Lehet jól és jót enni olcsón is

2017-08-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Egyesült Államokban 48 millió embernek jut napi 4-5 dollár ételre, ezért a Mezőgazdasági Minisztérium elindította a Supplemental Nutrition Assistance Program-ot (SNAP), hogy segítse ezeket az embereket, hogy egészségesen, mégis eleget tudjanak enni.

El is indult egy kihívás, amikor a résztvevők nem egy vödör jeget borítottak magukra, hanem megpróbáltak egy vagy több hétig napi 4-4,6 dollárból elegendő és megfelelő ételt biztosítani maguknak, ahogy az sokaknak mindennapi megoldandó probléma  egy életen át.

A kihívás mindkét része elég komoly. Egyrészt az összeg nagysága miatt el kell felejteni nemcsak az éttermeket, gyorséttermeket, de még a legtöbb kész vagy félkész ételt is. Előre kell gondolkodni, mit akarsz venni, fel kell használni a maradékot is, stb.

De a másik része is kemény próbatétel: úgy étkezni ennyiből, hogy az egészséges is legyen hosszú távon. Ez sem lehetetlen, bár könnyűnek biztos nem könnyű. Rákeresve a témára, több letölthető receptet is találtok, amik egyszerre egészségesek és ennek ellenére olcsók is. Ezen a linken egy egész szakácskönyvet találtok változatos ételekkel és tippekkel, hogyan tudsz kevés pénzből jó ételeket készíteni.

Mert a közvélekedéssel szemben egészségesen étkezni nem drágább, mint egészségtelenül. Egy kilogramm gyorsfagyasztott bio karfiol sokkal olcsóbb, mint egy kilogramm fagylalt, a chipsekről már nem is beszélve. Egy zsírban tocsogó, szénhidrátban gazdag rendelt pizza árából nagyon sok salátát is tudnál készíteni magadnak csirkemellel vagy mozzarella sajttal. (Egy konyhakész, mosott 300 forintos salátára rászelni a kétszáz forintos mozzarellát és ráborítani egy pohár joghurtot kevesebb idő, mint feladni egy pizzarendelést telefonon, még mielőtt.)

Felmérés is van arról, hogy olcsóbb az egészséges étel, mint a junk food-nak hívott egészségtelen párja.

Ha értéktelen, üres kalóriákat viszel be a szervezetedbe drágán, háromszor tolsz ki magaddal és a pénztárcáddal: amikor megeszed, amikor elhízol tőle és amikor beteg leszel miatta. A túlsúly és a cukros ételek fogyasztása a legbiztosabb kombinációja a garantált cukorbetegségnek 45-50 évesen, de a szívinfarktushoz sem egy rossz recept. De ha csak 10%-kal vagy nehezebb, mint kellene, akkor 10%-kal többet kell enned, hogy fenntartsd magad. Minden mást változatlannak tekintve, pont annyival többet kell ételre költened, mint amennyivel nehezebb vagy az ideálisnál. Ez akár százezer forintos többletkiadás is lehet évente. (Ha elég bátor vagy, itt megnézheted, mennyi lenne az ideális testtömeged. 🙂 )

Ha egészségesen, mégse drágán akarsz étkezni, egyszerűen nem kell felülni a marketingnek. A dél-amerikai chiamag tényleg remek étrend-kiegészítő, de pont azt tudja a hazai lenmag is töredékáron. Az olívaolaj sem rossz, de a napraforgóolajban kevesebb a telített zsír és sokkal több a többszörösen telítettlen zsírsav. Csak az olívának jobb a marketingje. S még hosszan lehet sorolni a termékeket, ami miatt sokan azt gondolják, hogy az egészséges étrend drága dolog.

Mit akarok ezzel mondani? A havi kiadás igen jelentős része élelmiszerre megy el és sokan, akik tudatosak is a pénzügyeikben, nem tudatosak abban, hogy milyen ételekre költik az erre szánt összeget. S ott van még a többség, aki abban sem tudatos, mennyit is költ élelmiszerre és étkezésre. Pedig éves szinten komoly százezreket spórolhatsz tudatos vásárlással, de azzal is, ha egészséges dolgokat veszel.

Érdemes tudatosságot vinned az egyik legfontosabb napi rutinodba, az étkezésbe is: mit és mennyiért. Ha megteheted, hogy nem kell nézned, hogy mennyit költesz ételre, legalább azt nézd meg, milyen ételre költöd azt. Ha pedig még kénytelen vagy azzal is törődni, hogy mennyi megy el étkezésre, a neten rengeteg jó ötletet találsz arra, hogyan tudsz kevés pénzből is egészségesen étkezni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram