Lassan elfogy a zöld hitel

Több helyről hallottam, hogy egyre kevesebb bank fogad be zöld hitelre hiteligénylést, mert nem akarnak úgy járni, hogy a már bírálat alatt lévő igénylésekre sem tudnak forrást biztosítani.

Ezek egyelőre iparági pletykák csak, az egyik nagybank állítólag kedden fogja bejelenteni a hiteligénylés felfüggesztését, a másiknál csak a zöld hitelek bírálását végzik, minden más hitelt egyelőre félreraktak, hogy a meglévő igényléseket még ki tudják elégíteni.

(Update: azóta kiderült, hogy igaz volt a hír, a legtöbb bank ezen a héten fel is függesztette az új hitelek befogadását.)

Ezért ne vedd 100%-ra biztosra, sőt biztos marad még néhány hétig olyan bank, ahol lesz még keret. Elvileg bejelentik, ha a keret kétharmadát már lehívták a bankok (de ezt csak pozitív elbírálás után teszik meg), ez a bejelentés tudtommal még nem történt meg.

Tehát pánikba nem kell esned, de gondoltam szólok, mielőtt még lefoglalózol egy aranyárban épült új ingatlant a zöld hitelre alapozva. Még az is előfordulhat, hogy a jegybank további forrást fog biztosítani. (Bár remélem nem, így is több százmilliárdos vesztesége lesz a következő években a jegybanknak az ehhez hasonló kamatmentes hitelek kiszórása miatt. Ki gondolta volna, hogy nem marad örökké 0,6% az alapkamat? 🙂 )

(A zöld hitel az MNB által biztosított 0% kamatozású lakásvásárlási hitel, amire 200 milliárdot biztosított a jegybank. Ha a keretet nem emeli meg a jegybank, akkor ez a keret fog hamarosan kimerülni. A bankok maximum 2,5%-os kamattal adhatják tovább ezt a hitelt újépítésű, energiatakarékos ingatlanok vásárlására.)

Share

77 hozzászólás

 • Treil
  Itteni AA-s projekt lakásárai a zöld hitel bevezetése óta 200 ezerrel mentek fel négyzetméterenként. Igaz ennek nagyrésze az azóta pörgő hiperinfláció az építőiparban ami CC-t ugyan úgy érinti.
 • jami
  Az járt ezzel jól, akinek
  1. megvolt a pénze a házra és azt szépen befektette, helyette felvette a zöld hitelt
  2. már csak a hitelfelvétel volt hátra és az ölébe hullott egy olcsóbb hitel.

  Időközben az árak nőttek, most már a zöldhitel miatt is, azaz több hitelt kellett felvenni. Komolyan csodálkozom már jó ideje, hogy vesznek fel a népek, stratégiai nyugalomban, nulla befektetéssel, 50-70 miliót jelen helyzetben…

 • Nagy Medve Fiú
  Saját helyzetünket vettem figyelembe. Zöld hitel + CSOK 2 gyerkőcre (ami Zöld OTK-t varázsol és 3% helyett 0%-ossá teszi a CSOK hitelt) vs 6.5% körüli piaci hitel esetén teljes visszafizetendő összeg.

  Kicsit problémás mert, a piaci hitel maximum legnagyobb 20 éves kamatperiódussal dolgozik, azaz nem létezik 25 évre “fix”, mint a Zöld hitelnél, szóval nehézkes az összehasonlítás, de nem lehetetlen. Azt is hozzátehetném, hogy a Gránit bank és a Budapest Bank 2%-ra adta a Zöld hitelt (BB 50 millió felett).

  Így jön ki egy maximmális 70 milliós zöld hitel vs piaci hitel esetében egy 30-40 milliós különbség. A mi konkrét esetünkben ~ 25 milliós különbség lenne (és havi +170.000 törlesztő), ha nem kapnánk meg.

  Érdekesség: Amíg ezt írtam, jött egy SMS-t a banktól, hogy megkezdték a kérelmünk feldolgozását, elindult a hitelbírálat.

  Hajrá back-office munkatársak! Veletek vagyunk!

 • csizkek
  “Nagyon beteg állapot lesz, amikor egyszerre lesz a piacon 0%, 3% és 8+%-os kamatozású lakáshitel. ”
  Volt mar ilyen. 2003 utan. Piaci HUF hitel 8-10%, kamattamogatott 6% ami megszunt 2003 ev vege fele. Majd jottek az EUR, Jen, CHF hitelek.. Eredmenyet ismerjuk:)
  De ez most biztos mas..
  (Kivancsi leszek abbol a 40-50% valtozo alacsony kamatozasu amibol 10-20-30% kamatstopos hitel. Hanyan valtottak ki fix kamatozasura. Mert ha nem akkor a 2-3%THM amikor belever a 8-10%-ba ev vegen, akkor meg is jottunk a chf-like esemenyhez)
 • Kmiki
  Csinaljatok csak, szivesen mentunk meg titeket ismet!
 • sz.krisz
  nem szűntek meg a kamattámogatott forinthitelek 2003-ban, sőt, pont akkortól lett működőképes ez a megoldás, kiegészítve a megelőlegező támogatással és aztán sajnos tovább ment mindenféle fészekrakó és önerő nélküli beteg megoldások felé. Csak hát szigorúbban nézték a legális jövedelmet és a szent törlesztő is nagyobb volt, mint a reklámban a devizásoké.
 • Nacionalista

  Azt az adatot, hogy a hitelek 40-50%-a változó kamatozású, honnan vetted? Én nem találtam teljes állományra vonatkozó adatot, de amit az elmúlt 3 évben vettek fel, annak elenyésző része (<5%) változó kamatozású.

  Nagyon más a szitu mint 2008-ban amikor a hitelek túlnyomó többsége devizában volt és egyszerre szállt el mindenkié. Most sokkal kisebb arányban fognak elszállni, és azok is időben elhúzva (pld. az 5 éves periódosúak közül fog a következő években néhány lejárni)

  Ehhez vedd hozzá, hogy a lakásépítés a közeljövőben meg fog szűnni, mert senki nem fogja tudni zöldhitel nélkül kifizetni. Nem csak a kereslet fog bezuhanni, hanem a kínálat is. Ember legyen a talpán aki megmondja mi lesz ebből lakásár szempontjából, én nem mernék jósolgatni.

 • csizkek
  @nacionalista: a 40-50% tavalyi adat, de epp ma ertekezik errol a portfolio. az aktualis: 36%-a jelzaloghiteleknek valtozo kamatozasu. Summa osszeg 1800 milliard HUF.

  portfolio.hu/bank/20220329/jelzaloghitelesek-szazezrei-figyelik-lelegzet-visszafojtva-a-kamatokat-jon-az-uj-forintositas-536065

  Lehet szamolgatni, de a lakaspiaci fo hajto ero az olcso hitel es az abbol kialakult bef piac es FOMO. Emelkedo THM-nel ugyanez csak forditva. Ez a trend, nyilvan modulalja sok minden. De szamold ki az atlagos jelenlegi hiteleket, hogy lehet finanszirozni 10%THM mellett? Sehogy.
  Erre raesik egy kamatstop bomba es a tamogatasok kivezetese. (Nincs az a korulmeny ami mellett ez finanszirozhato sokaig). Kozben valoszinuleg eltunik a kisbefektetoi reteg is. (10+% infla..) haat, lehet remenykedni, meg ez most mas. Ciklusok vannak, fak meg nem nonek egig.

 • csizkek
  .krisz Igazad van! nem 0-ra vagtak, de durvan csokkentetek az igenyelhetoseget. Arra emlekszem, hogy a mostani zoldhiteles uccso rohamhoz hasonlo hullamban vettem fel hitel 2003-ban. Epp belefertem. De tobb ismerosom mar nem. Nem voltak jogosultak vagy nem kaptak meg a teljes osszeget. Mentek CHF hitelert akkor mar.

  “A 2002-től hatalomra jutó baloldali kormányok teljesen ugyan nem törölték el a támogatási formát, ám 2003-ban, majd 2005-ben drasztikusan belenyúltak a programba. Előbb Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc kormánya idején csökkentették a hitel nagyságát, több lépcsőben szűkítették a jogosultak körét, és visszavágták a támogatás mértékét.” origo.hu/gazdasag/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

 • axt
  Azzal vitatkoznék, hogy “ki sem lehet bérbe adni”. Most nem is nyelvtanilag, (mert lehetni mindent lehet, maximum nem szabad) hanem úgy egyáltalán a valóságot nézve. Ugyanis: egy sima átlag banki hitelszerződés (ami nem zöld) is úgy néz ki, hogy bele van írva, hogy nem adhatod ki bérbe az ingatlant. Na már most nekem volt hitelem. Tudod hányszor jött ide ki valaki megnézni, hogy ki is lakik itt? Naná hogy egyszer sem. A bankok is nagyon jól tudják, hogy a hitellel terhelt ingatlanok egy jó részében bérlő fog lakni, de nem foglalkoznak vele. Azért persze a kitételt beleírják a szerődésbe, mert magukat így védik le.
 • csizkek
  “Nagyon más a szitu mint 2008-ban amikor a hitelek túlnyomó többsége devizában volt és egyszerre szállt el mindenkié.”

  Kicsit turtam a netet, nem tudom ezek a szamok jok e a lebtebbi linkekben. De 2008-ra a devizahitelek aranya 60% volt. Azert ez nem tulnyomo tobbseg. A nemfizeto hitelek pedig kb. 15% volt a devizasoknal es a forintosoknal is. (Nyilvan ha nem forintositjak a chf hiteleket, amikor a svajci jegybank elengedte az arfolyamot, ez nyilvan nagyobb lett volna).

  Csak mint erdekesseg, hogy 15% nemfizeto ingatlanhitelallomany mit okozott egy recesszios idoszakban.

  oeconomus.hu/irasok/a-magyar-devizahitel-valsag-tortenete/
  origo.hu/gazdasag/20150223-suranyi-gyorgy-a-jegybank-mindenben-hibazott-amiben-lehetett.html

 • Anna87
  Ma írtuk alá a zöld hitel szerződést a maximális 70 milliós összegre. (Hurrá!) Hitel nélkül is meg tudtuk volna venni (cash+meglévő panel lakás), de inkább betesszük állampapírba+kiadjuk a lakást, és a bevételből törlesztjük a havi ~300 ezret. Elméletben szuperül hangzik. Kíváncsian várom, milyen váratlan esemény következik be a következő 25 évben, ami keresztülhúzza a számításomat 😀
 • mad823

  No offense, de Te pont az vagy, akinek én nem adnék ilyen hitelt. Épp az ilyen “spekulációk” vezettek ide, ahol most tartunk.

 • Nacionalista

  Köszi a linket, nem tudom miért nem dobta ki a google. Azért a 36% meg a 60% között nagy a különbség, de még a 36% is nagyon sok. Azt nem értem, hogy mi a fészkes fenéért nem fixálták az elmúlt fél évben ezek az emberek?

  Mi tavaly vettünk lakást, ha bezuhanás lesz, lehet, hogy lecsúsztunk egy jó vásárlásról.

  No mindegy, én nyugodtan alszom, egy akkora 10 évre fixált hitelem van csak amit zsebből is ki tudnék fizetni ha akarnék. Azt meg meglátjuk mi lesz. Én arra tippelnék, hogy a ma 50 milliós lakások 3 év múlva is 50 milliósak lesznek, csak lesz közben évi 10% infla…

 • Anna87
  egyetértek, teljesen nonszensz, de nyilván kihasználjuk, ha van ilyen lehetőség
 • no hitel
  Ez baromi jó a kommentek között, hogy aki 0 ft önerőre venné fel a 70 millió zöld hitelt, az “nem normális”, aki meg tőke mellett (pl. Anna87), az meg szégyelje magát, mert van egy kis pénzügyi kultúrája 🙂
 • Kiszamolo
  Szép-szép a hosszú kamatperiódus, de az gyakran 3-5 évet jelent és rengeteg ilyen hitel most kezd fordulni…
 • zöldzoli
  Jajj annyira imádom :)) A hiteltanácsadó meg az ingatlanos segítsek megmondani mit tud ezekről? A saját jutalékát. Azt viszont nagyon. Más egyebet nem. Fogalmuk nincs mi van a bankonál, csak annyit, amennyit a partneri kapcsolattartója elmond neki. Pillanatnyi állás most 19:10-kor:

  – Erste: befogadást felfüggesztette
  – KH: befogadást felfüggesztette
  – Unicredit: befogadást felüggesztette
  – Raiffeisen: befogadást felfüggesztette
  – MKB: március 5-től nem fogad be semmilyen lakáshitelt
  – BB: nem derül ki a honlapról, de péntek délben minden fiók zár az átállás miatt, nyitás április 5.
  – Gránit, OTP: nincs még kiírva, hogy felfüggesztették.

  De hát a jótanácsot érdemes megfogadni és megvárni az MNB 5-i jelentését :-))) Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a Zöld Hiteles ingatlant 10 évig életvitelszerűen lakni kell, és kiadni sem lehet.

 • csizkek
  “Azt nem értem, hogy mi a fészkes fenéért nem fixálták az elmúlt fél évben ezek az emberek?”
  1800 mrd forintos kerdes.:) Passz, erthetetlen.

  “Én arra tippelnék, hogy a ma 50 milliós lakások 3 év múlva is 50 milliósak lesznek, csak lesz közben évi 10% infla…”
  vmi hasonlot mondanek en is. De meglatjuk mi lesz.

 • Kiszamolo
  az elmúlt fél évben? 2019 óta évente kapnak levelet, hogy fixáljanak, valami 6,5% meg is tette…. Most meg jön a mencsenekmeg minket szöveg majd.
 • Lölö

  “Kíváncsian várom, milyen váratlan esemény következik be a következő 25 évben”

  Munkanélküliség, kiterjedt CO2 adóztatás, energia ellátási és élelmezési problémák, világgazdasági válság, hiperinfláció, devizaháború.
  Ezek miatt rengeteg tüntetés és óriási migrációs nyomás.
  Plusz a hidegháború 2.0 éppen most startolt el.

  De lehet, hogy nektek lesz igazatok 🙂

 • csizkek
  hitel “az meg szégyelje magát, mert van egy kis pénzügyi kultúrája”

  Ebbol a mondatbol :”No offense, de Te pont az vagy, akinek én nem adnék ilyen hitelt. Épp az ilyen “spekulációk” vezettek ide, ahol most tartunk.”, hogy sikerult kihozni a fenti kovetkeztetest?:)

  Csk ugy erdekel, miert ilyen gyenge az erto olvasas meg egy ilyen forumon is:)

 • Y generáció
  A zöld hitel esetén életvitelszerűen 10 évig a lakásban kell lakni, és a bank ezt bármikor ellenőrizheti is. 3 havi nem törlesztés után automatikusan megkezdődik a végrehajtás.

  Ebben az esetben, ha valaki mondjuk 5 év után olyan helyzetbe kerül, hogy 1-2 hónapig nem tud törleszteni, akkor eladhatja a lakást veszteség nélkül, mielőtt rátenné a kezét a bank? Hiszen elvileg 10 évig ott kellene élni.

  És abban tud valaki segíteni, hogy az energiaosztályi besorolás utólag megváltoztatható-e? Mert az felrúgná a 2%-os kamatszintet. Teszem fel, egy 25 évre felvett hitel esetén a klímaválság miatt, ha tovább korszerűsítik az épületeket, akkor lehet, hogy a mostani szuperlakások korszerűtlenekké válnak és átminősítik őket?

 • Gondolkodó
  ezen gondolkodtam én is. A lakás eladásából marad akkor azt beteszem állampapírba majdnem kitermeli így a zöld hitel törlesztőjét. Node ha teszem valaki meghal, a lakásból kapott ár állampapírban mondjuk.. milyen örökösödési illeték, adó …stb van. Nyilván köt az ember egy komolyabb életbiztosítást…lásd Kiszámolós.. node milyen buktatói lehetnek ennek? Ezen filóztam én is tegnap este…
 • Random épületgépész

  A tanúsításnál rögzíteni kell, hogy a rendeletek mikori hatályos állapota alapján készült, és azt is rögzítik a szerződésben, hogy mikori rendeleti követelményeket alkalmaznak, így ha a követelmények változnak is (egy ideje tervben van), akkor ez a már megkötött dolgokra nem vonatkozik.

 • Lölö
  forbes.hu/uzlet/zold-hitel-a-keret-nem-merult-ki-megis-behuztak-a-feket-a-bankok-miert-es-hogyan-tovabb/
 • Krokodil888
  Soha nem fogyhat el!
  portfolio.hu/bank/20220405/megerkezett-az-mnb-bejelentese-eldolt-a-szuperolcso-zoldhitel-sorsa-537691

  Felkészül: Pesti 50 nm panel (50 éves de felújított) –> 50 m HUF 🙂
  Csak felfelé!