Közkívánatra: oszd meg a költségvetésed újra

Nem teljesen tudom, miért annyira érdekes/fontos az a téma ennyi embernek, hogy más mennyiből él meg az ő helyében, de most kell írni róla harmadjára. Utoljára szűk másfél éve volt ilyen poszt, közel ötszáz hozzászólással.

Úgy tűnik, az túl régen volt már, mert sok megkeresést kaptam az elmúlt hetekben e-mailben és hozzászólásokban is, hogy legyen megint ilyen cikk. Van, aki most jönne haza külföldről és nem tudja, mire számítson, régen volt nyolc éve, amikor elment, más egyéb okból szeretné összehasonlítani a saját költségvetését máséval.

Hát rajtam ne múljon, egyébként sincs annál egyszerűbb cikkírás, mint amikor ti írjátok a cikket a hozzászólásokban. 🙂

Mivel újat a témában mondani nem tudok, illetve nem is akarok, mert a ti költségvetésetek a téma, nem pedig az én véleményem, ezért bemásolom ide a másfél évvel ezelőtti hasonló cikk szövegét:

Volt egy cikk két és fél éve, ahol megoszthattad, hogy mennyi pénzből élsz meg havonta, legyél bár egyedülálló vagy családos.

A cikknek a sok hozzászólás miatt nagy sikere lett, sokan kutatták, kinek hogy sikerül beosztani a pénzt, jobban vagy rosszabbul, mint ő.

A kérdés, miszerint mennyiből lehet megélni egy hónapban a fővárosban vagy éppen falun, azóta is újra és újra előjön a hozzászólásokban. Lehet-e egészségesen étkezni havi X ezer forintból, tényleg megél-e egy család havi Y ezerből, érdemes-e ennyire spórolni vagy ellenkezőleg, ennyire költekezni.

Többször többen kértétek az elmúlt hónapokban, hogy megint legyen egy ilyen cikk, hát rajtam ne múljon.

A hozzászólásban írd le, hol laksz, mennyit keres a család, mire mennyit költötök, mennyi marad hónap végén. Mekkora ingatlant vagy autót tartasz fenn? Ha tudod, írd le azt is, hogyan és miért változtattál a költési szokásaidon, akár lefelé, akár felfelé. Mi motivált, mi segített, mi gátolt vagy hátráltatott? Mennyire sikerült könnyen átverni a család többi részén a költések visszafogását vagy elengedését?

Hogyan spórolsz, mi volt a legjobb húzásod, amire büszke vagy, vagy telitalálatnak érezted. Alkudtál a kábeltévé-szolgáltatóval, közelebbi iskolába írattad a gyereket, lemondtál az autóról, támogatott hitelből napelemet szereltél fel vagy bármi, ami említésre érdemes.

Ha kérdeznél valakitől részletekbe menően, nyugodtan tedd meg, de ne haragudj rá, ha nem válaszol, vagy csak sokára.

Amit kérnék, hogy a szokásos offtopikokat a káposztás tészta receptjétől a mekkora kert az ideális 40 éves korban témákig most mellőzzük. Maradjunk szorosan a tárgynál, ha nem megy, majd segíteni fogok, ha érted mire gondolok.

Share

432 hozzászólás

 • Hufeisen
  Ausztria játszik?
 • Kiszamolo
  Huf, akár Brazília is jöhet. 🙂

  De én most megyek aludni… 🙂

 • Vakmajom
  Légyszi linkeld be az előző cikkeket is, jó lenne látni, hogy tényleg jobban élünk-e mint 4 éve! 🙂
  Nem véletlen ez a legtöbbünket foglalkoztató cikk.. 1.5-2 évente simán jöhet egy ilyen, hogy lássuk. Igazi kordokumentum ez!
 • Elszámoltatható
  Heves megye, 25 éves diplomás pár. Albérletben lakunk, de a piaci ár feléért szerencsére. A bevételünk nettó 590k (bónuszt, mindent beleszámolva). Félre tudunk belőle rakni 350k-t. Közös kasszán vagyunk. Megtakarítás eddig 6 millió. 2 millió PMÁK-ban, 3 millió tőzsdén, 1 millió cetelem takarékszámlán. Ház/lakásvásárlás a cél lehetőleg jó kevés hitellel. Autó nincs, pedig néha olyan kényelmes lenne vele az élet… Gyerek nincs, de tervben. Nagyon sokat köszönhetek a blognak, még a kollégiumi szobában kezdtem el olvasgatni, amikor havi 90k-ért dolgoztam diákmelósként. Aztán szépen átragasztottam a jóságot a páromra is.
 • Ordas
  Pontos összeg nélkül. Pénzügyi egység: x

  Én keresetem: 5,6x
  Feleségemé: 2x
  Utóbbi 36 hónap átlagos havi költése: 4,5x

  Látható >3x-et félre tudunk tenni

  Mindketten puritán családból jöttünk. Pl. én képtelen vagyok lecserélni telefonomat, pedig 5 éves, de működik. 15 éves autónk van, 1 db, mert a mostaniak se jobbak és szintén nincs baja (fut kb. 20e km-t, közösen használjuk. Amúgy munkába menet lelkes BKV-zók vagyunk – ha ritkán /évi 1-2 alkalom/ másik kocsi kell, pár napra bérlünk). Járunk szórakozni, nyaralni, veszünk ruhákat. Szóval élménygazdagon élünk. Nem érzem hiányosnak életünk, csak hidegen hagy a fogyasztói társadalom, a konzumidiotizmus.

 • költség-vetés
  Alföldi kisváros, házaspár + 2 gyerek (felsős általános iskolások). Saját tulajdonú 100 m2-es családi ház, egy darab ősöreg autó.

  Minden összeg havi bontású, több olyan van közte, ami nem jelentkezik minden hónapban, ott értelemszerűen az éves költség van visszaosztva egy hónapra.
  Bevétel 900e.
  Semmilyen tartozásunk, törlesztésünk, levonásunk ebből nincs, ez az összeg rendelkezésre is áll.
  Úgy érzem takarékosan, visszafogottan élünk, de mégsem tudunk átlag 250e-nél többet félretenni, tehát átlag 650e elmegy havonta. Elsőre nehéz átlátni hogy mire, sokáig írtam, és nem lettem sokkal okosabb, és nem is tudtunk tőle jobban takarékoskodni. Most nem írom, de amíg írtam ezek voltak:
  Rezsi: 80e.
  Élelmiszer, na ez a sokkoló: 230k. Tény, hogy extra kajákat eszünk, mindenmentes, nem mintha muszáj lenne, hanem a feleségem szerint ez az egészséges, én pedig beadom a derekam ennek. (folyt. köv.)

 • költség-vetés
  Közlekedés: 50e, (ebben: autófenntartás, szerviz, benzin, tömegközlekedés is)
  Háztartási vegyiáru + takarítás 30e (takarítónő díja is itt)
  Ruházkodás 50e, nyilván havi átlag, és hiába tűnik soknak, ebben a teszkós meg a kínais ruha fér bele egy négytagú család esetében
  Szórakozás: 30e
  Egészség, szépség: 30e (ez főleg fodrász, kozmetikus, masszázs, ilyesmik, hál’ Istennek egészségesek vagyunk, orvosra gyógyszerre nem kell költeni)
  Gyerekek: 50e (különórák, játék, ajándék, zsebpénz)
  Műszaki cikk: elhanyagolható, évi 100 ezer alatt van, mindent megkapunk a munkahelyünktől és magáncélra is használható
  Hobbi: 30e
  Nyaralás: 50e, értelemszerűen éves összeg visszaosztva, ebbe évi 2-3 wellness hétvége fér bele és egy hét 4 főre a Balatonnál, külföldön az utóbbi 15 évben kétszer voltunk.
  Nyilván még van sok apróság, de ezek havi átlaga egyébként nem jelentős.
  Tanulság: (folyt. köv.)
 • költség-vetés
  Tanulság: egymillió körüli tisztán elkölthető jövedelemből egy négytagú család dorbézolni nem tud. Érzésre nem élünk átlagon felül, pedig valószínűleg egyébként igen, főleg a saját környezetünkben. Sokat eszembe jut az “életszínvonalad inflációja” és társai írások, nagyon igaznak érzem hogy az ember pikkpakk hozzászokik a jóhoz és onnantól kezdve az válik az alappá. Friss házasokként 13 éve kb nettó 250 ezerből kellett kijönnünk, igaz akkor gyerekeink nem voltak, de nem okozott gondot. Most ez az összeg hónap tizedike körül fogyna el. Persze lehet mondani, hogy évi 3 milliót félre tudunk tenni, örüljük ennek is, de ebből nem lesz nyugdíj, és a bevételi oldalt sem tudjuk a végtelenségig tartani, mert ehhez nekünk rengeteget kell dolgozni, és én nem akarok tíz év múlva is ennyit dolgozni. De ilyen spórolás mellett nem fogjuk tudni passzív jövedelemmel kiváltani a munkát részben sem.
 • Dvp
  Budapesten élek eggyedül, saját 50nm lakásban, tömegközlekedem.

  Havi 800.000 netto + 40 cafi + 13. Havi. .

  Egész pontos átlagértékeket udok mondani sok év ynab használat után:)

  Havidíjak, rezsi, közlekedés havonta 40k
  Étkezés havi 75k – csak magamra főzök, egészséges jó alapanyagokból
  Életvitel (ruha, fodrász, ivászat, háztartás akármi) havi 100k
  Megtakarítás havi 500k fixen
  Egyéb dolgokra (elektronika, utazás stb) elmegy a maradék (nyilván ezekre ritkábban költök.

 • egyszervolt
  20-30 éves pár, pest megye, 55 m2 saját lakás,1 autó, 0 gyerek, közös kassza.
  Havi átlag 2019
  Bevétel: fizetés 550e+ passzív 55e
  Kiadás:
  rezsi (közművek+közös ktg,internet, stb.) 45e
  szórakozás (étterem,nyaralás,utazás,stb) 55e
  egyéb 15e
  párom költése 60e
  saját költés 80e
  bevásárlás (ételtől a tisztítószerekig minden alap dolog) 85e
  autó 60e
  Megtakarítás:
  2 ltp 40e
  ep 6e
  cetelem 10e
  értékpapír szla 150e

  Nálunk volt egy autó csere(nagyobbról kisebbre), ami utána össze lett törve, illetve van 1-2 tavalyról áthúzódó kiadásunk. Év végére a költségeink csökkenni fognak, illetve jövőre valószínűleg nő a párom fizetése, így havi +100 megtakarításra számítok, illetve a passzív bevétel is nőni fog valamelyest. Gyerekre, kertes házra gyűjtünk.

  Amit tesztelni szeretnék a 2. félévben, hogy hó elején egyre több menjen megtakarításba és így kikényszeríteni a havi fölösleges költségek csökkentését.

 • mérnök
  2fő,gyerek nélkül,északkelet Mo, kisváros,30+
  férfi:vezető
  nő: közalk.
  bevétel:nettó 520k, plussz cca 2,5havi bónusz évente
  lakhatás:(lakáshitel86kmég 2év,rezsi,parkolás,net,tv,biztositas,szemétdíj)- 130k
  spórolás:100k
  kaja,pia,etterem(ebed is):100-120k
  ruha,cipő: 50k
  nyaralás,wellness,utazás,elosztva: 40k
  vitamin,egészség,fodrasz,stb:20k
  ajándék,támogatás: 15k
  drogéria,háztartás:20k
  butor,gépek,felújítás:40k
  szórakozás,hobbi,sport:20-30k
  benzin stb: céges,magánhasználattal
  teló:szintén
 • Petrence
  Én 30 alatti fiatal vagyok, 350-400 ezer forintot keresek egy hónapban. Budapesten élek egy barátommal albérletben. A rekordom egy hónapra 202 ezer forint. Ez az az összeg, amiből minimálisan meg tudok élni egy hónapban kényelmesen. Az átlag kiadásom 330 e /hó

  Havi kiadásaim (ezer ft, app alapján):
  80 albérlet
  23 közös költség + rezsi + bkk bérlet
  20 lakástakarék
  53 vendéglátás, ajándékozás
  27 ruha, cipő
  26 készétel (étterem+étkezde+büfé stb.)
  26 útiköltségek
  23 kikapcsolódás
  18 élelmiszer, háztartási cikkek
  15 egyéb

  A megtakarításokat nem számolom ide, 2019-ben eddig egyhavi fizetést tettem félre.

  Ami durva, hogy milyen sok megy el rezsire. Vendéglátásra is, de azt kevésbé sajnálom.

  Legjobb pénzügyi döntéseim:
  – elkezdeni vezetni a kiadásaimat
  – bankot váltani
  – befektetésekbe kezdeni
  – kiszámolót olvasni
  Legtanulságosabb:
  – bitcoint venni magas áron 🙁

 • Beszámoló-Kiszámoló-(olvasó)
  Budapest
  Család: 2felnőtt + 1baba
  Bevétel: Nettó 1MFt – 1.4MFt attól függően, hogy a feleségem otthonról vitt business-e hogy megy.
  Kiadás: 600-750eFt attól függ mennyi extra dologra költünk, az alapköltsegkeretünk fix, de ebben nincs benne a nyaralás
  Set: Albérler 180eFt, egy 10+ éves családi autó
  Trükkök: Zsebpénz, mosipelus, éves külföldi nagybevásárlásra halogatott beszerzések, környezetvédelmi szempontok miatt lemondunk bizonyos termékekről, nem vetjük meg a second hand ruhákat, olcsóbb kütyüket veszünk
  Extra kiadások: Tanfolyamokra szivesen költünk, minőségi alapanyagból főzünk, kovászos kenyéret otthon sütünk
 • Péter
  Párommal pályakezdők vagyunk, közalkalmazottak mind a ketten. Nekem a két munkahelyemből havi nettó 271 ezer Ft jön be, páromnak 142.

  A legtöbb pénzt a lakáshitel viszi el, havi 106 ezer Ft-ot.
  Ezen felül 1-1 posztgraduális képzés, havi 53 ezer Ft.
  Közüzemi számlák + közös költség + internet 32 ezer Ft.
  Diákhitel 13 ezer Ft.
  Közlekedés (BKK) + ingázás 15 ezer Ft.
  Kondibérlet (x2) 12 ezer Ft.

  Ez összesen 231 ezer Ft.
  Marad 182 ezer Ft, ebből éppen kijövünk, amikor van valami extra kiadás (bútor, elektronikai eszköz, karbantartás, ruha, biztosítás stb.), akkor kevésbé, amikor nincs, akkor jobban. Tartalékunk gyakorlatilag nincs, de mint említettem, pályakezdők vagyunk, szülői támogatás nélkül.

 • Laney
  24 éves vagyok, egy alapszakos diplomával rendelkezem (egyelőre), Budapesten lakom albérletben harmadmagammal.
  Havi bevétel:
  -382 000 nettó
  -25 000 cafeteria mind melegétkezés formájában
  Fix kiadások
  -60 000 albérlet
  -9 500 BKV
  -10 000 telefonszámla (ebből azért kéne lefaragni)

  Általában a fizetésem 50%-át hónap elején elteszem egy sima megtakarítási számlára, a másik felét költöm el, illetve ha marad hónap végén (szerencsére ez is gyakran előfordul), azt hozzáteszem.
  Semmilyen hitelem nincs, az ÖNYP befizetéseket egyelőre jegelem miután az LTP-ket 2 nap alatt elkaszálták, nem merek túl nagy összegeket egy min. 10 évig fix termékbe pakolni, ahonnan kimenekíteni sem tudom, ha esetleg kellene. 🙂

 • Emma
  Én egy olyan család költségvetésére lennék kíváncsi, ahol egymillió nettó a család a havi bevétele, és nem raknak félre egy fillért sem.
 • Kmiki
  Pest, saját lakás (85 nm, kertvárosi), két felnőtt (34 és 37) és egy 2 éves gyerek.
  Össz. családi bevétel (fizetésekkel, osztalékkal): nt. 26,4M (2018).

  Tavalyi adatok:
  Saját rezsi, telefonok, internet, bank, biztosítások stb. 1,2M.
  Kaja, háztartási cikkek 2M.
  Két autó fenntartása: 1M.
  Egészségügyi kiadások: 0,2M.
  Ruházkodás: 0,8M.
  Nyaraló: 0,3M.
  Szórakozás: 0,7M.
  Nyugdíjra ketten: 2,5M.
  A gyerek jövőjére: 1,5M.
  Más családtagok támogatása: 1M.
  Adakozás, adományozás: 0,5M.
  Nyaralásra, telelésre: 1M.
  Egyéb kiadások: 0,5M.
  2018-as lakásfelújítás, kertrendezés, nem várt kiadás stb.: 3M.
  Mérleg 2016: +6,2M
  Mérleg 2017: +8,5M
  Mérleg 2018: +10M.
  Ebből tartós (10+ év) befektetésre: 5M.

 • Jánoska
  Két negyvenéves szülő, két hatéves gyerek, családi ház, 1 (+1 céges) autóval. Családi költségvetés kb.:
  Bevétel: munkajövedelem (12 hó * 1,5 mFt) + passzív jövedelem (2 mFt) szumma évi 20 mFt amiből gazdálkodhatunk.
  Kiadás éves szinten: rezsi:1 mFt; ingatlan fejlesztés:1,5 mFt, autó:1,5 mFt, bevásárlás:3 mFt; nyaralás:3 mFt; egyéb:1-2 mFt
  Megtakarítás éves szinten: EP:0,5 mFt, lakászkassza:1,44 mFt, Babakötvény:2 mFt, nyugdíjra:2 mFt, állampapírba:2-3 mFt.
  Ha minden jól megy 2019 év így fog kinézni.
 • CsipCsip
  Sziasztok,

  Budapesti befektetesi banknal dolgozom 3 eve elemzokent. Fo terulet a VBA/SQL/Qlikview, angol tudas elengedhetetlen. Munkaido 9-6, de eleg sokat kell melozni. Home office nem igazan tamogatott, munkaido nem tul rugalmas az amerikai munkatarsak miatt.
  Jelenleg brutto 650e FT-t keresek, erre jon meg kb. havi brutto 45k cafeteria, illetve ev vegen kb. egy havi bernek megfelelo bonusz. Igy osszesen bevetel kb. 750k (vhol 480 koruli netto)

  Egyedul elek egy budai garzonban.

  Kiadasok:
  Havonta:
  Alberlet (kozos ktgel egyutt) 90k
  Havi BKK berlet 10k
  Rezsi: atlag 10k
  Mobilelofizetes: 4k
  Spotify: 0.5k
  Etkezes: 60k (hetkoznap menza)
  Maganorvos: 20k
  Egyeb (bicaj, ruha, lagzi, ajandek): 40k

  Evente:
  Mensa tag 7k
  Kerekparosklub tag 7k
  utasbiztositas 7k

  Megtakaritas:
  2 aktiv LTP, 40k/ho

  Elmegy a fizubol olyan 280 netto megelhetesre + ltp. A maradek 200 allampapirba megy.

 • Móres
  Vállalkozó apa, alkalmazott anya, két kisgyerek Budapest, kertes ház

  Sokévi átlag:

  Bevétel 750 000 Ft

  Hitel 130 000 Ft
  Megtakarítás 100 000 Ft
  Élelmiszer 100 000 Ft
  Adomány 80 000 Ft
  Rezsi 45 000 Ft
  Tartós 45 000 Ft
  Kocsi 35 000 Ft
  Tankolás 30 000 Ft
  Ruha 30 000 Ft
  Ajándék 27 000 Ft
  Nyaralás 25 000 Ft
  Gyerekek 25 000 Ft
  Vállalkozás 20 000 Ft
  Egészség 14 000 Ft
  Fogyó 13 000 Ft
  Felnőttek 11 000 Ft
  Szórakozás 7 000 Ft
  Biztosítás 5 500 Ft
  Bank 3 000 Ft
  Egyéb utazás 1 500 Ft

 • Kandisz Nóra
  39 és 33éves pár
  Budapesttől 50km-re megyeszékhely melletti kisváros, családiház, nagyobb mint kéne de szeretünk itt lakni. Gyerek egyelőre nincs.
  Én: Meló IT, nem Pesten: Nettó 700
  Párom: Meló IT, Pesten: Nettó 300
  Kocsi: egy 10 (nekem) és egy 20 (neki) éves, a kettő együtt kb 2 miliót ér, ki van fizetve.
  Rezsi (számlák, diák és lakáshitel): havi 200
  Megtakarírás: kb 10 milió, többnyire részvényben, 12 millió magán és önkéntes nyugdíjpénztárban (én nem adtam oda anno)
  3 éve keresünk jól, előtte ennek kb a 60%-a volt. most Kb havi 250-300 marad meg, lehetne sokkal több is, tudom. . Az elmúlt 4 évben minden évben elmentünk egy drágább, kb 8-900 ezres nyaralásra.
  Havonta kb 450-500 megy el megéhetésre, ebből kb 100 a 2 autó fenntartása (szerviz, üzemnyag, biztosítások, minden)
  Koin nevű money managert használok már 3éve, az alapján az átlag napi költésünk 15ezer Ft. (tudom, sok)
 • Alma
  Budapest, 13. Kerület, albérletben a barátnővel. Férfi.

  Foglalkozás: szoftverfejlesztő.
  Kor: 27

  – Nettó havi alapbér: 565k
  – Lakbér + rezsi rám eső része: 80k
  – Kaja: ~80k
  – Kondibérlet: 13k
  – Havi probiotikum, gyógyszer, vitamin: 20k
  – Ruházkodás átlagolva: 10k vagy kevesebb
  – Egyéb szórakozás: átlagolva max 20k
  – Havi megtakarítás: 320k

  Egyéb bevételek:
  – Céges részvénycsomag vestelése: nettó évi 4-5 millió értékben
  – Bónusz: évi 2x350k volt eddig, de inkább 200k-val szeretek számolni. Ez fedezi a nyaralásokat bőven. Egy nyaralás kevesebb mint 100k, évi 2 van kb.

