Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?

Többen megfogalmazták az Egyesült Államokban, hogy egy átlagos középosztálybeli életszínvonalhoz minimum bruttó évi 250-350 ezer dollárt kell keresni egy-egy háztartásban, ha valaki a Keleti vagy Nyugati Part drágább részén lakik, ahol egyébként az emberek fele él. Ez sokaknál kiborította a bilit, lévén, hogy a háztartások medián jövedelme bruttó 62 ezer dollár.

(Az Egyesült Államokban nem félnek medián jövedelemről beszélni, ahogy a háztartások jövedelméről sem, nálunk a statisztikai hivatal nem meri közzétenni a medián jövedelmet. Az átlagjövedelem a teljes lakosság összjövedelme osztva a lakosság számával. A medián jövedelem a társadalom közepén álló személy jövedelme, nála a társadalom fele keres kevesebbet és a másik fele többet. Minél nagyobb az eltérés a medián és az átlag jövedelem között, annál nagyobb az egyenlőtlenség a társadalomban.

Az érdekesség kedvéért a világ átlagos mediánjövedelme évi 2.920 dollár volt személyenként 2013-ban, azaz 69 ezer forint havonta. A leggazdagabb 10 nemzet tagjai ötvenszer annyit kerestek, mint a legszegényebb 10 nemzet tagjai.)

Elgondolkodtam azon, mennyi jövedelem kell ahhoz, hogy idehaza a középosztály tagjának tudja magát valaki. (Valamiért rengetegen félreértik: NEM a társadalom közepét hívják középosztálynak se itt, se akármelyik másik orszagban, hanem az, aki nem máról-holnapra él és egy kényelmes, anyagilag kiegyensúlyozott életet tud magának biztosítani, de még dolgoznia kell a megélhetésért hónapról-hónapra. Azért középosztály, mert a szegények és a gazdagok között helyezkedik el. A magyar szó szerinti “közép” osztály a társadalmi minimum alatt él, alig néhány ezer forinttal keres többet, mint a létminimum, lásd itt.)

Természetesen a kérdésben a legnehezebb azt meghatározni, mit is jelent a középosztályhoz tartozónak lenni. Hatalmas csapda van abban, hogy a jelenlegi életszínvonalad minden luxuselemét te már az élet alapszükségeinek éled meg, így az neked nem luxus, hanem a normális élet nélkülözhetetlen része. Főleg azért, mert ahol laksz, abban a mikrokörnyezetben a te életszínvonalad a normál életszínvonal.

Erről ebben a cikkben írtam bővebben, miért is nem érzik még jómódúaknak sem magukat a gazdagok:

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Próbáljunk meg objektívan lenni, már amennyire lehet ebben a kérdésben.

Szerintem a középosztály közepének a tagja egy kényelmes, de nem túl hivalkodó házban él egy jobb, de nem elit környéken, fenntart egy, de még inkább két viszonylag fiatal gépjárművet, a gyerekeit, ha akarja, az államinál jobb iskolába járatja, évente kétszer elmegy egy-egy hétre nyaralni és esetleg egyszer síelni, egy nem túl drága helyre. Havonta minimum 2-300 ezer forintot félre tud tenni, hogy öreg korára se kelljen havi ötvenezres nyugdíjból megélnie. Ruházkodása alapján középkategóriás, nem agyon hype-olt ruhamárkákba öltözik, sportol, minőségi ételeket eszik. Anyagilag nyugodt, kiegyensúlyozott, nem kell számolnia a filléreket és nem kell aggódnia, ha munka nélkül marad néhány hónapra.

Hívjuk ezt a középosztály közepének. A középosztály alja fele ilyen jól él, csak egyszer nyaral és egy autót tart fenn, az is lehet öregebb jármű stb. a teteje ennél sokkal jobban él. Gazdag pedig az, akinek már most van annyi vagyona, hogy abból élete végéig megél egy tripla ennyibe kerülő havi költés mellett.

Mennyi pénz kell egy ilyen életszínvonalhoz? (Még egyszer, a középosztály közepéről és nem az aljáról beszélünk. Valamiért az emberek felének ez nem ment át, pedig rengetegszer leírtam. A középosztálynak is van alsó, középső és felső rétege.)

Egy jobb családi ház egy nem túl elit környéken Budapest vonzáskörzetében, átlagos 120-180 négyzetméter, jelenleg 80-130 millió forint. Hogy ne kelljen lakbérrel számolni, amíg nincs meg az önrésze sem és a szülőktől sem kap egy ingatlant indulásnak (mert ő sem tesz félre a gyerekeinek ilyen célból) mondjuk megveszi hitelre önrész nélkül és harminc év alatt ki is fizeti. A jelenlegi 4%-os hitelkamatok mellett a lakóingatlan megszerzésére havonta 382-621 ezer forintot költ. (Miután megvan a ház, utána természetesen ez már nem tétel, bár nagyjából addigra közel is került a nyugdíjhoz.)

Azonban arra hamar rájön mindenki, hogy a házat nem elég egyszer megvenni, azt sajnos fenn is kell tartani és ahogy telnek az évek, egyre többet kell költeni az ingatlanra. Először csak a festés, aztán a kazán, utána a járólapok, a fürdőszoba felújítása 20 év után, aztán a garázsfeljáró újrakövezése, a kerítés és sorban a többi. Szerintem alábecsüljük ennek a költségét, ha azt mondjuk, hogy évente a ház árának 1,5-2%-át kell az állagmegóvásra fordítani. (Illetve kellene, ezért olyan lepusztult a magyar lakóállomány, hogy az embernek sírni volna kedve, ha végigmegy egy tetszőleges utcán. De egy középosztálybeli tartsa már karban a házát és ne egy lelakott romban éljen.)

Ez megint csak havi 80-216 ezer forint. (Nem, nem az első öt évben kerül ennyibe. Majd amikor újra akarod rakatni a kerítést, mert már gusztustalan, meg árat kérsz a 30 éves garázsfeljáróra, esetleg elárulja a szaki, mennyiért kövezné újra az összes lépcsőt és teraszt 20 év után vagy az ács árat ad az új tetőre. Ha pedig nem költesz rá, majd eladásnál fogod ezt az összeget kifizetni, amikor a piac 30%-kal kevesebbet ad a 40 éves csempére meg tetőre. )

A ház rezsije, ha modern ház, internettel, kábeltévével, biztosításokkal, szemétszállítással, locsolással mondjuk havi 60-80 ezer forint, s akkor bizony te csinálod a kertet is, meg a takarítást is, szó sem lehet kertészről meg bejárónőről.)

Az egyszerűsítés kedvéért a két autót tartós bérletbe hozzák el, így nem kell a sok apró költséggel számolni. (Aki pontosan akar kalkulálni, itt az autó-költségkalkulátor.)

Az óvodajárat autója legyen egy kétmilliós használt autó, a fő családi autó kerüljön kilenc millióba újonnan és négy évente cseréljék. (Emlékeztetőül: a középosztály közepéről beszélünk.) Ekkor a két autó havi kiadása benzin nélkül 229 ezer forint, kétszer 15 ezer kilométer éves futásteljesítménnyel a benzin 8 literes fogyasztás mellett további 80 ezer forint havonta.

Nyaralás egy négytagú családnak, ha alkalmazottak és nem tudnak last minute-tel menni az utolsó pillanatban, alsó hangon egymillió forint. Ebbe maximum egy Törökország all inclusive hotel fér bele, semmi puccos egzotikus sziget. (Persze elmehetnek egy olasz apartmanba is a semmi közepére, ahol ők főzik magunknak az ebédet, amihez felcipelték a hozzávalókat a közeli faluból, takarítanak, mosogatnak, de hát azért az nem a középosztály nyaralása. Most nem arra vagyunk kíváncsiak, min lehetne sokat spórolni.)

Ha kétszer mennek nyaralni plusz egy pár napos síelés 350 ezerért, az havonta 196 ezer forint.

A gyerekek valami alapítványi iskolába járnak, de csak egy olcsóbba, mondjuk havonta 120 ezer forintért. Az havi 240 ezer forint csak a tandíjra két gyerek esetén.

Eltesznek havi 200 ezer forintot nyugdíjas évekre. (Igen, ez nagyon kevés egy ilyen életszínvonal fenntartásához, de nem mertem többet írni, majd nézd meg, mennyien fognak kiborulni így is. 🙂 )

Megélhetésre még egy fillért sem költöttek, se ruhára, se tanszerre, se bevásárlásra, nem voltak még étteremben és kávézóban sem, nem fizettek bébiszittert, nem voltak moziban vagy strandon, nem adakoztak és nem tettek félre még a gyerekek esküvőjére sem egy fillért sem, sőt be sem rendezték még a házukat(!!!), ott van még a kert is, nem költöttek bútorra, mobiltelefonra, műszaki cikkekre.

Ennek ellenére már most havi nettó 1,4-1,86 millió forintnál járunk.

Havi egy mozi egy négytagú családnak alsó hangon 8 ezer Ft a mozijeggyel, pattogatott kukoricával, miegyébbel. Ha van két 200 ezres és két 100 ezres mobiltelefonjuk, amit kétévente cserélnek, az is havi 25 ezer forint. Ehhez előfizetés igen takarékosan összesen mondjuk újabb 10 ezer forint havonta.

Két közép-középosztálybeli gyerek mindenféle különórákra jár meg edzésekre, az sem két fillér. Bevásárlásnál sem az akciós baromfipárizsit fogják megvenni.

Egészségügyre még egy fillért sem költöttünk.

Szerintem nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy havi 1,8-2,2 millió forint bevétel esetén él egy budapesti vagy környéki család úgy, amit középosztály közepének hívhatunk. Az aljához elég ennek a szűk fele, a tetejéhez a határ a csillagos ég. (Ha azon akarsz rugózni, hogy mondjuk sok-e egy ház normális karbantartásához havi 130 ezer (egyébként nem), gondold el, mire elég havi 400 ezer egy négytagú középosztálybeli család megélhetéséhez minden másra. Mindjárt nem lesz sok ez az összeg.)

Nem számoltunk cégautóval, örökséggel és sok minden mással és ahogy a cikk elején is jeleztem, majdnem minden embernek mást jelent a szükséges minimum és a luxus fogalma is. Ennek ellenére nem tűnik elrugaszkodottnak az amerikai 300-400 ezer dolláros éves minimum pénzkereset, nálunk sem lehet ennél olcsóbban kihozni a középosztályt, sőt.

(Még egyszer: nem arra vagyunk most kíváncsiak, hogy lehetne mindezt sokkal olcsóbban kihozni. Igen, vehetnének olcsó kínai telefont, vihetnék busszal a gyerekeket iskolába és nyaralás nélkül, vagy low-budget nyaralással is lehet létezni. Lakhatnának panelben vagy várhatnának, amíg anyu és apu meghal, hogy az örökségből vegyenek maguknak otthont és a többi. De akkor nem középosztályról beszélünk, vagy maximum annak az aljáról. Igen, szerintem is sok az összeg és én is ennél olcsóbban hoznám ki. De most nem ez a lényeg, próbáld meg megérteni. S nem, ezek az emberek még véletlenül sem gazdagok. Azok nem járnak 10 éves autóval, nem ócska török hotelben nyaralnak az orosz turistahadakkal közösen nyomorogva és nem néhány százezret költenek élelmiszerre, ruhára, szórakozásra és minden másra havonta.)

Ja és egy jó tanács: ha szerinted nem ez a középosztály közepének a definicíója, ne borulj ki a hozzászólásokban, számold ki magadnak, hogy a te értelmezésedben mennyit kellene keresni egy kényelmes megélhetéshez. (Van, aki azon háborodik fel, hogy a középosztály tagjai kétévente 200 ezres telefont vesznek, a gyerekeiknek meg 100 ezrest, miközben egy átlag szegény középiskolában gyakran ennél drágább telefonjai vannak a gyerekeknek, fiatalok kezében meg olyan drága telefonokat látok, amilyen nekem se volt még soha. Szóval ne lovagolj a számokon, használd a sajátjaidat.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

269 hozzászólás

 • Lezli
  Jó kis cikk. Nyilván lehet vitatkozni azon, hogy milyen életvitel számít középosztálynak. Ha jól értem ez a középosztály inkább a “nyugati” életszínvonalat jelentené. Sajnos itthon ez inkább a felsőosztály lenne. (Azon persze vitatkozhatunk, hogy ki a felső és ki a középosztály. Lényeg annyi, hogy Magyarországon ezt az életszínvonalat nem a felső 20-30-40% engedheti meg magának, hanem inkább csak a “felső tízezer”.)

  Egy dolgot “kritizálnék” csak: A 80-130 milliós lakás szerintem azért felül van becsülve. Az utóbbi 1 évem azzal telt, hogy nézegettem a családi házakat/lakásokat a fővárosban és a környékén. 60-70 millióból már lehet venni új, négy hálószobás házakat. Persze, azt írtad, hogy nem túl elit környéken, ami elég szubjektív. (Talán még Budaörsön is lehet venni 130 millióért ekkora házat. Nálam az már elit környék, de ez csak az én véleményem lehet.)

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Azok a legviccesebb hozzaszolasok, amelyek megkerdojelezik Miklos tobb eves tapasztalatbol (is) taplalkozo kompetenciajat.

  Nyilvan nem talalkozott konzultalt az elmult 5-15 evben rengeteg emberrel a total csod es a milliardos vagyonok kozti intervallumban, nincs fogalma arrol, hogy kb. mi az altalanos anyagi helyzet szittyafoldon es nem kepes hozzaerton osszerakni egy kozeposztalybeli teoretikus par eletmodjanak a reszleteit sem.

  Epp csak a mekibe nem kuldik ot el a hozzaertok hambit sutni… vagy krumplit hamozni 🙂

  Es ez csak az a kisebbseg aki egyaltalan megertette a cikket csak nem ert vele egyet 🙂 Akik meg totalisan felreertettek, azokban felebredt a zsigeri duh a kepzeletbeli parral szemben, hogy hogy mereszel ilyen gazdag lenni.

 • kodex
  Elöljáróban: értem a levezetést, meg a szándékot de nekem akkor is gondom van már a kiinduló adataiddal (nem a ” kínai telefonra” gondolok) – amik pedig így tönkre vágják a számolást. Első bekezdésed definíciója alapján én ugyanis bele esek a középosztály közepe kategóriádba, de utána olyan szinteket adsz meg, amik szerintem picit túldimenzionáltak. Ott kezdődik, hogy Bp vonzáskörzetében nem (csak) 80-130M lehet venni – akár újszerű/új házat. Nekem pld. 38,5ért sikerült bő egy éve 85 nm-t, ráadásul a “jobb” budai környéken – más kérdés hogy ma kb. 55ért +/- tudnám eladni – de az még mindig nem 80-130M. A rezsi – mindennel együtt (még a szemétszállítást is vissza osztva) havi 30-35e.
 • Nacionalista
  Mint írtad ez persze szubjektív dolog szóval partalan a vita, de te a nyugat-európai középosztály és a saját kis lokál környéked alapján definiáltál hasra csapva egy középosztályt. Persze lehet, ez csak egy definíció, sok értelme viszont nincs.

  Én sokkal inkább úgy közelíteném meg a középosztályt, hogy birtokol saját összkomfortos ingatlant minden lakónak saját szobával, birtokol járművet, és van fél-1 évre elegendő félretett pénze. (Azaz hirtelen jövő nagyobb kiadások nem okoznak stresszt) Emellett mondjuk meg tudja engedni magának hogy egyetemre járassa a gyerekeit. Ilyen középosztályból kéne több Magyarországon, ez már elég lenne egy sokkal egészségesebb társadalomhoz. (Sajnos még ilyen középosztályból is kevesebb van mint kéne)

 • Grza
  Ez az állagmegóvás ez nagyon be van csípődve,szerintem is brutálisan fölé szokta lőni,de azért ne azt nézd hogy egy 100 milliós ház évente 2 millió, hanem azt hogy 5 évente kifestesz az 2 millió, 10 évente csempéztetsz az 4 millió (egy 100 milliós házon biztos!), időként cirkó csere, stb. Szerintem évi ~1 milliós átlagra kijön.
  És nem,a közép középosztály NEM 20 évente festeget,NEM magának csempéz…Az az alsó!

  A rezsi egy 100 millás házban szerintem simán lehet 60-80 ezer. (Pl. medence, LOCSOLÁS, stb.)
  A 2, összesen 11 millás autóval és nyaralás sem sok!
  VAN ilyen. Csak kevés. (Én sem)

  Nem Miklós realitásérzékével van a baj, hanem azzal hogy nagyon kevesen vannak itthon akik ezt megengedhetik.
  De ez tényleg a közép-közép szintje!
  (Az, hogy még az alsó-közép legalja is bőven a 10. decilisben van,az más kérdés!)

  Ezt nem értik láthatóan sokan.
  ÁtlagjövedelemKözéposztály!!

 • Zabalint
  A helyzet az, hogy anyagi szempontból két erősen eltérő nézettel találkoztam a középosztály definíciójával kapcsolatban. Az egyik alapvetően az adott társadalom közepét tekinti középosztálynak, tehát valahol a medián jövedelem környékét, de legfeljebb valahol a top 20-30% környékét az általa gazdagnak tekintetteking. Ennek túlzó változata, hogy a médiában az egykori detroiti gyári összeszerelőket is középosztálynak tekintették. A másik nézet pedig olyasmi, mint amit ez a cikk leír, ami nagyjából egy német vagy egy amerikai értelmiségi életszínvonala. Ugye előbbi esetben a középosztály létszáma nagyjából változatlan, utóbbi esetben viszont Magyarországnak egy nagyon szűk középrétege van.

  Jobban szeretem amúgy, ha a középosztályt felső és alsó-középosztályra bontjuk, ez a felső, de az alsó sem a gyári összeszerelő, hanem mondjuk aki átlagjövedelem fölött keres és saját lakása van.

 • A.
  Sziasztok!

  Szerintem Miklós teljesen jól látja. A cikkben az szerepel mennyi kell egy középosztálybeli élethez. Reális.
  Az már egy külön dolog/vita hogy az igazi középosztályba kevesen tartoznak bele.

  Vidéki vagyok, és itt is van aki a közvetlen környezetemben elérte önerőből ezt a szintet, persze csak pár ember/család. Jellemzően 30 felett jött össze kitartó munkával vállalkozásból.

  Vidéken átlagos alkalmazottnak átlagos tudással ezt elérni szinte esélytelen.

  Üdv,
  A

 • VLaci

  a középosztály országról-országra változik, teljesen más afganisztánban vagy CSÁD-ban, és más Luxemburgban. Magyarországon a vagyon negyede a felső 1%, fele a felső 10%-é, 90%-a a felső 50-é, így a magyar középosztály egy európai országban súlyosan szegénynek tűnne.
  Akiket te ismersz, akikkel egy helyen mozogsz, akiket középosztálynak tartasz az nem közép, hanem a felső 3-5% lehet, számításaim szerint én is ebbe tartozom, de ettől nem megyek évente 2x nyaralni (környezetvédelem), csak egy autónk van (környezetvédelem) és nem lakunk kertes házban (környezetvédelem).
  Az egy érdekes kérdés, hogy miért ilyen kicsi ez a réteg, amikor nem volt nehéz elérni ezt a vagyont és növekedést.
 • krisz
  Én arra lennék kíváncsi, hogy mit dolgozik az említett középosztály, hogy ennyi pénzt keresnek.
  Akár itthon akár USA
  tippek?
 • Nono
  Tehát azt mondod, hogy a cikkben leírt háztartásnál Magyarországon pont ugyanannyi szegényebb van, mint gazdagabb… ez így nagyon valótlannak tűnik. Én is a többi cikkíróval értek egyet, akik azt mondják, hogy ez már bőven a felső középosztály. Budaörsről persze nem csodálom, hogy kicsit derűsebben látod a helyzetet, ha Kőbányán/Újpesten de akár Nyíregyházán laknátok a családdal, mindjárt más hangvételű lett volna ez a cikk.
 • Pitcairn

  a harmincas években emlegetett havi 200 pengő fix ma aranyparitáson úgy 700 ezer forint

  ez se rossz kiindulási pont:)

 • vendég
  Teljesen korrekt ez a cikk. Annyit tennék még hozzá, hogy szerintem ez nem a kelet-közép európai középosztály életvitelét tükrözi, hanem egy nyugat európaiét. Persze, szőrszálhasogatás, egy 9 milliós autóra 5-7 év gari van, nincs értelme 4 évente cserélni, nem csak Budapesten lehet lakni stb.
  Meg ugye ezt a havi bevételt ideális esetben kétfele kell osztani, mindkét szülő dolgozik, no meg ez a cikk egy több gyerekes családról szól.
  Ezeket figyelembe véve (meg ugye azt, hogy a minta családunk semmin sem akar spórolni), az a havi 1,8-2,2 millió jó lesz akár havi 1,0-1,5-nek is. Ez pedig azt jelenti, hogy anyuka-apuka fejenként keres 500-750 ezer körül, ez pedig alkalmazottként sem elképzelhetetlen, bár nem is gyakori.
 • Grza
  De nézzük máshogy:
  – Akit nem engednek be egy plázába, az a hajléktalan.
  – Aki bemegy, de max a Sparban, néha esetleg a C&A-ban vásárol, az a szegény.
  – Aki rendszeresen a C&A-ban, de már néha vesz drágább boltban akciósan dolgokat, az az alsó-közép.
  – Aki rendszeresen a választék közepéről vásárol, néha a legdrágábból vesz ezt-azt az a közép-közép.
  – Aki bemegy a legdrágább boltba is gond nélkül, néha beszalad az Andrássy út egy-két butikjába, az a felső közép.
  – Aki az Andrássyn vásárol, néha kiruccan Párizsba shoppingolni, ott kezdődik a gazdag.
  – Az igazán gazdag be sem lép egy plázába, és ott shoppingol ahol nem szégyell…

  Autóban ugyanez:
  – Gyalog
  – Busz
  – Viszonylag új Suzuki Vitara
  – Viszonylag új Prius
  – Viszonylag új X7 BMW
  – Új Porsche
  – Új Maserati
  – Új Magánrepülőgép 😀

  (Ja, természetesen nem az, aki ezeket teszi, hanem aki ezeket **tényleg** megengedheti!)

 • random okos
  Olvasom itt a kommenteket és megdöbbenek mennyire nem ismeritek a gazdasági rendszerünket.
  Teljesen mindegy, hogy szerintetek mennyi egy közepes ingatlan amit meg tudtok fizetni. Nem annyi, annál sokkal több.
  Ennek pedig az az oka, hogy egy embernek több ingatlana is lehet… az exponenciális ütemben gazdagodó felső osztály felvásárolja előletek az ingatlanokat mert a pénzt valahova tenni kell, tehát te hiába versenyzel a kollégáddal hogy ki keres hamarabb nettó 600-at (nem mintha az teljesítmény lenne, bármelyik forgalmasabb megálló melletti török gyrosos simán hozza), mindketten veszíteni fogtok.
  Ez egészen addig biztosan így van, amíg minden évben magasabb a monetáris infláció (M1, M2 pénzmennyiség növekedése), mint a lakásállomány növekedése.
  Ugyanez van a párválasztásban is. A Nők felső 40%-a a férfiak felső 20%-ával megy el. Átlagjózsinak meg marad a netpornózik.
  Jóreggelt.
 • Szaky
  Szerintem nem az életstílus határozza meg a középosztályt, hanem a vagyon. Ez így volt és így is marad. Csak az összegéről lehet vitatkozni:))
 • tirza
  Miklósnak igaza van szerintem. Egyrészt egy közép-középosztálybeli a cikkben felsoroltak nagy részét meg kellene, hogy engedhesse magának (és kb mindegy, hogy mik az egyéni preferenciák). A felső/gazdag réteg Magyarországon sem így él.

  Szomorú, hogy a valóság amit a legtöbben látnak azt mutatja, hogy Magyarországon tényleg kicsi ez a középosztály – és hogy ebből a kommentelők azt a következtetést vonják le, hogy a definició a helytelen…

 • egyszervolt
  Már a cikk elolvasása előtt éreztem, hogy sértődés lesz. Mindenki szeretne a középosztályhoz tartozni, vagy már oda sorolja magát és ezt számon kéri. Középosztály alatt mindenki arra gondol, hogy ez teszi ki a társadalom jelentős hányadát, ezért nyilván ő is ide tartozik. A cikk is elmondja, hogy M.o.-n ez egy nagyon szűk réteg. Jelen modern társadalmunkban tényleg ez a közép. Az más kérdés, hogy nyugaton lényegesen több ilyen ember él mint idehaza. Itthon ez egy jól menő mikro vagy kisvállalkozás vezetőjének reálisan elérhető szint. Alkalmazotti munkaviszonyban menedzserek, komolyabb mérnökök, IT, pénzügy, menő orvosok számára is reális. Gazdag senki sem lesz alkalmazottként, ha ilyen illúziói vannak engedje el.
  Egy élhető kispolgári szint az amire ti gondoltok. Évi 1-2 nyaralás, egy 4-10 éves autó, havi 1-2 étterem. Átlagos ruhák, kütyük, 20-40m körüli ingatlan. Átlag hobbi. 1-2 gyerek
 • Viharmari
  Egyetértek a cikk tartalmával. Sokan keverik, de az elit nem ez, az elit maseratival jar, de minimum porsche – es a garazsban legalabb 3 auto all. Nem a plázából öltözködik, külfödre a saját nyaralóiba (is) jár nyarani/ saját hajóján utazik. Hiába próbálnak érvelni a számok ellen többen, szerintem abszolút reális amit írtál.
 • Kálmán
  Köszönöm a cikket és a kommenteket, régóta foglalkoztat a téma. Mi havi nettó 800-1M családi jövedelemmel, egy gyerekkel szintén úgy érezzük, hogy az alsó középosztályba tartozunk. Sok mindent megtehetünk, amit a szegények nem (nyaralás, használt autó, anyagi biztonság, hitelmentesség).

  Viszont ismerünk sok osztrák, német baráti családot akik 30-40 éve hozzánk járnak nyaralni a Balatonra és a fent leírt életszínvonalon élnek. Régóta belelátunk a nyugati valódi középosztály életébe, és a tapasztalatunk egybecseng azzal, amit Miklós írt.

  Nálunk a középső középréteg vékony, hiszen nem volt lehetőség kialakítani a szocializmusban, az azóta eltelt időben nagy tömegek pedig nem tudtak erre a szintre felkapaszkodni.

  De ettől még valóban a cikkben leírt az európai értelemben vett középosztály.

 • Györgyi
  Magyarországon addig tudsz milliós fizetés nélkül középosztálybeli életet élni, amíg nem vállalsz gyereket. Ez egy családbarát ország.
 • Picur
  Na nekem ismerős mondta, aki Amerikában él, hogy 100 ezer dollár alatt csöves vagy kb. Annyi kell egy normálisabb élethez évente, úgy hogy nem utazol.

  Most jöttem rá, hogy én nem középosztálybeli vagyok, voltam. Szüleim is akkor éppen csak alsó szegény réteg tetején mozognak egész élet becsületes munkájának gyümölcseként.

  Tesómék, mérnök és pénzügyes otthon talán pont összehozzák ezt a fent említett pénz. Középosztály közepe éppen ők. Pedig a végzettségük, életszinvonaluk nekem felső 30%nsk tűnik, de nem…

 • Kiszamolo
  Nono, szerintem fuss neki még egyszer a cikknek. 🙂
 • Zolika
  Egy dolgot még beletennék a kiadás felsorolásba: a gyerekek rendszeres sportolására/versenyeztetésére szánt összeg. Egy középosztálybeli jó eséllyel megfizet magánedzést, elviszi versenyekre akár külföldre, a jobb sportszereket veszi meg. Nálunk ez vetekszik a nyaralásra szánt összeggel, pedig nem egy technikai sportról beszélünk. Szerintem átlagban lehet havi 100E-vel számolni simán.
 • axt
  Én jóval alacsonyabbra tettem volna a középosztály közepét, de ezt mindenki máshogy látja.

  Viszont itt sokan félreértettek valamit, ahogy nézem. Miklós egy CSALÁDról írt, nem egyedülállókról, és kérdezte is valaki, hogy hogy keressen meg 2 milliót havonta. Nos a jó hírem az, hogy ezt nem egyedül kell megkeresni, hanem azzal, akit párodnak, feleségednek, vagy férjednek nevezel. Akkor egyből 1 millióra esik le a fejenkénti kívánt kereset. Na nem mintha nekünk lenne ennyi, csak mondom. Szerintem manapság eléggé problémás dolog, hogy mindenki egyedül akar élni. Aztán évek után rájön, hogy unalmas és céltalan az élete. 40 éves korom környékén nagyon szépen látom azt, hogy azok az emberek lettek depressziósak és céltalanak a környezetemben, akiknek nem lett párjuk. Én biztos, hogy nem tartanék itt az életben, ha egyedülálló lennék. Sem emberileg, sem anyagilag.

 • Lau
  Udv,
  en azt gondolom, hogy okafogyott azon vitatkozni, hogy Miklos jol lotte-e be, hogy mi is a kozeposztaly. Szerintem vilagosan lefektette, hogy most mi a jatek. Megfogalmazod, hogy szerinted mi a kozeposztalyi elet, ekkor latod, hogy mik ennek a kiadas elemei, annak arai, majd osszegzed az arakat. Tehat ehhez a (valahogy) definialt eletszinvonalhoz tudsz rendelni egy szamot a vegen. Ha neked mas a kozeposztaly definiciod, mas lesz a szamod.

  Szoval nem baj, hogy ha szerinted nem ez a kozeposztaly, vagy egyes elemei nem tartoznak hozza, nem ez a vita. Szerintem pl a magansuli nem tartozik ehhez, szoval en nem szamolom bele. Tehat nem azt mondom ,hogy Miklos de elszalltal, hanem hogy az en szamom = (Miklos szama – magansuli koltsege). Igy mar nekem is van egy viszonyszamom. Es tovabbra is igen meglepoen magas 🙂

 • bg
  Komolyan ennyien ilyen gyökerek hogy nem fogják fel, a középosztály cikk szerinti definicióját és hőbörögnek hogy hát ez nem középosztály SZERINTÜK?
  Egyesek még sértettek is hogy ők magukat középosztályba sorolták be, és hogy miért nem azok mikor szerintük igen.
  OLVASÁSI SZÖVEGÉRTÉS !!!
  Tény, hogy az emberek 95%-a szegény, és hogy szegény is marad, valamint hogy régen rabszolgaság volt, és ma is az van, csak nem veszik észre. SEMMI, vagy elhanyagolható esélyed van alsóközép osztályból a felső százalékba jutni a te életed során, viszont nagyon nagy esély van rá hogy egész életed során más pénzét gyarapítod a munkáddal ami miatt majd idejekorán meghalsz.
 • Otto
  Ezen a “járassuk a gyereket drága fizetős suliba” sznobérián mindig jókat röhögök. Meg is érdemli, aki olyan hülye, hogy erre szórja a pénzt.
  Én Budapesten jártam egy Fazekas nevű “szar állami iskolába” és köszi, de jól elvagyok.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  a felső 1% alsó részét mégis milyen okból nevezhetnénk “közép”-nek?
 • Alfa
  : ha ház alatt modern, hosszú távon használható (földszintes – mert nem akarsz 70 évesen az emeletre mászni), használható kerttel ellátott modern házat értesz (tehát nem nyeles telken megközelíthető 400 nm-es telken (hasznos terület 120 nm mert a többit elviszi maga a ház, az út meg a ház és a kerítés közti sáv), akkor ilyet még a Rákos* területen sem találsz 80 milla alatt a fővárosban. Agglomerációban találsz, onnan napi 1.5-2 óra oda vissza beérni a munkába, az csak annak opció, aki ott vidéken is megkeresi az egy millát.
 • maveryck
  Az átlag meg a medián objektív kategória, de a középosztály szubjektív, nincs rá definíció. Hány emberre gondolunk? 1-2-3 millióra, többre, kevesebbre? Bárki szinte bármit gondolhat.
 • Kiszamolo
  Otto és hányan kerültek be oda melléd és mennyi járt helyette ótvar iskolába 32 fős osztályba, kiégett pedagógusok közé, ahol minden osztályban volt legalább öt hülye gyerek, aki csúfolta, verte az osztálytársait?

  Hidd el, ha minden állami iskola Fazekas lenne, nem menekítené mindenki a gyerekét, aki csak megteheti.

