Közösségi napelem?

Bár nem szeretek ilyenekről írni (mert mindig rengeteg hasonló fantasztikus lehetőség van), mégis kénytelen vagyok írni a közösségi napelemről.

Az üzlet roppant egyszerű: fizess be pénzt, ezért kapsz napelemeket egy napelem farmon, ami évi 8-12% hasznot termel euróban, amit 25 évig kapsz. Az eladott áram rád eső részének 80%-a a tiéd, 20% az üzemeltetőé.

Első ránézésre minden rendben van a dologgal.

Sőt, ha meg is akarsz gazdagodni, vegyél üzleti csomagot és így akit te léptetsz be, a belépési díj akár 33%-a is a tiéd. Sőt, az általuk kapott havi áramdíj 10%-át is megkapod pluszban. (Kicsit komplikáltabb, mert bináris fa, meg egy részét nem kifizetik, hanem napelemet veszel belőle, de ez most tökmindegy.)

Vagyis MLM rendszerben terjeszkednek.

A kérdés, nem kamu-e az egész?

Néha nehéz eldönteni, hogy valami MLM (Multi Level Marketing) vagy egyszerű piramisjáték, vagyis nettó átverés.

A piramisjátékot az különbözteti meg az MLM-től, hogy a rendszer tökéletesen működik a mögé kerekített mese nélkül is. Ha az eladott áru vagy szolgáltatás kamu, a rendszer akkor is ugyanúgy üzemel, amíg össze nem omlik. Akár van mögötte tárhely-bérlés, aranyvásárlás, szén-dioxid kvóta, akár nincs, attól még fut a szekér az összeomlás napjáig. Az újonnan beszervezett áldozatok pénzéből fizetik a már bennlévők jutalékát, kamatát, akármijét, amíg több az új belépő, mint a kifizetés.

Ezekben az átverésekben az a közös, hogy semmit nem kapsz a kezedbe, csak valami homályos dolgot, igazolást, vagy bármit.

Az aranyadat valahol Svájcban őrzik, a szén-dioxid kvótát az átverést szervező találja ki és tartja nyilván, stb.

Az átverések közös jellemzője, hogy a belépéshez komoly összeget kell befizetni, hiszen ez élteti a rendszert.

A valódi MLM rendszerben van valódi kézzelfogható áru, amit meg is kapsz. (Hogy ér-e annyit, amennyit fizetsz érte, az most lényegtelen.)

Az Oriflame egy MLM cég, az árult kozmetikumok nélkül a rendszer azonnal összeomlana. Vásárolni is tudsz tőlük anélkül, hogy befizetnél 200 ezer forintot.

Ezért ha valami úgy kezdődik, hogy kezdésnek fizess be egy komoly összeget, kezdj azonnal gyanakodni. Tedd fel a kérdést, mi indokolja a komoly belépési díjat?

Utána vizsgáld meg, mennyire reális az ígért hozam.

A példában szereplő napelem-befektetés mindjárt kezdésnek komoly pénz befizetését várja el. Ettől még nem feltétlen csalás, hiszen ha tényleg napelemet vesznek belőle, az pénzbe kerül. A nagy kérdés az, hogy tényleg azt vesznek-e belőle? Honnan tudod, mennyi pénzt szedtek be és mennyit fektettek be ebből?

A megboldogult Emgoldex átverésben is az összes “befektetőnek” (lásd becsapottnak) ugyanazt a pár aranylapkát mutogatták, hogy ezt vették a pénzéből. (Érdekes mód egyiknek sem jutott eszébe, hogy miért nem viheti haza az aranylapokat?)

Induljunk ki abból, hogy tényleg minden fillért befektetnek.

Akkor nézz utána, mit tudsz a cégről? Hol van a valódi irodája, valódi alkalmazottai, mennyi a valódi árbevétele, kik a valódi partnerei. Egy kis segítség ebben a cikkben. Ha csak rejtőzködő tulajdonosokra meg postafiók cégekre bukkansz, akkor gyanakodj.

Ha ezzel kész vagy, vizsgáld meg, mennyire reális az ígért hozam.

Mennyi is az? 8-12% euróban. Igen ám, de ez az, amit te megkapsz. 20% a cégé, 10%-ot kap a téged beszervező. Vagyis a tőkédre átlag 13,75% hozamot kell elérni.

