Mi történt ma?

Elég viharos napon vagyunk ma túl, a forint még sohasem látott mélységbe zuhant minden devizával szemben.

A svájci frank árfolyama ma a (kimondani is szörnyű) 378 forintot is elérte, az euró 327 forint felett tetőzött, a dollár is 280 forint környékén érte el a napi maximumát.

Az esemény hátterében az áll, hogy a svájci jegybank ma váratlanul bejelentette, hogy felhagy a svájci frank mesterséges védelmével, vagyis nem avatkozik be, ha az euró-svájci frank keresztárfolyam 1,2 alá esik.

Ennek eredményeképpen hatalmas pánik alakult ki a piacon, az euró az 1,2 CHF-es árról bezuhant a 0,85-ös árra.

A forint, amint azt már lassan megszokhattuk, mindennel szemben gyengült.

Most már egy kicsit (de csak egy kicsit) normalizálódott a helyzet, de a frank még mindig 310 Ft, az euró pedig 322 Ft.

A lakáshiteleseket ez már szerencsére nem érinti, de a 370 ezer gépjármű és személyi kölcsönnel rendelkező honfitársaink most kénytelenek lesznek 20%-kal magasabb havi törlesztőt fizetni, ha ez sokáig így marad.

Az euró már régóta gyengül minden devizával szemben, ennek oka, hogy amerikai mintára kötvényvásárlásokkal akarják felpörgetni a gazdaságot, valamint újabb görög válság várható a mostani görög választások után.

Ha kíváncsi vagy az aktuális árfolyamokra, a jobb oldalt találsz egy devizaárfolyam kalkulátort, az mindig a pillanatnyi árfolyamokat mutatja.

Share

24 hozzászólás

 • Stanlee
  A svajci jegybank ezt nem igazan gondolta at. Meg a mult heten is az volt a mantra, hogy 1,2, es egy szo nem esett arrol, hogy gondolkoznak azon, talan elengedik a frank kezet. Sok svajcinak eleg durva lehet, hogy ha hazamegy es megnezi a megtakaritasait, akkor azt latja, hogy az par perc alatt 10-15%-kal csokkent (svajci tozsde, vagy barmi, ami euroban volt). Ugyanigy az exportjuk nehezul, mig az import is 15%-kal lett olcsobb. A kornyezo orszagokban secperc alatt 15%kal kevesebbe kerul minden. A svajci cegek megnezhetik magukat, hogyan lesznek ilyen korulmenyek kozott versenykepesek. Lesz meg naluk fogcsikorgatas a jovoben boven.

  A szegeny magyar frankhitelesekrol meg nem is tudom mit mondhatnek, nagyon szerencsetlenul jartak.

 • Áron
  Az EURCHF nem csak 1,02-ig esett?
  tradingview.com/e/?symbol=FX%3AEURCHF
 • Kiszamolo
  Akkor hogy lehetett 378 forint a chf?
 • GaramT
  én egészen eddig úgy voltam vele, hogy nem kérek az előnytelen és erőltetett forintosításból. a fizetésemet usd-hez rögzített devizában kapom, megtehettem volna, mert nagyon nem tűnt jó ötletnek a (képzeletbeli) erős végén imbolygó chf és a rekordalacsony forint alapkamatok együttállásának idején forintra váltani, de ezt a mai események tükrében át kell értékelnem azt hiszem…
 • Zsolt
  1,2-ről 0,85-re, majd vissza 1 környékére.
  A magyar CHF lakáshitelesek az utolsó pillanatban jól jártak az átváltással.
  Az autóhitelesekről ez már nem mondható el.
 • Stanlee
  En L&S-t meg Commerzbankot nezegettem, ott 0,85 korul volt a melypont. De lattam egy elemzest amiben valamelyik broker 0,45-re is lement, igaz nagyon rovid idore.
 • Áron

  Jó kérdés! 🙂

  A CHFHUF valóban felszúrt a 370-es a nap elején:
  tradingview.com/x/fV5qjk0P/
  Ekkoriban az EURHUF mondjuk 324 volt:
  tradingview.com/x/x7qX5Jm0/
  Ekkoriban viszont az EURCHF… mennyi is volt?
  tradingview.com/x/Aj5BJAT3/
  9:30 után 10:10 a következő gyertya… nem is jegyezték ebben az időszakban?

