Lakástakarékkal kombinált hitel: mennyire éri meg?

Az előző, lakástakarékról szóló cikkemben szó volt a lakáshitel mellett fizetett lakástakarékról és a hozzászólásokból kiderül, sokan rosszul kalkulálnak arról, mennyi hasznuk is lesz egy ilyen kombinációval.

Úgyhogy most egy kicsit ennek járjunk utána.

Elöljáróban nézzük meg, mi a biztos haszna ha lakástakarékot kötsz a hiteled mellé?

Az első, hogy úgy tudsz bevállalni havi 20 ezerrel több törlesztőt, hogy ha megszorulnál, a lakástakarékot bármikor felmondhatod, az a hiteledet nem érinti. (Vigyázz! Ez csak akkor igaz, ha nem “lakástakarékkal kombinált hitel”-t vettél fel, hanem egy normál, annuitásos lakáshitelt és mellé önszántadból kötöttél még egy lakástakarékot is. Mert egyébként ugyanolyan szerződésszegés, ha a lakástakarékot (vagy a unit linked biztosítást, ha arra paliztak be kombinált hitel címén) nem fizeted, mintha a hitelt nem fizetnéd, hiszen a lakástakarék pont olyan szerves része a hitelnek, mint a kamatfizetés. Ezért ha nem a hiteled mellé, hanem a hiteleddel együtt kötöttél lakástakarékot, akkor ez rád egy kicsit sem vonatkozik.)

Egy (vagy több) saját magad által kötött lakástakarék ennyi rugalmasságot ad, ez egy előny.

A másik előny, hogy tudod fixálni a hiteled kamatait hosszabb távra.

Azt már sokszor mondtam, hogy a jelenlegi alacsony kamatok mellett érdemes hosszú kamatperiódust választani, mert ha nem így teszel, keserves meglepetésben lesz részed, amikor majd elindulnak a kamatok felfelé, ugyanis az új hitelek referenciakamat árazásúak. (Ideje fixálni a kamatokat.)

Igen ám, de a hosszabb kamatperiódus (5-10 éves fix kamat) drágább, mint a 3 éves kamat. (Bölcs ember jelenleg 3-6 havi és egyéves kamatperiódust nem választ 2,1%-os alapkamat mellett, ami már csak növekedni tud.)

Ezen is segíthet a lakástakarék. Ha tudsz még annyi darab lakástakarékot nyitni, hogy 4 év után teljesen kiváltsd vele mostani 3 éves kamatperiódusú hiteledet, akkor megvan a lehetőséged, hogy négy év után igénybe vedd a lakástakarék fix 5,23% THM-ű hitelét, akár további 84 hónapra.

Ha valami csoda folytán 4 év múlva a hiteled kamatlába még mindig 5,23% alatt lesz, akkor köszönöd, de nem kéred a lakástakarék hitelét, ha felette, akkor egyszerűen kiváltod vele a mostani hiteledet.

Persze itt is van két buktató: tudsz-e annyi lakástakarékot fizetni négy éven át, hogy erre elég legyen, illetve a harmadik év végétől a negyedik év végéig a magasabb kamatot fogod fizetni ebben az esetben.

(Ja igen azt hallottam, meg akarják szüntetni a 3%-os LTP-ket, mert a jelenlegi állampapírhozamok mellett nem éri meg a cégeknek. Ha így lesz, ne lepődj meg rajta, az a furcsább, hogy eddig nem lépték meg.)

Ennyi bevezető után mennyit is nyersz azon, ha lakástakarékot is fizetsz a hiteled mellett?

Valaki írta, hogy a magasabb havi törlesztő bevállalása helyett inkább kötött egy 20 ezres lakástakarékot és így ötszázezerrel jobban jár négy év alatt.

Na, ez biztos nem igaz. Már csak azért sem, mert a legeslegjobb 3%-os négyéves termék összes hozama tokkal-vonóval 369 ezer forint négy évre. Ebben benne van az összes kamat, állami támogatás, annak a kamata és minden.