 • KL
  Szerintem felesleges és értelmetlen azzal foglalkozni, hogy az egyes osztályokba kik tartoznak és te hova tartozol. Ha elégedett vagy az életeddel, akkor jó, ha nem, tegyél valamit a változásért. Ez nem függ attól, hogy mennyien keresnek/költenek többet vagy kevesebbet nálad.
 • Györgyi
  Rettenetesen túlárazol mindent. Egy személyre 800 euróból már bármelyik Dél-Európai országban el tudsz tölteni egy hetet háromcsillagos szállodában, éttermi étkezésekkel, repülőjeggyel. Több barátnőm járatja alapítványi iskolába a gyerekét (legtöbben Waldorf), havi 40-50 ezer forintnál nem fizetnek többet. Nem tudom, mit értesz családi autón, de egy Opel Astrában kényelmesen elfér egy négytagú család, ha kombi, akkor még a fél házat is bepakolhatják hátra. Az meg a 9 milliónak a felébe sem kerül. Az meg pláne túlzás, hogy évente 80-120 milliónak a 2%-át kellene költeni egy házban állagmegóvásra. Egy komplett fürdőszobafelújítás, új csövekkel mindennek kijön egymillió körüli összegből (most csináltatjuk). És ez gyakorlatilag a legdrágább tétel a felújításban, minden más lényegesen olcsóbb. A kondenzációs kazán mindenestül (tervezés, beszerelés) volt 700 ezerben.
 • Maldini
  Sziasztok!a cikkben leirt család nem a felső tízezer, azt inkább a vitorlás kikotokben látni ahol a hajó és apuka kocsija annyit ér mint másnak egy jó helyen lévő családi ház.
  Az érdekes az, hogy ma állítólag 50 ezret tud kérni egy napi munkáért a kőműves vagy burkoló, míg egy közgazdász nem kap ennyi nettót.
  A nagy baj az, hogy az öröklésekbol adódó jovedelemkulonbsegek miatt 2 rosszabb háttérrel rendelkező fiatal inkább kulfoldon fog elkezdeni dolgozni, nem hiszem hogy boldogok ha 20-30 év alatt osszehoznak egy közepes környéken egy családi házat.
 • Janos82
  Szerintem itt tobb dolog is keveredik:
  – A cikk vegig azzal szamol, hogy vagyon nelkul indulnak. Ha en 10-20 ev alatt osszeszedem a haz erteket, mar joval kisebb bevetellel is kozeposztalybeli leszek. Sot, ha tovabb sporolok, akkor a megtakaritasok hozama tovabb csokkenti a szukseges osszeget, tehat idovel, jo megtakaritasi rataval, a penzt atlagosan befektetve, lenyegesen alacsonyabb jovedelemmel is be lehet kerulni az itt definialt kozeposztalyba.
  – A masik erzesem az, hogy a kozeposztaly zsugorodasat az eletszinvonal inflalodasa okozza. Ha ugyanaz lenne a kozeposztalytol “elvart” eletszinvonal, mint 50-70 eve, akkor tippre bovult volna a kozeposztaly.
 • maveryck
  Ha azt mondjuk, hogy a Szomszédok volt a középosztály 30 évvel ezelőtt, és elfogadjuk, hogy Miklós cikke a meg mai, akkor nem értem, hogy a GDP miért nem követte le ezt.
  videa.hu/videok/film-animacio/szomszedok-17.-resz-kult-magyar-retro-vCuY68pxLjZZMhVW
 • Kiszamolo
  Györgyi, egy átlagos fizetős iskola 80-120 ezer Ft Budapesten. Ha akarod, nézz utána. 40 ezerből még a tanár fizetése sem jön ki egy 10 fős csoportnál, nemhogy a bérlés, rezsi, taneszközök meg a haszon. Nem túl komplikált matek.

  Persze, 200 ezres Suzukiban is elfér a család, csak fogjuk már fel, mit jelent az, hogy középosztály. MEG TUD VENNI EGY KÖZEPES AUTÓT 9 millió az alja. Nézd meg, mennyibe kerül egy Passat, egy jobb Toyota, vagy bármi. Igazi középkategória a kis Volvo, BMW 3, 5, stb, meg sem áll 14 millióig.

  Nem tudom, mekkora lesz az a fürdőszoba, 15(!!!!!) éve csak az anyagköltség volt majdnem egymillió egy panel(!!!!!) fürdőszobájába. Ja, nem a legolcsóbb sárga csempével, de bőven a kínálat alsó harmadából választva.

  Most mentek el a festők, vidékről, olcsón, elvittek félmilliót, csak az egyik szint, lépcsőház és kerítés. Helyi festővel lett volna vagy 800 ezer. S nem 25 évente akarunk egyszer festetni. Ennyi pénzért ketten 5 napig dolgoztak itt, s még egyszer, nem is az egész házat festették s nem is nagy a ház. De tudom, másnak ez is megvolt 20 ezer forintból, sőt neki fizettek a festékboltban, hogy vigyen még el festéket.

  De nem akarok ilyen hülyeségeken vitatkozni, ha nem baj.

 • Otto

  Nálunk is több, mint 30an voltunk az osztályban.
  És van sok hasonlóan jó iskola: Radnóti, Apáczai, Eötvös, Szent István, vidéken ott van pl a debreceni Kossuth vagy Tóth Árpád stb.
  Persze felvételi van, szóval nem elég az, hogy apu befizeti a gyereket csillió pénzért, hanem teljesíteni is kell valamit.
 • Kiszamolo
  Otto, ne vágj fel, én is Szeged legjobb iskolájába jártam. De azért volt a legjobb, mert a többi tragédia volt. S 30 fő egy városban kevés mindenkinek, fogd már fel.
 • guni
  Tényleg elszomorító, hogy elvileg azért ide átlagnál intelligensebb emberek járnak, de így is minden második komment arról szól hogy nem is így él a magyar középosztály… 🙁
 • Blend Ahmed
  “A középosztály nem egy objektív kategória, társadalmanként különbözik.”

  Pont így volt a Rém rendes családban. Al Bundy amerikai “nyomora” nálunk bőven a vágyott középosztály volt.

 • Györgyi
  Mondjuk szerintem egyetlen városban sincsen annyi középosztályhoz tartozó család ( a te feltételeiddel meg pláne nincs), akiknek a gyerekei ne férnének el az ingyenes elitiskolákban. És általában amúgy is ők kerülnek be. 🙂
 • ekr
  Sokat gondolkodtam ezen a témán egy korábbi HVG jövedelmi és vagyonfelmérést olvasva, továbbá látva a KSH statisztikákat, ami alapján már havi 250 e egy főre jutó jövedelemmel a felső jövedelmi decilisbe lehet kerülni (azaz egy fő 250 e, 2 fő 500 e, 4 fő 1.000 e nettóval már felső 10 % itthon). A cikk egy elméleti középosztályról szól, hogy mi lenne Mo-n ideális. Ehhez kellene 2 m jövedelem, a közép aljához 1 m, a közép tetejéhez 3 – 6 m havonta. Én is nagyjából erre jutottam, mindezt vagyonadatokkal megspékelve. Köv kommentben leírom az Mo kategóriákat, és abból látszik, hogy a gyakorlatban a magyar középosztály inkább mélyszegénység és alsó közép. A Miklós által megadott ideális középosztály nálunk az 1 % felső közép. Emlékszem még a múltkori költségvetéses cikkre, sokan elképedtek az 1 – 5 m jövedelmeken, pedig az is csak felső közép, a 0,1 % felső osztálytól messze áll.
 • Janek
  Mátyásföldön lakom, közepesen nagy családi házat (oké, kúriának is hívhatjuk, mert 120 éves ház) kerttel 290 millióért árulják… (Pilóta u.) Tavaly egy üres (!) nagy telket 119 millióért adtak el 3 héten belül, hogy kirakták az eladó táblát (Rezgőfű u.). Rendben, nem ez az átlag ár Budapesten, de talán egy középosztálybeli már megtehetné, hogy csendes, madárbarát kertes utcában lakjon és ilyen helyeken elkérik a házak árát, úgyhogy a cikkben említett 80-130 milliós ház minimum korrekt és egyáltalán nem elrugaszkodott.
 • KZsuzsa
  A középosztály középosztályként kezdi?
  Beleszámolod a 80-100 millás házat, de nem innen indul.
  A 2 gyerekkel ide költözik, de már sajátból.
  Plusz az sincs ott, hogy 5 éve az a 80 millás ház még csak 30-40 milla vagy annyi se volt. (Hogy 10 éve mennyit ért, arról ne is beszéljünk.

  Önerő nélkül egyébként hol lehet most hitelt kapni egy ilyen kaliberű házhoz?
  És hogy nincs önrésze, ha egyébként félre tud rakni havi 2-300 ezret?

  Hol volt ez az ember a 20as éveiben?

  Számolgatásnak jó, de szerintem nem ad valós képet…

 • Kiki
  Nekem tetszett az írás. Eddig én is azt hittem, hogy középosztály vagyunk, de ezek szerint nagyon nem. Oké, hogy negyedére sincs igényünk, mint ami a cikkben fel van sorolva, de ha lenne sem tudnánk momentán megfizetni.

  Én azért gondoltam, hogy középosztály vagyunk, mert az ismerősök/helybéliek nagyobb százalékánál jobban élünk, persze van, aki még nálunk is jobban, de ez alapján még ők sem a közép-közép osztály.

  Ettől függetlenül nem mondanám, hogy elégedetlen vagyok a helyzetünkkel, jó így is, de küzdünk, tanulunk azért, hogy jobb illetve könnyebb legyen később.

 • milyen_feri?
  Számomra ez az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb cikke itt. Olvasom néha a kommenteket, ahol emberek irják magukról, hogy ök havi 4-500 nettót keresnek, tehát a középosztályhoz tartoznak, és fogom a fejem. Illetve azt is helyrerakja bennem, hogy miért nem tudok azon az életszinvonalon élni havi 1 millió nettóval, amit úgy kb. elfogadhatónak tartanék.
 • Unemployed
  Nagyon jó írás, eddig el sem tudtam képzelni, hogy mire lehet havonta milliókat elkölteni, erre tessék…

  Azért árnyaljuk kicsit:
  1. a leírás igaz a mai bp-i 30-asokra, akiknek ezen az áron kell lakást venniük. DE! A lakosság jóval idősebb átlag 30-nál és a családok 80-85%-a rendelkezik megfelelő ingatlannal, alacsony a makro hitelállomány, azaz az átlag kamat és a lakhatás tényleges költsége kevesebb. Lényegében ingyen van, már benne áll a tőkéjük. Bérlés = PMÁK kamat.
  2. Sokkal olcsóbb ugyanez vidéken, és ott is van élet. A megyeszékhelyeken az itt leírt ár 40-70%-a irányadó.
  3. A lakásfelújítás 2% éves költsége túlbecsült. Az érték 30-40%-a a telek, 15-20%-a nem romló szerkezet (falak). A fennmaradó 40-55% viszont 30 év alatt avul, azaz a 1,5% a reális szám. Csak 0,5% difi, de évi 100 millára ez is sok.

  Vidéken havi nettó 700-800, Bp-en 800-1m szerintem vastagon középosztály itthon

 • handyman
  Ha ez a közép közepe, akkor mi a közép teteje? Érdekes, h mennyit változott a világ. Évente 2 nyaralás, síelés, 200ezres telefon 2 évente, stb? Ez a közép? A nagyszüleim nem évente 3x mentek nyaralni, hanem kb. soha. Nem mondom, h az a normális, de azért szerintem kicsit fölé van ez lőve. Gimiben a dúsgazdag orvos családból származó osztálytársamék mentek el 2x nyaralni+síelés. És ők tutira nem közép középbe tartoznak, hanem bőven feljebb. Mondjuk inkább a felső 10%-ba.
  Azt pedig nem is értem, h egy 5ös BMW, ami prémium kategória, az miért rendelődik a középosztályhoz??? Kicsit olyan érzésem van, mintha inkább a német középosztályról szólna ez a cikk.
 • Dragon
  Kiszamolo, egész családra értettem a 800-1m bevételt családival együtt. A párom nem dolgozik ő htb. Azért, hogy villogjunk, nem küldöm el 3-400 ezerért dolgozni, inkább a srácokat meg az otthoniakat menedzseli így legalább jut idő sok mindenre.
  Egyébként nincs hitelunk, azért így több jut a vagyon emelésére. Egyébként, ingatlan árakról azért nem írnék, mert nem ésszerűek a piaci árak, Budapesten pláne.
  Ha én max alsó közép lennék, akkor írhatnál arról a családról akik havi 600e, 500e, 400e vagy azalatt vannak.
  Azért az sem mindegy ki mit dolgozik, mert vannak olyan szakmák amik abszolút nem megbecsültek, aztán van ami meg túl van gondolva. Pl. Egy víz gáz szerelő ha keres 1, 5 milliót akkor az lehet középosztálybeli? Ezalatt a koszos munkaruhás szakmunkás emberekről beszélek.
  Amúgy minden tiszteletem a tiéd, nagy szereped van abban, hogy jól élek mert nagyon jók a cikkeid.