Közösségi napelem?

2016-07-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár nem szeretek ilyenekről írni (mert mindig rengeteg hasonló fantasztikus lehetőség van), mégis kénytelen vagyok írni a közösségi napelemről.

Az üzlet roppant egyszerű: fizess be pénzt, ezért kapsz napelemeket egy napelem farmon, ami évi 8-12% hasznot termel euróban, amit 25 évig kapsz. Az eladott áram rád eső részének 80%-a a tiéd, 20% az üzemeltetőé.

Első ránézésre minden rendben van a dologgal.

Sőt, ha meg is akarsz gazdagodni, vegyél üzleti csomagot és így akit te léptetsz be, a belépési díj akár 33%-a is a tiéd. Sőt, az általuk kapott havi áramdíj 10%-át is megkapod pluszban. (Kicsit komplikáltabb, mert bináris fa, meg egy részét nem kifizetik, hanem napelemet veszel belőle, de ez most tökmindegy.)

Vagyis MLM rendszerben terjeszkednek.

A kérdés, nem kamu-e az egész?

Néha nehéz eldönteni, hogy valami MLM (Multi Level Marketing) vagy egyszerű piramisjáték, vagyis nettó átverés.

A piramisjátékot az különbözteti meg az MLM-től, hogy a rendszer tökéletesen működik a mögé kerekített mese nélkül is. Ha az eladott áru vagy szolgáltatás kamu, a rendszer akkor is ugyanúgy üzemel, amíg össze nem omlik. Akár van mögötte tárhely-bérlés, aranyvásárlás, szén-dioxid kvóta, akár nincs, attól még fut a szekér az összeomlás napjáig. Az újonnan beszervezett áldozatok pénzéből fizetik a már bennlévők jutalékát, kamatát, akármijét, amíg több az új belépő, mint a kifizetés.

Ezekben az átverésekben az a közös, hogy semmit nem kapsz a kezedbe, csak valami homályos dolgot, igazolást, vagy bármit.

Az aranyadat valahol Svájcban őrzik, a szén-dioxid kvótát az átverést szervező találja ki és tartja nyilván, stb.

Az átverések közös jellemzője, hogy a belépéshez komoly összeget kell befizetni, hiszen ez élteti a rendszert.

A valódi MLM rendszerben van valódi kézzelfogható áru, amit meg is kapsz. (Hogy ér-e annyit, amennyit fizetsz érte, az most lényegtelen.)

Az Oriflame egy MLM cég, az árult kozmetikumok nélkül a rendszer azonnal összeomlana. Vásárolni is tudsz tőlük anélkül, hogy befizetnél 200 ezer forintot.

Ezért ha valami úgy kezdődik, hogy kezdésnek fizess be egy komoly összeget, kezdj azonnal gyanakodni. Tedd fel a kérdést, mi indokolja a komoly belépési díjat?

Utána vizsgáld meg, mennyire reális az ígért hozam.

A példában szereplő napelem-befektetés mindjárt kezdésnek komoly pénz befizetését várja el. Ettől még nem feltétlen csalás, hiszen ha tényleg napelemet vesznek belőle, az pénzbe kerül. A nagy kérdés az, hogy tényleg azt vesznek-e belőle? Honnan tudod, mennyi pénzt szedtek be és mennyit fektettek be ebből?

A megboldogult Emgoldex átverésben is az összes "befektetőnek" (lásd becsapottnak) ugyanazt a pár aranylapkát mutogatták, hogy ezt vették a pénzéből. (Érdekes mód egyiknek sem jutott eszébe, hogy miért nem viheti haza az aranylapokat?)

Induljunk ki abból, hogy tényleg minden fillért befektetnek.

Akkor nézz utána, mit tudsz a cégről? Hol van a valódi irodája, valódi alkalmazottai, mennyi a valódi árbevétele, kik a valódi partnerei. Egy kis segítség ebben a cikkben. Ha csak rejtőzködő tulajdonosokra meg postafiók cégekre bukkansz, akkor gyanakodj.

Ha ezzel kész vagy, vizsgáld meg, mennyire reális az ígért hozam.

Mennyi is az? 8-12% euróban. Igen ám, de ez az, amit te megkapsz. 20% a cégé, 10%-ot kap a téged beszervező. Vagyis a tőkédre átlag 13,75% hozamot kell elérni.

De még ez sem igaz, hiszen a belépési díjadból akár 33%-ot is odaadnak annak, aki beszervezett téged. Vagyis a tőkéd 66%-ának kell megtermelni ezt a hozamot. Vagyis a valóban befektetett tőkének kell euróban 20,83%-ot évente teljesíteni.

Vagyis a napelemparknak kevesebb, mint 5 év alatt meg kellene térülnie, hogy a modell működőképes legyen.

A napelemek megtérülése ipari környezetben sokkal közelebb van a 20 évhez, mint a 10-hez. Ehhez képest némileg furcsa ez a pár éves megtérülés.

Az szintén érdekes kérdés, hogy ilyen szuper üzletre miért nem vesznek fel bármelyik európai banktól kölcsönt 3% alatti kamatra és teszik zsebre a többi 18% hasznot. Nem lenne-e egyszerűbb ez, mint kisemberektől összeizzadni a tőkét ezer eurónként?

Nem tudom, ez akkor átverés-e, vagy sem, ezt neked kell eldönteni. Csak akartam néhány támpontot adni, mit érdemes mérlegelned.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram