Az órabérem

Gyakori jelenség itt is, de máshol is, hogy az emberek minden tevékenységüket az órabérükben mérnek. Ha eddig és eddig tart, miközben óránként ennyit keresek, akkor nem éri meg vele foglalkozni, mert ennél többet keresek ugyanennyi idő alatt. Átnézni a szerződéseket, keresni új szolgáltatót, lenyírni a füvet és minden más lehetőség esetén.

Ez a gondolkodásmód van hogy helyes, van azonban hogy teljesen hibás.

Mivel nem napi 24 órát dolgozol a hét hét napján, ezért nincs értelme mindent az órabéreddel mérni.

Ha a kérdés úgy merül fel, hogy azért nincs időm dolgozni, mert helyette mást kell csinálnom, akkor ez a helyes megközelítés. Én ássam-e fel a kertet, vagy fogadjak valakit? Ha rámegy egy munkanapom, ami alatt keresnék X ezer forintot és fel tudok fogadni ennek a harmadáért valakit, akkor egyértelmű, hogy ez a helyes döntés.

Azonban ha a szabadidőmben is fel tudom ásni a kertet és jót is tesz egy kis testmozgás, akkor butaság így számolni. Ettől még dönthetek úgy, hogy inkább fizetek valakinek, hogy ássa fel a kertet  de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyi pénzt keresek munkaidőben.

Ha egy munkanapom, vagy annak a fele elmegy, hogy átnézzem a szerződéseimet, újrakössem a cascot és a kábeltévét és az így megspórolt pénz dupláját bukom, mert kiestem a munkámból, akkor nem teszem.

De ha munkaidő után, tévénézés helyett meg tudom ezt csinálni, akkor teljesen lényegtelen, mennyi az órabérem. Akkor maximum az dönt, hogy a megspórolható összeg megüti-e az ingerküszöböm. Évi 1.200 forintért nem kötjük újra a cascot, évi 30 ezerért igen.

Ha egész nap az országot járom és az elektromos autóm töltése naponta ellop a munkanapomból egy órát, akkor nagyon szigorúan bele kell számolnom a költségekbe azt a mindennapi kiesett egy órát. Hiszen addig sem tudom az ügyfeleket látogatni és pénzt keresni. Így többet bukok az idő miatt, mint amit nyerek az olcsóbb üzemeltetésen.

Ha évente háromszor vidéki rokonlátogatásra megyünk szombaton az elektromos autónkkal és egy órával hamarabb kell indulnunk, hogy félúton tölteni tudjuk, akkor teljes butaság azzal számolni, mennyi pénzkiesést jelent az az egy óra. Semennyit, mert szabadnapod van és egyébként sem kerestél volna egy fillért sem. Ahogy azon sem buktál egy fillért sem, hogy a tévénézés helyett a cascodat intézted, vagy a kanapén fekvés helyett felástad a kertet.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

89 hozzászólás

 • random okos
  Annyival azért kiegészíteném, hogy manapság (a gazdag örökösöket kivéve) alap, hogy az ember 25-35 (talán 40-ig is aki bírja) között állandóan dolgozik (rugalmas munkaidő vagy vállalkozó lét, úgyis tudod miről beszélek). Máskülönben (8 óra munka után tévézős sörözős arcok hahó) garantált a leszakadás.

  Az eletromos autós példád meg azért sántít, mert amíg feltölt, addig a laptopomon tudok pénzt keresni. (mondjuk szerintem a plug-in-hibrid sokkal jobb megoldás még jelenleg pont ezért)

 • PöLö
  Nem számolgatom az órabéremet, mert agyvérzést kapnék.

  Ha valamit nem tudok sk megcsinálni, akkor meg szintén nem éri meg számolgatnom, mert vagy embert fogadok pénzért vagy nem lesz megcsinálva. Más kérdés, hogy ma már a magas ár sem garancia semmire, annyi a Mekk Mester.

 • Tibi
  Szerintem ennek inkább egyéni vállalkozó esetén van értelme, pl szombat délelőtt még fogadok három ügyfelet a kert ásása helyett, akkor keresek vele 30000 forintot és megéri fizetni valakinek 20 ezret hogy ásson. Az órábéresek többsége viszont nem úgy dolgozik, hogy gondol egyet és szabadidőben még be megy három órát dolgozni kert ásás helyett.
 • Grza
  Arról nem is beszélve, hogy a kert felásása egy irodai dolgozónak jóval hasznosabb tevékenység mint a kanapén tévézni. Már csak egészségügyi szempontból is.

  Sőt, tulajdonképp szellemi munkásnak a fizikai munka felfogható a henyélésnél hatékonyabb pihenésnek is.

  Szóval nem elég hogy megspórolom a kertészt, még valójában jót is teszek magammal.

 • Zabalint
  Én fordítva látom, a szabadidő akár értékesebb is lehet a munkaidőnél, hiszen munkánál is az alap munkaidő feletti, vagy másodállásos munkát már többér vállalnám, hiszen egyre kevesebb szabadidő marad, annál értékesebb.

  Ha valaki örömet talál a kert felásásában, vagy a casco intézésében, akkor persze ott nem érdemes ezzel számolni. Az elektromos autónál ha plusz egy óra azzal megy el, hogy megállsz tölteni, akkor mindegy, hogy munkából vesz el időt vagy szabadidőből, hiszen ha munkából és utána emiatt +1 órát dolgozol, akkor máris a szabadidődből vett el egy órát. Egyedül akkor nem számít, ha azt az egy órát hasznosan vagy kedvedre tudod eltölteni, vagy ha az elektromos autó akkora pluszt az az életedbe szubjektív alapon, hogy az kompenzálja azt az egy órát.

 • Grza
  Amúgy ez az “órabérezgetés” már kicsit néha olyan, mintha nem mennél le a nagymamához vidékre, mert az 12 órát elvesz tőled, hanem inkább átutalsz neki 12 órányi órabért pénzben mert annyit “ér meg” hogy otthon vagy.

  Szóval igen, ez nem így megy.
  Meg az is fura hozzállás lenne, hogy “100 ezret kér a mester, én annyi idő alatt csak 20at keresek, ezért megcsinálom a gázszerelést otthon egyedül youtube videók alapján”…

  Szóval igen, a józan ész nem árt néha 😀

 • Maki Verem
  Mi a helyzet akkor, ha sorozat nézés vagy sörözés helyett nyomott áron egy startup-nak dolgozom a szabadidőmben, munka után, ami szórakoztat és kikapcsol? Olyankor fontos az órabér?

  (Feleségem szerint nagyon káros, mert nem megyek kocsmázni a haverokkal, ami állítólag fontos.)

 • Unemployed
  Tipikus példa az én esetemben, hogy szinte bárhová elmegyek termékek átvételéért (ha a kiszállítás fizetős), mert ingyen van a szabadidőm.
  Volt egy-két extrém eset, pl. amikor egy 25 kilós (természetesen nem összeszerelt) trambulint hoztam haza villamossal, busszal és vagy 1km sétával, azt talán nem vállalnám be másodszorra, persze nem is kell másik.
  Voltak vicces esetek is, pl a Ferencvárosban egy türelmi zónán kellett átsétálnom a madáretetőnkért, nagyot nevettek az örömlányok, amikor mondtam nekik, hogy csak madáretetőért jöttem erre 🙂
  Nyáron azért más a helyzet, a nagy melegben nem rendelek semmit. Bár nálam már a mostani meleg is kívül esik a komfortzónámon..
 • nyman
  OFF
  A skot gyerek dicsekszik az apjanak.
  . Kepzeld apa, ma nem szaltam fel a buszra, hanem futottam mellette es megtakaritottam masfel fontot.
  – Fiam, ha taxi mellett futottal volna huszat is megtakarithattal volna.
 • Kártékony
  Nagyon jó téma! 🙂
  Én a nyugdíjas édesanyámmal egyszerűen képtelen vagyok megértetni, hogy azért nem főzünk hétköznap otthon, mert egyszerűen nem éri meg. Egy óra munkabérből simán megvacsorázunk 3-an étteremben és így a család több időt tud együtt tölteni.

  Végül is az egész küzdelem az anyagi függetlenségért nem más, mint küzdelem a legszűkösebb erőforrásért, az időért. Pénzért veszünk időt.

 • nyman
  Hasonloan szamolok.

  Mondjuk azokat a dolgokat munkaidoben is ki tudom szamolni, illetve tudom ellenorizni, amihez eleg egy kockas papír/excel tabla es internet

  A kerti munka erdekes dolog. Kedv kerdest is be lehet arazni. Ha hobbim a kerteszkedes, akkor orommel csinalom. Ha nem, akkor lehet akkor is megbizok valakit, ha ez ido alatt internezek.

 • Ordas
  És ha az órabérdet 0-24-re számolod? Pl. keres vki napi 8 órával (~160 óra/hónap) 300.000-t, az 1875 Ft/óra. De ha ezt 0-24 órára számolja: (30 nap, 24 óra) 720 óra/hónap. Máris az órabére 416 Ft. Ez is lehet egy képzeletbeli határ, hogy 2 órát pluszba nem dolgozom, egy ezrest spórolva. Kérdés van ilyen időt rabló tevékenység?
 • jami
  Pont ezt írtam valamelyik poszt alatt nemrég.

  Alapvetően a felhasználói szokások számítanak, annak kell értelmesnek lenni, nem a kizárólag órabér alapú számításnak. (Ugyanez a logikai hiba kreatív munkaköröknél FTE-t számítani)
  1.200.-ért is megéri másik cascot kötni, HA amúgy a másik cég is korrekt, mert az egész pár percig tart csak.

  Alapvetően egyszeri/ritka dolgoknál döntés kérdése, ami meg életmódtól függ. Pl. hibridem van, lehetőleg biciklizem is, szelektíven gyűjtünk és cél a napelem. Mind jelent megtakarítást IS, de ha forma-forma lenne, akkor is így csinálnánk.

 • szocske
  Kicsit megszólítva érzem magam, egyrészt én is írtam ilyen kommenteket a közelmúltban, másrészt elektromos autó rajongó is vagyok 🙂

  Az én helyzetem azért speciális kicsit, mert van egy másodállásom, amiben gyakorlatilag annyi munkát vállalok, amennyit akarok (bírok), így nálam az egyik oldalról valós döntés, hogy most füvet nyírjak, kocsit porszívózzak, vagy dolgozzak még 1-2 órát.

  Ha a számokat nézem, olcsóbban takarítanák ki nekem a kocsit, mint amennyit megkeresek adott idő alatt (bár ez sem mindig igaz, hisz magától nem megy oda az autó a kozmetikába, bár lehet azért olyan kozmetikát is találni, ami ott van, ahol eleve dolgom is van, így nem mindig holtidő elvinni).

  Azonban ha sosem állnék fel a számítógép elől, már szétrobbant volna a fejem, így ha már abbahagyom a pénzkereséssel járó munkát, örömmel nyírok füvet.

 • jami
  Negyedévente szelektálom a ruháink/cipőink, amit legalább 2 éve nem használunk, azt ajándékozom. Költözéskor is addig pakoltam át a dolgaink, míg belefértem a szekrényekbe; nem pedig cél +1 szekrény. Mert tudom és láttam is több háztartásban, hogy idővel a nem használt dolgok, akár értékesek, akár nem, laknak otthon.Több cucc -> több szekrény -> kevesebb hely. Takarításkor is csapás, minél több cucc van, de eleve abszurd, hogy raktárak csinálok az otthonomból.

  Vagy: épp locsolócső kellett: utána olvastam, megnéztem párat és úgy vettem. Maga magáért legyen költséghatékony, ne az órabérem miatt, mert várhatóan jó lesz a cucc 5 évig, akkor most számoljam ki, hogy ha 1 óra volt az olvasgatás, még 1 óra, míg szétnéztem 3 helyen, legközelebb 5 év múlva kell megint, akkor megérte-e 2 órát ráfordítani vagy csak rendelnem kellett volna 5 perc alatt egy Gardena 18502-20 AquaRoll S készletet?

 • szocske
  Az e-autós példa szuperjó, amikor szórakozásból mentem Bpre és közben próbálgattam a villanyautót, a jó értelemben izgultam, hogy elérem-e és működni fog-e a következő töltő, ami nélkül jöhet a tréler értünk, akkor ez nekem szórakozás és szabadidő volt.

  De minden nap semmiképp nem járnék olyan távra villanyautóval, amit nem ad ki az otthon éjjel betöltött áram.
  Az még szűken épp belefér, hogy az átlagosan heti 2x megtett egri úton rá kell tölteni egy fél órát, de ez is határeset, ezért kéne nagyobb akkuval és/vagy jobb hatásfokkal megáldott autó.

 • Kaizen
  Végre még valaki, aki értelmesen látja a dolgokat és nem az órabéres közhelyeket hajtogatja…
 • VZoli76
  Nemileg vitatkoznek Miklossal, szerintem a szabadido is forintosithato. Erre letezik tobbfele kalkulator ami segit megbecsulni 1 ora szabaidom erteket. Peldaul ezek:
  programs.clearerthinking.org/what_is_your_time_really_worth_to_you.html
  sparetime.arkivert.no/en

  Ilyen kerdeseken at probal “szabaido orabert” becsulni:
  – 100 dollaros ajandekert mennyit vagyok hajlando sorban allni
  – mennyi penzert vallalnek unalmas munkat
  – mekkora bonuszert dolgoznek hetvegen
  – heti 1 ora munkaert mennyi penzt kernek
  – mennyit fizetnek egy gepert ami 4 ora hazimunkat mengcsinal
  stb

 • Péter
  A szabadidőmben végzett feladatok idejét is meg szoktam próbálni forintosítani ennek ellenére, ha nem kifejezetten olyan tevékenységről van szó, amit amúgy kikapcsolódásnak is tekintek, viszont jelentősebb anyagi vonzata van. Ráadásul ilyenkor a fizetésemből számolt órabérnél nagyobb összeggel számolok, mert a kevés szabadidőmnek már nagyobb az értéke. A napi “8” óra munkán felül sem vállalnék túlórát a normál órabéremért, csak lényegesen többért.

  Például a munkaidőben kb netto 4000 forintot keresek óránként. Ha munkaidőn kívül a szabadidőmből 1 óra beáldozásával megspórolhatok 5000 forintot (pl elvégzek egy munkát, amihez nincs sok kedvem, de valaki megcsinálná nekem 5000-ért, vagy 2x fél órát utazok azért, hogy megvegyek valamit 5000-rel olcsóbban), akkor inkább lemondok arról az 5000-ről. 10000-ért már valószínű, hogy nekiállok a feladatnak akkor is, ha nincs hozzá sok kedvem.

 • Keffer
  Ezért számoltunk mi az egyetemen mindent sörben: Mennyibe kerül az a cipő? 6 sör.

  Ez azért sokkal jobb az órabérnél, mert szabadidőben is fogyasztható, sőt még a munkanélküliek is alkalmazhatják a módszert. 😀

  Ha valaki mégis órabérben számol, annak viszont valóban a poszt szerint kell eljárnia.

 • Tibor
  Meg az is hamis onmagaban hogy egy oraval tobbet dolgozhattal volna, mert -kiveve aki vallalkozo- nem te mondod meg mennyit dolgozol, bent vagy amikor kell, honap vegen meg jon a fizu, az meg annyi amennyi, nem donthetsz onkenyesen ugy hogy na most ket oraval tobbet dolgozok hogy tobb legyen.
 • naa
  Teljesen egyetértek a cikkel, néha nagyon van értelme számolni (pl. költözéskor én forduljak hússzor kis autóval, vagy béreljek szállítókat mindenre, esetleg el se vigyem, ami nem kell az új helyen), de nagyon sokszor nincs.

  Jami észrevétele a ruhák stb. tárolásáról is ül, sokszor az emberek (én is) nem racionális dolgokat csinálnak csak azért, hogy valamit ne “dobjanak ki”, mert jó lesz még valamire. Ezen is segítene, ha pl. jótékony célra adnánk több dolgot, nem kell tárolni és nincs a rossz érzés, hogy kidobtam pedig teljesen jó volt még.

 • Gábor
  Szerintem kevés olyan munkahely van, ahol bent lehet dolgozni még 3 órát, ha éppen ráérsz és ki is fizetik.
  Jobb esetben le lehet csúsztatni, ami a szabadidő optimalizálását jelenti, de nem tud plusz bevételt hozni.
  Fűnyírásról, egyéb dolgokról annyit, hogy nem egyszerű olyan embert találni, aki rendesen elvégzi a munkát (időben, minőségben, árban), így gyakran mindenképpen magadnak kell megcsinálni.
 • EgyBölcsész
  El nem tudnám képzelni az életem órabérben mérve. Sztem autisztikus vonás ha valaki mindent kényszeresen számol és realisztikusan, hidegen, mint egy computer hozzá döntést. Mondjuk én a másik véglet vagyok: ha játszóterezni támad kedve a lányomnak akkor simán rendelek pizzát ebédre vagy eszünk hidegen még akkor is having az otthon fôzött kajával a negyedébôl kijöttünk volna és eszembe nem jut h számolgassak.
 • Nagy Vonalakban
  Szabadidőmben én csak olyat csinálok,
  amihez kedvem van.

  Kertásás?

  Tulajdonképpen a fizikai aktivitás jó levegőn kifejezetten egészséges….a kertész meg legfeljebb újratelepíti a pázsitot….

 • Deviáns
  Kicsoit off, de valahogy most az a film ugrott be, ahol a pénz az idő volt, akinek elfogyott az ideje, meghalt (valami bionikus implantátumuk volt). A címe “Lopott idő”. A sztori kicsit unalmas, de a gazdaság ábrázolása érdekes volt:
  A szegények kevesebb időt kaptak, ráadásul a szegény zónákban gyorsabban számolta az időt az implant. Mindenért idővel fizettek (boltban, stb…) Gyakorlatilag a gyereknevelés után elfogyott az idejük. A jogi büntetés is egyszerű volt: levontak az idejükből.
  A gazdagok ellenben sok idővel rendelkeztek, és lassabban is számlált az ő zónáikban az implant. Akár millió évet is megélhettek volna.
  Ez érdekesen mutatja a mai adórendszerek, gazdaság jellemzőit.
  Gazdagnak lenni jó, már csak anyagi értelemben is. (talán Woody Allen?)
 • mtoma73
  Cascot azért sem váltunk évi 1200 ftért, mert nem csak 2 kattintás, ugyanis helyszíni szemle is van, ami általában a munkaidő ből vesz el.
 • Gabor
  Szabadidö.
  Maskepp fogom meg.
  Külföldön elek (Nemeto.) egy hazalatogatas mindennel együtt (repülö ajandek fogorvos otthon stb) kb 200-250 EUR. Es szivesen megyek mert a szüleimmel es a barataimmal talalkozhatok. Es ez is forintosithato hogy menni költseg megy el idöben es penzben is (2-3 napra jövök haza csak) de egyertelmü a döntes.

  Itt is penzzel fizetek az idöert, de megis megeri. Es regen rossz lenne ha oraberben neznem ezt (amikor 48 orat voltam a Mo-n akkor abbol kb 2*3.5 ora azzal ment el, hogy egy baratomhoz elutazzam, hogy lassam.)
  Sokba került? Igen.
  Megerte? Igen.
  Miert? Azert mert azert jöttem Mo-ra hogy vele talalkozzam)

  Tehat van amit nem lehet es nem erdemes forintositani szerintem.

 • Péter
  @EgyBölcsész
  Pedig te is számolsz, csak a játszóteres szituáció annyira egyértelmű, hogy nem kell sokat gondolkoznod rajta. Ha az otthon fél óra alatt 500 Ft-ból elkészített pizzát 20.000 Ft-ért tudnád csak megrendelni, akkor is simán mennél a játszótérre sütés helyett? És ha a kereseted alapján az órabéred mondjuk 30.000 Ft lenne? Ezek nyilván szélsőséges példák, ahol komolyabb fejszámolás nélkül dönteni tudsz, de a döntésedet végsősoron a számok határozzák meg.
  A két véglet között már nem feltétlenül ilyen egyértelmű a helyzet, pláne ha a kérdéses összeg és a beáldozandó idő is lényegesen nagyobb. Ilyenkor segíthet, ha kb tisztában vagy azzal, hogy mennyit ér a szabadidőd.
 • ügyvéd
  Vállalkozóknak, -akik nyilván pont annyit dolgoznak amennyi munka van- teljesen értelmetlen ezt számolgatni.
  A dolog már csak azért is totál értelmetlen, mert esetemben pl. az “órabér” fogalma is teljesen definiálhatatlan, hiszen az lehet akár több millió is, (egyszer kerestem 3 millát egy órai ténykedéssel 😀 ) viszont gyakran csak pár ezerre jön ki…
 • Feri78
  Az egyetlen erőforrás az életedben ami biztosan korlátozottan áll rendelkezésedre, az az idő. Ha már mindent kiszámolunk akkor miért pont ennek az értéke nem számít?

  De hogy egy fokkal intelligensebben tegyük fel az órabéres kérdést: mennyit kell kapnod egy óra munkáért, hogy azért feladj egy óra szabadidőt?

  Ha te vagy Bill Gates akkor egy óra munkáért 10 ezer dollár vicc kategória. Átlagembernek álombér. Magyarán az időd ára a jövedelmeddel, vagyonoddal áll arányban.

  Továbbra is tartom, hogy ha a normál órabéred 10%-ért casco ügyintézel vagy telefont kapcsolgatsz az autódban, az a filléfb*szás minősített aranyérmes esete. 🙂

 • ügyvéd
  Aki meg bérből él, általában az sem maga dönti el, hogy végez-e túlmunkát. Szóval nagyon nagyon kevés olyan munka van, ahol ez valós probléma lehet..,
 • Zabalint
  @Gabor:
  Szerintem félreérted a forintosítást. Elmész a barátodhoz, van rá egy napod, 2*3,5 óra, ott vagy mondjuk 5 órát. Vagy 2*4,5 óra, mert elektromos autóval mész, így csak 3 órát vagy ott. Na, az a 2 óra töltés a nagyon drága. Vagy ha otthon vagy 48 órát, és vagy rendelsz egy pizzát, vagy főzöl valamit 2 óra alatt, ezzel ennyivel kevesebb időt töltesz a szüleiddel (tegyük fel, mint ha nem tudnának előre főzni).

  Mert nem arról volt szó, hogy a kedvtelést forintosítjuk, hanem arról, hogy mondjuk a szabadidődben megspórolsz valamilyen munkával X összeget, cserébe az idődért. Akkor bizony érdemes összevetni, kivéve ha az a munka is kedvtelés.

 • Tinaturner
  Szerintem ez mindenkinel mas. Nekem pl tobbszor valtozott mar csak az is h bemegyek-e hetvegen tulorazni. Volt hogy csak annyit adtak volna h akkor igy ereztem tobbet er a szabadnapom annal a par ezer forintnal. Inkabb vakargatom a kutya fulit helyette. Aztan volt/van olyan h egy nap hetvegi muszak alatt megkeresem a korabbi teljes havi fizumat. De evek multaval mar ez is megvaltozott mert ismet a szabadnapom kezdett tobbet erni, igy nem megyek mar be
 • Ádám
  ügyvéd:

  El tudod esetleg mesélni hogy hogy kerestél egy óra alatt 3 millát? 😀
  Szerintem hatalmas sztori lehet.

 • Kommentharcos
  Nem is értem az egészet.
  Egy átlagos munkás bére ÁFAval mindennel kb. a négyszerese!!! a mérnöki fizetésemnek.
  Feketén, falun csak a duplája.
  Sokat nem kell matekozni…
 • Gábor

  Azt hiszem igazad van én a kedvtelést forintosítottam.
  Arra akartam kilyukadni hogy van amit nagyon nehéz forintosítani és nem minden esetben érdemes. Van olyan élethelyzet ahol egyértelműbb és van ahol meg nem annyira.

 • SID
  A következő fokozat az, hogy a nagyon okosan számolgató és takarékoskodó, jól menő vállalkozó hazamegy a nyaralása derekán, mert nem elég, hogy a nyaralás drága, de még bevétel kiesés is. De utána legalább ülhet majd a vagyonán, élete meg nem volt semmi.
  Rengeteg ilyet ismerek, akik dolgoznak szombaton, vasárnap, éjjel, nappal, karácsonykor, és panaszkodnak, hogy mennyit kell dolgozni… mintha bárki is kényszerítené. A legjobb dolga van pedig, csak nem tudja: saját maga osztja az idejét, az ő hibája, ha nem tud ezzel a lehetőséggel élni.
  El kell menni céghez napi 8 órában, keres majd valamennyit (keveset), a főnök néha leb*sz, stb., cserébe több szabadidő marad.
  “Ha egy munkanapom, vagy annak a fele elmegy, hogy átnézzem a szerződéseimet…így megspórolt pénz dupláját bukom.” Nem szánsz rá egy fél napot a kiszámolására, akkor honnan tudod, hogy mennyit buksz vagy nyersz?
 • Fajanko

  Ez fájt, pedig sajnos igazad van. Egy kissé túlzol, meg ha teljes szektorokat nézünk is, nincs meg a többszörös különbség, plusz sokszor feketén van meg az a többlet, de a realizált jövedelmekben a mérnökök tényleg alul maradnak.
  De a piac működik. Csak lassan.
  2010-ben látva és környezetemben tapasztalva a kivándorlás ütemét, azon morfondíroztam, hogyha ez így folytatódik tovább, ez itthoni munkaerő hiányt és ebből következő bérnyomást fog generálni. Jópár év kellett, de tessék, itt van. (Vagyogat még csak.)
  Ugyanez lesz a mérnökökkel is. Igaz, itt sokkal kisebbnek tekintem az alternatíva pszihés elfogadását. De elég, ha csak minden tizedik mérnök megy el burkolni, asztaloskodni, gépszerelni, stb.
  Én már tudom, hogy hamarosan váltok; jóllehet mert összehasonlíthatatlanul jobban érdekel.
  Ha valaki keres prémium minőségű, de megfizethető tömörfa ágyat, állok rendelkezésre.
 • David89
  Szerintem néha rá kell venni magunkat olyan dolgokra is, amit nem szívesen csinálunk. Például vasalás. Elvihetem tisztítóba az ingjeimet, mert ki tudom fizetni a 3000,- Ft-ot. De inkább kivasalom magam 30 perc alatt, hogy tudjam értékelni az ingjeimet és a munkámat. Közben kicsit kikapcsolok, mert nem a telefonomat nyomkodom. Ugyan ez a takarítással. Fizethetek bejárrónőnek, és persze ha napi 12 órát dolgozok, lehet jobban megéri, de normál esetben kikapcsolodhatsz is közbe, és jó érzéssel tölt el utána, hogy valami hasznosat csináltál. Ilyen még a cipőpucolás. Utána jobban megbecsülöm, mintha már kicsit kopottan kidobnám és ujjat vennék, csak azért mert megtehetem.
 • Bálint Tamás

  Ez igen szimpatikus komment/hozzáállás.

