Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg tudta szépíteni a 18,5 milliárd dolláros szolgáltatás kiviteli többlet. Utoljára éves szinten 1975-ben volt pluszos az Egyesült Államok külkereskedelme.

Mindeközben a kínai kereskedelmi többlet új rekordot döntött, 676 milliárd dollár volt 2021-ben, ami 29,9%-kal több, mint a 2020-as adat, ebből 397 milliárd dollár volt az Egyesült Államokkal szembeni többlet. (Az odairányuló export értéke 576 milliárd dollár volt.) A teljes kínai export mértéke 3,3 billió dollár volt 2021-ben.

Az amerikai költségvetési hiány “csak” 21,3 milliárd dollár volt decemberben, ami sokkal kevesebb, mint 2020-ban, viszont mintegy 50%-kal még mindig több, mint a 2019 decemberi adat.

Az amerikai infláció tovább emelkedett, a legfrissebb adat szerint 7% volt az éves pénzromlás, a termelői árak 9,7%-kal, a nagykereskedői árak pedig 10%-kal nőttek.

A három amerikai nagybank növelte a profitját 2019-hez, a járvány előtti időszakhoz képest, közel 100 milliárd dolláros profitot értek el 2021-ben összesen.

Az amerikai zöldség és gyümölcsterjesztők nagy gondban vannak a kamionoshiány, omikron járvány és az országot sújtó viharok miatt, az eddigi 7000 dolláros szállítási költség most 18 és 22 ezer dollár között mozog. Ennek következményeként az élelmiszeráruházak készlete is jelentősen megcsappant, 15% körül van a kifogyott élelmiszer termékek átlagos száma a normál 7-10%-hoz képest.

Tovább csökken Kínában az új lakások ára, novemberben is 0,28%-os “zuhanást” mértek az árakban.

Horvátország lakossága 10%-kal csökkent az elmúlt évtizedben a legújabb népszámlálás szerint. A csökkenés fő oka a gazdasági körülmények miatti kivándorlás volt, amit nagyban elősegített az Unióhoz való csatlakozás.

Újra 14 éves rekord a magyar inflációban, 7,4%-os volt a pénzromlás novemberben és a maginfláció is tovább nőtt 5,3%-ra. (Ez 20 éves rekord.) Mivel a cégek egyre jobban rászoktak az áremelésre, sajnos nem biztos, hogy hamarosan érdemben tud csökkenni az infláció. (Ha csak meg nem erőszakolják azt újabb kormányzati intézkedésekkel.)

5101,5 milliárd forintos hiányt sikerült a kormánynak tavaly összekapálnia, ez csak azért nem új rekord, mert 2020-ban még nagyobb hiányt sikerült eszközölnie.

A forint erősödni tudott a hét elején, azonban hét végére újra 357 forintot kell adni egy euróért.

Share

24 hozzászólás

 • Naív
  Nem vagyok járatos semmilyen gazdaságban, ezért valaki elmagyarázhatná, hogy hogy a francba lehet több mint 5 milliárd hiányt csinálni? Vagy akármennyit. Semmi limit nincs? Azt csinálnak amit akarnak? Van hitelkártyám, de nekem a bank valahogy nem engedi, hogy a keretemet túl lépjem.
 • ttt
  businessinsider.com/experts-say-american-truck-driver-shortage-overblown-2021-12
 • mutyilufi
  A 7.4%-os inflacio mellett a 2.4%-os alapkamat, es 4%-os effektiv kamat egy (rossz) vicc kategoria. Raadasul amint kicsit is erosodott a forint azonnal lealltak az emelessel, lasd elmult 2 het. Zsiday szerint mostmar erdemes a forint erosodesere fogadni, szerintem viszont mindig csak annyit emelnek hogy 350-360 kornyeken maradjon, nem cel ujra 330 kornyekere levinni. Mindez megfejelve a hamarosan indulo penzesovel, kamatstoppal, arsapkakkal, meg meg amit kitalalnak… Sztem 10%-ig meg sem fog allni az inflacio, nemhogy csokkenne. Csak pislogunk majd mint hal a szatyorban.
 • Püspökfalat
  Remek összefoglaló!
  Köszönjük!
 • Pizzafutár
  @naiv: Ezt én sem teljesen értem, elvégre annak idején az új alkotmány egyik nagy vívmányának tálalták azt a rendelkezést, hogy a költségvetésnek kötelező célja az államadósságot folyamatosan csökkenteni, amíg el nem érik a GDP 50%-át. A jelek szerint nem sikerült a saját szabályaikat túl jól betartaniuk.
 • Sasfiók
  5101,5 milliárd, nem 5
 • Norbi
  > hogy a francba lehet több mint 5 milliárd hiányt csinálni?

  Nem 5, hanem ~5000 milliárd… 😉

 • Attila
  a hiány egy államnál nem azt jelenti mint egy magánembernél. Ha nincs pénze az államnak akkor akármikor azt mondhatja hogy most nyomtatnak 5000 milliárdot. Tehát csődbe csak akkor mehet ha teljesen elértéktelenedik a pénze.
  Aztán persze kiadhat kötvényt, ami ugyanúgy kölcsön, ha nem veszik adott kamaton akkor megemelik a kamatot.
 • ElPresidente
  Nem vagyok közgazdász, de csak én érzem úgy, hogy megint egy nagyobb válság előtt állunk? A 2007-es válság előtt is csúcson volt az infláció, mielőtt beszakadt. Most ennél a külker mérlegnél is a 2007-es előtti jócskán alacsony értéket mutat az a grafikon.
  Az ingatlanok baromi drágák lettek, az átlagember gyakorlatilag nem tudja megfizetni, és ez nem csak itthon probléma. Valamikor borulnia kell a dominónak, és szerintem nincs messze a pillanat.
 • Treil
  A horvát demográfia részhez kapcsolódóan szerintem mi megszívtuk az EU tagságot. Jó lenne egy összesítés mi az amit adott és mi az amit elvett. Utóbbinál gondolok arra hogy mi is ingyen emberi erőforrás lettünk az EU-ban. Itt felnevelt, kitanított (valamilyen szinten) emberek jelentős számban kivándoroltak és sokan nem is jönnek vissza.
  És mit kaptunk, hova mentek a támogatások? Falvak fejlesztése, térkövezése, játszóterek tízszeres áron? Hol van a nyugati szintű fejlett gazdaság amit ki kellett volna építeni az elmúlt 15-20 évben? Hol vannak a versenyképes hazai vállalatok?
 • tumpara
  Treil: azt kaptuk, hogy elvándorolhattunk nyugatra. Ez nem veszteség, hanem nyereség, ugyanis a kivándoroltak egy jobb élet lehetőségét kapták meg, ennyivel több magyarnak lehetett jobb sora (aztán vagy bejött, vagy nem). Vezetőink, mármint gyakorlatilag az egész politikai elit ennyit tudott kihozni az egészből; ahelyett, hogy átvett volna jól bevált külföldi gyakorlatokat, mindig inkább kitalált valami korszakalkotó magyar dolgot, csak közben elfelejtették, hogy pont ők nem a korszakalkotó magyarok. Kivéve a lopásban, abban egyre ügyesebbek.

  Egyébként ez a kivándorlás egy tök természetes folyamat, pont, mint ahogy a városok is elszívják a falvak fiataljait, míg végül nem marad senki ott. Az ember halad a koncentráltabb együttműködés (értsd városok) felé, aztán kiválasztja azt, amelyik jobban prosperál. Ha ez külföld, akkor az, ha nem tetszik, tessék jobban csinálni itthon.

 • D

  Ez tobb szempontbol teves dilemma.
  1. A jol kepzett reteg a szabad munkavallalas nelkul is aranylag konnyen elhelyezkedhet kulfoldon.
  2. Az EU nem megoldast, hanem lehetoseget ad. Mi nem tudtunk vele elni, masok (esztorszag, romania, stb) igen. A jelentosebb kivandorlas ellenere ok aranyaiban sokkal tobbet fejlodtek.
  3. Az orszag fejlettebb reszei vasarloeron szamolva tobbe kevesbe elertek egy nyugati’szeru’ szintet.

  Szerintem a valos problema az, hogy az orszag egy jelentos resze a 18. szazadban ragadt, es nem lehet latni, hogy lehetne felzarkoztatni (ami persze az egesz orszagot visszahuzza). Az eu s szabad munkaeropiac bearazta az orszagot (fizetes, eletszinvonal, elhetoseg szerint, es az bizony csunyan leszerepelt.

 • örök körök

  >És mit kaptunk, hova mentek a támogatások? Falvak fejlesztése, térkövezése, játszóterek tízszeres áron? Hol van a nyugati szintű fejlett gazdaság amit ki kellett volna építeni az elmúlt 15-20 évben? Hol vannak a versenyképes hazai vállalatok?

  A gondolatmenetedben az a fő hiba, hogy ez nem az EU sara, hanem a miénk. Ahol nem olyan kontraszelektív a vezetés, mint nálunk (sajnos nem csak az elmúlt 12 évnek jellemzője ez, a rendszerváltás óta eltelt 32 év tokkal-vonóval aktív résztvevője volt a folyamatnak), ott bizony történt felzárkózás. Pl. Észtország, Szlovénia, Csehország… A durva, hogy olyan felemás példák, mint Románia (ahol csak pár értelmesebb időszak volt) is elérték a mi szintünket a béka segge alól. Jóformán csak nálunk alakult úgy, hogy az EU csatlakozásunk óta folyamatosan nemzetrombolás folyik.

 • Nyomd a gazt!
  “Mit adtak nekunk a romaiak?”
  Az hogy itthon tularazottan szetloptak az eus penzeket az nem az eu hibaja hanem a mi hibank (szetloptuk/hagytuk hogy szetlopjak). Ha nem lenne eu akkor is kimentek volna azok akik kimentek, elotte is rengetegen voltak kinn, a hatarok megszuntetese max megkonnyitette. Lasd most is ukranok, mongolok dolgoznak tomegevel a magyar (eus) gyarakban.
  De egyebkent ezen mar dolgozik a kormany, az oktatast ugy leepitik hogy nem lesz ertelme kit elszivni…
 • Sasfiók

  Azt, hogy pontosan mire megy a támogatás nem az EU (ami részben mi is vagyunk) állapítja meg, hanem a magyar kormány. A térkövezések, játszóterek, “kilátók” stb a magyar allam sara.
 • Treil
  Nem tudok okoskodni EU mire ad pénzt és mennyire felügyeli az elköltését. De amikor kilátóra pályáznak hogy buszmegálló épüljön, mert utóbbira nincs pályázat akkor valami nincs rendben az egész struktúrával.
  Hogy az aki kiment és ezzel jól járt egy dolog, de itt az ország érdekeit vettem figyelembe. Az hogy a versenyképes munkaerő kiáramlik, kint alapít családot, kint fizet adót, itt meg egyre inkább alulképzettek, nyugdíjasok maradnak az rövid távon is katasztrófához vezet. Elvileg eljöhet egyszer a visszaáramlás kora, mert nem rosszak a földrajzi adottságok, de az csak nagyon hosszútávú lehetőség.
 • untermensch4
  A 18.században ragadtak a probléma. Azon az eu kívülről nem tud segíteni hogy itt sokan a társadalomszerkezetet csak úr-jobbágy dimenzióban tudják elképzelni.
 • Kérdező
  Ha ennyire nagy az infláció akkor mégis mibe fektessek? Az állampapír hozama éppen arra elég hogy nullán legyek a pénzemmel. Fektessek cryptoba, tőzsde?
 • Attecte
  “de itt az ország érdekeit vettem figyelembe” – Ami szép és jó, de ez annál kezdődik, aki kimegy. Ő pedig miért vegye figyelembe? Azért hogy majd Lölő megkapja a cégét, ha esetleg itthon kezdene valamit az életével?

  “az rövid távon is katasztrófához vezet” – ahhoz fog, és ez az ország gyönyörűen kifőzte magának. De nem az EU, és nem az EU miatt.

  Amúgy, nem ellened szólva, de elég csúszós lejtő szokott lenni ez a téma, és aggasztó, mennyi euroszkeptikus lett az évek alatt. Néha ijesztően hangosak tudnak lenni…

 • T
  Én is a kivándorlók egyike vagyok, nem EU-s országba mentem ki (Svájcba). Nem csak a pénz miatt léptünk le, nálunk a fő indok a Magyarországi politika, és ezen belül is az oktatás leépülése. Azt láttuk, hogy gyermekeink megfelelő oktatása már nem biztosított, így lépni kellett, és pont az iskolarendszer miatt választottuk Svájcot. Az eleje lehet, hogy nehezebb volt nekik, mert nem beszéltek németül, de kaptak magánórákat (az iskolában, nem nekem kellett keresni), 11 főre jut egy tanár, és mire az általánost elvégzik, a magyaron túl még 3 nyelven fognak beszélni.
  Mindketten egyetemet végzettek vagyunk, és a tényt, hogy eljöttünk nem az EU-nak kell köszönni, hanem a magyar politikai elitnek, akik idáig rohasztották le az országot.
 • D

  Igen, a kivandorlas katasztrofahoz vezet, de ennek nincs sok koze az euhoz. 150+ eve vandorolnak ki tomegek (neha gyorsabban, neha lassabban), ebbol 16 evet voltunk az euban.

  Elhiheted, az agyelszivas az Eu tagsag nelkul is megtortenne, mert annyira versenykeptelen perspektivat nyujt az orszag az ertelmiseg egy reszenek.

 • ttt
  Amíg napi szinten ez megy addig csak gengszterizmus van …. itt sajnso csak gengszterváltás volt.

  A politikusok olyanok, mint akik megválasztják őket ….

  Csak két szemelvény a mai napi hírekből …. 10 év alatt és kb 20.000 milliárd EU-s pénzek után szinte mocsárba süllyedt az egész magyarisztáni politika és közélet … a választólkat semmi nem zavarja .. az ellenzék egyikre sem reagált semmit … fura …

  444.hu/tldr/2022/01/17/a-volner-ugy-kulcsfiguraja-egyetemi-vizsgakat-intezett-rogan-kabinetfonokenek

  444.hu/2022/01/17/elkelt-a-quaestor-vagyon-az-egyetlen-licitalo-kaparintotta-meg-a-gyori-stadiont

 • örök körök

  Szerintem meglepően bölcs és nagylelkű dolog a befizető tagországok részéről, hogy ők csak nagyon nagy vonalak mentén szabják meg, mire lehet a pénzt elkölteni. Helyi szinten mindig hatékonyabban lehet ezt eldönteni, mint fentről.

  Arról nem is beszélve, hogy ha az EU megmondaná, hogy csak buszmegállót/vasutat/apámkínját lehet építeni, akkor az menne, hogy azért, mert az ehhez szükséges dolgok nagy része csak Ny-Európából beszerezhető és így “visszaszedik” az ideadott pénzt, nem marad a hazai gazdasági körforgásban belőle semmi (ezzel az érvvel még így is sok euroszkeptikus próbálkozik).

  Az EU egy szimbiózis lehetett volna, nyugatnak olcsó munkaerőt + felvevőpiacot jelentünk, amit a másik oldalon kárpótolnak vissszaosztott tőkével. A történelmi lehetőséget a tolvaj kormányaink meg a tevékenységüket tátott szájjal bambuló nép baszarintotta el, a nyugat betartotta a saját részét.

 • untermensch4
  Nekem (és még egy csapat embernek biztosan) úgy finanszírozta az EU a kedvenc szakmám megtanulását hogy akkor már évek óta NEM volt jogharmonizálva ez az eu-s szabályozással (tehát nem volt zavaró tényező hogy csak magyarisztánon belül leszek vele olcsó munkaerő), önkormányzatok pályáztak a képzésre kistérségi társulásként (munkaügyi központban utólag lepődtek meg h rajtuk kívül is van eu-finanszírozott képzés) a magyar bürokrácia részvétele annyi volt hogy a pályázat részeként kapott ösztöndíj-szerűséget megvédték némi adóval mer’ nehogymá’ ne éhezzen a munkanélküli. Azóta még sikerült egy néhány éves xarakodást összehozni ebből a jogharmonizációból, egy csapat jogász által vezetett országban csak kicsit szánalmas.