Lakástakarékot mindenkinek

A lakástakarékpénztári megtakarítás elsődleges célja az ügyfelek lakáscéljainak segítése lenne. A mai ingatlanárak mellett az a négyévente szerződésenként maximálisan elérhető 1,3 millió forint inkább kerekítési hiba, mintsem komoly segítség. Még ha összefog is a család, 4-5 szerződés is kevés még az önerő összeszedéséhez is.

Azonban van egy dolog, amire remek a lakástakarék.

A legtöbb ember ugyanúgy választ ingatlant, ahogy nem is olyan régen még autót vett: megvette a létező legdrágább autót, amire még hitelt kapott, aztán rácsodálkozott, amikor nem volt pénze szervizelni és fizetni a menet közben felmerülő egyéb költségeket.

Ugyanezt látom a magyar ingatlanállományban is. Akármerre megyek, még gazdagabbnak számító környéken is, kisebbségben vannak azok az ingatlanok, amikre ne kellene néhány millió forintot rákölteni.

A környékünkön a legrégebbi ház 20 éves, az átlagkor szerintem 15 év körül lehet. Ennek ellenére már vagy ráköltöttek 5-8 milliót a házakra, vagy gyorsan rá kellene költeni, mindezt természetesen a napi karbantartáson túl.

Kerítés, tető, szigetelés, vakolat, kazán és a többi kiadás. Aztán nemsokára majd nyílászárók, járólap és sok egyéb kiadás.

Az emberek legtöbbször rácsodálkoznak, hogy a házuk is öregszik és ahogy az öreg autóra egyre többet kell költeni, az ingatlannal sincs másként. Azonban nem készülnek fel a több milliós kiadásra, így nem marad más, mint tologatják maguk előtt a felújítást, aminek az eredménye, hogy egyre gyalázatosabb állapotba kerülnek az ingatlanok.

Ha az ingatlanvásárláson nem is tud segíteni a lakástakarék, ezen igen.

Attól függően, hogy lakásban, sorházban vagy magánházban laksz, köss 1-5 lakástakarékot és gyűjtsd ezekben a lakásfelújításra szükséges pénzt. Ha havonta félreteszel 20-100 ezer forintot erre a célra, jó eséllyel a nagyobb kiadásokkal járó felújítási munkákra négy-öt évente mindig lesz pénzed, de legalábbis az összeg nagyobb része a rendelkezésedre fog állni. (Természetesen csak akkor igaz ez, ha nincs már most is katasztrofális állapotban az ingatlanod.)

Erre remek a lakástakarék, segít az ingatlanod karbantartásában és abban is, hogy ne kelljen rácsodálkoznod 4-5 évente, hogy bizony a saját ingatlan fenntartása is pénzbe kerül és nem is kevésbe.

További tudnivalók a lakástakarékokról a Nagy Lakástakarékpénztári Összefoglalóban:

A nagy lakástakarékpénztári összefoglaló

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

119 hozzászólás

 • Zabalint
  Azért a 20% is kevés, ha azt nézzük mennyit szívatnak kiutalásnál. Mert ugye ha 20%, akkor annak a 30%-a az, amivel hozzásegít az állam, ami már mindössze a teljs vételár 6%-a, de valójában jó ha ennek a fele, mert amúgy sem a párna alatt heverne a fele. Ezért cserébe kell a bürokratikus gépezettel megküzdeni, a 3 hónapos kiutalási idő miatt akár lecsúszni jó lehetőségekről, vagy tovább csúsztatva bukni minden előnyét a konstrukciónak. Baromi jó lehet hitelügyintézés mellett még ezzel is szívni legalább ugyanakkorát, több szerződésnél (minden családtagra) meg gondolom még nagyobbat

  Azért megjegyzem, hogy ahol olcsó az ingatlan, annak oka van, pl. a közelben nem sok munkalehetőség van. Azokban a vidéki városokban, ahol jó munkahelyek vannak, közel budapesti ingatlanárak vannak, vagy ha Pest belvárosát és a legfelkapottabb budai környékeket kivesszük, akkor magasabbak.

 • naa
  Gondolkodj: “Az a baj, hogy számlával sokkal drágább, mint anélkül. Nem éri meg.”
  Anita: “Vannak Katá-s mesteremberek is.”

  A tapasztalatom, hogy nagyon kevés, elenyésző, aki katás áfamentes számlát tud adni. Pedig itt egy igény (rengeteg magánember LTP-hez számlát akar kérni), és jön a sok fafejű iparos, hogy áfás számla.
  Bocsánat, de annyi eszük nincs, hogy csináljanak egy katás vállalkozást akár a meglevő mellé, ha annyira megy a bolt, hogy ki tudják szolgálni a magánszemély kuncsaftjaikat? Vagy még azt a havi 25 ezret se akarják befizetni adóban, cserében sokmillió legális jövedelemért?
  Akinek nem éri el, vagy nem sokkal haladja meg a bevétele a kata határát és áfázik, ott végképp nincs mentség.
  Szerintem is mindenki ragaszkodjon a számlához. Előre meg kell kérdezni, tud-e áfamentes számlát adni, lehetőleg olyat választani, aki tud. Ha sokan csináljuk, előbb utóbb tudni fognak.

 • Peti
  . Gábor:

  “Az a baj, hogy OTP, ERSTE, Fundamenta, ezeket kérdeztem, nem csak az anyagról kérnek számlát, hanem a munkadíjról is, ennek hátránya, hogy mással kell csempéztetnem, és én nem tehetem meg.”

  Hogyhogy nem teheted meg?? És ha mondjuk saját magam akarom megcsinálni? Az addig OK, hogy a saját házát csak úgy nem húzhatja fel bárki. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a LTP bárkinek is kiköthetné, hogy egy felújítás alkalmával a megvásárolt hidegburkolatot, laminált padlót, bármit, csak egy számlaképes szakember rakhatna le. Majd a végén még egy szobafestéshez is “mestert” hívok…ugyan már. Ez egy vicc.

 • tgwh
  Elég sok a hiba, ahogy olvasgatom a hsz-okat.

  Miklós, abban nem segít, hogy 4-5 évente ne csodálkozz rá, hogy költeni kell a lakásra, mert lakástakarék nélkül is ugyan úgy kell költeni 😀
  De igen, tervezni lehet egy-egy komolyabb felújítást, arra tökéletes.
  Abban viszont nem értek egyet, hogy önerőnek nem lenne jó. Olcsóbb házaknál vagy lakásoknál, két embernél, ha nem hülyék, és lakástakarékon kívül van még egyszer annyi pénzük, akkor akár az önerő egészét is kiteheti a lakástakarék, de ha a felét, azért már lakható, de felújításra szoruló házat lehet kapni. Elvégre értelmes ember nem vesz túl drága házat, nem? Az önerő amúgy is egy elgondolkodtató tényező, sokan ott jönnek rá, hogy nincs pénzük a kiszemelt házra vagy lakásra.

  HA hirtelen elromlik valami, az nem felújítás. A felújítást tudatosan tervezi az ember, ugyan úgy mint az autóknál a vezérlés cserét. Ezért tökéletes az ltp.

 • tgwh
  Ha borítékba teszek 20 ezret, akkor egy év alatt elbukok a kemény pár %-os kamattól, meg az évi 72 ezer forint állami támogatástól. Hülye meg azért nem vagyok 😀
  Ahogy írták, az anyagot meg lehet belőle venni, sőt, legtöbbször csak az anyagra lesz elég egy-egy nagyobb munkánál az ltp. Jól dolgozó szaki is kérhet kevesebb pénzt a munkadíjra, ahogy egy kontár is elkérhet egy rakat pénzt a nagy semmire. A rejtett költségekre kell figyelni, mindent előre írjon le egy árajánlatba. Ha nem tudja mennyi ideig fog tartani a meló, akkor kérjen órabért. Ha elvállalja hogy 5 nap alatt készen lesz, legyen kész. Ha 500 ezret kér, de tovább tart neki, akkor bebukta. Olyan nincs, hogy mégse négy napig tart, hanem hatig… kivétel ha rejtett hiba jön elő, de egy jó szaki megjegyzi, mi lehet a buktató a munkában, mire készülj.

  Ha valakit lehúznak, akkor így járt. Ha lusta vagy utána nézni, megérdemled.

 • Tgwh
  Igen, idő amíg kiutalják. Meg lehet oldani, csak okoskodni kell egy kicsit. 3 hónapot nem csúszik egy mester sem…
  Vagy veszel anyagot. Ha nem elég a pénz, bent hagyod egy ideig.
  Persze megint csak azok nyernek vele igazán, akiknek lenne rá pénzük LTP nélkül is…

  De van még más lehetőség is.
  Második LTP hitelkent, nyersz négy évet, igaz kicsit rosszabb.
  Van kedvező kamatozású energetikai célokra szánt hitel is.

  Nem nézik, kész lett-e a munka, elég csak anyagról számlát adni.

  3 millió egy felújításra szoruló ház, két megyeszékhely fél-fél óra vonattal. Pl. De amúgy is autóval fogsz menni, mert a vonatba is találsz kivetnivalót…

  Vagy, amiről sokan nem is tudnak… 3-4 multi is küld melós buszt a faluba…
  Persze én sem mennék, de többet keresnek 3 műszakban, mint én cnc-sként egyben… Még, remélhetőleg 🙂

  12 millióért már lakható házat kapsz. Öt fős LTP család felújítottat vehet.

 • Karl
  OFF:
  telekom.hu/static-tr/sw/file/lakossagi_aszf_9_melleklet_20180501_uj.pdf
  14. oldal, 2. pont

  Lesz egy Domino Fix Extra promóció május 7-től, 10GB netet adnak az online rendelt SIM-hez, melyet 2 hónap alatt lehet felhasználni.

 • jozef
  ,

  persze, hogy megcsinálhatod magad a munkát, az sehol sem tilos, csak hát akkor ugye nincs kiadás, nem számolhatod el az értékét. Ha Te, vagy kalákában (vagy, ugye, számla nélkül) készül valami, akkor csak az anyagköltség lesz, azt számolhatod el. Ez ugye nem mindenkinek a legoptimálisabb… 🙂

 • expect
  “Nem tudom miért horror folyamat egy kondenzációs kazán kialakítása? Nálunk 1 nap alatt lecserélték a régi nyílt égésterűt és voltak a gázosok, kéményes, tervező is, aki utólag megrajzolta a tervet, ami az engedélyeztetéshez kellett. Este pedig már működött és 1 hét múlva jöttek a kéményseprők, hogy rápecsételjenek az engedélyre. Miközben már 1 hete használtuk.”
  Hát ha így csináljátok – vagyis teljesen szabálytalanul – akkor tényleg nem nagy valami. Egyébként meg normáliséknál a terveket a munka előtt készítik, kéményt bélelnek, munkát ellenőriznek és mikor mindenre rákerült az engedély, akkor beindítják. 🙂
 • Ez vagyok
  Az egy erős megkötés az ltp esetén., hogy csak a lejárat után lehet elkölteni. Mi most szeretnénk kicseréltetni az ablakokat, ki is fizetnénk és mikor ősszel lejár az ltp, benyújtanánk a számlát. De így nem lehet és bukjuk az állami támogatást.
  Egyébként is a legjobban az tudja kihasználni, akinek megvan a felújításra a pénze és nem kell széttörni az agyát az időpontok, mesteremberek… összeszervezésével, hogy az ltp előírásaihoz minden klappoljon.
 • Peti
  @jozef: Az természetes, hogy – mivel nem vagyok vállalkozó, meg elve nem is vág a szakmámba, – a saját munkámról nem tudok számlát benyújtani a LTP felé. Én mindössze D. Gábor hozzászólására reagáltam, aki azt állította, hogy nem csak az anyagról, de a munkadíjról IS kötelező benyújtani a számlát, így feketén, vagy saját magam nem állhatok neki a felújításnak. Szerintem ez hülyeség.

  Jövőre jár le a nejem LTP-ja, és az összeget kerítés vásárlására szeretnénk fordítani. Az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy ezért ‘mástér embört’ fogadjak fel. Épp elég volt annak a gyengeelméjű kőművesnek a munkáját kijavítanom, aki egy 5 méteres válaszfalat készített zsalukőből, a két végén 30-as pillérzsaluval, és a sávalap kiöntésekor nem használt betonacélt, hanem utólag fúrta le a vasakat!!!

 • tgwh
  Ez vagyok
  Ki lehet cserélni ősszel is az ablakokat, semmi akadálya 😉
 • Szmokkencs
  Ami még megéri, (persze fundamentás ügyintézők nem mondják) hogy pl egy 4 éveset az utolsó évben még 2-3 felé megosztani (szabad adószámok függvényében) így ha mondjuk 3 felé van osztva akkor az plussz 3*72 000 ezer támogatás a többi mellé.
 • Tudatlan
  Garázst is lehet venni ltp-re?
 • PP
  Sziasztok!

