Mellék vízóra locsoláshoz

2022-03-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kert egyik komoly költsége az öntözés, amit fúrt kút vagy esőgyűjtő hiányában a legtöbben vezetékes vízzel oldanak meg.

Állítólag egy négyzetméter zöld felület (ideértve a fákat is) évi 1 köbméter vizet igényel egy szezonban. Ehhez jön még hozzá az esetleges medence, autómosás és sok minden más kerti vízfelhasználás is.

A mi házunknál összehasonlítva a nyári és a téli vízfogyasztást, az egyébként is megnövekedett nyári vízfelhasználást is figyelembe véve évi 120-130 ezer forint megy el locsolásra, pedig mindössze 85 nm gyep van plusz néhány fa és cserje. (Tehát reálisnak tűnik az egy köbméter víz/négyzetméter éves vízigény.)

A vízdíj több, mint fele csatornadíj, amit ebben az esetben feleslegesen fizetek, hiszen ellocsolom a vízet.

Ezt a csatornadíjat lehetne kiváltani egy locsolási mellékvízmérővel. Amennyiben felszereltetsz egy plusz vízórát a kerti csaphoz/öntözőberendezéshez, akkor az azon vételezett vízre nem kell csatornadíjat fizetni, vagyis az esetünkben év 60-70 ezer forintot spórolnék meg.

(Lehet igényelni locsolási kedvezményt, de az csak 10% a szennyvíz költségéből és azt is csak nyáron vonják le, vagyis elenyésző mértékű a kedvezmény a locsolásra valójában felhasznált vízmennyiséghez képest. Fontos, hogy ez a 10%-os kedvezmény nem jár alapból, hanem külön kell kérni és érdemes megnézni, hogy érvényes-e még a régen kért kedvezmény.)

Ha locsolási mellékmérőt igényelsz, azt először meg kell terveztetni, ezt nálunk harmincezer forintért vállalják. A vízóra felszerelése és hitelesítése szintén hasonló tétel.

Vagyis már az első évben megtérülhet egy locsolási mellékmérő felszerelése. (Nyolcévente újra kell hitelesíteni, de az már nem akkora pénz.)

Ami miatt sokan nem tudnak felszereltetni mellékmérőt, hogy csak akkor veszi át a vízmű a mellékmérőt, ha a vízóraakna megfelel a mostani szabványoknak is. Annak ellenére ragaszkodnak hozzá, hogy a mellékmérő nem is az aknában van. (Legalább is nálunk ez így van.)

A legtöbben azon véreznek el, hogy nem lehet messzebb az akna, mint egy méter a telekhatártól. Ha ennél beljebb épült az akna, akkor kár költeni a tervezésre, mert nem fogják elfogadni. (Még egyszer: legalább is nálunk nem veszi át a vízmű az órát ebben az esetben.)

További kritériumok: a vízcső minimum 120 centi mélyen van, nem lehet az aknában szinteltolás a vízcsőben, csak vízszintesen futhat, minimum egy méterszer egy méter az alapterület és beépített létra van az aknában.

Ha van kerted és még nincs mellékmérőd, érdemes utánajárnod a lehetőségnek.

(A kútfúrás is lehet opció, de rengeteg helyen az úgy lehet egymilliós tétel, hogy nem garantálják sem a sikert, sem azt, hogy három év múlva is működni fog. Ha a környékeden van több kerti kút, érdeklődd meg, hogy milyen mélyen találtak vizet és milyen a talaj. S ne feledkezz el az engedélyeztetésről vagy a bejelentési kötelezettségről sem.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram