Megjelent a rendelet a 10 milliós ajándékról: CSOK 2016 lakástámogatás

Figyelem! Írtam a témáról újabb cikket az azóta már kijött törvény szerint. Inkább azt olvasd el, kattints ide az új cikkhez.

Ma kijött a konkrét rendelet a 10+10 milliós lakástámogatásról, ami nem más, mint a CSOK kibővítése. Elolvasható a Magyar Közlönyben itt, a harmadik oldaltól.

Itt írtam pár napja a CSOK szabályozásáról, ehhez képest az alábbi dolgok változtak csak:

Fontos! Olvasd el az előző cikket is, mert itt csak a változások vannak, sok mindent megértesz abból a cikkből.

– Ha valaki bevállalt gyereket előre, eddig csak házasok tehették meg és csak akkor, ha mindkét fél 40 év alatt volt. Most annyi a változás, hogy elég az egyik félnek 40 év alatt lennie.

– Eddig 16 év alatt, vagy 25 év alatt nappali tagozaton tanuló gyerek volt a gyerek, most a 16 év 20-ra módosult.

– Ha nem sikerült teljesíteni a gyerekvállalást (4-8-10 év van rá, attól függ, most mennyi gyerek van), de igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy orvos igazolja, hogy arra sem alkalmasak, akkor csak a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetni.

– A (használt) lakás vételára nem lehet több, mint a banki értékbecslés eredményének 120%-a.

– Új lakásnál eltörölték a 350 ezer ft/nm felső árhatárt.

– Némileg emelkedett a használt lakásra felvehető összeg is és eltörölték az enrgiatakarékosságra szóló előírásokat.

– Maradt a 180 napos TB biztosítottság, ami lehet külföldön teljesített is, de a megelőlegező 10 milliónál meghagyták a bejelentett 2 évet, ebből az utolsó 180 nap ” a  Tbj. 5.  § (1)  bekezdés a), b) és e)–i)  pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie”, ami nem lehet közmunka.

– Ha jól értem, az a gyerekek után, ami után már igénybe vették a támogatást, újra nem lehet igénybe venni, kivéve akadálymentesítést 10 év után. Arról volt szó, hogy a különbözetet a régi és az új között fel lehet venni.

– Nem lehet az igénylő rajta a rossz adósok listáján, a KHR listán aktív állapotban, legalább egy éve. (Most 1,25 millió magyar rajta van, ezzel erősen szűkítették a kört.)

– Nem teljesítés esetén a Ptk.-ban meghatározott kamat ötszörösével kell visszafizetni a támogatást, kivéve az ismert kivételeket, mint az új lombikprogramban való részvétel, az egyik házastárs halála, rokkantsága, stb. Eddig a Ptk.-ban meghatározott késedelmi kamat volt a törvényben.

– Törvényben rögzítették a bejelentett büntetlen előéletet.

– Az ÁFA-visszatérítés magánszemély építtető esetén 150 nm-esnél kisebb lakás vagy 300 nm-esnél kisebb ház esetén igényelhető.

– A kamattámogatás három gyerek esetén az eddigi kamattámogatott hitel mínusz további 3% lesz, ötévente változhat a kamat.  Mivel a kamat az ötéves állampapír hozamához van kötve, nem igaz, hogy 3% lehet maximum.

– Három gyerek esetén nem kizáró ok, ha már van ingatlan. (Itt, 7/B§ 6/a pontja)

– Most már az emeletráépítés és a tetőtér-beépítés is új ingatlannak számít, ha megfelel a követelményeknek. De ez nem azt jelenti, hogy te építed be a tetőteredet, hanem egy vállalkozó új lakásokat alakít ki egy társasház tetőterében.

Nekem ennyit sikerült kihámozni, ha valamit még találsz, írd meg a hozzászólásokban.

A módosítást fenn találod a linken, a régi törvényeket, amiket módosítottak, azokat pedig itt:

12/2001, 256/2011 341/2011

Figyelem! A cikk folytatását itt találod! Mielőtt kérdeznél, olvasd el azt is!

 

Share

280 hozzászólás

 • Bccc
  A 10m-s támogatás esetén kell a 2 év TB szerinti biztosítotti időszak, ez házastársak esetén mindkét félre fent kell állnia? A Kormány Rendelet 7/B§ (8) és (9) pontja nem teljesen világos számomra.
 • NekemJólJönne
  Itt aztán zajlik az élet még ilyenkor is 🙂
  Köszönjük az összefoglalást! Mint sokaknak a kérdéseim:
  -Márciusra várunk 2 picúrt, szeretnénk a 3-at is. Van bejelentési kötelezettségem a magzatokról? (10év>4év)
  -Ha eladom a lakásomat és azon vásárolok telket amin majd építkezni szeretnék az beleforgatásnak minősül?
  Köszönöm
 • Andy
  Sziasztok!

  Mi most építkezünk 2 kisgyerekkel, de 42, illetve 45 évesek vagyunk. Számunkra jár az 5 M Ft ÁFA visszatérítés vagy erre is vonatkozik a 40 éves életkor?

  Kedves TT, Mi úgy értelmeztük az ÁFA visszatérítésre vonatkozó vállalkozóval történő szerződéskötés “ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás
  vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles “részt, hogy nem vonatkozik kész házra kötött szerződésekre, amikor az ingatlan akkor kerül a tulajdonodba, amikor a kivitelezőtől megveszed.( erre az 5% ÁFA vonatkozik) Akkor jár az ÁFA visszatérítés, ha az ingatlan folyamatosan a te tulajdonodban van és saját erőből építed a kivitelezővel, amit te fizetsz folyamatosan.

 • karesz
  Ezért szeretem a Kiszámolót, mert mindig a legaktuálisabb dolgokról lehet beszélgetni okos emberekkel.

  Nekem is lenne egy kérdésem, sajnos a helyzet nagyon összetett, remélem tud valaki segíteni, vagy ajánlani valakit aki ért hozzá. Az én nevemen van 25% tulajdon egy osztatlan közös 4 lakásos társasházban (a tulajdonjogot még kiskorúan szereztem, azonban elvileg ez 1 lakásnak felel meg, ráadásul az adásvételibe meg van említve, hogy külön lakás, de a tulajdoni lapon csak 1/4-ed szerepel). Fiatal házasok vagyunk 1 kisfiúval és még 2-t szeretnénk.

  Többen is írtátok már, hogy ha új lakás/ház vásárlására vesszük fel a 10 milliót, akkor megmaradhat a lakás tulajdon. Erről hol találtatok pontos leírást?

  Vajon a mostani telekre is építhetnénk egy új házat a támogatásból (úgy hogy a régi megmarad)?

  Köszönöm előre is a válaszokat!

 • rozika
  Kedves pmonika és Kiszamolo!

  Melyik rész, illetve § tartalmazza azt, hogy 3 gyereknél, új lakás vásárlásnál lehet meglévő ingatlantulajdon?

  Nem találom…

 • Peter
  Szia!

  Más téma, ugye írtad, hogy ne vágjunk bele lakásvásárlásba, míg nincs meg a lakás árának a fele, tartalékaid, stb. Na nekem csak épp hogy a 20%-a van meg, ami a minimális hogy hitelt kapjak (de állítóalg sok banknál 30% a minimum). Viszont az albérletárak rohamos emelkedése (60-at fizettem kezdetben, ez most már 90, ami tényleg reális ár, megnéztem, és lehet, még tovább emelkednek) mit gondolsz, át kell ezt értékelni?
  Hiszen havi 90-et fizetek plusz közös költség rezsi, a lakáshitel 50 lenne, és meg is kapnám, a jövedelmem magas, csak nem tudok félretenni a magas lakbér miatt.. Tehát egyátalán nincs pénzem rá, de havi 40-et bukok, és még nem is saját lakásomba fektetek be. Természetesen a saját lakás vagy albérlet kalkulátorod az albérlet-árak növekedésével már rég azt mutatja, hogy saját lakás.

 • Tamás
  Sziasztok, két kérdésem lenne.