  Lakástakarékkal kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a lejárat után mennyi ideig tartható bent az összegyűlt pénz? Mennyi idő van a felhasználásra? Van erre vonatkozó játékszabály/kikötés?

 • Kiszamolo
  Ha lakóingatlannak van telekkönyvezve…
 • peradio
  Megteheted, hogy csak az anyagról kérsz számlát amire később esetleg garanciát akarsz érvényesíteni!
  Most számoltunk el egy lejárt Fundamentával és már vissza is jelezték, hogy rendben van a lakáscél leigazolása.
  2 millió forintos felújításból 1 millióról küldtem be számlát, a másik 1 millió forintot leigazolta munkadíjként egy értékbecslő aki körbefotózta a házamat. (22 ezer Ft volt a díja) Így nem kellett görcsölnöm egy szakival sem munkadíj számlával meg trükközni a számlákkal. 🙂

  . Gábor:

  “Az a baj, hogy OTP, ERSTE, Fundamenta, ezeket kérdeztem, nem csak az anyagról kérnek számlát, hanem a munkadíjról is, ennek hátránya, hogy mással kell csempéztetnem, és én nem tehetem meg.”

  Hogyhogy nem teheted meg?? És ha mondjuk saját magam akarom megcsinálni? Az addig OK, hogy a saját házát csak úgy nem húzhatja fel bárki.

 • mtoma73
  expect: Biztos igazad van, de azóta sincs semmi probléma vele. Minden évben ellenőriztetve van. Egyébként minden engedély megvan, csak a papír volt kb, 150000 Ft, úgyhogy szerintem szabályos. A régi csöveken nem is kellett semmit változtatni, arra kötötték rá az új kazánt flexibilis csövekkel, teljesen korrekt, nem gányolás.
  Nem tudom, hogy mit kell bélelni a kéményen, nekem behúzták a kazánhoz tartozó kéményrendszert (laikusként: dupla csövet a régi kéménybe és kész. Ezt meg tudta a kéményes addig csinálni, amíg a kazánosok a kazánt szerelték, a végén meg összekötötték a kéménycsövet a kazánnal. Ha ez a bélelés (olvasmányaim szerint nem), akkor volt bélelés is.
  Na mindegy, ez egy ilyen nem normális ország, mert nem hiszem, hogy egyedüli eset lenne az enyém. Valakinek ellenőr se látta a kazáncserét, csak fű alatt csinálják meg.
 • Gabo
  Tamás:
  “amíg hitele van az embernek, addig, csak az a legjobb “befektetés”, hogy azt kifizeti az ember”
  Ez addig van így, amíg a hitel kamata nagyobb, mint a befektetésé. Mostani lakáshitelek elég alacsony kamaton mozognak, még a 10-20 évre fixált is megáll 7% kamat körül. Az ltp. pedig 10-12%-ot hozhat. (Persze pszichológiailag még mindig jobb letudni a hitel hamarabb.)
  A másik nagy előnye a kisebb törlesztő és párhuzomos ltp.-(k)nek, hogy ha netán megszorulsz (táppénz, leépítés, lufiárusnak nyílzápor), az ltp-t “büntetlenül” szüneteltetheted, akár meg is szüntetheted, de kimaxolt törlesztő mellett nem sok mozgástered marad – mehetsz kuncsorogni a bankhoz, hogy megegyezzetek valahogy, azok meg a vérszagot megérezve szépen belekényszerítenek valami számodra előnytelen konstrukcióba.
 • Vakmacska
  Én is tologatom magam előtt a felújítást, pedig elég sok mindent kéne. Nem azért mert jajnincsrá (most már van, lakástakarék nélkül, azt is tologattam, nagyon nem tetszett hogy kötési díj meg anyámkínja címén hetvenezreket vonogattak volna az elején, nem ingyen kaptam azt én se…) hanem a horror idő-és munkaigénye miatt, amit bele kell raknom mivel totálisan nem értek hozzá és nem is érdekel.
  Plusz a pszichológia része, hideg ráz idegenek hülyeségét kezelgetni.
  Ha laikus árajánlatkérés után lenne árajánlat, majd korrekt megvalósítás, egy rakás dolgot kifizetnék holnap, így a folyamatos mütyörgésigény +jogszabályváltozás mellett fene tudja, mi mikor lesz kész. Csapot tudunk cserélni meg ilyenek de többet nem, nem festek kerítést és nem burkolok, ez van.
 • Vakmacska
  Pedig Miklós leírta, miért érné meg a 4 éves LTP, nekem hitel nem kell, ingatlant se veszek, tehát kizárólag felújításra jöhetne szóba. Hát igen, a számlakérdés a másik, garanciával amúgy nem nagyon számolok, mert a valóságban a “fele sem igaz” nevű társasjátékot játssza kb. mindenki, hasonló időigénnyel, mint a tervezésnél. És még mindig a normálisak mekkmesterek is igyekeznek minden szabályos eljárásról lebeszélni, agyrém az egész, és ha nőként én tárgyalok, na az a másik.
 • Tibor
  @tgwh: ” Ha nem tudja mennyi ideig fog tartani a meló, akkor kérjen órabért.”

  az persze, hogy aztan elpiszmogjon rajta ket honapot :)) soha nem szabad orabert adni, akkor abban erdekelt hogy minel lassabban keszuljon el. mondja meg hogy mennyi az annyi, aztan amig el nem keszult addig nem kap penzt.

 • Jozsó
  És akkor most melyik is a legjobb rövidtávú lakástakarék?
 • Andru
  Ez egy nagyon okos szemlélet, tetszik 🙂
  Leginkább azért, mert előre kell gondolkodni és szerintem ez benne a nagy segítség. Nyilván az most-elromlott-a-kazán-sürgős-a-csere kérdésen nem segít, de szerintem nem is erre való. Ablakot cserélni, fürdőszobát felújítani nem úgy szoktunk, hogy megálmodom szombaton, hétfőn meg jön a szaki 🙂
  Nekem egyetlen bajom van a lakástakarékkal: nagyon drága a nyitás. A Fundinál szinte sosincs akció erre (vagy nagyon minimális), így kénytelen vagyok másban gondolkodni.

  A másik baj az, hogy a szakember-állomány finoman szólva leromlott, már el sem jönnek a megbeszélt időpontokra. De hát ezért van az, hogy nem utolsó pillanatban keresi őket az ember és akkor talán… De ezen a fronton elég siralmas a helyzet! Gyakran szerintem ezért választjuk, hogy inkább mi magunk megcsináljuk.

 • szocske
  Sokan tudják itt, nagy LTP rajongó vagyok és mindig aktívan kommentelek a témában, most elfoglalt voltam így nem követtem folyamatosan a hozzászólásokat, most viszont sokkolódtam, hogy mennyire nem ismerik az emberek ezt a remek terméket, ilyen hülyeségek merülnek fel, hogy az év második felében kötött LTP nem jó, mert arra nem lesz állami támogatás?

  Minden tiszteletem Miklósé aki jól bírja a nép pénzügyi képzésének nevezett szélmalomharcot, én bevallom kicsit belefáradtam és nincs most erőm egyesével megválaszolni ebben a kommentfolyamban azt a kb. 8-10 hozzászólást, amelyik a leghatalmasabb sötétségről árulkodik :S

 • Danhadnagy
  Tamás
  attól függ mennyi a törlesztő kamata. ha alacsonyabb mint az LTP-é, akkor megéri az LTP-t hitelbe törleszteni.
  Minél kisebb a törlesztőd, annál nagyobb eséllyel kapod meg a hitelt.
  Ha meg beüt egy kis anyagi probléma, akkor egyszerűbb felfüggeszteni az LTP fizetést mint átstruktúrálni a hitelt.

  Az mindegyiknél működik, hogy csak 5000-st nyitok az alacsony nyitási díjért, de 20.000-t fizetek be?

 • Alfa
  @Gabo:
  “Ez addig van így, amíg a hitel kamata nagyobb, mint a befektetésé. Mostani lakáshitelek elég alacsony kamaton mozognak, még a 10-20 évre fixált is megáll 7% kamat körül. Az ltp. pedig 10-12%-ot hozhat. (Persze pszichológiailag még mindig jobb letudni a hitel hamarabb.)”
  Ez egyszeri lakásvásárlóra igaz, de annyival árnyalnám a dolgot, hogy az LTP mint kvázi garantált magas hozamú befektetés és az abból történő hiteltörlesztés a kamatkülönbségtől függetlenül megéri, ha ugyanis betörleszted, akkor megint tudsz hitelt felvenni (jó olcsón most :)).
  Szóval amíg az ember fokozatosan felépít egy tervezett méretű (mondjuk 2-4 lakásos) ingatlanportfóliót, addig van 10-20+ éve folyamatosan fullban tolni az LTP-t.
  Mindig a legmagasabb kamatú hitelt kell törleszteni, ennyi.
 • bwayne
  Tamás
  Kamatmarzs. Te ~5%-on vetted fel a kölcsönt és ~10% hozamod van az LTPn.
 • ZX71
  szocske:

  Ha már ilyen finoman lehülyéztél, ahelyett hogy válaszoltál volna 🙂 akkor homályosíts már fel kérlek:

  2014.februárjában kötött LTPk után ezidáig mindig következő év március végén írták jóvá az állami támogatást.
  Az LTP most kiutalás alatt van (eredetileg 10 évre kötöttem, de épp a blog hatására, felmondtam és hamarosan felújításra költöm). Júliusban kiutalás.

  Csakhogy, januártól áprilisig még 4x20e Ft belement. Elvileg ezután is járna állami támogatás. Akkor szerinted mikor fogok kapni? Kiutaláskor hozzáteszik? Vagy majd jövő márciusban? Vagy ezt buktam?

  Ezért töprengtem azon, hogy az év második felében kötött LTP utolsó törtévére vajon adnak-e állami támogatást és mikor.

  Köszi előre is ha segítesz.

 • Józef
  Ha már a saját munka elszámolásával is húzhatunk ki pénz az LTP-ből, akkor hagy jegyezzem meg, hogy pusztán befektetésként is lehet használni az LPT-t : ugyanis – a CSOK-kal ellentétben -, itt nincs kizárva a közeli hozzátartozó az adásvételből. Tehát ha van a családban egy ingatlan (pl. praktikusan a szülőé, amelyet amúgy is örökölsz elvileg), akkor az LTP lejáratakor megveszed az X% tulajdonrészét. Egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Elvileg akár a házastárs ingatlana is mehet, de ott a vagyonközösség problémás lehet esetleg. De szülőtől akár papíron is mehet, ha vannak testvérek, akkor öröklésnél is lerendezhető ez korrekten egy osztályos egyezséggel. Vagy rosszul gondolom?
 • Józef

  “Az mindegyiknél működik, hogy csak 5000-st nyitok az alacsony nyitási díjért, de 20.000-t fizetek be?”

  Én úgy tudom, igen. Egy ideje benne van az ÁSZF-ben mindenhol, hogy jogosultak visszautasítani, és visszautalni a többletbefizetést, de ezt akkor hozták, amikor a 3% hozamleső még futott 1% alatti betéti kamat mellett, és már túl sokan toltak be havi többszázezret, csak a magasabb kamat miatt. A havi 20.000.- szvsz nem az a kategória, amivel foglalkoznak (még ha így “jóárasítottad” is a belépésedet)

 • Zabalint

  Én például anno hasonló esetben több mint egy évnyit elbuktam, mert májusban vettem fel azonnali kiutalással (ami amúgy is 3% költség), de csak júliusban került volna a számlára kb. 100 ezernyi állami támogatás. Nem tudom hogyan jött ez ki, hiszen 72 ezer/év.
 • tgwh
  Danhadnagy
  Ki fogják veled fizettetni a nyitási díj maradék részét. Trükközni Fundánál nem lehet így, az holtbiztos.

  Tibor
  Akkor meg nem fizeted ki, vagy ott állsz mögötte és dobolsz a talpaddal 😀 ilyen emberrel eleve szóba sem állnék, aki nem tud fix árat mondani az adott melóra.

 • tgwh
  ZX71
  OTP-nél megkaptuk az egészet egybe, a plusz pár hónapra jár az állami támogatás. Semmi variálás nem volt vele.
 • skylaner88

  Törtidôszak:
  Elôfordulhat, hogy a szerzôdés nem a megtakarítási év végén szûnik meg, így törtidôszakkal zárul az utolsó megtakarítási év.
  Ebben az esetben, a törtidôszakra befizetett megtakarítások 30%-át igényli meg a lakás-
  takarékpénztár – azzal a kitétellel, hogy a szerzôdésre az igényelhetô maximális állami támogatást arányosítja a törtidôszak hosszához – a szerzôdés megszûnését követô hónapban.
  A tört idôszaki állami támogatás ilyenkor a kifizetést követô hónapban kerül – második körben – átutalásra az ügyfél számára.

  Példa:
  Törtidôszak: 5 hónap, Összes befizetés: 120 000 Ft (megfelel 6 havi 20 000 Ft befizetésnek).
  Az éves befizetés maximuma 12 x 20 000 Ft = 240 000 Ft, amire 72 000 Ft állami támogatás igényelhetô.
  A 72 000 Ft havi bontásban 6 000 Ft/hónap, emiatt a törtidôszakra 5 x 6 000 Ft, azaz 30 000 Ft igényelhetô, szemben a 120 000 Ft 30%-a, 36 000Ft-tal.

 • ZX71
  Zabalint, Tgwh, Skylaner:

  Köszi a segítséget 🙂 kiváncsi vagyok hogy alakul majd ugyanez nálam. Az az igazság, h itt sincsenek a banki ügyintézők mindig a helyzet magaslatán (egyik ezt mondja a másik azt).

  Például azt sem tudták megmondani, hogy mikortól lehet számlákat gyűjteni a felújításról. Azt mondta az első ügyintéző, hogy nem kell vele megvárni a kiutalást, már előtte lehet a munkákat kezdeni (ha meg tudom finanszírozni), de nem tudom még pontosan h mennyivel előtte, jelenleg ezt nyomozom.

 • Ildikó70
  Azt azért nem értem, hogy miért kell a választható hitel után is kifizetni a nyitási díjat, ha tudom, hogy nem akarom majd felvenni. Ha nekik lehet trükközni, akkor nekünk miért nem?
 • Zabalint
  Én is sokat harcoltam az ügyintézőkkel, a 3. fiókban tudtak érdemlegeset mondani, de még az sem volt szinkronban teljesen a szabályzattal. Volt olyan is, hogy telefonon próbálkoztam, aztán az ügyintézőt fél óra várakozás után értem el, az meg elküldött a francba, hogy ügyfél van nála. A legérdekesebb az volt, hogy volt olyan, amelyik azt mondta, hogy ha azonnali kiutalást akarok, akkor a 3%-ról, amit levonnak, számlát kell hoznom valamilyen anyagról vagy felújításról (lakásvásárlás volt a cél), ami elemi logikával ütközik, hiszen az a 3% épp az az összeg, amit nem kapok meg, mert ez az azonnali kiutalás díja.

  Nagyjából az a helyzet, hogy minden ügyintéző el tud adni LTP-t, de csak minden harmadik-negyedik fiókban van egy, akinek van némi köze a kiutaláshoz, de többnyire nekik is csak valami halvány fogalmuk van róla.

