Timberland alapok

2015-01-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mivel nagyon gyakran kapok e-maileket arról, hogy mi a véleményem a Timberland alapokról, ideje erről is írnom pár szót.

Amit érdemes tudni előljáróban, hogy az egész Timberland alapok egy nagyon speciális konstrukció, az úgynevezett "Genußrechte", amit egy különálló kft. értékesít és van egy luxemburgi alapkezelője. Egy nagyon hasonló konstrukcióról név említése nélkül ezt írta a Nemzeti Bank, érdemes elolvasni.

Miből állnak a Timberland alapok? A Timberland oldalán található leírások szerint három alapból vásárolnak különböző arányokban (DJE Dividende und Substanz ISIN kód: LU0159550150, DWE Top Dividende ISIN kód: DE000DWS1VB9 és Carmignac Investissement ISIN kód: FR0010148981) valamint ehhez vesznek még fizikai aranyat és jelzálogleveleket. A háromféle alap (a, b, c) csak az arányaikban térnek el, mennyi részvény, kötvény és nemesfém alapot tartalmaznak. Ezen túl van egy tiszta jelzálogalap és egy fizikai arany alap.

Milyen értékeléssel bírnak ezek az alapok? A fenti alapokat az alábbi módon értékeli a Morning Star:

DJE Dividende 3 csillagos Morning Star értékelés, neutral (vagyis nem jó, de még nem is rossz) besorolás (link). Az indoklás: magas sikerdíj és kiábrándító hozamelmaradás.

DWE Top Dividende ez is csak három csillag a lehetséges ötből, viszont Silver, vagyis pozitív besorolás. (link)

A Carmignac Investissement már 4 csillagos és Silver, ez bár nem top alap (akkor öt csillagos lenne és Gold), de azért ez már szép teljesítmény. (link) Mondjuk éppen a költségek miatt veszített csillagot.

Ez a három alap magas osztalékot fizető és/vagy alulértékelt cégek részvényeit vásárolja meg. Ezeket hívják osztalékfizető (dividend) és value részvényalapoknak, annyi van belőlük, mint égen a csillag. Például amerikai "value stock" ETF-ekből itt találsz pár tucatot, dividend alapokból pedig itt.

Mennyibe kerül neked ez a lehetőség?

Utánaolvasgatva a költségeknek 5% felárat fizetsz minden befizetésedből, ezen kívül van 10% "belső költség", amit elosztanak hét évvel, a nyolcadik évtől menedzsment díjnak hívják és évi 1%, plusz 1% alapkezelői díj évente,  illetve a mögöttes alapok szokásos költségei 1,5%-2% plusz sikerdíj. (Németül tudóknak itt is.)

Ha idő előtt fel akarod mondani, akkor annyiszor 1,5%-ot vonnak le, ahány év még hátravan a 7 évig (Ez a legrövidebb választható futamidő.) De a felmondásba az alapkezelőnek is bele kell egyezni.

Vagyis fizetsz egyszer 5%-ot és még egyszer 10%-ot azért, hogy megvehess olyan alapokat, amit amúgy is meg tudsz venni magadnak a tőzsdén. (A leírásban: Gesamtkostenbelastung Inkl. Agio: OptiMix A, B, C und Golddepot Aktiv 15,89 %). Ezen kívül fizetsz még évi 1%-ot az alapkezelőnek, hogy összecsomagolja neked ezeket az alapokat. És természetesen fizeted a mögöttes alapok által felszámolt díjakat.

Azért ezek már nem aprópénzek egy befektetésnél.

Mindezért cserébe elkötelezed magad legalább 7 évre ilyen költségek mellett és lemondasz arról is, hogy kamatadó mentesen megvehesd ezeket az alapokat egy magyar TBSZ számlán keresztül.

Írtam  a KBC-nek, hogy náluk tudnék-e venni ezekből az alapokból. Hamarosan válaszoltak, hogy ennek semmi akadálya, a frankfurti piacon megvehetőek ezek az alapok. Megadták a pillanatnyi árfolyamukat, illetve küldtek egy kondiciós listát, miszerint 0,3%-os jutalék ellenében bármikor vehetek a papírból.

Ha te úgy gondolod, hogy az a három alap a legeslegjobb alap a világon, amit a Timberland összeválogatott (mint mondottam, hasonló alap van talán több száz, sőt olcsóbb ETF-ekben is rengeteg hasonló van.), akkor miért nem veszel ezekből az alapokból egy magyar TBSZ számlára mindenféle egyéb költség nélkül ráadásul kamatadómentesen?

Ekkor csak a mögöttes alapok éves költségét fizeted, az értékpapírszámla év 0,12%-os díját plusz vételnél-eladásnál 0,3% egyszeri díjat.

Elkötelezettség, futamidő és rengeteg további költség nélkül. Egy 7 éves befektetésnél 15% levonás plusz még évi 1% további menedzsment díj nehezen behozható hátrányt jelent. Főleg, ha mindezek nélkül is ugyanazt megkaphatod.

További tanulmányozásra ajánlom:

A nagyon hasonló Partner Bankról szóló cikk.

Mennyit buksz az ehhez hasonló lehetőségeken: Ideje tanulni

Hogy vehetsz te is egyszerűen bármilyen külföldi értékpapírt: Cikk

Helyet adva a másik félnek is, a Timberland magyar képviseletének válaszát változtatás nélkül erre a linkre kattintva tudod letölteni docx formátumban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.blog.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram