Közösségi valutaváltás

Gyakran felmerül az emberben, hogy miért nem találkoznak valamilyen fórumon azok, akiknek eladó valutájuk van, illetve ilyet szeretnének venni. Így kihagyhatnák a pénzváltókat és még a tranzakciós adót is megspórolnák, ezen a két tételen mindketten sokat nyernének.

Egy igazi nyer-nyer felállás, hiszen mindketten jobban járnak.

Nos, van ilyen lehetőség, például ez. Megadhatod, hogy mid van eladó, mennyi, hol és mi a legkisebb tétel, amennyit hajlandó vagy belőle eladni. Az árfolyam általában az MNB középárfolyama.

Első ránézésre a lehetőség remek, de azért pár buktatóra szeretném felhívni a figyelmed.

Az első, hogy a dolog valószínűleg a törvénysértés határán billeg, nem biztos, hogy te meghirdetheted az eladandó valutádat. De ez a legkisebb probléma.

A második, hogy nem tudsz semmit arról a személyről, aki feladta a hirdetést. Elmész hozzá pár millióval a zsebedben, aztán vagy tényleg eladni akarja neked a valutáját, vagy más terve van veled és a pénzeddel.

Ha kis pénzről van szó, szerintem azért kár rizikózni. Ha most kétszáz eurón megspórolsz négyszáz forintot, nem biztos, hogy azért megéri kockáztatni.

Komolyabb összegnél meg kérhetsz jelentős árkedvezményt a hivatalos pénzváltóknál is, nem egyszer középárfolyamon, vagy ahhoz nagyon közel odaadják neked a pénzt. Akkor meg azért felesleges a dolog.

Az se lenne baj, ha felismernéd biztosan a hamis bankjegyeket egy sietős csere során is a helyi gyorsétteremben. (Az hogy recés a festék és van benne vízjel, ma már édeskevés ám.) A forgatásról és egyéb lehúzási trükkökről nem is beszélve. Amikor otthon jössz rá, hogy a köteg közepén csak újságpapír van, pedig te saját kezűleg számoltad meg. Csak aztán egy pillanatra felnéztél, mert valaki megszólított…

Mindezek ellenére úgy gondolom, ez egy jó ötlet és ha helyén van az eszed és tényleg tudod, mit csinálsz, akár nyerhetsz is rajta. De nagyon nem ajánlom mindenkinek, csak aki kellően rutinos és dörzsölt ahhoz, hogy ne vágják át egy ilyen tranzakció során. A többiek inkább maradjanak a biztosnál, nem annyival drágább, hogy megérje a rizikót.

Share

12 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Most akartam írni róla. Akkor jó, ha egyszer, egyszer akarsz utalni és váltanod is kellene. Ha már többször akarsz mondjuk eurót utalni, akkor érdemesebb mondjuk egy szlovák számla. Amúgy még vedd hozzá a 0,3% tranzakciós adót is.

  Egyébként csak úgy találomra: Rafi devizaszámla utalás SEPA országba 0,2%. Vagyis annyira nem olyan nagy hanyattesés ám a 0,5%.

  Három előnye van: a minimumdíj csak egy euró, nincs váltási költség, illetve a fogadó fél sem fizet a fogadásért.

 • tnt
  Persze ahol nincs tranzakciós adó azzal nem tud versenyezni, de egyébként mivel nincs számlavezetése stb. elég jó. Én használom devizaszámla helyett.
 • tnt
  Ja eddig olyan számlával használtam, amin nincs utalási és tranzakciós díj….tehát ingyenes….így már elég jó…:-)
 • milyen feri?
  Mindenesetre megjegyzem a lehetöseget, neha kell majd valtanom eurot hufra, es a valtokkal nincs szerencsem (fogalmam nincs, hol vannak ezek a tuti “közeparfolyamon valtanak” arab meg mittomenmilyen penzvaltok) azaz kemeny spreadet fizetek mindig.
 • milyen feri?
  ez a transferwise pedig tetszik, 291-ert valtana most az eurhufot, a közep meg 292. mivel ha magamnak hazautalok, a cib elböl elrak 2eur-t es meg az arfolyamon is bukom, ez josagnak tünik.
 • Kiszamolo
  Milyen összegeket váltasz egyszerre?
  Szoktad kérni, hogy beszélhess a főnökkel? Ismernek már ott, ahol a főnökkel szeretnél beszélni?
 • Etilcsoport
  Ket kerdesem lenne:

  1. Kb. mekkora osszeg szamit “komolyabb”-nak, amire mar adnak a penzvaltok jelentos kedvezmenyt?

  2. Ha lenne egy szlovakiai euros szamlam, milyen lehetosegeim lennenek rendszeres Magyarorszagra torteno utalas eseten a tranzakcios koltsegek minimalizalasara?

 • pdw
  1. Sajat tapasztalat szerint 500ezernel mar biztos van. Amugy meg kell kerdezni a penzvaltot.

  2. Szerintem semmilyen 🙂

 • Varázspálca
  Azért csak nagyon halkan megjegyezném, hogy létezik egy hitelintézeti törvény Magyarországon, amely szerint kizárólag hitelintézet jogosult a pénzváltásra. Amikor te pénzváltóhoz fordulsz (nem az arabhoz a Keletinél, hanem hivatalos pénzváltóhoz), az valamelyik hitelintézet kiemelt közvetítője (és nagyon határozottan nem ügynöke!), aki eljárhat a hitelintézet nevében, kockázatot vállalhat és szerződést köthet. Mindezt szigorúan felügyeleti engedéllyel.

  Én azt gondolom, hogy ez a napiárfolyamos valutapiac nem határmezsgye, hanem törvénysértés. Kérdés, mit szól hozzá a Felügyelet.

 • Andras
  Még kisebben is lehet csinálni, ha mondjuk van kinn dolgozó ismerősünk, aki hazalátogatásra váltana hazai pénzt, mi meg mennénk nyaralni, és arra váltanánk kintit. Nem mintha sokat lehetne spórolni, de jó ismerőssel legalább nincs kockázat.
 • milyen feri?
  alapvetöen kis összegek (max 1-200 eur) es kb mindig mashol valtok, mivel csak kb. 3 havonta jarok otthon, de huf gyakrabban kell (fundamenta, malacpersely, ilyen-olyan netes vasarlasok, stb.) ezert nem tudom mindig megvarni amig otthon vagyok, es egyben bevinni mittomen 1000 eurt, ami az also hatara annak, hogy szoba alljanak velem. emiatt inkabb random idöközönkent hazautalok par szaz eurot, az kitart egy ideig.
  a “3 havonta 1x nagyobb összeg penzvaltonal” megoldas elönye lenne idövel az “ismertseg” ez az ezzel esetleg együtt jaro jobb arfolyam, az utalgatas viszont sajnos kenyelmesebb.
 • xezs
  Mind a mai napig teljes mértékben ellene vagyok mindenféle ilyen pénzügyi közösségi kezdeményezésnek, legyen az pénzváltás vagy hitelezés.

  Hogy miért ellenzem? Kiszámoló teljesen jól leírta. Nagyfokú bizalom kell a felek között egy ilyenhez, másrészt semmilyen állami vagy pénzpiaci felügyeleti garancia nem illeti meg az embert ilyenkor. Elég csak megnézni a Vaterás csalásokat: napi szinten iszonyat sok embert vernek át mindenféle nem létező vagy hamisított termékkel.

  Egyébként ha jól tudom, Romániában régebben nagyon mentek az effajta csalások: a sok kitóduló magyar olcsón akart lejt váltani, a zugváltósok meg ott álltak sorban. Amint valaki épp váltott, elkiáltotta valaki magát, hogy “itt a rendőrség” erre siettették az illetőt a számolással, és a végén persze hogy kevesebb valutát kapott.