De még ez sem igaz, hiszen a belépési díjadból akár 33%-ot is odaadnak annak, aki beszervezett téged. Vagyis a tőkéd 66%-ának kell megtermelni ezt a hozamot. Vagyis a valóban befektetett tőkének kell euróban 20,83%-ot évente teljesíteni.

Vagyis a napelemparknak kevesebb, mint 5 év alatt meg kellene térülnie, hogy a modell működőképes legyen.

A napelemek megtérülése ipari környezetben sokkal közelebb van a 20 évhez, mint a 10-hez. Ehhez képest némileg furcsa ez a pár éves megtérülés.

Az szintén érdekes kérdés, hogy ilyen szuper üzletre miért nem vesznek fel bármelyik európai banktól kölcsönt 3% alatti kamatra és teszik zsebre a többi 18% hasznot. Nem lenne-e egyszerűbb ez, mint kisemberektől összeizzadni a tőkét ezer eurónként?

Nem tudom, ez akkor átverés-e, vagy sem, ezt neked kell eldönteni. Csak akartam néhány támpontot adni, mit érdemes mérlegelned.

Share

100 hozzászólás

 • Gábor
  Korrekt cikk, viszont ha lehet pontosítanék.
  A megtérülés mindegy mekkora méretben 10 év (vagy az alatt van).

  Aki nem hiszi mutatok neki saját 1,5ha-os erőművet, bekerülés költséggel és a termelési adatokkal + karbantartással.

  10 év alatt van a megtérülés.

  Hogy miért nem veszünk vel 3%-os hitelt? Mert egyszerűen nem adnak napelemparkra hitelt, csak a “kivételezetteknek”.

 • Kiszamolo
  Gábor, te a lakossági rendszerről beszélsz, amire teljesen más szabályok vonatkoznak, például az ELMÜ-nek szó nélkül át kell vennie az áramot annyiért, amennyiért ő adja. Ha ezt eltörölnék, a lakossági megtérülés is közelebb lenne a negyven évhez, mint a 30-hoz, mert az ELMŰ 14 forintért venné meg a felesleges áramot tőled nappal és 43 forintért adná el neked este.

  Ipari méretekben teljesen más árazás van, nem véletlenül kell támogatni a beruházásokat és még így is tizen-húsz év a megtérülés.

 • Csibola
  Szerintem átverés.
 • szocske
  bár a cikkhez semmi köze, akadnak teljesen magántőkéből épült erőművek, HMKE méreten felül is, akik 10-15 év közötti megtérüléssel számolnak.
  Vagy nagy tételben olcsón jutnak az eszközökhöz, vagy nagyon jó szerződést kötnek a szolgáltatóval, nem tudom.

  Pl:
  zoldtech.hu/cikkek/20151214-naperomu-Sajobabony

 • Calmarius
  A közösségi napelem nem hülyeség: egy közösség összedobja a pénzt egy saját rendszerre.
 • Stanlee
  Most a magyar megujulo szabalyozas lemaradt, mert igaz 10 evvel ezelott egy nagyon alacsony arat adtak meg a napenergiabol termelt aramnak, de a technika fejlodesevel lementek a beruhazasi koltsegek.

  Mennyi ideig tartott a napelempark engedelyeztetese, ill. mennyire ellenkezett a helyi szolgaltato. En legutobb jo 4 evvel ezelott engedelyeztem otthon kiseromuvet, akkor kesz kinszenvedes volt.

 • almastaska

  Nem tudom, ez akkor átverés-e, vagy sem, ezt neked kell eldönteni.

  Vajon hányan lesznek akik még ezek után is azt fogják gondolni, hogy ez a tuti üzlet, mert ügye napelem….

  Kiszámoló: célszerű lenne belinkelni a korábbi ilyen cikkeket ez alá…

  : ipari méretekben kell pl. számolni kompenzációs erőművekkel is, amit hajlamosak kifelejteni, pedig az nagyon meg tudja dobni a költségeket (egyszeri beruházás és a folyamatos üzemeltetési is)

 • Gábor
  Kedves Kommentelők!

  A 1,5ha terület az 2000db panelt jelent 500kW teljesítménnyel, köze nincs a HMKE-hez.
  Szerencsére mindkét területen vanna erőműveink (sajátok, nem másnak épített).