Ebből még le kell vonni a nyitási díjat (24.600 Ft), a havi számlavezetést (48×150 Ft) és az utalások esetleges bankköltségeit, vagyis maximum 337 ezerről beszélünk.

(Ha nem hiszed számolj utána ezzel a kalkulátorral.)

S itt jön a lényeg: ha a havi húszezreket már eleve a hiteled törlesztőjébe fizetnéd be, akkor a banknak annyival kevesebb kamatot fizetnél addig is, hiszen gyorsabban csökkenne  a tőketartozásod és így az arra fizetendő kamat is.

Ha egy ötmilliós hitelt vettél fel 15 évre (valami ilyesmi az átlaghitel), akkor 6%-os kamat mellett 42.192 Ft a havi törlesztőd. Ekkor 4 év után 4.069.904 Ft tartozásod van. Ez mellé kötöttél egy havi 20.150 Ft-os lakástakarékot, ebből kifizetsz 1,329 milliót, marad 2,741 millió tartozás.

Ha ehelyett inkább bevállalnál az első négy évben egy 20.150 Ft-tal nagyobb törlesztést (ennyit fizetsz az LTP-be az első esetben), akkor négy év múlva 2,986 millió lesz a tőketartozásod.

Vagyis a teljes hasznod nem több, mint 245 ezer forint mínusz a lakástakarék nyitási díja, azaz 220 ezer forint. (Feltételezve, hogy nem kell hitel-előtörlesztési díjat fizetned, mert akkor még kevesebb.)

Ha a banknak fizetett kamatod nagyobb, mint 6%, akkor még kevesebb a hasznod.

Tehát amíg 10% alatt van a hiteled kamata, addig (éppen) megéri a lakástakarék, csak nem annyira, mint amennyire a legtöbben gondolják. Tulajdonképpen azt a pénzt fekteted lakástakarékba (is), amit a banktól kölcsönkértél.

A te hasznod a lakástakarék EBKM-e mínusz a banknak fizetett kamat és kezelési költség.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

36 hozzászólás

 • Mézesmázos Mózes
  Miklós, régóta olvasom a blogodat és nagyon tartalmas, jó dolgokat írsz. Ilyenkor, mint szakmabelid 🙂 persze mélyen hallgatok és buzgón helyeselek, hogy milyen jó, hogy valaki végre nevelni akarja pénzügyekben oly járatlan társadalmunkat.
  Van azonban két dolog, amiben – ha nem is vitatkozom veled – de mégis leírnám én is a véleményemet.
  A blogodból az tűnik ki, hogy a referenciakamathoz árazott hiteleket magasabb kockázatúnak tartod – legalábbis ezt sugallod. Ez szerintem nem helyes dolog. Valóban, egy BUBOR-hoz árazott kamat valóban bizonytalannak tűnhet, de azért azt mondjuk már ki, hogy transzparens! Vagyis nem adja meg a bankoknak azt a lehetőséget, hogy a Hirdetmények egyoldalú változtatásával indokolatlanul kamatot emeljenek – például annak okán, hogy sok a bedőlő hitel és a kamatbevételi tervszámokat hozni kell… A BUBOR-nál ez a történet nem kerülhet elő…
 • Mézesmázos Mózes
  Ne legyenek illúzióink: a Hirdetmény szerinti egyoldalúan változtatható kamat is emelkedne, ha a jegybank kamatot emelne… Ellenben lefelé rugalmatlanabb szokott lenni a történet. :S
  Másrészt erőteljesen javasolod a kamatlábak hosszú időre történő fixálását. Persze, elsőre ez a lépés tűnik logikusnak, de azért az éremnek itt is két oldala van. 3-5-10 évre kamatot fixálni kamatswapokon keresztül lehet, ami bizony figyelembe veszi a jövőre vonatkozó kamatvárakozásokat, és ha a hozamgörbe emelkedik, a hosszú futamidőre fixált kamatláb magasabb lesz, mint a 3-6 hónapos BUBOR (ez jelenleg is így van). Emiatt nagyon valószínű, hogy kamatköltség tekintetében a hitelfelvevő nem jár jobban, mint a rövid kamatperiódus esetén, különösen akkor nem, ha a kamatszintek emelkedése csak késleltetve, lassan, vagy egyáltalán nem indul meg.
 • Mézesmázos Mózes
  Pláne így van ez egy annuitásos hitelnél, ahol a magasabbra fixált kamatláb a futamidő elején még erőteljesebben fékezi is a tőkeamortizációt.
  Természetesen a lakossági hitelek esetében a hosszú távú kiszámíthatóság is fontos szempont, vagyis a törlesztőrészletek stabilitása miatt nem rossz gondolat a fixált kamatláb, de egyébként arra, hogy olcsóbb is lesz, ne vegyünk mérget… 😉
 • Bagyi
  Szia Miklós,

  A cikkben nem értem azt a részt, hogy hogyan vállalsz be az “első négy évben egy 20.150 Ft-tal nagyobb törlesztést”? Arra gondolsz, hogy 15 év helyett mondjuk csak 10 évre veszed fel a hitelt?

 • aswna
  Már a múltkor is említetted, hogy “ha a havi húszezreket már eleve a hiteled törlesztőjébe fizetnéd be, akkor a banknak annyival kevesebb kamatot fizetnél addig is, hiszen gyorsabban csökkenne a tőketartozásod és így az arra fizetendő kamat is”. Ez csak akkor igaz, ha az adott bank a többletfizetést figyelembe veszi, mint (részleges) előtörlesztést és az előtörlesztésért költséget nem számol fel.
  Ehhez kapcsolódik: //kiszamolo.hu/mennyi-a-lakashitel-elotorlesztesenek-koltsege-plusz-jelzaloglevel-tudnivalok/
 • janos
  :

  eleve magasabb torlesztoju hitelt vennel fel, akkor ezzel nincs gond.

 • szocske
  Esetleg a BB egyenlítő hitele jöhet szóba ilyen havi +20ezres “törlesztésre”, ha jól tudom itt a megtakarítással arányosan csökken a tőke, amire kamatot számolnak fel.
  Persze valahol biztos beszedik ennek a lehetőségnek a költségét is.
 • Devians
  Ha annunitásos hitelt fizet az ember, először szinte csak kamatokat fizet, viszont ha a 20000 Ft-t megtakarítja, és 4 év után a tőkébe teszi bele, az nem jobb? (persze addig a később előtörlesztett hitel kamatát is fizetni kell…)
 • Zsuzsa
  Általában egyetértek az írásaiddal, de most számomra nagyon átjön, hogy Te valamiért LTP ellenes vagy. Ok, igaz, hogy az “ügynökök” sokszor eltúlozzák a jelentőségét, esetenként félretájékoztatnak, de azzal pl nem értek egyet, hogy “buktatónak” nevezed, tud-e valaki egyáltalán annyi LTP-t vállalni annak érdekében, hogy elkerülje a kamatkockázatot. Ez az én olvasatomban inkább lehetőség, mint buktató, amit szerintem minden hiteligénylőnek tudni kellene ahhoz, hogy mérlegelhessen, neki mi éri meg. Gyakorlatilag nincs más alternatíva a 10 évnél hosszabb futamidejű hitelek fixálására, mint az LTP. Nem értek egyet azzal sem, hogy egy 5M Ft-os hitelnél nem túl nagy nyereség 220E Ft, miközben ugyanazok a havi részletek. Az már csak hab a tortán, hogy sokkal rugalmasabb is egy vadkombi, mint fixen bevállalni a magasabb részleteket. Naponta találkozom hiteligénylőkkel, elég nagy a tapasztalatom.
 • TT

  Elolvashattad volna a cikk végét is, mivel Kiszámoló épp ezt számította ki. A konklúzió az volt, hogy 10% THM alatti hitelnél jobban megéri a lakástakarékban gyűjteni, csak nem annyival, amennyivel sokan számolnak.
 • Zsuzsa
  A hiteligénylők egészen máshogy kezdenek okoskodni, amikor megmutatom nekik, mit lehet elérni a hitel mellé kötött LTP-kel. Aki pl eleve 4-5 éves futamidőt kér egy 5M Ft-os hitelnél, annak kellemes meglepetés, hogy kb fél millió lesz a nyseresége, ha a tőkét a végtörlesztéshez LTP-kben gyűjti. Az általad említett 5M Ft-os átlag hiteligényt 15 éves futamidővel, 6%-os kamat is lehet más oldalról megközelíteni. Egy annuitásos hitelnél ilyen hosszú futamidő esetén a kamatkockázat legkésőbb a 6. évben belép, ami lehet problémamentes, de lehet durva meglepetés is. A hitel mellett futtatható pl egy 6 éves, 20.000Ft-os LTP, aminek 5M Ft a szerződéses összege. A hitelre fizetett kamat 25.000Ft, LTP-be 20.150Ft, tehát csak 3000Ft a havi részletre a különbség, de így 6. évtől ki lehet lépni a kamatkockázatból és át lehet térni a fix, alacsony kamatú LTP-s hitelre.
 • Zsuzsa
  Csak elméletileg lehet számszerűsíteni a különbséget, hiszen az annuitásos hitel törlesztő részletei a 6. évtől változók, de ha azt feltételezzük, hogy marad állandó (de szééép is lenne), akkor is kedvezőbb az LTP-s variáció, mert a havi részlet ugyan valamivel magasabbra vált a 6. évtől(fix 48.750Ft/hó), de az összfutamidő lerövidül 150 hónapra. Ha valami csoda folytán a kerbankos hitel kamata alacsony marad 4-5 év múlva, akkor lehet csak előtörleszteni és újabb LTP-t indítani a végtölresztéshez. Számos variáció lehet. Véleményem szerint most aranykora van az LTP-nek, mert 6%-on lehet 5 évre fixálni a hitelt, a rövid módozatú LTP-vel viszont garantáltan 12-14% fölötti hozamokat lehet elérni, ezért most ott érdemes a tőkét gyűjteni az elő, vagy végtörlesztéshez. Sajnos tény, sok devizás hitelt láttam én is 8 éves LTP-vel kombinálva, arról inkább nem írom le a véleményem…
 • Kiszamolo
  Zsuzsa, én nem vagyok LTP ellenes, én illúzió-ellenes vagyok.

  Konkrétan leírtam, mikor mire és mennyire jó az LTP. Ennyit tud, nem többet, ezt viszont tudja (más kérdés, hogy az adófizetők zsebéből kivéve a pénzt, mert anélkül negatív a hozama. Vagyis azt kapom vissza, amit a másik zsebemből kivett az állam valamilyen adó címén.)

  Én meg rengeteg emberrel találkozom, akinek el kell magyarázni, hogyan is működik az LTP és mit jelent a “30% állami támogatás” pontosan.

  Éppen a héten beszéltem valakivel (megszámolni sem tudom, hanyadik eset), aki azért akar lázasan házat venni hitelből, mert lejár az ltp.

  Se pénze nincs rá, se realitása nem lenne a háznak, de lejár az ltp, valamit csinálni kell vele.

  Ezért fontos, hogy az emberek pontosan tudják, mit vesznek és mit kapnak.

  Ha tudják, jól járnak vele.

  Ha nem, nagyon rosszul.

 • Kiszamolo
  Zsuzsa, áruld már el, hogy lehet félmillió a nyeresége egy LTP-vel, amikor a legeslegjobb LTP ÖSSZES kamata, állami támogatása, annak a kamata nincs 360 ezer forint?
 • Kiszamolo
  Mózes, szó nincs arról, hogy ne örülnék a referenciakamatnak.

  Az a szégyen, hogy eddig nem ez volt.

  Csakhogy az emberek ugyanolyan tudatlanok, mint voltak pár éve a devizahitellel. Akkor azt nem gondolták végig, hogy a devizaárfolyam változhat, most meg azt nem, hogy a kamatláb is változhat.

  S nem kicsit, hanem nagyon. A magyar és a külföldi átlagalapkamatokat megnézve nem jelenthetjük ki, hogy biztos nem lesz öt éven belül újra 10% felett az alapkamat.

  Márpedig akkor a havi törlesztő is duplázódik.

  Ezt a kockázatot akarom megértetni velük és sulykolni, hogyha kell.

 • Kiszamolo
  Bagyi,

  A konkrét példában valami 8 év 5 hónapra, de igen, ha rövidebb a futamidő, nő a havi törlesztő.

 • Koma
  Az LTP-vel kombinált hitelek számbelileg egy jelentős részének, mégpedig a devizaalapú LTP kombi hiteleknek egy további előnye van, ha nem tévedek, amennyiben a devizaadós igénybeveszi az ún. árfolyamgát adta lehetőséget. Ez esetben ugyanis az árfolyamváltozás nem érinti a devizaadóst, hiszen a gyűjtőszámlahitel folyamatosan mentesítésre kerül a rögzített árfolyam feletti összeg megfizetése alól. Amennyi a terhelés, ugyanannyi a jóváírás is. Az egyenleg 0, aminek tudtommal az a magyarázata, hogy az adós az LTP fennállása alatt csak kamatot fizet a pénzintézet felé, a tőkét pedig a Lakástakarék számlára fizeti.

  Ezzel közel 200e Ft-ot lehet még nyerni, egy 5 M Ft-os, 4 éves kombihitel esetén, feltéve hogy az ember az árfolyamgátat a kezdetek óta igénybe veszi, illetve a forintosításra ténylegesen sor fog kerülni 2015. tavaszáig.

 • Zsuzsa
  én ezt írtam: “Aki pl eleve 4-5 éves futamidőt kér egy 5M Ft-os hitelnél, annak kellemes meglepetés, hogy kb fél millió lesz a nyeresége, ha a tőkét a végtörlesztéshez LTP-KBEN gyűjti.” A lényeg a többesszám, ehhez 3 db 57 hónapos, Hozam típusú LTP kell.
  Annuitásos hitellel a 60 hónapos, 6%-os hitel a havi részlete 96.664Ft. Összes befizetés 5,8MFt. Egy db LTP-t bekombinálva a hitelbe a banknak csak kamatot kell fizetni(25.000Ft), a +két LTP akár szabadon is maradhat. Összes befizetés: 60*25E*+3*57*20.150+209EFt(maradvány tőketartozás)= 5.155M Ft. A különbség 645EFt. LTP-k nyitási költsége 50% akcióval 45E Ft (erre is van trükk). A hitelt lehet díjmentesen is végtörleszteni megfelelő bank (és/vagy közvetítő cég) választással LTP-kből, így a nyereség kb 600E Ft lesz. Vadkombival is meg lehet ezt csinálni, akkor is hasonló eredmény jön ki.
 • Zsuzsa
  Aki tudja vállalni a 4-5 éves futamidőt egy 5M ft-os lakáscélú hitelnél, a legtöbbször boldogan előkerít két olyan közeli hozzátartozót, akiket nem kell bevonni a hitelbe, nem kell tulajdonrészt adni nekik, csupán annyi a szerepük, hogy a plusz LTP-kbe kedvezményezettek lesznek. A megtakarítási idő lejártával ezek az LTP-k is betörleszthetők a hitelbe.
  Egyetértek veled abban, hogy rengeteg a félretájékoztatás az LTP-k körül (is), de tény, hogy most kiválóan fel lehet használni őket lakáscélú hitelek mellé. Nem vagyok Fundamentás ügynök, de pl el kell ismernem, aki retteg a kamatkockázattól, annak most egy Fundás áthidalóval(jelenleg 6,5% az AÁK hitel kamata) akár 207 hónapig is tudnak fix törlesztőrészleteket úgy, hogy a kamata a megtak. idő után átvált fix 3,9+1%-os hitelre. Tény, hogy brutál sok az induló költség, ezért jó alternatíva lehet egy kerbankos hitel mellé indított LTP.
 • Zsoca
  “Éppen a héten beszéltem valakivel (megszámolni sem tudom, hanyadik eset), aki azért akar lázasan házat venni hitelből, mert lejár az ltp.

