Medicina pénztártagok figyelmébe

Péter írt egy levelet, amiről érdemes tudnia mindenkinek, akik a Medicina pénztár tagjai. A levélben említett dolog sajnos nem egyedi, egyre több pénztárnál megszavaznak mindenféle plusz fizetős szolgáltatást, amit automatikusan kifizetsz, ha nem figyelsz. Miután alig valaki böngészi át az egészségpénztári egyenlegét plusz akkor már úgyis késő, így jól lehet keresni ezekkel a kéretlen extrákkal. Főleg, ha a legtöbben nem is tudnak arról, hogy mindenféle extráért fizetnek, így aztán nem is fogják igénybe venni.

Íme a levél:

Rendszeresen olvasom a blogot, régebben volt szó az egészségpénztárakról is,  szerintem egy posztot megérhetne az, hogy a Medicina egészségpénztár éppen egy “unortodox” húzásra készül.
http://www.medicinapenztar.hu/tagoknak/aktualis-informaciok (nov. 2. Medicina Assistance Alap és Kártya)

Ezt kiküldték emailben is 2 hete, de esélyes, hogy jópáran át fognak siklani felette, mert a trükk a szokásos spamlevél második oldalnyi apróbetűjében van elrejtve, virágnyelven.

A lényeg, hogy jövőre lesz egy assistance kártya pár, szerintem nem túl jó ár/érték arányú szolgáltatással.

Pl. ingyen vérvétel, amit 3000Ft értékűként tüntetnek fel, bár az árlista
szerint most csak 1500-ot kell fizetni. Ez főleg a vidéki ügyfeleknek lesz
“hasznos”, hiszen csak a XII. kerületben végzik. Meg laborvizsgálat az nem jár hozzá, tehát ingyen csak leveszik a vért, onnantól a szokásos “privát” tarifával fizetős.

Viszont a trükk, hogy ezt az egészet nem megrendelni kell, hanem automatikusan mindenki megkapja, és csak ha az ember NEM akarja, hogy innentől levonják tőle automatán az 1560 Ft éves díjat, akkor van rá egy hónap nyilatkozni, űrlapot tölteni, aláírva postázni…

Gondolom nem bíznak abban, hogy ezt a csomagot maguktól sokan megrendelnék. És így biztosan hatékonyabb, mert aki nem olvas el minden spamet, arról le lehet gombolni az 1560 Ft-ot, ami a kb. 80ezer tag esetén azért nem kis tétel. És ha nem olvassa az egyenleget, akkor lehet hogy még utólag sem tűnik fel.

(Azt nem tudom mennyire legális, hogy ezt az egészet egy közgyűlési alapszabály módosítással oldották meg, anélkül, hogy a tagok explicit erre leszerződnének. Persze erre a közgyűlésre se meghívó nem jött, de még a weboldalra is elfelejtették kirakni. Ennyi erővel teljes vagyonelkobzás is bekerülhetne az alapszabályba és aki nem tiltakozik időben, az így járt…)

Szerintem hasznos lehet ez az infó másoknak is…

Share

52 hozzászólás

 • Gyuri
  Köszi szépen az infót! Már fel is adtam a lemondó nyilatkozatot 😀
 • házastárs
  Tudom, hogy nem feltétlen célja a blognak, de ha nem is érint, nagy köszönet a hasonló infókért.

  (Viszont csak egy technikai kérés: ha nem lenne nagy gáz, hogy cikkenként csak pár sor jelenjen meg, beállíthatnád a főoldalra, mert így halál legörgetni a harmadik, negyedik cikkhez. Köszi.)

 • Tamás
  Lehet, hogy már írtam: most koccoltunk át a Medicinából egy másikba.
  A 4k HUF kilépési pénz még OK (?), de most hirtelen “rájöttek”, hogy az asszony nem igazolta magát előttük – tehát nem engedik – és be kell menni személyesen (vagy közjegyzős baromkodás meghatalmazással).
  Most komolyan: utazzon ezért valaki mondjuk 200 km-t, hogy megnézze milyen szép helyen vannak a 3-ik kerületben?
  Undorító lett az egész, már akkor le kellett volna lépni, amikor 6%-ra tolták a 2%-s levonást.
 • Ronon
  Ez hasznos volt, én is intézkedem.
  Az is figyelemre méltó, hogy a 3. negyedévben nem hozam jóváírás, hanem hozam levonás történt a tagok számláján a Medicinánál, azaz negatív volt a befektetési eredmény. Ez elég gyenge teljesítmény az alacsony hozamkörnyezet ellenére is….
 • Meister
  Tavaly az mkb ep is adott valami biztosítást ingyen. Csak az pár száz forint volt csak.
  Nem is igazán tudom, hog, mi van benne. 🙁
 • Körtefa
  No akkor ezzel megérett a kilépési nyilatkozat küldése a pénztárhoz.
 • balázs
  nagyon köszi, kitöltöttem, beszkenneltem, úgy tűnik, úgy is elfogadják.
 • Sao
  Kösz a cikket. Láttam, hogy jött tőlük valami levél, de eddig nem olvastam el. Most a cikk hatására gyorsan elolvastam, fel is hívtam őket, hogy akkor ez most miért is jó nekem?
  Azt mondták, hogy van benne 3 000 HUF-ért vérvétel. Meg biztosítás, ami halál esetén 50 000 HUF daganatos megbetegedés esetén 400 000 HUF. Kérdezem a még, hogy a 3 000 HUF-os vérvételben mi van benne? Azt nem tudja, valószínűleg egy alap vérvétel, nem nagylabor. Mondtam azt is hogy a medicina oldalán az árlista úgy kezdődik, hogy vérvétel 1 500. Na erre meglepődöt: hát-hát, a Medicina egészségközpont oldalán 1 500?, hát az biztos más.
  Azt is megkérdeztem, hogy hol lehet igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat? Sajnos csak Budapesten. Erre kérdezem, hogy aki Debrecenben lakik, azt is automatikusan beleteszik ebbe a csomagba, mert az nem valószínű hogy bármit tud használni ebből a remek szolgáltatásból…
 • Sao
  … erre pedig ez volt a válasz (kapaszkodjatok meg):
  Itt igazából nem ez a lényeg, hanem a biztosítási összeg, a halál esetén 50 000 illetve daganatos megbetegedés esetén a 400 000 HUF.
  Hát itt majdnem kiröhögtem a telefonos nénit…

  Amúgy még annyit tudtam meg, hogy a nyilatkozatot be lehet hozzájuk küldeni aláírás után scannelve is emailben.

 • Sao
  Ronon:

  Nekem a 3. negyedévben is volt hozamom és pluszos. Biztos a hozam volt mínuszos? Nekem tavaly volt olyan, hogy azt hittem elég év végén betolni nekik egy nagyobb összeget. Aztán egyszer csak látom, hogy levontak tőlem a hozamfizetés után valamit “Költséglevonás működési t” címszóval. Kiderült, hogy azért vonták le, mert hogy nem fizettem be régóta pénzt és akkor a hozamból vonnak le valamennyit a működési költségre.
  Persze itt sem tudták megmondani, hogy akkor pontosan milyen időközönként kell befizetnem, hogy ne forduljon elő megint. Azt tanácsolták, hogy negyedévente fizessek, akkor valószínűleg nem fordul elő ilyen.

 • sheila
  Mivel a kilépésért is fizetni kell, inkább elköltöttem a számlán lévő pénzt és nem fizetek több tagdíjat.
  Azt sem értem, hogy a nyugdíjpénztáramnál megfelelt az e-mailben történő azonosítás, a Medicinánál pedig csak személyesen vagy közjegyző által hitelesített dokumentumokkal lehetséges.
 • Nekem Szolnokon 2000 Ft volt a vérvétel, időpontra mentem és azonnal levették. Budapesten ez lehet, hogy 3000, de akkor ebben mi van kedvezményes?
 • piccola
  Nekem akkor lett elegem a Medicinából, amikor a lejárt kártyám helyett nem küldtek újat, és amikor rákérdeztem, hogy mi van, akkor mondták, hogy mivel nem fizettem be tagdíjat x hónapja, ezért nem küldtek kártyát. Aha, oké, valóban nem fizettem be, mert az év elején sok tízezres adójóváírás érkezett a számlára, amúgy is van rajta egy rakat pénz (tehát bőven le tud vonni működési költséget, kártyadíjat, bármit) és egyébként tök aktívan használtam a kártyát folyamatosan. Logikus, hogy ezek után nem küld újat, hanem én igényeljem újra, persze csak két tanú által hitelesítve! Igazán ügyfélbarát.
 • Isewref
  Prémiumnál dettó ez a Védőháló szolgáltatás. Mikor megszűnt a Honvéd Ep és átkerültünk automaikusan, első dolgunk volt lemondani. Azóta is trükköznek, hogy visszakerüljünk, de résen vagyunk.
 • Jancsibá
  nekem ezzel az egésszel leginkább a módszer nem tetszik. Tisztára mint a magánnyugdíjnál: ha nem akarod hogy elvegyünk a pénzedből, akkor gyere és nyilatkozz, van rá egy hónapod… Ha bíznának a szolgáltatásban, akkor meg azt nem így kellene “eladni”.

  Csak nehogy az emailen küldött nyilatkozatok “elvesszenek”. Persze a portálukon keresztül megintcsak nem lehet beküldeni egy X-et, hogy kérem/nem kérem, nehogy túl egyszerű legyen 🙂

  Meg az ilyen himihumi biztosításokat ki használja fel? Én se tudok róla, hogy lenne nekem ilyen, hát még az örökösök…

 • daraltdio
  Köszi az infót! Velem ezt egyszer lehet megtenni 🙂

  Melyik másik egészségpénztárba érdemes átnyargalnom? Mit ajánlanátok?

 • Nagy Janos Zsolt
  Premium vedohalo 85 Ft-ert nem rossz. 1 M Ft szolgaltasi osszeg kritikus betegsegek eseten, CT/MR, 1 napos sebeszet.
 • Ronon
  Sao:
  “Hozam III. negyedév” megnevezéssel a Terhelés oszlopban van összeg (még eddig mindig a Jóváírás oszlopban volt). Azaz az összeget levonták egyenlegből és nem jóváírták. Más családtagomat is látom és nála is így van. Szerintem valamit elnézel (a megjelenő összeg plusz szám, de nem mindegy hogy melyik oszlopban szerepel…).
 • Inevitable
  Köszi a cikket, olvastam amikor kiküldték de teljesen elfelejtettem.
  A legalitása nekem is elég kérdéses, de szerintem lassan amúgy is eljött az ideje a váltásnak. Elég spártai a levonás az én befizetési nagyságrendemben (évi 300e alatt), ahogy néztem vannak jobbak is, csak kérdés hogy a gyógyszertárak elfogadják-e a többit. Nekem sokat megér hogy nem kell a számlával bohóckodni.
 • TFerenc
  Én befenyegettem őket. Először jeleztem nekik, hogy a polgári törvénykönyv is rendelkezik arról, hogy miként jön létre szerződés két fél között, és az, amit csinálnak, finoman szólva nem annak szellemében történik. Erre mindenféle hülye saját belső szabályzatra meg határozatra hivatkozva elhajtottak. Aztán erre jeleztem, hogy én nem kértem semmilyen plusz szolgáltatást, így fizetni sem vagyok hajlandó és amint azt látom, hogy ennek ellenére levonják a szolgáltatás díját, azonnal átmegyek másik pénztárhoz és a fogyasztóvédelemhez fordulok. Ez már elegendő érvnek bizonyult.
 • AngelInnocent
  OTP EP-nél is negatív volt a hozam a 3. n.évben, én is meglepődtem…Azért elgondolkodtatott, hogy mennyi pénzt érdemes ott tartani. Vajon mibe fektetnek ezek a pénztárak? Ezek szerint nem csak kockázatmentes elemekbe.
 • Jancsibá
  TFerenc: egy fogyasztóvédelmet szerintem így is megérne, de ez a pénzügyi fogyvédhez tartozik, azt még nem találtam meg hogy elektronikusan hogyan lehet 🙂 Én amikor rákérdeztem, hogy “ezt így most hogy?” már jött is a mindenféle hivatkozásokkal teli email, hogy ez aztán tuti törvényes…

  AngelInnocent: szerintem pont a kockázatmentesekből jön ki a negatív hozam, mert elér mondjuk 0,7%-ot, de ezt valami portfoliókezelőcég viszi, aki leszedi a maga sápját ebből is és nyilván az is OTP, tehát úgy állapodnak meg, hogy mindenki jól járjon, kivéve az ügyfél…

 • Garri
  Medicina a többi EP-hez képest nem valami transzparens, ezért én is elbúcsúztam idén tőlük.
 • headset

  “Vajon mibe fektetnek ezek a pénztárak?”

  Pl. az OTP EP rövid és hosszabb távú állampapírokba.

  otppenztarak.hu/file/ep_2016_evi_beszamolo_a_befektetesi_uzletmenetrol.pdf

 • Geo
  Ronon: Ez a negatív hozam lekötött összegre vonatkozik? Én most szeretnék először pénzt lekötni náluk, telefonon azt mondták, azt nem árulhatják el, mibe fektetik a pénzt, de negatív nem lehet.
 • TF
  Márciusban az MKB EP is bevezetett egy hasonlót, de azt le lehet mondani.

  mkbep.hu/tagoknak_egeszsegbiztositas_gyik.html

 • Tsh
  Az az mkb biztosítás amúgy nem feltétlenül rossz. Ismerek olyat aki MR vizsgálatot kapott ezáltal magánban, hamar. Állami egészségügyben hónapokat kell várni egy ilyen vizsgálatra, magánban pedig van vagy 40 ezer forint. Szóval neki biztosan megérte az az évi kb. 1000 forint.
 • anTi
  link a lemondó nyilatkozathoz:

  medicinapenztar.hu/images/pdf/nyomtatvanyok/2017/MEP_Medicina_Assistance_K%C3%A1rtya_Szolg%C3%A1ltat%C3%A1s_lemond%C3%B3_nyilatkozat.pdf

 • headset

  “Ez a negatív hozam lekötött összegre vonatkozik?”

  A lekötött pénz hozama pontosan ugyanannyi, mint a nem lekötötté. A pénztár teljes befektetésének eredményét osztják ki a tagok között, anélkül hogy a lekötött pénzt külön kezelnék.

  A lekötésnek csak az adóhatóságtól jövő visszatérítéshez van köze, a pénztárt nem érinti. Nem olyan, mint egy banki lekötés. Csak annyi hatása lehet, hogy a pénztár egy kicsit hosszabb távra tud befektetni, de ennek hasznát egyenletesen terítik a teljes vagyonra.

 • headset

  “Márciusban az MKB EP is bevezetett egy hasonlót, de azt le lehet mondani.”

  1. A cikkben szereplő egészségbiztosítást is le lehet mondani. Ott a baj, hogy mindenkinek beindítják és ha valaki nem veszi észre, fizethet a semmiért. (Ha már nem olvastad figyelmesen a cikket, ennyit segítek.)

  2. Az MKB Gondoskodás biztosítása csak havi 83 Ft. Ez automatikusan indul minden tagnak, de ezért a pénzért ellátásszervezést, betegség esetén diagnosztikai vizsgálatokat (évi 250 ezer), egynapos sebészetet (évi 300 ezer) és kiemelt betegségeknél 3 évig költségtérítést (évi 600 ezer) adnak. Bőven megéri, nem olyan neszesemmi, mint a Medicináé.

