Lakáshitel és ingatlan statisztikák

Megjelent a KSH friss statisztikája a 2021-es lakáshitelezésről. Arra gondoltam, érdemes lenne csinálni egy vizuális összehasonlítást az elmúlt húsz évből, hogyan alakultak a lakáshitelek darabszámra, összegre és így tovább. Gyakran úgy érezzük, hogy soha nem volt ilyen sok államilag támogatott hitel, lakáshitel és összeg, mint napjainkban. Pedig de.

Lakáshitelek darabszáma, kék államilag támogatott, piros a piaci alapú és zöld a kettő együtt.

Jelenleg 4,5 millió ingatlan van Magyarországon, kevesebb, mint hétszázezer hitellel terhelt. Egy ingatlanra 2,14 fő jut, egy szobára 0,78 fő. A kép kattintásra nagyobb lesz.

Hitelállomány mérete millió forintban:

Még inflációval korrigálatlanul is alig nagyobb a hitelállomány, mint 2009-2010-ben.

GDP arányosan így néz ki a magánszektor eladósodottsága:

Engedélyezett új lakáshitelek száma. Az elmúlt évek egyik legnagyobb értéke volt a tavalyi, de még az sincs sehol a 2008 előtti darabszámhoz képest.

Engedélyezett lakáshitelek összege millió forintban:

2021-ben is folytatódott az ingatlanok áremelkedése, legkevésbé Budapesten, legjobban Pest megyében nőttek a városi lakások árai:

Share

126 hozzászólás

 • ÜlőBika
  A vicces az egészben még mindig az, hogy még mindig rohadt sokan veszik a rohadt drága ingatlanokat, csak nem tudom, miből. Debrecenben lakunk 3éve, 120-ért fasza felújított polgári lakásban éltünk 2évig (50m2, egy szoba galériás), de lejárt a szerződésünk és a tulaj eladta, isten tudja mennyiért. Épp év közben voltunk, semmit nem találtunk, 160-ért muszáj voltunk egy ugyan ekkora új építésűbe elköltözni. Most 200 alatt nem nagyon látok újépítésű albérletet. Akitől béreljük, csak ebben a házban van 4 lakása, 4 garázzsal. Ki se merem számolni, mennyibe kerülhetett. Ugyan ezen vállalkozó építi nem messze a miénk kistestvérét, 1.2M / m2, 16 lakás, 14 el van adva úgy, hogy még egy ásónyom sincs a telken, csak szép tervrajzok. MIBŰ
 • Endre
  @ulobika: Ez mutatja azt, hogy igazán kik nyernek az egészen, azok akiknek sok ingatlanja van és hát finoman szólva sincsenek megadóztatva, ezzel elvéve a kevesebbet kereső, maximálisan megtakarítani akarók életét. (Ez rablókapitalizmus a javából) A kormánypárt közeli emberek nem véletlenül vannak ezekben az üzletekben benne. Ha valaki látja, hogy a NER elkezdi eladni az ingatlanjait az mindenképp szóljon!
 • Okoska2

  Keresd Gáborunkat, ha valaki, ő tudja!!
  olcsohitelek.com
 • Krokodil888
  Friss statok: portfolio.hu/ingatlan/20220510/milyen-hozamok-mellett-lehet-ma-kiadni-egy-lakast-videken-es-budapesten-itt-a-nagy-lakberkorkep-543925
  Szerinem fontosabb mondatok:
  ‘…Budapesten. Előbbi cég márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal kértek többet a bérbeadók kiadó ingatlanjukért, ami átlagosan 165 ezer forintos bérleti díjnak felelt meg.’
  ‘A fővárosban lakáskiadással átlagosan 4,75 százalékos bruttó hozamra lehet szert tenni.’
  ‘A bérleti díjak országos emelkedése részben azzal magyarázható, hogy sokkal szűkebb lett a kínálat. Egy évvel ezelőtt még országszerte 20 ezer lakást kínáltak kiadásra a tulajdonosok, idén viszont alig több mint 10 ezer kiadó lakásból lehetett válogatni,’ –> hova lett a másik 10k pecó? Szerintem esélyes, h megvették és tartják mint egy aranyrudat. Vagy rbnb?
 • Zsu92
  mi nem adjuk ki a lakasunkat, mert amikor hazajovunk kulfoldrol nyaralni, rokont latogatni akkor oda megyunk vissza. Nem ereznem nagyon fairnek, hogy emiatt adoznom kelljen. Nem akarom kiadni, mert jo helyen van, sajat magunk ujitottuk fel es csak lelakna valaki.
 • tip
  “hova lett a másik 10k pecó?” – esetleg ki lett adva? Amit nem kínálnak kiadásra, azt vagy nem akarják kiadni, vagy már kiadták.
 • Csinolina
  vagy eladták, realizálva a hozamot:)
 • Brado
  Tudtok bankot, ahol németországi jövedelemigazolást elfogadnak lakáshitelhez? És lehetőleg nem csak 30 naposat max, hanem 60…nagyon szűk a 30 napos időkeret – gyakorlati okok miatt, az egyszerűen nem jó nekem). A kiszámolós-bankos Gáborral beszéltem már…
  Vagy olyan bankot, ahol kiállitanak előzetes hiteligérvényt? Vagy ahol munkáltatói helyett jó a bankszámlakivonat
 • Bagett
  Akik folyamatosan emelkedésben bíznak azok nem a valóságban élnek. Minden ciklikus. A tőzsde is. A fák nem nőnek az égig, ingatlan áraknál sem. A kulcsszó a fizetőképes kereslet.

  2008-as válságnál indult esésnél sok minden közrejátszott, hogy elérje a 2014-es végpontot. Volt eladási kényszer is, ott nem a lakás árak értek az égig hanem a CHF hitelek…

  Most nem lesz ilyen? Ó dehogy nem. Csok, babaváró, zöld hitel, támogatott hitelek. Nagyon sok hitel fog bedőlni ha vége lesz a mindenféle mesterséges árstopnak meg megmentéseknek. Akiknek ki van centizve a törlesztője azok augusztus környékétől örülnek ha kajára fog jutni nekik ilyen élelmiszer ár növekedésnél, ha a hitel árstoppnak is vége lesz akkor meg még csúnyább lesz a helyzet. Válások? Átfordul piaci kamatozásúra a hitel.

  Nem lehet a végtelenségig mindenkit megmenteni. Lesznek itt olcsó eladó ingatlanok, már csak 1-2 év…

 • tip
  “vagy eladták” – attól a lakás nem szűnik meg; tehát változatlanul igaz, hogy vagy nem akarják kiadni, vagy már kiadták. q.e.d.
 • Daniel
  Amúgy nekem is van beállítva árfigyelőm Ingatlan.com-on, és egy halom 3 szobás, 40 milliós panel már 6-12 hónapja ott rohad az oldalon. Folyton tologatják az árukat a 37-40 milliós sávban, de nem viszik el őket. Sokszor leszedik a hírdetést, újra felrakják, de egyértelmű, hogy nincs már kereslet ezekre ilyen áron.
 • videkrol-jott-ember

  A JTM miatt nem tudta igazan kicentizni.

 • porthosz
  (meg a többiek).

  Az ingatlan.com teli van évek (sok esetben 8-10 évről beszélünk) óta eladhatatlan ingatlanokkal (mert sz@rok túlárazottan).
  Ez már akkor is így volt amikor évente duplázodtak az árak, épp ezért ebből abból hogy ezeknek (papíron) le vagy fel mozog az áruk, semmi értelmeset nem lehet leszűrni.

  A legtöbb olyan lakás amiről beszélsz, azokat nem hogy 37-ért, de 27ért meg 17ért sem akarta senki megvenni, csak a tulaj jó ötletnek tartja hogyha nem viszik el 1 év alatt akkor nem árat csökkentünk hanem emelünk (van akinek bejön).
  Kiszámoló elég sok cikket írt erről.

 • Ungarische Betyár
  Eltelt 3 nap.
  Senki nem jelentkezett, hogy vett panelt 50-ért, amit elad 2 év múlva 75-ért.
  (erre számítottam)
  Jó lenne ha meg tudnánk őrizni a fórum komolyságát és “profi” jellegét.
  Felhívom minden ” nagyotmondó” figyelmét, hogy társadalmi felelősségünk az ide látogató ” kezdő-bizonytalan-tapasztalatlan” fórumozó segítése és a fals kijelentéseikkel bizony tévútra vihetik az esetlegesen bizonytalankodókat.
 • Krokodil888
  : ‘Nagyon sok hitel fog bedőlni ha vége lesz a mindenféle mesterséges árstopnak meg megmentéseknek.’ de nem lesz vége. A következő 4-8 évben tutti nem. Egyrészt a politikai akarat miatt. Másrészt a hitel tömege olyan nagy hogy nem lehet hagyni bedölni. Lehet, hogy új beszállók már nem érkeznek tömegesen a piacra, de a ‘már hiteleseket’ minden áron meg fogják védeni.
  portfolio.hu/bank/20220512/friss-bejelentes-erkezett-a-lakashiteleknel-mit-jelent-az-mnb-uj-kamatstopos-javaslata-544441
  Szerintem.
 • Bagett
  A JTM egy hitelfelvételkori állapot.
  Ha azóta minden 30%-al drágább a boltban (mert sajnos ez a realitás) meg a hiteltörlesztő is ugrik egy 20-30%-ot akkor az már sokaknál fog nagyon rosszul kinézni. Fizetésére meg mondjuk dobtak 7-8%-ot év elején…
 • tip
  “Nem ereznem nagyon fairnek, hogy emiatt adoznom kelljen.” – ezzel én is így vagyok: szerintem is csak az az adó fair, amit másvalaki fizet 😉
 • BlaZember
  A JTM makro szinten véd, nem egyén szinten. Egy fizetéshez viszonyítva kifeszített JTM szint mellett a kamatok most látható drasztikus emelkedésével te válhatsz fizetésképtelenné, vagy rombolhatja annyira az életminőséged a megnőtt törlesztő, hogy nem bírod, akarod fenntartani a hitelt, és kénytelen vagy eladni a hitelezett ingatlant. Tömegével viszont ez nem fog megtörténni, mert nagy átlagban a fizetések jelentőset emelkedtek pár év alatt, így többnyire az emelkedő törlesztőket is el fogja bírni. Vagyis minden hitel esetében a JTM jelentősen csökkentette a “csőd” valószínűségét, de sajnos konkrét esetben nem garantálja az elkerülését.

  Meg persze JTM mellett is lehet állást elveszteni, elválni stb…

 • Daniel
  Ezek nem eladhatatlan ingatlanok, teljesen normális közepes állapotú/felújított panelek Békásmegyeren és Újpalotán pl., csak hát 37-40 millióért próbálják eladni őket, amit a mostani piac gyomra már nem vesz be.
 • Krokodil888
  : bár itt senki nem jelentkezett, a dh szerint a vevôk fele befektetô volt az elmúlt hónapokban. Én teszem hozzá: is. Mer sztem 6 éve ez a helyzet.
  24.hu/fn/gazdasag/2022/05/12/ingatlanpiac-eladas-visszaeses/
  Persze lehet, h hazabeszélnek.
 • Zsu92
  én teljesen farinek tartaám ha valaki negyedik, ötödik ingatlanát adóztatnák. De egy darabot??
 • 0r34n143m5ép3mb3r
  Aki úgy gondolja hogy nem jön még 3x -nominális értelembe vett- az ingatlan piacon, az ezt izlelgesse kérlek:
  “Építési és Beruházási Minisztérium~Lázár János”
 • tip
  miért, mi ezzel a gond? Akinek 1 van, az 1 után fizet adót, akinek 5 van, az 5 után. Nyilván ha 5 ingatlan alatt nem kellene fizetni, akkor mindenkinek legfeljebb 4 lenne a nevén. Teljesen felesleges kivételezni, annál leleményesebb nép a magyar.
 • BlaZember
  A hivatkozott riportban az is benne van, hogy 1 év alatt a befektetés eladása indok 6%-ról 37%-ra nőtt. Meg hogy vidéken a téglaépítésű ingatlanok négyzetméterára jelentős csökkenésnek indult. Ahogy az is, hogy a pesti téglaépítésűek ára gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten van, és hogy a téglaépítésű ingatlanokra az alku mértéke nőtt, ahogy az értékesítés ideje is. Emellett a panelek gyakorlatilag kilőttek. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók jórésze a drágább ingatlanokból az olcsóbbakba szorulnak, mert a drágábbakat nem tudják megfinanszírozni. A hitelek drágulnak, már 10% feletti THM is van a piacon, úgyhogy őszre ez még látványosabb lesz.

  Másrészt a befektetői vásárlás nem feltétlenül azt jelenti, hogy rövid, vagy középtávon emelkedés várható. Sőt, még csak azt sem, hogy a befektetők erre számítanak.

 • BlaZember
  Attól mentsen meg minket a jóisten, hogy olyan mértékben lakásvásárlási támogatásra költsék az adóforintokat, ami egy ilyen piacon komoly áremelkedést hozna. Dobnák el az emberek az állampapírt, mint az izzó vasat… De ennyire szerencsére szerintem azért nem hülyék a fidesznél.
 • Krokodil888
  : A csökkenô volumen + szelektíven növekvô árak jelezhetik a trend kifulladását, de ez az állapot sokáig fennmaradhat. Én továbbra sem szàmítok nagy esésre, mert rengeteg pénz keresi még mindig a helyét. A 40-50% közti bef. arány komoly vételi szándékot jelent számomra. Persze lehet, h 10-20 évig kell majd a lakásban ülni.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.