 • speki
  Ausztria. A családom 2-tagja dolgozik ott, egy világ viszonylatban is jelentős néven szereplő motorgyárban a német határ mellett lévő ausztriai üzemben. Kereset 8 órában (túlóra nincs és az üzem vezetői nem is engedik) 2100-2300-eur/hó, ez a szerint változik, hogy mennyi éjszakás és délutános műszak esik az adott hónapra. Erre jön rá a törvényben elő írt 2 dupla bér + a cég minden januári bérrel jutalmat ad, ez kb. újabb 1000-1300 eur-t jelent. A havi átlag így kb. 2800/eur-ra jön ki. Albérlet 650-eur/hó, ez egy 2 szobás átlagos lakást jelent a gyártól 10km.-re lévő kisebb településen. Ebben a 650-es albérletben viszont minden rezsi benne van. Az autó biztosítása ami drága, ez egy A-5 benzines Audi-nál 115-eur/hó jelent.( a díesel biztosítás nagyon magas lenne Ausztriában) Összességében Németországba járnak át vásárolni (az olcsóbb árak miatt) ez kb. havi 300 eur kiadás jelent fejenként
 • Zsolo
  Albérlet: 3. ker, 59 m2 (a kisebb is drágábbért volt), egyedülálló, 30 éves

  Albi + rezsi: 153e
  BKV: 9.5e
  Kaja: 75e
  Hobbi: 20e
  Rehab: 60e
  Könyv, képzés: 5e
  Sport: 13e
  Kacatok: 3e

  Eleve megtakaritósabb voltam, viszont azt, hogy a párnacihán kivül mibe érdemes fektetni, az hiányzott. Mostanra kitaláltam egy rendszert, amit követek is. A fenti összegek a 4 hónapja vezetett kiadásaim átlagai. Minden, ami megmarad, az megy takarékba (kb. 300e).

  Kis segitséggel ráébredtem, hogy ahogy eddig éltem/gondolkodtam, az nem arra vezet, amerre menni akarok, ezért meg kellett változtatnom a gondolkodásmódomat és fel kellett adnom azt, amiről évekig (>6) azt hittem, hogy jóvanazúgy, majdleszvalahogy.

  Beérem a használttal is, ha megfelel az elvárásaimnak; nem kell az új.

  Idei terv: eladni minden elektronikai vackot, amit nem használok (ki).

 • Mérnökqr
  Budapesten egy pár (Három éve dolgozunk egyelőre):
  Bevétel egy hónapban: nettó ~700k + cafeteria (kb 60 nettó)
  Kiadások:
  – Lakás: 70k rezsi (szüleim lakásában lakunk, beleszámoltam a bkv bérletet is)
  – Kocsi: alsó kategóriás autó 16k tankolás + ~12k biztosítás és adó, egyedi havonta változnak de kb 10k
  – Kaja: ~65k
  – Szórakozás: ~80k
  – Fundamenta: 80k
  – Takarék számlára (ez bizonyos időközönként megy állampapírba): ~230k
  – Egyedi költések (ruha, bútor stb): változó, de ha nem költünk annyit, akkor szokott maradni havonta 30-40k, ha jobban költünk, akkor nem marad semmi, vagy túlköltekezünk adott hónapban

  A kiszámoló blog határásra kezdtem el jobban foglalkozni a megtakarításokkal és a költségek figyelésével. Házra, esküvőre gyűjtünk jelenleg. Az esküvővel nem lesz baj, de házat nem tudom, hogy fogunk venni ilyen árak mellett. Egyre jobban vagyok az albérlet híve.

 • Péter
  Na, akkor az első hozzászólásom a több éves olvasás után:
  26 éves bentlakásos idősgondozó angliában, 21 éves menyasszony, 8 hónapos várandós.
  30 napot angliában dolgozom egyhuzamban, ahol nincs rezsi, kaja kiadás. 30 napot pedig otthon vagyok és ha akarok home office vagy bármilyen másodállás, ha nem akkor nem.

  Napi 35000 ftot kapok minden angliában ledolgozott napért, így 2 hónapos egységekben 525e ftot keresek havonta. A párom csak gyest fog kapni, kb 25e havonta.

  Saját ház az alföldön, falun.
  Repjegyet magamnak kell álnom, kb havi 300e ftot tudok félretenni kényelmesen.

  Semmi hitel, sem csokban sem akármilyen hitelben nem gondolkozunk.

  Amikor a baba 1 éves lesz kimegyünk 1 évre immár hárman, és bentlakásos idősgondozóként saccra havi 1.5m ftot félreteszünk.

 • Sz. Gergő
  Kedves Olvasók,
  Igazából az döbbentett meg a legjobban, hogy még Kelet-Mo-n is kereshet két fő 800e-1mFt-ot.
  Létezik olyan ember aki mondjuk köztisztviselő/közalkalmazott, vagy csak szimplán nem vezető beosztású és ezt felvállalja és megél? 🙂
  Kíváncsi lennék, hogy tényleg létezik e ilyen, vagy itt minden háztartás 700e-1mft körüli összeget keres? 🙂 (igaz a “papír” mindent elbír és a nav sem ellenőrzi…)
  Az életszínvonal inflációja nagyon magas pár embernél..szomszédomék tanárok nettó 350-400(pótlékok miatt) körül hoznak haza, régi suzuki kocsival járnak, mégis telik 1hét balatonra nekik és még boldogok is..SUV nélkül….. 🙂
  Mindjárt írom a költségvetésemet, hátha van itt még valaki, aki nem milliomos.
 • Péter
  Azta… látva ezeket a jövedelmeket, én nagyon csórónak érzem magamat, mert a párommal együtt 412 ezer nettót keresünk. A kommentekből az jön le, hogy a többség kb. 2x ennyit visz haza, bőven átlagkereset felett. Most már simán hihető, hogy a KSH átlagjövedelemről szóló adatai teljesen valósak.
 • Sz. Gergő
  Szóval jelenleg mamahotelben vagyunk barátnőmmel.
  Én 26, Barátnőm 23éves, most végez az egyetemmel. (Msc)
  Mivel pedagógus lesz, így nagy jövedelemre nem számítunk.

  Én napi szinten 80km-t ingázok egy éve.
  Fizetésem: nettó 360 + 12szép+13.havi+3havonta 60k cafeteria (benzinnel együtt)
  Költésünk: 50 ezer benzinre, 30 ezer ft rezsi, 40 ezer laktak (2), és 50 ezret költünk szórakozásra, nyaralásra, autó karbantartásra havi lebontásban 15ezer megy el.
  Megtakarításom(unk): 2,8 Mft állampapír + 2x 1millió lakástakarék (jövőre fut ki)
  Volt motorom, de eladtam tavaly nyáron áron felül és betoltam állampapírba.

  Sajnos jelenleg a tömeközlekedéssel napi 2-2.5 órát buknék el és összesítve (karbantartás stb) 30 000ft-ot nyerhetnék havonta. Ezt mérlegelve egyelőre nem változtatunk rajta. (a panel már közelebb lenne)
  Most tervezünk venni egy 1,5 szobás panelházat (13mft), amihez az önerő adott.
  Folyt

 • Csak pozitívan
  33 és 38 évesek vagyunk. 4 kiskorú gyerekünk van, ebből a legnagyobb Bp-en tanul, kollégiumban lakik.
  Saját ház, 100 m2 és egy 16 éves autó, ami napi szinten használatban van.
  Havi bevételünk: 585e Ft (Ebből 40e Ft a kiadott lakásból származik)
  Hitelek: 98e Ft
  Rezsi: 100e Ft
  Étel: 200e Ft
  Ruha: 20e Ft
  Iskola: 40e Ft
  Benzin: 40 eFt
  Nyugdíj megt.: 10e Ft
  Havi megt.: 20-50eFt között mozog.

  Ez így tudom nagyon kevéske, de leírom röviden az előzményeket:
  6 éve ismerkedtem meg a jelenlegi férjemmel.
  Akkor neki közel 1 milliós tartozásai voltak mindenfelé, én egy csúnya váláson voltam túl kevéske (pár százezres megtakarítással és 3 gyerekkel) és ugyancsak adósságokkal
  Egyikünknek sem volt érettségije, rossz családi háttérrel rendelkeztünk.
  Azóta az adósságokat rendeztük, csak a ház hitel és felújításra felvett összeget fizetjük.
  Mindketten leérettségiztünk és szakmánk lett.
  Folyt köv.

 • szocske
  Én nem pontos költségvetést írnék, inkább egy sokkoló részletet: nálunk az elmúlt kb. 2 évben közel 15%-kal nőtt az alapvető fogyasztási cikkekre fordított összeg, anélkül, hogy a fogyasztói kosarunk változott volna. Vö. 3% körüli infláció…
 • havimani
  Budapest 30-as pár, gyerek nincs, örökölt lakásban (50nm), saját kocsival, hitel nincs.
  Bevétel közösen: 1.15M
  – Bevásárlás: 110k
  – Ebéd: 80k
  – Utazás / szórakozás (éves): 2M (183k havi)
  – Autó (éves): 300k (25k havi)
  – Rezsi + szolgáltatások: 60k
  – Egyéb: 110k (elektronikai cuccok, ruha, ajándék, orvos, sport)

  Maradék megtakarításba

 • Sz. Gergő
  folyt:
  Szóval az önerő adott, 10évre tervezem felvenni a hitelt év vége fele, amibe jövőre betörlesztenénk a lakástakarékot,
  Nyáron barátnőm is dolgozik, ezzel beszáll a nyaralásba, ösztöndíjt kap, így a rezsibe beszáll.
  Egy hónapban a 360ból körülbelül 180+lakástakarékot (40e) rakunk így félre, úgy hogy évente egyszer elmegyünk nyaralni és van egy 13éves karbantartott autónk.

  26évesen otthon lakni tudom kicsit gáz, de körbenézve velem egykorú ismerőseim körében ott is ugyanez a helyzet. Oké van albérletbe szült gyerek, 30éves felújítatlan albérlet, megtakarítások nélkül. Vagy mama hotel de ezt is háromfelé bontanám

  1. Egyik szülő beteg, vagy elvált, vagy sajnos elhunyt és muszáj besegítenie, hogy fenntartható legyen a családi kassza.
  2. Otthon van és spórol, vagy nincs kapcsolata és megoldhatatlan egy 100+rezsis albérlet.
  3. Nincs is igénye arra, hogy elköltözzön..(nagyon sok van..)