  3. Az MKB Gondoskodás Plussz biztosítása havi 6500 Ft, de azt meg kell rendelni, magától nem indul.

  Egyszóval egyik sem hasonló.

 • headset
  , @Jancsibá
  “egy fogyasztóvédelmet szerintem így is megérne”

  Nem lesz sikeres.

  Ez nem egy két fél közötti szerződés, hanem egy egyesület. A törvény szerint a tagok döntöttek így, akik között Nektek is megvolt a megfelelő képviseletetek. (Más kérdés, hogy ezzel a gyakorlatban a tagok nem törődnek.)
  Ha a közgyűlés vagy küldöttgyűlés szabályosan zajlott akkor a határozat érvényes.

  Ellene csak bíróságon lehet pert indítani.

  1993. évi XCVI. törvény 23/A.§
  “A közgyűlési határozatok ellen a pénztártagok, illetve a küldöttek, valamint a Felügyelet a határozat meghozatalától számított 90 napon belül keresetet nyújthatnak be a pénztár székhelye szerint illetékes törvényszéken.”

 • N.
  Az OTP EP negatív negyedéves hozamára rákérdeztem náluk, amire ezt válaszolták:

  “A pénztári vagyoni hozamtermelése nem egyenletesen oszlik el a naptári negyedévek között, ez, valamint a Pénztárra vonatkozó számviteli szabályok sajátossága az oka annak, hogy a 2017. III. negyedévben negatív hozam került felosztásra, amely jelentősen kompenzálódik majd a IV. negyedévben. A Pénztár 15 éves fennállása alatt mindössze 1-2 alkalommal fordult elő hasonló eset.”

  Hamarosan jön IV. negyedéves hozamfelosztás, meglátjuk, mennyire sikerül kompenzálniuk.

 • Sao
  Ronon:

  Valóban, igazad van. Rossz oszlopban van az összeg. Megkérem őket, hogy tegyék át a helyére. 🙂

  Azt mondták jó oszlopban van az a hozam, és sajnálják, hogy mínuszos lett, eddig 1x volt ilyen. Aztán érdeklődtem, hogy mégis mibe van befektetve a pénz, hol van erről valami dokumentum. Az volt a válasz, hogy ez nincsen fent a weboldalon, nem adható ki, csak az ügyfélszolgálatukon személyesen lehet megtekinteni.
  Egyre több a fura dolog ennél az EP-nél.

  Az IZYS-nél pluszos volt a 3. negyedév is.

 • Endre bá
  Láttam, hogy itt sokan megtakarításokat tartanak az egészségpénztáruknál. Miért?
  Nekem soha nincs rajta pénz. Év közben gyűjtöm a eü. számlákat, év végén beküldöm és elutalok annyi pénzt, hogy ki bírják fizetni és élvezem az adóvisszatérítést. Nem így optimális?
 • Maxi

  medicinapenztar.hu/kozzetetel/beszamolok

  a beszámolóban vagy a mellékletben benne KELL legyen.

  Én is náluk vagyok, hogy érted, hogy egyre több a fura dolog? Normálisnak tűnik a gazdálkodásuk, tavaly söpörtek ki több tízezer zombitagot. Az EP számla egyébként is célmegtakarítás, nem befektetés. A befizetések vásárlóértékét kockázatmentesen őrizzék meg, ennyi érdekel + legyen az ilyen jellegű öngondoskodásra adókedvezmény, ezekkel kalkulálva, év/év alapon még sosem volt, hogy legalább az inflációkövetés ne lett volna meg ezen a megtakarításomon.

 • piccola
  Endre bá, én azért tartok rajta pénzt, mert jó periódusokban elég jó hozama szokott lenni, és elég gyakran vásárolok ep-számlára, a fizetést kártyával egyszerűen lerendezem, és nem kell állandóan számlát kérni meg gyűjtögetni. Kényelmes. Valamint megnyugtató a tudat, hogy ha bármi van, erre a célra is van félretéve valamekkora összeg.
 • Tsh
  Endre bá: nem tudom te hogy csinálod, de nekünk nem jön össze évi 750+150 ezer forint egészségpénztári számla. Így a pénz nagyobb része önsegélyező jogcímen van kikérve, ahhoz viszont minimum 180 napig ott kell parkoltatni a pénzt sajnos.
 • headset

  “Láttam, hogy itt sokan megtakarításokat tartanak az egészségpénztáruknál. Miért?”

  Vannak akik a legkisebb befizetéssel akarják kihasználni a maximális adóvisszatérítést. Ehhez a befizetés után járó 20%-ot és az el nem költött leköthető pénz 10%-át úgy kell kombinálni, hogy kiadja a 150 ezer forintot. Alapesetben az első évben kb. 500 ezer befizetés, később kevesebb

  Ha valaki nagyon keveset költ gyógyszerre és egyébre, előbb-utóbb összegyűlhet annyi pénze, hogy minden évben le tud kötni 1.5 milló Ft-ot. Az évi 5% a visszatérítésből + a pénztári hozam.

  Ez persze az elméleti felső határ, ennél lehet kevesebb a pénztárban tartott pénz.

  Ez a pénz lehet vésztartalék is, mert a lekötést fel lehet bontani és a legtöbb szükséghelyzetben (munkanélküliség, betegség, GYES) van kifizetés.

 • Ronon
  Én is érdeklődtem a Medicinánál és azt az infót kaptam, hogy a befektetési szabályzatot személyesen megnézhetem ügyfélszolgálati időben. Ez mégis milyen már!? Néhány évtizedet eltévedtek időben.
 • szocske
  nemrég írtam be egy másik poszt alá, de itt jobb helyen van talán:

  1. évben 500k befizetés + lekötés,
  2. évben 150k adóvisszatérítés + 450 befizetés, az egészet lekötni,
  3. évben 150k adóvisszatérítés + lejár az 1. évi 500 lekötés, 283ezer befizetés, egészet lekötni
  4. évben 150k adóvisszatérítés + lejár a 2. évi 600 lekötés, 250 befizetés, egészet lekötni
  5. évben 150k adóvisszatérítés + lejár a 3. évi 883 lekötés, 186ezer befizetés, egészet lekötni
  6. évben 150k adóvisszatérítés + lejár a 4. évi 1M lekötés, 116 befizetés, egészet lekötni
  7. évben 150k adóvisszatérítés + lejár az 5. évi 1,22M lekötés, már csak 44ezret kell befizetni és az egészet lekötni
  8. évben 150k adóvisszatérítés + lejár a 6. évi 1,26M lekötés, idén csak 28ezret kell befizetni és az egészet lekötni
  9. évben 150k adóvisszatérítés + lejár a 7. évi 1,5M lekötés, többé nem kell befizetni, a rendszer önfenntartó lett

 • szocske
  Tehát összesen 1 357 000 Ftot kell befizetni, 8 év alatt, egyre csökkenő összegekkel, hogy a 9. évtől minden évben befizetés nélkül megkapjuk a 150ezer Ft adóvisszatérítést.

  A fenti számok nem tartalmazzák a pénztárak költségeit, igaz van is olyan pénztár, ahol ez jelképes mértékű.

 • Evvi
  Az egészségpénztári megtakarítás mellett szól, hogy az azon felhalmozott megtakarítás a nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjpénztárba átvihető.

  1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról:
  „egészségpénztár, önsegélyező pénztár, egészség- és önsegélyező pénztár tagja a 2. § (5) bekezdés a) pontjában meghatározott nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíjpénztárba átléphet”

 • Jancsibá
  szocske: hű, ez nagyon jó 🙂
 • V
  azert kilenc evre elore tervezni allami tamogatassal egy olyan orszagban ahol visszamenolegesen is torvenykeznek, kicsit bator. Az az evi 150 ezer meg korulmenyektol fuggoen nem olyan hatalmas osszeg
 • Silverado

  “1. évben 500k befizetés + lekötés…”

  Én anno ezt kiszámoltam Excelben az Izysnél alkalmazott költségeket is figyelembe véve, de a hozamoktól eltekintve. A befizetendő és lekötendő összeg mindig ezresre kerekítve, a lekötés utáni egyenleg mindig ezer forint alatti. De nagy különbség így sincs.

  1. évben 512 eFt befizetés, 476 eFt lekötés (a költségek miatt kevesebb)

  8. évben 35 eFt befizetés, 1.430 eFt lekötés.
  Tehát összesen 1.894 eFt befizetés és az adóvisszatérítések után a 9. évtől valóban önfenntartó. A 15. évben a lekötés utáni egyenleg már közel 900 eFt lesz, miközben akkor már 7. éve nem fizetek be egy vasat sem. Persze ez csak elmélet, mert akkor igaz, ha nem változnak a szabályok, nincs költés a számláról, és nincs más önkéntes pénztárhoz (EP, ÖNyP) történő befizetés. Természetesen ez utóbbiak mellett is működik, de akkor egy kicsit mások a számok.

 • Silverado

  “azert kilenc evre elore tervezni allami tamogatassal egy olyan orszagban ahol visszamenolegesen is torvenykeznek, kicsit bator. Az az evi 150 ezer meg korulmenyektol fuggoen nem olyan hatalmas osszeg”

  Sajnos van ebben is igazság, de szerintem pont 150 ezerrel több, mint a semmi. Akinek meg nem olyan hatalmas összeg, az kockázatosnak sem fogja tartani.

  “A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.” Woody Allen
  🙂

 • szocske
  , sajnos az Izys elég drága, magas elvonással dolgozik, ha önfenntartó EP a cél, akkor érdemes pl. a Patikát választani, novemberi akcióban “olcsón” befizetve.

  Azért durva, hogy az én nettó számításom 1,35M Ftját az Izys, ha jól emlékszem 6% költsége több mint 30%-kal növeli és 1,8M fölé kerül :S

 • szocske
  , több mint 15 éve van egészségpénztári tagságom, azóta van adókedvezmény, igaz az első években még 30% max. 100ezer Ft volt, később lecsökkent 20%-ra, szóval eddig ez viszonylag fixnek tűnik, persze garancia nincs rá.

  Egyébként nálam nem működik a példában felsorolt önfenntartó rendszer, régen nagyszülők gyógyszer és orvosi költségei miatt érte meg jobban felvennem a befizetéseket, valamint akkor még el lehetett költeni egészségmegőrző dolgokra is nem csak gyógyszerre, lehetett pl. biciklit venni epénztári számlából.
  Az utóbbi években pedig az önsegélyezőkkel összemosás miatt pl. gyerekszülés esetn fel lehet venni pénztáranként 1M Ftot, ezért is jobban megéri befizetni és fél év múlva felvenni a pénzt, mint éves 1,5M Ftot lekötni, hiszen akkor csak 150 adókedvezményt vehetném fel és bent állna a tőke, ettől nekem szimpatikusabb ha úgy veszem fel a 150kt, hogy nem áll bent a pénzem

 • FKamill
  Én is beküldtem nekik a kilépésemet (nem tudtam, hogy szkennelve is megy – ilyen eszembe se jutott volna eddig).
  A pénztárban tartott pénzre semmi OBA sem vonatkozik, ezt a tavaly tönkrement somogyi takarék és az akkor becsődölt pénztár (volt Honvéd EP) ügyfelei jobban tudják nálam.
  Vajon mi lesz majd, ha bevezetnék a negatív hozamot?
 • Peti
  És mi a helyzet az MKB-ba olvadt Dimenzió EP-vel? Valóban problémák merültek fel működését tekintve, vagy egy ‘picit’ rásegített az MNB?