  1. Hol találtátok meg a három gyerekesek részére azt az “engedményt”, hogy lehet meglévő lakás az igénylő(k) nevén. Nagy könnyebbség lenne ha nem kéne kiköltözni és eladni a meglévő kis lakást. (Konkrét paragrafus, bekezdés érdekelne mert nem találom)

  2. Ha örökléssel tulajdonba került ingatlan is van az egyik szülő nevén 100% haszonélvezettel terhelve azt továbbra sem kell figyelembe venni ugye? (Csak mert 50%-ot írt válasznak Kiszámoló Balázs kérdésére és ezt így nem értem. Ennek is érdekelne a konkrét jogszabály rész paragrafusa)

  Köszönöm előre is!

 • csepregim
  Sziasztok,

  Mi van az AFA visszateritessel folyamatban levo maganeros epitkezesnel?

  Mi májusban kezdtünk, benne vagyunk a sűrűjében, meg nincs használatba vételi engedély.

  A kerdes az, hogy milyen keltezésű számlát fogadnak el? 2016.januar.01 utánit, vagy esetleg azt megelozot is?

  Olvastam a 455/2015 es a 256/2011 kormányrendeletek, de nekem nem ertheto.

  Koszonom a valaszt,

  Udv

  csepregim

 • Tamás
  A 3 gyerek mellett a 40 év szülő élet kor kizáró ok vagy sem?

  A ” egyik szülő 40 év alatti” szabállyal pont kizárják azt a generációt, amely még népes volt (‘970-‘975 között születettek) és esetleg nincs még normális kecójuk.

 • B. Miklós
  Tök jó fejek! Az építkezés végén egyszer lehet visszaigényelni a max.5 millió Áfát, több részletben nem lehet. Szóval felesleges forgó tőkével is kell rendelkeznem, hogy a végén visszakérjem a felesleget? 🙂 Ez esetemben likviditási problémákat vet fel.
 • antenna
  A kamat most 9,35%? Ennek ötszöröse 46,75%, 10 évre nem olyan vészes, de ezt nyilván 1 összegben, azonnal kell majd betolni. Es ha akkor 15% lesz a büntető kamat, az már 75%. Akkor 10m helyett 17.5-öt kell visszafizetni. Jol értem?
 • Chemist
  Ez a cél és be kell látni, legitim. A szigeteletlen, repedezett hodályokat nem foltozgatni kell, hanem ledózerolni. Jogos társadalmi cél a jó minőségű, jó energiahatékonyságú lakásállomány és támogatható, hogy a kormány erre költ. Hogy ezt mi a fenéért keverik össze a demográfiai kérdésekkel, az más kérdés.

  Én most újítok fel egy használtat és sorban jönnek ki a hibák és ez egy alaposan kiválasztott, az átlagnál jobb állapotú példány de még így is néha átkozom miatta az eget. A tégla előtti technológiákkal (vályog, vert fal, rakott kő, gerenda) épült házaknak a műemlékek kivételével a sittkonténerben a helyük.

 • okoska2
  Peter,
  akkor hajrá, vágj bele. Ha ilyen alaposan végiggondolod majd a hitelfelvételt, nem lesz gond. Csak nagyon ügyelj arra, hogy min. 3-4 törlesztőre elegendő összeg legyen minden egyéb tartalékodon felül, szent tehénként kezelve.
 • Kiszamolo
  Tamás:

  net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100256.KOR&timeshift=20160101

  7/B§ 6. pont
  a) a 3. § (1) bekezdés a), b) pontja és d) pont da) alpontja nem alkalmazandó,

  Ezek szólnak arról, hogy nincs lakás a nevükön.

 • szilagyi
  csepregim

  Új építésűnek a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.
  Ezek alapján, még akár én is igénybe vehetem, aki 2010-ben építkezett önerősen… 😀
  Kiszámoló???
  De most komolyan, mi van, ha én építkeztem, van három gyerekem, munkaviszony és minden. Csokot nem vettem igénybe, munkaviszony meg van. Visszamenőleg is igénybe vehető?

 • Kiszamolo
  Eddig az volt a szabály, hogy a használatbavétel után már nem lehetett igényelni a támogatást. Ez alól csak az volt a kivétel, ha vállalkozótól vagy banktól vetted, ott szerződés után 120 nap volt a végső határidő.
  Nem tudom, ez változott-e. Nem csak vásárolt lakásra igaz ez továbbra is?
 • csepregim

  Köszönöm a választ, nekem is erre a rúgóra járt rá az agyam, remélem, hogy a jogalkotók is így gondolják.

  Mindenesetre írtam az EMMI-nek és Miniszterelnöki Hivatalnak, ha van válasz, mindenképpen megoszotom veletek.

  Köszönettel,

  csepregim

 • Barnabás.Jog
  A Ptk. szerinti kamat, CSOK-os büntetőkamat:

  A Ptk. szerinti kamat (késedelmi kamat) megegyezik a jegybanki alapkamattal, ez jelenleg 1,35%. A félév első napján irányadó késedelmi kamat az egész félévre vonatkozik (tehát fél évente változhat a kamat, hiába módosul közben). A késedelmi kamat nem kamatos kamat; a kamat nem tőkésedik, végig az eredeti tőkeösszegre kell számolni.

  A büntető kamatot arra a részre kell fizetni, amit jogosulatlanul vettél igénybe (mert a 10. év végére nem született meg a vállalt gyerek). Tehát ha mondjuk 3-at vállaltál, de 2 született, akkor az elején kaptál 10 milliót, de 2 gyerekre csak 2 600 000 Ft járt volna, a jogosulatlanul igénybe vett összeg 7 400 000, ez kamatozik a jegybanki kamat ötszörösével a szerződéskötéstől (így jelenleg 6,75%). Ilyen alacsony kamat mellett működhet, de ha 6% lesz a jegybanki alapkamat… Lesz megint felháborodás.

 • Ori
  Idén nyáron vásárolt új építésű ingatlan ÁFA-ját lesz lehetőség 5 millióig visszamenőlegesen visszaigényelni?
 • BBking76
  Innen derül ki, hogy nem kell eladni a meglévő lakást a 3 gyerekeseknek:

  256/2011 korm .rend.
  7/B §
  (6) A 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti összeg igénylése esetén [3 gyerek, 10 millió]

  a) a 3. § (1) bekezdés a), b) pontja és d) pont da) alpontja nem alkalmazandó, [lakástulajdon hiánya]

  b) a 3. § (1) bekezdés j) pont ja) alpontja szerinti lakóhely létesítésére vonatkozó kötelezettséget a 4. § (1) bekezdés

 • kérdező
  Sziasztok!

  Elnézést a kis off-ért, de lett NAV állásfoglalás az 5%-ról is, abban az esetben ha 16.01.01-t megelezően volt már előlegfizetés:

  nav.gov.hu/data/cms387452/lakas_ertekesites_5_szazalek_afa_VEGLEGES.pdf

  Az én szerződésemben a vételár a fogalom meghatározásokkor bruttóban történt. Később pedig részletezi, hogy a vételár “tartalmazzák az általános forgalmi adó összegét (amelynek mértéke jelenleg 27%)”.

  Ebben az esetben még van számomra eseély, hogy csökken a tényleges vételár?

  Köszönöm!

 • Fejes László
  Tetőtérre is felvehető. Kérdés mi van benne? Tető lecserélése, födém lecserélése ha nem alkalmas a beépítésre vajon benne van?
 • B. Miklós
  Barnabás.Jog köszi a bejegyzésed, így már jobban értem. 2008-ban 11,5%, 1995-ben még 28% is volt a jegybanki alapkamat, amit ha beszorzunk öttel, akkor jól nézünk ki. Egy évi kb.100%-os bünti kamat csinos lenne. Egy liberális kormányváltás esetén minden lehetséges.
 • Tibi
  Akkor most helyes a Pénzcentrumos számolhatás ha nem teljesítek?
  “Ez a jelenlegi kedvező kamatok mellett mindössze 6,75 százalékot jelent, így tíz év múlva 13,8 millió forintot kellene visszafizetni az államnak. 4 százalékos irányadó ráta mellett 20 százalékos kamattal számolhatunk, ekkor 23 millió forint, míg 6 százalékos alapkamattal (30 százalékos késedelmi kamattal) 31 millió forint lenne a tartozásunk 10 év múlva, ha nem teljesítjük a feltételeket.”
  penzcentrum.hu/otthon/20_milliot_is_bukhatsz_az_uj_csok_kal_ha_nem_figyelsz.1047672.html
 • TT

