Megjelent a rendelet a 10 milliós ajándékról: CSOK 2016 lakástámogatás

Figyelem! Írtam a témáról újabb cikket az azóta már kijött törvény szerint. Inkább azt olvasd el, kattints ide az új cikkhez.

Ma kijött a konkrét rendelet a 10+10 milliós lakástámogatásról, ami nem más, mint a CSOK kibővítése. Elolvasható a Magyar Közlönyben itt, a harmadik oldaltól.

Itt írtam pár napja a CSOK szabályozásáról, ehhez képest az alábbi dolgok változtak csak:

Fontos! Olvasd el az előző cikket is, mert itt csak a változások vannak, sok mindent megértesz abból a cikkből.

– Ha valaki bevállalt gyereket előre, eddig csak házasok tehették meg és csak akkor, ha mindkét fél 40 év alatt volt. Most annyi a változás, hogy elég az egyik félnek 40 év alatt lennie.

– Eddig 16 év alatt, vagy 25 év alatt nappali tagozaton tanuló gyerek volt a gyerek, most a 16 év 20-ra módosult.

– Ha nem sikerült teljesíteni a gyerekvállalást (4-8-10 év van rá, attól függ, most mennyi gyerek van), de igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy orvos igazolja, hogy arra sem alkalmasak, akkor csak a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetni.

– A (használt) lakás vételára nem lehet több, mint a banki értékbecslés eredményének 120%-a.

– Új lakásnál eltörölték a 350 ezer ft/nm felső árhatárt.

– Némileg emelkedett a használt lakásra felvehető összeg is és eltörölték az enrgiatakarékosságra szóló előírásokat.

– Maradt a 180 napos TB biztosítottság, ami lehet külföldön teljesített is, de a megelőlegező 10 milliónál meghagyták a bejelentett 2 évet, ebből az utolsó 180 nap ” a  Tbj. 5.  § (1)  bekezdés a), b) és e)–i)  pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie”, ami nem lehet közmunka.

– Ha jól értem, az a gyerekek után, ami után már igénybe vették a támogatást, újra nem lehet igénybe venni, kivéve akadálymentesítést 10 év után. Arról volt szó, hogy a különbözetet a régi és az új között fel lehet venni.

– Nem lehet az igénylő rajta a rossz adósok listáján, a KHR listán aktív állapotban, legalább egy éve. (Most 1,25 millió magyar rajta van, ezzel erősen szűkítették a kört.)

– Nem teljesítés esetén a Ptk.-ban meghatározott kamat ötszörösével kell visszafizetni a támogatást, kivéve az ismert kivételeket, mint az új lombikprogramban való részvétel, az egyik házastárs halála, rokkantsága, stb. Eddig a Ptk.-ban meghatározott késedelmi kamat volt a törvényben.

– Törvényben rögzítették a bejelentett büntetlen előéletet.

– Az ÁFA-visszatérítés magánszemély építtető esetén 150 nm-esnél kisebb lakás vagy 300 nm-esnél kisebb ház esetén igényelhető.

– A kamattámogatás három gyerek esetén az eddigi kamattámogatott hitel mínusz további 3% lesz, ötévente változhat a kamat.  Mivel a kamat az ötéves állampapír hozamához van kötve, nem igaz, hogy 3% lehet maximum.

– Három gyerek esetén nem kizáró ok, ha már van ingatlan. (Itt, 7/B§ 6/a pontja)

– Most már az emeletráépítés és a tetőtér-beépítés is új ingatlannak számít, ha megfelel a követelményeknek. De ez nem azt jelenti, hogy te építed be a tetőteredet, hanem egy vállalkozó új lakásokat alakít ki egy társasház tetőterében.

Nekem ennyit sikerült kihámozni, ha valamit még találsz, írd meg a hozzászólásokban.

A módosítást fenn találod a linken, a régi törvényeket, amiket módosítottak, azokat pedig itt:

12/2001, 256/2011 341/2011

Figyelem! A cikk folytatását itt találod! Mielőtt kérdeznél, olvasd el azt is!

 

Share

280 hozzászólás

 • Barnabás.Jog
  Te ezt hol látod? Én nem látom, hogy módosították volna a Hpt.-t (de ha módosították volna, sem lenne jelentősége, mert ez állami támogatás, nem kölcsön), nincs is ülésszak. Fogyasztói lakáshitelre valóban van 24%-os szabály, de a Ptk. hatálybalépése óta nem a Hpt.-ben, hanem a fogyi hiteles törvényben, de a CSOK az nem fogyasztói hitel, hanem “a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatás”.
 • Dr. Spin
  Eszembe jutott hogyan lehetne még megfizethető mederbe terelni a magyar lakásárakat, az egyik árfelhjtó felelős airbnb-s szolgáltatásokra kellene kivetni különadót. Minden okunk megvan rá: Nemzetidegen.
 • Géza
  az ÁFA visszatérítés téma szerintem a többségnek zavaros. Egy korábbi kommentben összefoglaltam a legfőbb kérdéseimet. Sokat segítene, ha állást foglalnál. Köszönet előre is.
 • Szakács Péter
  Kedves kiszámoló!
  2 meglévő gyermekkel, 1millió forint csok támogatással vettünk idén használt kádárkockát vidéken. A programmal kapcsolatban elhangzott tetőtér beépítés, ráépítés ilyen esetben új ház építésnek minősül, érvényes ránk? A harmadik gyereket is bevállalnánk.
 • TT
  Itt már többek felvetették, hogy hogyan lehet előre megfinanszírozni a később visszaigényelt ÁFA-t. Nem leszek népszerű, de szerintem nem kéne úgy beleugrani egy építkezésbe, hogy már azt a “rongyos” 5 milliót sem tudja előre megteremteni az ember. Ki tudja, hogy mennyi idő alatt fogják visszafizetni az ÁFA-t? Lehet hogy csak a következő évi adóbevallással. Vagy mi van, ha valamiért mégsem adják vissza. Ráadásul mint építtető, tudom, hogy rengeteg plusz költség merülhet fel az építkezés alatt (az építőanyagok pl. 6-8%-kal drágulnak minden évben), amikre nem árt tartalékot képezni. Az sem szerencsés, hogy felépül a ház és nincs egy fillér megtakarításod, mert ha pont akkor üt be valami váratlan esemény (betegség, munkanélküliség), a házból már nem tudsz kivenni pénzt.
 • forma3
  Szerintem nagyon sok nyitott kérdés van még a rendeletben megfogalmazottakkal kapcsolatban, főleg annak részleteivel.

  Például mikortól kiállított számlákra vonatkozik ez? Ha valakinek folyamatban lévő építkezése van 2014, 2015-ben kiállított számlákkal, de nincs még használatba vételi engedélye, akkor igénybe vehetné az adó-visszatérítési támogatást ezekre is, vagy csak a 2016.01.01-től kiállított számlákra majd?

  Az első híradások utáni politikusi nyilatkozatok szerint, a megkezdett építkezésekre is vonatkoznak a kedvezmények, mintha a használatba vétel előtt visszamenőlegesen 2 évről nyilatkoztak volna, viszont a rendeletben nincs semmi ezzel kapcsolatban.

  A másik kérdés pedig a számlák esete, hogy melyiket fogadják majd be, ez is érdekes lehet még…

  Kivitelezői számla oké, az elvileg egyértelmű, hiszen arról szerződés is van, viszont egy anyagvásárlásnál bemész a boltba megveszed ami kell, kapod a számlát, viszont kérdés,hogy ezt később befogadják-e a költségek elismerésénél, vagy formailag kell valamivel igazolni, hogy ezt te arra az építkezésre használtad fel… (pl. ráírni, hogy felhasználva erre és erre…)

 • Géza
  a CSOK szempontjából akkor számít új lakásnak a tetőtér beépítés, emelet ráépítés, ha ott önálló lakás jön létre. Tehát külön bejáratúnak kell lennie a fenti lakásnak, és önmagában is legalább 60 nm-nek (a 100nm kádárkocka esetén ez feltehetőleg a tető lejtés mellett is meglesz, mint hasznos alapterület). Ez azért úgy áthidalható, ha egy belső zárt lépcsőházból nyílik egy-egy lakás fent és lent, de a gyakorlatban egyben használjátok.

  A helyi építési szabályzat esetleg akadálya lehet mindennek, ott előfordulnak olyan előírások, hogy adott méretű telken hány (és mekkora) lakás épülhet, de ez inkább Budapesten jellemző előírás (pl. Zugló).

  ÁFA visszatérítés szempontjából nekem sem egyértelmű a bővítés megítélése).

 • Lali
  Tisztelt Kiszámoló!
  A segítségét kérem.
  A feleségem 40 év alatti.
  2005-ben vásároltunk vidéken egy új építésű ingatlant. A három gyermekünkre 3800000 ft. szocpolt igénybevettük, az államilag kedvezményesen kamattámogatott forinthitelt felvettük 20 évre.A 4. gyermekünk születése(2009), után igénybevettük a 800000 ft-os szocpolt. Az 5. gyermekünk születése után(2014), igénybevettük a 200000 ft. szocpolt. A kérdésem: A 10000000 ft-ra igényt tarthatunk-e, természetesen a 4800000 ft. szocpol leszámolásával, azaz az 5200000 ft-ra?
  Köszönöm a választ, előre is.
  B.U.É.K.
 • Nagy Attila
  T Ügyvéd Úr!

  Az alábbi pontot hogyan kell értelmezni? Ha 5 év státuszunk van, de lejárt 1,5 év, akkor jogosulttá válunk a 10 milliós csokra? A rendezett tartozás 1 év elteltével egyébként is törlődik a KHR-ből!? Lezárt hitelünk van, de mulasztás miatt vagyunk fent 5 évre.

  (7) A 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti összeg akkor igényelhető, ha az igénylő és házastársa vonatkozásában
  a családok otthonteremtési kedvezménye igénylésének időpontjában a központi hitelinformációs rendszerről
  szóló 2011. évi CXXII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti tartozás a központi hitelinformációs rendszerben
  (a továbbiakban: KHR) nincs nyilvántartva vagy az igénylő a KHR-ben szereplő tartozását már legalább egy éve
  teljesített

 • Varázspálca
  Az áfával az a baj, hogy nem tud önerőként üzemelni, egyrészt, mivel vissza lehet igényelni, másrészt, mivel párhuzamosan kell kifizetni a költségekkel. Ha van “rongyos 5 milliód”, akkor addig egy fillér hitelt nem kapsz a banktól, amíg bizonyítani nem tudod, hogy már felhasználtad. Ezért külön kategória az áfa. Korábban írtam, hogy szerintem hogyan fog működni: ugyanúgy, ahogy a vállalatfinanszírozásban is csinálják. Nincs új a nap alatt. Csak lakosságnak nem csináltuk még.
 • S.Viktor
  Azt esetleg tudja valaki, hogy építkezés esetén tényleg “építési telek” besorolásúnak kell lennie az ingatlannak?
  Mert nekünk is új ház építése jöhetne szóba meglévő telken, ami jelenleg hétvégi ház/nyaraló besorolás alatt van, amin a meglévő 30 nm-es nyaralót lebontanánk.
  A jelenlegi rendelet alapján van is rá mód, hogy még a bontási költségeket is elszámoljuk.
  Lásd 1. § (1) 2. i) “az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek;”
 • Tamas
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy általánosságban megérheti annak a családnak a 10 millió+10 milliós hitel, akinek már meg van a 3 gyereke, van egy háza, a házon van egy 12 millás jelzálog?

  Én arra gondolok,hogy pl. a jelenlegi házat eladni, a jelenlegi hitelt kifizetni, a már régebben felvett támogatást és a 10 millió közötti különbözetet felvenni és mellé a 10 millás 3%-os hitelt és úgy venni egy másik házat.
  Mit gondoltok erről?

 • Évibanya
  Sziasztok!3 gyermekes,41 és 40 éves házaspár vagyunk.Szeretnénk az új támogatással új építésű házat vásárolni,de van a nevünkön más ingatlan is:A férjemnek egy 45 nm-es örökölt házikója,nekem a volt férjemmel közös tulajdonban lévő házam(a volt férj benne lakik),valamint az a 70 nm-es parasztház,amiben most lakunk öten.Ha 90 nm-nél nagyobb új házat vennénk,járna a támogatás?Köszönöm,ha valaki tud segíteni.
 • Leclair
  Sziasztok!

  Kérdésem az lenne,hogy véleményetek szerint mennyire fogják ellenőrizni az “életvitelszerű lakhatást”? Van már egy ingatlanunk (illetve 3 gyerek),amit főleg nyáron nagyon szeretünk a kert miatt. Bejelentkeznénk az új ingatlanba,a közüzemi számlákat is oda kérjük illetve a téli hónapokban is ott laknánk. Mennyire életszerű,hogy megjelennek az adóhatóság vagy a Kormányhivatal emberei ellenőrzés céljából?

 • Mór
  Kedves Kiszámoló, illetve Barnabás.Jog!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha 10+10 milliós hitelből építkezni szeretnénk, de nincs telek még, akkor annak egy része telekvásárlásra is fordítható?
  Illetve, hogy van a nevemen egy lakás, de nem én élvezem a hasznát, hanem szüleim, akkor ”visszaajándékozással” alkalmas lehetek a10+10 hitelfelvételére, vagy csak töredékére (két gyerek van szeretnénk 3. is)?
  Köszönöm előre is a válaszát, válaszukat!
  B.U.É.K.!

 • Kiszamolo
  Mór, mivel a támogatást előre nem adják oda, így abból telket nem fog tudni venni.

  3 gyereknél nem kell eladni a régi lakást.

 • Géza
  3 (meglévő) gyereknél nem számít az életkor, és a meglévő ingatlanok sem. Csak majd az újba kell beköltözni, és 10 évig ott lakni.
 • Mili
  Az egész olyanoknak van kitalálva akik nagyon jól keresnek mert felhívtunk vállalkózókat és 20 millió ft-ért csinálnak 100 négyzetméteres házat most ezért még 10 milliót felvenni 25 évre 3 gyereknél kész csőd.Mindennek megfelelnénk de ez sok hiába van telkünk közművel elátott,nem érünk vele semmit.Minden vállalkozó azt mondta hogy az építési anyagok árát ablakok ajtók ára is felmegy és 220.000 ft/négyzetméteres áron dolgoznak,akkor maradunk itt ahol vagyunk.
 • Mór
  Köszönöm Kiszámoló!
 • mivanha
  Vicces olvasni a sok potencialis tolvajt, akik szinlelt szerzodesekkel probalnak meg milliokat lopni a kozosbol. Nem, megsem vicces. Szanalmas.
 • advocat86
  Igen, tényleg érdekes látvány, ahogy mindenki meg akarja oldani okosba’, az is akinek négy ingatlana van. Arra egyébként külön kíváncsi lennék, hogy milyen megfontolásokból vették ki a feltételek közül a háromgyerekeseknél, hogy nem lehet másik ingatlantulajdonuk (ami egy otthonteremtési támogatásnál elég ésszerű lenne) + az új lakásoknál a vételárkorlátot is eltörölték. Számomra ez egyre inkább az építőipar (meg néhány haver) támogatása, mintsem valós otthonteremtés.

  BTW a korábbi (otthonteremtési kamattámogatásos) felvetéseimre senki nem tudja a választ?

 • Péter
  Kedves Kiszámoló és Barnabás.Jog!

  “Új építésűnek a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.”

  Adott egy 2007-ben épült újépítésű lakás, ami 2011-ben lett megvásárolva de addig üresen állt, így az építtető cég a vásárlás dátumára kiadott egy igazolást az első használatbavételről, amit akkor a NAV el is fogadott az illetékmentességhez.

  Ebben az esetben visszamenőlegesen igénybe vehető-e a 2 meglévő gyerek után járó 2,6 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatás?

 • Kiszamolo
  A támogatásnak nem célja a visszamenőleges pénzosztás, ezért szerintem nem.
 • Lali
  Tisztelt Kiszámoló!
  A segítségét kérem.
  A feleségem 40 év alatti.
  2005-ben vásároltunk vidéken egy új építésű ingatlant. A három gyermekünkre 3800000 ft. szocpolt igénybevettük, az államilag kedvezményesen kamattámogatott forinthitelt felvettük 20 évre.A 4. gyermekünk születése(2009), után igénybevettük a 800000 ft-os szocpolt. Az 5. gyermekünk születése után(2014), igénybevettük a 200000 ft. szocpolt. A kérdésem: A 10000000 ft-ra igényt tarthatunk-e, természetesen a 4800000 ft. szocpol leszámolásával, azaz az 5200000 ft-ra??
  Köszönöm a választ, előre is.
  B.U.É.K.
 • TT
  Még egy érdekesség új építésnél. A CSOK-ot és az ÁFA visszatérítést is csak összkomfortos házra lehet igényelni (új vásárlásnál ez nem annyira szigorú). Le van írva, hogy összkomfortosnak akkor minősülhet, ha teljes közművesítettséggel rendelkezik (OTÉK 8§ (2) alapján):
  “(2) A közművesítettség szempontjából
  a) teljes közművesítettségnek minősül
  aa) a közüzemi energia szolgáltatás (villamos energia és vezetékes gáz vagy távhő)
  ab) a közüzemi ivóvíz szolgáltatás,
  ac) a közüzemi szennyvízelvezetés és -tisztítás, továbbá
  ad) a közterületi nyílt vagy zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés együttes megléte;”
  Tehát ha a településen nincs csatorna, máris bukta a dolog.
  Mondjuk a közterületi csapadékvíz elvezetés is olyan dolog, ami nem az építtetőn múlik, de az legalább nem látszik a terveken és talán azért minden faluban van egy-két árok, ami már elég lehet ehhez a feltételhez.
 • zitus
  Vajon mennyire veszik komolyan az ellenőrzését annak, hogy életszerűen benne lakunk-e majd?
 • szilagyi
  Nem igaz, hogy tényleg mindig mindent megcumizunk… 🙁
  Anyutól ajándékba kaptuk a lakást, mert idős korára kiköltözött hozzánk. Mi három gyerek és munka mellett nem tudtunk bérbeadással szórakozni, több tíz kilométerről, ezért idén eladtuk az ajándéklakást. 5 éve építkeztünk agglomeráció külsőn, de beljebb mennénk három gyerekkel. Viszont, ha most az eladott lakás árát, bele kell tolni az új lakásba, akkor megint lemegyünk a szakadék szélére. Ilyenkor mi van? Nem tudtunk élni a szocpollal, a csokkal,fizettük és fizetjük az ingatlanadót, annyit nem keresünk, hogy igénybe tudjuk venni a teljes adókedvezményt, de neveljük a három gyereket. Hogy a büdösbe van az, hogy mindenki minket irigyel és még sem úgy van, ahogy az a TVből ömlik. Én meg magyarázkodhatok.
 • Kiszamolo
  gyanítom, hogy három gxereknél nem kell beletolni a lakás árát az újba, hiszen eladni sem kellett volna.
 • B. Miklós
  Isten igazából nem adnék senkinek egy Ft-ot sem. Jobb és egyszerűbb támogatási rendszer lenne, ha a családosoknak a felvett hitelből csak a tőkét kellene visszafizetni.
 • Tamás
  Egy dologban még mindíg bizonytalan vagyok: jár-e a 10+10 millió olyan lakás vásárlására, amelyet 2009-ben adtak át (2009-es a használatbavételi engedélye), és azóta laknak is benne?

  Tudtok ebben segíteni?

 • Szilvia
  A nem hitel részét tehát “csak” az egyik 10 milliót lehet igényelni ha BAR listán vagyok?
 • Egy másik Zoltán
  .
 • Géza
  egy lassan 7 éve megépült lakás egyértelműen nem új. A használatbavételi engedély megszerzése után 3 évig tekinthető újnak a lakás, de csak akkor, ha a beruházó azt még nem értékesítette (esetleg bérbeadás útján hasznosíthata). Tehát 3 éven belül sem igazán az a kérdés, hogy laknak-e benne, hanem hogy ez az első (beruházó általi) értékesítés lenne-e.
 • M.Szandra
  Nagyon köszönöm előre is a segítő választ,mert itt kiigazodni számomra kèptelenség. Jelenleg adás-vétel alatt van egy használt lakás, amire szeretnénk egy gyerek után felvenni a 600eFt-ot (elvileg megkapjuk) még nem igényeltük. A tervünk az lenne, hogy most első lakàsunknak megvennénk ezt a hasznàlt lakàst hitellel és ezzel a kevés csok-kal. Terveinkbe eddig is szerepelt a 3 gyerek, de egyelőre nem akarunk aláírni semmit. De egy év múlva mondjuk építkezni szeretnénk, ès akkor a 10+10 milliót igénybe vehetjüke? Kèrdésem az lenne, hogy ezt így lehet-e, hogy egy hasznàlt lakàsra felveszük most a 600 ezret majd később igényelnènk a 10+10-et? (9,4+ 10 lenne ha a csökkentet árat nèzem)Természetesen a meglévőt eladnánk és a teljes eladási àrat az új házba fektetnénk, hogy az elidegenítéssel ne legyen gond.
  Ez így járható út lehet?
 • József
  Olvastam valahol, hogy új építésű ingatlannak csak a 2008. jan. 1 után kiadott építési engedéllyel rendelkező ingatlanok jöhetnek szóba. Nálunk viszont van olyan lakópark, amiben komplett lépcsőházak nincsenek még eladva, sőt, van ami még fel sem épült, viszont 2006-ban épültek, amik már állnak (gondolom a többire is már 2008 előtti az engedély). Vajon tényleg esély sem lesz az ilyen házakban lakást venni? Pedig új lakások, tulajdonosuk még nem volt, szerkezetkészek csak. Tud erről valaki valamit?
 • Tibor
  12 gyerek van egyik szülő őstermelő, lakásbővítésre mennyi jár?
  Köszönöm!
 • Kis Laurent
  Üdvözletem mindenkinek!
  Laurent

  Bújom én is ezerrel az írásokat, a jogszabályokat és már lassan eltévedek a mondatok között. az én helyzetem, hogy van 3 kislányunk és jelenleg egy 2008. júniusában elkészült 78 nm-es családi házban lakunk. A szocpolt már mindhárom gyermekre korábban felvettük. Ha jól értelmezem a jogszabályokat és a leírásokat, ha most én emelet ráépítéssel növelem a családi ház hasznos, lakható alapterületét, akkor igénybe vehetem a 10.000.000 ft. támogatást, levonva belőle a korábban felvett szocpolt? Mert legtöbb helyen eddig azt olvastam, hogy az emelet ráépítés illetve a tetőtér beépítés is új lakásnak minősül. Megköszönném ha valaki tudna válaszolni 🙂

 • Ildi
  Sziasztok!

  Érdeklődnék az alábbi helyzet alapján.
  Elkezdtünk tavaly egy építkezést, 60 nm családi ház amire azóta kértünk egy módosítást egy plusz szobára + 12 nm.
  A szobát még nem kezdtük el a ház többi része belül kész van, de a gáz még nincs bevezetve a , se vakolat vagy szigetelés, használatbavételi engedély nincs rajta, bőven van még rajta több millió forintos munka.
  Egy baba jelenleg úton van , kettőt szeretnénk összesen .
  Felvehetjük új építkezés címszó alatt a 2 gyerekre járó 2,6 mó-t , mekkora készültségi fokozatra nem adják meg ha van ilyen?
  Házasok vagyunk, 40 év alatt.

  Előre is köszi!!

 • Géza
  már feljebb is bemásoltam: “az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység” kell.Tehát a tetőtérben önálló lakóegységnek (lakásnak) kell létrejönnie. Ügyes tervezéssel persze megoldható, hogy jogilag külön lakás legyen lent és fent, mégis ésszerűen legyen egyben is használható. De hivatalosan mindenkinek a fenti új lakásban kell laknia.
 • Radányi Zsuzsanna
  Üdvözlöm, 5 gyermeknél hány négyzetméteres új házat kell vennünk minimum?
 • Piroska
  Radányi Zsuzsanna

  5×30=150 nm

 • Kis László
  Üdv.40év alatti pár vagyunk de csak élettársak.Van kettő közös gyerekünk és páromnak az elöző házasságából egy gyerek,ő is velünk él,közös a lakcímünk.Házat szeretnénk venni.Párom sajnos bar listán van.Kérdésem hogy tudnánk-e csok-ot igényelni mert sajnos önerőnk nincs.Köszönőm a válaszát.
 • Nóra
  Engem is az eladott ingatlan árának beforgatása érdekel.
  Jelenleg 2 gyermekkel egy felújítás alatt álló házban lakunk, ami hitellel terhelt.3. babát tervezünk.
  2014-ben 100% -ban örököltem egy ingatlant, amit 2015-ben eladtam. Annak egy részét a ház felújítására fordítottuk,másik része a testvéremé és anyukámé lett. A házvásárlás előtt 2013-ban pedig egy panelt adtunk el.
  Én is azt gondolom, amit itt már olvastma a hsz-sok között, hogy mivel az ingatlan eladását sem kérik 3 gyermekesektől, így az eladott ingatlan árának beolvasztását sem lenne értelme..A közlönyben csak ezt találtam:
  Használt lakás vásárlása esetén, ha 5 éven belül lakást vagy lakásban lévő tulajdoni hányadot értékesítettek,
  a családok otthonteremtési kedvezményének a 4. § (2) bekezdése szerinti összege nem haladhatja meg a 3. §
  (1) bekezdés c) pontja figyelembevételével számított vételár-különbözet mértékét.
 • Edit
  Sziasztok,

  Házaspárként 2 meglévõ gyermek és egy 3. bevállaltra vennénk fel a 10 milliót új lakásra. Nekem 2015 évben tulajdonomba került egy lakás 50%ban ajándékozással, 25%ban ajándékozás és öröklés révén. Tehát 75% volt a nevemen, amit értékesítettem 2015- ben. Az összeg felébõl vettem szintén 2015-ben egy házat, a másik felét rokonomnak kölcsönadtam.
  Kérdésem lenne, hogy az eladott lakás gondot jelenthet- e, be kell- e forgatni majd az újba. Másik, hogy az a ház, amit az eladási ár kb. felébõl vettem, elajándékozható-e Édesanyámnak.
  Mégegy kérdésem lenne, hogy mindkét félnek szükséges a bejelentett 2 éves tb jogviszony, vagy elég ha igénylõként nekem megvan? Sajnos a párom esetében minden télen 2 hónapig nincs munkája, nincs bejelentve.
  Elõre is köszönöm.
  Üdv.
  Edit

 • Dezső Árpádné
  Nekünk van egy lehetőségünk. Van egy 2008. előtt épült (1905) ház, aminek a tetőszerkezete most lett lecserélve, azt tervezzük beépíteni, tehát tetőtér beépítés lenne. Erre lehet igényelni a 10 millió vissza nem térítendőt? Van három gyerkőc már.
  Ebben az esetben azt kell nézni, hogy a tetőtér beépítésre mikor adják ki az építési engedélyt, vagy azt, hogy maga a ház mikor épült? Köszönöm!
 • Ildikó
  Kedves Mindenki!
  A helyzetünk összetett.
  • 2 gyerek van, szeretnénk harmadikat
  • Én 36, férjem 41 éves
  • 2013-ben kezdtünk építkezni, beköltöztünk már (családi kölcsönök finanszírozták/zzák), de még a használatbavételi folyamatban (hiánypótlásra szólított fel az Önkorm.),nincs használatbavételi engedély – de már az összes számlánk megvan.
  • A férjem nevén van egy kis lakás banki hitellel. Illetve az építkezést egy részét abból valósítottuk meg, hogy eladtuk a nagyobb lakásunkat (2013)
  • Két lakcímre van bejelentkezve a család:-férjem + kisebb gyerkőc a régi lakcímre (haszn.bavételi hiánya miatt), én és a nagyobb gyerkőc (iskolaválasztás miatt) a megépült ház szomszédjához.
  A használatbavételi eljárás megindítása nem gond?
  Számlák megvannak (2013-2014.év) a kivitelezőtől, időközben elhalálozott.
  Az nem gond, hogy már ott lakunk?Műszaki ellenőr mit néz?

  Nagyon köszönjük a segítséget.

 • Dohány Karolina
  4 gyermekünk van 40 év felettiek vagyunk a férjemmel tetőteres a házunk de bővítenénk nem vettünk igénybe soha még szocpolt .Ránk is vonatkozhat a 10 millió ?
 • Kérdezz bátran
  Van arra szabályozás, hogy a 10+10 segítségével megvett új házat mikor lehet eladni? Például új állás miatt.
 • Géza
  , Új lakásnak kell létrejönnie tetőtér beépítésnél is, tehát a meglévő ház bővítése (bármilyen irányban), úgy, hogy abban 1 lakás marad, nem számít új építésnek.

  Természetesen az építési engedélyre vonatkozó határidők az új építési engedélyre vonatkoznak, hogy az eredeti ház mikor épült, nem releváns.

 • Attila
  Sziasztok!
  Angliaban dolgozóknak jar e otthoni haz tetoterenek beèpitèsère CSOK
  1 gyermekunk van 30 èv alatt mindketten .