azonnal, csak mert kell.

 • Volfszkin
  Nálunk nekem nem megy ez az önmegtartóztatás, a feleségemnek viszont nagyon.
  Sajnos csapongok a hobbik közt. Utazás, fotózás, síelés, motorozás esetleg drónozás?
  Mind tetszik, de annyi pénz a világon nincs.
  Úgyhogy az összes önmegtartóztató praktikát használom kell néha.

  Miklós “életmód” cikkei nyomán keresem tudatosabban a belső boldogságom forrását.

  És egyre inkább azt érzem, hogy tulajdonképpena több szabadidő az, ami boldoggá tesz.

 • tnt
  : .. ez így van és normál embernél így működik .. aki meg ideológiát gyárt hozzá, hogy “gyorsan kell” az meg úgysem meggyőzhető ész érvekkel … éppen tegnap volt teljesen erről vitám ismerősöm apjával … azt a kifigást, nyafogást …. csakhogy vehessen valami szart ami baromira nem kell … de tartalékba majd jó lesz …. tárolni sem tudja de majd azt is inkább megoldja … :-)))))))))))))))))))
 • Frx
  Szerintem a megoldás nem az, hogy nem nézem az új cuccokat, hanem nézem, de tudatosan nem veszem meg. Ugyanezt tartom igaznak az étrenddel, diétával kapcsolatban is. Akkor jutottál a megfelelő szintre tudatosságban, ha van otthon egy fiók tele édességgel, de nem nyúlsz bele, mert meg tudod állni.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  kb annyira szűk látókörű, mint a “férfiak kütyümániájá”-t emlegetni 😀

 • Szabolcs
  “Kiszamolo
  2018-06-12 at 12:59
  Mosógép, vasaló és hűtőgép teszteket senki nem olvasgat, amik tényleg azonnal kellenek. Egy átmeneti mobil szerintem mindenkinek van a fiókjában, akár csak egy butatelefon is.”

  Itt is ellent mondanék, bár lehet, atipikusak vagyunk…
  Mi olvasgattunk mosó/szárítógép teszteket, vasaló épp bedöglött, azt is végig lehetett futni napon belül, és megrendelni sem volt sokkal több… A butatelefon meg a zsebemben van, kb 7-8 éves, és tegnap reggel szedtem le a töltőről… Na, én akkor leszek bajban, ha ez tönkremegy, mert nincs másik 🙂 Pedig kb 2-3 éve nézegetem, de nem találok hasonlót, lehet én is beadom a derekam, és tapitelefonom lesz 🙁

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Egy lehetséges megoldás: ha nagyon elkap a vásárlási vágy, keresni kell az Alin valami 1-2 dolláros vackot és erős megfontolás után esetleg megvenni. Duplán örül neki az ember, másodszor, amikor egy hónap múlva megérkezik.
 • dsoy
  Na megint egy gazdagoknak szóló cikk, akik kínjukban már nem tudják, hogy mit fogyasszanak.
 • Családfő
  El a kezekkel a nyári öltözetű hölgyektől! Feldobják a városképet, szinte kivétel nélkül.

  A cikk többi része rendben van.

 • L70
  Nálunk ez a hozzáállás a spórolásunk alapja. Megveszünk olyasmit, ami tényleg megfelel a legtöbb paraméter szerint, és használjuk, míg tönkre nem megy. Ha kell, akár javíttatjuk is, pl. új talpat kapott a kiváló bakancsom az idén, ami 22 ezerben volt, plusz 5 ezer autózás, sok-sok évig jó lesz még így, ugyanakkor az új bakancs 65-70 ezer lenne.

  Ha tönkremegy, veszünk újat megint, egyedül a hűtőgép volt, ahol másnap megvettük, minden másra lehet várni egy-két hetet, és addig már lehet találni jót.

  El kell fogadni, hogy a műszaki cikkek nagyon gyorsan kimennek a divatból, nincs értelme lekövetni.

  Szubjektív, de nálunk egy hét síelés vagy nyaralás bőven többet ér egy új telónál.

 • Guest
  ÁrFigyelő módszer: ha szeretneék venni egy műszaki cikket, megnézem az elmúlt időszak ár-grafikonját. Ez alapján kérek egy árfigyelőt, ami 30 napon belül jelzi, ha a kiválasztott szint alá menne az ára. Ha bejön az “akció” legalább tudom, hogy jól vettem. 30 nap alatt meg is gondolhatom magam 🙂
 • Nagy Vonalakban

  “….Én úgy tudtam, a legboldogabb az ember a polctól a pénztárig, én ki is próbáltam. Beteszed a méregdrága mobilt a kosaradba, sétálsz vele 10 percet, aztán el a kasszáig, majd visszateszed a polcra….”

  Két hét.

  Az agyunk az úgy van beállítva, hogy átlag két hétig örülünk minden megvásárolt-megszerzett dolognak.

  Beteszed a mobilt a kosaradba, sétálsz vele két hétig az üzletben, majd visszateszed a polcra.

  Nem fog hiányozni….

 • szocske
  ” Elég az automatába a giro-szám alapján “fizetni”? Vagy kártyaadatokat is adni kell?” ezt a kérdést nem is értem…

  A csekkautomatába bedugod a csekket, a gép beszkeneli, ha a ráírt összeget nem tudja elolvasni, akkor azt begépeled a számbillentyűzeten, választasz, hogy készpénzzel vagy kártyával akarsz fizetni, ha a kártyát választod, akkor lecsippantod a kártyát és beütöd a PIN kódot.

 • axt
  Szabolcs, Alin egy csomó butatelefon van bagóért, keress rá.
 • 230e
  Ez nálam két dologban él. Notebook és telefon. A notebook-ból most vennék egy 8 éves helyett 4 évest (Lenovo T410 üzleti helyett egy T430-at, arra amire nekem kell, az is tökéletes, strapabíró). A régi 30-35.000 körül elmenne, az “új” 50.000 körüli összegbe kerül.

  A telefonnál is 50.000 a limit, ezekből is akciósakat szoktam venni, ha nem tetszik, akkor cserélem, a régit pedig eladom. Amazonon, itteni akciókban, egészen jók kifoghatók.

  A hűtő és mosógép csere előtt hosszasan nézegettem, számolgattam, volt rá idő, a régi készülékek utaztak tovább, mert még használhatóak voltak. A kocsit kellene cserélni, mert 16 éves, keret is lenne rá, de igazából ez is rendben van tartva.
  Ebben az egész nézelődésben, nem a vásárlás ténye a legrosszabb, hanem az arra fordított felesleges idő, amit vagy a munkától, vagy a családtól veszek el.

 • EgyBölcsész
  hermsgervørdenbrøtbørda
  Játszótéri beszélgetés a férjemmel:
  Én: láttam egy tök jó fagyigépet, de a hónapban nem fér bele
  Ő: Ideje befejezned a vásárlást, magadnak is meg a gyereknek is. Nekem is vannak szükségleteim. (Nézegeti az egyik promó újságot)
  Én: Mire lenne szükséged?
  Ő: Tetszik ez az ütvefúró, ez az akkus csavarhúzó. A barkácsoláshoz szerszámok kellenek.
  Én: De még nem is találtuk meg a házat, amibe költözünk és ahol barkácsolni kell. Az még lehet, hogy egy év.
  Ő akkurátusan becsukja az újságot és mivel a hónapban nem fér bele nem lesz se fagyigép, se ütvefúró.
 • Szabolcs
  szocske
  2018-06-12 at 13:41
  ” Elég az automatába a giro-szám alapján “fizetni”? Vagy kártyaadatokat is adni kell?” ezt a kérdést nem is értem…
  A csekkautomatába bedugod a csekket, a gép beszkeneli, ha a ráírt összeget nem tudja elolvasni, akkor azt begépeled a számbillentyűzeten, választasz, hogy készpénzzel vagy kártyával akarsz fizetni, ha a kártyát választod, akkor lecsippantod a kártyát és beütöd a PIN kódot.

  Értelemszerűen nincs csekk. 🙂 Tegnap konstatáltam, hogy túlfizetésben vagyok, a BB meg egy hét alatt küldené ki, és nem tudta megmondani “Emese”, sem a telefonos segítsége, hogy mi van a csekkre írva. 🙁
  Ha van csekk, akkor nehezen/duzzogva, de megugrottam volna, bár kb. 15 éve ilyen miatt postán nem voltam, mert mindent utalok.
  Vagy értsem úgy, hogy dugás nélkül fizetés sincs az automatánál?

 • Szabolcs
  “axt
  2018-06-12 at 13:54
  Szabolcs, Alin egy csomó butatelefon van bagóért, keress rá.”

  Kösz, szoktam, időnként elkap a gépszíj, és nézegetem, pl. a bankkártyaméretűek tetszenek is, de a normál típusokból csak nagyokat találtam. Meg hát most még jó ez, ami van, két napot kibír 🙂 Meg ha úgy alakul, én is kibírok két napot telefon nélkül.
  Amúgy igen, az Ali olcsón értelmes dolgokat vásárolni, és filléres biszbassszal a vágyat ölni is jó 🙂

 • Zabalint
  Szerintem vakságot fogadni párkapcsolati és vásárlási szempontból sem a tudatos döntés, hanem tüneti kezelés. Ezzel nem azt mondom, hogy bizonyos embereknél ne ez lenne az egyetlen megoldás, ahogy egy alkoholistának sem mondhatom, hogy a teljes absztinencia helyett próbáljon csak heti 2 sört inni, mert nem lesz rá képes.
 • FPéter
  Nekem több éves mobilom van 1 giga memóriával, aminél néha 2-3 másodpercet kell várni, ha egy régen használt appra akarok átváltani. Ez sokaknak biztos elviselhetetlen lenne, mert minden azonnal kell, azonnal váltson az app. Én meg ki tudom várni azt a pár másodpercet, és nem cserélem le csak ezért, majd akkor ha elromlik vagy ha esetleg lesz olyan app, amire szükségem van, és amit már nem fog támogatni.

  Néha látom az új mobilokat, hogy szebbek, meg gyorsabbak, de egy kis lassúság miatt értelmetlen lenne a csere, legközelebb, amikor lecserélem, úgyis sokkal jobb lesz bármelyik, amelyiket megveszem, de akkor is egy korábbi olcsó modellt fogok venni.

  Amikor vettem, akkor azt mondtam, hogy x összeget szánok rá, nem többet, és szerencsére egy csomó kiváló netes cikk van, ami megmondja, hogy x összegért melyek a legjobb telefonok.

 • tnt
  : ezen jót mosolyogtam … és eszembe jutott egy régi barátnőm apja …. az is minden gépet megvett családi költségvetésből … volt hétvégi ház stb … egy kapavágást nem csinált .. barkácsolni elméletben tudott műszaki szakember lévén a kocsmában mivel nagy alkesz volt … 🙂
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  @EgyBölcsész

  naigen, az is kimaradt hogy az u.n. “promo ujságokat” ki se szabad nyitni. Nem is egészen értem, hogy a gdpr korában hogyan engedhetik az ilyen kiadványok hozzájárulás-nélküli terjesztését…

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  ja, tök jó az alin filléres biszbaszokat venni, amiket kb egyből dobsz a kukába. Hogy utána mi történik vele, azon majd aggódjanak mások. És lehet utána azon is keseregni, hogy a posta mennyire nem képes ellátni a feladatát (miután mindenkinek hordják a filléres freeshippinges vackokat)…
 • Gauchos

  Nálam ez nem így működik. Ha nagy nehezen rászánom magam a vásárlásra (akár hetekig is gondolkodok, nem vagyok aza költekezős típus, csak azt veszem meg, amire tényleg szükségem van és jó az ár/érték aránya), utána általában megbánom (már megint pénzt költöttem…), majd miután hónapokig, évekig használom elkezd egyre értékesebb lenni. Ha több éve megfelelően működik, akkor lesz a legnagyobb értéke számomra. Például a telefonom is már 7 éves, igaz tavaly elromlott a hangszórója, de 3500 Ft-ért megjavíttattam (netes fórumon találtam rá, mi a hiba, a szervizesek szerint javíthatatlan volt). Évről-évre egyre értékesebbnek tartom.
 • Hanna

  “Mosógép, vasaló és hűtőgép teszteket senki nem olvasgat”
  Dehogynem! 🙂
  Póttelefonom pedig pont nincs. Pont azért, mert nem veszek feleslegesen jobbat, amíg a régi megy. ~20 év alatt eddig 4 telefonom volt, mindet addig használtam, amíg olcsóbb nem lett újat venni, mint javíttatni. Az első okos bírta eddig a legkevesebb ideig. Lejárt az 1 éves garancia és vége volt.
 • Nagy Vonalakban

  “….Játszótéri beszélgetés a férjemmel:
  Én: láttam egy tök jó fagyigépet, de a hónapban nem fér bele
  Ő: Ideje befejezned a vásárlást, magadnak is meg a gyereknek is. Nekem is vannak szükségleteim. (Nézegeti az egyik promó újságot)
  Én: Mire lenne szükséged?…”

  Promó újság.

  Elsőnek pornónak olvastam…bocsi…:)

 • ANima
  Ha az ember azért nem esik kísértésbe, mert szemellenzőt hord, akkor nem ellenállni tud, csak menekülni.

  Szerintem az ember eljuthat odáig, hogy elmegy, nézelődik, megcsodálja, kipróbálja, örül annak, hogy ha szüksége lenne rá, megvehetné, elgondolkodik, hogy, milyen élethelyzetben venné meg, ott hagyja, mosolyog, távozik.

  Így taperoltam anno kéjesen a Jura kávégépeket, az 1 millás Ipadeket, csorgatjuk a nyálunkat a Teslákra.

  Venni meg azt veszem meg, amire szükségem van (amúgy a szükség az valóban lehet esztétikai, érzelmi szempont is, a többi 100% racionális mellett), annyiért, amit nem sajnálok, ha tönkremegy, ellopják.

  Ez pl nálunk kocsi max a havi fizu 3x-osa, nagygép, laptop 1/2-e, 1/3-a.

  Ruháknál valóban jól működik, hogy az ember felsorol 10 alkalmat, ahova felveszi, és ott hagyja a boltban (tegyék félre amíg vásárol, vagy másnapig) van, hogy nem kell. Jók a kommentek.

 • Warrior
  Vonalakban

  Hogy is van? Éhes disznó makkal álmodik? Vagy éhes makkal disznókat álmodsz? 😀 😀 😀

 • Jóska Pista
  Olyan 15 éve, míg vártam az olajcserére, nézegettem a szalonban az autókat. És a motorokat.
  Az egyik különösen tetszett. Elképzeltem, ahogy szabadon száguldok, új tájakat fedezek fel, bejárom vele Európát, mint egy középkori vándor lovag a lovával.

  Gondolom most azt hiszitek, megvettem és tettem bele összesen párszáz kilométert. 🙂
  De nem.
  Megvettem, és életem egyik legszebb 8 éve következett. Minden tavasszal és kora ősszel felkerekedtem pár barátommal (olyankor nincs túl meleg és olcsóbb a szállás) és bejártuk Európát. Szabadon száguldoztunk, és olyan tájakat fedeztünk fel, ahova családdal, autóval, repülővel biztosan nem mentem volna el.

  Nem akartam vásárolni, még csak jogosítványom sem volt motorra, de “nézegettem a kirakatot”. Szerencsére.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Hol talpaltattad a bakancsot?

  : T430 az optimális választás ma.

 • jurta

  “Hűséget és nem vakságot fogadtam… tehát igenis bámulhatom a nyári rucis csajokat…”

  Ellenben ha a Te nődet bámulja, érinti meg vagy vele kezd flörtölni valaki, tartok tőle, hogy azt mindjárt Egészen Más Helyzet-ként éled meg. 🙂

 • Rissa
  “Történt már veled olyan, hogy semmi bajod nem volt a jelenlegi mobiloddal, autóddal, fényképezőgépeddel, de aztán elkezdtél cikkeket olvasni a legújabb modellekről és hirtelen rájöttél, a tiéd már mennyire elavult és ócska?”

  Az első fogorvosommal voltam így! 🙂 Sokszor, amikor időpontot kértem, mondták, hogy most nem rendel, mert továbbképzésen van. Ahhoz képest 10 év alatt 2 újítást vezetett be. Majd olvastam egy hirdetésben, hogy más fogorvosok ilyen-olyan-amolyan technikával végeznek beavatkozásokat, csak néztem nagyokat. Úgy döntöttem, ideje váltani. Mondjuk ez indokolt volt.

 • Kopter Géza
  yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  Aliexpress – kínai / japán omron kapcsoló egérbe, utángyártott HTC Deisre X hangszóró, nem lóméretű, nem műanyag, nem széthulló 3,5mm-es jack dugasz, hogy csak párat említsek. Filléres cuccok, itthon csak hülyére árazva lehet kapni drágán, de leginkább egyáltalán nem.
 • EgyBölcsész
  Vonalakban
  Elég beteg dolog lenne a gyerek játszóterezése közben a padon pornóújságot olvasgatni még egy bölcsésztől is 😀

  hermsgervørdenbrøtbørda
  Nah igen. Nálunk is a földszinten gyűjtjük őket egy nagy papírdobozban. Csak elvettem kettő, abban reménykedve, hogy majd lesz időm olvasgatni és akkor legalább nem kell felvinnem a lakásba h utána meg a szeméttel együtt kidobjuk.

 • Unemployed
  Évek óta nem vettem soha semmit, amire nem volt szükségem és nem döntöttem el előre, hogy venni akarok. Komoly kihívás bármi olyan mutatni nekem, ami érdekelne. Nem is kötnek le a kirakatok, ezért sem nézegetem őket. A legtöbb újdonságról nem is hallottam és nem is tudok, így hiába látnám a kirakatban, nem tudom, hogy mi az.
  Ha elveszted az érdeklődésedet a tárgyak iránt, onnantól kezdve mutogathatnak neked bármit. És onnantól tudod, hogy ebből a szempontból is felnőttél.
 • Böbe
  Velem gyakran megtörténik a következő. Rendszeresen csinálok valamit (jellemzően valamilyen hobbitevékenységet.) Kéne hozzá még valamit beszerezni, hogy könnyebben/gyorsabban/kényelmesebben tudjam csinálni: például kéne a kiránduláshoz vízálló bakancs, a gitárra egy új húrkészlet stb. Hetekig/hónapokig gondolkozom rajta, közben minden héten megyek kirándulni, minden másnap játszom a gitáron, tényleg indokolt lenne a fejlesztés. Végre elszánom magam, és veszek. Ezután pedig ott csücsül a húrkészlet az asztalon, a bakancs a cipős szekrényben, és hetekig nem nyúlok a gitárhoz, és nem megyek el kirándulni – és ez nem csak annyi, hogy lusta vagyok áthúrozni vagy bejáratni az új cipőt, hiszen a régit használhatnám változatlanul, de nem. Ötletem sincs, mitől van, olyan érzés, mintha el lennék átkozva. Ezért én nagyon óvatos vagyok a beszerzésekkel.
 • naa
  Lenge csajokkal kapcsolatban Családfővel értek egyet. Legalább a szemnek… 🙂 Egy szép sportkocsit is lehet jó étvággyal nézegetni, attól még nem veszem meg, max. ha már csak azzal lesz némi esélyem a lenge ruhásoknál, vagy legalább hadd higgyem azt hogy lenne… 🙂

  Amúgy a lelkész ezt honnan tudja, és mitől kompetens a témában? 🙂
  Vagy ő a legnagyobb kujon a faluban és tapasztalatból beszél – ekkor papként nem hiteles, vagy nincs tapasztalata, akkor meg azért…
  (Na jó, nem teljesen komolyan gondolom, pl. nem minden pap katolikus)
  A témához: szerintem a sokáig nézegetés, utánanézés helyett (=soksok idő) ha amúgy hosszú távon kell a dolog, akkor gyorsan kell venni valamit, és máris nem kell a nézegetésre időt fecsérelni. Nekem többször volt, hogy valamit nagyon jól ki akartam választani, de utólag nem tenném bele az időt újra – mióta megvan, tényleg nem érdekel, nincs időelcs*eszés.