 • Deviáns
  @Fajanko:
  Ez nem csak a mérnököknél van így. Ha nőnek a bérek, nőnek az igények, nő az igény a szakikra. Mifelénk sokan dolgoznak betanított munkásként, gépkezelőként villanyszerelő, lakatos, asztalos szakmákkal.
  Az emberek elkezdenek másodállásban “maszekolni” majd ha már önállóan is működik a dolog, elmennek egyéni vállalkozónak.
  Ez is egy brutális elszívó hatás lesz a mai betanított munkásokra építő iparból, ami tovább növeli a béreket.
 • Adamo
  Nagy vonalakban: dolgozol 8,5 órát, utazol 1,5-et, alszol 7-et, 2-t házimunkázol és minimálisan magadra fordítasz (főzés, mosás, takarítás, vacsora, fürdés, stb.)
  A családdal töltött/magadra (szenvedélyre, hobbira) szánt 5 órádból megy el a casco számolásra vagy kertészkedésre. Ezt az időt kell beáraznod, hogy hány forintot ér neked, ez inkább függ attól, hogy mennyire van kedved csinálni, mint az órabéredtől.
 • Jóska Pista
  04-26 at 08:00
  Adj egy email címet
 • SID
  @Kommentharcos: nem tudom te milyen mérnök vagy (én gépész), de szerintem ritka rosszul fizető szakma. Aki ismerősöm gépészmérnökként jól keres, az mind már inkább manager, a munkájának semmi (vagy legalábbis nagyon mérsékelt) köze a mérnökösködéshez. Annák több a vállalatgazdasághoz, projektmanagementhez, stb. Aztán egy idő után meg az agyvérzéshez.
 • szocske
  , ez nem csak a (gépész)mérnökökre jellemző, hanem szinte minden területre.
  Ha valaki szakmailag fejlődik akár mennyire profi szintre, azt jóval kevésbé fizetik meg, mintha vezető lesz.
  Szerintem is szomorú ez, mert nem mindenki szeretne vezető lenni, de ha sokat akar keresni, akkor kénytelen ebbe az irányba elmozdulni, de ha ő mélyen belül egy szakember, akkor sosem fogja szeretni ezt a munkát ami egyenes út a kiégéshez.
 • jami
  Szocske, ráadásul vezetőként szükséges a szaktudás, de nagyon átmegy az ellenőrzés/folyamattervezés/forrásteremtés stb. irányba a munka nagyobb része és akkor a munkatársak vezetése/szervezése még sehol nincs, pedig az művészet igazán. Én azért vállaltam egy másik munkát, ahol magam vagyok, mert ott egyértelműen van saját munkásságom. (Viszont épp leadom, mert ugyan nagy sikerélményt ad, ami feltölt és érintőlegesen még össze is függ a főállásommal, de együtt a kettő, plusz a családom már elvitte a sportidőmet is, márpedig az kell).
  De igen, egy idő után vagy vezető leszel (akár saját cégben, akár alkalmazottként) vagy valamit módosítasz, esetleg pályaelhagyás/kiégés még az út. Mármint ha valakiben van akár szakmai ambíció.
 • ügyvéd
  @Ádám
  Sajnos a story semmilyen szinten sem publikus. 😀 Nem mintha bármilyen szinten törvénytelen lett volna, de más okból elmesélhetetlen. Sajnos csak egyszer fordult elő… 🙁
 • expect
  “Annyival azért kiegészíteném, hogy manapság (a gazdag örökösöket kivéve) alap, hogy az ember 25-35 (talán 40-ig is aki bírja) között állandóan dolgozik (rugalmas munkaidő vagy vállalkozó lét, úgyis tudod miről beszélek). Máskülönben (8 óra munka után tévézős sörözős arcok hahó) garantált a leszakadás.”
  Persze lehet állandóan dolgozva élni, a nagy kérdés, hogy érdemes-e:) 25-35 között ugyanúgy kell szórakozni is, majd családot alapítani is. Mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek 40 fölött már jóval nehezebben, vagy sehogyse fognak menni. Akkor se ha “nem szakadtál le”, pláne nem, ha “már nem bírod a munkát”, mivel akkor már egy roncs vagy. Minden életkorban az egyensúly a lényeg, ilyenformán az ilyen órabéres beározásoknak is inkább összehasonlításban van értelme, hogy ha mondjuk napi 1 órát akarok házimunkára szánni, akkor melyiket éri meg elvállalnom, és melyiket másra bíznom.