  A HMKE megtérülése sok mindentől függ. Értelem szerűen 1kW-os rendszer megtérülése más mint 50kW-é, de 12-13 évtől semmiképpen sem lesz több. Engedélyezése problémamentes és rutinfeladat 1-2 hét, de beszéljünk a nagyobb erőművekről

  500kW-os naperőmű nettó 170MFt-ból építhető fel (tervezéssel, kerítéssel, védelemmel mindennel együtt), mely éves szinten 20MFt áramot termel. Az építés maga kb 1 hónap, az elő és utóengedélyezés mindennel együtt még kb 6-8 hónapot vesz igénybe. Karbantartása (földbérlet, fűnyírás, hibák elhárítása stb stb éves szinten kb 2MFt-ot vesz igénybe). A megtérülés (saját beruházás esetén) a fenti számok alapján szerintem 10 év körül van, de ha 12 lesz akkor sem fogunk sírva fakadni.

 • bobo
  rákerestem, megnéztem. csak két dolgot hiányolok a weboldalukról: mennyi az eddig kifizetett bérleti díj havonta? hol vannak az eddig megvalósult napelemek helyileg és mekkora a megtermelt energia jelenleg? amíg ilyen alapvető dolgokat eltitkol a működéséről, nem tudnék megbízni egy cégben sem, mint leendő befektető.
 • ügyvéd
  Átverés. Mi más lenne?
 • Kiszamolo
  Gábor, plusz tőkeköltség és amortizáció, ami még rádob néhány évet a valódi pénzügyi megtérüléshez, csak sokan nem tudják, hogy kell kiszámolni. 🙂

  De mindegy, legyen 10 év. Akkor sem négy és fél.

 • Gábor
  Kiszámoló: Persze 4,5 év semmiképpen nem jön ki. Voltam én is tárgyalni náluk, de semmi konkrétumot nem mondtak, csak annyit hogy valami külön szerződéssel drágábban tudják eladni az áramot, amit nem tudtak bizonyítani, mert a szerződés titkos. 🙂

  Egyébként szerintem abban van fantázia, hogy összeáll 20-30-50-100 ember csinálnak egy céget, összedobnak 200MFt-ot és hosszútávú befektetésnek csinálnak egy erőművet. Ha valami ilyet szeretne szóljon, beszállnék. 🙂

 • Laya
  Számomra ez sem kézzelfoghatóbb mint a CO2 kvóta vagy a Svájcban őrzött aranylapka. A napelemet ugyan meg lehet fogni, de az áramot nem.(vagyis csak egyszer) 🙂
  Majd a végén azt hazudják, hogy nem sütött eleget a Nap, meg ennyibe került az áram annyiba került a fenntartás, ezért nem volt annyi a bevétel, és ezért omlott össze a rendszer.
  Kellene valami tulajdonjogi papír is, hogy X m2 napelem, itt és itt az enyém. Enélkül ez olyan, hogy mindenki bedobja a közösbe a részét, aztán nem lehet majd tudni, hogy mi kié (érted? Mikié) 🙂 Bocs! Merthogy a napelemrendszer egy részének így bizony a miénknek kell lennie!
  5-40 év alatt csak a megtérülésről beszélünk. Csak ezután kezdi el a hasznot termelni. Addig elvileg csak a tőkénket kapjuk vissza a rendszerből. Mezei befektetésnél akár már az első naptól kapunk kamatot/hozamot (kérdés persze, hogy mennyit). Ráadásul belerángatni sem kell másokat.
 • promo921
  Napelemeseknek üzenem, hogy árulok napfényt zsákban. 100% kézműves, magas energiatartalommal {>1000 W^3 / Pa^2 (köbwatt/négyzetpascal)}, így éjjel is üzemelhet az erőmű.
 • Tys
  jojo, de mennyiert adod?
 • Feri78
  az lóerő / dioptriára átváltva mennyi is? 🙂

  Persze, hogy átverés ez a “befektetés” – igazából az a csoda, hogy ennek még mindig felülnek emberek. Arról érdemes lenne írni, milyen technikával vezetik meg az értékesítők a leendő ügyfeleket. Hol toboroznak? Lehet, hogy én járok rossz helyekre, de engem még soha nem kerestek meg ilyen hülyeségekkel…

  (Amúgy még annyit, hogy ez a “napelem befektetés” csak majdnem akkora átverés, mint maga a napelem mint technológia. 69 éve indították be az első atomerőművet – ennyi ideje áll rendelkezésünkre a korlátlan, olcsó, tiszta és biztonságos energia. Szégyen – és egyben a zöld politikai maffia hatékonyságát mutatja – hogy az emberiség a elektromos áram láncfogyasztását nem kizárólag atomenergiából biztosítja.)

 • Omnisapient
  Ha valaki kispályán, de komolyan akar ilyesmivel foglalkozni, akkor javaslom megvizslatni a következő cégek részvényeit:
  Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital (HASI) (investing.com/equities/hnn-armstrng-stn-advanced-chart)
  TransAlta Renewables Inc. (RNW) (investing.com/equities/transalta-renewables-inc.-advanced-chart)
  E kettő van nekem is már kb. egy éve.
  RNW évi 0.88 CAD osztalékot fizet havi részletekben, ez jelenlegi 13.66-os árfolyamon 6.48% bruttó osztalékhozam, amiből lejön 15% osztalékadó.
  HASI évi 1.12 USD osztalékot fizet negyedéves bontásban, ez jelenlegi 22.86-os árfolyamon 5.3% bruttó osztalékhozam, amiből lejön 15% osztalékadó.
  Remélhetőleg az inflációnál gyorsabban fogják növelni az osztalékot.
  További hasonló cégek: PEGI (Pattern Energy Group Inc), Ameresco (AMRC), de ez utóbbi nem fizet osztalékot.
 • Zsoca
  Jajjjjjj Miklós, ezt nem megérteni, ebben hinni kell. 😀
 • Zardas
  A címnek megadott Mozartstraße 8, München sem valami bizalomgerjesztő. Nem tudok németül de ez nekem nagyon egy társasháznak tűnik. ww-hausverwaltung.de/impressum.html
 • homo oeconomicus superior
  “biztonságos energia”
  Three Mile Island, Csernobil, Fukusima

  “tiszta”
  Vegul is az, he eleg melyre asod el a radioktiv hulladekot. Es lehetoleg a szomszed kertjeben.

 • Sanyika
  Első két komment: lakossági rendszer hehe… Átlag családi ház 1,5ha tetővel 🙂
 • Halas Gábor
  @Gábor “Hogy miért nem veszünk vel 3%-os hitelt? Mert egyszerűen nem adnak napelemparkra hitelt, csak a “kivételezetteknek”.”

  Hidd el, van jó finanszírozás az ilyen típusú projektekre és ehhez nem kell “kivételezettnek” lenned. Bízd szakértőre a forrásbevonást, mi ezzel foglalkozunk nap-mint-nap, megfelelő Hpt. engedéllyel. És ez itt nem a reklám helye, van sikeres 500 kW-os rendszer-finanszírozási referenciánk, kedvező kondíciók mellett, szívesen segítünk, ha gondolod.

 • Géza
  nekem mutatott az ügynök egy képet, ahol ő a tetőn áll a napelemek mellett, hogy nézzem meg, hogy létezik a napelem. Kb. fél éve azt mondta, hogy 3 megvelósult projektt van.

  Amúgy én úgy értettem, hogy az 50 kVA körüli teljesítményt célozzák meg, tehát a háztartási kiserőmű felső határát. Ez tehát hivatalosan még nem ipari méret, de egy normál családi ház igényét jelentősen meghaladja. A potenciális ügyfélkört kisebb cégek jelentik, akiknek van saját telephelyük, jelentős szabad tetőfelülettel, szóval nem autógyáraknak akarják eladni.

  A matematikával én is nagyjából erre jutottam, hogy ez nem működhet. A másik gondom, hogy cégek számára vannak napelem pályázatok. Ha cégem lenne, inkább pályázat útján ingyen pénzt szerezve beruháznék, minthogy ettől a cégtől vegyem igénybe a szolgáltatást (aki minimálisan adhatja olcsóbban az áramot, mint a szolgáltató).

 • Géza
  És ugye ne felejtsük el, hogy ez a hozam úgy van, hogy 25 év után a tőke elvész (hogy 25 év után kié lesz a napelem, ha még működik, netán kinek a költsége azt leszerelni és megsemmisíteni, ha addigra annyit fejlődik a technológia, hogy nem érdemes ezt tovább üzemeltetni)…

  Tehát ha az MLM oldalától eltekintünk, akkor ez ugyan az az eset, mint az ügyfeledé, aki nagyon örült, hogy milyen jó hozamot hoz, hogy egy felfújható ugrálóvárba beszállt csendestársként. Csak azzal nem számolt, hogy közben a befektetése 10 év alatt elértéktelenedik.

 • Stanlee
  “Gábor, plusz tőkeköltség és amortizáció, ami még rádob néhány évet a valódi pénzügyi megtérüléshez.”

  Amikor a megujulos iparban dolgoztam nagyon sokan ugy szamoltak szerintem hibasan, hogy visszafizetem a hitelt es utana habzsi-dozsi – mondjuk egy ilyen napelempark eseteben valahol a 13-14 ev utan tenyleg eljohet a kanaan. Egy 15 ev mulva fix eves 15 misi bevetel nem hangzik rosszul most, de akkor lenyegesen kevesebbet fog erni, mint manapsag… Majd delutan szamolgatok meg a Gabor altal kozolt adatokkal.

 • BTM
  Már van 25 hozzászólás, és még nem jelent meg senki, hogy “minek ez a lejáratós duma, nem is néztetek alaposan utána a dolgoknak, ezért nem is lehettek birtokában olyan ismereteknek amiknek mi, ez igenis működik, csak nem értitek, ez egy hatalmas vállalkozás mely robbanásszerű fejlődésnek néz elébe, majd megbánjátok, hogy kimaradtatok belőle, a fejlettebb világban már a kerítést is kolbászból építik azok akik időben beléptek, ez a jövő üdvözítő útja, stb.”
  Persze nem mintha hiányoznának az ilyen kommentelők.
 • Gyula

  Irony mode ON:
  Jajj, Feri, Te nem erted!!!
  Az OSSZES atomeromu maga a METELY, hiszen, jon egy kisebb foldrenges (7.9-es) meg egy kisebb hullam a tengeren, es ANNYI!!44!
  Sot!
  Minedz Pakssal ismeg FOG tortenni!
  Irony mode OFF:
  Annyira cukik tudnak lenni ezek a sotetzold kornyezetvedok, akik a tenyek teljes merteku figyelmen kivul hagyasaval nyomulnak a “zold” otleteikkel.
  Eleve mindenfele Three Mile Island, meg Csernobil meg Fukusimaval EGYUTT is a legkevesebb halalos aldozatot kovetelo energiaforras.
  reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/3ug7ju/deaths_per_pwh_electricity_produced_by_energy/
  Messze a legkevesebbet.
 • Gyula
  Azt magyarazza mar el nekem valaki, hogy miert nem egyszerubb pl. egy csaladi hazban lako embernek a sajat tetejere felszereltetni 2-3 MHUF-ert napelemet, es eltenni kozvetlenul a nyereseget, mint egy ilyenbe befektetni?
 • Gyula

  …25 év után a tőke elvész…
  Ize, mar vannak 25 eve uzemelo napelem-farmok, es eddig nagyon ugy tunik, hogy maguk a napelemek igen jol viselik az oregedest, es a legtobb helyen meg az elore becsult 10%-os teljesitmenycsokkenes sem kovetkezett be.
  A napelemes rendszereknek az inverterek a gyenge pontjai.
  Azok 10-15 evenkent cserelendok. (Bar, szerintem egy pupos kondi csere akcio siman megjavitana oket…)
 • Ewaf
  En halalcsillagba akarok beszallni, arra nincs ilyen?
 • Gábor
  Gyula: azért lenne értelme (de egyébként nincs), mert nem mindenki lakik házban. 🙂
  Gondolni kell a panelprolikra is, akiknek lenne pénze ilyenre, csak nem tudja hova tenni a panelt fizikailag.

  Halas Gábor: várom az ajánlatot 🙂 Hogy lehet itt elérhetőséget cserélni?

 • Gömb
  Ezt nagyon igaz a napelemekre:

  Most people like to ignore the fact that solar cells are produced in an incredibly dirty way, the chemicals involved are awful. Solar is less about “Reducing pollution” and more about exporting it to china.

 • Stanlee
  Belepakolasztam a sajat tablazatomba az adatokat, 4-7% kozotti belso megterulesi ratat tudtam kicsikarni egy fel megas beruhazasbol 20 eves viszonylatban, ugy, hogy egyszer 1010 es 1150 ora/ev peak-el szamoltam. Igaz nagyon konzervativ modon 1%-os eves teljesitmeny csokkenest vettem figyelembe, de a masik oldalon nagyvonaluan 2%-os eves inflacioval szamoltam, mert ugye az inflacioval no a kotelezo atveteli ar evente (vagy eppen csokken, mint tavaly), ill. 1,5 misi direkt koltseget evente. Nem azt mondom, hogy nem jo, de azert nem is ajulnek el egy ilyen beruhazasi ajanlattol, igaz ez meg akkor is tobb, mint amit ma mondjuk egy nemet kap a lekotott betetjere.
 • dreamer
  OFF

  Én nem akarok “humortalan” lenni, meg minden, de nem lehetne, hogy nem használjuk ezt a panelproli kifejezést? Eléggé pejoratív. Igen, panelban lakom, és nem, nem érzem magam prolinak.

 • Géza
  elolvastad, amit írtam? Természetesen tudom, hogy a napelem 25 évnél tovább bírja. De az adott céggel 25 évre szerződsz, ezért nem termel neked utána semmit, tehát a te tőkéd elveszett.

  Amúgy lehet, hogy utána még szép hasznot termel (valaki másnak), de az is lehet, hogy addigra annyival jobb hatékonyságú napelemek lesznek, hogy vétek, hogy egy ilyen elavult foglalja a tetőt, és inkább le kell bontani, megsemmisíteni, ami meg költséggel jár.

 • Feri78
  @gyula

  OFF: a fukusimai események sokakat arról győztek meg, hogy biztonságos az atomenergia. Egy elavult technológiával épített, alig karbantartott atomerőművet 1 órán belül megráz egy 9-es földrengés, és utána elönti a cunami – egy gőzrobbanás szétszórta volna az atmoszférában a sugárzó anyagot, mint Csernobil – ehelyett automatikusan leáll és csendben leolvad.

  Ezt követően nem az atom, hanem a szénerőműveket kellett volna leállítani a Németeknek, mert ennyire biztonságos az atomenergia. Mondjuk az elmúlt 100 év megmutatta, hogy ha gyorsan és hatékonyan kell egy hülye német kancellár hülye döntéseit végrehajtani, akkor a németekre lehet számítani. 🙁

  446 atomerőmű működik évtizedek óta kifogástalanul a világon, az incidensek áldozatai max pár tucatban mérhetők. (Fukusima 0, Csernobil 31, Three Mile Island 0)

  A napelem és a szélturbina a nagy átverés.

 • Chabeeka

  Tudunk valahogy elerhetoseget cserelni?

 • Gábor
  dreamer: OFF
  Mivel saját magam is 35 éve panelban lakom (35 éves vagyok :P), nem tartom sértőnek a panelproli kifejezést. 🙂
 • Családfő

  Azért ezt gondold át még egyszer.

  Egy atomerőmű valóban biztonságosabb annál, mint ahogy sokan próbálják beállítani, de közel sem veszélytelen. Az incidensek járulékos hatásáról se feledkezz meg, és azok bizony számottevőek.

  A nap és szél, mint erőforrások kiaknázása még valahol gyerekcipőben jár, de a jövőjük biztató. Amint meglesz a technológia – és ez felé haladunk -, hogy olcsón és hatékonyan kiaknázzuk ezeket, egy lényegében soha el nem fogyó erőforráshoz jutunk. Mellékhatások nélkül. 😉

  De úgy is feltehetjük a kérdést: ha a lakhelyed közelében lenne egy atomerőmű illetve egy szélerőmű, melyiknek a meghibásodását vennéd könnyedébben? 🙂

 • Tamás
  ,

  “Azt magyarazza mar el nekem valaki, hogy miert nem egyszerubb pl. egy csaladi hazban lako embernek a sajat tetejere felszereltetni 2-3 MHUF-ert napelemet, es eltenni kozvetlenul a nyereseget, mint egy ilyenbe befektetni?”

  nekem pl zsindely van a tetőn + hungarocell körbeszigetelés műa ablakokkal..
  szerintem mire kiállnának a tűzoltók, már a fél házam leégett…