  Azért el kell ismerned, hogy jogos, hogy ilyen büntetést írnak elő, mert különben a hülyének is megérné bevállalni a 3 gyereket, felvenni a pénzt, berakni prémium államkötvénybe, hadd kamatozzon, mikor nem is akar 3 gyereket. Ha egészségügyi probléma vagy szülő halála miatt nem lesz 3. gyerek, akkor nem kell büntit fizetni. Így azért nehezebb csalni a dologgal.
 • Balint
  Nem teljesítés esetén a Ptk.-ban meghatározott kamat ötszörösével kell visszafizetni a támogatást, s ez az szamszeruen mit jelent? 30%-nal 13 millio pl?
 • gyula110
  Jól veszem akkor ki a blogból, ha van 3 gyerek akire nem használtunk még semmilyen támogatást, de van ingatlanunk (100% tulajdonrésszel), akkor is jogosultak vagyunk új lakás vagy ház vásárlásánál a 10 millióra?
 • zsolti0122
  Sziasztok,

  Idén építkeztünk. Áprilisban a MÁK-tól megkaptuk a 3 gyermekre járó 3. 800.000 Ft-ot. Tehát most van egy új építésű ingatlanunk, és azt szeretném kérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a 6.200.000 Ft-ra, vagy ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a különbözetet, akkor el kell adni a most épült, minden paraméternek megfelelő új ingatlanunkat?

 • Norcsoo
  Kedves Kiszámoló

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy férjemmel van egy gyerekünk. Nekem a szüleim azt a lakást amiben ő laknak kb. 15 évvel a nevemre íratták, úgy hogy anyum lett a haszonélvező. Amikor az első információk jöttek erről a támogatásról visszaírattuk anyum nevére. Így mi ha bevállaljuk a 3 gyereket a 10 millióra jogosultak vagyunk? Mi a menete ennek a támogatás kérésének valamint mi a 10 milliós kölcsönt nem szeretnénk mert önerőből a maradék részét meg tudjuk oldani. Kihez kell fordulnunk, kit kell keresnünk ezügyben. Előre is köszönöm a válaszát.

 • Géza
  az ÁFA visszaigénylés önerős építkezésnél van. Vásárlásnál van az 5% ÁFA, itt már a vállalkozó eleve ezzel számol. Amit a nyáron megvettél, és ki is fizetted, arra már nem kapsz semmi kedvezményt utólag.
 • Februártól
  Mikortól? – válasz
  “A módosított feltételekkel kínált csok, az ügyfelek tájékoztatását és a kérelmek befogadását követően, várhatóan februártól lesz elérhető a kiközvetítésbe bevont bankfiókokban – mondta Kovács Levente.”
 • Elamie
  Jesszus, jo sokan fognak ebbe is beleugrani, aztan majd megint lesznek par ev mulva a CSOK-os tuntetesek, mert nem tudjak teljesiteni a felteteleket, vagy egyszeruen csak nem jon ossze a baba. Emberek, ne reszegitsen mar meg titeket ennyire az ingyen penz! Gondolkodjatok! Ha eddig sem tudtal uj epitesube koltozni, ezutan se fogsz tudni, legalabbis Budapesten nem, az elszallt ingatlanarak miatt. Csak videken eri meg az epitkezes, ha mar van harom gyerek, vagy mar van 2 es amugyis akartatok harmadikat, esetleg mar utban is van.
  Ez a csaladtamogatas nem valo mindenkinek, es ordit rola, hogy nem a budapestiekre van szabva, plane nem azokra akiknek semmi felretett tokejuk nincs. Ha valaki bele akar ebbe ugrani, lelke rajta, csinalja, de en nagyon megnezetnem valami penzugyi guruval, hogy milyen kockazatokat rejt az egesz ezt itt nem jatek, szerintem meg elegge homalyos az egesz.
 • Place
  Ha jól értelmezem, akkor 3 gyerek esetén ha van lakástulajdon, ami nem örökölt vagy ajándékba kapott, akkor csakis abban az esetben vagyok jogosult, ha szülőknek ajándékozom a jelenlegi lakástulajdonomat.
  ???
 • Géza
  nem egészen így látom a által feltett kérdést.

  ez a mondat azt zárja ki, hogy egy fővállalkozóval kulcsrakész ingatlant építtess. Tehát – értelmezésem szerint – csak akkor jár vissza az ÁFA, ha egyenként állapodsz meg a mesterekkel az egyes részmunkákra.

  Az 5% ÁFA az a vásárlásra vonatkozik. Tehát ha a vállalkozó a saját telkén megépíti a házat, és árulja a lakásokat. Ez családi háznál nem igazán jellemző konstrukció.

  Szóval arra az esetre, ha a saját telkeden egy fővállalkozóval építtetsz, arra sem az ÁFA visszatérítés, sem sz 5% nem vonatkozik.

  Jól értelmezem szerintetek?

 • ZsoltZS
  Sokan átfutnak rajta pedig fontos és ki is van emelve. KHR listásnak nem jár Slussz passz. Sima CSok-nál ez eddig nem volt. Remélem nem is lesz. Nagyon sokan ki estek a 10 millából , pont akiknek jól jönne hogy legyen esélye saját házra. Mindegy marad eredeti terv és veszek használt házat 4-5 év múlva.
 • Géza
  A ráépítés, és a tetőtér beépítés csak akkor minősül új lakásnak, ha ott új lakóegység jön létre. Tehát ha a meglévő lakás (ház) tetőterét építed be, az nem jó!!

  “új lakás: …az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység…”

 • Ági
  Megyei jogú város, belterületbe vont önkormányzat által értékesített telek. Csatorna nincs (2020ig ígérték), ezzel nem minősül összkomfortosnak a rá épült ház, mert nem teljesen közművesített a telek. Ezzel az ÁFA visszaigénylésnek, és a CSOK-nak is annyi. Építkezés már folyamatban persze… Ha nem jól értelmezem, szóljatok…
 • LM
  Kedves László!

  A rendelet szerint: Tetőtér-beépítés: a lakás alapterületének bővítése tetőtérben, amely az eredeti tetőszerkezet elbontása nélkül helyiség(ek), helyiségcsoport(ok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozását jelenti;
  A tetőszerkezet része a fedélhéjazat és a födém is, tehát a rendelet szó szerinti értelmezése esetén ezek cseréjére nem jár támogatás.

 • dmry
  hahó, kartársak!
  ebben a játékban nincs olyan, hogy ingyen pénz, ez nem aemerika.
  eddig nem volt 1 milliód, most úgy kapsz a többiektől 20 milliót, hogy (ha sikerül) adnod kéne időről-időre 1 milliót, benne vagy? és aki adja benne van?
  hatástanulmány? nemkellmertcsak!
  felelősségvállalás? minek? az ország vezetői sem piszmognak ily semmiségen.
  a klímaképes vakolat, vízfalazat, passzívház korában egy b energetikai kégli, laza építési engedéllyel díszítve már a cocializmus fellegvára?
  mellik bennfentes drága,nagyságos,méltóságos,tekintetes politikus és/vagy sleppje méltóztatik nagyobb kúriába költözni tecceni?
  27 vagy/és/akár 5 % áfa=/itt a piros, ott a ka:)

  keresek 3 gyermekes és/vagy bevállalós hölgyet és/vagy urat. közös érdeklődés 5, esetleg 5+5 millió.
  jelige: “és (így) vígy minket a kísértésbe!”:)
  🙁

 • Géza
  csakhogy a tetőtér-beépítés mellett az emelet ráépítés is támogatható. Tehát ha lebontod a meglévő tetőszerkezetet, csinálsz egy megemelt térdfalat, és arra egy új, beépített tetőszerkezetet, az szerintem egy emelet-ráépítés. Ahogy egy lapos tetős épületre is ráhúzhatsz egy új szintet úgy, hogy az egy magas tető tetőtéri szintje lesz.
 • Géza
  Ami teljesen zavaros, az az 5 milliós ÁFA visszatérítés.

  1. Be van suvasztva egy olyan rendeletbe, ami alapvetően a CSOK-ról szól. De ugye jól értem, hogy ez a CSOK jogosultságtól függetlenül jár?
  2. “legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője” kapja. Ebbe szerintetek belefér az, ha nem nulláról építek, hanem – építési engedély-köteles (a jövőben bejelentés-köteles) bővítést (rá-vagy hozzáépítést) végzek?
  3. a rendelet arról sem ír, hogy az ÁFA visszatérítésnek feltétele lenne a lakhely létesítése az ingatlanban. Akár több ingatlant is építhetek (ahogy 5% ÁFÁ-val is akár hányat vehetek).
  4. Ugyanakkor a másik rendelet (12/2001. (I. 31.)) meg a szankcióknál együtt kezeli a CSOK-ot, és az ÁFA visszatérítést (21. §).

 • expect
  “A 10m-s támogatás esetén kell a 2 év TB szerinti biztosítotti időszak, ez házastársak esetén mindkét félre fent kell állnia?” – Ez nekem sem tiszta, esetleg ha vki tudja rá a választ megköszönném, ha közzétenné.
 • Júlia
  Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy ha most van egy kb 20 mill-t érő ingatlanom, amin van 10 mill hitel, és szeretnénk bevállalni a 3 gyereket, akkor mennyiért kell ingatlant vásárolnunk, hogy a vissza nem térítendőt kihasználhassuk?
  Mert ugye az ingatlan értékét bele kell forgatni az új vásárlásába – vagy ez a kitétel nem érvényes három gyereknél? Esetleg a hitelt “le lehet vonni” az értékből, vagy jelen esetben nekünk 20 mill (jekenlegi ingatlan értéke)+10-ért, azaz 30 mill-ért kell vásárolnunk?
  Köszi!
 • Kiszamolo
  Lehet csökkenteni a lkás vételárát a ráfordításokkal, ide tartozik a visszafizetett lakáshitel is.
 • Péter
  Sziasztok,
  Egy használt házat szeretnénk venni, amelyet 2009/10-ben, ráépítéssel bővített a jelenlegi tulajdonos. Az építési engedélyt 2007-ben kapta, a használatba vételt 2010 után intézte.

  Kérdésünk az lenne, hogy a fenti új lakásnak számít-e, s ezáltal igényelhető-e a 10+10 mFt?
  Köszönjük a segítséget és a válaszokat.
  Üdv., Péter

 • Péter
  Ahogy olvastam csak a gazdasági bűncselekmények miatt elítélteket zárják ki a jelentkezők köréből.
  A két éves igazolandó munkaviszonyt is lecsökkentették 180 napra.
 • Kiszamolo
  Nem Péter, eddig is 180 nap volt, viszont egyedül a 10 milliónál két év lett.
 • Kiszamolo
  Szerintem nem lesz új ingatlan, így nem jár rá a 10 millió.
 • Eszter
  Üdvözlöm!
  Elolvastam a jogszabályt,de nem értem…Nekem 2 gyermekem van,és nem tervezem a 3.gyermeket,ez esetben építésnél vissza jár-e az áfa a benyújtott építőanyag és kivitelezési számlák után?És mi van,ha van a tulajdonomban 50%-ban egyéb ingatlan?Az áfa visszaigénylésnél is teljesülni kell a 3 gyereknek, és a max 50%-ban ingatlantulajdonnak?
  Válaszát köszönöm!
  Eszter
 • TT
  Még egy kérdés: 2 gyerek után vennénk igénybe új ház építésére a támogatást, de az építési telek jelenleg az én nevemen van. Jól látom, hogy a feleségemnek is tulajdonjogot kéne szereznie (akár csak 1%-ot), hogy igénybe vehessük a támogatást?