  Se pénze nincs rá, se realitása nem lenne a háznak, de lejár az ltp, valamit csinálni kell vele.”

  Te jó ég, ez nagyon durva. Persze már tudjuk ki lesz a hibás ha anyagilag csődhelyzetbe kerül…

 • T T
  A minap egyébként már a híradóban is beszéltek arról, hogy az emberek megint elkezdték nyakra-főre felvenni az “olcsó” hiteleket, de csak a tizedük fixálta a kamatlábat. Azt is bemutatták, hogy a kamatemelkedés mennyivel dobja meg a havi törlesztőt. Félek, hogy ennek ellenére öt év múlva majd lesz megint nagy felháborodás, hogy mennyire át lettek verve a forinthitelesek.
 • Csibola
  Remélem, engem is majd megmentenek. Ugyanis én se fixáltam a kamatlábat.
 • Kiszamolo
  Zsoca, ő már nem kerül. 🙂
 • Szauerwein Ferenc
  Zsuzsa, írd le légy szíves a véleményed a 8 éves LTP-vel kombinált devizahitelről. Nekem ilyenem van. Két éve árfolyamgátas vagyok, amikor beléptem az árfolyamgátba indítottam egy 4 éves LTP-t. Még 2 év van a 8 éves LTP-ből. Mire számíthatok?
 • FT
  Saját tapasztalat: A bank által javasolt LTP-vel kombinált hitel nálam drágábbra jött ki, mint ha nem kombináltam volna! Pedig az ügyintéző többször is nekifutott a kalkulációnak!
  Addig míg az alapkamat alacsonyan van addig a hitel kamatok is követik a maguk módján (BUBOR). Az állambácsi pedig elérte a kamatvágás alját és két évig törekszik is ott tartani. Érdemes követni a híreket!
 • Zsuzsa
  A kombinált hitelek sajátossága, hogy amíg a megtakarítás tart, a tőketartozás állandó. Ezek alapján Te ma is pont annyi devizával tartozol a banknak, mint amikor felvetted a hitelt, HUF-ban viszont nagyon durván megnőtt a tartozásod. (Változó a havi törlesztő részleted, de ez csak a kamatváltozás és az árfolyam ingadozás miatt történik.) Egy 8 éves LTP éves hozama nem kompenzálja még a HUF hitelekre fizetett kamatot sem, a devizahiteleknél még rosszabb a helyzet. Neked kifejezetten jót tett volna, ha az árfolyam drasztikus megemelkedése időszakában inkább a tőketartozásodat tudtad volna csökkenteni az LTP-be befizetett díjakkal. Pl ha a 4. évben már betörleszthetted volna a megtakarítást, már fogyott volna a tartozásod is. A nagy bajban végül talán a legjobb megoldást választottad az árfolyamgáttal, hiszen neked a gyűjtő számlán most nincs semmi. 2 év múlva mi lesz?
 • Zsuzsa
  Egyelőre nem lehet tudni, mit variál a kormány. Ha nem lesz forintosítás, akkor az alábbi Te az alábbi helyzetre számíthatsz: Az LTP megtakarításodat átváltják középárfolyamon devizára, a maradék tőketartozással, a hátralévő futamidővel elindul egy annuitás hitel törlesztése, amiben az a csapda, hogy sokkal rövidebb idő alatt kell kifizetned a megnövekedett adósságot. Mivel nem ismerem a hiteled adatait, egy példa. Aki 2008-ban 20 éves futamidővel 10M Ft-ot kapott CHF-ben, 150 forintos árfolyammal számolva az 66.667CHF. Ez most HUF-ban több, mint 17M Ft! Ha ebből levonod a 8 éves LTP megtakarítási részt, ami kb 2,6M Ft, a maradék 14,4M Ft-ot 12 év alatt kellene kifizetnie. Ez így egy időzített bomba, egy ilyen hitelnél a havi részlet nagyon csúnya emelkedést fog mutatni. Nem ismerem a hiteled pontos adatait, de pl ha lesz esélyed az LTP-ből a hitelrészt is igénybe venni, ne hagyd ki!
 • Tibor
  Kerdes, erdemes-e olyan orszagban hangyanak lenni, ahol rendszeresen kisegitik a hangya zsebebol a tucskoket ha jon a tel…
 • kridli
  Arról egyébként van valakinek tapasztalata, hogy ha több ltp-t köt az ember, és egyszerre lejáratkor betörleszti a hitelébe, akkor az a bank felől külön előtörlesztésnek minősül? Ez akkor lényeges, ha maximalizált az előtörlesztés díja…
 • Petike
  : Én nem tudom biztosan, de szerintem tuti hogy külön előtörlesztésnek fog minősülni. Hangsúlyozom, ez csak a saját véleményem és arra alapozom hogy nem egyösszegben fizet a Fundamenta sem, hanem szerződésenként külön-külön.

  : Szép összefoglaló. Sajnos igazad van.

 • Zsuzsa
  , ha egy napon történik az előtörlesztés a megtakarításokból, akkor az természetesen egy előtörlesztésnek számít, mindegy hány LTP-ből jön össze a pénz. Kérheted a Fundamentát, hogy az összes szerződésből egyszerre utalja a megtakarításokat.
 • Zsuzsa
  ehhez a mondatodhoz lenne hozzáfűznivalóm: “Tehát amíg 10% alatt van a hiteled kamata, addig (éppen) megéri a lakástakarék”. Fejlemények vannak!

  Pont ez a téma lesz hétfőn, csak várom, hogy hivatalosan is kiadják a hirdetményt.

 • Zsuzsa
  a Hirdetmény már fent van a bank honlapján.
 • Kiszamolo
  Köszi, nekem azt mondták, hétfőn teszik közé. Akkor ránézek.
 • Rézibaba
  Sziasztok, ez a legfrissebb LTP-s cikk, így ide írok, hátha olvassa még valaki. Most nyitnék a Fundamentánál. Az online kötésnél csak egy lehetőséget ad, eljutottam a telefonos segítségig (a majdani személyes bankáromhoz:)). A lényeg, hogy 4 évre kötnék 2 db szerződést, 6000 HUF/havi utalással; de közben az az elgondolásom, hogy a max. összeget fizetem be, azaz 20ezret, a max. állami támogatás reményében. 1. nagyon firtatta a fundás hölgy, hogy miért pont 6000 HUF-ra és miért 2 szerződést, aztán mondtam neki, hogy mert majd később többet tudok valószínűleg befizetni. Erre egyből mondta, hogy persze, lehet, szerz.módosítással (2000 HUF/db) + kiszámlázzák a nyitási díj különbözetét. A KÉRDÉSEM: lehet trükközni így, azaz spórolni a nyitási díjon – végigbogarásztam az összes LTP-s itteni fórumot és ott az jött le, hogy igen -, vagy nem??? A honlapjukon ilyen kitételt nem találtam. Köszönöm!
 • Érdeklődő
  Zsuzsa, valahogy megkaphatnam az elerhetoseged?