Megjelent a rendelet a 10 milliós ajándékról: CSOK 2016 lakástámogatás

Figyelem! Írtam a témáról újabb cikket az azóta már kijött törvény szerint. Inkább azt olvasd el, kattints ide az új cikkhez.

Ma kijött a konkrét rendelet a 10+10 milliós lakástámogatásról, ami nem más, mint a CSOK kibővítése. Elolvasható a Magyar Közlönyben itt, a harmadik oldaltól.

Itt írtam pár napja a CSOK szabályozásáról, ehhez képest az alábbi dolgok változtak csak:

Fontos! Olvasd el az előző cikket is, mert itt csak a változások vannak, sok mindent megértesz abból a cikkből.

– Ha valaki bevállalt gyereket előre, eddig csak házasok tehették meg és csak akkor, ha mindkét fél 40 év alatt volt. Most annyi a változás, hogy elég az egyik félnek 40 év alatt lennie.

– Eddig 16 év alatt, vagy 25 év alatt nappali tagozaton tanuló gyerek volt a gyerek, most a 16 év 20-ra módosult.

– Ha nem sikerült teljesíteni a gyerekvállalást (4-8-10 év van rá, attól függ, most mennyi gyerek van), de igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy orvos igazolja, hogy arra sem alkalmasak, akkor csak a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetni.

– A (használt) lakás vételára nem lehet több, mint a banki értékbecslés eredményének 120%-a.

– Új lakásnál eltörölték a 350 ezer ft/nm felső árhatárt.

– Némileg emelkedett a használt lakásra felvehető összeg is és eltörölték az enrgiatakarékosságra szóló előírásokat.

– Maradt a 180 napos TB biztosítottság, ami lehet külföldön teljesített is, de a megelőlegező 10 milliónál meghagyták a bejelentett 2 évet, ebből az utolsó 180 nap ” a  Tbj. 5.  § (1)  bekezdés a), b) és e)–i)  pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie”, ami nem lehet közmunka.

– Ha jól értem, az a gyerekek után, ami után már igénybe vették a támogatást, újra nem lehet igénybe venni, kivéve akadálymentesítést 10 év után. Arról volt szó, hogy a különbözetet a régi és az új között fel lehet venni.

– Nem lehet az igénylő rajta a rossz adósok listáján, a KHR listán aktív állapotban, legalább egy éve. (Most 1,25 millió magyar rajta van, ezzel erősen szűkítették a kört.)

– Nem teljesítés esetén a Ptk.-ban meghatározott kamat ötszörösével kell visszafizetni a támogatást, kivéve az ismert kivételeket, mint az új lombikprogramban való részvétel, az egyik házastárs halála, rokkantsága, stb. Eddig a Ptk.-ban meghatározott késedelmi kamat volt a törvényben.

– Törvényben rögzítették a bejelentett büntetlen előéletet.

– Az ÁFA-visszatérítés magánszemély építtető esetén 150 nm-esnél kisebb lakás vagy 300 nm-esnél kisebb ház esetén igényelhető.

– A kamattámogatás három gyerek esetén az eddigi kamattámogatott hitel mínusz további 3% lesz, ötévente változhat a kamat.  Mivel a kamat az ötéves állampapír hozamához van kötve, nem igaz, hogy 3% lehet maximum.

– Három gyerek esetén nem kizáró ok, ha már van ingatlan. (Itt, 7/B§ 6/a pontja)

– Most már az emeletráépítés és a tetőtér-beépítés is új ingatlannak számít, ha megfelel a követelményeknek. De ez nem azt jelenti, hogy te építed be a tetőteredet, hanem egy vállalkozó új lakásokat alakít ki egy társasház tetőterében.

Nekem ennyit sikerült kihámozni, ha valamit még találsz, írd meg a hozzászólásokban.

A módosítást fenn találod a linken, a régi törvényeket, amiket módosítottak, azokat pedig itt:

12/2001, 256/2011 341/2011

Figyelem! A cikk folytatását itt találod! Mielőtt kérdeznél, olvasd el azt is!

 

Share

280 hozzászólás

 • Mariann
  Sziasztok, nem házas, 2 gyermekét egyedül nevelő anya mit kaphat ebben az új rendszerben? Nekem ez a rész nem tiszta. Köszönöm!
 • Lee732
  Akkor a szülőnek ajándékozás mehet?:)
 • sixhundred
  Csak két, gyereke(ke)t nevelő felnőtt veheti igénybe, legalább az egyiknek 40 év alatt kell lennie, nem kell házasnak lenniük. Szóval, szerintem, egyedülállóak nem vehetik igénybe.
 • sasrobert
  Kedves Kiszámoló! nagyon sajnálom hogy még annál is inkább igazad lett mint gondoltam, bár a célcsoport egyik tagja vagyok, de a kevés valódi adófizető egyikeként úgy látom összességében ezzel megint csak megszívtam – mikor nem persze 🙂
  Ennek a programnak a hatékonysága még annál is rosszabb lesz mint amikor munkahelyeket teremtenek sok millió forint / munkahely támogatással.
  Mi lehetne egy ilyen program célja:
  1. a születésszám növelése
  2. a lakásállomány bővítése, a lakáskínálat növelése,ahol ez indokolható.
  Az első pont esetén milyen hatékonyság az hogy 25 éves korú “kisgyerek” esetén is lehet igényelni?
  A második ponthoz: vidéken akkora üres és jó minőségű ház és lakásállomány van, hogy teljesen fölösleges és igazságtalan adófizetői pénzen támogatni azt hogy még szebb házak épüljenek.
  Ahhoz hogy egy program hatékony és igazságos legyen, sokkal célzottabbnak kellene lennie…
 • Mariann

  Köszönöm a választ! Ha nem kell házasnak lenni, akkor minek kell lenni? Élettársi viszony? Azt hogy igazolod? Közös lakcím? Valami más?
 • Kiszamolo
  Mariann, mindent kaphatsz, de plusz egy gyereket előre nem vállalhatsz be, csak ha házas vagy. De a meglévők utám kérhetsz támogatást.
 • Barnabás.Jog
  Lehet kérni a különbözetet; a rendelet beiktat a rendeletbe egy 7/B. §-t, ott a 2. bekezdés utolsó fordulata írja, hogy igényelhetik a különbözetet (meg mindenki más is, aki nem kapta meg, ami JÁR).

  (2) Ha a támogatott személy
  a) 2016. január 1-jét megelőzően e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok
  szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe,

  … az a) pont szerint már igénybe vett és a 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti összeg különbözetét igényelheti.

  (A 4. § (1) c) pont a 10 milla)

 • syl
  Kedves Kiszámoló számomra pár dolog nem világos. Meglévő ingatlan esetén igényelhető e a 10+10m? Melyik részére kell fizetni a büntető kamatot 10+10m esetén? Ha netán nem teljesülnek a feltételek az jelenleg pontosan mekkora büntető kamat? Illetve a mostani Ptk. késedelmi kamatot vagy a mindenkori ötszörösét kell e visszafizetni? Mennyi a jelenlegi Ptk. késedelmi kamat? Tehát ha jól értelmezem most megkapom a 10m-t illetve ha igénylem akkor mellé a 10m kedvezményes hitelt 3%-al aminek közben fizetem a törlesztőit, és 10év múlva ha nem teljesül a 3 gyerek akkor vissza kell fizetnek az első 10m-t és annak Ptk.x5 kamatait de a kölcsön nem változik ebben az esetben? Elnézést a sok kérdésért 🙂
 • Barnabás.Jog
  Nyilatkozni kell az élettársi kapcsolatról.
 • Mariann

  Köszönöm a választ!
  A “mindent kaphatsz” részt kifejtenéd bővebben, szakmailag? Nagyon jók a cikkek, nagyon sokat tanulok belőlük… szerintem sokan.
  (az oldal befrissülése viszont oly lassú, hogy még a választ sem jelenítette meg, másokét viszont igen…)
 • pmonika
  Én annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a bevállalt 3 vagy meglévő 3 gyerkőcnél nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon/szolgálati lakás stb, csak az a feltétel, hogy nagyobb, a paramétereknek megfelelő ÚJ lakást kell venni vagy építeni és ott lakhelyet létesíteni. Vagyis ez kizárólag azokra vonatkozik akik jogosultak a 10 milliós támogatásra. Elég nehezen hámoztam ki belőle.
 • Gaba2001
  pmonika:
  Ha 2 gyereket vállalok be előre (egyik úton van) és most rendelkezem lakástulajdonnal, amit nem tervezek eladni, de jövőre építkezek ami nagyobb lesz mint amiben most vagyunk, akkor így mi is jogosultak lehetünk a támogatásra?
  Előre is köszönöm a válaszod?
 • lila
  Nyaraló tulajdonjoga számít? Azt is el kellene adni / ajándékozni?
 • pmonika
  Szerintem a különbözet igénylése is csak a 10 milliós összegre jogosultaknál működik.
 • pmonika
  + hiába lehet lakástulajdona annak aki a 10 milliós összegre jogosult, ha 5 éven belül volt eladott ingatlana annak a vételárát bele kell forgatni önerőként, akkor is ha már elköltötte…..
 • Laya
  Szerintem ott van a kutya elásva, hogy 5-szörös kamatot kell majd kicsengetni a bedőlőknek (is). Nem tudom az mennyi lesz, és hogy konkrétan melyik összegre vonatkozik, de hogy mélytorok lesz az tuti. Akiket eddig nem lakoltattak ki, üldöztek vagy lehetetlenítettek el, azokat majd ezzel fogják. Csak egy példa: felveszed a hitelt, aztán fél-1 évig munkanélkülivé válsz (mert a gazdaság mint tudjuk, dübörög. Mint a metró. A föld alatt.), szóval nem tudod fizetni a hitelt és bedőlsz. Sosem keveredsz ki belőle. De a sztorit ismerjük. Nem kell hozzá devizakockázat sem, a kamatos kamat és a bünti kamat is elvégzi a dolgát, ahogy azt kell.
  Mindeközben a nyugatnak valahogy bassza csőrét a sok K-európai DOLGOZÓ (ingyenélőknek nevezik őket, de azt csak nekik lehet). Szóval akik majd 5 év múlva dőlnek be azok már nemigen fognak tudni Ny-ra menekülni (ha még lesz 1általán). Erre is kell számítani!
 • Andi
  Engem a gyakorlati kivitelezés érdekelne, már igénybe vett CSOK esetén. Idén augusztusban vettünk használt lakást, 1 meglévő és 1 vállalt gyerekre kaptunk 1 millió Ft-ot. A vállalt gyerek már úton van, viszont feltétel volt, hogy 10 évig ebben a lakásban fogunk lakni. Ha bevállalnánk egy harmadik gyereket, vagy születne még egy ebben a 10 éves időszakban és szeretnénk ezt a 10+10 milliós támogatást, vagyis a különbözetet, feltételezve, hogy még lesz rá lehetőség, akkor ebből a lakásból kellene az újba átmenni, vagy ha ezt előbb eladnánk, mehetnénk addig albérletbe is, mert valahol lenyilatkozzuk, hogy épül “AZ” az új házunk? Nekem ez nem világos még sehonnan
 • pmonika
  Gaba2001 az útban lévő mellé +2 gyerkőc bevállalása? Akkor igen jogosult lehetsz a 10 milliós összegre, ellenben csak a 2 gyermekeseknek járó összeget kaphatod meg. A feltétel a 10 millióhoz: ba) gyermektelen házaspár három gyermek születését vállalja,
  bb) egy meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább két gyermek születését vállalja, vagy
  bc) két meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább egy gyermek születését vállalja és
  c) új lakást épít vagy új lakást vásárol
 • Kiszamolo
  Szerintem nem, az nem lakóingatlan.
 • futaszabi
  Teoretikus kérdés. Eajta vagyok a KHR listán, Feleségem viszont otthon a két picivel. 3 gyereket szeretnénk belátható időn belül, nyilván ha van egy ilyen lehetőség, akkor el is gondolkodunk a saját házon.

  Számomra nem világos, hogy csak aktív dolgozó igényelhet? Ha jól tudom, akkor a GYED pl passzív státusz talán?

  Hiába van jó fizetésem, a KHRes hitelre pedig részletfizetési megállapodásom, amit fizetek is hibátlanul, gyakorlatilag ki vagyunk zárva?

 • Natália
  Kedves Miklós és hozzászólók!

  A párom több, mint két éve rendelkezik munkaviszonnyal, így TB biztosított. Én egyetemista vagyok szintén több mint két éve, de így csak TB jogosult. A többi feltételnek megfelelnénk, viszont ezen a ponton nem teljesen világos a rendelet. Tudna valaki segíteni az abban, hogy ebben az esetben igényelni tudjuk-e a támogatást?

  A választ/válaszokat előre is nagyon köszönöm!
  Natália

 • Balázs
  Sziasztok,

  ha a lakóingatlan tulajdonrész – 25% – öröklés útján került az ember birtokába akkor az minek számít?

  Köszönöm a válaszokat.

  Balázs

 • Kiszamolo
  Az semminek nem számít, 50% a határ.
 • Gaba2001
  pmonika:
  Nem!
  Összesen szeretnénk 2 gyereket, a 2,6 milliót szeretnénk megkapni, de az én nevemen van egy lakás amit nem szeretnénk eladni. Jövőre építkezünk és ahhoz lenne nagy segítség a CSOK. Az lenne a kérdésem, hogy továbbra is el kell adni a lakást és a kapott összeget be kell forgatni az építkezésbe?
  Köszönöm.
 • Kiszamolo
  Csak három gyereknél maradhat meg a lakás, egyébként nem jár a pénz.
 • antenna
  “jogosult lehetsz a 10 milliós összegre, ellenben csak a 2 gyermekeseknek járó összeget kaphatod meg” Ha a bébi már úton van, akkor ő létező kölök a 24. hét után.
  Többiek: apa-anya bevállal 3 gyerkőcöt. Kettő meg is születik annak rendje s módja szerint. 3. kölökről kiderül, hogy anya picit kalandozott. Apa és anya közben elválnak, mindkettőnek lesznek újabb utódai az új házasságaikból, ahol a másik fél szintén az előzőben bevállalt mindent a 10+10 milláért, de nem tudta végigjátszani. És még lehetne bonyolítani, hogy ki, kivel. Mit lép erre állambácsi?
 • pelydzs
  Rendkívül jól sikerült a program tervezett költségvetési hatásait elemző korábbi cikked!
  Mint ahogy a még korábbi ingatlan, mint befektetés írásod.

  Szüleim (Ratkó-korszak) generációjának jelentős része – főként a vidéken felnőtt és ott élő – 100 m2 jóval meghaladó házakban él, mivel akkoriban a szabályozás sok helyen csak olyat engedett építeni.
  Közel 60 évesek vagy már el is múltak. Ennek megfelelően 10-15-20 éven belül – sajnos – meg fognak halni és tömegével lesznek üresen álló, korszerűtlen, szigeteletlen vagy alig szigetelt hodályok.

  Az ország lakossága rohamosan fogy természetes és mesterséges (kivándorlás) módon is.

  De azért még építsünk megint hodályokat, amikből 18-20-25 év múlva kiköltözik 2-3 gyerek és ott marad 2 nyugdíjas szülőre…

  Brávó!!!

 • Jucus
  És mi van akkor ha minden stimmel, meg is kapják a 10+10 millát, de pár év múlva elválik a pár??? Mert ugye ez is egy lehetőség……
 • pmonika
  Gaba2001: ahogy Miklós írja…. én is írtam fent is, hogy csak a 3 gyermekeseknél és csak új lakás vásárlás vagy építés esetén maradhat lakástulajdon.
 • sitya
  Alaposan átolvastam a rendeletet, meg a mai módosítást, de arról szerintetek sem írnak, hogy mi van a még folyamatban lévő szerződésekkel? Akkor ha egy építkezés megkezdődött, de még nem záródott le, a szocpolból már valamennyit kiutaltak, de nem az egészet. Akkor vajon átalakítható a futó szerződés az új kimeneti feltételekre?
 • Zuzmo
  abban az esetben ha a feleségemnek és nekem 25%-25% ban- a másik 50% egy harmadik félé-van egy ingatlanunk amit 2013 – ban vettünk, de az aktuális építkezésünkre igényelnénk a támogatást, jogosultak lehetünk?
  Köszi
 • Gracioso
  Most akkor lehet a nevünkön lakás vagy el kell ajándékozni/adni stb? Nekem ez még mindig nem tiszta.
 • pmonika
  antenna: ez oké, csak az útban lévő mellé nem mindegy, hogy egyet vagy kettőt vállal be. a többire amit írtál: volt ilyen az első megelőlegező időszakában is……ha hivatalosan még házas volt, és senki nem publikálta, hogy másé a gyerek, szépen megkapták a szocpolt, megelőlegező hitel kilőve, aztán mikor hivatalosan is elváltak attól függően kinél maradtak a gyerekek úgy rendelkezett a Kincstár, hogy kinek mit és hogyan kell visszafizetni. Aki okos volt a részletekből kihagyta őket, mert még eben az esetben is több év volt mire a banki és kincstári jogászok megmondták a tutit……de én elég beteg verziókat láttam produkálni. arról pedig ne is beszéljünk, hogy a pszichésen meddő párok létszámát a 3 gyerek bevállalásának teljesítmény kényszere mennyivel fogja növelni….aki 3 gyereket bevállal 10 millió miatt, átlag 35 éves átlag életkorral persze…..
 • pmonika
  sitya: én valahol olvastam, hogy a folyamatban lévőeknél is az új szabályozást kell alkalmazni. de más biztosan jobban tudja, én ma már nem veszem elő még egyszer, mire összeraktam a módosításokat a meglévő rendelettel kihullott a hajam…. 😀
 • KissA
  Sziasztok!

  Nekem is lennének kérdéseim…

  1.) Ha négy gyerekem van már jelenleg is, akkor nekem 80nm lakás, vagy 120nm ház kell új építésűként és nem vonatkozik ránk, mint házaspárként a 40 éves korhatár, igaz?

  2.) A +10 milliónál mindkét félnek kettő év a feltétel, vagy elég, ha az egyiknek megvan, a másiknak csak részben van meg, vagy egyáltalán nincs meg? Mi van akkor, ha állást változtat valaki és néhány napig, vagy hétig nincs jogviszonya (tömeges leépítés, vagy felszámolás után nem tud másnap már dolgozni, sajnos eltelik jó néhány nap, mire munkát talál)

  A válaszokat előre is köszönöm!

 • Vero
  Jol ertelmezem, hogy az alabbi pont alapjan az a hazaspar is igenyelhet CSOK-ot aki kulfoldon dolgozik es ott fizet tarsadalombiztositast? :
  ” bb) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával igazolja. “
 • Sz. Katalin
  Sziasztok !

  39 és 40 éves pár vagyunk, két kisgyerekkel, és egy kis lakótelepi lakással.
  Igénybe tudunk venni támogatást egy nagyobb lakás vásárlására úgy, hogy nem vállalunk be harmadik gyereket ?

 • B. Miklós
  Valaki válaszoljon már arra a kérdésemre, hogy ha 10 millió CSOK-ot igénylünk és 10 év alatt normál úton nem jön össze a 3 gyerek (lombik nem kell), akkor Ft-ban kb. mennyit is kell visszafizetni? 15-20 millió?
 • tip
  “a) benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerinti biztosított és …” – vagyis nem, az igényléskor Magyarországon kell biztosítva lenni.
 • Kiszamolo
  Ha eladjátok a mostani lakást és drágábbat vesztek, de maximum az árkülönbözetre.
 • Kiszamolo
  Le van írva: a ptk.ban szereplő kamat ötszörésével kell visszafizetni.
 • Levente
  Sziasztok! Kicsit homályos. Házaspár+2 kisgyerek, saját ház. Szeretnénk még harmadikat. Pályázhatunk a tetőtér beépítéséhez 10 millióra?

  Az Index táblázata azt írja, hogy csak új lakás/házra jár a tíz mihály, a használt bővítésére csak 2,2. Most akkor a mi projektünk minek minősül?

  A rendelet szerint „8. új lakás: a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével:
  a) (…) emeletráépítéssel vagy tetőtérbeépítéssel megvalósuló (…) lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

  Ez azt jelenti, hogy külön bejáratú, önálló lakásnak kell megcsinálni a tetőteret?

  Köszi előre is!

 • tgwh
  Úgy látom eddig is kiestünk a szocpolból, és ezután is ki fogunk 😀
  Van egy-két vicc követelmény is, úgy látszik mindenképpen el akarják adósítani az ország lakosságát…
 • Netes
  Ha 36,37 évesek vagyunk (házasok), meglevő 3 gyermekünk van és már van a tulajdonukban lakóingatlan, akkor annak tetőtérbeépítésére is felvehetjük a 10 M Ft-ot?
  Ha igen, és a beépítés mondjuk 16 M Ft- ha kerül, akkor is megkapjuk a 10 M-t (és a 6-ot mi álljuk), vagy ez esetben csak az 5
  %-ot kapjuk meg?
 • sitya
  Amúgy itt a jogszabály januártól hatályos változata, nem kell a mai közlönyből összeollózni a változásokat: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100256.KOR&timeshift=20160101
 • Kiszamolo
  Ez van belinkelve a cikkben is, ez ma este még nem tartalmazta a változásokat, csak a nevében.

  Lehet persze, hogy azóta már frissítették.

 • mimi
  Jól értem, hogy a 40 év csak vállalt gyereknél kitétel, hitel esetében is; meglévő 3 gyereknél nincs?
 • sitya
  Bocs, tényleg, töröld bátran a hozzászólásomat (meg ezt is). Amúgy friss a linken lévő jogszabály, legalábbis minden benne van, ami a mai közlönybe.
 • TT
  Az ÁFA-részhez lenne egy kérdésem:
  “(5) Adó-visszatérítési támogatás esetén az igénylő építő vagy építtető a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű
  magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött vagy az építési munkák befejezéséig nem köt olyan
  kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás
  vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.”
  Ez mit jelent? Nem köthetek a vállalkozóval kivitelezési szerződést? Mi van?
 • Kiszamolo
  Jól.