 • Tell Vilma

  OFF A “csernobili 31 áldozat” megnyugtató mítoszához ajánlom Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvét. 20 éven át készítette az interjúkat Cs. környékén a parasztokkal, a hirtelen berántott tűzoltókkal, likvidátorokkal, katonákkal, meg az özvegyeikkel, a gyerekekkel és a gyerekorvosokkal, stb, stb, kapott érte egy irodalmi Nobel-díjat is. Segíteni fog a tisztánlátásban. ON

 • Werstroh Viktor
  Esetleg valaki nem hallott egy bizonyos SkyWay elnevezésű cégről? Érdekelne a véleményetek róla!
 • Halas Gábor
  Gábor, fogalmam sincs, hogy tudunk elérhetőséget cserélni, mindenesetre megadom a honlapunk címét, remélve, hogy nem minősül reklámnak itt: [Elküldtem Gábornak az e-mail címmel együtt]
  De ha más módon megosztható az e-mail címünk egymásnak, annak is örülnék, kedves Kiszámoló.
 • Ditke
  Volt már ilyen kezdeményezés (= lehúzás) pár évvel ezelőtt, csak akkor úgy emlékszem, amerikai volt a cég (elvileg).

  Emlékszik rá valaki?

 • Gábor
  Chabeeka: lent az email címem (nem használom csak ilyen célokra, hogy idegeneknek adjam meg :)), remélem kiszámoló engedi kitenni.
  Ha megírod a telefonszámodat felhívlak.

  email: bukksz kukac freemail

 • Kiszamolo
  Jaj, Tys, mennyiért adja. Annnnnyira amatőr kezdő vagy. Az attól függ, hogy ezüst, arany vagy gyémántfokozatú partner vagy-e és hány embert szerveztél eddig be a bináris fádba.

  Látszik, hogy nem érted, miért is jó a zsákos kiszerelésű napfény értékesítése.

 • SzaboZ
  MINDEN olyan biznisz gyanús, ahol a beszervezett személyek után adják a jutalékot.
 • El Presidente
  AtomKraftWerk: F.o. : 20 erőmű ( energiát exportál ) N.o. : 12 erőmű ( importra kényszerül ) Svájc: 4 erőmű Anglia: 9 erőmű Spanyol: 6 erőmű Orosz: 10 erőmű M.o.: 1 erőmű
  Német “Zöld emergia ” = 18,5% (2013) —> terv. (2022) 35% –> (2050) 80%
  Jelenleg F.o. szállít nekik. Francia háztartási ármam: 15,9 eurocent/kWh
  Német : 29,8 eurocent/kWh ( csak 2x-es a különbség )
  Az atomerőmű egy alapererőmű , a szél/nap pedig egy csúcserőmű . ( Energetika alapjai)
  Szélerőmű telepítésekor kötelező hagyományos ( szén/gáz/olaj) erőművet vagy kapacitást létrehozni a nem konstans termelés miatt.
  Egységnyi MWh építésekor kiszámolható a terület / bekerülés nagysága. Jelenleg az atom a legjobb. U.a. az energiát jóval nagyobb területen jóval több pénzböl, jóval több karbantartással lehet biztosítani ha nem atom.
 • Gyula

  ..nekem pl. zsindely…
  OK, akkor te ne csinald! 🙂
 • Gyula

  Akkor tisztazzuk:
  – Ha ez a befektetes 25 evre, szol, fixen, akkor az egy zart vegu befektetes.
  Ekkor a lejaratkor el kell szamolni, ami azt jelenti, hogy a befekteto megkapja a befektetett tokejet, PLUSZ (jobb esetben) az igert hozamot. Ebbol a szempontbol a befektetonek teljesen mindegy, hogy mi lesz a napelemekkel mert az csupan technikai kerdes.
  – Ha “elbukja” a tokejet, akkor ez sima atveres, es mar most menekulni kell belole (illetve be sem kell fektetni).
  – Szet kell valasztani a befektetesi reszt a technikai resztol. Ahogy Miklos is megirta, nyugodtan oda lehet kepzelni a technikai reszhez BARMIT (fizikai aranyat, banyaopciot, mars kolonia reszesedest, vagy amit akarsz).
  – Az, hogy a napelem meg 100 evig termel MASNAK, az engem nem erdekel, ha rendesen kifizetnek a befektetesbol, ha nyer rajta utana, at egeszsegere. Alapvetoen o vallata a kockazatot.