 • Zabalint
  Szóval én azt mondom, hogy szenvedjen vele az, akinek nagy rutinja van a bürokráciával való harcban.
 • mtoma73
  ZX71: nem csak kiutalás dátuma utáni számlák az érvényesek?
  Mondjuk, ha elméletileg nézem, akkor az lenne a logikus, hogy csak a kiutalás utántól érvényes számla a jó, mert a pénzt csak azután tudod elkölteni, ha kiutalták.
  És mintha lenne egy időszak (tippre fél év), ami alatt el kell költeni, de ez csak rémlik nem 100%.
 • szocske
  , többek között éppen azért van a 3 hónapos kiutalási idő, hogy ez alatt még el tudják intézni a tört évi állami támogatás igénylését.
  Ha te még a 3 hónap alatt további befizetéseket teszel, akkor ezeket utólag, külön tranzakcióban utalják át.
  Ha csak naptári évre járna állami támogatás, akkor logikusan csak január 1-től lehetne új szerződést indítani…
 • Anna
  Végigolvastam a hozzászólásokat. Nem tűnik túl tapasztalatinak. Pár dolgot tisztáznék. Van egy megtakarítási lejárati dátum (pl. 48 hónap), ezt tudjuk előre, van egy kiutalási időszak (régi szerződéseknél 3 hónap, újabbaknál 2 hónap) – ez arra van, hogy eldöntsed a felhasználás típusát, és van a kifizetés ami 15 napon belül a kiutalási időszak lejárta után. A kifizetés után ha lakásfelújítást tervezünk még 120 napunk áll rendelkezésre számlát begyűjteni és leadni. Szóval az új esetben is van 6 hónapunk. Opciók: kiutalási időszak alatt előfinanszírozzuk és amikor a pénz a számlán van utána elszámolunk a bank felé, vagy elkezdik a munkát akár a kiutalás alatt vagy a 120 nap alatt bármikor és a pénz már nálam van, csak igazolnom kell, abból fizetem. Nem kötelező kérni a kiutalást amikor a bank közli, hogy lejárt a megtakarítási időszak. Onnan határozatlan időszakra váltasz ami azt jelenti
 • Anna
  bérmelyik hónapban kérheted onnan a kiutalást és onnan ketyeg a kiutalási időszak. Így lehet szezonális felújítási munkákat eltolni. Az alatt az 1-2-3 hónap alatt is fizeted tovább a havi X-et és arra is jár az állami támogatás, nem befagy a számla. Egyszerű projecttervezés. Menni fog. Nem szezonális pl. teljes konyhabútor csere beépített gépekkel, gardróbrendszer. Szezonális pl. kertépítés, kerítés, külső szigetelés stb. Amire nekünk bevált eddig: napelemes rendszer telepítés (nagyon megbízható korrekt céget tudok ajánlani), külső szigetelés színezéssel, műgyanta garázsszintre, kerti térkövezés stb. Remélem kommentem tisztázott pár kérdést és adott ötleteket.
 • Anna
  Ha esetleg OTPs vagy itt van minden kérdésedre a válasz: VI. és VII. fejezet.
  lakastakarekpenztar.com/common/docs/otp_aszf.pdf
  Btw, sose bízz egy ügyintézőben. Nem tudja. Olvassad el te magad és értelmezzed. Bankoknál tapasztalatom, hogy a rögzített vonalas helplineokon keresztül több infót tudok meg, mint Micikétől.
 • Anna
  Az is a gond, hogy könnyen keverhetők a fogalmak. A kiutalást nem úgy kell érteni classic, hogy utalják a pénzt, hanem az egy várakozási period ami idő alatt eldöntöd, hogy mit kezdesz vele (ők meg ülnek a pénzeden). Van a folyósítás (kifizetés) ami 15 nap a kiutalási időszak lejárata után. – Ezek a tapasztalatok a felújítási felhasználás esetén vannak Fundamentánál és OTPnél. Szamalát már a kiutalási időszak első napjától elfogadnak (ez nem buli ha el akarod tolni továbbá ezen esetben előfinanszírozod).
 • Zabalint

  De hiába tudom a szabályzatot, attól még le kell nyomnom az annak ellenkezőjét hangoztató ügyintéző torkán.
 • Anna

  Bocsánat, hogy értetlenkedem. Online akár meg tudom kötni a lakáskasszát (fundamenta honlap) ha akarom (igen így nincsenek akciók) vagy bankmonitoron keresztül, ők néha csöpögtetnek vissza Bözsi utalványt. A megtakarítási időszak letelte után kapok egy borítékot, hogy X-eljem be a szándékomat majd ajánlva én ezt postázom. Ha megjött a pénz utána kikérem a tulajdoni lapot, lemásolom számlákat, kitöltöm a ktgösszesítő lapot és ajánlva feladom az eredetiket, másolat nálam. Utána kapok egy levelet, hogy elfogadták és az eredeti számlákat lepecsételve visszaküldik nekem. Ügy lezárva. Hol van ebben Micike és a meggyőzés? Nekem eddig csak ilyen tapasztalatom van. Ha valamit nem fogadnak el akkor meg megírják levélben mi a nyígjuk (pl. hrsz-t egyszer elírtam).
 • Anna
  Vagy lehet az X-es boritekba kell a tulajdoni lap? Lehet itt tevedtem, de le van irva precizen minden tudnivalo az ertesitokben. Lenyeg a lenyeg. Minden intezheto levelben. Minek utazni, varakozni, kiidegeltetni magad hozza nem teljes mertekben erto de nagyon ontudatos es harcias Micikekkel? Meg foiskolas koromban volt egy kisebb velemenyelteresem egy banki ugyintezovel. Kivagtam az ASZFet a pultra. Felkialtott ezt honnan lopta, maganak ilyen nem lehet, nekunk is egy van a fiokvezetonel! A honlapjukrol nyomtattam es vegigolvastam. Kikerekedett szemek… bankot valtottam.
 • untermensch4
  Zabalint “De hiába tudom a szabályzatot, attól még le kell nyomnom az annak ellenkezőjét hangoztató ügyintéző torkán.”
  Ezt m.kir.sínbohócoknál egy utas úgy oldotta meg h minden alkalommal amikor belekötött a kaller a bringájába, elővette a kinyomtatott szabályzatot és megmutatta neki.