 • Bozont
  36 éves szoftverfejlesztő mérnök. Német nagyváros. Feleségem közgazdász. Van 1 másfél éves kislányunk. Mindketten dolgozunk. Feleségem a gyerek miatt csak 70%-os munkaviszonyban. Havi közös nettó bevétel 7500 EUR (éves bónusszal leosztva, étkezési támogatással gyerektámogatással együtt). Egy kényelmes 3 szobás lakást bérelünk jobb környéken. 1800 EUR. Étkezés kb: 1500. Céges autó van, nincs költsége. További 500 EUR megy minden hónapban egyéb kiadásokra, babaholmi, cipő, biztosítások (mindenféle biztosítás, haushaltsversicherung és egyéb ). Továbbá nyaralásra félretett pénz minden hónapban 500EUR. Marad minden hónap végére 3500E körüli megtakarítás ami a befektetést gyarapítja.
 • meregzsakk
  Bevétel 1.1 mFt kb
  30-34 éves pár vagyunk (pest megye), 3 gyermek, 300 m2 új ház (menő, lapostető, 70m2 üveg, 30+ ősfa), viszont 2 db 12 éves autó, egy fix alkalmazottunk van, aki a ház körül tesz-vesz (új ház = sok megoldandó dolog).
  Pontosan nem tudom mire mennyi megy el, de minden hónapban 3-500 eFt elmegy a házra, kertre és a mini projektekre (kerítés, lépcső vakolás, térkövezés, terméskő besz. stb.) A házra elment már 95 mFt, ehhez eladtuk mindhárom lakásunkat, megérte. Autóink miatt ismerőseinknek fogalma sincs a luxusról, amiben élhetünk. És ez jó, ezt szeretjük, ezért sokkal fiatalabbra nem akarjuk lecserélni ezeket. Talán a nagycsaládos 7 személyes autó kedvezményt kihasználjuk, de erre még alszunk párat.
  5 fundamentát fizetünk és fizettünk végig az építkezés mellett is, van nyugdíj megtakarításunk is kb 0,8 mFt.
  folyt..
 • Bo-Ma
  Kiszámolónak: “Egyébként sincs annál egyszerűbb cikkírás, mint amikor ti írjátok a cikket a hozzászólásokban. ” (Y) (Y) 🙂
 • Csak pozitívan
  Milliós megtakarításokról nem tudok beszámolni, de azt szokták mondani sok kicsi sokra megy.
  Én jelenleg is tanulok és tervezem a továbbiakban is. (Számviteli irányban)
  Havonta csinosítgatjuk a lakást és terveink szerint 10 éven belül egy újabb ingatlant szeretnénk venni.
  Jelenleg én nem dolgozom, mert a legkisebb beteg lett a bölcsiben, így buktam a Gyed extrát és a munkahelyem is. De nem keseredtünk el, megoldjuk.
  De jól élünk és dolgozunk azon, hogy még jobb legyen.
  Csendben megjegyzem még azt is, hogy szülői segítség nulla, még annyi sem hogy néha-néha vigyáznának pár órára az unokákra. Anyagiakról meg még álmodni sem mertünk, nemhogy kaptunk volna.

  Ezt csak azért írtam le, hogy sosem késő semmit sem elkezdeni. Sem a spórolást, sem a tanulást.
  Nem vagyunk átlagosak, ez is igaz.
  De mindenből ki lehet hozni a legjobbat, csak akarni kell.

 • Tulipán
  Harmincas, negyvenes házaspár 3 gyerek, saját ház, egy autó (+egy céges)
  Férj: kereskedelmi képviselő
  Feleség: pedagógus
  Bevétel: nettó 600.000Ft+ évi 120.000Ft cafeteria
  Rezsi: 85.000Ft
  Hitel:60.000Ft
  Tized: 60.000Ft
  Étel: 150.000Ft
  Tankolás: 30.000Ft
  LTP: 20.000Ft
  A többi pedig nagyrészt kb. 3 éve házfelújítasra, kisebb része nyaralásra, ruházkodásra stb. megy, épp mikor mire van szükség.
 • panlantic
  25 éves pár agglomerációban lakunk, Budapesten dolgozunk, barátnőm örökölt egy kis házat így lakhatás egyelőre megoldott, közös kassza, 2 autó, ebből 1 hétvégi.
  2019-es költségvetésünk így néz ki:
  Én fizum: nettó 560k
  barátnőm fizuja: nettó 290k
  Összes havi bevétel nettó: 850k
  (ezek tartalmazzák az év végi bónuszokat havi szinten leosztva)
  Összes havi kiadásunk: 330k
  Összes havi megtakarításunk: 520k
  2 éve nyitottam MÁK számlát, idén januárban már 10m fölött jártunk.
 • kymera
  EUban élünk, férjem főállásban, én részmunkaidőben, egy két éves gyerekkel.

  Átlag 3200-3500 Euro a bevétel, eléggé változó, túlórák, bónuszok, borravaló, mellékjövedelem többszáz eurós kilengést okoz.

  Lakás rezsivel 800
  Étel: 400 (próbálom kevesebből kihozni, de nem megy)
  Család támogatása: 150
  Hitel: 270 (nem kellett volna, eső után…)
  Autohitel: 223
  Nyugdíjtakarékosság: 80 (kevés, hitelek kifutnak 2021ig, aztán növelem.)

  Aprólékosan vezetem APP-el a kiadásokat. Sajnos későn álltam neki a pénzügyet tanulmányozni, addigra nyakig álltunk a hitelspirálban több tíz ezer eurós tételben. Mára nagyjából kimásztunk, reményeim 2021re nullán leszünk (plusz 6 havi félretett pénzzel, mert azért gyűjtök.)

 • Nincs
  Budapest, 37 eves elvalt ferfi

  Havi bevetel: netto 2.5mio (vezeto)
  Havi kiadas: netto 0.8-1mio, ebben bennevan az alberlet, gyerektartas, sielesek, nyaralasok, minden. A kocsi ceges.

  Amiota dolgozom, 50%os megtakaritasi aranyt tartok (a brutto 350es kezdofizetesem ota).

 • SzakSzaki
  BP,34év,1edülálló.
  Havi 1.8M-ból,elmegy fixen 0.45M.
  Csak BKV, olcsó albi
 • Webdevelopper
  42 és 39 éves házaspár. Vidéki kisváros. 2 autó (10 évesek) Saját tulajdonú nagy, kertes, okosház. 9M hitellel 2018-ban épült. Fundamenta előtörlesztve még 2M hitel van rajta. 3 gyermek, legkisebb 1, legnagyobb 9 éves. Havi nettó: 320k+20k egyéb juttatás, párom: 240k + családi p.: 48k, vállalkozásból fix: 150k, összesen havi nettó: 780-800k, évente 3-4 alkalommal céges jutalék teljesítménytől függően esetenként: 2-500k nettó. Ebből egy öttagú család véleményem szerint vidéken kényelmesen megél főleg a blog szellemében, nem nélkülözünk, egészségesen táplálkozunk, nyaralni is eljutunk egyelőre a gyermekek életkora miatt belföldre.
  Házépítés és berendezése miatt a tartalékainkat most építjük újra. Bank: 3M, kp:1M Babaktv: 3M, nyugdíj: 2M, állampapír: 1M. Igaza van a blognak, fele ennyiből is megélne a család, de kétszer ennyit is el tudnánk költeni. Havi 200k megy állampapírba most.
 • Nincsen
  Budapest, 37 eves elvalt ferfi, vezeto pozicio

  Bevetel: netto 2.5mio/ho
  Kiadas: netto 0.8-1.2mio/ho, ebben benne van az alberlet, gyerektartas, sielesek, nyaralasok, minden. Kocsi ceges.

  Amiota dolgozom (350es brutto kezdofizum volt), min 50%ot felreteszek minden honapban.

 • Roll
  25 éves férfi, Budapest, 1. kerület, albérletben egyedül. Van egy 15 éves autóm.
  Foglalkozás: szoftverfejlesztő
  Nettó alapbér: 505k, +17k SZÉP kártya melegétel

  Albérlet + rezsi: 120k
  BKK: 10k
  Tankolás: átlag 25k
  Ruházkodás: átlag 20k
  Kaja (reggelire egy szendvics, meleg ebéd a munkahelyem környékén, hideg vacsora): kb. 80k
  Telefonszámla: 15k
  Szórakozás (vacsora, buli stb): 60k
  Nyaralások átlagolva (ideértve bármilyen utazást): 70k
  Egyéb bármilyen költségek: 10k

  Megtakarítás: kb. 100k havonta

 • Uw
  Egyedülálló férfi, saját kis lakás a fővárosban, csak fix havi költségek

  2016 2019
  rezsi 24270 28000
  Sport 16000 25000
  Kaja 50000 60000
  Utazás, szorakozas,egyéb
  20000 20000
  Osszes 110270 133000

  Ami erdekes, hogy most raneztem, szinte semmi komolyabb szokasom nem valtozott, az összeg 3 ev alatt 20%-al magasabb…

 • Barna
  Az itt levő számokat olvasva, úgy látszik lefele húzzuk az átlagot.
  4 gyerekkel 40-es pár, értelmiségi, diplomások.

  Bevétel változó a vállalkozás miatt, éves szinten nettó kb.5-6milla. Félreteszünk ebből is.

  Csodálkozom azokon, akik 2 gyerekkel nem jönnek ki a nettó 1milla haviból…

  Azért az olvasók nem reprezentálják a magyar népességet valószínű. Nagyon sok emberrel találkozok, akik ezek töredékéből próbálja meg a víz felett tartani magát.

 • Géza

  “Egyéb bevételek:
  – Céges részvénycsomag vestelése: nettó évi 4-5 millió értékben”

  Mi az a “vestelés”? Ha arra gondoltál, hogy ilyen értékben vásárolsz részvényt, az nem bevétel, hanem befektetés. Bevétel esetleg a kedvezmény, amit az aktuális piaci árhoz képest kapsz a vásárláskor. Feltételezem, hogy a 4-5 millió nem a kedvezmény összege.

 • Remek Elek
  Bp. agglomeráció

  Huszas évei közepén járó szülők, 1 éves gyerek, anyuka gyeden, apuka IT szektorban.

  Család összebevétele: nettó 510e Ft

  2 autó:
  – 10 éves középkat. japán szedán
  – 10 éves német kisautó

  100nm lakás

  Költségek:
  – havi rezsi (közművek, internet, telefonok, lakás bizt.) 55e
  – havi üzemanyag költség 30e
  – 2 autó fenntartása visszaosztva havonta éves átlag alapján 35e
  – hitelek 35e
  – bevásárlás (étel, tisztítószerek, pelenka, tápszer stb.) 115e

  Össz rendszeres kiadás: ~235e
  Fix félrerakott összeg havonta fizetés beérkezésének napján: 150e
  Kettő közötti összeg: 125e (nyaralás, bútor vásárlás, mozi, játékok, ajándékok stb.)

 • doboz
  Bp, 30-as éveiben, feleséggel gyerek nélkül, saját lakás és autó van, hitel nincs

  Bevétel:
  alk-i fizu: 450
  befektetések: 250

  Kiadás:
  Közös dolgokra felesben (rezsi, kaja, higiénia, biztosítások): 80
  Kocsi: 20
  Telefon: 5
  Utazás: 45
  Egyéb: 50 (ruha, szórakozás, stb.)

  Összbevétel: 700
  Összkiadás: 200
  Megtakarítás: 500