  Ezek szerint volt 0,85-ön is, csak az én brókerem nem jegyezte azt az EURCHF árfolyamot.

 • Zabalint

  Igazából nem tudott mást csinálni a svájci jegybank, ha már fel akarta adni a gátat, mint hogy előre nem hogy nem szól, hanem meg is erősíti, hogy a gát marad. Ugyanis ha előre bejelenti, akkor a gát elengedése előtt tör ki a pánik, és neki keletkezik gigavesztesége (egy rakás eurót pillanatok alatt megvett volna, ami a gát elengedése után veszteséget jelent).
 • N.
  Volt itt már többször arról szó, hogy az abszolút hozamú alapok mennyire hirtelen negatívba fordulhatnak, és csak néztük, az OTP Supra már évek óta csak emelkedik minimális volatilitással. Az alapkezelő mai közleménye alapján a tegnapi események hatására 2 éves árfolyam-emelkedés vált semmivé egyetlen nap alatt:

  otpbank.hu/static/hirlevel/alapkezelo/sw/file/Black_swan_mail.pdf

  Ezt két nap múlva meglátjuk majd az árfolyamban is. Szerencsére a december végi forintgyengülésből fakadó árfolyam-emelkedés közben a benne tartott tőkém 85%-át sikerült jó hozammal kivenni, a maradék 15-öt meg hagytam, hátha tovább nő az árfolyam (ami egészen tegnapig szépen meg is valósult), de úgy néz ki, hogy a jövő héten egy csapásra negatívba fordul az egész.

 • Karcsi bácsi
  Több helyen leálltak a jegyzések az extrém árfolyamingadozás miatt. Az Alparinál ma sem jegyzik a svájci frankot.

  Azért akinek svájci frank megtakarítása van (gondolom Svájcban azért ez elég gyakori 🙂 ) az elég jól járt…
  Meg azok a magyarok, akiknek svájci frankban adják a fizut…

 • Janos82
  Azert a svajci reszvenyesek nem jartak olyan jol. Igaz, hogy a deviza sokat erosodott, de a reszvenyek beszakadtak….
 • Stanlee
  Tegnap elegetett 60 milliard eurot az SNB abbol a 500 mrd.bol, amit az elmult 3,5 evben koltott el a CHF vedelme erdekeben. A kovetkezo min. 2 evben csokken a GDP, az export meghalt, az exportra termelo cegeknel elbocsatasok lesznek, a hatar kozeli reszek kereskedelme lenullazodik. Csak a nemeteknel 5 MRD eurot koltottek eddig a svajciak, most meg a kifliert is megeri majd atjonni. Mind a tarsadalom, a gazdasagi szereplok, bel es kulfoldon elveszitettek a bizalmat az SNB fele, amivel meg voltak elegedve eddig.

  Abban igazad van, ha mar annyira nagy terhet jelentett a sajat penzuk vedelme, akkor a legegyszerubb a gyeplo bedobasa a lovak koze, 1 nap vihar a biliben, aztan lehet a karokat takaritani, es a “lathatatlan kez” elintezi, amit el kellett inteznie.

  Negativ kamat mellett nagyobb osszegeket mar nem a bankban fektetnek be az emberek.

 • Piros csillag
  Milyen szépen áramlik a piramis csúcsán tengődők felé egy fél világ értékteremtő munkával megkeresett pénze. Közben meg sem kellett izzadniuk, a kezük is tiszta maradt. Ez legalább kompenzálja az afelett érzett bánatot, hogy számtalan kisvállalkozás fog beleállni a talajba, mint a gerely, hogy emberek sokaságának egzisztenciája foszlik lassan szerte. Egy tollvonás hatására. Biztos a szakértők számára ez teljesen logikus, magyarázható és elfogadható. Számomra, buta, demagóg talpas pógár számára elég ellenszenves. Persze, ez az én bajom. Még mindig jobb ez a módszer, mint amit a vallási fanatikusok alkalmaznak, itt legalább vér nem folyik.
  (mondom mindezt úgy, hogy gyakorlatilag mind a három devizában jelentős megtakarításaim vannak)
 • rauchkrake
  Hétköznapi szinten eléggé fejetlenség van Svájcban. Ma reggel, ha valaki besétált egy bankba frankot euróra váltani, akkor simán elküldték, mondván, sajnos csak a saját ügyfeleknek van módjukban, mert kevés van…. Na, ez is ritka itt 🙂
 • Kiszamolo
  Ennek mi köze is van ahhoz, hogy változott a svajci frank árfolyama?
 • Tibor
  Kivancsi vagyok most hol van a sok nagyszaju hoborgo, aki verte az asztalt hogy az o frankhitelet ne valtsa at senki…
 • Deviáns
  Nem lehet, hogy a svájciaknak tele lett a hócipőjük, hogy húzza az EUR a CHF-et magával az USD-hez képest, és ezért adták fel az 1,2-es keresztárfolyamot. Magyarán a svájciak az eurozóna további esésére számítanak?
 • B.Csaba
  Sajnos az Eurozóna el fog hasalni egy kicsit. De az fáj, hogy a HUF is vele együtt bukik lefelé. Valahogy minket minden negatívan érint.

  Egyre több pénzemet tartom már USD-ben (kp), legalább ezzel jobban/stagnálóan állok. Csak pár 10ezer dollár nem akkora összeg, hogy széfbe zárjam és 20 év múlva vegyem elő. Jól kell tervezni, hogy mikor váltom vissza…

  Mindegy.

 • sz
  Supra árfolyama: bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000706379
 • Stanlee
  Meg valami. Zsiday irta, hogy ezt lehetett volna ugy is csinalni, hogy a kamatokat viszik eloszor minuszba, majd ha ez sem hat, akkor dobjak le az atombombat. De igy amit csinaltak az minden, csak nem normalis.

  Tegnap a DAX csucson volt, miert is? a svajciak azt a kis megtakaritasukat is, ami megmaradt, most menekitik az euro ovezetbe, es azon belul is a nemet tozsdere. Egyszer majd gyengul a penzuk, es akkor jol jarnak a nemet befekteteseikkel.

 • Gabor30
  Azt akkarnám kérdezni itt a hozzáéttőktől, hogy érdems-e néhány ezer eurós megtakaritásom legalabb egy részét áttváltanom frankra higy ne legyen minden pénzen a gyengülő euróban vagy ne foglalkozzak ezzel bizonyos összeghatár alatt?Előre is köszönöm a válaszokat.
 • graphite
  “Kivancsi vagyok most hol van a sok nagyszaju hoborgo, aki verte az asztalt hogy az o frankhitelet ne valtsa at senki…”

  Pl. itt vagyok én. Még mindig nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez (kényszer forintosítás)annyira jó bárkinek is. Egy CHF LIBOR + 2% körüli kamat jobban jött volna (mind a banknak, mind az ügyfélnek hosszútávon) mint a kényszer forintosítás, ahol hatalmas a kamatkockázat lásd Oroszországot, ahol egyetlen nap alatt +10%-al emelkedett a jegybanki alapkamat. Ha a magyarországi bankok az elejétől CHF LIBOR alapú (vagy CHF SWAP + X%) hiteleket adtak volna, elmaradt volna a nagy leszegényedés.

 • sz
  Esetleg ha valakit érdekel (magyar befektetési alapok esése a CHF felértékelődése miatt): portfolio.hu/befektetes/befektetesi_alapok/itt_a_lista_ezek_a_magyar_alapok_buktak_a_legnagyobbat_a_svajci_frank_miatt.4.208995.html
 • antenna
  Azt gondoltam, hogy az emberek tanulnak az elmúlt évek viharos befektetési és hitel sztorijaiból. Erre ma azt olvasom, hogy sok százan/ezren készülnek pereket indítani a befektetéseik elvesztése miatt brókercégek ellen. Remélem, a spekulánsokat nem az én adómból mentik majd meg…