Marad a hitelmoratórium, de változnak a feltételek

A Világgazdaság szerint marad a hitelmoratórium, de most már nem lesz automatikus.

Azonban kérhetik a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, azok a magánszemélyek, akiknek akármennyivel csökkent a jövedelme tavaly óta és azok a vállalkozások, amelyeknek 25%-kal csökkent a bevétele.

Magyarra fordítva a magánszemélyek elég nagy része maradhat a moratóriumban, ha szeretne, de legalább most már igényelni kell, nem lesz automatikus.

 

Share

113 hozzászólás

 • Tibor
  Én pont ezért fogok továbbra is maradni a moratúriumban, tudatosan.
  Mert ezek képesek lesznek utólag a bankokkal benyeletni, ha maradnak.
  Legalább egy részét. Meg mondjuk nekem könnyű, mert lejártkori törlesztésű a hitelem, így a moratúrium nem befolyásolja a lejáratát. Nekem tényleg csak a kamatok gyűlnek, nincs elmaradt töketörlesztés.
 • attilavoltam
  Ez itt az egyik fő probléma, a magyar ember többsége olyan ha hagyja az állam jogilag hogy etikátlan, erkölcstelen, morálisan elfogadhatatlan döntést hozzon akkor ezt a döntést a magyar emberek többsége meg is hozza sajnos….Ha lehet túlfogyasztani következmények nélkül akkor a magyar ember túlfogyaszt, ha lehet környezetet szennyezni következmények nélkül akkor a magyar ember környezetet szennyez, és még lehetne sorolni….Ha időt kéne beletenni abba hogy olyan tudást szerezzen amivel nem lehet megvezetni akkor azért egy lépést sem tesz, majd ha megvezetik akkor panaszkodik és másra fogja…..Bődületesen rossz példát mutat erkölcsileg a vezetés és ez a legnagyobb baj itt !
 • Hollós

  Próbáltam én is utalni rá korábban, hogy aki a megmaradó pénzt jól tudja hasznosítani (befektet, beruház, stb.), annak egyszerűen nem szabad kilépni a moratóriumból, mert végtelenül egyszerű és kiszámítható a kormány politikája.
  Többen jönnek azzal – már évek óta -, hogy a hangyák rosszul járnak. Ha így érzitek, változtassatok. Ha a világ arra megy, hogy nem éri meg törleszteni a hitelt, akkor ne törlesszetek.
  Az evolúció (akár pénzügyi is) alaptézise a minél gyorsabb alkalmazkodás egy adott helyezethez. Ha a kormány nálam akarja minden áron hagyni a pénzt és ez nekem megéri, megköszönöm és használom én.
  Lehet, hogy a végtelenített pénzzel teljesen megváltozik a világ. Lehet, hogy ehhez kell majd hosszú távon alkalmazkodni.
  Az is lehet, hogy kívülről nézve hülyébbnél hülyébb döntések jönnek, de a legnagyobb tévhit, hogy sok-sok évig el lehet lenni úgy, hogy csak gyűjtögetek.
 • csizkek
  “A jelenlegi kormány ezt tudja, és egyetlen hülyesége esetén sem a szavazóit fogja hibáztatni (majd a bankokat, Brüsszelt, Sorost, stb.), még ha közvetve a szavazókkal is fizetteti meg a hibákat.”
  Igen kommunikacioban nagyonb profik. Egyetertek amit irsz amugy, csak en meg arra fokuszaltam hogy valojaban semmi valtozas nincs. Bal-jobb, mukodtetnek vmi penzszivattyut, atlagember meg majd ellesz vhogy. A periferiara szorultak meg ott maradtak. Es ez a model.
  Kivancsi leszek mi jon tavasszal.. A ner jelenleg kb. tarvagast tart….
 • Hollós

  A legnagyobb bajom, hogy noha magam valahova a jobbközépbe tenném értékrendben, de a kormány politikájából talán ha 20%-ot tudok magamévá tenni (azt se pont úgy, ahogy csinálják), a maradék 80% ugyanis valahol a szélsőjobb és a szélsőbal politikája és rendkívül bicskanyitogató (nem is szavaztam rájuk). A hatalmukat pedig a lehengerlő kommunikációjuknak köszönhetik, ami azért profi (és gusztustalan).
  A másik oldal viszont azért áll tőlem még messzebb, mert egyszerűen még a baloldali értékek (melyek azért létezhetnének) nyomát sem láttam tőlük az elemzett korábbi időszakokban.
  Egyelőre részemről marad az említett alkalmazkodás az éppen aktuális helyzethez. Persze, ezt lehet kritikával illetni, de morális győzelmekre már nem igazán vágyom. Valahogy kinőttem belőle.
 • csizkek
  “Többen jönnek azzal – már évek óta -, hogy a hangyák rosszul járnak. Ha így érzitek, változtassatok. Ha a világ arra megy, hogy nem éri meg törleszteni a hitelt, akkor ne törlesszetek.
  Az evolúció (akár pénzügyi is) alaptézise a minél gyorsabb alkalmazkodás egy adott helyezethez.”

  Most pont ellent mondasz annak amit “kepviseltel” a devizahitelezessel kapcsolatban. ott is ment a tomeg, alkalmazkodtak. 5-6 evig nyomtak az arakat az egekbe. Ugyanaz mint most 2014.15 ota.
  Addig mig emelkedo piac van es nem erezhetoek a rizikok, addig “mindenki hulye aki kimarad es az okosak pozicioban ulnek”. Ez szokott valtozni idonkent:) Nincs vegtelen penzpumpa, ez egy tevhit szerintem. Es ha valtozik, majd kivancsi vagyok ki lesz megint hibaztatva. Es a ner miert nem lepett kozbe. (Kozbe lepett, benzinnel locsoljak a tabortuzet)

 • Hollós

  A kettő időszak közötti különbség szerintem abban áll, hogy anno mindeféle fék, korlátozás nélkül adósodhatott el bárki (szinte jövedelem, fedezet vizsgálata nélkül) egy idegen ország devizájában. Ez így rengeteg kockázat egyszerre, melyek még külön-külön is veszélyesek.
  Ezzel szemben a jelenlegi helyzet sokkal szabályozottabb, több fékkel (JTM, fedezetarány, forint alapú hitelezés) és inkább az MNB-nek (de korántsem hiszem, hogy Matolcsynak), mit a kormánynak köszönhető.
  Szóval, a trendeket látva – biztos jövedelemmel, piacképes szakmával, tudással – továbbra is úgy gondolom, hogy jobb döntés ma egy jó, fix THM-es forint hitel, mint a kuporgatás még hosszú éveken keresztül.
  Ja, Nagy Márton szerint 260 eFt lesz a garantált bérminimum (20% növekedés). Vajon mit okoz ez?
  Nem kell ide euro – és nem is lesz -, mert azt nem lehetne inflálni. Ehhez próbálok alkalmazkodni.
 • Hiteles Józsi
  Én most egy babaváró hitelben ülök, moratóriummal, jó lenne mondjuk tudni hogy katozik-e, mert ugye csak állami támogatással 0%. Utána járok majd, bár annyira nem érdekel, 3% körüli az igazi törlesztője, máp+ ban kb ennyit hoz. Igen, az infláció eszi így is, de inflálódik a hitel is, meg ehhez a pénzhez hozzáférek, amit befizetek ahhoz nem.
  Szóval én is maradok szerintem moratóriumban. Vehetnék egy kocsit a 15 évesem helyett, de karban tartottam, megy mint a kisangyal, páran lenéznek, de kit érdekel? Fizessék csak a bömöst hitelre, az ő dolguk.

  A kérdésem, babaváróval ugye érdemes moratóriumban maradni? Felelős pénzügyi döntésként.

 • Jelentéktelen Hangya
  : “Vagy mert k. nem volt mas valasztas, miutan a tamogatott hitelek olyan penzt vittek a budzsebol.”

  Láthatóan, a lényegre nem sikerült reagálni, akkor kiemelem: a Fidesz 2006-ra, az MSZP 2008-ra tervezte az euró bevezetését.

  Szükség lett volna támogatott forinthitelre, miután bevezetjük az eurót?

 • Hollós

  Ezt én is írtam. A K&H-nál a hitelfelvételkor konkrétan azzal voltak elfoglalva, hogy 2-3 éven belül az euro bevezetésekor milyen árfolyamon konvertálják át a svájci frank hitelt.
  Utólag számon kérni egy döntést átlag józsitól, akit mindeki megvezetett, ő meg sem információval, sem tudással nem rendelkezett az ügylethez, hát…. Aki 2004-2006-ban vett fel devizahitelt, az el tudja mondani, hogy abban a légkörben nem jöhetett szóba más, ez volt a helyes döntés. De, beavatkozni még Őszöd után sem akart senki.
  Majd összeomlás és átlag józsi lett a felelős. Azóta meg itt is mindenki azt fújja, hogy ő tudta előre, mert ő okosabb mindenkinél…Pont, mint hogy öt éve tudják, hogy csökkennek az ingatlanárak.
  Szóval – lehet hőbörögni – , de az elszámolásnál az 1/3 kárviselést (hiteles, hitelintézet, állam) korrektnek tartom a mai napig. Kb. így volt a felelősségük is.
 • Zabalint

  A deviza alapú hitelek egy jelentős részét azért vették fel, mert forintban nem kaptak hitelt, ugyanis úgy már túl nagy arányát tette volna ki a törlesztőrészlet a fizetésüknek, így elbuktak a hitelbírálaton. A bankok és a szabályozás részéről az volt a hiba, hogy deviza alapú hitelnél nem vették figyelembe az árfolyamkockázatot, így ugyanaz a hitelfelvevő már átment a hitelbírálaton, aki svájci frank alapú hitelt vett fel, hiszen az első törlesztőrészlet alacsonyabb volt, mint ugyanez forint hitelben.
  Viszont ettől még nem lehet pusztán a bankot és a szabályozót hibáztatni. Hitelfelvételnél az első “hitelbírálatot” nem a bank csinálja a szabályozás alapján, hanem maga a hitelfelvevő, aki eldönti, hogy mit vállal be. Már önmagában az intő jel lehetett volna, hogy forint alapon nem kapják meg az adott összegű hitelt adott futamidőre.
 • Hollós

  Jogos, amit írsz. Én is így gondolom, ezért írtam az 1/3 felelősséget mindhárom szereplő (hitelfelvevő-pénzintézet-állam) részéről.
 • örök körök

  Aki 2006 előtt vett fel közepesen hosszú időre (max 10 év) devizahitelt, az összességében jól járt, mert csak a vége felé, már csökkent tőkével szívta be, addig viszont töredék törlesztőt fizetett.

  Aki 20 évre vette fel, pláne a 2006-os történések után, az bizony nem volt normális. Hiába volt belengetve az Euró bevezetése, azért volt bőven annak kockázata, milyen árfolyamon lesz a váltás. A svájci frank pedig (amiből az igazi baj volt) továbbra is devizahitel maradt volna…

  A pénzügyi felügyelet, kormány felelőssége megkérdőjelezhetetlen persze. De miért kéne a normális adófizetőknek állni a hülyék számláját? Ez nem szolidaritás, hanem a társadalmi kontraszelekció felpörgetése a normálisak büntetésén és a hülyék kimentésén keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.